%AM, %12 %041 %2008 %00:%Μαρ

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Μια γυναίκα με όραμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι πράξεις τους αρκούν και τα λόγια περιττεύουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Γεννημένη στην Αθήνα, με σπουδές πάνω στη Γερμανική γλώσσα, την πολιτική και το Αναπτυξιακό Δίκαιο, μια γυναίκα δυναμική και ανεξάρτητη με πάθος για ό,τι κάνει, διακατέχεται πάντα από μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το πρόβλημα της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Έτσι, ιδρύει το 1998 το Ελληνικό τμήμα της ActionAid του οποίου είναι Πρόεδρος ενώ από το 2003 είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ActionAidInternational.

Στην απόφασή της να αλλάξει επαγγελματική πορεία και να αφοσιωθεί στο μεγαλόψυχο έργο της Action Aid καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα πολλά ταξίδια που έκανε σε διάφορες χώρες και η επαφή της με διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, όπως ο λαός της Ινδίας, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τα ερωτηματικά στα μάτια των παιδιών. Θέλοντας λοιπόν να δώσει μια απάντηση σ’ αυτά τα παιδιά, μοιράστηκε μαζί με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες συμπατριώτες της τη διάθεση να δραστηριοποιηθεί. Στόχος της δεν είναι να πείσει αυτόν που αδιαφορεί και ισχυρίζεται ότι δεν τον αγγίζει το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά, αλλά να δώσει μια ευκαιρία σε αυτούς που δεν αδιαφορούν και θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό. Μας αναφέρει ότι αντλεί ενέργεια και διάθεση για παραπάνω προσφορά από την επαφή της με τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο κάθε ένας μπορεί να δώσει ένα χέρι βοήθειας, όχι μόνο μέσω της οικονομικής προσφοράς αλλά και μέσω των λόγων ή του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει για να ασχοληθεί. Σήμερα η Action Aid αριθμεί 30.000 Έλληνες υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα, και ο καθένας από αυτούς μπορεί - και πολλοί το έχουν ήδη κάνει - να πείσει άλλον έναν να υποστηρίξει την ActionAid.

Η επαφή της κας Μητσοτάκη με χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια, της δίδαξε ότι αυτοί που προσφέρουν παίρνουν πολύ μεγάλη χαρά απ’ αυτή τη προσφορά και είναι εμφανής η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η χαρά τους, όταν δηλώνουν ότι έχουν γίνει ανάδοχοι γονείς ενός παιδιού μέσα από την Αction Aid ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπάρχει ρατσισμός και ξενοφοβία και η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζεται ως κάτι προβληματικό.

Όσο για τους λόγους που οδηγούν σε τόσο μεγάλα ποσοστά φτώχειας στις υποανάπτυκτες χώρες η κα Μητσοτάκη πιστεύει ότι η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη: στους λόγους συγκαταλέγονται η ιστορία, η γεωγραφία, οι σχέσεις μεταξύ των δικών μας ανεπτυγμένων χωρών, η εκμετάλλευση που επιδέχθηκαν αυτές οι χώρες και η κακή διακυβέρνηση από τις δικές τους κυβερνήσεις. Αλλά η αρχή βρίσκεται αλλού: Ο αποικισμός και αργότερα ο Ψυχρός Πόλεμος προέβαλλαν κυρίως τα συμφέροντα των ισχυρών λαών χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στα «μικρά κράτη». Στις περιπτώσεις που αυτή προσφέρονταν, δεν στόχευε στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά στο να διατηρεί την πίστη των υποβοηθούμενων κυβερνήσεων, έτσι ώστε να τις εκμεταλλεύονται και να ασκούν επιρροή προκειμένου να ικανοποιούνται τα εμπορικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό και η ίδια θεωρεί ότι εμείς σήμερα, όχι τόσο πολύ η Ελλάδα, αλλά κυρίως η αναπτυγμένη Δύση, στην οποία όμως ανήκουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει αυτές οι χώρες. Σημαντικό πάντως δεν είναι τόσο οι λόγοι αλλά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Η ίδια πιστεύει ότι «’Eχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να τους αφήσουμε ένα κόσμο λιγότερο διχασμένο, λιγότερο άδικο και συνεπώς λιγότερο επικίνδυνο».

 

Η κ. Μητσοτάκη αναφέρει ότι η ΑΑ ήρθε στην Ελλάδα επειδή η ίδια τους χτύπησε την πόρτα και τους ανακοίνωσε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και έτοιμη να ακούσει το μήνυμά τους και να τους στηρίξει. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρικτές της ΑΑ είναι της μεσαίας και ως επί το πλείστον της χαμηλής κοινωνικής τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Βόρεια Ελλάδα - την οποία έχει επισκεφθεί επανειλημμένως με χαρά - και η Κρήτη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες περιοχές στα προγράμματα της Action Aid.

Αναφορικά με τα προγράμματα της ΑΑ η κ. Μητσοτάκη περιγράφει ότι «η Αναδοχή Παιδιού είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά ένα παιδί με έναν άνθρωπο, έναν πολίτη στην Ελλάδα και ένα παιδί στον τρίτο κόσμο. Αν και βρίσκεται μακριά αυτό το παιδί η αξία της αναδοχής είναι πολύ περισσότερη από την αξία των χρημάτων (22 ευρώ το μήνα) που προσφέρει ο ανάδοχος».

Παράλληλα με την Αναδοχή Παιδιού η ActionAid έχει ξεκινήσει τα «Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή» που έχουν ως θέμα το «νερό», την «ασφάλεια τροφής», τη «γυναίκα», την «υγεία», την «παιδική εργασία», το «AIDS». Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται όχι τόσο σε ιδιώτες, αλλά σε σωματεία, συλλόγους κλπ που επιθυμούν να προσφέρουν κάποιο χρηματικό ποσό σε κάποιο από τα 6 αυτά υποπρογράμματα.

Η κα Μητσοτάκη αναφέρει ότι οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας, της αδικίας, της εκμετάλλευσης και της ανισότητας. Το ποσοστό των γυναικών που είναι φτωχές στον κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό των αντρών.

Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες όπου τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν κατοχυρωθεί αλλά και χώρες όπου τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν τα σέβεται κανένας, άρα δεν είναι πραγματικά. Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ΑΑ και πρωταρχικός στόχος της είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν και να αλλάξουν το ρόλο τους στην κοινωνία.

Σήμερα, η κυρία Μητσοτάκη είναι παντρεμένη με το δικηγόρο Pascal Gourdain με τον οποίο έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Ρωτώντας την για τη δουλειά που κάνει με τα δικά της παιδιά, αποκαλύπτει ότι έχει την αίσθηση ότι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Η ίδια πιστεύει ότι είναι πολύ άδικο για τις γυναίκες να θεωρούν ότι μπορούν και πρέπει να είναι επιτυχημένες σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα, δηλαδή και μητέρες και επαγγελματίες και σύζυγοι και όποιον άλλο ρόλο καλούνται να παίξουν. Ενδεχομένως μπορούν, αλλά πληρώνουν ένα τίμημα που η καρδιά τους μόνο το ξέρει. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί ο καθένας επιλέγει τις προτεραιότητές του.

Read 14238 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…