Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Ονομάζομαι Παναγιώτα (Πίτσα) Τρουπή, είμαι οικονομολόγος , οι σπουδές μου είναι στο Οικονομικό τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Έχω εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης παραδίδοντας μαθήματα Πολιτικής  Οικονομίας σε Δημόσια Λύκεια καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα σε υποψήφιους φοιτητές οικονομικής κατεύθυνσης  .

Εργάστηκαστον Τραπεζικό τομέα για 15 έτη.

Όμως το κρασί με κέρδισε, δεν κατάφερα να αντισταθώ στα τόσα χρώματα και αρώματα ,έτσι ασχολούμαι   αποκλειστικά πλέον  με το οικογενειακό οινοποιείο που δημιουργήσαμε το 2010.   

Είμαι μητέρα 2 παιδιών.

  • Μιλήστε μας για τη δραστηριότητα και την φιλοσοφία της εταιρίας σας.

Το κρασί είναι προϊόν με καταξιωμένη πολιτιστική αξία, και αποτελεί πρεσβευτή του πολιτισμού μας . Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εκπληκτική αναγέννηση του κρασιού σε όλο τον κόσμο με ταυτόχρονη αύξηση των πωλήσεων διεθνώς. 

Δεδομένου ότι η ομοιομορφία και η ομοιογένεια χαρακτηρίζουν πλέον την εποχή μας, η ιδιαιτερότητα και τοπικότητα των κρασιών είναι ένα στοιχείο που μπορούμε και αξίζει να εκμεταλλευτούμε.   

 Δώσαμε λοιπόν μεγάλη έμφαση σε πειραματισμούς και καινοτομίες τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και οινοποίησης. Εστιάσαμε στην γηγενή τοπική ποικιλία το Μοσχοφίλερο που είναι ΠΟΠ προϊόν, ενώ οινοποιούμε και άλλες Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, τη Μαυροδάφνη και το Κολλινιάτικο.

Ο στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουμε και να επανασυστήσουμε το Μοσχοφίλερο τόσο στον Ελληνικό χώρο  όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας έτσι στον καταναλωτή την ευκαιρία να ανακαλύψει όλο το εύρος της δυναμικής του.

Είναι εκπληκτικό πως το κρασί μπορεί να συνδυάζει και να προάγει τον τουρισμό, τη γαστρονομία, το ενδιαφέρον και το σεβασμό για τη φύση , την ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής  και όλα αυτά με επίκεντρο τον άνθρωπο.

  • Ποιο είναι το μότο σας;

Το δύσκολο είναι η απόφαση να δράσεις ,τα υπόλοιπα θέλουν απλά επιμονή ! 

  • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην
    Ελλάδα; 

Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, υπάρχουν  σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Οι γυναίκες οφείλουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, πίστη στην επιτυχία, ανοιχτό μυαλό, πάθος, εννοείται πολλή  δουλειά  και επιθυμία για εξέλιξη .

Η εκπαίδευση είναι καταλυτικός παράγοντας για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας, και απαραίτητη   για την αλλαγή της  νοοτροπίας και των προκαταλήψεων έναντι των γυναικών. 

Πολιτεία και επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο στη γυναικεία επιχειρηματικότητα πράγμα πουθα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αύξηση του παραγωγικού πλούτου της Ελληνικής οικονομίας.

Η ανάδειξη και προβολή επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών μπορεί  επίσης να βοηθήσει σημαντικά προς την άρση της επιφύλαξης έναντι της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

  • Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό;

Κάθε άνθρωπος οφείλει να διεκδικεί αυτό που επιθυμεί σε κάθε τομέα.

Σημαντικότερο εμπόδιο στην επαγγελματική καριέρα μιας γυναίκας αποτελούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η καριέρα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Η γυναικεία φύση κρύβει μεγάλη δυναμική, όμως σίγουρα πρέπει να υπάρξει κι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον από την οικογένειααλλά και την πολιτεία ώστε  να βελτιωθεί η θέση της σύγχρονης Ελληνίδας εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας. 

  • Πως αντιμετωπίζετε τα κακόβουλα σχόλια; Σας επηρεάζουν  αρνητικά στην ψυχολογία σας;

Δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζω συχνά

Γενικά λαμβάνω υπόψη μου  την καλοπροαίρετη κριτική και τα σχόλια προκειμένου να βελτιώνομαι,δεν τα αγνοώ.            

