Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Έφη Λαζαρίδου:”Η επόμενη μέρα στη γεωργία”

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Η Έφη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχει δίψα για μάθηση, την γοητεύουν οι τέχνες και η επαφή με τη φύση, υποστηρίζει με πάθος τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός και Μουσική στην Ελλάδα, και συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο στο Πολιτιστικό Μάνατζμεντ και το Στρατηγικό Μάρκετινγκ αργότερα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά στον χώρο του πολιτισμού και έπειτα σε πολυεθνικές συμβουλευτικές εταιρίες, διευθύνοντας έργα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Στην εργασία της κινητοποιείται από ανάγκη για προσφορά. Είχε την τύχη να διευθύνει κλαδικά έργα εθνικής σημασίας στον τουρισμό και την αγροδιατροφή, συνειδητοποιώντας πόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα τη συνεργασία και τη συλλογική δράση με γνώμονα την ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου. 

 • Μιλήστε μας για τους στόχους, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της θέσης αυτής.

Στον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά με ενέπνευσαν οι προοπτικές που δίνουμε στους νέους να μείνουν στη χώρα, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν. Ως ομάδα έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό όραμα για τον πρωτογενή κλάδο και την αγροδιατροφή και τις στρατηγικές που χρειάζονται προκειμένου να κατακτήσουν το ρόλο που οφείλουν στην ελληνική οικονομία. Στηρίζουμε την  γνώση και την εδραίωση επιχειρηματικής αντίληψης και ανταγωνιστικότητας, γράφοντας καθημερινά ιστορίες ενδυνάμωσης και επιτυχίας σε όλη την Ελλάδα.

 • Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα από τη θέση αυτή;

Εργαζόμαστε με όραμα να μεγεθύνουμε το αποτύπωμα μας στην περιφέρεια, στηρίζοντας μικρές, οικογενειακές και νεοφυείς επιχειρήσεις και συλλογικά σχήματα να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν και να γίνουν βιώσιμα. 

Στοίχημα ουσίας είναι και η ενδυνάμωση των γυναικών στην ύπαιθρο, στις οποίες αξίζουν ίσες  ευκαιρίες οικονομικής χειραφέτησης και προσωπικής εξέλιξης. 

 • Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες δράσης του οργανισμού

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολύπλευρα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρηματικής υποστήριξης σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής,

Από το 2018 έχουμε χτίσει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργατών, αγκαλιάζοντας το σύνολο του οικοσυστήματος γνώσης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Διατηρούμε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey, σε ρόλο στρατηγικού και τεχνικού συμβούλου και συμπράττουμε με όλα τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. 

Τα τελευταία 3 χρόνια υποστηρίξαμε και ενισχύσαμε περισσότερους από 3.500 νέους αγρότες, παραγωγούς, αποφοίτους, επαγγελματίες και  πάνω από 100 μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις και οικοτεχνίες. Επιπλέον, συμβάλλαμε στη δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών καθώς και ανταγωνιστικών αγροδιατροφικών προϊόντων. 

 • Τι θα προκαλούσε το ενδιαφέρον στις αγροτικές επιχειρήσεις και θα τους έκανε να έλθουν σε επαφή με τον οργανισμό σας;

Προσφέρουμε ένα -μοναδικό στην Ελλάδα- πλαίσιο ολιστικής καθοδήγησης στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες παρέχουν τεχνική υποστήριξη και επιχειρηματική συμβουλευτική, καλύπτοντας θέματα καλλιέργειας και εκτροφής, προώθησης και πωλήσεων, οικονομοτεχνικά ζητήματα, κ.α. 

 • Πώς καθορίζετε τους στόχους για κάθε δράση;

Θέτουμε στόχους με βάση το κοινωνικό και οικονομικό μας αποτύπωμα στις τοπικές κοινότητες. Μεγέθη όπως η βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και η υιοθέτηση νέων, η αύξηση του εισοδήματος και του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, οι οικονομίες κλίμακας και η αύξηση της παραγωγής είναι μερικοί από τους δείκτες που παρακολουθούνται από ανεξάρτητο εξωτερικό αξιολογητή σε ετήσια βάση. 

 • Θα μπορούσατε να κάνετε μία πρόβλεψη για το μέλλον της αγροτεχνολογίας;

Τα  θέματα του περιβάλλοντος και της τροφής θα παραμείνουν στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος, της ανάληψης πολιτικών και δράσης. Σήμερα το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, οφείλει να μεταβεί σε κλιματικά ουδέτερο από το 2040 κι έπειτα. Η ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων είναι κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την μετάβαση και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα απόκρισης μας στη πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θέτει περιβαλλοντικούς στόχους που μόνο με πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να επιτύχουμε. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε το σύνολο του οικοσυστήματος καινοτομίας σε αυτή την κατεύθυνση, κανένας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. 

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας:Μαρία Σκιαδά

Το 2017 η Μαρία ίδρυσε στη Ζυρίχη το Σχολείο Ελληνικού Πολιτισμού (Hellenic Culture School), όπου έχει  την επιστημονική ευθύνη και δραστηριοποιούμαι ως καθηγήτρια της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Γενικά, το HCS προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (δια ζώσης και διαδικτυακά) σε αλλόγλωσσους ενήλικες  κάθε επιπέδου σπουδών σε μικρές ομάδες ή ατομικά. Η γλωσσική διδασκαλία βασίζεται σε μία μέθοδο που ενθαρρύνει την αξιοποίηση αυθεντικών -καθημερινών ή λογοτεχνικών – κειμένων και αναδεικνύει την συμβιωτική σχέση μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού. Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα οργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως: βραδιές κινηματογράφου ή ανάγνωσης, διαλέξεις, αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Ετησίως, το σχολείο διοργανώνει ένα σεμινάριο γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα (Αθήνα, Τήνο, Σαντορίνη), όπου οι μαθητές οικειοποιούνται την εμπειρία εκμάθησης της γλώσσας-στόχου στο περιβάλλον όπου αυτή μιλιέται φυσικά, μέσα από την διάδραση με τους φυσικούς ομιλητές για να καλύψουν πραγματικές επικοινωνιακές τους ανάγκες.

Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Με την αποφοίτησή μου από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, παρακολούθησα ένα διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα την Διδακτική και την Αξιολόγηση και, αργότερα, εκπόνησα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τη διδακτορική μου διατριβή στο πεδίο διδακτικής μεθοδολογίας των ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα ερεύνησα την παιδαγωγική ενσωμάτωση των αυθεντικών κειμένων στις γλωσσικές τάξεις ενηλίκων.  Στην ουσία, λοιπόν,  οι σπουδές μου, με τον κατεξοχήν παιδαγωγικό, διδακτικό και γλωσσολογικό τους προσανατολισμό, είναι αυτές που με οδήγησαν σταδιακά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές, που καθόρισαν την επαγγελματική μου εξέλιξη και συνεχίζουν να την ενισχύουν επιστημονικά.  Θεωρώ, επίσης, ότι η δραστηριοποίησή μου στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ως πηγή νέων επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών, τροφοδοτεί και εμπλουτίζει το διδακτικό μου έργο.

Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο. Το σημείο εκκίνησης της δράσης θα πρέπει να είναι ένα γνήσιο, ουσιαστικό  ενδιαφέρον, μία  πραγματική επιστημονική, ερευνητική ή άλλη αναζήτηση και όχι μία πρόσκαιρη διέξοδος. Μόνο έτσι θα θεμελιωθεί σε στέρεη βάση και θα μπορέσει να  ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που, νομοτελειακά, θα ανακύψουν. 

Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο αυτό;

Ξεκίνησα ως καθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, στο πρότυπο του οποίου δομήθηκε και λειτουργεί σήμερα το σχολείο στη Ζυρίχη και στη συνέχεια συνέχισα να διδάσκω ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα και στην Ελβετία. 

Ποια θα χαρακτηρίζατε κομψή γυναίκα;

H κομψότητα δεν είναι θέμα εξωτερικής αισθητικής. Είναι περισσότερο ενέργεια εσωτερική, που εκπέμπεται προς τα έξω και έχει να κάνει με τον τρόπο συγκρότησης της προσωπικότητας, την αυτοπεποίθηση, την ικανότητα αυτοπροσδιορισμού. Κομψή θα χαρακτήριζα, επίσης, μία γυναίκα που αντιμετωπίζει με χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού τα λάθη και τις ήττες της.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια σας;

Με τον καιρό, προσδοκώ να μεγαλώσει η εμβέλεια του σχολείου, να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των φίλων του, να  δημιουργηθεί στη Ζυρίχη μία κοινότητα ενηλίκων που μελετούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Προσδοκώ επίσης την διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και πρακτικών, την συμπόρευση της επαγγελματικής δράσης με την επιστημονική έρευνα, την προσαρμογή του διδακτικού έργου  στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες διδασκαλίας. 

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας: Βιβέττα Λαϊνιώτη

Η Βιβέττα γεννήθηκε στον Πειραιά Αττικής πριν 37 χρόνια αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Βούλα, δίπλα στην θάλασσα. Από μικρή θυμάται να λέει πως θέλει να γίνει ηθοποιός και έτσι αυτός ήταν και ο λόγος που σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκεί συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και αυτοσχεδιασμού και έτσι αποπειράθηκε για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει το μιούζικαλ Grease με την θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές στο κοινό της Πάτρας, της Αθήνας και των Σερρών όπου παρουσιάστηκε το έργο μας!  Παράλληλα είχε την τιμή να ανήκει στο πρώτο καστ του θεατρικού έργου «Ποιος ήταν ο Κύριος;» του  Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνέδριο προς τιμή του συγγραφέα, παρουσία του.

Όπως καταλαβαίνετε το μικρόβιο του Θεάτρου «φούντωσε» μέσα της και έτσι τελειώνοντας τις σπουδές της αποφάσισε να συνεχίσει στην Αθήνα τις σπουδές της πάνω στην υποκριτική για 4 χρόνια. Με περηφάνια δηλώνει Αριστούχος Απόφοιτος της Ακαδημίας Τέχνης του Ομίλου ΙΕΚ Ακμή. Ακολούθησαν πολλά σεμινάρια Υποκριτικής και Κίνησης στο Θέατρο των Αλλαγών,  και παρακολούθηση μαθημάτων στο Θέατρο Τέχνης, μικρού μήκους ταινίες και συμμετοχή σε βίντεο κλιπ.

Αργότερα συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Δελφών με την παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού «Σε ποια χώρα», εργάστηκε ως σκηνοθέτης και συγγραφέας του έργου «Προς τα πού για την αγάπη;» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ελυζέ στην Αθήνα, ως ηθοποιός στο Θέατρο της Άνοιξης σε παιδική παράσταση στο πλάι της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και παραγωγής στο Θέατρο «Κάτω από την Γέφυρα» κ.α.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θέατρου, φωνητικής, θεατρικού παιχνιδιού, musical από την βραβευμένη σχολή της Αμερικής Jacob Pillow κ.α. 

Από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην Ομάδα «ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΩΝ» που διευθύνει και συντονίζει ο μέντορας της ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ Κώστας Γάκης στην Ελλάδα.

Το 2020 ίδρυσε την Πρώτη Ελληνόφωνη Ερασιτεχνική Θεατρική Σχολή της Ζυρίχης EPI SKINIS που μετράει ήδη 1,5 χρόνο λειτουργίας με 42 σπουδαστές!

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβαν την παραγωγή της παράστασης «ΘΑΛΑΜΟΣ Νο6» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και Νατάσας Φαίης Κοσμίδου που παίχτηκε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και μέρος των εσόδων δόθηκαν στο ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΔΙΟΤΙΜΑ».

Τον Μάρτιο του 2022 παρουσίασαν την πρώτη μας θεατρική δουλειά με το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου SPEED DATE στο κεντρικό θέατρο της Ζυρίχης COMEDY HAUS στα ελληνικά με Αγγλικούς και Γερμανικούς υπέρτιτλους όπου την παρακολούθησαν πάνω από 600 θεατές και επίσης για πρώτη φορά γράφτηκε κριτική για ερασιτεχνική ομάδα σε επίσημη εφημερίδα της Ζυρίχης και είναι πολύ περήφανοι για αυτό!

Βιβέττα: “Είμαι ερωτευμένη με το επάγγελμα μου και πιστεύω πως το Θέατρο ενώνει ανθρώπους και προσφέρει «φως» στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας μας…Αυτό το φως ψάχνω καθημερινά στην ζωή μου και στην δουλειά μου…και στο τέλος της ημέρας με κάποιο μαγικό τρόπο πάντα το βρίσκω…

Από το 2016 ζω και εργάζομαι ως δασκάλα υποκριτικής στην Ζυρίχη μαζί με τον σύζυγο μου…”

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας: Μαρία Ζιώγα

Η Μαρία είναι Wine Specialist και ιδρυτής της Geneva Wine Society. Οργανώνει εμπειρίες γευσιγνωσίας κρασιού για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες στη Γενεύη, την Ελβετία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που κάνει ακριβώς είναι ότι βοηθάει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν το κρασί και να μάθουν γι’ αυτό με διασκεδαστικούς και ευφάνταστους τρόπους.

 • Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας.

Μερικές φορές δεν καταφέρνουμε με την πρώτη προσπάθεια να βρούμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει. Σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο και έχω μεταπτυχιακό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από το London School of Economics. Στην αρχή της καριέρας μου εργάστηκα για μερικά χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων και τα ακαδημαϊκά μου πτυχία βοήθησαν λίγο για να μπω σε αυτόν τον κόσμο. Οταν αποφάσισα να αλλάξω πορεία και να ακολουθήσω το πάθος μου έπρεπε να “επανεκπαιδευτώ”. Πήγα πίσω στο σχολείο και εκπαιδεύτηκα ως Sommelier. Είναι σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε ποτέ να συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές σας. 

 • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα, 

Θα της έλεγα απλά κάντο!  Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε το, αλλά να είσαι έτοιμη να κάνεις και τη δουλειά. Για να πετύχει θα χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες, να έχει αποφασιστικότητα και επιμονή. Πρέπει να είναι ανθεκτική, αλλά κυρίως πρέπει να είναι πρόθυμη να αναλάβει την προσωπική της ευθύνη για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.

 • Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο αυτό,

Αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική σταδιοδρομία και να ακολουθήσω το πάθος μου, το κρασί, το 2013. Εκπαιδεύτηκα ως sommelier στην καλύτερη σχολή τουρισμού στην Ελλάδα και από τότε έχω εντρυφήσει ενεργά στον κόσμο του κρασιού, παρακολουθώντας μαθήματα και αποκτώντας πιστοποιήσεις, επισκεπτόμενη οινοπαραγωγικές περιοχές και διοργανώνοντας σεμινάρια οινικής εκπαίδευσης και γευσιγνωσίες. Το 2019 ίδρυσα την εταιρεία μου, Geneva Wine Society, και έχω οργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις κρασιού για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά, ειδικά κατά τα δύο πρώτα χρόνια του Covid. 

 • Ποια θα χαρακτηρίζατε κομψή γυναίκα.

Μια κομψή γυναίκα είναι κάποια που συμπεριφέρεται με αυτοπεποίθηση, με εκλεπτυσμένο και μοντέρνο τρόπο. Είναι ευγενική και δείχνει καλοσύνη στους γύρω της.

 • Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια σας

Οι στόχοι μου είναι φυσικά να αναπτύξω και να εξελίξω την επιχείρησή μου και να ξεπεράσω τυχόν μελλοντικές προκλήσεις. Το να είσαι επιχειρηματίας απαιτεί πολλή δουλειά μερικές φορές όλο το εικοσιτετράωρο. Όντας μητέρα ενός υπέροχου 5χρονου αγοριού, ο απώτερος στόχος μου είναι να βρω την καλύτερη φόρμουλα που θα κρατήσει την επιχείρησή μου επιτυχημένη, αλλά ταυτόχρονα θα μου επιτρέπει να περνάω λίγο περισσότερο χρόνο μαζί του.

Continue Reading

Trending