Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης

Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ Τρίμηνο 2018

Το 24% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων
για τους επόμενους τρεις μήνες

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +15%,
παραμένοντας σχετικά σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
και παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση
με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους

• Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το Γ’ Τρίμηνο του 2018. Το 24% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, μόλις το 4% αναμένει μείωση ενώ το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
• Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας προβλέπονται στον τομέα της Γεωργίας, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +23%, αποτελώντας την ισχυρότερη πρόβλεψη που αναφέρθηκε από την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα το 2008. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +19%, ενώ στους τομείς του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) αναφέρονται Προοπτικές της τάξης του +18%.
• Οι πιο αδύναμες Προοπτικές, της τάξης του +6%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα των Κατασκευών.
• Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +17%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +12%.
• Μεταξύ των προβλέψεων που αφορούν στο μέγεθος οργανισμού, οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων αναμένονται από τους εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%.

Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την Έρευνα για τις Προθέσεις Προσλήψεων της ManpowerGroup, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη ManpowerGroup Ελλάδας. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +15%. Τα σχέδια προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ManpowerGroup – Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

“Στην Ελλάδα, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τελικώς κερδίζει έδαφος. Οι ελληνικές εξαγωγές επιταχύνονται από την ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην απασχόληση και στις λιανικές πωλήσεις. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει ανοίγματα, με θετική ισχύ για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως σε τμήματα τεχνολογίας πληροφοριών ΙΤ και εξυπηρέτησης πελατών. Η έλλειψη ταλέντου παραμένει η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακολουθήσουν μια στρατηγική «εισροής εγκεφάλων», που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ταλέντων και δεξιοτήτων”, δηλώνει ο κος Μπάμπης Καζαντζίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.

Αναλυτικά: Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2018, προβλέπονται αυξήσεις του εργατικού δυναμικού και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τους εργοδότες του τομέα Γεωργίας να καταγράφουν τις ισχυρότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, της τάξης του +23%. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +19%, ενώ στους τομείς του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) αναφέρονται Προοπτικές της τάξης του +18%. Σταθερή δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται σε δύο τομείς, με Προοπτικές της τάξης του +14%  στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού. Στο μεταξύ, οι πιο αδύναμες Προοπτικές, της τάξης του +6%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα των Κατασκευών.

Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Γεωργίας, και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των Κατασκευών, όπου οι εργοδότες αναφέρουν μείωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και στον τομέα του Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικές βελτιώσεις, της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και για τον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και τον τομέα της Γεωργίας, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται κατά 8 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική μείωση, της τάξης των 11 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού*

Οι εργοδότες αναμένουν αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν στιβαρά σχέδια προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%. Παράλληλα, σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων προβλέπεται από τους εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις, με Προοπτικές της τάξης του +15%, ενώ οι Προοπτικές ανέρχονται σε +12% και +11% για τις Μικρού και Πολύ Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι Προοπτικές εμφανίζονται μειωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι Προοπτικές για τις επιχειρήσεις Μεσαίου μεγέθους παραμένουν σχετικά σταθερές, ενώ οι εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν μέτρια βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, και οι Προοπτικές για τους εργοδότες των Μικρών και Μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι Προοπτικές στην κατηγορία των Μεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν σχετικά σταθερές.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περίπου 60.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2018. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο υποδεικνύουν ότι, παρά το αβέβαιο γεωπολιτικό κλίμα, η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών παραμένει γενικά ανθεκτική σε όλο τον πλανήτη. Ο αριθμός απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις χώρες και επικράτειες, με εξαίρεση την Ιταλία, όπου οι Προοπτικές εμφανίζονται αρνητικές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Η πλειοψηφία των εργοδοτών που ερωτήθηκαν αναφέρει ότι θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που απασχολεί, και μόλις ένα μικρό ποσοστό προτίθεται να μειώσει τον αριθμό απασχολουμένων του. Παραδείγματα αξιοσημείωτης αισιοδοξίας είναι η Φινλανδία, όπου οι Προοπτικές είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας στη χώρα αυτή, πριν από έξι χρόνια, και η Κίνα, όπου οι εργοδότες αναφέρουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων των τελευταίων τριών ετών. Αντίθετα, η πρόβλεψη για τον Παναμά είναι η πιο αδύναμη που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 2010, ενώ η πρόβλεψη για τη Νέα Ζηλανδία είναι η λιγότερο αισιόδοξη που έχει καταγραφεί από το 2009.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου, οι προβλέψεις βελτιώνονται σε 19 χώρες και επικράτειες, μειώνονται σε 18 και διατηρούνται αμετάβλητες σε επτά. Ωστόσο, όταν οι προβλέψεις συγκρίνονται με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, διαφαίνεται ένα πιο ευνοϊκό κλίμα, καθώς οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε 24 χώρες, μειώνονται σε μόλις 12 και διατηρούνται αμετάβλητες σε επτά.** Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων Γ’ Τριμήνου καταγράφονται στην Ιαπωνία, την Κροατία, την Ταϊβάν, την Ουγγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο αδύναμες προβλέψεις καταγράφονται στην Ιταλία, τον Παναμά και την Ισπανία.

Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (περιφέρεια ΕΜΕΑ), αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 25 από τις 26 χώρες. Οι εργοδότες στην Κροατία αναφέρουν τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων τρίτου τριμήνου στην περιφέρεια, και μοιράζονται με την Ιαπωνία τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων παγκοσμίως. Οι εργοδότες στην Ιταλία καταγράφουν τις πιο αποδυναμωμένες προοπτικές της περιφέρειας, καθώς και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τις μόνες αρνητικές προθέσεις προσλήψεων στις 44 χώρες και επικράτειες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Ο αριθμός των απασχολούμενων αναμένεται να αυξηθεί και στις οκτώ χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας. Οι εργοδότες σε Ιαπωνία και Ταϊβάν αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της περιφέρειας, ενώ οι πιο αδύναμες προβλέψεις της περιφέρειας καταγράφονται σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Θετικές Προοπτικές αναφέρονται και στις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που συμμετείχαν στην έρευνα. Για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων στην αμερικανική ήπειρο, ενώ οι ευκαιρίες για τα άτομα που αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι πιο αδύναμες στον Παναμά και τη Βραζιλία.

* Τα σχόλια αυτής της ενότητας βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Τα δεδομένα για την Κροατία και την Πορτογαλία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.
** Η Κροατία εντάχθηκε στην έρευνα κατά το προηγούμενο τρίμηνο και δεν διατίθενται δεδομένα σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προγράμματα

Συνεργασία Hatzi Filax Group & EFCC: Εκπαίδευση ProjectManagement


Η Hatzi Filax Group σε συνεργασία με την εταιρία EFCC, ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα
υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το Project Management, από το
εκπαιδευτή κ. Σαράντη Κούγιου. Το σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στις
εγκαταστάσεις της EFCC, διήρκησε 16 ώρες και προσέφερε στους συμμετέχοντες μοναδικές
γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για την επιτυχή διαχείριση έργων σε απαιτητικά
επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε κομβικά ζητήματα διαχείρισης έργων, όπως η ανάλυση
απαιτήσεων, ο σχεδιασμός και η οργάνωση έργων, η βέλτιστη διαχείριση πόρων, η
παρακολούθηση προόδου και η διαχείριση ρίσκου. Με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης
αγοράς, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε πρακτικές λύσεις και μεθοδολογίες, που τους
βοηθούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις του επαγγελματικού τους
χώρου.
Η συνεργασία της Hatzi Filax Group με την EFCC για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του
συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της αφοσίωσης της εταιρείας
στη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την
επαγγελματική ενδυνάμωση των εργαζομένων της. Η EFCC δεσμεύεται να συνεχίσει τη
στρατηγική της για την παροχή εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών υψηλού επιπέδου, που
ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού της.

Ο κος Eυσταθίου Αθανάσιος, CEO της EFCC, δήλωσε ότι:

“Ευχαριστούμε την εταιρία Hatzi Filax Group, που μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε αυτό το
ολοκληρωμένο σεμινάριο για τη Διαχείριση Έργων. Η συμμετοχή και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν
από τους εργαζομένους μας, αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των δεξιοτήτων
τους και την επιτυχία των μελλοντικών μας στόχων. Στην EFCC, πιστεύουμε ακράδαντα πως η
επένδυση στην κατάρτιση του προσωπικού μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνεχή
πρόοδο και την καινοτομία της εταιρείας. Η συνεργασία μας με την Hatzi Filax, καθώς και οι
πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε ο κ. Σαράντης Κούγιου ενισχύουν την ικανότητα της ομάδας μας
να διαχειρίζεται σύνθετες απαιτήσεις έργων. Μαζί, θέτουμε τις βάσεις για μελλοντική επιτυχία και
καινοτομία.”

