Connect with us

Παιδί

Κατανοώντας την ψυχολογία του παιδιού σας

Παρατηρήστε είναι απαραίτητο

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψιν  ως γονέας είναι να μπορείτε να κατανοείτε  την ψυχολογία του παιδιού σας, φυσικά  και δεν χρειάζεται να αποκτήσετε πτυχίο γονεϊκότητας. Ένα βασικό βήμα  είναι να ξεκινήσετε,  από απλά πράγματα όπως  τι  αρέσει ή αντιπαθεί το παιδί σας, τι το κάνει να γελάει ή να κλαίει και τι το παρακινεί ή του προκαλεί δυστυχία.

Η ψυχολογία των παιδιών, είναι μέρος της αναπτυξιακής ψυχολογίας και είναι ένας από τους πιο συχνά μελετημένους τύπους του θέματος. Αυτό το εξειδικευμένο τμήμα επικεντρώνεται στις ψυχολογικές διεργασίες των παιδιών από τη γέννηση έως την εφηβεία. Σημειώνει τις ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν από τη νηπιακή ηλικία.

Το πεδίο της μελέτης περιλαμβάνει τις κινητικές δεξιότητες, τη γνωστική ανάπτυξη, τις γλωσσικές δεξιότητες, την κοινωνική αλλαγή, τη συναισθηματική ανάπτυξη κλπ.

Οι γονείς έχουν τον τρόπο να ερμηνεύουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού τους ή την έλλειψη αυτών. Όταν δεν καταλαβαίνετε τα παιδιά σας, μπορείτε εσφαλμένα να τα ερμηνεύσετε ή να τα υποτιμήσετε εσφαλμένα. Μερικές φορές αυτές οι παρερμηνείες μπορούν να είναι ακίνδυνες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι. Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η έλλειψη συνειδητοποίησης σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε κακή κρίση των παιδιών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φτωχές αποφάσεις γονικής μέριμνας.

Μια μελέτη της Dr. Brenda Volling, διευθυντή και καθηγητή έρευνας, του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι τα παιδιά επηρεάζονται άμεσα από το χρονικό διάστημα που ένας γονέας επενδύει στην ανάπτυξή τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς να εκπαιδεύονται για τις διάφορες πτυχές της ψυχολογίας και της ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Συμβουλές για την καλύτερη κατανόηση της ψυχολογίας του παιδιού σας

Ο γνωστός παιδοψυχολόγος Jean Piaget λέει: «Από το ηθικό και το πνευματικό, το παιδί δεν γεννιέται ούτε καλό ούτε κακό, αλλά κυρίαρχος του πεπρωμένου».

Η γονική μέριμνα είναι κάτι περισσότερο από απλά παροχή ανέσεων για τα παιδιά σας. Είναι εκεί για το παιδί συναισθηματικά, και να τους παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας. Εδώ είναι μερικές βασικές συμβουλές ψυχολογίας παιδιών που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τα παιδιά:

Ένας από τους απλούστερους, αλλά και πιο αποτελεσματικούς, τρόπους για να μάθετε για την ψυχολογία των παιδιών είναι η παρατήρηση. Δείξτε ενδιαφέρον για το τι κάνουν ή λένε τα παιδιά σας. Παρατηρήστε τις ενέργειες, τις εκφράσεις και την ιδιοσυγκρασία τους όταν τρώνε, κοιμούνται και παίζουν. Λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας είναι μοναδικό και μπορεί να έχει μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει, ακόμα και όταν μεγαλώνει. Αποφύγετε τη σύγκριση του παιδιού σας με άλλα παιδιά, καθώς αυτό όχι μόνο προσθέτει άγχος στη γονέα, αλλά και κάνει το παιδί να αισθάνεται κατώτερο.

Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την ψυχολογία των παιδιών είναι

1.Τι θέλει το παιδί να κάνει περισσότερο;

  • Πώς αντιδρά όταν πρέπει να κάνει κάτι που δεν του αρέσει ( π.χ.η κατανάλωση λαχανικών, ο ύπνος νωρίς ή μπάνιο;)
  • Πόσο κοινωνικός είναι; Είναι διατεθειμένο να μοιραστεί ή να δοκιμάσει νέα πράγματα;
  • Πόσο καιρό παίρνει στο παιδί για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του; Είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον;

Ενώ απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, θυμηθείτε να μην ασκείτε κριτική  στο παιδί. Παρατηρήστε απλώς.. ώστε να γνωρίζετε.

