Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας: Κοσμίδου Ελισσάβετ

Η Ελισσάβετ κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία 12 χρόνια κατοικεί με το σύζυγό της, Βασίλη Παπαγεωργίου, αλλά και τις δύο κόρες Αλεξάνδρα και Έλενα, στην Ελβετία. Σπούδασε Αγροτική Οικονομία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργάστηκε για 2 χρόνια ως γεωπόνος στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Όμως εδώ και 6 χρόνια διδάσκει μαθήματα Ελληνικών σε γερμανόφωνους ενήλικες.

Από τον Οκτώβριο 2021 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη / ξένη γλώσσα του πανεπιστήμιου Αιγαίου. Παράλληλα παρακολουθεί και σεμινάρια δημιουργικής γραφής, καθώς η αγάπη της για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων την οδήγησε το τελευταίο διάστημα σε μια εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσει στο χαρτί σκέψεις και προβληματισμούς.

Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε την δική της εταιρεία, ανοίγοντας ένα μαγαζί με ντελικάτα Ελληνικά προϊόντα στην παλιά πόλη του Zofingen με την επωνυμία «Exopolis – Griechische Spezialitäten». Σκοπός της είναι να μυήσουν τους Ελβετούς στις ελληνικές γεύσεις και σε ποιοτικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, και αποκλειστικά από οικογενειακές επιχειρήσεις,  όπως κρασιά, ελαιόλαδα και ελιές, φυτικά καλλυντικά, μέλι και άλλα. Με τη βοήθεια του συζύγου της, διοργανώνουν επίσης Catering, γευσιγνωσίες κρασιού και ελαιόλαδου αλλά και παρουσιάσεις και μαθήματα μαγειρικής. Στόχος τους είναι να αναδείξουν την Ελλάδα μέσα από την ματιά νέων παραγωγών με όραμα τη δημιουργία καινοτόμων αλλά και παραδοσιακών προϊόντων.

Ποιους κλάδους προβλέπετε ότι θα κατακτήσουν ή σε ποιους εκτιμάτε ότι θα διαπρέψουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο μέλλον;

Η τηλεργασία, οποία ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του Covid πιστεύω ότι θα παραμείνει και θα ανοίξει το δρόμο για την απασχόληση πολλών γυναικών, κυρίως νεαρών μητέρων. Έτσι προκύπτει ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, δίνονται τη δυνατότητα στις εργαζόμενες γυναίκες να συνδυάσουν την οικογένεια με την αντίστοιχη καριέρα. Πιστεύω ότι κλάδοι, όπως αυτοί των μηχανικών, των τηλεπικοινωνιών, των Web Designers και των οικονομικών αναλυτών θα αποτελέσουν στόχο των γυναικών στο εγγύς μέλλον.

Πόσο επαγγελματίας πιστεύεται ότι μπορεί να είναι μια γυναίκα, ειδικά σε χώρους που μέχρι πρόσφατα ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος;

Ο επαγγελματισμός και η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο και τις «ταμπέλες» που βάζουμε ως κοινωνία αλλά με τα προσόντα, το χαρακτήρα και τις γνώσεις του εκάστοτε ατόμου. Κατά την γνώμη μου, η παρουσία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών είναι απαραίτητη σε κάθε επαγγελματικό τομέα καθώς ο κάθε επαγγελματίας οφείλει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του, ανεξαρτήτως φύλου και μόνο με σκοπό την ευημερία της επιχείρησης, στην οποία λειτουργεί.

Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές, το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

Σίγουρα ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην    επιτυχία. Για εμένα προσωπικά το σημαντικότερο είναι αρχικά ο καθορισμός μακροπρόθεσμων και ρεαλιστικών στόχων για το ξεκίνημα αλλά και το μέλλον της εκάστοτε εταιρείας. Έπειτα, σημαντικό παράγοντα αποτελεί η υπομονή για την υλοποίηση των στόχων αυτών. Καθοριστικό ρόλο όμως κυρίως για τις γυναίκες παίζει η υποστήριξη κυρίως ψυχολογική που υπάρχει από το σπίτι και την οικογένεια. Τέλος, το πάθος και η αγάπη για το κάθε επαγγελματικό εγχείρημα αποτελούν πηγή έμπνευσης, ανάπτυξης και φυσικά εγγυημένης επιτυχίας. 

Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση;

Για μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι στόχοι, οι οποίοι μελλοντικά θα διασφαλίσουν την επιτυχία και την εδραίωσή της. Παρόλα αυτά, μία παροδική οικονομική άνθηση της επιχείρησης, δεν εξασφαλίζει de facto την μακροπρόθεσμη επιτυχία της. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει ανοιχτά μάτια για νέες ευκαιρίες αλλά και επενδύσεις. Σημαντικός παράγοντας είναι η κριτική και κυρίως η αρνητική. Μόνο έτσι διορθώνονται καίρια λάθη προς όφελος της εταιρείας. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός εργασίας και οικογένειας. Η δουλειά σταματάει πριν το κατώφλι του σπιτιού, δίνοντας έτσι χρόνο για την οικογένεια αλλά και την προσωπική ευημερία.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Ως βραχυπρόθεσμος στόχος και διαμέσου της τρέχουσας επιχείρησης μου, είναι η ανάδειξη του Ελληνικού αμπελώνα και των οινικών «θαυμάτων» του, εκτός ελληνικών συνόρων. Απώτερος στόχος μου όμως, είναι η υλοποίηση μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας μετά το πέρας των σπουδών μου στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία των ελληνικών και η χαρά που αποκομίζω μέσα από αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα ταξίδια και την ανάγκη να αναδείξω τις ελληνικές ομορφιές και τα αγαθά που παράγει ο τόπος αυτός, με οδήγησαν στο επόμενο βήμα. Απώτερος στόχος μου είναι η διοργάνωση εκδρομών στην Ελλάδα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περιπάτους στη φύση, οινοτουρισμό, γευσιγνωσίες και μαγειρέματα τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων.

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας:Μαρία Σκιαδά

Το 2017 η Μαρία ίδρυσε στη Ζυρίχη το Σχολείο Ελληνικού Πολιτισμού (Hellenic Culture School), όπου έχει  την επιστημονική ευθύνη και δραστηριοποιούμαι ως καθηγήτρια της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Γενικά, το HCS προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (δια ζώσης και διαδικτυακά) σε αλλόγλωσσους ενήλικες  κάθε επιπέδου σπουδών σε μικρές ομάδες ή ατομικά. Η γλωσσική διδασκαλία βασίζεται σε μία μέθοδο που ενθαρρύνει την αξιοποίηση αυθεντικών -καθημερινών ή λογοτεχνικών – κειμένων και αναδεικνύει την συμβιωτική σχέση μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού. Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα οργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως: βραδιές κινηματογράφου ή ανάγνωσης, διαλέξεις, αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Ετησίως, το σχολείο διοργανώνει ένα σεμινάριο γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα (Αθήνα, Τήνο, Σαντορίνη), όπου οι μαθητές οικειοποιούνται την εμπειρία εκμάθησης της γλώσσας-στόχου στο περιβάλλον όπου αυτή μιλιέται φυσικά, μέσα από την διάδραση με τους φυσικούς ομιλητές για να καλύψουν πραγματικές επικοινωνιακές τους ανάγκες.

Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Με την αποφοίτησή μου από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, παρακολούθησα ένα διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα την Διδακτική και την Αξιολόγηση και, αργότερα, εκπόνησα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τη διδακτορική μου διατριβή στο πεδίο διδακτικής μεθοδολογίας των ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα ερεύνησα την παιδαγωγική ενσωμάτωση των αυθεντικών κειμένων στις γλωσσικές τάξεις ενηλίκων.  Στην ουσία, λοιπόν,  οι σπουδές μου, με τον κατεξοχήν παιδαγωγικό, διδακτικό και γλωσσολογικό τους προσανατολισμό, είναι αυτές που με οδήγησαν σταδιακά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές, που καθόρισαν την επαγγελματική μου εξέλιξη και συνεχίζουν να την ενισχύουν επιστημονικά.  Θεωρώ, επίσης, ότι η δραστηριοποίησή μου στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ως πηγή νέων επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών, τροφοδοτεί και εμπλουτίζει το διδακτικό μου έργο.

Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο. Το σημείο εκκίνησης της δράσης θα πρέπει να είναι ένα γνήσιο, ουσιαστικό  ενδιαφέρον, μία  πραγματική επιστημονική, ερευνητική ή άλλη αναζήτηση και όχι μία πρόσκαιρη διέξοδος. Μόνο έτσι θα θεμελιωθεί σε στέρεη βάση και θα μπορέσει να  ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που, νομοτελειακά, θα ανακύψουν. 

Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο αυτό;

Ξεκίνησα ως καθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, στο πρότυπο του οποίου δομήθηκε και λειτουργεί σήμερα το σχολείο στη Ζυρίχη και στη συνέχεια συνέχισα να διδάσκω ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα και στην Ελβετία. 

Ποια θα χαρακτηρίζατε κομψή γυναίκα;

H κομψότητα δεν είναι θέμα εξωτερικής αισθητικής. Είναι περισσότερο ενέργεια εσωτερική, που εκπέμπεται προς τα έξω και έχει να κάνει με τον τρόπο συγκρότησης της προσωπικότητας, την αυτοπεποίθηση, την ικανότητα αυτοπροσδιορισμού. Κομψή θα χαρακτήριζα, επίσης, μία γυναίκα που αντιμετωπίζει με χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού τα λάθη και τις ήττες της.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια σας;

Με τον καιρό, προσδοκώ να μεγαλώσει η εμβέλεια του σχολείου, να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των φίλων του, να  δημιουργηθεί στη Ζυρίχη μία κοινότητα ενηλίκων που μελετούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Προσδοκώ επίσης την διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και πρακτικών, την συμπόρευση της επαγγελματικής δράσης με την επιστημονική έρευνα, την προσαρμογή του διδακτικού έργου  στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες διδασκαλίας. 

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας: Βιβέττα Λαϊνιώτη

Η Βιβέττα γεννήθηκε στον Πειραιά Αττικής πριν 37 χρόνια αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Βούλα, δίπλα στην θάλασσα. Από μικρή θυμάται να λέει πως θέλει να γίνει ηθοποιός και έτσι αυτός ήταν και ο λόγος που σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκεί συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και αυτοσχεδιασμού και έτσι αποπειράθηκε για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει το μιούζικαλ Grease με την θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές στο κοινό της Πάτρας, της Αθήνας και των Σερρών όπου παρουσιάστηκε το έργο μας!  Παράλληλα είχε την τιμή να ανήκει στο πρώτο καστ του θεατρικού έργου «Ποιος ήταν ο Κύριος;» του  Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνέδριο προς τιμή του συγγραφέα, παρουσία του.

Όπως καταλαβαίνετε το μικρόβιο του Θεάτρου «φούντωσε» μέσα της και έτσι τελειώνοντας τις σπουδές της αποφάσισε να συνεχίσει στην Αθήνα τις σπουδές της πάνω στην υποκριτική για 4 χρόνια. Με περηφάνια δηλώνει Αριστούχος Απόφοιτος της Ακαδημίας Τέχνης του Ομίλου ΙΕΚ Ακμή. Ακολούθησαν πολλά σεμινάρια Υποκριτικής και Κίνησης στο Θέατρο των Αλλαγών,  και παρακολούθηση μαθημάτων στο Θέατρο Τέχνης, μικρού μήκους ταινίες και συμμετοχή σε βίντεο κλιπ.

Αργότερα συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Δελφών με την παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού «Σε ποια χώρα», εργάστηκε ως σκηνοθέτης και συγγραφέας του έργου «Προς τα πού για την αγάπη;» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ελυζέ στην Αθήνα, ως ηθοποιός στο Θέατρο της Άνοιξης σε παιδική παράσταση στο πλάι της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και παραγωγής στο Θέατρο «Κάτω από την Γέφυρα» κ.α.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θέατρου, φωνητικής, θεατρικού παιχνιδιού, musical από την βραβευμένη σχολή της Αμερικής Jacob Pillow κ.α. 

Από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην Ομάδα «ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΩΝ» που διευθύνει και συντονίζει ο μέντορας της ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ Κώστας Γάκης στην Ελλάδα.

Το 2020 ίδρυσε την Πρώτη Ελληνόφωνη Ερασιτεχνική Θεατρική Σχολή της Ζυρίχης EPI SKINIS που μετράει ήδη 1,5 χρόνο λειτουργίας με 42 σπουδαστές!

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβαν την παραγωγή της παράστασης «ΘΑΛΑΜΟΣ Νο6» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και Νατάσας Φαίης Κοσμίδου που παίχτηκε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και μέρος των εσόδων δόθηκαν στο ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΔΙΟΤΙΜΑ».

Τον Μάρτιο του 2022 παρουσίασαν την πρώτη μας θεατρική δουλειά με το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου SPEED DATE στο κεντρικό θέατρο της Ζυρίχης COMEDY HAUS στα ελληνικά με Αγγλικούς και Γερμανικούς υπέρτιτλους όπου την παρακολούθησαν πάνω από 600 θεατές και επίσης για πρώτη φορά γράφτηκε κριτική για ερασιτεχνική ομάδα σε επίσημη εφημερίδα της Ζυρίχης και είναι πολύ περήφανοι για αυτό!

Βιβέττα: “Είμαι ερωτευμένη με το επάγγελμα μου και πιστεύω πως το Θέατρο ενώνει ανθρώπους και προσφέρει «φως» στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας μας…Αυτό το φως ψάχνω καθημερινά στην ζωή μου και στην δουλειά μου…και στο τέλος της ημέρας με κάποιο μαγικό τρόπο πάντα το βρίσκω…

Από το 2016 ζω και εργάζομαι ως δασκάλα υποκριτικής στην Ζυρίχη μαζί με τον σύζυγο μου…”

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας: Μαρία Ζιώγα

Η Μαρία είναι Wine Specialist και ιδρυτής της Geneva Wine Society. Οργανώνει εμπειρίες γευσιγνωσίας κρασιού για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες στη Γενεύη, την Ελβετία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που κάνει ακριβώς είναι ότι βοηθάει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν το κρασί και να μάθουν γι’ αυτό με διασκεδαστικούς και ευφάνταστους τρόπους.

  • Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας.

Μερικές φορές δεν καταφέρνουμε με την πρώτη προσπάθεια να βρούμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει. Σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο και έχω μεταπτυχιακό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από το London School of Economics. Στην αρχή της καριέρας μου εργάστηκα για μερικά χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων και τα ακαδημαϊκά μου πτυχία βοήθησαν λίγο για να μπω σε αυτόν τον κόσμο. Οταν αποφάσισα να αλλάξω πορεία και να ακολουθήσω το πάθος μου έπρεπε να “επανεκπαιδευτώ”. Πήγα πίσω στο σχολείο και εκπαιδεύτηκα ως Sommelier. Είναι σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε ποτέ να συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές σας. 

  • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα, 

Θα της έλεγα απλά κάντο!  Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε το, αλλά να είσαι έτοιμη να κάνεις και τη δουλειά. Για να πετύχει θα χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες, να έχει αποφασιστικότητα και επιμονή. Πρέπει να είναι ανθεκτική, αλλά κυρίως πρέπει να είναι πρόθυμη να αναλάβει την προσωπική της ευθύνη για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.

  • Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο αυτό,

Αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική σταδιοδρομία και να ακολουθήσω το πάθος μου, το κρασί, το 2013. Εκπαιδεύτηκα ως sommelier στην καλύτερη σχολή τουρισμού στην Ελλάδα και από τότε έχω εντρυφήσει ενεργά στον κόσμο του κρασιού, παρακολουθώντας μαθήματα και αποκτώντας πιστοποιήσεις, επισκεπτόμενη οινοπαραγωγικές περιοχές και διοργανώνοντας σεμινάρια οινικής εκπαίδευσης και γευσιγνωσίες. Το 2019 ίδρυσα την εταιρεία μου, Geneva Wine Society, και έχω οργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις κρασιού για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά, ειδικά κατά τα δύο πρώτα χρόνια του Covid. 

  • Ποια θα χαρακτηρίζατε κομψή γυναίκα.

Μια κομψή γυναίκα είναι κάποια που συμπεριφέρεται με αυτοπεποίθηση, με εκλεπτυσμένο και μοντέρνο τρόπο. Είναι ευγενική και δείχνει καλοσύνη στους γύρω της.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια σας

Οι στόχοι μου είναι φυσικά να αναπτύξω και να εξελίξω την επιχείρησή μου και να ξεπεράσω τυχόν μελλοντικές προκλήσεις. Το να είσαι επιχειρηματίας απαιτεί πολλή δουλειά μερικές φορές όλο το εικοσιτετράωρο. Όντας μητέρα ενός υπέροχου 5χρονου αγοριού, ο απώτερος στόχος μου είναι να βρω την καλύτερη φόρμουλα που θα κρατήσει την επιχείρησή μου επιτυχημένη, αλλά ταυτόχρονα θα μου επιτρέπει να περνάω λίγο περισσότερο χρόνο μαζί του.

Continue Reading

Trending