%PM, %02 %558 %2012 %12:%Μαϊ

7 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

 

7 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΗΣ, ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ! ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΗ, Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.

Ακάλυπτη είναι η επιταγή που εμφανίστηκε νομοτύπως και δεν πληρώθηκε από την τράπεζα επειδή δεν υπάρχουν ίδια διαθέσιμα του εκδότη. Ακάλυπτη, είναι, όμως, και η επιταγή που έχει εκδοθεί με χρέωση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου και δεν πληρώθηκε επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα στο λογαριασμό του τρίτου που υπέδειξε ο εκδότης. Ο Άρειος Πάγος δέχεται παγίως πως η επιταγή είναι ακάλυπτη, όταν εμφανισθεί και δεν πληρωθεί για έλλειψη κάλυψης, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο από την ημέρα της πραγματικής εκδόσεως μέχρι την πάροδο της προθεσμίας προς εμφάνιση, η οποία υπολογίζεται από την επομένη της χρονολογίας εκδόσεως που αναγράφεται στην επιταγή.

Ο εκδότης ακάλυπτης επιταγής μπορεί να υποστεί τα κάτωθι:

  • Αναγγελία της επιταγής στον Τειρεσία. Με τη σφράγιση της επιταγής από την τράπεζα, λόγω έλλειψης διαθεσίμων κεφαλαίων για την κάλυψη της αξίας της στο λογαριασμό του εκδότη, η επιταγή αναγγέλλεται από το υποκατάστημα στον Τειρεσία και ο εκδότης της εισάγεται απευθείας στη μαύρη λίστα του.
  • Παύση χορήγησης πίστωσης από τις Τράπεζες. Η ως άνω εγγραφή του εκδότη της επιταγής στον Τειρεσία, γίνεται απευθείας γνωστή σε όλες της τράπεζες, εφόσον ο Τειρεσίας είναι διατραπεζική εταιρία με στόχο την παροχή πληροφοριών σε αυτές. Οι Τράπεζες μόλις λάβουν γνώση της σφράγισης παύουν τη χορήγηση οποιαδήποτε πίστωσης στον εκδότη της επιταγής.
  • Συντηρητική κατάσχεση και απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας. Ο δανειστής από την ακάλυπτη επιταγή, μπορεί, ύστερα από αίτησή του προς το αρμόδιο δικαστήριο, η οποία δικάζεται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, να ζητήσει με δικαστική απόφαση, ακόμη και με την έκδοση προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο υπηρεσίας, την συντηρητική κατάσχεση, καθώς και την απαγόρευση της μεταβίβασης και την αλλαγή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
  • Έκδοση διαταγής πληρωμής. Ο δανειστής δύναται να ζητήσει με αίτησή του την έκδοση διαταγής πληρωμής από το αρμόδιο δικαστήριο σε βάρος, όχι μόνο του εκδότη της ακάλυπτης επιταγής, αλλά και όλων των υπολοίπων οπισθογράφων της επιταγής, που το όνομά τους αναγράφεται επάνω από το δικό του στη σειρά των οπισθογραφήσεων στο πίσω μέρος του σώματος της επιταγής. Σε αυτή την περίπτωση σε δεινή θέση βρίσκεται ο ενδιάμεσος οπισθογράφος της επιταγής ο οποίος, ενώ δεν έχει ενημερωθεί για τη σφράγιση της επιταγής και πιστεύει ότι δεν οφείλει χρήματα, υποχρεούται σε καταβολή του ποσού της επιταγής προς εκτέλεση στον δανειστή που του κοινοποίησε τη διαταγή.
  • Αναγγελία της διαταγής πληρωμής στον Τειρεσία. Ακολούθως, η διαταγή πληρωμής αναγγέλλεται στον Τειρεσία. Η διαταγή πληρωμής καταχωρίζεται στη λίστα της εταιρείας, με τα στοιχεία αυτών κατά των οποίων στρέφεται, μόνο όμως εφόσον ελεγθεί ότι επιδόθηκε η διαταγή πληρωμής σε αυτούς. Αφού επιδοθεί αντίγραφο από το εκτελεστό απόγραφο της διαταγής πληρωμής σε αυτούς κατά των οποίων στρέφεται με επιταγή προς εκτέλεση, ύστερα από την παρέλευση τριών (3) εργασίμων ημερών, ο δανειστής μπορεί να προβεί σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας αυτών.
  • Έγκληση κατά του εκδότη της επιταγής. Ο κομιστής της επιταγής, ενδιάμεσος ή και τελευταίος, δύναται να υποβάλλει κατά του εκδότη της έγκλησης στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών εντός τριών (3) μηνών από τη σφράγισή της. Με την έγκληση, δεν επιδιώκεται η είσπραξη του ποσού της επιταγής, αλλά η ποινική τιμωρία του εκδότη της, με την απαγγελία φυλάκισης. Η πλήρης αποζημίωση του κομιστή εκ μέρους του υπαιτίου εξαλείφει το αξιόποινο της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής.
  • Αγωγή αδικοπραξίας κατά του εκδότη της επιταγής. Τέλος, ο οφειλέτης υπέχει αστική ευθύνη και ο κομιστής δύναται να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης από την αδικοπραξία της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής. Η αγωγή από αδικοπραξία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον κομιστή. Έτσι, αν η αξίωσή του από την επιταγή έχει παραγραφεί, τρέχει ακόμη η πενταετής παραγραφή από την αδικοπραξία. Επίσης, αν ο εκδότης δεν είναι έμπορος, ο κομιστής μπορεί να ζητήσει την προσωπική του κράτηση.

Από την Πάλλα Όλγα-Ειρήνη,

Απόφοιτος νομικής ΑΠΘ, Δικηγόρος,

Μετεκπαιδευθείσα στο Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο

Read 8299 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…