%PM, %03 %580 %2017 %12:%Μαρ

Η δύναμη του εθελοντισμού στον καιρό της κρίσης

 Παλαιότερα, σε επίπεδο χωριού ή γειτονιάς, οι άνθρωποι συνήθιζαν να δρουν εθελοντικά όποτε χρειαζόταν, απλά και αυθόρμητα. Τότε υπήρχε ανθρώπινη επαφή, αλληλεγγύη, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Η εθελοντική προσφορά προς το συνάνθρωπο ή την κοινότητα δεν είχαν ανάγκη την ύπαρξη οργάνωσης και μεθόδευσης. Τώρα με την κρίση τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. 

 Στις κοινωνίες του “παγκόσμιου χωριού” κυριαρχεί η αποξένωση, ο ατομικισμός και η συστηματική, συντονισμένη εθελοντική δράση με στόχο τη συλλογική ευημερία είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Ειδικά σήμερα, εποχή πολύπλευρης και παρατεταμένης κρίσηςσυνειδητοποιούμε διαρκώς πως δεν ωφελεί ούτε να επικεντρωνόμαστε στα προσωπικά μας προβλήματα (άλλωστε όλα τα σύγχρονα αδιέξοδα είναι οικουμενικής εμβέλειας), ούτε να γκρινιάζουμε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ισχυρούς του κόσμου μας που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δώσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

 Είναι κοινό μυστικό πλέον πως για να αντεπεξέλθουμε ακόμα και στα πιο δυσοίωνα σενάρια απαιτείται μια νέα στάση ζωής, όπως αυτή που προάγει ο εθελοντισμός, δηλαδή η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά για την κοινή ευημερία. Μια στάση ζωής μέσα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα, γιατί βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας και συνδυάζει αξίες, υψηλά ιδανικά και χαρακτηριστικά όπως η διατύπωση οράματος, η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης, η ευσυνειδησίαη ατομική πειθαρχία. Αυτή που δημιουργεί ενεργούς πολίτες και δεσμούς εμπιστοσύνης. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμμετοχή, δυναμώνει τα άτομα, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε ζωτικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα (υγεία, εκπαίδευση, υποαπασχόληση, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτική Προστασία...).

 Όσο οι κοινωνίες μας γίνονται πιο υλιστικές και η παρουσία του Κράτους λιγότερο αισθητή, τόσο το έργο των εθελοντών είναι περισσότερο αναγκαίο. Ωστόσο ο εθελοντής δεν είναι μόνο αρωγός στο κοινωνικό κρατικό έργο. Μπορεί να γίνει και κριτής του εκφράζοντας απόψεις, θέσεις και αντιθέσεις, που οδηγούν σε κοινωνικές αλλαγές και βελτιώσεις, σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Με την εθελοντική εργασία προσφέρουμε ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις μας, ταυτόχρονα όμως αποκτάμε νέες εμπειρίες και δεξιότητες (κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές)μια νέα παιδεία συνειδητού πολίτη. Ο εθελοντισμός προωθεί τη δια βίου μάθηση, διευκολύνει την ένταξη στην αγορά εργασίας και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης. Ευνοεί την κοινωνική ενσωμάτωση, αυξάνοντας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων, των συνταξιούχων και των μη εργαζόμενων. Συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και στις μεταξύ τους σχέσεις. 

Έτσι λοιπόν αυτά  τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, ας αποτελέσουν την αφορμή για να χαράξουμε νέους δρόμους συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας. Άλλωστε η εθελοντική προσφορά δεν έχει όρια και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: δωρεά αίματος, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, τηλεφωνική ακρόαση, επανένταξη, εξειδικευμένες επαγγελματικές παροχές, ψυχαγωγία, υγειονομικές φροντίδες, προστασία δασών, καθαρισμό ακτών, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών... Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά σε κάποια Εθελοντική Οργάνωση, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ας αρχίσουμε να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα ή ας κάνουμε λίγη παρέα στον ηλικιωμένο γείτονά μας. Αρχικά, αρκεί η σκέψη και η δράση μας να μην αποσκοπούν αποκλειστικά στο ατομικό όφελος, αλλά και στο συλλογικό καλό. Στην ενίσχυση για παράδειγμα μιας μη προνομιούχας κοινωνικής ομάδας, που μπορεί να είναι ακόμα και αυτή στην οποία ανήκουμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν χρόνια και η ιδέα του ΒusinessWoman.gr. Από μία ομάδα γυναικών που ήθελε να προωθήσει τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, προσφέροντας σε κάθε γυναίκα περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές.   

Δήμητρα Χατζηπανταζή-Τοιχομίδου
Διευθήντρια του businesswoman.gr

Read 475 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…