  1. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Οι γονείς σήμερα είναι απασχολημένοι με την εργασία και το σπίτι. Οι πολλαπλές εργασίες, τους αναγκάζουν να φροντίζουν για πολλά , ένα από αυτά  είναι και το παιδί. ¨Ηρθε η ώρα για μια αλλαγή. Αν θέλετε να κατανοήσετε τα παιδιά σας, χρειάζεται να εξασφαλίσετε χρόνο για αυτά.

  • Ο χρόνος που ξοδεύετε με τα παιδιά σας στο τραπέζι ή οδηγώντας τα στο σχολείο και πίσω δεν αρκεί. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να μιλήσετε και να παίξετε μαζί τους και να περάσετε ώρες ποιότητας που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε την ψυχολογία τους.
  • Οι συνομιλίες με τα παιδιά σας ενημερώνουν τι συμβαίνει στη ζωή τους στο σχολείο και στο σπίτι, ποια είναι η αγαπημένη τους μουσική ή τηλεοπτική εκπομπή και τι τα ενθουσιάζει και τι όχι.
  • Ποιοτικός χρόνος δεν σημαίνει μόνο να μιλάς ή να κάνεις κάτι μαζί με τα παιδιά. Μερικές φορές μπορείτε απλά να καθίσετε μαζί τους, να τα παρατηρήσετε σιωπηλά για να συγκεντρώσετε μερικές πληροφορίες  για την προσωπικότητά τους.
  1. Τα παιδιά χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας

Όταν σκοπεύετε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, σχεδιάστε να κάνετε μόνο αυτό και τίποτα άλλο συγχρόνως. Τα παιδιά σας αξίζουν την αμέριστη προσοχή σας. Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε στο παιδί σας ενώ μαγειρεύετε, οδηγείτε ή κάνετε κάτι άλλο, πιθανόν να χάσετε πολύ σημαντικές πληροφορίες  που  μπορεί να σας δώσει το παιδί σας για τον εαυτό του.

Σχεδιάστε τουλάχιστον μία δραστηριότητα που σας επιτρέπει να περάσετε αποκλειστικά  με το παιδί σας. Όταν το παιδί σας έχει την  αμέριστη προσοχή σας, τότε  αισθάνεται ασφάλεια  και είναι πιθανό να σας ανοιχθεί  περισσότερο.

  1. Δώστε προσοχή στο περιβάλλον του παιδιού σας

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η συμπεριφορά και η συμπεριφορά του παιδιού διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο  μεγαλώνει και δέχεται επιρροές. Για να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας  πρέπει να προσέξετε το περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρά .

Το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη της γλώσσας και των γνωστικών δεξιοτήτων. Η συμπεριφορά του παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το  ανθρώπινο περιβάλλον  που εκτίθεται και το είδος διάδρασης που έχει με αυτό. Πάρτε χρόνο και αξιολογήστε το  κλίμα που είναι διαμορφωμένο  στο σπίτι και το σχολείο του. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας είναι επιθετικό ή δυσκολεύεται στην  κοινωνικοποίηση με τους  συνομήλικους, μπορεί να θέλετε να μάθετε τι ή ποιος  έχει οδηγήσει  το παιδί σας να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

  1. Ακούστε – Αφήστε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν για τις ιστορίες τους

Η συζήτηση είναι καλή, αλλά η ακρόαση είναι μεγαλύτερης σημασίας και ουσίας  όταν υπάρχει μια συζήτηση με το παιδί σας. Ξεκινήστε μια συζήτηση για να μιλήσετε με το παιδί σας και στη συνέχεια να μείνετε να ακούτε ότι   προσπαθεί να σας πει. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφραστούν με σαφήνεια,

γι ‘αυτό θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούν και στις μη λεκτικές τους εκφράσεις.