Τα κακόβουλα σχόλια πρέπει να τα αφήνεις πίσω σου μαζί με αυτούς που τα επινοούν.

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Η αύξηση τωνιδιόκτητων αμπελώνων μας ώστε να είμαστεπαραγωγικά αυτόνομοι.

Η επένδυση στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του οινοποιείου είναι διαρκής στόχος και προσπάθειά μας.

Πιστεύουμε στον οινοτουρισμό και ήδη επενδύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Παναγιώτα Τρουπή
Οινοποιός – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΡΟΥΠΗ.

Ομάδα του BusinessWoman

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Δήμητρα Γούναρη

Μέσα σου με θάρρος, δίπλα του με αγάπη!

Κυρία Γούναρη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Για 14 χρονιά εργαζόμουν  σε ερευνητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι από τις γυναίκες που έχουν τολμήσει μια μεγάλη στροφή στην επαγγελματική τους ζωή.

Το 2015 έγινα μητέρα και όλα άρχισαν να παίρνουν μια άλλη μορφή. Ξεκίνησα να διαβάζω για τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών παρακολούθησα σεμινάρια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και στο τέλος κατάλαβα ότι μάλλον βρήκα αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου…Να υποστηρίζω και να ενδυναμώνω γονείς.

Από το Δεκέμβριο του 2020 είμαι μέλος του δικτύου μεντόρων και συνεργάτης του Women On Top, οργανισμού που ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας. Και εδώ και ένα χρόνο, είμαι μέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub, η τοπική κοινότητα του Women On Top στη Θεσσαλονίκη που βοηθά τα μέλη της να αναπτυχθούν, και τα υποστηρίζει να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οπότε η ερώτησή σας στην δική μου περίπτωση είναι αν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις Πολιτικές Επιστήμες βοήθησε στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου καριέρας, η απάντησή μου είναι σίγουρα ναι. Είχα την τύχη να σπουδάσω σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με εξαιρετικούς επιστήμονες και η αλληλεπίδραση μου με την επιστήμη, μου έμαθε σίγουρα να κάνω τις ερωτήσεις που χρειάζομαι για να αναπτύσσομαι.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Παρέχω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching), συντονίζω εργαστήρια και πραγματοποιώ ομιλίες. 

Παράλληλα, η εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα, ως σύμβουλος γονεϊκής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, με  οδήγησαν στο να διαμορφώσω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Προσωπικό μου όραμα είναι να φέρω τη γονεικότητα στο εταιρικό περιβάλλον, με φροντίδα και σεβασμό στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών χώρων εργασίας για τους γονείς και τις ανάγκες τους.


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γιατί θεωρώ πως οι διαδρομές των ανθρώπων είναι πολύ ξεχωριστές. Αλλά αν θα μπορούσα από την δική μου εμπειρία να μοιραστώ κάτι είναι το εξής: Να βρει άλλες γυναίκες και δίκτυα ενδυνάμωσης όπως αυτό του Women On Top. Να παίρνει δύναμη από τη δική της ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να της πει και να μαθαίνει με αυθεντική περιέργεια, ιστορίες άλλων ανθρώπων και γυναικών που τόλμησαν. Τέλος να προσφέρει και εκείνη υποστήριξη σε όσους/ες χρειάζονται, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να πιστεύει πως δεν έχει κάτι να μοιραστεί.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Έχω πάρα πολλές είναι αλήθεια αλλά θα τολμήσω να ξεχωρίσω κάποιες που μέσα μου αυτήν την περίοδο κάνουν πολύ νόημα:

  • Δήμητρα είναι εντάξει να είσαι όπως είσαι…είσαι ασφαλής…

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα;

Πολλές και σύνθετες όπως ακριβώς σύνθετες και απαιτητικές είναι οι ζωές μας. Νομίζω όμως – όπως συνηθίζω να λέω – πως είμαστε πιο ίδιοι/ες οι γονείς από όσο φανταζόμαστε. Οι γονείς παιδιών ηλικίας 2 – 5 ετών θα ζητήσουν υποστήριξη για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους και να υποστηρίξουν αυτή την απαιτητική περίοδο των παιδιών που επιζητούν αυτονομία και έχουν αρκετές εκρήξεις θυμού στις ματαιώσεις τους ενώ σε παιδιά σχολικής ηλικίας οι προκλήσεις των γονιών αφορούν κυρίως στις οθόνες, στο σχολικό διάβασμα και στην προσαρμογή των γονιών στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των εφήβων. Επίσης είναι πολύ ενθαρρύντικό που πολλοί γονείς πλέον επιλέγουν να υποστηριχθούν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια πρόκληση αλλά για να μάθουν, να μοιραστούν αγωνίες και να αποσαφηνίσουν την γονεική τους ταυτότητα.


