%AM, %31 %482 %2017 %10:%Ιουλ

Η επιτομή του σπορ αυτοκινήτου: το BMW i8.

Το υπεραυτοκίνητο της BMW με το οποίο χτυπά τον ανταγωνισμό του μέλλοντος από τώρα.

Πρώτες Εντυπώσεις

Δέος. Αυτό προκαλεί η όψη της BMW i8 με την πρώτη ματιά, εξωτερικά και εσωτερικά. Κινείται αθόρυβα στην πόλη με τον ηλεκτροκινητήρα και ξαφνιάζει τους περαστικούς με την όψη της. Κινείται ταχύτατα στον αυτοκινητόδρομο και όλοι της παραχωρούν την αριστερή λωρίδα για να προσπεράσει.

Η τιμή της ξεκινάει από τα 161.230 €.

Εξωτερικό

Εύκολα θα μπορούσε να είναι πρωτότυπο αυτοκίνητο σε κάποια έκθεση, αφού άλλωστε μοιάζει με τα πρωτότυπα της BMW που αποτελούσαν την μέχρι τώρα εξέλιξή της από το 2009. Η σχεδίαση είναι άκρως εντυπωσιακή και φουτουριστική, με ιδιαίτερες γραμμές και λεπτομέρειες, ενώ ακολουθείται η σχεδιαστική γλώσσα της BMW σε πολλά σημεία όπως η μάσκα και η γραμμή των παραθύρων.

Εάν δεν επιλεγεί σε μαύρο χρώμα, τότε φαίνονται αντιθέσεις με τα μαύρα πάνελ σε όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου. Γίνεται φανερό ότι η BMW τόλμησε πολύ με την i8, όπως και με την i3, με αποτέλεσμα η i8 να έχει σχεδιαστικούς ανταγωνιστές αυτοκίνητα με αρκετές φορές της τιμή της, όπως η McLaren P1, ή αυτοκίνητα από το μέλλον.

Πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι τα πίσω φώτα και η γεωμετρία γύρω από το πίσω παράθυρο, όπου έχει διαμορφωθεί ένα αεροδυναμικό κανάλι το οποίο ρυθμίζει την ροή του αέρα με στόχο βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό. Και αυτό θα μπορούσε να ανήκει σε πρωτότυπο αυτοκίνητο έκθεσης. Για την είσοδο απαιτείται να ανοίξουν οι ιδιαίτερες πόρτες προς τα επάνω και να γίνει ένα μικρό ακροβατικό πάνω από τα πολύ ψηλά μαρσιπιέ. Συνιστούμε λίγους μήνες γιόγκα και αερόβιας γυμναστικής για να μην είναι η είσοδος και η έξοδος από την i8 …αμήχανη.

Το εσωτερικό της i8 είναι εμφανώς οδηγοκεντρικό, με την κεντρική κονσόλα να είναι στραμμένη προς τον οδηγό και να διαθέτει μοναδικό αεραγωγό του κλιματιστικού, προορισμένο και αυτό για τον οδηγό. Οι εμπρός κολόνες παίρνουν κοντά από το κεφάλι του οδηγού και η θέση οδήγησης είναι πολύ χαμηλά και γενικά το εσωτερικό εκπνέει τεράστια αίσθηση ασφάλειας. Το τιμόνι είναι μικρό σε διάμετρο και διαθέτει χοντρή στεφάνη, δίδοντας ιδιαίτερη σπορ αίσθηση στην αφή του. Τα καθίσματα είναι εξαιρετικά, παρέχουν υποδειγματική στήριξη, ενώ παράλληλα είναι πολύ άνετα.

Ενώ οι χώροι μπροστά είναι πολύ καλοί, οι πίσω θέσεις είναι ουσιαστικά για αποσκευές, παιδιά ή παραολυμπιονίκες. Επίσης, όπως είναι αναμενόμενο, ο χώρος αποσκευών είναι και αυτός μικροσκοπικός, αλλά επαρκή για λίγα ψώνια ή αποσκευές για ολιγοήμερη απόδραση.

