Connect with us

Γαστρονομία

Διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου Athena

Με επιτυχία, εν μέσω πανδημίας, διοργανώθηκε στην Ελλάδα ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena.
Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, ένα από την Κίνα!
Με τη συμμετοχή 430 δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 17 χώρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του 5ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που φέτος έλαβε χώρα στα Σπάτα, 11 έως 13 Ιουνίου.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπως προέκυψαν από την εικοσαµελή κριτική επιτροπή, είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.athenaoliveoil.gr. Η επιτροπή απένειμε συνολικά 350 μετάλλια: 48 χάλκινα, 95 αργυρά, 159 χρυσά και 48 μεγάλα χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθµολογία 95/100 και πάνω).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη ένα ελαιόλαδο από την Κίνα, το Xiangyu Coratina της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development από την Gansu της περιοχής Longnan. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο παραχθέν από την πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία ελιάς, κορατίνα, πατρίδα της οποίας είναι η Τοσκάνη.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο από τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Ήταν αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο και την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα.

Το 2019 ήταν µία εξαιρετική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για πολλές άλλες χώρες και αυτό αντικατοπτρίζεται στην εκρηκτική αύξηση των διακρίσεων του Athena, από το 55% πέρυσι (μια ιδιαιτέρως κακή εσοδεία για το ελαιόλαδο), στο 81% των ελαιολάδων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό φέτος.
Περισσότερο όμως από ποτέ, η ποιότητα της παραγωγής 2019-2020 αποτυπώνεται στην αύξηση των φετινών διακρίσεων για τα ελληνικά ελαιόλαδα: 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια. Με άλλα λόγια, το ποσοστό 34,5%, που αφορούσε τις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό πέρυσι, φέτος υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 74,5%.

Αλλά και ο αριθμός συμμετοχών στον Athena αυξήθηκε φέτος περισσότερο από 18% σε σχέση με πέρυσι, όπως συμβαίνει, άλλωστε, κάθε χρόνο, από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η συμμετοχή των ελληνικών ελαιολάδων αυξήθηκε γενναία, κατά 35%, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελούν το 59% του συνόλου. Καταδείχθηκε, έτσι, η όλο και αυξημένη εμπιστοσύνη των ελλήνων ελαιοπαραγωγών στο θεσμό.

Οι υπόλοιπες χώρες που έστειλαν φέτος ελαιόλαδά τους στην Ελλάδα για να αξιολογηθούν, ήταν η Αλγερία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κροατία, o Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Τυνησία. Τα δείγματα από το εξωτερικό ήταν 176, δηλαδή περίπου όσα και πέρυσι. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, ο διεθνής χαρακτήρας του Athena ήταν και πάλι αδιαμφισβήτητος, παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής και με ξένους κριτές, στη γνωστή αναλογία 1/3 Έλληνες, 2/3 ξένοι (φέτος η επιτροπή του διαγωνισμού συστάθηκε αναγκαστικά αποκλειστικά από Έλληνες κριτές, που επιλέχθηκαν με τη μέγιστη επιμέλεια).

Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε τρεις ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο την τελευταία ημέρα οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει ως «επισκέπτες-δοκιμαστές» και τέσσερις από τους πιο γνωστούς Έλληνες  αρχιμαγείρους, τον Νίκο Θωμά, τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Γκίκα Ξενάκη και την Ντίνα Νικολάου, με στόχο την προώθηση των premium ελληνικών ελαιολάδων στους χώρους υψηλής γαστρονομίας.

Όπως και πέρυσι, ο Athena δεν χρησιμοποίησε έντυπη φόρµα αξιολόγησης. Την έχει αντικαταστήσει με επιπαλάµιους υπολογιστές (tablets) και πρωτότυπο λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά για το διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και πιο γρήγορα και με ακόμα υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Κάθε χρόνο ο ATHENA διεξάγεται σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, µε στόχο την ανάδειξή της και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο, τους ∆ελφούς και το Ναύπλιο, η φετινή, 5η διοργάνωση, θα γινόταν στη Λέσβο, κάτι που προγραμματίζεται πια για του χρόνου, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Έτσι, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός Athena διοργανώθηκε στα Σπάτα, στον καλαίσθητο και λειτουργικό Πύργο Πετρέζα. Επίσης λόγω της πανδημίας, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής.

Athens International Olive Oil Competition

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Trending