H κα Ευσταθίου Ελίνα, HR Coordinator της EFCC δήλωσε ότι:
“Η εξέλιξη και η φροντίδα των ανθρώπων μας βρίσκεται στο επίκεντρο για την EFCC. Η συνεργασία
μας με τη Hatzi Filax Group για την παροχή εκπαίδευσης στη Διαχείριση Έργων αποτελεί μέρος των
συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να προσφέρουμε στην ομάδα μας πρακτικές δεξιότητες που
ενισχύουν την καθημερινή τους εργασία. Το σεμινάριο υπό την καθοδήγηση του κ. Κούγιου έδωσε
στους συνεργάτες μας νέες μεθοδολογίες για την αποτελεσματική διαχείριση έργων, βοηθώντας
τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με αυτοπεποίθηση και ακρίβεια.

Continue Reading

Προγράμματα

Επιχειρηματική Αποστολή ENTERPRISE GREECE, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΕΒΕ στην Βουλγαρία

Σημαντικές ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής
οικονομίας ανέδειξε η επιχειρηματική αποστολή στην Βουλγαρία που διοργάνωσε η
Enterprise Greece, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με το Εμπορικό και
Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της
Ελλάδος στην Σόφια οπου πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Forum στο κτίριο
του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας και συμμετείχαν 15
ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των τροφίμων/ποτών, ενέργειας,
κατασκευών/δομικών υλικών, real estate/τουρισμού και τεχνολογίας. Στο πλαίσιο του
Επιχειρηματικού Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 150 συναντήσεις ελληνικών
επιχειρήσεων με αντίστοιχες βουλγαρικές. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική Κατοικία προς τιμήν των μελών της Αντιπροσωπείας.

Η οικονομία της Βουλγαρίας είναι μια οικονομία μεσαίου εισοδήματος, με το νόμισμά
της να έχει συνδεθεί με το ευρώ και να αναμένει την ένταξή της στην ευρωζώνη. Η
χώρα προσχώρησε στη ζώνη Σένγκεν. Παρόλο που οι παγκόσμιες
προκλήσεις και κάποιες εσωτερικές προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε μείωση των
εξαγωγών της, η συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ έχει διαδραματίσει
κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού
της κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 214,061 δισ. δολάρια,
κατατάσσοντας τη χώρα στην 75η θέση παγκοσμίως. Οι προοπτικές παραμένουν
θετικές για την οικονομία της, η οποία προσανατολίζεται σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό.
Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, η κα Σοφία Κουνενάκη
Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δήλωσε ότι: «Η Βουλγαρία αναδεικνύεται τα
τελευταία χρόνια σε σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό εταίρο της Ελλάδας. Η
γεωγραφική εγγύτητα, το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί
φιλίας, μας παρέχουν το ιδανικό υπόβαθρο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία αποτελούν λαμπρό
παράδειγμα αυτής της συνεργασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 4 δισ.
ευρώ. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν βρει στην Βουλγαρία ένα ευνοϊκό περιβάλλον
ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η βουλγαρική αγορά. Οι τομείς
της ενέργειας, των κατασκευών, των logistics, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας, δημιουργώντας
σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες,
γόνιμες επιχειρηματικές συμπράξεις, αξιοποιώντας συμπληρωματικούς πόρους και
πλεονεκτήματα. Τομείς όπως τα επώνυμα τρόφιμα και ποτά, τα φαρμακευτικά
προϊόντα και τα καλλυντικά, ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα δομικά
υλικά, τα χημικά και οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, παρουσιάζουν εξαιρετικές
δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Έχουμε, επίσης, ένα λαμπρό πεδίο
συνεργασίας όσον αφορά την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία
λειτουργεί ως επιταχυντής καινοτομίας και ανάπτυξης για το σύνολο της κάθε
οικονομίας. Έχουμε ήδη την καλή εμπειρία της συνεργασίας με το Επιμελητήριο και το
Πανεπιστήμιο του Ruse της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του διασυνοριακού
προγράμματος Gazelle, το οποίο υλοποιήθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι
μπορούμε να επιδιώξουμε νέες συμπράξεις σε αυτόν τον τομέα, προς όφελος των
οικοσυστημάτων και των οικονομιών μας. Ως ΕΒΕΑ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε
συστηματικά για τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών
δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας».
Η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise
Greece, παρουσίασε στους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων βουλγαρικών
επιχειρήσεων την επενδυτική πρόταση της Ελλάδας. Στην ομιλία της, εστίασε στα
πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί για
τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
καθώς και στην είσοδο διεθνώς αναγνωρισμένων ομίλων στη χώρα. Επιπλέον,
παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα που
προσφέρει η Ελλάδα. Η κα Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι: «Η Βουλγαρία είναι ο
σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική
Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους εταίρους μας παγκοσμίως. Η γεωγραφική μας
εγγύτητα, η εκτεταμένη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία, οι
αυξανόμενες τουριστικές ανταλλαγές και η φήμη των ελληνικών προϊόντων έχουν
παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών.
Αυτές οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις επιτρέπουν την αναβάθμιση της συνεργασίας μας και
σε νέους τομείς».
H κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης
στον ΣΕΒ, δήλωσε ότι «Η εγγύτητα και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας
και Βουλγαρίας, αποτελούν έναν ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη των
διμερών μας εμπορικών σχέσεων σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Παρά
την παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων και του ενισχυμένου
διμερούς εμπορίου, ευκαιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν στα επώνυμα και ποιοτικά
προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, στα φαρμακευτικά προϊόντα-καλλυντικά
και τον ιατρικό εξοπλισμό, στα μηχανήματα και εξαρτήματα (Μηχανολογικός και
ηλεκτρονικός-ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), στα χημικά προϊόντα, στις κατασκευές και
τα δομικά υλικά, καθώς και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Η πολιτισμική και