Η ποιότητα όλων των υλικών είναι κορυφαία και η χρήση του δέρματος εκτεταμένη. Υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι στην κεντρική κονσόλα και στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, ενώ υπάρχουν έξτρα ποτηροθήκες και αποθηκευτικές τσέπες. Θήκες στις θύρες ορθώς δεν υπάρχουν, καθώς τα αντικείμενα σε αυτές θα έπεφταν κατά το άνοιγμα τους. Η μόνη απουσία χώρου είναι αυτή για μεγάλο κινητό τηλέφωνο, καθώς μόνο σχετικά μικρά τηλέφωνα χωρούν στον χώρο μπροστά από τον επιλογές ταχυτήτων.

Το σύστημα πληροφόρησης βρίσκεται στην κορυφή αυτών της αγοράς. Τα γραφικά είναι σαφή, άμεσα κατανοητά και ο χειρισμός του είναι προβλέψιμος και εύκολος, μέσω περιστρεφόμενου χειριστήριου με επιφάνεια αφής και φυσικά κομβία συντόμευσης. Το ηχοσύστημα της Harman Kardon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συναυλιακό χώρο καθώς παράγει άριστης ποιότητας ήχο σε όλες τις εντάσεις.

Το σύστημα πληροφόρησης του οδηγού είναι και αυτό εύκολα κατανοητό και προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεται με σαφήνεια. Επίσης, υπάρχει και head-up display, το οποίο προβάλλει στο παρμπρίζ πληροφορίες όπως η ταχύτητα, το όριο ταχύτητας, πυξίδα και πληροφορίες πλοήγησης. Η αίσθηση των συστημάτων πληροφόρησης είναι και αυτή φουτουριστική και όλα στο εσωτερικό δικαιολογούν την τιμή του αυτοκινήτου.

Μοναδικά παράπονα από το εσωτερικό είναι η απουσία φωτός στα σκιάδια, η απουσία χειρολαβών στην οροφή και οι μπλε ελεκτρίκ ζώνες, οι οποίες μπορεί να μην φανούν σε όλους κομψές.

Στον Δρόμο

Απολαυστική και εντυπωσιακή.

Το τιμόνι είναι ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό στην οδήγηση. Στρίβει σαν τηλεπαθητικώς, με την δύναμη της σκέψης και μόνο. Κάθε εντολή ακολουθείται με ευλάβεια και υπάρχει συνεχής μεταφορά πληροφοριών για τον δρόμο στον οδηγό. Τα φρένα είναι δυνατά και υποβοηθούνται από τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ υπάρχει η αίσθηση πως η δύναμη πέδησης θα μπορούσε να είναι λίγο πιο βίαιη.

Εντυπωσιακές είναι και οι αναρτήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα κάνουν κάπως επίπονο το πέρασμα μεγάλων ανωμαλιών, αλλά όλες οι μικρές ανωμαλίες απορροφώνται επιτυχώς, καθιστώντας την i8 ιδιαίτερα άνετη και χαλαρωτική σε ταξίδια. Υπάρχει και εδώ εξαιρετική ροή πληροφοριών στον οδηγό. Υπερβολικά, λέγαμε πως μπορούμε με το πέρασμα και μόνο πάνω από τα καπάκια του δρόμου να αποφανθούμε εάν πρόκειται για ύδρευση, ρεύμα ή αέριο…

Ενώ το αυτοκίνητο είναι σχετικά ευέλικτο, όχι όμως με μικρό κύκλο στροφής, η ορατότητα δεν είναι καλή. Βέβαια, αυτό υποβοηθείται από σύστημα με κάμερες, το οποίο απεικονίζει και τις 360 μοίρες του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου.

Όσον αφορά το σύστημα κίνησης, αυτό αποτελείται από δύο βασικούς κινητήρες: Έναν ηλεκτροκινητήρα 131 ίππων, ο οποίος είναι τοποθετημένος εμπρός και ωθεί τους εμπρός τροχούς, μέσω ενός αμιγώς αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων δύο σχέσεων και έναν τρικύλινδρο στροβιλουπερπληρωμένο βενζινοκινητήρα 1.5 lt kαι 231 ίππων, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην μέση και κινεί τους πίσω τροχούς, μέσω ενός εξατάχυτου κιβώτιου με αυτόματη και ημιαυτόματη λειτουργία.