Είναι οι εταιρείες και οι οργανισμοί στην Ελλάδα δεκτικοί στο να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες υποστήριξης στους/στις εργαζόμενους/ες τους;

Η ιδέα να προσφέρω τέτοιες υπηρεσίες στους εργασιακούς χώρους, προέκυψε στις αρχές της πανδημίας όταν ζήσαμε όλοι/ες τη δυσκολία του work from home, ιδίως όταν έχεις και παιδιά στο σπίτι. Η περίοδος του covid λειτούργησε σαν επιταχυντής για πάρα πολλά πράγματα μέσα στους εργασιακούς χώρους και σίγουρα ένα από αυτά είναι η ανάγκη της ορατότητας των εργαζομένων μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – εκτός των άλλων – και στο γονεικό τους ρόλο.

Έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση και υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες από ορισμένες εταιρείες αλλά είναι αλήθεια πως ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις να φέρουν εσωτερικά τέτοιες εκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο σύνηθες το να παρέχει μια εταιρεία πρόσβαση σε γραμμές ψυχικής υγείας, ή σε πλατφόρμες εκπαίδευσης γονέων. 

Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Το να φέρουμε τέτοιες εκπαιδεύσεις εσωτερικά σε μία εταιρεία δημιουργούμε ένα κανάλι ευαισθητοποίησης, συμπερίληψης ενδυναμώνοντας τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο και καλλιεργώντας την κατανόηση και την ανοχή. Και είναι αλήθεια πως με όσες εταιρείες έχουμε συνεργαστεί, οι εργαζόμενοι/ες υποδέχονται με μεγάλη θέρμη την πρωτοβουλία.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αρχικά, να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ εργασιακούς χώρους στην υποστήριξη όχι μόνο εργαζόμενων γονέων αλλά εργαζόμενων με ευθύνες φροντίδας και να προσφέρω μια αγκαλιά ανακούφισης και συμπαράστασης σε περισσότερους γονείς. Να μεγαλώσει κι άλλο η κοινότητα του Women On Top στην Θεσσαλονίκη και να εμβαθύνει τις σχέσεις των μελών της.

Να συμβάλλω ένα μικρό λιθαράκι σε μια κοινωνία πιο ανεκτική και με μεγαλύτερη ανθρωπιά και επιείκεια προς εμάς και τους/τις άλλους/ες.

Δήμητρα Γούναρη

PCI Parent Coach® | Εκπαιδεύτρια Γονέων

Creating Supportive Workplaces for Parents

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη απο την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Κατερίνα Χατζή (katiadesign) | Κοσμήματα με λάμψη

Η Katiadesign, είναι μια μικρή ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 2018, ακολουθώντας το πάθος για το κοσμημα! Το ταξίδι τους ξεκίνησε με μια αποστολή να δημιουργήσουν κοσμηματα που ξεπερνούν πολλές φορές τις τάσεις και χρησιμεύουν ως πύλη σε έναν κόσμο αυτοεκφρασης.
«Για εμάς τα κοσμήματα είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτοέκφρασης και τα κομμάτια μας έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πει τη μοναδική του ιστορία»


Από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Καψάλα Σωτήρια (Allora) | Κοσμήματα με λάμψη

Η εταιρεία Αllora ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από περίπου 5 χρόνια με σκοπό να αναδείξει την εμφάνιση της κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει ξεχωριστή. Έμπνευσή τους είναι οι γυναίκες του σήμερα και η ανάγκη να δημιουργήσουν κοσμήματα που θα απογειώσουν τις εμφανίσεις και να βοηθήσουν την καθεμία ξεχωριστά να αποκτήσει το δικό της μοναδικό προσωπικό στυλ.

Στόχος τους είναι να ομορφύνουν την καθημερινότητα μέσα από την αγάπη για αυτό που κάνουν δημιουργώντας μικρά διαχρονικά κομμάτια που θα μείνουν στη μπιζουτιέρα σας για πολλά χρόνια και θα ολοκληρώσουν την κάθε σας εμφάνιση.


Από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending