Connect with us

Γαστρονομία

Save Vintage: Μια οινική καμπάνια που αξίζει την υποστήριξη όλων

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια Save Vintage 2019, –όπως λέει και το όνομά της– δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους.

Με την εστίαση υπολειτουργούσα, τον τουρισμό σε κρίση και το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, ακυρωμένο το 2020, η εν λόγω καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έέλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Τελικός σκοπός είναι να κεντρισθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να εξαφθεί η φαντασία του, ώστε να αγοράσει κρασιά, αρχικά εσοδείας 2019. Το «Save» στην προκειμένη περίπτωση είναι διττό: «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε τα κρασιά αυτά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι υψηλής ποιότητας. 

Γιατί, πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα ―τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες.

Πίσω από την εν λόγω καμπάνια βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα, ωστόσο η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και άλλων επικοινωνών και επιστημόνων του κρασιού, που όλο και μεγαλώνει. Ανθρώπους που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019. Γι’ αυτό το λόγο τα πορτραίτα τους προβάλλονται στον ιστότοπο της καμπάνιας, η οποία προωθείται και από τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum.

Γαστρονομία

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Γεύση Ελλάδας

Τα μανιτάρια είναι αγαπημένα και όταν μάλιστα είναι γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια, μαϊντανό και αρωματικά τότε μεταμορφώνονται σε υπερτροφή, που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Τη νοστιμάδα τη χαρίζουν ελληνικά τυριά όπως το κατίκι Δομοκού ή Τσαλαφούτι Καρπενησίου, που είναι αγαπημένα με λίγα λιπαρά και το κρητικό απάκι μαζί με το ξεροψημένο προσούτο Ευρυτανίας δίνουν αυτή τη ρουστίκ γεύση. Το μανούρι παίζει το δικό του ρόλο…

Ζητήσαμε από τον πολυβραβευμένο chef Kώστα Γεωργατζά, που αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα μαγειρικής, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα σε 270 χώρες, να μας ετοιμάσει ένα ορεκτικό χρησιμοποιώντας τα γευστικά διαμαντάκια της Ελλάδας.

Να συμπληρώσω επίσης, ότι τα μανιτάρια παράγονται στην Εύβοιας από τον Λευτέρη Λαχουβάρη της Dirfis, και έχουν

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Από τον πολυβραβευμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef Αθήνα

Υλικά για 2 άτομα

2 μεγάλα μανιτάρια portobello

Καραμελωμένο βαλσάμικο

Μισή πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους

Μισή πιπεριά πράσινη, σε κύβους

Μισή πιπεριά κίτρινη, σε κύβους

6 ντοματίνια, κομμένα στα 4

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένη

Μισό ματσάκι μαϊντανο

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

100 γρ απάκι

60 γρ κρεμώδες τυρί

2 φέτες μανούρι, περίπου 80 γρ

2 φέτες προσούτο Ευρυτανίας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε με το βουρτσάκι τα μανιτάρια, δεν τα πλένουμε ποτέ.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια.

Τα μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 8 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί με τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες του προσούτο.

Ψήνουμε στους 180C για 4 λεπτά μέχρι να γίνει το προσούτο crispy.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές.

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το κρεμώδες τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160C για 8-10 λεπτά.

Ένα μόλις λεπτό πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βάζουμε πάνω από το μανιτάρι το μανούρι και ξαναφουρνίζουμε

Βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε σε πιάτα τα μανιτάρια από πάνω βάζουμε το προσούτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με καραμελωμένο βαλσάμικο.

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Αλεύρι Μαλακό Νο2 από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Το αλεύρι Μαλακό Νο2 προέρχεται από μαλακό σιτάρι και η ονομασία «μαλακό» προσδιορίζει τις ζύμες του που παρουσιάζουν πολύ μικρή ελαστικότητα προσφέροντας προϊόντα μαλακά και τραγανά. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το καθιστούν κατάλληλο για τάρτες, κουλουράκια, κρέπες και φυσικά εορταστικούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή ζαχαροπλαστικής.

Κατηγορίας: Μ από μαλακό σιτάρι

ΧΡΗΣΕΙΣ

Τάρτες, κουλουράκια, κρέπες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Continue Reading

Γαστρονομία

Οι πέντε τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, προέκυψε ότι πέντε είναι βασικά οι τροφές, που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Άλλωστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι στα «όρια» των φυσιολογικών τιμών με τάση αυξητική. Αν έχουμε λοιπόν χοληστερόλη ή αν φοβόμαστε μήπως αποκτήσουμε, ψάχνουμε τρόπους να την μειώσουμε ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο, υιοθετώντας πιο υγιεινή διατροφή.

Το Πανεπιστήμιο του Harvard μας συνιστά τις συγκεκριμένες τροφές, εκτός και αν εμπλέκονται άλλα προβλήματα υγείας. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για τον καθορισμό της διατροφής σας, κατά περίπτωση είναι ο θεράπων ιατρός σας.

1.Βρώμη

Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα μπολ με χυλό βρώμης και φρούτα για να γεμίσεις τον οργανισμό σου πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες.

2. Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ενώ ειδικά τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά.

3. Τροφές εμπλουτισμένες με στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι ενώσεις που προέρχονται από τα φυτά και αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα. Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα συστατικά. Οι στερόλες περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, φυτικά έλαια και άλλες φυτικές πηγές, και είναι βασικά συστατικά των φυτικών κυτταρικών μεμβρανών. Η λήψη μόλις δύο γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL κατά 10% περίπου.

4. Λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

5. Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες    μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL).

Αρχικό Άρθρο

Continue Reading

Trending