%PM, %24 %542 %2017 %12:%Μαρ

Εριέττα Καραγιάννη-Χαμηλοθώρη: Η κορυφή είναι όραμα

  Μιλήσαμε με την κυρία Εριέττα Καραγιάννη-Χαμηλοθώρη, την πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων των Αθηνών, σχετικά με την προσωπική της επαγγελματική επιτυχία, τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον Ελλαδικό χώρο.

 Η κυρία Καραγιάννη με μεγάλη προθυμία μας απάντησε στις ερωτήσεις μας αφού πρώτα μας είπε κάποια πράγματα για την επαγγελματική της πορεία. Η κυρία Εριέττα ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πριν σαν διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ναυτιλιακών και εμπορικών εταιρειών, σαν ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου (tour operator – SERENA TOURS) και ως δικηγόρος με αυτόνομη δομή και με ικανό αριθμό συνεργατών, δραστηριότητα που συνεχίζει και σήμερα ακόμα. 
  Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, στην Κοινωνιολογία, στις Δημόσιες Σχέσεις κ.λπ.και με άριστη γνώση αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών αλλά και κυρίως και πάνω από όλα ελληνικών καταφέρνει να ισορροπεί στις δύσκολες επαγγελματικά καταστάσεις που όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες βιώνουν σήμερα όχι τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά όσο λόγω της κρίσης αξιών και αρχών που βιώνουμε.

  • Κυρία Καραγιάννη είστε Πρόεδρος του <<Συνδέσμου Θεσσαλονικέων Αθήνας>>. Μιλήστε μας λίγο για τον Σύνδεσμο. Πως δημιουργήθηκε η ιδέα για την ίδρυσή του και ποιος είναι ο στόχος του;

  Ο Σύνδεσμος των Θεσσαλονικέων της Αθήνας ιδρύθηκε το 1957, δηλαδή φέτος κλείνει τα 60 χρόνια ζωής και δράσης του. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη πολλών επώνυμων και όχι μόνο της εποχής εκείνης που έχοντας εγκατασταθεί στην Αθήνα για πολλούς και διάφορους λόγους θέλησαν να μεταφέρουν εδώ στην Αθήνα τη ζεστασιά και την ανθρωπιά που είχαν στην πόλη μας. Στόχοι του Συνδέσμου μας ήταν και είναι η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Θεσσαλονικέων στην Αθήνα και η προβολή μέσα από σχετικές δράσεις, της Θεσσαλονίκης με εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού , πνευματικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου. Σχετικά θυμίζω ότι έχουμε πραγματοποιήσει πολλά αφιερώματα στην ιστορία της πόλης μας, στην τέχνη και στον πολιτισμό, αλλά έχουμε συνδράμει και πολλά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης με έσοδα από σχετικές εκδηλώσεις μας. Μία από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων είναι η εκδήλωση θεσμός πια «Θεσσαλονικέων Επιχειρείν» όπου βραβεύουμε τους επιτυχημένους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης μας όχι μόνο για την επιχειρηματική δράση τους αλλά και για τις δράσεις και πράξεις τους μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

  • Σαν πρόεδρος του Συνδέσμου, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ανεπτυγμένη;

 Σαν γυναίκα Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων (μόλις επανεξελέγην στις 8/2/2017 για την 7ηκατά σειρά συνεχή θητεία μου...) πιστεύω ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν βρίσκεται εκεί που της αξίζει. Πιστεύω ότι η γυναίκα μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα αν σκεφτεί λίγο πιο σοβαρά και αν λειτουργήσει όχι σαν γυναίκα που θέλει να γίνει άντρας, ούτε σαν γυναίκα-γατούλα που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί και εκείνη να κάνει πράγματα, αλλά δεν θέλει και να ματώσει για να προσπαθήσει. Προσπαθούμε να πείσουμε την γυναίκα ότι μπορεί. Ότι αξίζει κάτι περισσότερο από τις μεσημεριανές κουτσομπολίστικες τηλεοπτικές αηδίες και τις κίτρινες φυλλάδες. Να βρουν τρόπους παραγωγικούς για να αξιοποιήσουν τα ταλέντα που αναμφισβήτητα έχουν.

  • Πόσο σημαντική θεωρείτε την οργάνωση των μελών μέσα από τους συλλόγους αυτούς ; Τι μπορούν να κερδίσουν;

 Τα μέλη που ενσωματώνονται σε συλλόγους, σωματεία κ.λπ. έχουν πολλά να κερδίσουν. Πρώτα πρώτα το να ξεφύγουν από τον καναπέ και τη «χαζοκουτίαση». Δεύτερον να νοιώσουν ότι ακόμη μπορούν να κάνουν πολλά (είτε είναι απόμαχοι, συνταξιούχοι είτε όχι). Τρίτον να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες και επαφές μεταξύ των μελών επαγγελματικά και όχι μόνο.

  • Μιλήστε μας για τις δράσεις και την φιλοσοφία του συνδέσμου σας.

 Για τις δράσεις και τη φιλοσοφία του Συνδέσμου μιλούν τα πεπραγμένα μας. Μέσα στη διετία 2015-2017 (μιας και πρόσφατα είχαμε Γενική Συνέλευση) πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις σημαντικές, όπως τα αφιερώματα στις πόλεις του κόσμου που έχουν αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη (που μέχρι σήμερα ποτέ ο Δήμος δεν έκανε...) στις οποίες παραβρέθηκαν, τιμήθηκαν και τίμησαν πρέσβεις των χωρών, δήμαρχοι των πόλεων κ.λπ., ταξίδια στις αδελφές πόλεις όπου μας τίμησαν οι δημοτικές Αρχές, προηγούμενο ταξίδι στο Στρασβούργο (στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δεν έχει πάει άλλος ιδιωτικός φορέας) όπου παραδώσαμε ψήφισμα για τα θέματα που μας πονάνε, στο Λούβρο για την έκθεση για την Μακεδονίας και τον Μ. Αλέξανδρο, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κ.λπ., με διάφορα αφιερώματα όπως για τα 2.330 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, αφιέρωμα στους καλλιτέχνες (του θεάτρου και του τραγουδιού) της Θεσσαλονίκης, παρουσιάσεις βιβλίων, με τελευταία την παρουσίαση του βιβλίου της Αλήθειας Ευπραξιάδου, φυσικά την κορυφαία εκδήλωση «Θεσσαλονικέων Επιχειρείν» κ.λπ., κ.λπ.

Read 2449 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…