Υπάρχουν τρεις βασικές ρυθμίσεις για την κίνηση: eDrive (ηλεκτρική), Comfort και Sport. Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση επιτρέπει οδήγηση με έως και 120 km/h και για συνολικά 37 km. Σε πραγματικές συνθήκες η αυτονομία είναι περίπου η μισή. Κατά την ρύθμιση eDrive, λειτουργεί αποκλειστικά ο ηλεκτροκινητήρας. Ο οδηγός δεν δύναται να επιλέξει ταχύτητα στο κιβώτιο αυτό. Επειδή το αυτοκίνητο δεν είναι αμιγώς ηλεκτρικό, μόλις αποφορτιστούν οι μπαταρίες απλώς συνεχίζει σε βενζινοκίνητη λειτουργία.

Στην λειτουργία Comfort, λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας και ο βενζινοκινητήρας, κατά βούληση του αυτοκινήτου (και κατ’ επέκταση του οδηγού). Υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας Eco Pro, η οποία μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα, με δυνατότητα αποκλειστικής ηλεκτροκίνησης έως τα 65 km/h. Κατά την λειτουργία Comfort, η i8 είναι ιδιαίτερα άνετη και εξαιρετικά ήσυχη, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή καθώς ενδέχεται να μην γίνει άμεσα αντιληπτή η παρουσία της από τους εταίρους χρήστες του δόμου. Η έναρξη του βενζινοκινητήρα γίνεται αθόρυβα και γενικά η οδήγηση δεν διαφέρει από αυτήν ενός συμβατικού αυτόματου αυτοκινήτου.

Βέβαια, την παράσταση κλέβει η ταχύτητα της i8, η οποία γίνεται βέλτιστα αισθητή στην λειτουργία Sport. Με την ενεργοποίηση της Sport λειτουργίας, τα όργανα του οδηγού γίνονται πορτοκαλί, ο βενζινοκινητήρας είναι μονίμως αναμμένος και η φόρτιση των μπαταριών είναι εντονότερη, για να διασφαλισθεί ότι ποτέ δεν θα ξεμείνει η i8 από την επιπλέον ηλεκτρική ισχύ. Επιπλέον, αυξάνεται η απόκριση του γκαζιού, του τιμονιού και η αίσθηση του αυτοκινήτου είναι πιο στιβαρή και πιο άμεση. Επίσης, η παρουσία του βενζινοκινητήρα γίνεται αισθητή, καθώς το κιβώτιο κρατά τις στροφές υψηλότερα. Μάλιστα, η έκτη ταχύτητα δεν επιλέγεται αυτόματα στην λειτουργία Sport. Η χειροκίνητη επιλογή ταχυτήτων είναι απίστευτα άμεση, σαν από ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η μουσική του κινητήρα ακούγεται εντονότερα στην καμπίνα, καθώς υποβοηθείται από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.

Οι επιδόσεις της BMW i8 κόβουν την ανάσα. Τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 4.4 δευτερόλεπτα και ομοίως εντυπωσιακές είναι οι επιταχύνσεις εν κινήσει. Υπάρχει πάντα αίσθημα ασφάλειας στον δρόμο και υποδειγματικό κράτημα, παρά τα λεπτά οικολογικά ελαστικά. Οι προσπεράσεις γίνονται εύκολα και με ασφάλεια, ενώ σε λειτουργία Comfort αμβλύνεται η αίσθηση της ταχύτητας. Καθώς η i8 είναι τετρακίνητη, δεν είναι εύκολο να χαθεί η πρόσφυση, αλλά είναι εφικτό σε χαμηλές ταχύτητες. Γενικά η εμπειρία οδήγησης είναι ιδιαίτερα απολαυστική.

Εντυπωσιακή είναι και η οικονομία. Η κατανάλωση δεν υπερέβει ποτέ τα 10,0 lt/100 km, αλλά με οδήγηση τέτοια ώστε να αναδεικνύονται οι επιδόσεις. Σε φυσιολογικές συνθήκες, χάρη στο υβριδικό σύστημα, η BMW υποστηρίζει κατανάλωση μόλις 2,1 lt/100 km. Η τιμή αυτή ακούγεται υπερβολική, αλλά σε πραγματικές συνθήκες, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5,0 lt/100 km. Οι χαμηλές εκπομπές ρύπων CO2, μόλις 49 g/km, σημαίνει πως η i8 έχει και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Γενικά

Εκνευριστικές Λεπτομέρειες

 • Τα παράθυρα δεν ανοίγουν έως κάτω,
 • Οι θύρες είναι πολύ βαριές και είναι δύσκολη η είσοδος και η έξοδος, ενώ τα ηλεκτρικά καθίσματα είναι πολύ αργά, καθιστώντας χρονοβόρα διαδικασία την είσοδο και την έξοδο των πίσω επιβατών.
 • Οι μπαταρίες δεν φορτίζουν ιδιαίτερα στην λειτουργία Comfort, με αποτέλεσμα να αδειάζουν. Βέβαια, αυτό αποτελεί δικαιολογία για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία Sport…

Έξυπνες Λεπτομέρειες

 • Όταν κάποιο εμπόδιο είναι κοντά, η 360 απεικόνιση του περιβάλλοντος έρχεται αυτόματα στην κεντρική οθόνη και σβήνει μόλις το εμπόδιο απομακρυνθεί,
 • Το κλειδί έχει οθόνη και μπορεί να εκτελέσει πολλές λειτουργίες, όπως να ενεργοποιήσει ασύρματα τον κλιματισμό, ενώ το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο,
 • Ο απίστευτος συνδυασμός επιδόσεων-οικονομίας και η αίσθηση ότι οδηγείς κάτι από το μέλλον.

Πόρισμα

H BMW i8 είναι ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Αυτό δεν αφορά μόνο το ότι είναι καλό αυτοκίνητο, αλλά και το γεγονός ότι ικανοποιεί τις προσδοκίες του οδηγού και δικαιολογεί την υψηλή τιμή της. Συμμεριζόμαστε τον σκληρό ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο της τιμής και καταλήγουμε ότι θα την αγοράζαμε.

Σε προσωπική νότα, θα ήθελα να προσθέσω κάποιες σκέψεις: Υπάρχει κάτι το νοσταλγικό σε αυτό το αυτοκίνητο. Είναι γνωστό πως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της επιτακτικής ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος, οι μεγάλοι κινητήρες των αυτοκινήτων σιγά σιγά θα εξαλειφθούν υπέρ των down-sized κινητήρων. Όμως, οι οδηγοί και φίλοι του αυτοκινήτου πάντα θα εντυπωσιάζονται από τον ήχο και από την αίσθηση των παλιών, ρυπογόνων γρήγορων αυτοκινήτων. Στην i8, που κατά κάποιο τρόπο καθρεφτίζει τα αυτοκίνητα από μερικές δεκαετίες στο μέλλον, υπάρχει ο, ας μην κρυβόμαστε, τεχνητός ήχος του κινητήρα, ο οποίος θέλει να μιμηθεί τον πομπώδη ήχο αυτών των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Σε 20-30 χρόνια θα οδηγούμε όμοια αυτοκίνητα με ελάχιστες καταναλώσεις ορυκτών καυσίμων και σχεδόν αμιγώς ηλεκτροκίνηση, ή κίνηση με άλλα φιλικά και “ήσυχα” καύσιμα όπως το υδρογόνο, αλλά πάντα τα οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα θα θέλουν να βρυχώνται, θα θέλουν να έχουν ταχύτητες με βίαιες αλλαγές και γενικά θα θέλουν να μιμηθούν τα παλιά ρυπογόνα υπερ-αυτοκίνητα που κοσμούν τους τοίχους των παιδιών και τα όνειρα των πιο μεγάλων.

Bonus: Αντιδράσεις Περαστικών & Οδηγών

 • “Καλορίζικο!”
 • “Ωπωπωπω!”
 • (Δεσποινίς συνοδηγός κυρίου σε ανοιχτό και υψωμένο JeepWrangler) “Αυτό είναι αυτοκίνητο..!”
 • (Παιδιά) “Αυτή είναι η i8! Αυτό είναι αμαξάρα!”
 • Πολλές φωτογραφίες από περαστικούς και οδηγούς,
 • Παραχώρηση προτεραιότητας από αυτοκίνητα, ταξί και ένα ασθενοφόρο,
 • Το καλύτερο: “Φίλε κληρονομιά, κληρονομιά, ε;”
Read 303 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…