Connect with us

Υγεία

15 Διατροφικές Αλήθειες που θα έπρεπε να είναι δεδομένες

Το θέμα της διατροφής αποτελούσε πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί πολύ καυτό θέμα συζήτησης! Όσες φορές σε κάποιο τραπέζι, κάποια παρέα ή κάποια κοινωνική εκδήλωση έχω αναφέρει ότι είμαι διαιτολόγος, οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή, καθώς όλοι έχουν ερωτήσεις για κάποιο μύθο ή κάποιο διατροφικό μυστικό που άκουσαν, και θέλουν να τους πω τη γνώμη μου.

Μάλιστα, πολλές φορές βλέπω τις ενοχές στα μάτια τους όταν με ρωτούν για κάτι που τρώνε, αλλά έχουν ακούσει ότι κάνει κακό ή ότι παχαίνει. Είναι μάλιστα τόσο γρήγορη η διάδοση των διατροφικών μύθων (σε σχέση με τις διατροφικές αλήθειες) που έχει τύχει αρκετές φορές να με ρωτήσουν ακόμα και κάτι που δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά και δε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ή να πιστέψει.

Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί μύθοι αναπαράγονται και από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ειδικοί σε θέματα διατροφής και ευεξίας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν βάρη;

Εν έτη 2020 θα πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τα πόσα σημαντικά οφέλη έχει για αυτές η προπόνηση με βάρη. Αναμφισβήτητα ο γυναικείος πληθυσμός που προπονείται με βάρη έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά δυστυχώς υπάρχουν πολλές ακόμα γυναίκες που πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό να γυμνάζονται με αντιστάσεις και κάποιες από αυτές που προπονούνται με βάρη γυμνάζονται με λανθασμένα προπονητικά πρωτόκολλα που είναι αδύνατον να προκαλέσουν ποιοτικά ερεθίσματα στο νευρομυικό, οστικό και ενδοκρινολογικό (ορμονικό) σύστημα.

Γράφει ο Λουγιάκης Φραγκίσκος ,Γυμναστής -Χανιά   

Ποιος είναι όμως ο πιο περιοριστικός παράγοντας που απομακρύνει τις γυναίκες από την ιδέα να σηκώσουν βάρη;

Πιστεύουν ότι θα φουσκώσουν υπερβολικά

Μία πολύ λανθασμένη αντίληψη του γυναικείου φύλλου είναι ότι εκτελώντας ασκήσεις με βάρη θα μεγαλώσουν πολύ οι μύες τους και θα χάσουν την θηλυκότητα τους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει πλην πολύ σπανίων περιπτώσεων, λόγω το ότι οι γυναίκες παράγουν έως 20 φορές μικρότερες ποσότητες τεστοστερόνης στο αίμα (νούμερο ένα αναβολική ορμόνη) σε σύγκριση με τους άντρες (Southern Al, Gordon GG et. al. 1967). Με βάση αυτό πρέπει να καταστεί σαφές το ότι όσο βαριά φορτία και να σηκώνει μία γυναίκα είναι αδύνατον να μεγαλώσει υπερβολικά λόγω ανεπάρκειας γενετικού δυναμικού για αύξηση μυϊκής μάζας. Σε σπάνιες περιπτώσεις ή σε γυναίκες που είναι υπό την επιρροή αναβολικών ουσιών μπορεί να παρατηρηθεί υπερβολική μυϊκή υπερτροφία πέρα του φυσιολογικού.

Αφού εξηγήθηκε ο λόγος που δεν μπορεί μία γυναίκα να γίνει υπερβολικά μυώδης, θα αναφερθούν οι λόγοι που η ποιοτική προπόνηση με βάρη είναι επιτακτική για την επιτυχή βελτίωση της εικόνας του σώματος, την αύξηση της δύναμης αλλά και άλλα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην γυναίκα.

Τι σημαίνει ποιοτική προπόνηση με βάρη;

Ποιοτική προπόνηση με βάρη σημαίνει προπόνηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης με σκοπό την βελτίωση της σύστασης του σώματος.

Πρωτόκολλα προπόνησης με αντιστάσεις στο εύρος 6-20 επαναλήψεις με εντάσεις από 60 έως 90% της ΜΕ (μέγιστης επανάληψης) ή ακόμα απλούστερα όταν στις ασκήσεις στο εύρος 6 έως 20 επαναλήψεων χρησιμοποιούνται φορτία τα οποία στοχεύουν στην εμφάνιση μυϊκής αποτυχίας ή να πλησιάζουν την μυικη αποτυχία (αν έχουμε να εκτελέσουμε 8 επαναλήψεις τα φορτία θα πρέπει να είναι τόσα ώστε η 9η επανάληψη να μην μπορεί να βγει) τότε μιλάμε για ποιοτικά σετ (Lasevicius, Thiago, et al. 2019).Τα προπονητικά πρωτόκολλα με αντιστάσεις δεν αλλάζουν ανάμεσα στα δύο φύλα που σημαίνει ότι και οι άντρες και οι γυναίκες επωφελούνται με τα ίδια μοτίβα προπονήσεων χωρίς να απαιτείται κάποια αλλαγή  στην προπονητική προσέγγιση (Cureton, KIRK J., et al. 1988).

 

Τι ισχύει για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τα ποσοστά λίπους και να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος τους:

Παλαιότερα η προπονητική προσέγγιση για την μείωση του βάρους στηριζόταν αποκλειστικά στην προπόνηση cardio. Ενώ ακολουθώντας μία υποθερμιδική διατροφή σε συνδυασμό με cardio μειώνεται το βάρος στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνεται και η μυϊκή μάζα. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε διότι έχει πολλά αντίκτυπα. Μείωση της μυικής μάζας ισούται με μείωση του μεταβολισμού. Έτσι είναι πολύ πιθανό μόλις επιστρέψει μία γυναίκα μετά σε κανονικές συνθήκες διατροφής να πάρει τα κιλά πίσω αρκετά εύκολα. Επίσης όταν μειώνεται η μυική μάζα η εικόνα του σώματος δεν είναι και η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να είναι.

Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα διότι μία γυναίκα να χάσει μυϊκή μάζα από τους γλουτούς ή από τα πόδια και έτσι αυτόματα να χάσει την θηλυκή της εικόνα. Για αυτό το λόγο η προπόνηση με βάρη μπορεί να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο και να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την επιτυχή βελτίωση της εικόνας τους σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιοτική προπόνηση με αντιστάσεις σε συνδυασμό με υποθερμιδική διατροφή είναι ικανή να μειώσει το λίπος και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας (Sardeli, A. V., Komatsu, T. R., Mori, M. A., Gáspari, A. F., & Chacon-Mikahil, M. P. T. (2018).

Αν η προπόνηση εστιάσει σε συγκεκριμένους μυς του σώματος μίας γυναίκας για παράδειγμα στους γλουτούς ενώ βρίσκεται σε υποθερμιδική διατροφή, τότε θα μιλάμε για θεαματικά αποτελέσματα στην αλλαγή της εικόνας του σώματος.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε την βελτίωση στο ψυχολογικό κομμάτι, όταν μία γυναίκα προπονείται με αντιστάσεις.

Η προπόνηση με βάρη αυξάνει την δύναμη σημαντικά όταν τηρούνται τα σωστά προπονητικά πρωτόκολλα. Αυτό κατά συνέπεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Καλώς η κακώς το γυναικείο φύλλο από την φύση του υστερεί σε δύναμη άρα η προπόνηση ενδυνάμωσης αποτελεί μονόδρομο για ένα υγιές και δυνατό-λειτουργικό σώμα. Πόσες από τις γυναίκες μπορούν να εκτελέσουν έλξη στο μονόζυγο; Ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η επίτευξη μίας τόσης μεγάλης απαιτητικής άσκησης μπορεί να απογειώσει την αυτοπεποίθηση μίας γυναίκας.

Συμπέρασμα

Η προπόνηση με βάρη δεν πρόκειται να δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό μυϊκή υπερτροφία στις γυναίκες τόσο ώστε να αλλάξουν σε κάτι μη γυναικείο. Αντιθέτως η προπόνηση με βάρη σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη διατροφή θα δημιουργήσει ένα απολύτως θηλυκό ολοκληρωμένο σώμα με στοιχειώδεις γράμμωση, αν τα ποσοστά λίπους είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης θα αυξηθεί η δύναμη η οποία στερείτε κατά κανόνα στο γυναικείο φύλο καθώς επιπλέον θα ανυψωθεί και η αυτοπεποίθηση και ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.

Για περισσότερα άρθρα γυμναστικής και διατροφής κάντε κλικ εδώ!

