%AM, %24 %448 %2017 %09:%Μαρ

Ιόλη Χαρατσίδου: Επιτυχία στα "ύψη"

  Ο Όμιλος Μουζενίδη είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς Ομίλους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1995 και προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων. Διαθέτει γραφεία στους σημαντικότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Κάτω από την ομπρέλα του βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών, όπως:

 Η Mouzenidis Travel, η Ellinair (αεροπορική εταιρία), η Active MICE (διοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων κλπ.), η Wedding Melody, η Elion Club (VIP ταξίδια αναψυχής), η Grekodom Development (πωλήσεις, διαχείριση ακινήτων), Grekomed (ιατρικές υπηρεσίες), αλυσίδα Bomo Club Hotels, CSR Service (συντήρηση αεροσκαφών και εμπορευματικών μεταφορών), MBG CS (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Mouzenidis INTOUR (προώθηση του εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία), Solun (προσκυνηματικού τουρισμού), Alpha-Mega (Εκπαιδευτικό κέντρο), Τμήμα Ενοικίασης ακινήτων και η Grekomania (ενημερωτικό διαδικτυακό τουριστικό portal). 

  • Κυρία Χαρατσίδου ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας πορείας;

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ και της Σχολής Βρεφονηπιοκόμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στον τουρισμό, είμαι κάτοχος των διπλωμάτων της IATA/ UFTAA: Foundation Diploma in Travel and Tourism, Travel and Tourism Consultant Diploma, Ground Operations Management, Airline Marketing for the Leadership & Management Training ProgramΟ τουρισμός σήμερα, σε όλα του τα αντικείμενα, απαιτεί εξιδεικευμένη γνώση, ειδικά ο χώρος των αεροπορικών εταιρειών. Χωρίς τα διπλώματα της ΙΑΤΑ και την άριστη γνώση των ξένων γλωσσών δεν θα μπορούσα να κατέχω τη θέση που έχω σήμερα στον Όμιλο Μουζενίδη. Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που παρακολουθεί στενά τις τάσεις και το σύγχρονο lifestyle και προσαρμόζεται ανάλογα, δημιουργώντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Γι' αυτό και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση. Θα έλεγα λοιπόν, ότι συνεχίζω μέχρι και σήμερα να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, μέσα από εξιδεικευμένα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.     

  • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον τομέα σας; Ποια τυχόν προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει;

Καταρχήν θα τη συμβούλευα να κάνει τουριστικές σπουδές, καθώς, όπως είπα και πρωτύτερα, ο τουρισμός σήμερα αναζητά εξιδεικευμένα στελέχη.  Επίσης, πρέπει να μάθει όσες περισσότερες ξένες γλώσσες μπορεί. Ένα από τα χαρακτηριστικά του τουριστικού επαγγέλματος είναι η επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες ή ακόμα και η εργασία στο εξωτερικό, οπότε η γνώση ξένων γλωσσών είναι επιβεβλημένη. Και φυσικά να είναι αποφασισμένη για την κατάκτηση του στόχου της. Η ενασχόληση  με τον τουρισμό περιλαμβάνει ακόμη συχνότητα μετακινήσεων: επαγγελματικά ταξίδια και πολλές φορές αλλαγή τόπου εργασίας μέσα στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Οπότε, η γυναίκα που επιθυμεί να εργαστεί στην τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψιν της. Επιπλέον, να γνωρίζει ότι, οι πολλές ώρες εργασίας, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο είναι δεδομένες. Τέλος, να είναι προετοιμασμένη για το σκληρό ανταγωνισμό στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας.  

  • Πιστεύετε ότι ο κλάδος σας περνάει κρίση;

 Θα έλεγα ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα, ο τουρισμός στη χώρα μας ανεβαίνει διαρκώς, με τα ρεκόρ αφίξεων να σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το 2016 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι το 2017 θα καταρριφθεί και αυτό το ρεκόρ επισκεπτών. Κάτι που όπως καταλαβαίνετε,  δημιουργεί ενδιαφέρον τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές, οπότε, όσο κι αν παραπονιόμαστε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη να γίνουν για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας – και πρέπει να γίνουν- ο τουρισμός είναι σήμερα όχι  μόνο ο μπροστάρης της ελληνικής οικονομίας αλλά και ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.

  • Πόσο επαγγελματίας πιστεύετε ότι μπορεί τελικά να είναι μια γυναίκα

 Ο τουρισμός είναι ένα γυναικοκρατούμενο επάγγελμα και θα σας έλεγα με βεβαιότητα ότι η γυναίκα είναι πολύ πιο επαγγελματίας από έναν άνδρα!

  • Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

           "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
            να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
            γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις." Κ.Καβάφης

 Ολόκληρη η ζωή μας είναι ένα ταξίδι. Αγαπημένοι στίχοι, αγαπημένο ποίημα για το νόημα της ζωής και των προσωπικών μας διαδρομών στην πορεία της.

 

Read 837 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…