Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Κρήτη επιχειρεί: Γρηγοράκη Μαρία

Η Μαρία είναι  ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια του h.u.g.s. 

To h.u.g.s είναι ένας πολυδιαδραστικός  χώρος εστίασης. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορείς να απολαύσεις τον καφέ, το brunch, απολαυστικά smoothies, το ποτό ή το κοκτέιλ σου, με εμπνευσμένη ποιοτική κρύα κουζίνα και ζαχαροπλαστική. Ταυτόχρονα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μπορείς να συμμετέχεις σε εναλλακτικές θεραπείες, με ομάδες ή ατομικά, σε καθημερινή βάση. Ο χώρος του h.u.g.s είναι κατάλληλα σχεδιασμένος για σεμινάρια και ομιλίες. Τέλος μπορεί να μεταμορφωθεί για μικρές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Η ιδιότητα της ως θεραπεύτρια και η ανάγκη της να εκφραστεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο, είναι ο πυρήνας της δημιουργίας του h.u.g.s . Δημιουργήθηκε και εμπνεύστηκε με σκοπό να απενοχοποιήσει τn διαδικασία της προσωπικής μας ισορροπίας (αποτραυματισμός-εξέλιξη-δημιουργία), αφαιρώντας «ταμπέλες» που διαχωρίζουν και προβληματίζουν. Αντίθετα αγκαλιάζει και ενώνει.

Το “h.u.g.s” με την αγκαλιά του και τον πολυδιαδραστικό του χαρακτήρα, αποδυναμώνει τη συστολή μας, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και επιτρέπει τη θετική αλληλεπίδραση, μέσα από την οικειοποίηση στο χώρο και τις δράσεις του.

– Πόσο επαγγελματίας πιστεύεται ότι μπορεί τελικά να είναι μια γυναίκα,

ειδικά σε χώρους που μέχρι πρόσφατα ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος;

Μπορεί να είναι απλά, όσο επαγγελματίας αποφασίσει να είναι.  Η στιγμή της μεγάλης απόφασης είναι σαν το άνοιγμα ενός καινούργιου βιβλίου. Μετά ξεκινά η ιστορία, γυρνάνε οι σελίδες, ξετυλίγονται τα κεφάλαια, παρελαύνουν  οι πρωταγωνιστές. Γίνεσαι όλο και πιο συμμετοχική, μπαίνεις όλο και πιο βαθιά, γίνεσαι η ίδια η ιστορία. Για μένα τον αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, δεν έχει σχέση με τον επαγγελματισμό, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και απόφασης. 

Ο συγκεκριμένος  χώρος  στην κλασσική του μορφή, είναι κατά πλειοψηφία ανδροκρατούμενος και οι περισσότερες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης,  έχουν έντονα ανεπτυγμένη την αρσενική αρχή μέσα τους. Για μένα ήταν μεγάλη και ενδιαφέρουσα  πρόκληση και μου έδωσε την δυνατότητα να εξελίξω αναξιοποίητα κομμάτια του εαυτού μου (περισσότερο στο πεδίο της αρσενικής αρχής).

– Ποιο είναι το «δυνατό» σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε

σχέση με τις άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού;

Η καινοτομία , η συναισθηματική νοημοσύνη, η καθαρή και θετική  πρόθεση  είναι χαρακτηριστικά που με διέπουν και που χαρακτηρίζουν εμένα και κατ’ επέκταση την επιχείρηση μου.

Η καινοτομία που χαρακτηρίζει τις ταυτόχρονες δράσεις του h.u.g.s είναι  αυτή που το αναγάγει σχεδόν μοναδικό στο είδος του. Αποπνέει  περιέργεια και ενδιαφέρον.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής, (ποιες δράσεις ποια εμπειρία θα μας έκανε να νιώθουμε πιο πλήρεις) και τις υλοποιεί στον ρυθμό της επιχείρησης.

Η καθαρή πρόθεση  εκπέμπει  εμπιστοσύνη και οικειότητα. 

Η θετική πρόθεση, εκπέμπει χαρά, επιτρέπει  λάθη και αδυναμίες, αφήνει χώρο στη βελτίωση.

– Ποιο είναι το μότο σας;

Κάθε νέο μας εγχείρημα ή δημιούργημα, απαιτεί τη γνωριμία, με τον καινούργιο, εξελιγμένο μας εαυτό. 

Η γνωριμία με τον αυθεντικό εαυτό μας, είναι για μένα το επόμενο στάδιο στην ατομική και συλλογική εξέλιξή μας.

– Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό;

Δεν μου αρέσει η λέξη τίμημα, τη νιώθω βαριά. Τα πράγματα είναι απλά. Ένας νόμος που διέπει τα πάντα, είναι αυτός της πράξης και του αποτελέσματος. Κάθε κίνησή μας από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, έχει ένα αποτέλεσμα, γεννάει μια επόμενη κίνηση και αφήνει πράγματα πίσω. 