Λουγιάκης Φραγκίσκος ,Γυμναστής -Χανιά   

Continue Reading

Διατροφή

Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Το ζαμπόν, η γαλοπούλα, το σαλάμι, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο νόστιμα αλλαντικά τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας σε ένα κανονικό γεύμα εύκολα και γρήγορα.

Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Ωστόσο, κάθε προϊόν κρέατος προκειμένου να γίνει αλλαντικό  υφίσταται επεξεργασία όπως ψήσιμο, κάπνισμα και προσθήκη ουσιών, όπως αλάτι και νιτρώδη, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Γνωρίζατε ότι το νάτριο στα επεξεργασμένα κρέατα είναι περίπου 400% υψηλότερο από ό, τι στα μη επεξεργασμένα κρέατα; Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Το ζαμπόν, το σαλάμι, το στήθος γαλοπούλας και τα λουκάνικα είναι συνήθως υψηλά σε περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι).  Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες (προϊόντα διάσπασης φυτικών και ζωικών τροφών), σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, αρκετές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι είναι καρκινογόνες σε πειραματόζωα.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες  που παράγονται σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας του κρέατος (όπως το κάπνισμα) έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων του πεπτικού. Για να αποφύγετε τα νιτρικά και τα νιτρώδη, διαβάστε στις ετικέτες τροφίμων τα συστατικά που περιέχονται, στις συσκευασίες των αλλαντικών, και επιλέξετε επεξεργασμένα κρέατα χωρίς τα συστατικά αυτά.

Ορισμένα αλλαντικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η οποία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον, πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Ένας υγιής ενήλικας σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Άπαχα κρέατα, όπως το στήθος της γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά. Συνιστάται, λοιπόν, η λελογισμένη κατανάλωση των αλλαντικών στη διατροφή σας. Σας αρέσουν μερικές φέτες μπέικον στο brunch σας τo σαββατοκύριακo; Τότε ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα καθημερινά αλλαντικά στα γεύματα σας.

Σκεφτείτε τη διατροφή σας στο σύνολό της.  Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα αλλαντικά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και χαρακτηριστικά τουλάχιστον, είναι πως δεν ισχύουν γενικοί κανόνες για όλα. Κανονικά, η σύσταση τους και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπος κλπ. αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Ενδεικτικά:

Σαλάμι Αέρος Κλασικό

Θερμίδες 426 Kcals / 100g

Λιπαρά  38g / 100g

Πάριζα

Θερμίδες 193 kcals/ 100g

Λιπαρά 13g / 100g

Γαλοπούλα Καπνιστή Φιλέτο

Θερμίδες 110 Kcal / 100g

Λιπαρά 2g / 100g

Μορταδέλα με πιπέρι και φιστίκι

Θερμίδες 266 Kcal / 100g

Λιπαρά 22 g / 100g

Μπέικον Καπνιστό

Θερμίδες 325 Kcal / 100g

Λιπαρά 29g / 100g

Ζαμπόν μπούτι

Θερμίδες 112 Kcal / 100g

Λιπαρά 4g / 100g

Λουκάνικα Φρανκφούρτης

Θερμίδες 235 kcal / 100g

Λιπαρά 17g / 100g

Προσούτο

Θερμίδες  250 kcal/100g

Λιπαρά 17g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας βραστό

Θερμίδες 105 Kcal / 100g

Λιπαρά 3g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας καπνιστή

Θερμίδες 110.5 Kcal / 100g

Λιπαρά 2.50g / 100g

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Continue Reading

Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020

Έχεις αναλογιστεί ποτέ την σπουδαιότητα των τροφίμων στην καθημερινότητά σου; Αν δεν υπήρχαν τα τρόφιμα θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε μία καφετέρια, σε ένα παντοπωλείο ή σε ένα εστιατόριο; Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά…Τρόφιμο ίσων Ζωή! Είναι το πιο βασικό αγαθό μαζί με το νερό για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρόλα αυτά ένας στους εννιά ανθρώπους παγκοσμίως ζει υπό συνθήκες λιμού. Ήδη από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε τα τρόφιμα όχι ως προνόμιο των λίγων αλλά ως δικαίωμα όλων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τροφίμων-διατροφής κάθε 16 Οκτώβρη. Είναι μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να δείξει σε όλους μας τον γολγοθά των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πείνας, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την εξαλείψουμε βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.

