Connect with us

Lifestyle

Επιστρέφοντας στην άσκηση μετά από τον Covid-19

Οι γιατροί θεραπευτικής άσκησης  στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής (HSS) δημοσίευσαν πρόσφατα μια λίστα με συστάσεις για επιστροφή στην άσκηση μετά τη ζωή με ήπια συμπτώματα έως μέτρια του COVID-19.

Οι οδηγίες επεκτείνονται σε όλα, από καρδιακά προβλήματα, γαστρεντερικά  έως και σε άτομα που δεν είχαν καθόλου διακριτά συμπτώματα. Όπως αναφέρει  ο Dr. Jordan D. Metzl, ( sports medicine physician at HSS). Η συμβουλή βασίζεται σε αργή και σταδιακή  επαναφορά στη σωματική δραστηριότητα και στη ρουτίνα του κάθε πρώην ασθενή. Προτείνετε επίσης όλοι οι ασκούμενοι να συμβουλεύτουν  το γιατρό τους για να κατανοήσουν   καλύτερα το  πλάνο επιστροφής τους αλλά  και τις ανάγκες τους,  ενδείξεις και αντενδείξεις της άσκησης .

Τώρα που έχουμε περάσει το μισό έτος με την πανδημία COVID-19, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό για ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Από καρδιακά προβλήματα μέχρι βλάβες στους πνεύμονες έως ενδείξεις φυλετικών ανισοτήτων στο ποια άτομα επηρεάζονται περισσότερο από άλλα, πολλά ακόμα μαθαίνονται για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο νέος κορονοϊός  επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων.

Για εκείνους που έχουν αναρρώσει από το COVID-19, η επιστροφή στην «κανονικότητα» στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι μια πρόκληση. Είναι μια συνεχής  διαδικασία που απαιτεί επικοινωνία με την  θεραπευτική τους ομάδα, αξιολογώντας τι είδους συνήθειες τρόπου ζωής είναι και δεν είναι ασφαλείς για την υγεία τους αυτή τη στιγμή.

Μία από αυτές τις βασικές ανησυχίες είναι η άσκηση. Για εκείνους που αναπροσαρμόζονται στην κανονική καθημερινή δραστηριότητα τους μετά την επίδραση του  COVID-19, πόσο ασφαλές είναι να αγκαλιάσουν τη σωματική δραστηριότητα και την φυσική κατάσταση, ειδικά όταν εξακολουθούν να είναι άγνωστα πολλά για το πώς ο ιός επηρεάζει τη γενική υγεία ενός ατόμου;

 

Νέες οδηγίες για την επιστροφή στην άσκηση μετά τον COVID-19

Η έρευνα βασίστηκε σε άτομα που έχουν βιώσει όλου του είδους που προκαλεί ο νέος κορονοιός  , από μυοσκελετικά , αναπνευστικά έως γαστρεντερικά συμπτώματα , μέχρι  εκείνους που φαινόταν να μην έχουν καθόλου γνωστό αντίκτυπο στο σώμα τους.

Σε αντίθεση με τις συνθήκες που είναι «γνωστές εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες», ο COVID-19 αντιπροσωπεύει ένα διαρκώς ερωτηματικό. Περισσότερα φαίνεται να ανακαλύπτονται και να παρατηρούνται από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο.

Γενικά, χρειάζεται  οι άνθρωποι να είναι ενεργοί. Υπάρχει πάντα σύσταση για άσκηση διότι θεωρείται  φάρμακο  και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για όλα αυτά. Αλλά με αυτήν τη συγκεκριμένη ασθένεια, υπάρχουν πραγματικές κόκκινες σημαίες που την κάνουν διαφορετική από άλλες δεδομένου και των στοιχείων που προκύπτουν μέρα με τη μέρα όπως ανεφέρθηκε και πιο πάνω.

Οι συστάσεις από το HSS δεν είναι αναλυτικές – καθώς ανακαλύπτονται περισσότερα για τον ιό και τον τρόπο που μας επηρεάζει, αυτές οι οδηγίες για την επιστροφή στη άσκηση μετά από τον Covid-19 θα προσαρμοστούν και θα τροποποιηθούν ανάλογα πόσο επηρέασε τον ασθενή αλλά και το επίπεδο φυσικής του κατάστασης .

Οι οδηγίες αγγίζουν έξι βασικούς τομείς.

 • Για άτομα με αιματολογικά συμπτώματα , οι οδηγίες συνιστούν να ξεκινήσουν με ασκήσεις χαμηλής έντασης και λιγότερο καθιστική συμπεριφορά που θα μειώσει τους κινδύνους θρόμβων στο αίμα.
 • Σε όσους είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όπως η πνευμονία, συνιστάται να ξεκουράζονται για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, επιστρέφοντας σταδιακά στη σωματική δραστηριότητα με έμφαση στην παρακολούθηση της αναπνοής τους.
 • Για άτομα που είχαν καρδιακά συμπτώματα, η σύσταση είναι να ξεκουραστούν για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι που έχουν μυοκαρδίτιδα ( φλεγμονή της καρδιάς), πρέπει να περιμένουν έως και 3 έως 6 μήνες πριν την  επιστροφή σε κάποια μορφή άσκησης.
 • Όσοι είχαν γαστρεντερικές επιδράσεις του COVID-19 – όπως εμετό, ναυτία, διάρροια, απώλεια όρεξης – θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη υγρών και θερμίδων στην επιστροφή τους σε σωματική άσκηση
 • Επιπλέον, τα άτομα που είχαν μυοσκελετικά συμπτώματα όπως πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς θα πρέπει να κάνουν αργή και σταδιακή επιστροφή στην άσκηση πριν επανέλθουν στην προ-COVID-19 προπόνηση τους
 • Τι γίνεται με εκείνους που δεν είχαν καθόλου γνωστά συμπτώματα; Θα πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά στην άσκηση. Εάν δεν είχανε γνωστά συμπτώματα για μια ολόκληρη εβδομάδα, μπορούν να επιστρέψουν στη σωματική δραστηριότητα στο 50% της συνήθους έντασης, με προσοχή στα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά

Γιατί η άσκηση είναι χρήσιμη;

Πολλοί άνθρωποι – ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν λάβει διάγνωση COVID-19 – είχαν δυσκολία να συνεχίσουν πλήρως την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η παραμονή στο σπίτι, το κλείσιμο των γυμναστηρίων και γενικά η υιοθέτηση σε  έναν καθιστικό τρόπο ζωής έκαναν τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες.

Για όσους είχαν COVID-19, υπάρχει πρόσθετη ανησυχία για το πώς να επανέλθουν με ασφάλεια σε αυτές τις συνήθειες χωρίς να προκληθεί πρόσθετη βλάβη στη γενική υγεία τους

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που μειώνουν  χρόνο από τη σωματική δραστηριότητα χάνουν  τη μυϊκή δύναμη, ευλυγισία   και την γενική φυσική τους κατάσταση . Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανέλθει και να προσαρμοστεί το σώμα σας  με κάθε είδος δραστηριότητας, οπότε συστήνεται καθημερινή άσκηση μέτριας έντασης.

Ομαλή επιστροφή στην άθληση

Στα άτομα που είναι μεσήλικες και μεγαλύτεροι έχουν παρατηρηθεί υψηλές πιθανότητες καρδιακών επιπλοκών, καρδιακής φλεγμονής και καρδιακής αρρυθμίας.

Είναι απαραίτητο τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα να αντιμετωπίσουν τα καρδιακά τους προβλήματα πρώτα με έναν καρδιολόγο και τον τακτικό γιατρό τους πριν ασχοληθούν με ήπιες έως έντονες μορφές  φυσικής κατάστασης

Αλλά δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για τους ηλικιωμένους. Όπως και ο NCAA συνιστά ακόμη και αθλητές κολλεγίων που διαγνώστηκαν θετικοί στο COVID-19 να βεβαιωθούν ότι έχουν ελέγξει την υγεία της καρδιάς τους και να βεβαιωθούν ότι είναι ιατρικά καθαροί πριν επιστρέψουν στα αθλήματα τους.

Αναφέρεται ότι ένας καλός κανόνας που πρέπει να εφαρμοστεί όταν επιστρέφουν στις προπονήσεις μετά  από μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να εκτελούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα με αξιολόγηση κάθε φορά και επαναπρογραμματισμό για την επόμενη , εκτελώντας μικρό ποσοστό από το σημείο που θα βρίσκονταν  κανονικά, μέχρι 4 εβδομάδες και  βαθμιαία θα επανέλθουν μέχρι το 100 τοις εκατό της ικανότητας άσκησής.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η άποψη τoυ Κ. Karna Sarin, ιατρός  που ανήκει στην κλινική αποκατάστασης μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) του Cleveland Clinic, συνεργάστηκε με άτομα που έχουν βιώσει μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Αντηχεί τον Dr. Dennis A. Cardone (sports medicine specialist at NYU Langone Sports Health)  και Dr. Jordan D. Metzl  λέγοντας ότι ο ιός έχει επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους.

Ο Sarin λέει πριν αγκαλιάσετε κάθε είδους δραστηριότητα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο για να είστε δραστήριοι ενώ ταυτόχρονα προστατεύετε την υγεία σας.

«Θα συνιστούσα να λάβετε τη συμβουλή του πάροχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της ομάδας ειδικών που βοήθησαν να συνεργαστούν μαζί σας κατά τη διάρκεια του [COVID-19] πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης», είπε ο Sarin, ο οποίος επίσης δεν ήταν μέρος της σύνταξης των οδηγιών του HSS. “Μόλις είστε έτοιμοι να επιστρέψετε  , ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με αργό τρόπο και τελικά να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης και της δραστηριότητας που κάνετε”, είπε. « Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε αμέσως και αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν επιδεινωθεί η κατάστασή σας», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, η γενική σύσταση είναι να γίνεται σταδιακά η επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα  και στη ρουτίνα σας . Όπως πάντα, προτείνετε  να συμβουλευτείτε τους γιατρούς σας και τους ειδικούς με τους οποίους μπορεί να έχετε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της φροντίδας και της θεραπείας COVID-19 για να την δημιουργία  του καλύτερου προσαρμοσμένου πλάνου  για την επιστροφή σας  στην άσκηση.

Για να μάθετε περισσότερα σε θέματα γυμναστικής ή διατροφής πατήστε εδώ.

Σωτήρης Χρονόπουλος, Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Αθήνα

Βιβλιογραφία

Lifestyle

Online ημερίδα: «Η καινοτομία στην αγροδιατροφή»

Το skywalker.gr στο πλαίσιο των δράσεων GRBossible για την επιχειρηματικότητα, διοργανώνει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 έως 16:00  την ημερίδα με θέμα «Η καινοτομία στην αγροδιατροφή». 

Συντονιζόμαστε με μια live συνάντηση στο Facebook του skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα και το site «Βγαίνουμε Μπροστά».

Η πανδημία επέβαλε την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων όλων μας, κάθε πολίτη, της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας, ακόμα και της οικονομίας. Το καίριο ερώτημα είναι πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας και τα εμπλεκόμενα στάδια παραγωγής τροφής να συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της αγροδιατροφικής αλυσίδας, εξασφαλίζοντας τη διατροφική ασφάλεια και πληρότητα σε τοπικό επίπεδο κοινωνίας, όπως και στο διατοπικό επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας εκπρόσωποι επιχειρηματίες από τον αγροδιατροφικό τομέα και θεσμικοί εκπρόσωποι θα αναπτύξουν τη σπουδαιότητα της διατροφικής αυτάρκειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και έπειτα από αυτή.

Η συζήτηση ενδιαφέρει επενδυτές, επιχειρηματίες του τομέα της αγροδιατροφής, στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, ερευνητές και οικονομικούς αναλυτές, αλλά και κάθε πολίτη.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα μέσω της πλατφόρμας Facebook του skywalker.gr ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει, καθώς και να υποβάλει γραπτώς τα ερωτήματά του. Θα μεταδοθεί επίσης live από το site vgainoumemprosta.skywalker.gr (χωρίς τη δυνατότητα παρεμβάσεων).

Την ημερίδα θα συντονίσει ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα».

Στο πάνελ των ομιλητών θα συμμετάσχουν:

 • Μιχάλης Στάγκος, Ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (IDGC).
 • Γιώργος Ι. Οικονόμου, Οικονομολόγος-Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελαιολάδου).
 • Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
 • Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός).
 • Δημήτριος Η. Βασιλείου, BEng, MSc, Επιχειρηματίας Τροφίμων και Τουρισμού. 
 • Ανδρέας Μπέκας, Γεωπόνος, υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
 • Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
 • Νίκος Κόκκινος, Γεωπόνος, Μέλος Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος», Σύμβουλος Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.bossible.gr , ενώ μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Facebook Event: Online ημερίδα: «Η καινοτομία στην αγροδιατροφή».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, επικοινωνήστε:

Μαίρη Κατσαπρίνη, Marketing Director, Skywalker.gr, 210 9730280 (εσωτ. 231), [email protected]

Continue Reading

Lifestyle

Συμβολική Φωταγώγηση σιντριβανιού Ομόνοιας στο πλαίσιο του digital Race for the Cure® 2020

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης digital Race for the Cure®2020, συμβολικού, πανευρωπαϊκού Αγώνα ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού, που πραγματοποιείται διαδικτυακά το τριήμερο 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2020 σε 22 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησε, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, συμβολική φωταγώγηση του σιντριβανιού της Ομόνοιας με κεντρικό μήνυμα: 

 

«ΜΑΖΙ απομακρυσμένα, αλλά πάντα ΜΑΖΙ ενάντια στον καρκίνο του μαστού» 

 

Στην καρδιά της Αθήνας, το ιστορικό και εμβληματικό σιντριβάνι-σύμβολο της πόλης, φωταγωγήθηκε ροζ με στόχο τη διάδοση του μηνύματος πως ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να είναι εδώ, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, και οι ασθενείς με καρκίνο μαστού χρειάζονται τη στήριξη μας τώρα, περισσότερο από ποτέ.

 

Η συμβολική φωταγώγηση του σιντριβανιού αποτελεί, επίσης, μια υπενθύμιση σε κάθε γυναίκα -και όχι μόνο- για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, αλλά και μια υπενθύμιση προς όλους ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας και δύναμης που αντλείται από κάθε γυναίκα που αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα και συνεχίζει, παρά τις δυσκολίες.

Τελικός μας στόχος: ένας κόσμος χωρίς θανάτους από καρκίνο του μαστού!

 

Δήλωση Προέδρου «Άλμα Ζωής»

 

«Σήμερα, σε μια συμβολική κίνηση, κάνοντας ροζ το σιντριβάνι της Ομόνοιας, μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα το αισιόδοξο μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού μπορούν να σώσουν ζωές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού μάς αφορά όλους και συνεχίζει να είναι εδώ. Για τον λόγο αυτό, το «Άλμα Ζωής» είναι εδώ, έτσι ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να μπορεί να έχει την ενημέρωση και την στήριξη που χρειάζεται. Η σημερινή συμβολική φωταγώγηση αποτελεί μία ευκαιρία να θυμόμαστε όλοι ότι ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού μας θέλει ενωμένους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε».  