Επικεντρωθείτε στον τρόπο που τονίζουν μια λέξη ή μια φράση, Εκφράσεις  που σας λένε πώς αισθάνονται, στην γλώσσα του σώματος προσέξτε αν υπάρχει βλεματική  επαφή, πώς χρησιμοποιούν τα χέρια τους και τη στάση του σώματος.

Όχι μόνο πρέπει να ακούτε, αλλά και να δώσετε  στο παιδί σας να καταλάβει ότι ακούγεται  και όσα λέει λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.  Κάνετε τους ερωτήσεις  ώστε  να τους ενημερώσετε και να είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε αυτό που εννούν. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι ξαναρωτήστε. Αλλά προσέξτε να μην μιλήσετε πάρα πολύ ή να κάνετε πάρα πολλές ερωτήσεις, καθώς αυτό μπορεί να κλείσει εντελώς το παιδί σας.

  1. Τα παιδιά εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους

Τα παιδιά  μπορούν να εκφράζονται με περισσότερους από έναν τρόπους. Εκτός από την ομιλία, τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από δραστηριότητες.

Εάν τα παιδιά σας αγαπούν να σχεδιάζουν, να γράφουν ή να ενεργούν, μπορείτε να τα  ενθαρρύνετε  να το κάνουν πιο συχνά. Παροτρύνετε τα να παρακολουθήσουν μαθήματα τέχνης ή ζωγραφικής και να τα βοηθήσετε  να εκφραστούν καλύτερα. Μπορείτε επίσης να τους δώσετε διαφορετικά θέματα σχεδίασης, χωρίς να  περιορίζεται η φαντασία τους.

Ομοίως, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να διατηρεί ένα ημερολόγιο στο οποίο να μπορεί να γράφει για αυτό που έκανε μέσα στη ημέρα και τα αντίστοιχα συναισθήματα που είχε. Όσο πιο πολύ το παιδί σας γράφει ή σχεδιάζει, τόσο καλύτερα βελτιώνει την ικανότητα του στην έκφραση.

Πάρτε χρόνο για να πάρετε μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο μυαλό τους. Αποφύγετε  να υπεραναλύετε τις ζωγραφικές του παιδιού σας ή να διαβάζετε το ημερολόγιο τους. Μπορεί να καταλήξετε να  προβάλετε τα δικά σας συναισθήματά σας ως δικά τους και έτσι να στρεβλώνετε την πραγματικότητα.

Αφήστε τα να σας εξηγήσουν τι γράφουν ή σχεδιάζουν και πώς αισθάνονται σε σχέση με αυτά.

  1. Ζητήστε τις σωστές ερωτήσεις

Αν θέλετε το παιδί σας να σας μιλήσει, είναι σημαντικό να κάνετε τα σωστά ερωτήματα. Ξεκινήστε συνομιλίες κάνοντας  ανοιχτές ερωτήσεις, οι οποίες θα ενθαρρύνουν το παιδί να μοιραστεί μαζί σας.

Αντί να ρωτήσετε  “Μου αρέσει αυτό το τραγούδι;”, το οποίο δικαιολογεί είτε «ναι» είτε «όχι», ρωτήστε καλύτερα «τι νομίζεις για αυτό το τραγούδι;», που θα επιτρέψει στο παιδί να πει περισσότερα.

Αντί να ρωτήσετε «με ποιον έπαιξες σήμερα», ρωτήστε ποια παιχνίδια έπαιξαν με τους φίλους τους. Αφήστε τα να σας το εξηγήσουν λεπτομερώς και αποφύγετε να  διακόψετε.

Επίσης,  αποφύγετε να υποτιμάτε τις ερωτήσεις που σας κάνει το παιδί σας .. Επιπλέον αν δεν έχετε κάποια απαντήση στην ερώτηση του παιδιού σας, αφήστε το λίγο στην άκρη  και επιστρέψτε ξανά με μια απάντηση κάποια άλλη στιγμή. Και θυμηθείτε, ο χαρακτηρισμός  της ερώτησης ενός παιδιού ως «ανόητης» μπορεί να το  αποθαρρύνει από το να θέτει ερωτήσεις στο μέλλον.

