%AM, %25 %041 %2006 %00:%Οκτ

Παρή Ράπτη-Λύρα: Τολμηρή Γυναίκα

Είναι ολόκληρη ένα χαμόγελο. Η ειδικότητά της ασυνήθιστη για γυναίκα, κι ας είμαστε το φύλο που σχεδόν εξαρτάται από τις ορμόνες του. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή και στην συνέχεια ειδικεύτηκε στην ενδοκρινολογία. Η πορεία της στην επιστήμη του Ιπποκράτη όμως δεν «περιορίζεται» στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Είναι πρόεδρος του Donna Manager, του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου. Οι δραστηριότητες της πολυπράγμονος Παρής Ράπτη-Λύρα δεν σταματούν όμως εδώ. Φύση ανήσυχη, μελετά ακατάπαυστα, ακόμη και τα μαθήματα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. «Η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αυτό τον οργανισμό, στον οποίο συντελούνται συγκλονιστικές ανακατατάξεις, ήθελα να μελετήσω. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόση σχέση έχουν τα πράγματα μεταξύ τους. Η ιατρική με βοήθησε να αγαπήσω περισσότερο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο θύμα και θύτη, πλούσιο ή φτωχό, Έλληνα ή μετανάστη, που τελικά έχει τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ελπίδες μπροστά στη ζωή και το θάνατο».

 

Στρατευμένη μέσα στον κόσμο, το «πεδίο δράσης της», άμεση, ανθρώπινη, ευρυμαθής, σταθερή και αξιόπιστη, ιατρός – θεραπεύτρια από κοσμοθεωρία και προσωπική ανάγκη, με βαθιά ανθρωπιστική καλλιέργεια, ενδυναμωμένη κρίση και συνεπή στάση ζωής, η Δρ Παρή Ράπτη-Λύρα είναι καταδικασμένη να είναι «αρχηγός».

 

Αν υπάρχει μία γυναίκα που μπορεί να μοιράζει τη ζωή σε πολλά κομμάτια και να τα κάνει όλα τέλεια τότε μιλάμε για την Δρ Παρή Ράπτη-Λύρα, και …βρήκε χρόνο να μας μιλήσει:

  • Πρώτα απ’ όλα γιατρός. Γιατί επιλέξατε την Ενδοκρινολογία ?

Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγιση του ανθρώπου σε ψυχολογικό επίπεδο. Στην ενδοκρινολογία, το πρόβλημα που υπάρχει εκτός από οργανική διάσταση έχει και ψυχολογική.Οι ορμόνες που παράγουν οι αδένες καθορίζουν τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου – τη γέννηση, την εφηβεία, την αναπαραγωγική ηλικία – και επειδή έχουν ψυχοτροπική δράση, καθορίζουν την προσωπικότητα, τις επιλογές και τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Η Ενδοκρινολογία μπορεί να παρέμβει σε όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές της ζωής και να δώσει λύσεις που έχουν γρήγορο και θεαματικό αποτέλεσμα.

  • Για ποιο λόγο μια γυναίκα που σπουδάζει Ιατρική να επιλέξει την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας ?

Γιατί μέσα απ’ αυτήν αναγνωρίζει καλύτερα τις μορφολογικές, αλλά και τις ψυχολογικές διαφορές του φύλου της.Επίσης, δεν έχει το «επείγον» που είναι καθοριστικό για να μπορέσει να έχει μία νορμάλ ζωή. Καλώς ή κακώς, διατηρούμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του ρόλου που μας έχει δώσει η φύση, η κοινωνία. Η ιατρική, είναι από τη φύση της μία ειδικότητα που σου δίνει, αλλά σου παίρνει και πολλά.Το να βγάλεις το «επείγον» είναι πολύ σημαντικό για να μπορείς να βρίσκεσαι κοντά στο σύντροφο ή τα παιδιά σου.

  • Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην Ιατρική και αργότερα στις υπόλοιπες δραστηριότητές σας?