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης  Σακελλαροπούλου 

 

«Θέλω να ενώσω σήμερα τη φωνή μου με τη φωνή των γυναικών που εργάζονται για την ενημέρωση όλων μας σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Να τονίσω τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, να εξάρω τις προσπάθειες για ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που ασθένησαν. Και να υπογραμμίσω ότι ο καρκίνος του μαστού, παρότι πλήττει μία στις οκτώ γυναίκες σε όλο τον κόσμο, είναι μια μορφή της ασθένειας που μπορεί να προληφθεί και, βεβαίως, να ιαθεί. 

Ας μην παραμελούμε τον εαυτό μας. Ας είμαστε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία. Ας καταπολεμήσουμε τον φόβο και ας αντιμετωπίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία, δύναμη και γνώση».

 

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη

 

«Το σιντριβάνι της Ομόνοιας γέμισε  φως και χρώμα για τις γυναίκες 
που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο του μαστού, με δύναμη, αισιοδοξία και θέληση για ζωή. Με τακτικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα. Ένα μήνυμα για την ανεκτίμητη ζωή της  κάθε γυναίκας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε πράξη και φιλοσοφία
ζωής την πρόληψη και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους αγωνίζονται για την
ενημέρωση, για να νικήσουν τον φόβο και για να αποδείξουν ότι ο καρκίνος του
μαστού είναι μία μάχη που κερδίζεται πολύ πριν δοθεί».

 

digital Race for the Cure® 2020

Λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID-19, η διοργάνωση των αγώνων   Race for the Cure® στην Ευρώπη, με τον μαζικό, γιορτινό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει, δεν είναι εφικτή για φέτος.

Όμως, ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να υπάρχει και οι ανάγκες των ασθενών για στήριξη είναι εξαιρετικά αυξημένες και πιο έντονες από ποτέ. Και, φυσικά, η ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση παραμένει σταθερή.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι 30 διοργανώσεις Race for the Cure®, που είχαν προγραμματιστεί σε 22 χώρες της Ευρώπης, προσαρμόζονται στις συνθήκες και ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020 σε έναν κοινό, πανευρωπαϊκό, διαδικτυακό αγώνα, το digital Race for the Cure®, αποδεικνύοντας πως καμιά συνθήκη δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Συμμετέχουμε συμβολικά, συνδεόμαστε διαδικτυακά #RFTC2020, ενισχύουμε τον σκοπό τού Race for the Cure® και τα προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στην Ελλάδα.

Το Think Pink Europe

Το Think Pink Europe είναι μια οργάνωση κάτω από την ομπρέλα της οποίας συνδέονται οργανισμοί για τον καρκίνο του μαστού, κλινικές και σύλλογοι υποστήριξης ασθενών από ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος μας είναι η βελτίωση και η επιτάχυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και καλών πρακτικών στην υγειονομική περίθαλψη και την έρευνα. Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανισοτήτων, καθώς και στην κάλυψη του υπάρχοντος κενού στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα Hondos Center Ομόνοια για την ευγενική παραχώρηση των χώρων του με σκοπό τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.

Continue Reading

Lifestyle

Εργαστήρια για παιδιά τον Οκτώβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Παραμυθοσάββατα

Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών 

Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 12:00: Άουτς!, της Scamell Ragnhild.

Ένας μικρός σκαντζόχοιρος προσπαθεί να φτιάξει τη φωλιά του αλλά ξαφνικά κάτι αναπάντεχο συμβαίνει… Αφήγηση παραμυθιού, δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευή έκπληξη!

Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 12:00: Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο Σχολείο, της Helen Stephens.

Μπορεί ένα λιοντάρι να κρυφτεί στο σχολείο; Πόσες κρυψώνες μπορεί να βρει; Μια τρυφερή ιστορία με παιχνίδι και… λιονταροκατασκευές!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 12:00: Ένα κίτρινο φύλλο, του Μιχάλη Μουλάκη.

Τι άραγε θα συναντήσει ένα φθινοπωρινό φύλλο στο ταξίδι του από το κλαδί του στο έδαφος; Ελάτε να το ανακαλύψουμε παρέα σε ένα διασκεδαστικό εργαστήρι με μοναδικές κατασκευές.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 12:00: Το σποράκι ταξιδεύει…, του Eric Carle.

Η ιστορία ενός ηλιοτρόπιου που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι… Το εργαστήρι περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού και διασκεδαστικά φυτέματα λουλουδιών στην αυλή του Μουσείου.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 12:00: Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, του Eric Carle.

Ένα διασκεδαστικό εργαστήρι που εισάγει τα παιδιά, μέσα από αφήγηση παραμυθιού και παιχνίδια στον κόσμο των ζώων και των χρωμάτων.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Κόστος Συμμετοχής: 12€

50€ ο κύκλος (5 εργαστήρια)

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του εργαστηρίου σε εξωτερικούς χώρους

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Aναστασία Ιορδάνη-Έλλη Λαμπαδαρίδου

Παιχνιδοκαμώματα

Εργαστήρι για βρέφη 18 –28 μηνών  με στοιχεία messy και sensory play

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μέσα από τις αισθήσεις, σε ένα ταξίδι τον κόσμο των υλικών, με καινούριες υφές, χρώματα και ουσίες.  Με τη βοήθεια πάντα των γονέων, τα παιδιά γνωρίζουν σιγά σιγά πώς να εστιάζουν καλύτερα, να συγχρονίζουν χέρια, να ακούν σε παραγγέλματα, να περιεργάζονται και να συνεργάζονται.  Ένα άκρως βιωματικό, διασκεδαστικό εργαστήρι βασισμένο στο παιχνίδι, με στόχο την αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 11:00: Φύλλα φθινοπωρινά.

Σας περιμένουμε σε ένα μαγικό ξέφωτο, να παίξουμε και να ανακαλύψουμε παρέα τις ομορφιές αυτής της εποχής. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, βασισμένα σε μια φθινοπωρινή ιστορία, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν αισθητηριακά και να περάσουν ένα αξέχαστο πρωινό.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου, 11:00: Σποράκι μου μικρό.

Ξεφυλλίζουμε ένα όμορφο βιβλίο και ζωντανεύουμε μια ιστορία αλλιώτικη από τις άλλες, μέσα από παράξενα παιχνίδια και ένα ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και των υφών. Μέσα στη φύση, τα παιχνίδια παίρνουν άλλη διάσταση. Σας περιμένουμε με άνετα ρούχα και έτοιμους για … εξερεύνηση!

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του εργαστηρίου σε εξωτερικούς χώρους

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Σαββίνα Σταυρινίδου

Μαγικά Πειράματα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών

για παιδιά 5-8 ετών

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας.  Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 11:00: Επιστήμη των μήλων. Γνωρίζοντας το Νεύτωνα!

Το φθινόπωρο είναι εδώ και τα μαγικά πειράματα σας ετοιμάζουν γι’ αυτό! Μήλα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μικρά και 

 • μεγάλα είναι έτοιμα στο επιστημονικό καλάθι, για να σας ταξιδέψουν στον κόσμο του Φθινοπώρου. Όλη η μαγεία σας επιστήμης σε ένα διασκεδαστικό εργαστήριο με φόντο το φθινόπωρο.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 11:00: Ανακαλύπτοντας τα φθινοπωρινά φύλλα

Πόσα δέντρα κρατούν τα φύλλα σας το φθινόπωρο και πόσα τα χάνουν; Τι συμβαίνει στα φύλλα που πέφτουν στη γη και σε τι μεταμορφώνονται; Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη δομή των φύλλων, θα μάθουμε για τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή δέντρα και θα παρατηρήσουμε τομές από διαφορετικά φύλλα στο μικροσκόπιο. Τελειώνοντας θα κατασκευάσουμε το δικό σας μοντέλο φύλλου.

 Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Για την εξασφάλιση σας θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του εργαστηρίου σε εξωτερικούς χώρους

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός, Επιστημονική επιμέλεια & Εμψύχωση: Χαρίκλεια Θεοδωράκη

Σκανταλοτεχνίες

Πολυθεματικό εργαστήρι για παιδιά 3-5 ετών

Στόχος του εργαστηρίου η ανάπτυξη σας φαντασίας των παιδιών, μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μύθους και εικόνες. Μέσα από τη δραματοποίηση σας ιστορίας, με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων, παρέα με το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά, αλλά και με πειράματα πολλά, ξεδιπλώνω τον ξεχωριστό μου χαρακτήρα,  παίζω και μαθαίνω.

Ένα πραγματικά δημιουργικό εργαστήρι, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά, να ασχοληθούν με σας τέχνες,  γνωρίζοντας το θέατρο, τη μουσική και τη ζωγραφική, να πειραματιστούν, και να διασκεδάσουν, ζωντανεύοντας μέσα από το παιχνίδι, όμορφες ιστορίες.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 12:00: Τα χρώματα του φθινοπώρου.

Ελάτε να ανακαλύψουμε σας εποχές του χρόνου, μέσα από σας τέχνες. Χρώματα και μουσική μπλέκονται, δημιουργώντας παιχνίδια στη φύση και αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου, 12:00: Ένα σποράκι ταξιδεύει.

Μια όμορφη ιστορία για ένα σποράκι, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας με τη βοήθεια των μικρών σκανταλοτεχνών. Ένα εργαστήρι που προάγει τη φιλαναγνωσία και σας δίνει άλλη διάσταση, μέσα από μια καλλιτεχνική δραματοποίηση. Η ιστορία θα ξετυλιχτεί σε ένα όμορφο τοπίο. Σας περιμένουμε.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Για την εξασφάλιση σας θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του εργαστηρίου σε εξωτερικούς χώρους

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Σαββίνα Σταυρινίδου

 

Οι μικροί φιλόσοφοι: Μαθαίνω Φιλοσοφία και Αρχαία Ελληνικά παίζοντας

για παιδιά 5-8 ετών

Διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και η φιλοσοφία στα μικρά παιδιά;
Μπορεί να γίνει παιχνίδι η ασχολία με αυτά;;
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου τα μικρά παιδιά μέσα από πρωτότυπο παιδαγωγικό υλικό που αποτελείται από παιχνίδια, μουσική, κάρτες, θεατρικά δρώμενα αλλά και με τη βοήθεια της αρχαίας λύρας θα διασκεδάσουν παίζοντας με την ετυμολογία, με τις λέξεις, με τη δομή τους, και θα αναζητήσουν την αλήθεια μέσα από φιλοσοφικά ερωτήματα.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 12:00 Τα παιδιά μαθαίνουν ετυμολογία παίζοντας! (μουσικοκινητική)

Από πού προκύπτει η λέξη «ύφαλος»; Γιατί λέμε τις φράσεις «χτύπα ξύλο» και «την βάψαμε»; Τι σημαίνουν τα ονόματα «Λυκαβηττός» και «Ναυσικά»; Το ήξερες πως από την λέξη «λᾶς» που σημαίνει λίθος προκύπτει η λέξη «λαός»; Μάθε παίζοντας!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 12:00 Τα Δελφικά Γράμματα (ή δελφικά παραγγέλματα)

Τα 147 παραγγέλματα που βρέθηκαν στους Δελφούς και αποτελούν συμβουλές ζωής. Ποιοί τα έγραψαν; Τι ανέφεραν; Τα παιδιά ζωγραφίζουν και μαθαίνουν την ετυμολογική και φιλοσοφική τους ανάλυση.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

 

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του εργαστηρίου σε εξωτερικούς χώρους

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Ελένη – Ωρείθυια Κουλιζάκη

Continue Reading

Trending