Grow, nourish, sustain. Together

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην 75η παγκόσμια αυτή ημέρα ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων επικεντρώνεται σε ένα θέμα που θα συμβάλει στην επίτευξη του βασικού του στόχου που είναι-όπως ορίζει και το σύνθημά του- «Εξάλειψη της πείνας (#Zerohunger) ως το 2030!». Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο. Το «κλειδί» του φετινού κινήματος είναι η αειφορία (sustainability) που αποτελεί παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια και ενώ χρησιμοποιούνταν αρχικά ως δασοπονικός-γεωπονικός όρος, σήμερα αποτελεί βασική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος από οικονομικούς φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την αλόγιστη σπατάλη των ανεπτυγμένων χωρών, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής. Έτσι, βρέθηκε από τους επιστήμονες ένα μοντέλο αειφόρου διατροφής που ενώ θα υπάρχει μεγάλη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί παράλληλα η βιωσιμότητά του. Στόχος δηλαδή της αειφόρου ανάπτυξης (Α.Α) είναι να καλυφθούν οι ανάγκες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γονέων να καλύψουν τις δικές τους.

«Οι πράξεις μας, είναι το μέλλον μας»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, πλέον παράγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειαζόμαστε για να τραφούν όλοι και έτσι η τροφική αλυσίδα έπαψε να βρίσκεται σε αρμονία. Η πείνα, η παχυσαρκία, η κατάπτωση του περιβάλλοντος, η μικρή ποικιλία βιολογικών προϊόντων και η σπατάλη τροφής είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ αυτής της ανισορροπίας. Ειδικότερα φέτος, το 2020, που ο πλανήτης μας ήρθε αντιμέτωπος με τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιο οικονομικά ευάλωτες ομάδες (κυρίως μικρές αγροτικές επιχειρήσεις) δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Έτσι, όλες οι χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια ανάκαμψης από τον Covid-19. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε καλύτερες βάσεις που θα βοηθήσουν να αντισταθούμε σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι μια τέτοια πανδημία.

Πώς μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να συμβάλουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων-Διατροφής;

1. Υποστήριξε τις επιχειρήσεις/αγροκτήματα μικρής κλίμακας

Προτίμησε να ψωνίζεις από τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες μας προμηθεύουν με αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω μείωσης της κινητικότητας στην αγορά.

2. Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα

Το ήξερες πως αγοράζοντας φρούτα/λαχανικά εποχής μειώνεις την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα; Ένα τρόφιμο όταν είναι εκτός εποχής, θα χρειαστεί να ταξιδέψει πολύ ώστε να φτάσει στο τραπέζι σου και στην τοπική αγορά, πέραν τούτου, τα οπωρολαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, νόστιμα και θρεπτικά.

3. Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου

Με την κατανάλωση μιας μεγάλης γκάμας τροφίμων, πέραν το ότι προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, παράλληλα βοηθάμε και στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.

4. Φρόντισε για την ασφάλεια των τροφίμων που προμηθεύεσαι

Το τρόφιμο από τη στιγμή της συγκομιδής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου θα περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Αν ένα προϊόν δεν αποθηκευτεί σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον πολύ πιθανόν να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Προσπάθησε λοιπόν να σέβεσαι το τρόφιμο που αγοράζεις. Πρόσεξε τον τρόπο που θα το αποθηκεύσεις και θα το μαγειρέψεις. Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ώστε να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη αυτών.

5. Συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατέχουν καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνογνωσία θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια προϊόντων κατά τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής.

6. Αποδοχή τροφίμων που εμφανίζουν οπτικές αλλοιώσεις

Τρόφιμα τα οποία έχουν δεχτεί μικρές αλλοιώσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση (πχ. μη επαρκής χρωματισμός μήλου από παρατεταμένη ξηρασία) ενώ δε στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών συνήθως απορρίπτονται από τους καταναλωτές. Αυτό το φαινόμενο έχει οδηγήσει τους εμπόρους φρούτων και λαχανικών να μην αγοράζουν από τους παραγωγούς τα συγκεκριμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

7. Μείωση κατανάλωσης κρέατος

Το ήξερες ότι η βιομηχανία τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η κρεατοβιομηχανία; Οι αγελάδες για παράδειγμα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος 86 φορές περισσότερο από ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

8. Προσφορά δίκαιων οικονομικών όρων

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες που έχουν εκκρεμείς οφειλές αίροντας τους φόρους, επιμηκύνοντας τις ημερομηνίες καταβολής πληρωμών ή προσφέροντας εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εργαστούν ή να πουλήσουν την παραγωγή τους εξαιτίας κάποιων δυσχερών καταστάσεων όπως είναι π.χ. η εμφάνιση μιας πανδημίας.

9. Υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών μέσων

Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα φυσικά προϊόντα της γης, πρέπει να λάβουν υπόψιν τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η αφαίρεση αυτών και να χρησιμοποιούν φιλική προσέγγιση στη διαδικασία απομάκρυνσής τους από το φυσικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με θαλασσινά θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας Υπεύθυνης Αλίευσης.

10. Χρήση πρακτικών κομποστοποίησης

Με αυτή τη διαδικασία συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών, πολτοποιούνται και χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Τέτοιου είδους συσκευές μπορείτε να προμηθευτείτε για δική σας οικιακή χρήση.

11. Επένδυση των κυβερνήσεων στον ερευνητικό τομέα

Στόχος είναι να βρεθούν τεχνολογίες μείωσης ή αποτελεσματικότερης χρήσης εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και περαιτέρω ανάπτυξη κυκλικής διαχείρισης καλλιεργειών (κυκλική διαχείριση είναι ένας σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και φαρμάκων και η καλλιέργεια καθίσταται μερικώς αυτόνομη).

12. Προσφορά τροφίμων δεύτερης ποιότητας σε συσσίτια των δήμων

Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται σε άλφα και βήτα ποιότητα ανάλογα με το αν παρουσιάζουν ή όχι ελαττώματα στην εξωτερική τους συσκευασία. Συχνά μάλιστα τα τρόφιμα δεύτερης ποιότητας πετιούνται. Θα συνέβαλε θετικά στην εξάλειψη της πείνας ανά τον κόσμο αν αυτές οι βιομηχανίες έκαναν δωρεά τα τρόφιμα βήτα διαλογής σε συσσίτια. Είναι μια ενέργεια στην οποία θα μπορούσε να προβεί ο καθένας μας δίνοντας στο συσσίτιο του δήμου του τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα (π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη, μπισκότα κλπ.)

13. Αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων

Λόγω της πανδημίας του covid-19 οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε συσκευασμένα προϊόντα καθώς υπάρχει φόβος ότι τα τρόφιμα που είναι εκτός συσκευασίας έχουν έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μια πλαστική ή χάρτινη συσκευασία που δεν ανακυκλώνεται, τα μη συσκευασμένα φυτικά τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στα ράφια των καταστημάτων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα απορρίμματα.

14. Αγορά με σύνεση

Εν καιρώ πανδημίας πολλοί καταναλωτές θορυβήθηκαν και κατέληξαν σε υπεραγορές τροφίμων και γενικότερα προϊόντων που δεν τα είχαν άμεσα ανάγκη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανισορροπία στην αγορά.

«734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με λιγότερο από 1,61€ την ημέρα»

Γιατί η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων-Διατροφής είναι σημαντική;

  • Βοηθάει στην ευαισθητοποίηση προς τον συνάνθρωπο
  • Γίνεται υπενθύμιση σε όλους ότι η πείνα μπορεί να εξαλειφθεί

Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή ώστε να ταΐσει όλους τους ανθρώπους, ωστόσο, ετησίως 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται (δηλαδή περίπου 20% της παραγωγής τροφίμων). Αυτή η μέρα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να σταματήσουμε την σπατάλη τροφίμων.

  • Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση

Σαφώς το φαγητό είναι μια πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης αλλά μερικές φορές οδηγούμαστε σε υπερφαγίες. Αν λοιπόν, αρχίσουμε να τρώμε με σύνεση, δηλαδή όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη, τότε θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων και συνεπώς στη μείωση των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Το μήνυμα

Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταφέρει. Αυτή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσεις όλους αυτούς τους #FoodHeroes που παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να σου παρέχουν τρόφιμα για την επιβίωσή σου.

ΝΟΠΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αρχικό Άρθρο

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και τωρινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ’ οίκον επισκέψεις.

Continue Reading

Trending