  1. Εκπαιδευθείτε στην ανάπτυξη των παιδιών

Αποκτήστε γνώσεις  σχετικά με   την ανάπτυξη του παιδιού σας. Πάρτε χρόνο για να διαβάσετε βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά και μιλήστε με έναν ειδικό που μπορεί να σας δώσει κάποια εικόνα για την παιδική ψυχολογία και την ανάπτυξιολογία. Όταν ξέρετε τι να περιμένετε, οτιδήποτε και τα πάντα μπορεί να φαίνονται κατανοητά και φυσιολογικά ή αντίστροφα. Αλλά προσοχή χρειάζεται μέτρο.. αποφύγετε να κάνετε υπερβολικές εικασίες και ερμηνείες.

  1. Παρατηρήστε και τα άλλα παιδιά

Μερικές φορές, παρατηρώντας άλλα παιδιά που είναι της ίδιας ηλικίας με το δικό σας, μπορεί  να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το παιδί σας. Αυτό μπορεί να σας αφήσει να καταλάβετε πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και να εντοπίσετε τα πλεονεκτήματα ή τις αδυναμίες του που καθορίζουν την προσωπικότητά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα  συγκρίνετε το παιδί σας με κάθε παιδί της ηλικίας του και να κρίνετε ποιο είναι καλύτερο.

Οι γονείς τείνουν συχνά να διαπιστώνουν τις ικανότητες επίδοσης των παιδιών τους συγκρίνοντάς τα με άλλα παιδιά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, μακροπρόθεσμα. Ενώ η σύγκριση είναι ωφέλιμη, μπορεί να είναι επικίνδυνη  όταν γίνεται μοτίβο συμπεριφοράς και επαναλαμβάνετε συχνά από το γονέα.

  1. Εν συναίσθησή – Μπείτε στα παπούτσια του παιδιού σας

Η εν συναίσθηση είναι μια σημαντική ποιότητα που χρειάζεται  να αναπτύξουν οι γονείς εάν θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους. Μπορεί να γνωρίζετε τι αισθάνονται τα παιδιά σας,  όταν επιλέγουν να σας το πουν. Αλλά ίσως να μην κατανοείτε ή  ακόμη και να καταλάβετε τι βιώνουν αν δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση τους. Ακούστε τα συναισθήματά τους, προσπαθήστε να κατανοήσετε  τι περνούν. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα τους για να τα βοηθήσετε να σας καταλάβουν καλύτερα, όχι περίπλοκα λόγια και εκφράσεις

Όταν δεν καταλαβαίνετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αναρωτηθείτε – πώς θα συμπεριφερόσασταν  ή θα αντιδρούσατε αν βρισκόσασταν στη θέση του παιδιού σας;

  1. Αποφύγετε να υποθέτετε

Υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι θέλει το παιδί σας ή πώς μπορεί να αισθάνεται σε οποιοδήποτε δεδομένο χρονικό σημείο; Εάν το παιδί σας δεν παραπονιέται, μπορεί να υποθέσετε ότι είναι ευτυχισμένο ή  ότι είστε σπουδαίος γονέας, επειδή το παιδί σας συμπεριφέρεται καλά όταν είναι σε δημόσιο χώρο.

Προσοχή.. όταν υποθέτετε, αποκλείεται τον εαυτό σας από το  να κατανοήσετε με ακρίβεια τα παιδιά σας. Ζητώντας τους να σας εξηγήσουν, θα μπορούσαν  να σας βοηθήσουν να ξεκαθαριστεί  κάθε αμφιβολία και τότε θα ξέρετε με βεβαιότητα ποιο είναι το θέμα.

