Connect with us

Διατροφή

Έλλειψη σιδήρου: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να την καταπολεμήσετε

Όταν παίρνουμε τα αποτελέσματα από τον συνηθισμένο ετήσιο μικροβιολογικό έλεγχο το πρώτο μας μέλημα είναι να ελέγξουμε τις τιμές στην γενική αίματος και όχι άδικα καθώς είναι από τις πιο απλές αλλά πολύ σημαντικές εξετάσεις.

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Ένα βασικό κομμάτι του παζλ που συνδέεται με τον αιματοκρίτη είναι ο σίδηρος χάρη στον οποίο παράγονται συγκεκριμένα κύτταρα του αίματος. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως η έλλειψη του σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει διαταραγμένες τιμές στη γενική αίματος.

Τι ονομάζουμε έλλειψη σιδήρου;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αναιμίας ανάλογα με την πηγή του προβλήματος. Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει στο αίμα επάρκεια των ερυθρών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά περιέχουν την ουσία αιμογλοβίνη η οποία δρα ως μεταφορέας του οξυγόνου προς όλους τους ιστούς του σώματος. Χωρίς τις κατάλληλες ποσότητες σιδήρου το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ερυθροκυττάρων και έτσι έχουμε συχνότερο αποτέλεσμα την κόπωση και το λαχάνιασμα.

Αιτίες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου

Αν μέσω διατροφής προσλαμβάνεις πολύ μικρές ποσότητες σιδήρου ή ακόμη και αν έχεις κάποια απώλεια σιδήρου, δεν μπορεί να γίνει σύνθεση αιμογλοβίνης. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης έλλειψης είναι:

  • Απώλεια αίματος: Οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο συχνά έλλειψη λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Επίσης σε καταστάσεις όπως είναι το πεπτικό έλκος, η διαφραγματοκήλη, πολύποδες ή καρκίνος του όρθου συνυπάρχει χρόνια, σταδιακή απώλειας αίματος που προκαλεί αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Μια άλλη αιτία απώλειας αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα θα μπορούσε να είναι και η συστηματική χρήση μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων (κυρίως ασπιρίνη).
  • Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή
  • Ανικανότητα απορρόφησης σιδήρου: Ο σίδηρος υπό φυσιολογικές συνθήκες απορροφάται από το λεπτό έντερο. Διαταραχές του λεπτού εντέρου όπως είναι η κοιλιοκάκη κατά την οποία υπάρχει δυσκολία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το έντερο, συχνά οδηγούν σε έλλειψη. Επίσης έλλειψη πιθανόν να εμφανιστεί σε περιπτώσεις που μέρος του εντέρου έχει παρακαμφθεί ή αφαιρεθεί.
  • Εγκυμοσύνη: Χωρίς κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες εμφανίζουν έλλειψη καθώς ο σίδηρος αποθηκεύεται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Δρομείς μεγάλων αποστάσεων
  • Αιμοδότες

– Advertisement –

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως όλες οι ελλείψεις μικροθρεπτικών ανευρίσκονται από εξέταση αίματος, έτσι και στην έλλειψη σιδήρου για την επιβεβαίωση της ανεπάρκειας χρειάζεται αιματολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να ανιχνεύει τα εξής:

  • Αιμογλοβίνη (Hb) αιματοκρίτη (Hct)-Γενική εξέταση αίματος
  • Μέσος κυτταρικός όγκος αίματος (MCV)-Γενική εξέταση αίματος
  • Φερριτίνη
  • Σίδηρος (Fe)
  • Ολική ικανότητα δέσμευσης σιδήρου (TIBC)

Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που ο ιατρός με απλό συμπλήρωμα δεν καταφέρνει να επαναφέρει τον σίδηρο στα φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα να δώσει στον ασθενή επιπλέον εξετάσεις όπως είναι:

  • Εξέταση αίματος στα κόπρανα
  • Ανίχνευση ανωμαλιών στο γαστρεντερικό σύστημα ενδοσκοπικά: α) Εξέταση με ειδική κάμερα στο στομάχι, οισοφάγο, παχύ έντερο, β) εντεροσκόπηση με κάψουλα (κατάποση μικρής κάψουλας-κάμερας που τραβάει εικόνες εντός του γαστρεντερικού σωλήνα), γ) χορήγηση βαρίου, δ) βιοψία μικρού τμήματος του εντέρου
  • Ανίχνευση ούρων για αιμογλοβίνη
  • Σε γυναίκες με αυξημένη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση προτείνεται υπέρηχος ή/και βιοψία μήτρας.

Μερικές φορές παρατηρείται δυσκολία στην ανεύρεση της ύπαρξης ανεπάρκειας σιδήρου καθώς μπορεί να συνυπάρχει άλλου είδους αναιμία. Η αναιμία αυτή μπορεί να είναι κληρονομική όπως είναι η θαλασσαιμία ή αλλιώς γνωστή σε όλους μας Μεσογειακή αναιμία είτε η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Εξετάσεις αίματος για αθλητές: Tι μας δείχνουν;

Ποια τα συμπτώματα από την έλλειψη σιδήρου;

Υπάρχουν φορές που η έλλειψη σιδήρου μπορεί να μην γίνει αντιληπτή λόγω ήπιων ή και απουσίας συμπτωμάτων. Όσο όμως η έλλειψη μεγαλώνει τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα. Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα της έλλειψης σιδήρου είναι:

  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Εύκολο λαχάνιασμα της αναπνοής
  • Πονοκέφαλος, ζαλάδα
  • Πόνος στο στήθος ή/και πιο δυνατοί παλμοί
  • Κρύα άκρα (χέρια-πόδια)
  • Τρέμουλο
  • Εύθραυστα νύχια
  • Χλωμό δέρμα
  • Ασυνήθιστη όρεξη για μη θρεπτικές ουσίες (πάγο, χώμα)
  • Μειωμένη όρεξη κυρίως στα βρέφη και στα παιδιά

Φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σιδήρου

Η ανεπάρκεια σιδήρου τις περισσότερες φορές μπορεί να διορθωθεί με ένα συμπλήρωμα που θα σας παρέχει ο θεράποντα ιατρός. Βέβαια, ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί εναλλακτική θεραπεία αν υπάρχει υποψία για εσωτερική αιμορραγία (ενδοφλέβια, μετάγγιση αίματος)

Οι περισσότεροι που παρουσιάζουν ανεπάρκεια χρειάζονται 150-200mg σιδήρου την ημέρα δηλαδή 2-5mg σιδήρου ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι όταν ο ασθενής παίρνει ταμπλέτες σιδήρου και παράλληλα αντιόξινο (χάπι για το στομάχι), θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά το αντιόξινο. Επίσης, ο σίδηρος θα έχει καλύτερη απορρόφηση με συγχορήγηση βιταμίνης C (συντείνεται 250mg βιταμίνη C). Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη ταμπλετών είναι δυσφορία, ναυτία, διάρροια, εμετός και δυσκοιλιότητα.

Διατροφικοί τρόποι αντιμετώπισης έλλειψης σιδήρου

Ακόμη και αν διευκρινιστεί το είδος της αναιμίας καλό θα ήταν ο ασθενής να προσλαμβάνει απο την διατροφή του σε καθημερινή βάση ποσότητες σιδήρου που θα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του. Οι τροφές που είναι υψηλές σε σίδηρο είναι:

  • Κρέας: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κυρίως όργανα ζώων όπως είναι το συκώτι (προσοχή στην υπερκατανάλωση σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας)
  • Πουλερικά: κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια
  • Κρόκος αβγού
  • Ψάρια/θαλασσινά: οστρακοειδή, σαρδέλα, γαύρος, σολομός
  • Πράσινα φυλλώδη τμήματα λαχανικών: μπρόκολο, Κέιλ, πράσινα γογγύλια, λαχανίδες
  • Όσπρια: φασόλια, γίγαντες και φασόλια μαυρομάτικα
  • Εμπλουτισμένα σιτηρά/ολικής: ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη και δημητριακά
  • Αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα
  • Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, Βραζιλιάνικα φιστίκια

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην καλή αλλά και κακή απορρόφηση σιδήρου;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή ο σίδηρος ζωικής προέλευσης, απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 18% ενώ ο μη αιμικός σίδηρος, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, 10%. Ωστόσο ο συνδυασμός των δύο αυτών κατηγοριών τριπλασιάζει την απορρόφηση (πχ. φυλλώδη λαχανικά με κρέας). Άλλοι τρόποι για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου από τα λαχανικά είναι να τα βράσετε ή να καταναλώνετε τρόφιμα με βιταμίνη c  παράλληλα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόφιμα και ροφήματα που μειώνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο, αυτά είναι:

  • Πρωτεΐνη σόγιας: σε συνδυασμό με φυτικής προέλευσης σιδηρούχο τρόφιμο.
  • Τσάι, καφές και κρασί τα οποία περιέχουν τανίνες: δεσμεύουν τον σίδηρο και τον αποβάλλουν από το σώμα.
  • Φυτικό οξύ και φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ολικής τρόφιμα και στα όσπρια: καλαμπόκι, φασόλια, σίκαλη, βρώμη, αρακάς, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, σουσάμι, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος. Μείωση φυτικού οξέος: μούλιασμα οσπρίων με λίγο χυμό λεμονιού, θέρμανση καρπών.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: δημιουργούν σύμπλοκο με τον σίδηρο και τον αποβάλλουν.

Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι πως η έλλειψη σιδήρου τις περισσότερες φορές θεραπεύεται εύκολα με τη χορήγηση συμπληρώματος από τον θεράποντα ιατρό καθώς και με τη συμβουλή του διατροφολόγου ώστε αφού διορθωθεί η ανεπάρκεια να μάθεις να τρέφεσαι ισορροπημένα για να μην υπάρξει μελλοντική έλλειψη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πώς να απορροφήσουμε σωστά το σίδηρο από τις φακές

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος εδεσσα

Νόπη Μιχαηλίδου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Βιβλιογραφία

Iron, 2014, Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand, National Health and Medical Research Council, Australian Government.

Iron, 2019, MedlinePlus, National Institutes of Health US.

Iron-deficiency anemia, American Society of Hematology

Continue Reading

Διατροφή

Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη στην εξεταστική περίοδο

Η απώλεια συγκέντρωσης και η αδυναμία απομνημόνευσης συχνά ταλαιπωρεί μαθητές και φοιτητές που διαβάζουν, με σκοπό να πετύχουν στις εξετάσεις τους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν αρκετά τις γνωστικές λειτουργίες και συνεπώς την ακαδημαϊκή απόδοση.

Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες , οι οποίοι ελέγχουν τις βασικές του λειτουργίες,συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την λειτουργία των νευρώνων και την συναπτική πλαστικότητα.

Ποιοι παράγοντες λοιπόν επιδρούν στην μνήμη μας;

  • Τα ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικούς λίθους των βιολογικών μεμβρανών και είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και την μνήμη. To εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) αποτελεί ένα ω3 λιπαρό οξύ που φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα  BDNF, ο οποίος συμβάλλει  στην διατήρηση και επιβίωση των υφιστάμενων νευρώνων , ενώ παράλληλα ενισχύει  την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση νέων νευρώνων και συνάψεων. Ο BDNF επομένως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μάθηση και την μνήμη.

Τα ω3 τα βρίσκουμε σε ψάρια, όπως ο σολομός, σε σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.

  • Τα φλαβονοειδή 

Τα φλαβονοειδή αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι ανθοκυανίνες για παράδειγμα ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την αιμάτωσή του, προστατεύοντας από τη φλεγμονή και διευκολύνοντας διεργασίες που εμπλέκονται στην μάθηση και την μνήμη. Μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα είδη μούρων, όπως τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και  η φράουλα. 

Επιπλέον, η σοκολάτα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή και έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην μείωση της κόπωσης, στην ενίσχυση της μνήμης και την καλύτερη απόδοση σε νοητικά τεστ.

  • Η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων.Συμμετέχει στη σύνθεση της  μυελίνης, μιας βασικής ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα.Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το μοσχάρι, αρνί, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία μπορεί επίσης να εμπλακεί στην γνωστική απόδοση. Άτομα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Ε ενδέχεται να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και μειωμένη νευρολογική απόδοση. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, φυλλώδη λαχανικά και στο αβοκάντο.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως η διατροφή μας επηρεάζει σημαντικά την απόδοση, αλλά και την μνήμη μας. Ειδικότερα σε περιόδους εξετάσεων είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιο τους με τις παραπάνω τροφές. 

Με αφορμή τις Πανελλαδικές εξετάσεις που πλησιάζουν, αλλά και την εξεταστική πολλών σχολών, ας προτείνουμε μερικές ιδέες για πρωινό την ημέρα της εξέτασης:

  • Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι, λιναρόσπορο και φράουλες
  • Γάλα με δημητριακά με μαύρη σοκολάτα (ή granola με κακάο)
  • Ομελέτα με σπανάκι, φέτα και ντοματίνια
  • Γιαούρτι με μέλι και καρύδια 
  • Smoothie με μπανάνα, αμυγδαλοβούτυρο, γάλα αμυγδάλου και παγωμένα μούρα 
  • Μους αβοκάντο με αβοκάντο, κακάο, μέλι και γάλα καρύδας
  • Σπιτική μπάρα δημητριακών και φυσικός χυμός 

Ακόμα και αν δεν ετοιμάζεστε για κάποιου είδους εξέταση οι παραπάνω συμβουλές θα βοηθήσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας και στον εργασιακό τομέα και θα συμβάλλουν  στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ  στο μέλλον.

Για περισσότερες ιδέες και tips μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μου στο instagram: styleeatup. 

Φλώρα Γιατρά 

Continue Reading

Διατροφή

Κυτταρίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ένα «φλέγον» γυναικείο θέμα που βασανίζει 7 στις 8 γυναίκες, ιδιαίτερα τους μήνες πριν το καλοκαίρι, είναι η κυτταρίτιδα.

Γιατί αυτό;

Παρόλο που δεν επηρεάζει την υγεία μας είναι ανεπιθύμητη ασθητικά, μιας που κάνει το δέρμα να μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού».

  • Για ποιο λόγο εμφανίζεται όμως η κυτταρίτιδα;
  • Ποια είναι η σχέση της με τη διατροφή;
  • Είναι αλήθεια ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα;
  • Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Συνέχισε το διάβασμα, μιας που σε αυτόν τον οδηγό έχω συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και πρόκειται να βρεις απαντήσεις σε αυτές και ακόμη περισσότερες ερωτήσεις!

Τι είναι η Κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό.

Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων

Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ωστόσο κάποια σημείο που είναι πιο πιθανό να την συναντήσεις είναι:

  • Στους γοφούς
  • Στους μηρούς
  • Στην κοιλιά
  • Στα οπίσθια
  • Στο στήθος
  • Στις γάμπες

Γιατί έχω Κυτταρίτιδα;

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου. Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων

Πάμε να δούμε ενδεικτικά μερικούς από τους παράγοντες που έχουν εξεταστεί για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας:

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της. Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκες ή Άντρες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα. Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.

Τρόπος ζωής

Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.

Πώς θα την Αντιμετωπίσεις

Υπάρχει τρόπος να την προλάβεις;

Και κάπου εδώ πιστεύω πως σκέφτεσαι «Υπάρχει τρόπος να την προλάβω;». Όπως θα δεις συνεχίζοντας το διάβασμα, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο επειδή ένα μερίδιο φέρει η κληρονομικότητα (τα γονίδια δηλαδή) ενδέχεται να εμφανιστεί έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ, από σήμερα κιόλας, για να φροντίσεις το σώμα σου!

Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που ανησυχούν για την εμφάνιση κυτταρίτιδας ή για την αντιμετώπισή της, τότε θα πρέπει να σου πω το εξής: η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερή διαχείρισή της, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται θαύματα για τη μακροχρόνια απομάκρυνσή της.

Εάν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας κάθε φορά (διατροφολόγο, ιατρό, γυμναστή) για να αποφύγεις οποιαδήποτε δράση που ενδέχεται να μην επιφέρει τα επιθυμητά για εσένα αποτελέσματα.

Έτσι, κάποιοι από τους τρόπους αντιμετώπισης που θα συναντήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής καθημερινότητας.
  2. Την απόκτηση και διατήρηση ενός υγειούς βάρους και λίπους στο σώμα.
  3. Την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα.
  4. Τοπικές θεραπείες, όπως κρέμες και λοσιόν.
  5. Άλλες θεραπείες, όπως μασάζ στην περιοχή, κρυολυπόλυση, θεραπείες με λέιζερ, ενδερμολογία, μεσοθεραπεία κ.α.

Κι ενώ οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας κυρίως, η ισορροπημένη διατροφή οφελεί την υγεία μας συνολικά! Αξίζει λοιπόν να συνεχίσεις και στην επόμενη ενότητα, όπου θα συζητήσουμε περισσότερα γύρω από την ενότητα «Διατροφή».

Κάνε τη Διατροφή σου Σύμμαχο

Διασφάλισε ότι ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και καθημερινότητας, ώστε να λάβεις και τα οφέλη που διερευνώνται διαρκώς γύρω και από την κυτταρίτιδα.

Χωρίς να υπάρχουν ειδικές συστάσεις ακόμη και με την ανάγκη ακόμη καλύτερων μελετών στον τομέα αυτό, έχουν προταθεί από τους επιστήμονες υγείας κάποιες διατροφικές συμβουλές που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της.

Κατανάλωση υγρών

Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίζει η κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ενυδάτωση που λαμβάνουμε από το νερό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα.

Για να διαβάσεις το υπόλοιπο άρθρο κάνε κλικ εδώ.

Continue Reading

Διατροφή

Τι να προσέξεις στο πρωινό αν θέλεις να αδυνατίσεις

Τι θα πρέπει να προσέξεις στο πρωινό σου γεύμα αν προσπαθείς να μειώσεις το σωματικό σου βάρους;

Υπάρχει κάποιο μυστικό πρωινό ή κάτι που θα σε βοηθήσει ώστε η προσπάθειά σου να έχει επιτυχία;

Μυστικά δεν υπάρχουν και όλα είναι απλά και φανερά! Συνέχισε την ανάγνωση λοιπόν και ανακάλυψε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου ξεκινώντας με ένα σωστό πρωινό;

Βάλε πρωτεΐνη στο πρωινό σου

Αν και όλα τα γεύματά σου είναι σημαντικό να είναι πλήρη και να απαρτίζονται από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, λίπος) ένας ακόμη λόγος για το πρωινό γεύμα που είναι το πρώτο της ημέρας σου. Το γεύμα που θα θέσεις τις βάσεις για αυτά που θα ακολουθήσουν. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να λάβεις πρωτεΐνη στο πρωινό σου.

Γιατί αυτή είναι που θα σε βοηθήσει να χορτάσεις λίγο παραπάνω και που θα σου διατηρήσει για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού! Ταυτόχρονα η ύπαρξη πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακα θα έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερο απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις λιγούρες αμέσως μετά από ένα γεύμα.

Και αν σε μπέρδεψα μιλώντας για πρωτεΐνη και υδατάνθρακα μπορώ να σου δώσω μερικά παραδείγματα για να σε βοηθήσω:

  • Συνδύασε το κουλούρι σου με λίγο τυρί, γαλοπούλα και 1 αυγό ή 1 κούπα γάλα
  • Βάλε στο γιαούρτι σου εκτός από φρούτο ή/και μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς ή ταχίνι ή φυστικοβούτυρο για να αυξήσεις την πρωτεΐνη σου.
  • Αν είσαι λάτρης του γλυκού πρωινού και αγαπάς να τρως ψωμί με μέλι τότε πρόσθεσε λίγους ξηρούς καρπούς ή 1 κούπα γάλα ώστε να δώσεις και λίγη πρωτεΐνη στο σώμα σου.

Βάλε φυτικές ίνες στο πρωινό σου

Πάλι συναντάς μπροστά σου αυτές τις φυτικές ίνες που είμαι σίγουρη ότι τις έχεις ακούσει πολλές φορές και ήδη γνωρίζεις ότι σε ωφελούν με πολλούς τρόπους. Άλλος ένας τρόπος είναι ότι ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού. Θα σε χορτάσουν δηλαδή περισσότερο και έτσι το πρωινό σου γεύμα θα σε κρατήσει σε εγρήγορση και θα σου δώσει την απαραίτητη ευεξία για τις πρώτες ώρες της ημέρας σου.

Ταυτόχρονα και αυτές βοηθούν στην πιο αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου πράγμα σημαντικό για την πιο σταδιακή αποδέσμευση ενέργειας στον οργανισμό σου. Και πως θα προσθέσεις φυτικές ίνες στο γεύμα σου;

  • Προτίμησε ολικής αλέσεως δημητριακά ή βρώμη
  • Αντικατέστησε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως ή επέλεξε ένα κουλούρι ολικής αντί για λευκό
  • Φάε ένα φρούτο μαζί με το πρωινό σου
  • Πρόσθεσε μερικά λαχανικά στην πρωινή σου αλμυρή τορτίγια ή στο τοστάκι σου
  • Ανακάλυψε τους πλούσιους σε φυτικές ίνες σπόρους chia ή τον λιναρόσπορο. Μπορείς να προσθέσεις αυτούς τους σπόρους στο γιαούρτι σου ή πάνω στο μέλι/ταχίνι σου.
  • Προτίμησε ολόκληρο φρούτο αντί για χυμό ώστε να λάβεις τις φυτικές του ίνες. Αν παρόλα αυτά αγαπάς το υγρό στοιχείο προτίμησε να βάλεις στο μπλέντερ τα φρούτα αντί για τον αποχυμωτή.