Η Ιατρική επιστήμη είναι μία ειλικρινά συγκλονιστική επιστήμη. Όχι μόνο γιατί κανείς μπορεί να σώσει ζωές, αλλά γιατί διαχειρίζεται τόσο τον προσωπικό πόνο, σωματικό ή βιολογικό, καθώς και ψυχολογικό, αλλά ακόμη και εκείνο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς.

Ιδιαίτερα η Ενδοκρινολογία έχει την δύναμη μέσα από την γνώση που σου παρέχει να βοηθήσει στην κατανόηση αυτού που είναι ο «Πλανήτης Γυναίκα»: χιλιάδες φωτεινά ή λιγότερο αστέρια, σταθερά ή απρόβλεπτα. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τις τεράστιες δυνατότητες ενός γυναικείου εγκεφάλου, που είναι αυτός που δίνει όραμα, ψυχή και αν χρειαστεί τροφοδοτεί σωματική ρώμη.

  • Παράλληλα καταπιάνεστε και με άλλες δραστηριότητες. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτές.

Οι άλλες μου δραστηριότητες είναι ομολογουμένως πολλές και αυτή η επιλογή λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας.Στην Ιατρική έμαθα να δίνω και να εκτονώνω την μεγάλη μου ανάγκη για προσφορά, δίνοντας πολύ ενέργεια, από τις άλλες δραστηριότητες παίρνω ενέργεια, γιατί όλες αποτελούν δραστηριότητες ομάδας.Έτσι, απολαμβάνω το μοίρασμα με άλλους της δημιουργίας, της παραγωγής, της επικοινωνίας, και της ευθύνης, γιατί στην Ιατρική την ευθύνη την βιώνεις μόνος σου γιατί η Ιατρική αποτελεί μοναχική πορεία. Η Ιατρική για μένα δεν είναι «φοράω λευκή μπλούζα και λύνω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα».

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει, γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε κακή κατάσταση στο γιατρό.Ασχολούμαι λοιπόν συστηματικά, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με τη διοργάνωση μετεκπαιδευτικών συνεδρίων ή ημερίδων ιατρικής και αισθητικής, ώστε μερικά πράγματα που είναι απλά να γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό.

Το πιο πρόσφατο «εγχείρημα» ήταν η διοργάνωση του 1ου Μεσογειακού Συνεδρίου Ιαματικής Θεραπείας που πραγματοποιήθηκε 23- 25 Ιουνίου 2006, στο Λουτράκι Κορινθίας, με μεγάλη επιτυχία.Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και υλοποίησης προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Πολιτείας στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών Υγείας σε συνδυασμό με τον Τουρισμό, το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας, με δική μου πρωτοβουλία, αποφάσισε την πραγμάτωση του εν λόγω συνεδρίου.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας.Επίτιμος προσκεκλημένος του συνεδρίου ο διάσημος καθηγητής αρχαιολογίας, συγγραφέας και προσωπικός μου φίλος, Βαλέριο Μάσσιμο Μανφρέντι, ο οποίος φώτισε το θέμα από την ιστορική του πλευρά με την ομιλία του που είχε θέμα: «Ιστορική αναδρομή των ιαματικών πηγών από την αρχαιότητα στο μέλλον…»

Όπως καταλαβαίνεται συζητήθηκαν πολλά και παρουσιάστηκαν πολλές ιδέες….Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την έκβαση αυτής της προσπάθειας, που πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της όμορφης χώρας μας.

  • Τι θα συμβουλεύατε μία γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις? Και τι μία γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την ιατρική ?

Θα ήμουν το τελευταίο άτομο που θα έδινε συμβουλή σε μία γυναίκα αν δεν γνώριζα καλά τον χαρακτήρα της, τις ανάγκες της, την προσωπικότητά της αλλά και τις πραγματικές συνθήκες ζωής της.

Όμως, έχω άποψη.Ξεκινώντας από την ιατρική, γιατί αυτήν βιώνω κυρίως, μπορώ να πω ότι πρόκειται για μία καταπληκτική επιστήμη αλλά πολύ σκληρή, γι’ αυτό μία γυναίκα που θα αποφασίσει όχι απλά να σπουδάσει, αλλά να δοθεί στην Ιατρική, πρέπει να είναι έτοιμη για όλα: για προσωπικές θυσίες, σωματική κόπωση, μεγάλες χαρές αλλά και αντοχή στον ανθρώπινο πόνο.

Αξίζει τον κόπο από κάθε άποψη!Για να ελαφρύνει τις δυσκολίες αυτές, θα πρέπει να δει την διαδρομή αυτή και να την νοιώσει σαν ένα ταξίδι στη γνώση, σαν ένα ταξίδι που σε βοηθά να πλησιάσεις κάποιες αλήθειες, να σε φέρει λίγο πιο κοντά στην απάντηση του ερωτήματος: «Τι είναι ζωή», πόσο πολύτιμη είναι, τι πραγματικά αξίζει να έχεις ή να είσαι στη ζωή……….

Βεβαίως, προσωπικές θυσίες απαιτούνται από τις γυναίκες και στο χώρο των επιχειρήσεων…Αναλύοντας αυτές τις θέσεις, προσωπικά, συμμερίζομαι την άποψη ότι ο επόμενος αιώνας ανήκει σε άνδρες και γυναίκες που έχουν:ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΓΝΩΣΗ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.

Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα που έχει να κάνει με το φύλο, αλλά είναι ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών, των οικονομικών και κοινωνικών δηλαδή, αναγκών που έχουν επέλθει.Της παγκοσμιοποίησης. Σήμερα, όμως, η συνεχώς διευρυνόμενη είσοδος των γυναικών στην παραγωγική και επιχειρηματική δράση αποτελεί ξεκάθαρο δεδομένο της ανάπτυξης και της προόδου.

Σας επισημαίνω ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική εποχή, όπου οι παλιές δομές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωτικά αποχωρήσει για να αντικατασταθούν από καινούριες, οι οποίες θα καθορίσουν καινούρια νοοτροπία.Βρισκόμαστε δηλαδή σε μία εποχή κρίσης, όπου το παλιό ακόμη δεν έχει πεθάνει και το καινούριο δεν έχει ακόμη γεννηθεί.Αναπόφευκτο όμως είναι ότι παρακολουθούμε την γέννηση ενός νέου τύπου ηγέτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης, όπως διαίσθηση, διορατικότητα, φαντασία, ευαισθησία, συνέπεια, πίστη στον σκοπό που μέχρι σήμερα ερμηνεύονταν ως μειονεκτήματα για το «επιχειρείν» ή «διοικείν», σήμερα αποτελούν πλεονεκτήματα.

Έτσι, σε μια εποχή που τα χαρακτηριστικά είναι η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός και που η γυναίκα έχει πλέον πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις πληροφορίες, στην γνώση, στην ηλεκτρονική επικοινωνία, βγαίνει από την απομόνωση, μπορεί να ανταλλάξει απόψεις σε θέματα εργασίας, να αναπτύξει συνεργασίες, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις,ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ.

  • Ποια είναι τώρα, τα κίνητρα της κοινωνίας και της οικονομίας για την ενσωμάτωση της γυναίκας στην διοίκηση ?

Οι ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς έχουν αλλάξει.Μέχρι πριν 30 χρόνια, τα αγαθά στην αγορά ήταν λιγότερα.Οι δε επαγγελματικές συμφωνίες λάμβαναν χώρο σε ένα ψυχρό γραφείο μιας εταιρίας.

Με τον χρόνο και την τεράστια ανταγωνιστικότητα που έχει επιβληθεί από την πληθώρα εταιριών, και προπάντων, από την διεύρυνση των αναγκών για περισσότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών (στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα), απεδείχθη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας, προβολής και διαχείρισης κλπ.,που φαίνεται να βασίζονται πολύ στις προσωπικές σχέσεις και επαφές.

Αυτή η καινούρια διάσταση του management οδηγεί στην απαραίτητη παρουσία της γυναίκας.Διότι η γυναίκα, έχει αναμφίβολα έμφυτες τις ικανότητες και την φιλοσοφία που βοηθούν ώστε το management να γίνεται ευρηματικό και ανθρώπινο. Διότι δεν μανατζάρει κανείς μηχανές αλλά ορίζει και επικοινωνεί με ανθρώπινους χαρακτήρες.

  • Όπως αναφέραμε παραπάνω είστε και Πρόεδρος του συλλόγου Donna Manager. Πείτε μας λίγα λόγια..

Η λέξη Donna, ίσον γυναίκα με την ευρύτερη έννοια… και όχι με την ετυμολογική της έννοια. Aποτελεί συνώνυμο της λέξης Manager.Η γυναίκα προικισμένη από τη φύση της με κάθε δυνατότητα για την σωστή διαχείριση του οίκου της, της οικογενείας της, της κοινωνίας και κατά συνέπεια της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας, είναι «υποχρεωμένη» να συμμετέχει πλέον και στα κοινά.

Προικισμένη με συναισθηματική νοημοσύνη, προσαρμοστικότητα, και δυνατότητα επικοινωνίας τόσο λεκτικής αλλά και με εκείνη της έκφρασης του σώματος (παραλεκτικής) μπορεί να αποτελέσει πραγματικά την διαχειρίστρια κάθε ιδέας, έργου ή κρίσης.

Με γνώμονα αυτές τις άρρηκτα συνδεδεμένες με την γυναικεία φύση αρετές, δημιουργήθηκε η Donna Manager. Μία επιτροπή μέσα στο πλαίσιο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου που έχει σαν στόχο τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνίδων και των Ιταλίδων επιχειρηματιών αλλά και μεμονωμένων ατόμων, για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών, αλλά και βοήθειας στην επίλυση κοινών προβλημάτων.

Απευθύνεται στις γυναίκες που είναι επιχειρηματίες ή επιθυμούν να γίνουν, όπως επίσης και σε γυναίκες που μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε κάποια από τις γυναικείες επιχειρήσεις.

  • Πόσο σημαντική θεωρείτε την ενασχόληση των γυναικών με συλλόγους φιλανθρωπικών ή και άλλων στόχων ?

Την ενασχόληση των γυναικών με Συλλόγους, την θεωρώ απαραίτητη. Η γυναικεία φύση, αναπτύσσεται περαιτέρω μέσα από την κοινωνικότητα και την προσφορά, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες.Επίσης, αντιλαμβάνεται ότι είναι πραγματικά ικανή και ανταποδοτική. Η προσφορά στην οικογένεια είναι δεδομένη και την βιώνει κάθε γυναίκα. Η προσφορά στην κοινωνία θα έπρεπε να είναι δεδομένη αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Έτσι, η συμμετοχή των γυναικών σε φιλανθρωπικούς ή άλλους συλλόγους τις κάνει να εκφράζουν την ανάγκη για φροντίδα που είναι σύμφυτη με το γυναικείο φύλο.Οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα από τους άνδρες τι σημαίνει «πρόβλημα» - ειδικά κοινωνικό πρόβλημα – και συνέρχονται-συνεργάζονται για την επίλυσή του.

Είναι ο άνθρωπος της επιστήμης, της επικοινωνίας, των ανθρωπίνων σχέσεων που την κάνουν αγαπημένη φίλη, και πολύτιμη συνεργάτιδα. Η ευαισθησία της, η ακεραιότητά της και η απλότητα του ισχυρού της λόγου, κάνουν την Παρή Ράπτη-Λύρα, τη συλλογική συνείδηση των ομάδων που ηγείται.

Read 2297 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…