12.Κάθε παιδί έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Δεχτείτε την πρόκληση..Η κατανόηση της ψυχολογίας των παιδιών μπορεί να είναι μια πρόκληση.  Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδί μπορεί να διαπιστώσετε ότι  η ψυχολογία του ενός  παιδιού μπορεί να διαφέρει από του άλλου. Πιστεύοντας ότι όλα τα παιδιά είναι τα ίδια και χρησιμοποιώντας το ίδιο στυλ γονικής μέριμνας σε όλα, μπορεί να προκληθεί λάθος. Γι’αυτό το λόγο οι οδηγοί -βιβλία – με συγκεκριμένα στυλ γονεϊκότητας μπορεί να είναι ακατάλληλοι σε πολλές περιπτώσεις. Ελάτε κοντά στα παιδιά σας γίνετε φίλος τους αλλά προσοχή να μην χαθούν τα όρια ..τα παιδιά χρειάζονται γονείς κυρίως, να τους εμπιστεύονται και να τους ακολουθούν. Διδάξτε το παιδί σας να είναι υπεύθυνο, ενθαρρύνετε το να γίνει αυτόνομο και δώστε του τροφοδότηση ώστε να βελτιώσει τις πεποιθήσεις που έχει για τον εαυτό του. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει υψηλή  αυτοπεποίθηση. Δώστε του χώρο να εκφράσει την άποψη του σε κάποιες οικογενειακές αποφάσεις. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας , αυτό θα βοηθήσει να σας εμπιστεύονται τα παιδιά σας και θα μάθουν και τα ίδια να είναι συνεπή και ειλικρινή σε όσα λένε. Επιπλέον αυτό τους δείξει ότι ενδιαφέρεστε για τα παιδιά σας. Δεν είναι απαραίτητο να υπερεμπλέκεστε στη ζωή των παιδιών σας , αφήστε τους λίγο χώρο, ακόμα και αν κάνουν μερικά λάθη, θα μάθουν από αυτά.    Μπορεί αυτή η προσέγγιση γονεϊκότητας  να είναι κουραστική και ίσως χρονοβόρα, αλλά σίγουρα θα κερδίσετε περισσότερα  όσων αφορά την κατανόηση της ψυχολογίας του  παιδιού σας και είναι ίσως  το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να καλλιεργήσετε σε έναν υγιή ενήλικα.

Δέσποινα Δριβάκου

Ψυχολόγος Msc, PhD.c.

Οικογενειακή θεραπέυτρια

Παιδί

Τιμωρία ή ανάπτυξη της υπευθυνότητας;


Για μας τους γονείς τίποτα δεν είναι πιο προκλητικό από το θέμα της πειθαρχίας ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας.Οι περισσότεροι γονείς συνδέουμε την πειθαρχία με την τιμωρία. Μόλις ο έφηβος, αγωνιζόμενος για την ατομικότητά του, έρθει σε διαφωνία με τους γονείς του, τότε οι περισσότεροι γονείς αισθανόμενοι ότι χάνουν τον έλεγχο, τιμωρούν τους εφήβους. Είναι, δυστυχώς, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ξέρουν να αντιδράσουν για να σώσουν τον έλεγχο στο σπίτι τους. Είναι όμως σωστή αυτή η αντίδραση;


Η σωστή αντιμετώπιση των γονέων απέναντι στην πειθαρχία είναι να τη βλέπουνε όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν μια μέθοδο, που βοηθάει τους εφήβους να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι. Αν η συμπεριφορά των εφήβων δεν είναι επικίνδυνη και καταστροφική (δεν φτάνει δηλαδή στα άκρα)
ακολουθούμε μάλλον το ρητό “η πείρα είναι ο καλύτερος δάσκαλος”.


Εάν οι σχέσεις μας με τον έφηβο δεν πάνε καλά, τι πρέπει να κάνουμε; Εκείνο που πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε είναι γιατί ο έφηβος αντιδρά με τον τρόπο αυτό. Σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος. Καλά θα είναι ν’ ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τι μας λέει ο έφηβος, τι πρόβλημα έχει. Μετά να δούμε αν εμείς φταίμε για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει. Γιατί,όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, πίσω από τα προβλήματα των παιδιών μας κρύβονται τα δικά μας προβλήματα, οι δικές μας λάθος κινήσεις. Προβληματικοί γονείς μεταφέρουν τα προβλήματα τους στα παιδιά τους. Γιατί τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών.


