Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου

Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας.

Είμαι ιδιοκτήτρια μιας Μπουτίκ πανσιόν στο Άστρος Κυνουρίας όπου στον ίδιο χώρο παράλληλα λειτουργούμε ένα κέντρο καλλωπισμού και μία καφετέρια. Επίσης, είμαι συνιδιοκτήτρια ενός μικρού ξενοδοχείου στο Παράλιο Άστρος.  Ταυτόχρονα είμαι πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας,   Αντιπρόσωπος στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας,   Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων,   Αντιπρόσωπος  στην Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Τουριστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη στο μέλλον?

Πιστεύω πολύ στον τουρισμό διότι είμαστε μία τουριστική χώρα και επιπλέον είναι ένας κλάδος που απαιτεί συνέχεια αναβάθμιση και εξέλιξη των προσπαθειών για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην χώρα μας. Είναι ένας κλάδος που συνδέεται άμεσα με το ψηφιακό κομμάτι που καθημερινώς αναβαθμίζεται και συνεχώς δημιουργούνται νέες τάσεις και τρόποι ταξιδιού, και εμείς πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς ώστε να προσφέρουμε σωστές παροχές σε επισκέπτες  όπως οι ψηφιακοί νομάδες  οι ηλικιωμένοι και άτομα που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό δηλαδή πεζοπορίες, ποδηλασίες, αναρριχήσεις,  ευεξία, γαστρονομία,  οινογευσιγνωσία, θρησκευτικό τουρισμό κ.ά. 

Ποιά είναι για εσάς τα στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση?

Τα στοιχεία αυτά πιστεύω πως είναι η συνεχής ενημέρωση και αναβάθμιση των γνώσεων μας, η συνεχής δουλειά, η εξωστρέφεια, οι συνέργειες , και η ευγένεια και η φιλοξενία ειδικά στον χώρο μας!

Τι θα συμοβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το αντικείμενο σας?

Θα συμβούλευα να έχει υπομονή και επιμονή και να παλεύει καθημερινά για το καλύτερο και να δίνει το 100% όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών. Να μην το βάζει ποτέ κάτω  και να επενδύει συνέχεια στον εαυτό της. Να είναι υπομονετική και καλή ακροάτρια και να δέχεται την κριτική των άλλων διότι αυτό μας κάνει καλούς επαγγελματίες. Να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες που θα συναντά ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του  γυναικείου φύλου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να βάζει στόχους και να εκμεταλλεύεται το κάθε περιστατικό της καθημερινότητας για την επίτευξη των στόχων αυτών. 

Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε πολύ την περιοχή και να επιμηκύνουμε την σεζόν μέσω του εναλλακτικού τουρισμού. Όταν λοιπόν ένας επισκέπτης έρχεται στο κατάλυμά μου θα τον ρωτήσω για το επάγγελμά του, και αν αυτό έχει σχέση με τον τουρισμό, και κυρίως το εναλλακτικό κομμάτι του θα προσπαθήσω να τον χρησιμοποιήσω με την καλή έννοια. Θα προσπαθήσω να βρω τρόπους να βοηθηθώ από αυτόν και να τον βοηθήσω,  ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας!! Το μυαλό μου είναι συνέχεια στην ανεύρεση τρόπων και εργαλείων για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχω βάλει!!

Ποιές οι δυσκολίες και προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει?

Καλείται να αντιμετωπίσει  την καχυποψία, την αμφιβολία και την διστακτικότητα απέναντι στο γυναικείο φύλλο, να ξεπεράσει παλαιά στερεότυπα που υπάρχουν και την νοοτροπία που επικρατεί απέναντι στις γυναίκες.  Σε όλες τις δουλειές όπως και στην δική μας, δεν βοηθάει η γραφειοκρατία αλλά ούτε και το σύστημα το οποίο πρέπει να προσπαθούμε να το αλλάξουμε σε εκείνα τα σημεία που είναι ανασταλτικά στην πρόοδό μας και την επιχειρηματικότητα. 

Η γυναίκα επιχειρηματίας αναλαμβάνει πολλούς ρόλους όπως  της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς και της εργαζόμενης και καλείται να κάνει καλή διαχείριση του χρόνου της.

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα?

Θα πρέπει να πιέσουμε  να δίνονται περισσότερα κίνητρα και κονδύλια για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Να υπάρχουν συνεργασίες με γυναίκες επιχειρηματίες άλλων χωρών. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να επενδύουμε στην εκμάθηση  ξένων γλωσσών και βέβαια μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα του διαχωρισμού ανδρών και γυναικών και να υπάρχει ισότητα σε όλους τους τομείς. Θα πρέπει πρώτα εμείς οι γυναίκες να εμπεδώσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε σε κάθε εργασιακό τομέα και κλάδο ακόμα και σε εκείνους που θεωρούνται ¨ανδροκρατούμενοι¨ και να επιχειρούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Θα ήθελα  μέσα από το επάγγελμα μας  να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του τόπου. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συνέργειες και να υλοποιήσουμε πακέτα εναλλακτικού τουρισμού τα οποία προσπαθούμε να προωθήσουμε στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Επιπλέον, ευελπιστούμε ότι μαζί με τα εργαλεία προώθησης που έχουμε δημιουργήσει (χάρτες, τουριστικούς  οδηγούς τουριστικά πακέτα κ.α) να βοηθήσουμε την γενική προσπάθεια που γίνεται για την Αρκαδία και γενικότερα την Πελοπόννησο.

Προσωπικά, η φιλοδοξίες μου είναι να αναδείξουμε την περιοχή μας ώστε να γίνει από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας προτρέποντας τους συναδέλφους να βελτιώσουν τα καταλύματά τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες,   και πιέζοντας τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να βοηθήσουν με έργα υποδομής και να αναδείξουν τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.   Θέλουμε τις αρχές αυτές να τις έχουμε δίπλα μας και όχι απέναντι μας,   γιατί μόνο με την συνέργεια και την αλληλοβοήθεια θα κερδίσουμε το στοίχημα τις τουριστικής ανάπτυξης. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΒΙΒΙΑΝ ΜΑΝΩΛΕΣΟΥ

Ομάδα του BusinessWoman

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Ελενα Μπλιάμη

Κυρία Μπλιάμη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Έχω τελειώσει ΑΤΕΙ Λογιστικής στην Θεσσαλονίκη και Bookkeeping IV στην Μελβούρνη Αυστραλίας.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Μετα από αρκετά χρόνια στο λογιστήριο εταιρειών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχω ανοίξει το δικό μου λογιστικό γραφείο Boutique Accounting και ως Regional Supervisor της ομάδας Quantum Bits στην Θεσσαλονίκη υποστηρίζω μικρό μεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Mentor στην ομάδα της Women on Top και συντονίστρια της ομάδας Women on Top Thess Hub.

Co Founder της επιχείρησης Nine Muses Studios Καλαμίτσι Χαλκιδικής .


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι το επιχειρείν ,έχει καθημερινές δοκιμασίες που σου δίνουν το κίνητρο να συνεχίζεις και να δημιουργείς. Σε μια γυναίκα που φιλοδοξεί να ανοίξει την δική της επιχείρηση θα της έλεγα να θέσει τον υψηλότερο στόχος της και με μικρές καθημερινές νίκες και αποτυχίες να κατευθύνεται προς τα εκεί. Χωρίς στόχο, πλάνο και χωρίς κατάλληλους συνεργάτες τίποτα δεν πετυχαίνετε.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Don’t give up ,great things take time!


Ποια είναι τα βασικά φορολογικά καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίζει μια επιχείρηση ή ένα άτομο.

Πλέον η τήρηση των βιβλίων είτε ατομικών επιχειρήσεων είτε νομικών μορφών εταιρείας όπως ΙΚΕ ΟΕ ΕΠΕ κτλ είναι μηνιαία καθώς υπάρχει υποχρέωση αποστολής των εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων στο my data .

Από εκεί και πέρα μια ατομική επιχείρηση ή επιχειρήσεις με βιβλία Β κατηγορίας  έχουν υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Ενώ στις εταιρείες με βιβλία Γ κατηγορίες (ΙΚΕ ΑΕ και εταιρείες με τζίρο ανω του 1.500.000€ υποβάλλουν και αποδίδουν ΦΠΑ κάθε μήνα .

Επίσης για τις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει υποχρέωση του τέλος επιτηδεύματος 650€ για τα πρώτα 5 χρόνια όμως της επιχείρησης το τέλος αυτό είναι 0 (με την ελπίδα της κατάργησης). Για τις ΟΕ ,ΕΠΕ ΑΕ και ΙΚΕ το τέλος είναι 1000€

Ο φόρος για τις νέες ατομικές επιχειρήσεις είναι  9% (και αν ο τζίρος είναι μέχρι 10.000€ γίνεται ο φόρος 4,5%) και προκαταβολή φόρου 55% του προϋπολογισθέντος φόρου .

Για τις ΟΕ ,ΕΠΕ και ΙΚΕ είναι 22% και προκαταβολή φόρου 80% και για τα πρώτα 3 χρόνια των ΟΕ &ΕΠΕ 50%


Ποιες είναι οι συνήθεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσον αφορά τη φορολογική τους διαχείριση και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω βασικό στοιχείο μίας επιχείρησης είναι το οικονομικό πλάνο. Με σωστό πλάνο και προγραμματισμό και σωστή ενημέρωση  τα φορολογικά καθήκοντα είναι πιο ξεκάθαρα. Και αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι η μη ξεκάθαρη διαχείριση της ρευστότητας της επιχείρησης, συχνά μπερδεύουν τα πορτοφόλια τους με τα χρήματα της επιχείρησης .


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αποστολή μου είναι με τις κατάλληλες λογιστικές και επιχειρηματικές μου συμβουλές να βοηθώ τους πελάτες μου να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ανθίζουν επαγγελματικά και προσωπικά. Όραμα μου είναι ένας κόσμος «πλούσιος» σε εμπειρίες με σεβασμό στους συνανθρώπους και στη φύση χωρίς οικονομικό άγχος.

Έλενα Μπλιάμη, Λογίστρια/Φοροτεχνικός

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Δήμητρα Γούναρη

Μέσα σου με θάρρος, δίπλα του με αγάπη!

Κυρία Γούναρη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Για 14 χρονιά εργαζόμουν  σε ερευνητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι από τις γυναίκες που έχουν τολμήσει μια μεγάλη στροφή στην επαγγελματική τους ζωή.

Το 2015 έγινα μητέρα και όλα άρχισαν να παίρνουν μια άλλη μορφή. Ξεκίνησα να διαβάζω για τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών παρακολούθησα σεμινάρια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και στο τέλος κατάλαβα ότι μάλλον βρήκα αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου…Να υποστηρίζω και να ενδυναμώνω γονείς.

Από το Δεκέμβριο του 2020 είμαι μέλος του δικτύου μεντόρων και συνεργάτης του Women On Top, οργανισμού που ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας. Και εδώ και ένα χρόνο, είμαι μέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub, η τοπική κοινότητα του Women On Top στη Θεσσαλονίκη που βοηθά τα μέλη της να αναπτυχθούν, και τα υποστηρίζει να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οπότε η ερώτησή σας στην δική μου περίπτωση είναι αν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις Πολιτικές Επιστήμες βοήθησε στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου καριέρας, η απάντησή μου είναι σίγουρα ναι. Είχα την τύχη να σπουδάσω σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με εξαιρετικούς επιστήμονες και η αλληλεπίδραση μου με την επιστήμη, μου έμαθε σίγουρα να κάνω τις ερωτήσεις που χρειάζομαι για να αναπτύσσομαι.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Παρέχω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching), συντονίζω εργαστήρια και πραγματοποιώ ομιλίες. 

Παράλληλα, η εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα, ως σύμβουλος γονεϊκής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, με  οδήγησαν στο να διαμορφώσω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Προσωπικό μου όραμα είναι να φέρω τη γονεικότητα στο εταιρικό περιβάλλον, με φροντίδα και σεβασμό στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών χώρων εργασίας για τους γονείς και τις ανάγκες τους.


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γιατί θεωρώ πως οι διαδρομές των ανθρώπων είναι πολύ ξεχωριστές. Αλλά αν θα μπορούσα από την δική μου εμπειρία να μοιραστώ κάτι είναι το εξής: Να βρει άλλες γυναίκες και δίκτυα ενδυνάμωσης όπως αυτό του Women On Top. Να παίρνει δύναμη από τη δική της ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να της πει και να μαθαίνει με αυθεντική περιέργεια, ιστορίες άλλων ανθρώπων και γυναικών που τόλμησαν. Τέλος να προσφέρει και εκείνη υποστήριξη σε όσους/ες χρειάζονται, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να πιστεύει πως δεν έχει κάτι να μοιραστεί.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Έχω πάρα πολλές είναι αλήθεια αλλά θα τολμήσω να ξεχωρίσω κάποιες που μέσα μου αυτήν την περίοδο κάνουν πολύ νόημα:

  • Δήμητρα είναι εντάξει να είσαι όπως είσαι…είσαι ασφαλής…

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα;

Πολλές και σύνθετες όπως ακριβώς σύνθετες και απαιτητικές είναι οι ζωές μας. Νομίζω όμως – όπως συνηθίζω να λέω – πως είμαστε πιο ίδιοι/ες οι γονείς από όσο φανταζόμαστε. Οι γονείς παιδιών ηλικίας 2 – 5 ετών θα ζητήσουν υποστήριξη για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους και να υποστηρίξουν αυτή την απαιτητική περίοδο των παιδιών που επιζητούν αυτονομία και έχουν αρκετές εκρήξεις θυμού στις ματαιώσεις τους ενώ σε παιδιά σχολικής ηλικίας οι προκλήσεις των γονιών αφορούν κυρίως στις οθόνες, στο σχολικό διάβασμα και στην προσαρμογή των γονιών στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των εφήβων. Επίσης είναι πολύ ενθαρρύντικό που πολλοί γονείς πλέον επιλέγουν να υποστηριχθούν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια πρόκληση αλλά για να μάθουν, να μοιραστούν αγωνίες και να αποσαφηνίσουν την γονεική τους ταυτότητα.


Είναι οι εταιρείες και οι οργανισμοί στην Ελλάδα δεκτικοί στο να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες υποστήριξης στους/στις εργαζόμενους/ες τους;

Η ιδέα να προσφέρω τέτοιες υπηρεσίες στους εργασιακούς χώρους, προέκυψε στις αρχές της πανδημίας όταν ζήσαμε όλοι/ες τη δυσκολία του work from home, ιδίως όταν έχεις και παιδιά στο σπίτι. Η περίοδος του covid λειτούργησε σαν επιταχυντής για πάρα πολλά πράγματα μέσα στους εργασιακούς χώρους και σίγουρα ένα από αυτά είναι η ανάγκη της ορατότητας των εργαζομένων μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – εκτός των άλλων – και στο γονεικό τους ρόλο.

Έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση και υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες από ορισμένες εταιρείες αλλά είναι αλήθεια πως ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις να φέρουν εσωτερικά τέτοιες εκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο σύνηθες το να παρέχει μια εταιρεία πρόσβαση σε γραμμές ψυχικής υγείας, ή σε πλατφόρμες εκπαίδευσης γονέων. 

Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Το να φέρουμε τέτοιες εκπαιδεύσεις εσωτερικά σε μία εταιρεία δημιουργούμε ένα κανάλι ευαισθητοποίησης, συμπερίληψης ενδυναμώνοντας τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο και καλλιεργώντας την κατανόηση και την ανοχή. Και είναι αλήθεια πως με όσες εταιρείες έχουμε συνεργαστεί, οι εργαζόμενοι/ες υποδέχονται με μεγάλη θέρμη την πρωτοβουλία.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αρχικά, να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ εργασιακούς χώρους στην υποστήριξη όχι μόνο εργαζόμενων γονέων αλλά εργαζόμενων με ευθύνες φροντίδας και να προσφέρω μια αγκαλιά ανακούφισης και συμπαράστασης σε περισσότερους γονείς. Να μεγαλώσει κι άλλο η κοινότητα του Women On Top στην Θεσσαλονίκη και να εμβαθύνει τις σχέσεις των μελών της.

Να συμβάλλω ένα μικρό λιθαράκι σε μια κοινωνία πιο ανεκτική και με μεγαλύτερη ανθρωπιά και επιείκεια προς εμάς και τους/τις άλλους/ες.

Δήμητρα Γούναρη

PCI Parent Coach® | Εκπαιδεύτρια Γονέων

Creating Supportive Workplaces for Parents

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη απο την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Κατερίνα Χατζή (katiadesign) | Κοσμήματα με λάμψη

Η Katiadesign, είναι μια μικρή ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 2018, ακολουθώντας το πάθος για το κοσμημα! Το ταξίδι τους ξεκίνησε με μια αποστολή να δημιουργήσουν κοσμηματα που ξεπερνούν πολλές φορές τις τάσεις και χρησιμεύουν ως πύλη σε έναν κόσμο αυτοεκφρασης.
«Για εμάς τα κοσμήματα είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτοέκφρασης και τα κομμάτια μας έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πει τη μοναδική του ιστορία»


Από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending