%AM, %24 %420 %2015 %09:%Αυγ

Δικηγόρος Ράνια Παυλοπούλου απαντά στις ερωτήσεις σας!

Eίμαι κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο. Ποιά είναι τα δικαιώματά μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν είστε ύποπτος ή κατηγορούμενος για κάποια αξιόποινη πράξη πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε κάποια δικαιώματα. Σύμφωνα με το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου, κάθε άνθρωπος μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα (όταν λέμε αμετάκλητα εννοούμε να έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα) θεωρείται αθώος. Επίσης, εάν το δικαστήριο έχει αμφιβολίες για την ενοχή του κατηγορουμένου, τότε θα πρέπει να τον απαλλάξει λόγω αμφιβολιών.

Δεν επιθυμώ να παρασταθώ στη δίκη στην οποία είμαι κατηγορούμενος. Εάν δεν πάω καθόλου τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν δεν παρασταθείτε ούτε εσείς αλλά ούτε και ο δικηγόρος σας για να σας εκπροσωπήσει, τότε θα δικαστείτε ερήμην, δηλαδή σαν να ήσασταν παρόντες.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για εμένα στον πρώτο βαθμό. Έχω κάποια δικαιώματα από εδώ και πέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά έχετε το δικαίωμα άσκησης ενδίκων μέσων εφόσον αυτό προβλέπεται από το νόμο. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο απαγορεύεται να χειροτερεύσει η θέση του κατηγορουμένου. Στην περίπτωση που ασκήθηκε δηλαδή κάποιο ένδικο μέσο κατά καταδικαστικής απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, τότε στο δευτεροβάθμιο η ποινή σας θα πρέπει να είναι μικρότερη ή ίδια με την ποινή που σας επιδικάσθηκε στον πρώτο βαθμό.

Το παιδί μου διέπραξε μια αξιόποινη πράξη και είναι ανήλικο. Θα περάσει από τη διαδικασία του αυτοφώρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Τα εγκλήματα που τελούνται από ανήλικους, δεν δικάζονται ποτέ ως αυτόφωρα αλλά με ειδικές διαδικασίες και η δίκη διεξάγεται «κεκλυσμένων των θυρών», ενώ στην περίπτωση αυτόφωρης σύλληψης από αστυνομικό όργανο ο ανήλικος προσάγεται στον εισαγγελέα ανηλίκων.

Δέχομαι κλήσεις με απόκρυψη στο τηλέφωνό μου απειλητικές για την ζωή μου και φοβάμαι πολύ μπορώ να ζητήσω την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση που δέχεστε απειλές κατά της ζωή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ακροάσεων και να αιτηθείτε την τηλεφωνική άρση του απορρήτου των κλήσεων.

Διατηρώ επιχείρηση και στο Facebook κάποιος ισχυρίζεται με ψευδείς ισχυρισμούς ότι δεν παρέχω τις υπηρεσίες μου σωστά, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείτε να ασκήσετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση καθώς και να απαιτήσετε αποζημίωση από τα αστικά δικαστήρια.

Έχω κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον σύζυγό μου για να μου καταβάλλει διατροφή για το τέκνο μας μέχρι την εκδίκαση της αγωγής διαζυγίου. Ωστόσο ο σύζυγός μου δεν μου καταβάλλει τη διατροφή, ενώ υπάρχει προσωρινή απόφαση δικαστηρίου υπέρ μου. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έχει εκτελεστότητα και είναι υποχρεωτική. Μπορείτε να μηνύσετε τον σύζυγό σας και να περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Έχω χρέη στο δημόσιο θα πάω φυλακή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος που κοινοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α΄/21.3.2015) περί ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (άρ. 25 ν.1882/1990) και συγκεκριμένα: αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο,τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται συνεπώς η μη καταβολή χρεών στο δημόσιο για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.

Ο πατέρας μου ο οποίος ήταν κατηγορούμενος σε μια ποινική δίκη απεβίωσε. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καθίσω εγώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως προς το ποινικό δικαστήριο και μόνο, εφόσον αποβιώσει ο κατηγορούμενος παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω θανάτου και συνεπώς δεν κληρονομείται η ποινική ευθύνη στα τέκνα. Η ποινική ευθύνη αφορά μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που διέπραξε το έγκλημα, είναι δηλαδή προσωποπαγής και δεν μεταβιβάζεται.

Δυστυχώς κάποιος που μου όφειλε χρήματα μου έδωσε μια επιταγή, η οποία ήταν ακάλυπτη. Εάν τον μηνύσω θα πάρω τα χρήματά μου πίσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον ξεκινήσετε τη διαδικασία του ποινικού δικαστηρίου, να θυμάστε ότι αυτό γίνεται για τον ποινικό σωφρονισμό του κατηγορούμενου και μόνο. Εάν θέλετε να πάρετε τα χρήματά σας πίσω θα πρέπει να κάνετε αστικό δικαστήριο.

Read 62316 times

 

 

Για εμάς...

www.businesswoman.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό www.businesswoman.gr μετράει σχεδόν 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Έντυπο BusinessWoman

Το businesswoman είναι ένα περιοδικό για την γυναίκα εργαζόμενη - επιχειρηματία που θέλει να είναι ενημερωμένη κάθε στιγμή για το καθετί.

Περισσότερα

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…