Connect with us

Lifestyle

5+1 Πανέμορφα Φυτά για τις Σκιερές Γωνίες του Μπαλκονιού σου!

Έχουμε μιλήσει μέχρι στιγμής για φυτά και λουλούδια που αντέχουν στο κρύο του χειμώνα αλλά και την καλοκαιρινή ζέστη. Για τα λουλούδια που χρειάζονται ήλιο για να ανθίσουν αλλά και τα δέντρα που θα μεταμορφώσουν τον κήπο σου σε πράσινη όαση. Τι θα κάνεις, όμως, με εκείνο το μπαλκόνι που δεν το βλέπει καθόλου ο ήλιος; Ή εκείνο το σημείο στην αυλή σου που κρύβεται από την πέργκολα; Υπάρχουν φυτά για σκιά που θα καλύψουν αυτές τις γωνίες με τον καλύτερο τρόπο.

Η λύση του να αφήσεις αυτά τα σημεία κενά δεν μου αρέσει καθόλου. Μου θυμίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάντα η μπροστινή πλευρά του είναι γεμάτη με στολίδια, φωτάκια και γιρλάντες και αν κοιτάξεις πίσω θα νιώσεις πώς μοιάζει η αδικία. Ας μην αφήσουμε κανένα σημείο αδικημένο. Σήμερα θα δούμε ποια είναι τα φυτά και τα λουλούδια που προορίζονται για τα σκιερά σημεία του μπαλκονιού και του κήπου σου.

5+1 Υπέροχα Φυτά για Σκιά που θα ομορφύνουν και τις πιο κρυφές γωνίες!

Καμέλια

Η καμέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο χρώμα των ανθέων της και το γυαλιστερό του φύλλωμα. Τα λουλούδια της θα γεμίσουν με χρώμα τη βεράντα σου από τις αρχές του Γενάρη έως και τα τέλη Μαΐου. Θα πρέπει να την προσέχεις, όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους. Αν θέλεις να στολίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου με καμέλιες θα πρέπει να τις τοποθετήσεις σ’ ένα δροσερό και σκιερό μέρος και να φροντίσεις για την καλή αποστράγγιση του χώματος. Η καμέλια δεν αντέχει τον ήλιο αλλά ούτε και την υπερβολική υγρασία!

Ευώνυμο

Πρόκειται για έναν φανταχτερό θαμνοειδές φυτό με πρασινοκίτρινα φύλλα και πλούσια βλάστηση. Ανήκει στην κατηγορία των αειθαλών φυτών και τον συναντάμε αρκετά συχνά όχι μόνο σε αυλές και βεράντες σπιτιών αλλά και σε πάρκα.

Η ανθοφορία του δεν κρατά περισσότερες από 30 ημέρες στις αρχές, συνήθως, του καλοκαιριού.Το ευώνυμο, όμως, έχει υπέροχο χρώμα και αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασίες που βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα του μηδενός.

Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα φυτά για σκιά που θα συναντήσεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο. Είναι ένα πολυετές φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, η οποία ξεκινά από τα μέσα του φθινοπώρου και σταματά προς τα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια του έχουν ροζ, κόκκινο, λευκό και μωβ χρώμα και χαρίζουν μοναδικό θέαμα, όπου και αν τοποθετηθούν. Μπορείς να φυτέψεις το κυκλάμινο είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα, αρκεί να το τοποθετήσεις σε ένα σκιερό ή ημισκιερό σημείο της βεράντας ή του κήπου σου.

10 πανέμορφα φυτά για ζαρντινιέρες που ομορφαίνουν το μπαλκόνι!

Γεράνι

Τα γεράνια είναι ίσως τα δημοφιλέστερα ανθόφυτα που συναντάμε σε πάρκα, αυλές και κήπους στην Ελλάδα. Η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας του γερανιού που ξεκινά από τα μέσα της άνοιξης και σταματά στα τέλη του φθινοπώρου, τα υπέροχα λουλούδια του και οι σχετικά μικρές απαιτήσεις του το κατατάσσουν εύλογα ανάμεσα στις αγαπημένες μας επιλογές για τον στολισμό των εξωτερικών χώρων του σπιτιού. Παρότι προτιμά τον ήλιο, αναπτύσσεται ,επίσης, σε σκιερές και ημισκιερές τοποθεσίες.

Αζαλέα

Η αζαλέα ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων και έχει τις ρίζες της στην Άπω Ανατολή. Η πλούσια και πυκνή ανθοφορία της την κατατάσσουν μεταξύ των ανθοφόρων θάμνων με μεγάλη αισθητική αξία. Τα άνθη της, μονόχρωμα ή δίχρωμα, κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα της άνοιξης και στολίζουν το φυτό για αρκετές εβδομάδες. Η αζαλέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας και πρέπει να τοποθετηθεί σε ημισκιερό μέρος για να επιβιώσει. Ενώ αγαπά τον ήλιο δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία ούτε στον καύσωνα των καλοκαιρινών ημερών. Αν δεν την προσέξεις είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει φυλλόπτωση.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο φυτό και αυτό λέγεται κυρίως λόγω των ανθέων της. Θα συναντήσεις λουλούδια σε μοβ, γαλάζιο ή και ροζ χρώμα. Δεν είναι αυτό το παράξενο όμως. Το χρώμα των λουλουδιών της επηρεάζεται από το είδους του χώματος που θα επιλέξεις για τη φύτευση της. Αν επιλέξεις αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όξινο χώμα, ώστε να δεις τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Συνήθως φυτεύεται σε παρτέρια και όχι σε γλάστρες, γιατί γίνεται θαμνώδης. Δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα σε ύψος αλλά ο όγκος της αναπτύσσεται αρκετά.

Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά της την τοποθετούν ανάμεσα στα αγαπημένα φυτά για σκιά. Μην ξεχνάς να την ποτίζεις 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Χρειάζεται αρκετό νερό για να επιβιώσει από τον καύσωνα.

Από:Τένη Βαλεριάνου

Πηγή:douleutaras.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Ημερίδα “Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν ενεργό τρόπο ζωής στη Θεσσαλονίκη”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», σε συνεργασία με την
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, συν-διοργανώνουν
ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν
ενεργό τρόπο ζωής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Η ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της
νόσου παχυσαρκίας, στη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και στην κίνηση ως έναν από τους βασικούς
παράγοντες για την επίτευξη της ευεξίας και μιας πιο υγιούς ζωής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο μέρη: στο πρώτο μέρος, ειδικοί επιστήμονες θα
αναλύσουν το φαινόμενο της νόσου της παχυσαρκίας, τις επιπτώσεις της και τις σύγχρονες μεθόδους
για την αντιμετώπιση και την καταπολέμησή της, θα εξηγήσουν τη σωστή ανάγνωση και ερμηνεία των
διατροφικών ετικετών- ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των διατροφικών επιλογών-, θα
αναδείξουν τη σύνδεση της παχυσαρκίας με την ψυχολογία, ενώ θα παρουσιαστεί και η μελέτη
«Χορός για όλα τα σώματα», η οποία τονίζει την αξία της άσκησης μέσω του χορού, όχι μόνο για τη
ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και για την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της
συμπερίληψης στην κοινωνία. Στο δεύτερο μέρος, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Βορείου Ελλάδος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα παρουσιάσει χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα της Ημερίδας: www.imeroessa.gr
Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δρα πανελλαδικά με στόχο την
πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες, παρέχοντας παράλληλα στήριξη
στους πάσχοντες μέσω ιατρικής φροντίδας, βελτίωσης της διατροφής και άσκησης. Αποτελεί τον
μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που προσεγγίζει την παχυσαρκία καθολικά και φέρει
πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής
Αλληλεγγύης. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4obesity και
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ | Η θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Μια συναρπαστική, φαντασμαγορική νέα υπερπαραγωγή βασισμένη στο αριστούργημα του Ομήρου, έρχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, μέσα από την κλασική ιστορία του Οδυσσέα.

Μετά από τις μεγάλες επιτυχίες 20 ετών , η δημοφιλής σκηνοθέτις και δημιουργός Γιούλη Ηλιοπούλου υπογράφει και παρουσιάζει τη νέα παιδική-εφηβική παράσταση «Οδύσσεια», εμπνευσμένη από τη διαχρονική αξία της πίστης, της εξυπνάδας, της αγάπης και της επιμονής στο στόχο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου με μουσική του Αντώνη Μιτζέλου.

Το αριστούργημα του Ομήρου έρχεται να μας ταξιδέψει στο πιο συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.

Μια θεαματική παραγωγή από το Τεχνοδρόμιο σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου και μουσική επένδυση του σπουδαίου συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Αντώνη Μιτζέλου ( Τερμίτες).

Με διπλή διανομή είκοσι ηθοποιών για την Αθήνα στο Θέατρο Πειραιώς 131 και για την Θεσσαλονίκη στο Ράδιο Σίτυ, ενώ η παράσταση θα ταξιδέψει σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ένας μεγάλος θίασος με εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς με ειδικές δεξιότητες θα ερμηνεύσουν συνδυάζοντας τον λόγο με ευφάνταστα ακροβατικά στοιχεία δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες. 

Τον Οδυσσέα στις αθηναϊκές παραστάσεις ερμηνεύει ο Μάνος Πίντζης και στην

Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Ιωάννου.


🌊 Η ιστορία

Δέκα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο, ο Οδυσσέας ξεκινά ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Στη διαδρομή του θα συναντήσει θεούς, μυθικά τέρατα, δοκιμασίες, μαγικά πλάσματα και θα βιώσει αμέτρητες περιπέτειες. Από την Κίρκη και τις Σειρήνες, μέχρι τη Χάρυβδη και τον Κύκλωπα, κάθε σταθμός είναι ένα μάθημα ζωής.

Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, την ευφυΐα και το θάρρος του, θα καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να επανενωθεί με την Πηνελόπη και τον γιο του, Τηλέμαχο, επαναφέροντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην Ιθάκη.

✨ Η παράσταση

Ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο δράση, μουσική, φαντασία και συγκίνηση.

Περισσότερα από 40 κοστούμια

  • Video Art & Video Mapping υψηλής αισθητικής
  • 10 ηθοποιοί και τραγουδιστές επί σκηνής
  • Ειδικά σχεδιασμένες χορογραφίες και σπαθογραφίες
  • Μια παράσταση που ψυχαγωγεί και διδάσκει, εμπνέοντας την αγάπη για την κλασική ελληνική παράδοση

👤 Συντελεστές

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Γιούλη Ηλιοπούλου
  • Πρωτότυπη μουσική :Αντώνης Μιτζέλος
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Κρίστελ Καπερώνη
  • Χορογραφίες – Κίνηση: Ειρήνη Μεσσήνη
  • Φωτισμοί: Λάμπρος Σούνδιας
  • Video Art: Λεωνίδας Φουντούλης
  • Ειδικές Κατασκευές: Θοδωρής Τσιμπλάκης
  • Hair & Make-up: Νίκος Ζήσης
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Κασιώτη
  • Γραμματειακή υποστήριξη: Τατιάνα Κόγια
  • Υπεύθυνη οργάνωσης : Ανθή Καραγιάννη
  • Δ/νση παραγωγής: Αντώνης Μαρκόγιαννης
  • Παραγωγή: ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ

👤 Ηθοποιοί

Στο ρόλο του Οδυσσέα ο Σπύρος Ιωάννου

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά 

Νίκος Ζιάγκος, Ειρήνη Κοντονίκου , Στέφη Κοντού, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Μάριος Σέργιο Μπούσι, Μίνα Πρωτόπαπα, Θανάσης Σουρίλας.

🕘 Διάρκεια παράστασης

90 λεπτά με διάλειμμα

📅 Πρόγραμμα Παραστάσεων

Θέατρο RADIO CITY 

TRAILER : https://www.youtube.com/watch?v=vSXLNI8VSLw


Μια θεατρική εμπειρία γεμάτη φως, μύθο και περιπέτεια – για όλη την οικογένεια!

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Ημερίδα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η εκδήλωση συγκεντρώνει έγκριτους επιστήμονες από τους τομείς της μαιευτικής, της γυναικολογίας, της ανδρολογίας και της ενδοκρινολογίας, με στόχο να φωτίσει τις πολυδιάστατες συνέπειες της παχυσαρκίας στη γονιμότητα και στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παρουσίαση της επίδρασης της παχυσαρκίας στη γυναικεία υπογονιμότητα και συνεχίζει με τον ρόλο της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακολούθως, θα εξεταστεί ο ρόλος των γονιδίων στην παχυσαρκία και την επίδρασή τους στην αναπαραγωγική υγεία. Η ημερίδα θα προχωρήσει με την ανάλυση της επίδρασης της παχυσαρκίας στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς και τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στην ανδρική αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία. Αμέσως μετά, θα αναλυθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς και η κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων στις γυναίκες με παχυσαρκία και θα συζητηθεί η επίδραση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική υγεία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ζωντανή παρουσίαση περιστατικού και μαρτυρία ατόμου που έχει βιώσει την παχυσαρκία.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν πολίτες, γονείς και επαγγελματίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της στην αναπαραγωγική υγεία, μέσα από την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται ολοκληρωμένα με την παχυσαρκία, παρέχοντας στήριξη, ενημέρωση και καθοδήγηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου. Φέρει πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4Obesity και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εσωτερικών- Τομέα Μακεδονίας& Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί: Pharmaserve- Lilly, Merck, Type Center IKE, Color your wish, Cross Pharmaceuticals, SuppleKey Health

Χορηγοί επικοινωνίας: Business Woman, Kallithea Press, Kallithea Radio, Live Media, Polis MagazinoΓια περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.imeroessa.gr ή να επικοινωνήσουν μέσω email στο [email protected]

Continue Reading

Trending