Επίσης, πρέπει να δούμε ποια είναι η σχέση μας με τον έφηβο. Μήπως είναι σχέση προϊσταμένου και υφισταμένου; Έτσι πρέπει να είναι; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ισότιμοι στην οικογένεια. Και σαν ισότιμοι πρέπει να έχουμε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό και ν’αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αξιοπρέπεια.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος των γονέων στην οικογένεια δεν είναι καταπιεστικός, αλλά καθοδηγητικός και ενθαρρυντικός, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ενηλικίωση. Ο γονέας που δεν αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό του, ασκεί πίεση για να έχει την κυριαρχία. Αντί ν’ αποδέχεται και να ενθαρρύνει το παιδί του, το κατεβάζει και συνεχώς το αποθαρρύνει. Το παιδί, που αναζητά την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του, την αναγνώριση της σημαντικότητας του, αποθαρρύνεται και αρχίζει να πιστεύει ότι δεν είναι σημαντικό και αποφασίζει να αναζητήσει την αναγνώριση μέσω της αντίδρασης και της επανάστασης. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μη πιστεύετε ότι τα πάντα τελείωσαν. Αυτό μπορεί ν’ αλλάξει!


Ενθαρρύνοντας τον έφηβο μπορείτε να εξαλείψετε την τάση του για επανάσταση. Αν πάψετε να υποδεικνύετε στον έφηβο τα λάθη του, αλλά τον ακούσετε και τον ενθαρρύνετε, θα δείτε τεράστια αλλαγή. Και μη ξεχνάτε να του δείχνετε την αγάπη σας. Η αγάπη σας θα πρέπει να είναι προϋπόθεση ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του . Θα προτείνουμε εν συντομία κάποιες αποτελεσματικές μεθόδους, με τις οποίες αντιμετωπίζετε την αρνητική συμπεριφορά και βοηθάτε τον έφηβο να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.


Η τιμωρία είναι αρνητική. Η πειθαρχία όμως δεν είναι. Μάλλον είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης. Η πειθαρχία που θα προσφέρουμε εμείς είναι αυτοπειθαρχία. Καθοδηγούμε τον έφηβο προς μια υπεύθυνη ανεξαρτησία.Το καλύτερο βέβαια πρότυπο για τα παιδιά είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πρότυπα ωριμότητας, υπεύθυνης συμπεριφοράς και αυτοπειθαρχίας.


Για παράδειγμα γονείς που μιλούν άσχημα στους εφήβους τους και μετά ανησυχούν γιατί τα παιδιά τους μιλούν και συμπεριφέρονται με απρέπεια, θα πρέπει πρώτα να κάνουν κάτι οι ίδιοι για τον εαυτό τους.Είναι, επίσης, απαραίτητο να συμπεριλάβουμε τους εφήβους στη λήψη αποφάσεων. Έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του εφήβου, ο οποίος αισθάνεται πιο ανεξάρτητος, υπεύθυνος και ικανός.Μπορείτε να του παρέχετε ένα επίδομα, το οποίο θα επιλέγει πώς θα το διαθέτει. Εάν απασχολείται σε μια δουλειά μερικής απασχόλησης είναι καλό να είναι ελεύθερος να αποφασίσει
πώς θα ξοδέψει τα χρήματα που κέρδισε.


Οι έφηβοι μπορούν να διαλέγουν το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τους φίλους, τα χόμπι, το χτένισμά τους. Να τους ρωτάμε, αν θέλουν να ακολουθήσουν σε μια οικογενειακή έξοδο ή στις καλοκαιρινές διακοπές. Να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μαζί τους σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις του σπιτιού και όλες τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.


Μη ξεχνάτε ότι στην περίοδο της εφηβείας ο νέος κατακτά την δική του ταυτότητα και οδεύει το δρόμο προς τη δική του ανεξαρτησία. Είναι φυσικό και απολύτως λογικό να κάνει ανεξάρτητες επιλογές. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του σε κάθε απόφαση.Πήραν τις αρχές που τους δώσατε; Βάλανε τα θεμέλια για ένα υγιή χαρακτήρα; Από εκεί και πέρα βαδίζουν το δικό τους δρόμο, που θα τους φέρει στο δικό τους «πεπρωμένο». Εμείς απλώς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, τους αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητες προσωπικότητες.


Άρθρο αρχείου

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Continue Reading

Παιδί

Βάλτε εσείς τους κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά σας

Σε ποία κατηγορία γονέα ανήκετε; Είστε φιλικός, ανεκτικός ή δημοκρατικός με τα παιδιά σας;

Η αλήθεια είναι ότι σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, εκπροσωπείτε την κατηγορία του γονιού – «εύκολο θύμα». Ο δούκας του Ουίνδσορ είπε κάποτε: «Εκείνο που με εντυπωσιάζει στην Αμερική είναι ο τρόπος που οι γονείς υπακούουν στα παιδιά τους». Αν επιλέγετε να επικοινωνείτε με το παιδί σας ως φίλος, δηλαδή ως ίσος προς ίσο, αυτό μπορεί να φαίνεται ορθό, ωστόσο είναι συναισθηματικά λαθεμένο, γιατί υποτιμάτε σε μεγάλο βαθμό τη θέση σας σε σχέση με τα παιδιά σας.

«Συνομήλικοι»

Οι γονείς που γίνονται «συνομήλικοι» με τα παιδιά τους και τους συμπεριφέρονται σαν φιλαράκια εξυψώνουν τη θέση του παιδιού και υποβιβάζουν αυτήν του ενηλίκου. Έτσι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν σ’ ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι αγάπης και εξουσίας, όπου ο αλληλοσεβασμός φεύγει από το παράθυρο!

Αν από την άλλη επιλέγετε να είστε ανεκτικός, που είναι ένας ακόμη πολύ δημοφιλής τρόπος γονικής φροντίδας, τότε θεωρείτε ότι, αφήνοντας το παιδί στην ησυχία του, θα βρει ότι είναι καλύτερο για τον εαυτό του και έτσι θα μάθει από μόνο του. Τέλος, η πλέον διαδεδομένη αντίληψη γονικής φροντίδας σήμερα είναι η αποκαλούμενη δημοκρατική γονική φροντίδα. Με την αντίληψη αυτή οι γονείς παραμερίζουν στο σύνολό της την έννοια της οικογενειακής ιεραρχίας, λησμονώντας ότι είναι τριάντα περίπου χρόνια μεγαλύτεροι από τα παιδιά τους και επομένως διαθέτουν την πείρα μιας ζωής που δεν έχουν τα παιδιά τους.

Έτσι, σ’ ένα δημοκρατικό σπιτικά τα πάντα είναι υπό συζήτηση και υπό αναθεώρηση. Οι κανόνες, τα ωράρια, οι δουλειές και οι καλοί τρόποι αποφασίζονται από κοινού, δηλαδή δημοκρατικά. Στην ουσία όμως σ’ ένα τέτοιο σπιτικό οι γονείς υιοθετούν το ρόλο του γονέα – «εύκολο θύμα», μιας και τα «όχι» τους είναι συνήθως χωρίς αποτέλεσμα και οι καβγάδες, οι αντιπαραθέσεις και τα «πες μου γιατί» ατελείωτα.

Η… διοίκηση

Tο συμπέρασμα είναι πως η γονική φροντίδα χωρίς καθοδήγηση αποδεικνύεται συνήθως ολέθρια για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι τα σπιτικά δεν μπορούν να διοικηθούν από παιδιά… Οι γονείς είναι πρωτίστως παιδαγωγοί και δευτερευόντως φιλαράκια με τα παιδιά τους, για τι η έλλειψη καθοδήγησης σκοτώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Τα παιδιά δια πλάθουν τον εαυτό τους κατά το πρότυπο των γονιών τους.

Η εικόνα του εαυτού τους δομείται πάνω σ’αυτο που είναι και σ’ αυτό που δεν είναι ο γονιός τους. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι και τους αποφασίζουν οι ενήλικες. Φυσικά και γίνονται εξαιρέσεις μερικές φορές, οι οποίες όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και η ζωή είναι γεμάτη κανόνες, γεμάτη κόκκινα και πράσινα φανάρια, για τα οποία το παιδί θα διδαχθεί στο σπίτι από το γονιό του.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Παιδί

Aρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς

Συνταγή Αγάπης
Στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας δώσω μια συνταγή για ένα γευστικότατο κέικ, που θα αρέσει και σε σας και στα παιδιά σας.


