Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Ελληνίδες της Ελβετίας:Μαρία Σκιαδά

Το 2017 η Μαρία ίδρυσε στη Ζυρίχη το Σχολείο Ελληνικού Πολιτισμού (Hellenic Culture School), όπου έχει  την επιστημονική ευθύνη και δραστηριοποιούμαι ως καθηγήτρια της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Γενικά, το HCS προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (δια ζώσης και διαδικτυακά) σε αλλόγλωσσους ενήλικες  κάθε επιπέδου σπουδών σε μικρές ομάδες ή ατομικά. Η γλωσσική διδασκαλία βασίζεται σε μία μέθοδο που ενθαρρύνει την αξιοποίηση αυθεντικών -καθημερινών ή λογοτεχνικών – κειμένων και αναδεικνύει την συμβιωτική σχέση μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού. Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα οργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως: βραδιές κινηματογράφου ή ανάγνωσης, διαλέξεις, αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Ετησίως, το σχολείο διοργανώνει ένα σεμινάριο γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα (Αθήνα, Τήνο, Σαντορίνη), όπου οι μαθητές οικειοποιούνται την εμπειρία εκμάθησης της γλώσσας-στόχου στο περιβάλλον όπου αυτή μιλιέται φυσικά, μέσα από την διάδραση με τους φυσικούς ομιλητές για να καλύψουν πραγματικές επικοινωνιακές τους ανάγκες.

Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Με την αποφοίτησή μου από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, παρακολούθησα ένα διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα την Διδακτική και την Αξιολόγηση και, αργότερα, εκπόνησα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τη διδακτορική μου διατριβή στο πεδίο διδακτικής μεθοδολογίας των ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα ερεύνησα την παιδαγωγική ενσωμάτωση των αυθεντικών κειμένων στις γλωσσικές τάξεις ενηλίκων.  Στην ουσία, λοιπόν,  οι σπουδές μου, με τον κατεξοχήν παιδαγωγικό, διδακτικό και γλωσσολογικό τους προσανατολισμό, είναι αυτές που με οδήγησαν σταδιακά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές, που καθόρισαν την επαγγελματική μου εξέλιξη και συνεχίζουν να την ενισχύουν επιστημονικά.  Θεωρώ, επίσης, ότι η δραστηριοποίησή μου στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ως πηγή νέων επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών, τροφοδοτεί και εμπλουτίζει το διδακτικό μου έργο.

Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο. Το σημείο εκκίνησης της δράσης θα πρέπει να είναι ένα γνήσιο, ουσιαστικό  ενδιαφέρον, μία  πραγματική επιστημονική, ερευνητική ή άλλη αναζήτηση και όχι μία πρόσκαιρη διέξοδος. Μόνο έτσι θα θεμελιωθεί σε στέρεη βάση και θα μπορέσει να  ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που, νομοτελειακά, θα ανακύψουν. 

Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στο χώρο αυτό;

Ξεκίνησα ως καθηγήτρια της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, στο πρότυπο του οποίου δομήθηκε και λειτουργεί σήμερα το σχολείο στη Ζυρίχη και στη συνέχεια συνέχισα να διδάσκω ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα και στην Ελβετία. 

Ποια θα χαρακτηρίζατε κομψή γυναίκα;

H κομψότητα δεν είναι θέμα εξωτερικής αισθητικής. Είναι περισσότερο ενέργεια εσωτερική, που εκπέμπεται προς τα έξω και έχει να κάνει με τον τρόπο συγκρότησης της προσωπικότητας, την αυτοπεποίθηση, την ικανότητα αυτοπροσδιορισμού. Κομψή θα χαρακτήριζα, επίσης, μία γυναίκα που αντιμετωπίζει με χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού τα λάθη και τις ήττες της.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια σας;

Με τον καιρό, προσδοκώ να μεγαλώσει η εμβέλεια του σχολείου, να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των φίλων του, να  δημιουργηθεί στη Ζυρίχη μία κοινότητα ενηλίκων που μελετούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Προσδοκώ επίσης την διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και πρακτικών, την συμπόρευση της επαγγελματικής δράσης με την επιστημονική έρευνα, την προσαρμογή του διδακτικού έργου  στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες διδασκαλίας. 

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου: Η Γυναικεία φροντιδα συναντά την οικολογική συνείδηση

•    Πείτε μας δύο λόγια για την πορεία  της εταιρείας σας.

Η εταιρία ξεκίνησε δημιουργώντας Zerowaste είδη γυναικείας φροντίδας, απευθυνόμενη πρώτα στην αγορά του εξωτερικού. Συνέχισε με ανάπτυξη του ίδιου του είδους ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη της γυναίκας. Μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις γνώρισαν την εταιρία και η Ελληνική αγορά. 

•    Πότε ξεκίνησε τη δραστηριότητα στο χώρο αυτό;

Ξεκίνησα το 2016 μέσω μια πλατφόρμας αγοράς του εξωτερικού, έπειτα μέσα σε ένα συλλογικό σχήμα ενώ τώρα δραστηριοποιούμε ως ηλεκτρονικό κατάστημα. 

•    Οι σπουδές σας βοήθησαν στην εξέλιξη της δραστηριότητας;

Οι σπουδές με την στενή έννοια του όρου, όχι, αλλά οι σπουδές με βοήθησαν στην οργάνωση, την δομή και την παρουσίαση της εργασίας μου. Επίσης, μαθαίνοντας από νωρίς την συνεργασία σε ένα περιβάλλον με διαφορετικούς ανθρώπους, έμαθα να έχω ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

•    Ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;

Να γνωρίσουν κι άλλοι άνθρωποι ότι υπάρχει επιλογή Zerowaste και κατασκευασμένα στην Ελλάδα, στην καθημερινή φροντίδα υγείας και σπιτιού 

•    Ποίο είναι το προσωπικό slogan σας;

Το πρώτο βήμα στο Zerowaste είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης: ReThink!

•    Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν κάποιον σωστό επαγγελματία;

Η αγάπη και το πάθος είναι η βάση κάθε επαγγελματία. Από εκεί και πέρα, θεωρώ σημαντικό στοιχείο την συνέχιση εκπαίδευση και εξέλιξη, καθώς και την άμεση επικοινωνία με τους πελάτες. 

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Κοντογιάννη Μαγδαληνή: Η Κτηνοτροφία σε γυναικεία χέρια.

  • Πείτε μας δύο λόγια για την πορεία της επιχείρησής σας.

Η κτηνοτροφία δεν είναι επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Με αυτήν την υποσημείωση η πορεία της σημερινής κτηνοτροφικής μας επιχείρησης είναι στην ουσία η πορεία της ζωής μας. Και πάλι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτήν την πορεία δεν είμαστε μόνοι, αλλά όλη η οικογένεια μαζί. 

Την σημερινή μας κτηνοτροφική επιχείρηση την λειτουργούμε μαζί με τον αδελφό μου, Γιάννη Κοντογιάννη, και βέβαια στο σπίτι βρίσκεται πάντα η μητέρα μας κα Κατερίνα Κοντογιάννη, θησαυρός εμπειρίας, φύλακας της αγροτικής κληρονομιάς και ζωντανός γαστρονομικός πολιτισμός. 

  • Πότε ξεκίνησε τη δραστηριότητα στο χώρο αυτό;

Με την υποσημείωση ότι μιλάμε για τρόπο ζωής, η δραστηριότητά μας αυτή σε εμένα ξεκίνησε από γεννήσεως, και επειδή μας ακολουθούν εικόνες και βιώματα από τις προηγούμενες γενιές της οικογένειας, ο πατέρας μας ήταν Βλάχος από τον Δάφνο Δωρίδας (Λιδωρίκι) και η μητέρα μας Αρβανίτισα από την Χασιά Αττικής. 

Στον ίδιο χώρο, στην Λαθέα, Μενιδιού, Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, δημιουργήθηκε στον ιδιόκτητο στάβλο μας, η αδειοδοτημένη κτηνοτροφική μας εκτροφή το 1966, από μετακίνηση από το Περιστέρι Αττικής. 

Τότε είμασταν μόνοι στον χώρο. Βλέπαμε μακριά τα φώτα της Αθήνας και για να πάμε σχολείο περπατούσαμε 4χλμ. Γύρω μας ήταν ελαιώνες, περιβόλια και ανθοπαραγωγοί. Όλοι φίλοι και στενά συνεργαζόμενοι. Τους δίναμε κοπριές και μας έδιναν τα κλαδέματα από τις ελιές και τα μη εμπορεύσιμα κηπευτικά. Σε τοπικό επίπεδο έρχονταν οι γείτονες και έπαιρναν γάλα. 

  • Οι σπουδές σας βοήθησαν στην εξέλιξη της δραστηριότητας;

Δεν υπάρχει επαρκής αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Αττική το μόνο «Αγροτικό» σχολείο στο Μαρούσι προσφέρει εκπαίδευση σε κηπουρούς για τις βίλλες των αστών. Το Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο με έδωσαν κυρίως αστικά πρότυπα και ΔΕΝ με βοήθησαν στην παραγωγική κτηνοτροφική μου δραστηριότητα. 

Μόνοι μας, συμμετέχοντας στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, οργανώσαμε τοπικές συναντήσεις με εξειδικευμένους γνώστες, κάναμε οργανωμένη ανταλλαγή εμπειριών, πήγαμε σε άλλες περιοχές με study visit, προσκαλέσαμε σε παρουσιάσεις εμπειριών που άντλησε κάποιο μέλος του Συλλόγου μας από επίσκεψη, συμμετείχαμε ή πήγαμε οργανωμένα σε εκθέσεις και συνέδρια σχετικά με τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, κάναμε διαδικτυακές εκδηλώσεις, συζητήσεις και σεμινάρια και πολλά άλλα. 

Και όλα αυτά ενώ οι απαιτήσεις των ζωντανών ψυχών που φροντίζουμε μας θέλουν 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες διαθεσιμότητα («εφημερία») την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς τις αστικές συνήθειες για weekend και «διακοπές». 

  • Ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;

Η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι μια απολύτως υποτιμημένη δραστηριότητα στην Ελληνική πραγματικότητα. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν εντοπίσαμε Γεν. Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας, ούτε καν Διεύθυνση. 

Οι αγρότες, ενώ είναι η επιτομή της επιχειρηματικότητας (όπου επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες) ΔΕΝ εγγράφονται στα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε υπάρχει ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ. 

Είναι ειρωνεία να σχεδιάζεις για το  μέλλον της κτηνοτροφικής σου επιχείρησης με το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Αττική να μην έχει άδεια λειτουργίας, λόγω ανεδαφικών μαξιμαλιστικών απαιτήσεων «τεχνοκρατών», που ΔΕΝ εξυπηρετούν την παραγωγή ζωικών τροφών και ΔΕΝ βοηθούν στην ισορροπία του περιβάλλοντος, παρά μόνο το real estate όσης υπαίθρου έμεινε στην Αττική.

ΧΩΡΙΣ σταθερές χρήσεις γης, με καταπατημένα τα βοσκοτόπια μας, χωρίς αγροτικά σχολεία, χωρίς Αγροτικό Επιμελητήριο, τα πλάνα μας για το άμεσο μέλλον μπορεί να είναι ΜΟΝΟ να μας επιτραπεί να κάνουμε οικοτεχνία μεταποίησης των ζωικών μας προϊόντων, με τις παραδοσιακές αρβανίτικες συνταγές. 

Θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, να τροφοδοτήσουμε τις νομοθετημένες (2014) τοπικές Αγορές Αγροτών που δεν έχουν υπάρχουν ακόμα, και να συνεργασθούμε συμβολαιακά με τοπικές επιχειρήσεις για να προβάλουμε ενιαία την τοπική Αρβανίτικη πολιτιστική μας κληρονομία. 

  • Ποίο είναι το προσωπικό slogan σας;

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

  • Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν κάποιον σωστό επαγγελματία;

Η ικανότητα για δημιουργία οράματος και επί μέρους στόχων, η επαρκής επικοινωνία και πληροφόρηση των εμπλεκομένων (πάντα σκεφτόμαστε για τον αγρότη, ο οποίος είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος), ο σχεδιασμός των «βημάτων» υλοποίησης, η συνεργασία για την αξιολόγηση και τον επανασχεδιασμό, και η σταθερή επίμονη προσήλωση στους στόχους. 

Ένας φίλος μου έλεγε: εάν σε αρέσει να φας λαγό, δεν αρκεί η επιθυμία (όραμα, στόχος, πληροφόρηση κλπ), πρέπει να έχεις εξοπλισμό (όπλο, σκύλο κλπ), να εκπαιδευτείς στην σκοποβολή, να βρεις φυσίγγια, να ξέρεις τις συνήθειες των λαγών, να γνωρίζεις την περιοχή, να μπορείς να περπατήσεις και πολλά άλλα, αλλά κυρίως να έχεις διάθεση να εκτεθείς σε όλες τις αβεβαιότητες του κυνηγιού, αν σε αρέσει να φας λαγό.

Κοντογιάννη Μαγδαληνή (Μάγδα)

Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ‘Αγιος Γεώργιος’

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

Τηλ 6932094231

[email protected]

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Αφιέρωμα Ινστιτούτο Κομφούκιος ΑΠΘ: Bao Xiaoying 鲍晓英

Η Κινέζα Διευθύντρια του Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, καθηγήτρια SISU (Κίνα) Μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του Ικ του ΑΠΘ Bao Xiaoying 鲍晓英 έχει κάνει σπουδές στην πολιτισμική επικοινωνία μέσω της μετάφρασης και στην εκμάθηση της γλώσσας που την οδήγησαν στην επαγγελματική της καριέρα. 

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς στο χώρο που εργάζεστε;

Όταν οι μαθητές/τριές μας από την Ελλάδα θέλουν να μάθουν την κινέζικη γλώσσα και τον πολιτισμό και όταν υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία στη δουλειά μου.  

Ποιά έργα ή υπηρεσίες πιστεύετε οτι πρέπει να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον , τα οποιά θα συμβάλουν ουσιαστικά στη ανάπτυξη του Ινστιτούτου;

Στο άμεσο μάλλον θα έχουμε την τελετή έναρξης του Ινστιτούτο Κομφούκιοςτου ΑΠΘ που θα βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου μας. 

Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές, το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

Θεωρώ το πάθος το πιο σημαντικό στην επιτυχία. Έχοντας πάθος, θα επιχειρήσουμε να κατακτήσουμε τον στόχο μας με κάθε μέσο, επίσης καλές σπουδές σε αυτό που κάνουμε, συνειδητές επιλογές, υποστήριξη από άλλα άτομα… 

Ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;

Να επικεντρωθώ στη δουλειά μου στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ.

Ποιές είναι οι τάσεις σήμερα στον τομέα της εκπαίδευσης στον χώρο των επιχειρήσεων;

Δεν είμαι πολύ ενήμερη για θέματα εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μία τάση για σπουδές στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τρόπους μέσα από τους οποίους διαφορετικές περιοχές και χώρες μπορούν να συνεργαστούν για μια καλύτερη παγκόσμια οικονομία. 

Πως μπορούμε να ενισχύσουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και περισσότερη πρόσβαση στον κόσμο των επιχειρήσεων. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους για επιχειρηματική επιτυχία και να παίρνουν πρωτοβουλίες για είσοδο στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

Να κάνω αυτό που μου αρέσει και να μου αρέσει αυτό που κάνω.

Continue Reading

Trending