Απέφυγε τα θερμιδικά πυκνά τρόφιμα στο πρωινό σου

Το 1ο γεύμα της ημέρας σου, το πρωινό, θα πρέπει να σου δίνει αρκετή ενέργεια αλλά ταυτόχρονα να γεμίζει και το άδειο από την ολονύκτια νηστεία στομάχι σου. Με άλλα λόγια διάλεξε να φας κάτι που έχει χαμηλή θερμιδική αξία σε μεγαλύτερο όγκο. Ή αλλιώς απέφυγε τα θερμιδικά πυκνά τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή που σε πολύ μικρό όγκο σου δίνουν πολλές θερμίδες χωρίς να καταλαμβάνουν ιδιαίτερο όγκο στο στομάχι σου. Τι θα ήταν λοιπόν να αποφύγεις;

  • Με μέτρο τα αλείμματα όπως ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Ναι είναι θρεπτικά και σαφέστατα μπορείς να τα έχεις στο πρωινό σου δώσε όμως προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιείς.
  • Διάλεξε σωστά το smoothie σου. Αν αγαπάς να πίνεις smoothie στο πρωινό σου τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα «ενισχυμένο» smoothie, για παράδειγμα με γάλα, φρούτα, βρώμη και ταχίνι, αποτελεί από μόνο του ένα πλήρες πρωινό και όχι συνοδευτικό.
  • Έτοιμα κέικ και αρτοποιήματα μπορεί να κρύβουν πολλές θερμίδες σε πολύ μικρό όγκο. Αν λοιπόν δεν μπορείς να τα αποχωριστείς φρόντισε τουλάχιστον να τα καταναλώνεις αραιά μέσα στην εβδομάδα και να μην αποτελούν την καθημερινότητά σου.

Πιες νερό

«Πρωί πρωί νερό;», ακούω συχνά να με ρωτάνε. Φυσικά και είναι σημαντικό ήδη από το πρωί να ξεκινήσει η ενυδάτωση του οργανισμού σου. Μην ξεχνάς ότι ένας αφυδατωμένος οργανισμός αδυνατεί να αποδώσει στο 100% και ο μεταβολισμός δυσκολεύεται να εκπληρώσει όλες του τις λειτουργίες.

Επιπλέον και πολύ σημαντικό είναι ότι συχνά έχουμε την τάση να «μπερδεύουμε» το αίσθημα της πείνας με το αίσθημα της δίψας. Με άλλα λόγια είναι πιθανό να διψάς και όχι να πεινάς. Για να αποφύγεις τέτοιες «παρεξηγήσεις» λοιπόν φρόντισε να ξεκινήσεις ήδη από το πρωινό σου γεύμα να πίνεις νερό.

Φρόντισε να σε ικανοποιεί και να σου αρέσει αυτό που τρως

Και ναι αυτή για εμένα είναι ίσως από τις πιο σημαντικές συμβουλές αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα γεύμα που θα σε ικανοποιήσει. Γιατί αν υπάρχει έλλειψη ευχαρίστησης τότε σίγουρα θα την αναζητήσεις λίγο αργότερα μέσα στη μέρα και το πιο πιθανό θα είναι να κάνεις μία όχι και τόσο σωστή επιλογή. Είναι σημαντικό το πρωινό σου να ακολουθεί κάποιες βασικές «αρχές» όπως αναφέραμε και παραπάνω αλλά αν φας κάτι επειδή άκουσες ότι «κάνει καλό» ή επειδή είναι «στη μόδα» τότε σίγουρα ξεκινάς τη μέρα σου λάθος. Μην ξεχνάς ότι όλα σου τα γεύματα πρέπει να σε καλύπτουν, να σου αρέσουν και να τα απολαμβάνεις.

Εσύ λοιπόν τι πιστεύεις ότι μπορείς να διορθώσεις στο πρωινό σου γεύμα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Η καλύτερη συνταγή με χυλό βρώμης (porridge) για ένα τέλειο πρωινό

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Εβίτα Σιατίτσα , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Θεσσαλονίκη

Continue Reading

Trending