%AM, %20 %540 %2017 %11:%Νοε

Χριστίνα Λιόλιου, γυναίκα εν δράση Featured

Η Χριστίνα Λιόλιου είναι παντρεμένη, έχει 2 γιους και τα τελευταία 15 χρόνια έχει την επιχείρηση «Εν Γραπτώ», μεταφράσεις, δακτυλογραφήσεις, εκτυπώσεις. Ζει, εργάζεται και ονειρεύεται στη Θεσσαλονίκη. Γράφει θεατρικά έργα και παίζει στο θέατρο. Συντονίζει και εμψυχώνει ομάδα θεατρικού αυτοσχεδιασμού στο θέατρο ΑΡΑΤΟΣ. Διοργανώνει εκδηλώσεις και Bazaar με χειροποίητες κατασκευές και προϊόντα γενικά. Ασχολείται με την προσωπική ελευθερία και εξέλιξη του ανθρώπου, με μια σειρά από σεμινάρια Αυτογνωσίας, με το Νίκο Διβινή.

 • Κυρία Λιόλιου, ποιές ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Σπούδασα Λογιστική. Στην καριέρα μου δε με βοήθησε, αλλά με βοήθησε στη ζωή μου. Τα πάντα τα θεωρώ ΧΡΕΩΣΗ και ΠΙΣΤΩΣΗ, και πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους. Σαν επάγγελμα το εγκατέλειψα μετά από 10 χρόνια. Με καταπίεζε και δε μου έδινε καμία χαρά. Στην ουσία ήταν και η πρώτη μου επανάσταση.

 • Τι θα προτείνατε σε μια νέα γυναίκα επιχειρηματία που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα στον χώρο;

Ό,τι κάνει να το αγαπήσει και να το κάνει με πάθος.  Να τολμάει και να ακολουθεί το ένστικτό της. Όποια λέει ότι δεν έχει ένστικτο, να το βρει. Και μετά να αρχίσει να το ακολουθεί.

 • Σήμερα, πιστεύετε ότι υπάρχει ο πετυχημένος συνδυασμός «δουλειά και οικογένεια»;

Ναι μπορεί να υπάρξει.  Θέλει ψυχραιμία και μια τήρηση ισορροπιών για να μπορεί μια γυναίκα να χαρεί την οικογένειά της και να είναι καλή και στη δουλειά της. Δύσκολοι καιροί, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν από μας και όχι από τους «καιρούς». Αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας,  διαχειριζόμαστε τη φιλοδοξία μας και χαιρόμαστε την οικογένεια μας. Η καλή οικογένεια είναι η πιο γερή βάση για μια δυνατή καριέρα.

 • Υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής που δεν το έχετε ακόμη καταφέρει;

Κάθε μέρα έχω καινούργια όνειρα και δημιουργώ τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να τα ζήσω.

Τα όνειρά μου δεν τελειώνουν ποτέ!

 • Εκτός από την επαγγελματική σας δραστηριότητα, ασχολείστε και με τα κοινά. Διοργανώνατε εκδηλώσεις και Bazaar. Πώς ξεκινήσατε αυτή τη δραστηριότητα;

Τυχαία ξεκίνησε. Ήταν μια τρέλα μου, που ακόμα κρατά και δεν ξέρω που θα με οδηγήσει ακόμη.

Η δημιουργία είναι το απόλυτο φάρμακο για μένα. Όποιος δημιουργεί δεν θα πάθει ποτέ κατάθλιψη. Θα ζει το όνειρό του και θα βρίσκει την ηρεμία μέσα του. Το να δημιουργώ κοσμήματα, αξεσουάρ γενικά και διάφορα άλλα, με βοήθησε να γνωρίσω μια μεγάλη κοινότητα χειροτεχνών δημιουργών. Ήταν ένα δώρο αυτό για μένα. Από κει και πέρα το να αρχίσω να ενώνω αυτή την κοινότητα και να οργανώνω εκδηλώσεις ήταν κάτι που μας χάρισε υπέροχες στιγμές χαράς. Ξεκίνησαν υπέροχες φιλίες και βγήκαν στο φως υπέροχοι άνθρωποι.

 • Πόσο σας βοήθησε η ασχολία αυτή ως άνθρωπο;

Με βοήθησε πάρα πολύ. Ανακάλυψα τα χέρια μου. Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου. Επέκτεινα τη φαντασία μου. Δημιούργησα. Αγάπησα τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο. 

 • Με το θέατρο τι γίνεται;

Το θέατρο είναι ο έρωτας μου. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό. Υπάρχει στο μυαλό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να το ζήσω. Το αγαπούσα και το φοβόμουν συνάμα. Ωρίμαζε μέσα μου. Ήρθε η ώρα που τελικά τόλμησα και άρχισα να το ζω. Έχω τη χαρά να είμαι μέλος της θεατρικής ομάδας «ΑΡΑΤΟΣ». Μαζί με τον Βασίλη Τσικάρα γράφουμε θεατρικά έργα, τα ανεβάζουμε, κάνουμε κινηματογράφο, ζούμε ένα όνειρο ξυπνητοί και υπηρετούμε την τέχνη ταπεινά, με ήθος και πάθος.

 • Φροντίζετε να έχετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας;

Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου. Εργάζομαι καθημερινά σκληρά στην επιχείρησή μου και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το θέατρο, τη δημιουργία γενικότερα και διάφορα άλλα… ελεύθερος χρόνος είναι να κάνεις πράματα που αγαπάς, να χαίρεσαι, να μην παραιτείσαι και να μην λιώνεις απλά σε έναν καναπέ και να πίνεις «στείρους» καφέδες.

 • Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό;

Η κάθε γυναίκα και ο κάθε άνθρωπος, κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του. Οφείλει να την αναδείξει και να ζήσει με αυτή τη δύναμη. Εννοείται πως για όλα υπάρχει τίμημα. Με καθαρό μυαλό πρέπει να αποφασίζουμε που αξίζει να το πληρώνουμε.  Η καριέρα είναι κάτι, που όποια γυναίκα το επιθυμήσει, μπορεί απλά να την κάνει. Δεν γνωρίζω όμως αν η καριέρα αξίζει το οποιοδήποτε τίμημα εις βάρος της ζωής μας. Μόνο η χαρά αξίζει το οποιοδήποτε τίμημα, απ’ όπου κι αν πηγάζει.

 • Ακούγεται συχνά ότι οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους περισσότερο αναλυτικό μυαλό ενώ αντίθετα οι άντρες πρακτικό. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη και αν ναι πόσο επηρεάζει αυτό τη γυναίκα στη δουλειά της;

Γενικά δεν πιστεύω στα στερεότυπα και δε μου αρέσουν οι ταμπέλες.

Μια γυναίκα με «αντρικό» μυαλό μπορεί να μεγαλουργήσει . Ένας άντρα με «γυναικείο» μυαλό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

 • Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας πιστεύετε ότι μία γυναίκα μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με μια γυναίκα ή με έναν άντρα;

Πιστεύω στους ανθρώπους. Όχι στο φύλο τους. Υπάρχουν οι καλοί συνεργάτες που σε απογειώνουν  και οι κακοί συνεργάτες που .. μακριά από μας!

 • Πιστεύετε ότι στα χρόνια της κρίσης υπάρχει χώρος για γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Ναι το πιστεύω ακράδαντα. Παντού και πάντα υπάρχει ο χώρος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.  Τώρα είναι μια τεράστια ευκαιρία αυτή η κρίση να αναδείξει καινούργια πράγματα. Να βγούμε από την γκρίνια και την παθητικότητα.  Να οργανωθούμε και να κάνουμε πράματα. Να δουλέψουμε. Πιστεύω στην ομάδα και τη δύναμή της.  Η κρίση είναι μια καραμέλα που τη βαριέμαι λίγο. Ξεβολευτήκαμε. Οκ. Το «Σύστημα»  θα κάνει τη δουλειά του και μεις τη δικιά μας.  Σηκώστε τα μανίκια να δούμε τι θα κάνουμε. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στην κοινωνία μας και κυρίως στον εαυτό μας.

 • Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

Ξεκίνα και τέλειωσε την μέρα σου με ένα «Ευχαριστώ».

 

3

Read 345 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…