γεωγραφική εγγύτητα (χαμηλό κόστος μεταφοράς), το καλό όνομα που έχουν
αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς και η
αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των Βούλγαρων καταναλωτών, καθιστούν την
Βουλγαρία μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Ο κος. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου
Εξαγωγέων, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: Η διαχρονικά στενή εμπορική συνεργασία
μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας σημειώνει πρόσθετη ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία
έτη, με τη συνολική αξία των διμερών συναλλαγών να διπλασιάζεται, αγγίζοντας το 3% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Παρά την πρόοδο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει λόγω της  δυναμικής του περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης. Λόγω της βαθιάς γνώσης που διαθέτουμε για τη συγκεκριμένη αγορά,
τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλιπείς υποδομές μεταφορών, όπως οι παλαιωμένες σιδηροδρομικές γραμμές και οι καθυστερήσεις στα σύνορα, κάτι το οποίο επηρεάζει την ταχύτητα και το κόστος του εμπορίου. Τα εμπόδια
στην άνθιση του εμπορίου θα αμβλυνθούν με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών
συνδέσεων και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συνοριακών διασυνδέσεων.
Παραδείγματα επενδύσεων περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής
γραμμής Θεσσαλονίκης – Σόφιας, ενώ θετική εξέλιξη είναι η έναρξη λειτουργίας του
διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, που ενισχύει τη
μεταφορά ενέργειας. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυση των συνεργειών και η
καλύτερη ενημέρωση, για την επίτευξη του απώτερου σκοπού, αυτού της
διασυνοριακής συνεργασίας.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών
Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων &
Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής
Ελλάδας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου
Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες ελληνικές επιχειρήσεις:
1 AGROVIM S.A.
2 ECONERGY GREECE
3 ELEA CRETA – ELEA LAND
4 ELVIDA FOODS SA
5 G. GLENTOS SA – KIBO CABINS
6 HOBSIDO
7 KOURTIDIS GROUP OF COMPANIES
8 LOULIS FOOD INGREDIENTS S.A.

9 MATTHAIOS & SOTIRIOS NAOUMIS GP
10 MEDITERRANEAN PALACE HOTEL
11 M&N FOODS PC
12 POBUCA
13 PORTOKALLIDIS PLASTICS
14 SYSTECOM SA
15 TACHAS BROS CO

Enterprise Greece
Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου
Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών,
για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με
στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα
ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Continue Reading

Παρουσίαση

«Δύο Χρόνια ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Επένδυση στο Μέλλον των Νέων με Υποτροφίεςστα παιδιά των εργαζομένων και Τιμητικές Διακρίσεις σε Στελέχη, σε συνεργασία με την Hatzi Filax Group»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 2 χρόνων λειτουργίας της
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρίας.
Σε συνεργασία με την Hatzi Filax Group, απονεμήθηκαν υποτροφίες και τιμητικοί έπαινοι στα παιδιά
των εργαζομένων της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ που πέτυχαν την εισαγωγή τους στις Ανώτατες
Εκπαιδευτικές Σχολές. Επιπλέον, τιμήθηκαν και διακρίθηκαν στελέχη και εσωτερικοί εκπαιδευτές της
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ για την αφοσίωση και συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του Οργανισμού.
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, πιστή στις αξίες της για την υποστήριξη και ενίσχυση των νέων φοιτητών
τίμησε τους επιτυχόντες για τις προσπάθειές τους, επιβραβεύοντας παράλληλα την είσοδο τους στα
πανεπιστήμια με τη χορήγηση υποτροφιών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, στελέχη της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ,
καθώς και γονείς, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τους νέους για τις επιτυχίες τους, εκφράζοντας τις
ευχές τους για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή πορεία. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν ομιλίες από τους επικεφαλής της Ακαδημίας, οι οποίοι παρουσίασαν το όραμα και
τις μελλοντικές προοπτικές της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στην
υποστήριξη της νέας γενιάς.
Η κα Αθηνά Χριστοδουλάκη, Διευθύντρια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, δήλωσε ότι:
«Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία HATZI FILAX GROUP για τη στήριξη και τη συνεργασία. Η
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη και υποστήριξη των εργαζομένων
της, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει το κοινωνικό της πρόσωπο, επενδύοντας στο μέλλον των νέων και
ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Με συνέπεια και όραμα, συνεχίζουμε να
προσφέρουμε ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, μέσα από δράσεις που προάγουν
τη γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.


Ο κος Γιώργος Κατωπόδης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, δήλωσε
ότι: «Είμαστε υπερήφανοι που γιορτάζουμε τη 2η επέτειο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, έναν θεσμό
που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη δέσμευσή μας για συνεχή μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ έχει εκπαιδεύσει και έχει βοηθήσει στην
επαγγελματική εξέλιξη των περισσοτέρων εργαζομένων της εταιρείας μας, μέσω σεμιναρίων,
εργαστηρίων και εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, βοηθώντας τους αρχικά να βελτιώσουν
τις δεξιότητές τους και στη συνέχεια να διαπρέψουν στους ρόλους τους. Καθώς αποτελεί σημαντική
παράμετρο της στρατηγικής μας θέλουμε συνεχώς να αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας και
παραμένουμε πάντα δίπλα τους, αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανάπτυξης,
επιτυχίας και εξέλιξης.

Ευχαριστώ θερμά την ομάδα της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, εσωτερικούς
εκπαιδευτές και τους συνεργάτες μας, για την προσπάθεια τους και τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα».
Η κα Χάτζη Σκευοφύλακα, Ceo & Founder της Hatzi Filax Group, δήλωσε ότι: « Με ιδιαίτερη χαρά και
υπερηφάνεια γιορτάζουμε τα δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουμε καταφέρει να εξοπλίσουμε χιλιάδες επαγγελματίες με τις δεξιότητες
και τις γνώσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου
επιχειρηματικού κόσμου. Η επένδυση στο reskilling και upskilling των ανθρώπων μας είναι στρατηγική
επιλογή που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ θερμά όλους τους
συνεργάτες και εσωτερικούς εκπαιδευτές της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ που συνέβαλαν στην επιτυχία
της, καθώς και τους εργαζομένους που αγκάλιασαν την ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική
ανάπτυξη. Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση, διασφαλίζοντας ότι η
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ θα παραμείνει πρωτοπόρος στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ηγετών του
αύριο.»
Η Hatzi Filax Group, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στη συνεχή
ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, με στόχο
την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την προσφορά ανώτερων υπηρεσιών προς τους
πελάτες της.

Η συνεργασία της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ με την Hatzi Filax Group αποδεικνύει ότι οι στρατηγικές
εταιρικές συνεργασίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους νέους, ενισχύοντας τις
δυνατότητες τους για ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.

Continue Reading

Trending