Πρώτο βασικό συστατικό που χρειάζεται να βάλουμε μέσα στο μπολ είναι μπόλικη αγάπη, όταν λέω μπόλικη εννοώ όση χρειαστεί. Λέω βέβαια όση χρειαστεί, γιατί για πολλούς θα χρειαστεί πάρα πολλή. Γιατί όλα τα παιδιά μας δεν είναι εξίσου μελετηρά και πρόθυμα να υπακούσουν στις προτροπές για διάβασμα και καλούς βαθμούς. Εκεί χρειάζεται πολλή απροϋπόθετη αγάπη, γιατί το διάβασμα και η επίδοση στα μαθήματα δεν αποτελούν αυτοσκοπό και ούτε καθορίζουν την αξία των παιδιών μας, πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να καθορίζουν την αγάπη μας απέναντι τους.

Δεύτερο, εξίσου βασικό συστατικό, για την επιτυχία της συνταγής μας, είναι η υπομονή. Αυτή θα αρωματίσει το κέικ σας. Δεν υπάρχουν όρια ούτε σ’ αυτήν. Χρειάζεται αρκετή γιατί τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Βλέπετε τα παιδιά μας είναι απρόβλεπτα και οι πειρασμοί απόσπασης τους από την σχολική τους ιδιότητα πάρα πολλοί. Δε χρειάζεται άγχος. Δεν είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Μάθετε να κάνετε υπομονή. Καρτερικά να υπομένετε, κυρίως στις δύσκολες φάσεις αυτής της σχολικής χρονιάς που θα περάσουν τα παιδιά μας.

Τρίτο συστατικό της συνταγής μας είναι η αποδοχή. Αν δε τη βάλετε αυτή στη συνταγή, το κέικ θα λασπώσει. Τι κι αν δίνετε όλα τα άλλα στα παιδιά σας; Ωραίο σπίτι, όμορφα ρούχα, πλούσιο χαρτζιλίκι, πολυτελή παιχνίδια νέας τεχνολογίας; Αν δε τα αποδέχεσθε όπως είναι ,όχι μόνο χάνετε όλον τον κόπο σας, αλλά υπάρχει σίγουρος κίνδυνος να χάσετε τα ίδια τα παιδιά σας. Προσοχή λοιπόν να βάλετε στο μπολ της συνταγής μας την αποδοχή, διαφορετικά θα πάνε χαμένα όλα τα άλλα υλικά.


Τέταρτο συστατικό είναι η ενθάρρυνση. Απαιτείται να τη βάλετε οπωσδήποτε στο μπολ, γιατί αυτή θα δώσει τη γλυκιά γεύση. Μέσα σ ’ένα αρνητικό κόσμο, που μόνο το αρνητικό ξέρει να προσφέρει, η ενθάρρυνση και ο γλυκός ο λόγος από το στόμα των γονιών είναι το γλυκό βάλσαμο στη ψυχή των παιδιών. Πέφτει τόσο θωπευτικά μέσα στη ψυχή τους και τη γλυκαίνει, όπως η ζάχαρη στο κέικ μας. Θυμηθείτε να το γλυκάνουμε θέλουμε το κέικ, όχι να το πικράνουμε.

Πέμπτο συστατικό είναι ο διάλογος, η ανοικτή επικοινωνία. Αυτός θα δέσει όλα τα υλικά μαζί. Διάλογος με χαμόγελο και ήπιο, φιλικό τόνο. Θα φέρει το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μη τον ξεχάσετε προβάλλοντας δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου να τον αγοράσετε. Φανείτε προσεκτικοί σ’ αυτό το συστατικό γιατί το κέικ θα κάτσει και δε θα φουσκώσει. Έτσι και οι καρδιές θα κλείσουν, θα χαθεί η επικοινωνία και οι ψυχές θα μαραζώσουν.

Τα υλικά αυτά του κέικ ανακατέψτε τα αρκετά καλά και προσοχή να ψήσετε το κέικ σε μέτριο φούρνο. Ούτε πολύ χλιαρό, ούτε πολύ θερμό. Προσοχή λοιπόν με τη στάση σας απέναντι στα παιδιά. Ούτε πολλή υποχωρητικότητα, ούτε πολλή αυστηρότητα. «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», που έλεγαν οι παλιοί. Η σωστή θερμοκρασία για να φουσκώσει το κέικ και να βγει αφράτο και μοσχομυριστό από το φούρνο, είναι η μεσαία. Βρείτε λοιπόν την ισορροπία σας.

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach

Continue Reading

Trending