Κατά τη γνώμη μου, αν μια γυναίκα θέλει πολύ μια καριέρα θα είναι πολύ ωφέλιμο, αρχικά, να αναγνωρίσει τα βαθιά της κίνητρα. Χρήσιμο, να ξέρει πού βρίσκεται,  ποιες είναι οι  προτεραιότητες και δυνατότητές της, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις, δεν ξέρεις ακριβώς πώς θα έρθουν τα πράγματα, αποκτάς ευελιξία, βρίσκεις  λύσεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο να δώσεις  χρόνο ή ν’ αλλάξεις γνώμη. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα που δυσκολεύουν μια απόφαση, χωρίς  να υπάρχει πραγματικός περιορισμός. Παίρνεις την ευθύνη σου και προχωράς.

– Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια

επιχείρηση;

Να νιώθεις χαρούμενος μέσα στο δημιούργημά σου ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Οι δυσκολίες γίνονται πρόκληση, γι’ αυτά που ζητούν αλλαγή. 

Να παίρνεις το χρόνο σου, να μην ξεχνάς την ευρύτερη  ζωή σου, να προσέχεις και να ακούς το σώμα σου. Να οριοθετείς το χρόνο που θα δώσεις «το παραπάνω».

Να  γίνεσαι έμπνευση για τους άλλους, να ακούς άλλες ιδέες, να κάνεις αλλαγές.

Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς υγεία ψυχική και σωματική. Η επιχείρηση αυτή για μένα είναι αποτυχημένη.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Τα άμεσα σχέδιά μου είναι να σταθεροποιήσω τη βιωσιμότητα της επιχείρησης κατακτώντας την πλαστικότητα και ευελιξία που ζητά η εποχή, με ηρεμία και δύναμη.

Να λειτουργεί ομαλά ο κεντρικός πυρήνας της ομάδας μας και να καταφέρουμε να αναπτυχθούμε. Το να προσφέρεις υγιές περιβάλλον  εργασίας και δυνατότητα νέων θέσεων απασχόλησης, είναι για μένα η απόλυτη πολιτική και κοινωνική  θέση που μπορεί να έχει ένας πολίτης-επιχειρηματίας.

Σε δεύτερο χρόνο, θέλω να αναπτύξω τον εθελοντικό χαρακτήρα του h.u.g.s. Θα ήθελα να συμπράξω με εθελοντικούς οργανισμούς, όπως το “Women Do Business” να προσφέρουμε υπηρεσίες με σκοπό τη γνώση, την έμπνευση, την αφύπνιση.  

Πιστεύω στην ανθρώπινη δύναμη και σοφία, στη δράση μέσα από τη χαρά και την αγάπη, που μας φέρνουν κοντά στην πιο φυσική και αληθινή μας κατάσταση.

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Ματίνα Παράσχου

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Το αντικείμενο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι η πληροφορική. Βρίσκομαι στον τομέα αυτό από το 1990 μετά από σπουδές στην Ανάλυση Συστημάτων και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

‘Όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου ο τομέας της πληροφορικής στην Ελλάδα ήταν ακόμα σε  αρχικό στάδιο και η ο χώρος ήταν κυρίως ανδροκρατούμενος. Η επιχείρησή μας ασχολείται με την μηχανογράφηση ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και τη μηχανογράφηση του δημόσιου τομέα.

Από το 1992 ασχολούμαστε και με την εκπαίδευση στο χώρο της τεχνολογίας αρχικά και αργότερα επεκταθήκαμε και στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης.

 • Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη  στο μέλλον;

Η τεχνολογική επανάσταση είναι πλέον μία πραγματικότητα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιλιγγιώδεις . Η τεχνολογία δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες , αλλά όλους μας, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση; 

Το όραμα και οι αξίες της επιχείρησης , η υπομονή και η επιμονή, ο αμείωτος ενθουσιασμός για αυτό που κάνεις, η εγρήγορση και η προσαρμοστικότητα, η ενσυναίσθηση , η στρατηγική και φυσικά η σκληρή δουλειά.

 • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το αντικείμενο σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείτε να αντιμετωπίσει;

Είναι ένα επάγγελμα που δεν πρόκειται να πλήξει ποτέ. Είναι ένα επάγγελμα που συνεχώς εξελίσσεται , οπότε πρέπει πάντα να είσαι σε εγρήγορση , να επιμορφώνεσαι συνεχώς , θέλει πολλή δουλειά , είναι ένας χώρος ανταγωνιστικός αλλά ταυτόχρονα και μαγικός.

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών έχει παρουσιάσει αύξηση, μία σειρά από ζητήματα, όπως οι δυσκολίες των τελευταίων ετών, αλλά και τα στερεότυπα πολλών χρόνων που παραμένουν ζωντανά, αποτελούν ακόμα τροχοπέδη για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν οι τρόποι από την πολιτεία να στηριχθούν οι γυναίκες , ώστε να προχωρήσουν και να αναδείξουν τον εαυτό τους αλλά και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους. Να καταργηθεί το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων , να εκπαιδευτούν στο επιχειρείν , να ενημερώνονται για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τις αφορούν και να καταρτιστούν ψηφιακά ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν το τραίνο της τεχνολογικής επανάστασης.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Η Τεχνολογία δεν έχει ταβάνι , εξελίσσεται συνεχώς και μαζί με αυτήν και εμείς. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και προετοιμάζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε ο πελάτης μας να έχει ολοκληρωμένες λύσεις που δίνουν νέα ώθηση στην επιχείρησή του, εκμεταλλευόμενος τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο χώρο της εκπαίδευσης η Ρομποτική είναι η νέα μας ενασχόληση .  

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Ελένη Πενταφρονίμου

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Ελένη Πενταφρονίμου Παράγωγος εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με την παραγωγή , τυποποίηση και  εξαγωγή εξαιρετικού παρθένου  ελαιολάδου. Έχουμε καταφέρει να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας σε αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

 • Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη στο
  μέλλον;

Ο τομέας του εξαιρετικού παρθένου  ελαιολάδου έχει μέλλον στην γενέτειρα μας. Το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την παρουσία του στη διεθνή αγορά, ειδικά στις «ώριμες αγορές», Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος των εθνικών προϊόντων, του ελαιόλαδου και της ελιάς, των καρπών που διατρέχουν το φυτικό DNA της Ελλάδας δέχεται «απανωτά χτυπήματα». Ευτυχώς όμως παρατηρείται στροφή της τρίτης γενιάς στην ελαιοκομία, δηλαδή νέων και καταρτισμένων ανθρώπων που αναλαμβάνουν τους παραδοσιακούς ελαιώνες των παππούδων-πατεράδων και φυτεύουν και νέες εκτάσεις, δημιουργούν μικρές μονάδες τυποποίησης, νέα προϊόντα και ισχυρό brand name στο εξωτερικό. 

 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια
  επιχείρηση;

Τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση περιλαμβάνουν την καλή στρατηγική. Μια σαφής και καλά καθορισμένη στρατηγική που περιλαμβάνει στόχους, κατευθυντήριες γραμμές και σχέδιο δράσης. Η ικανότητα να προσφέρετε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που ξεχωρίζουν στην αγορά. Η παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών που ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών. Ένας μοναδικός παράγοντας που καθιστά την επιχείρηση ξεχωριστή από τους ανταγωνιστές της. Η δημιουργία μιας ισχυρής μάρκας, η ανάπτυξη στρατηγικών πωλήσεων, η προώθηση και η επικοινωνία με τους πελάτες. Η προσέλκυση, η εκπαίδευση και η διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τον τομέα και την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, καθώς και τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις που επηρεάζουν τον συγκεκριμένο τομέα.

 • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να
  ασχοληθεί με το αντικείμενο σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείτε
  να αντιμετωπίσει;

Εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε. Η ποιότητα του ελαιολάδου συνδέεται στενά με την περιοχή καλλιέργειας. Πρέπει να επιλέξετε μια περιοχή με κατάλληλο κλίμα και εδαφικές συνθήκες για την καλλιέργεια ελιάς υψηλής ποιότητας. Θα χρειαστεί να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα των ελαιοκαλλιεργειών. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών, τη διαχείριση του εδάφους, την προστασία από ασθένειες για τη σωστή συλλογή των καρπών . Θα πρέπει να σχεδιάσετε έναν προϋπολογισμό για την αγορά γης, εξοπλισμού. Θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά για το ελαιόλαδο και να αναπτύξετε μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ. Η ανταγωνιστικότητα στην αγορά του ελαιολάδου μπορεί να είναι υψηλή, οπότε θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ξεχωρίσετε και να προσελκύσετε πελάτες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου . 

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε γυναίκες επιχειρηματίες, μπορούμε να βοηθήσουμε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να διαχειρίζονται μια επιχείρηση με επιτυχία. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε δάνεια, επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικά προγράμματα Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και υποστηρικτικές δομές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να διακριθούν στον επιχειρηματικό χώρο.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον περιλαμβάνουν βασικούς στόχους μιας υγιής επιχείρησης. Ένα σημαντικό σχέδιο είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για να καλύψετε την αυξημένη ζήτηση στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση των ελαιώνων, την αγορά νέων εκτάσεων γης ή την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής και τεχνολογίας παραγωγής. Ένα σημαντικό σχέδιο είναι η διεύρυνση των εξαγωγικών αγορών για να αυξηθεί η παρουσία της επιχείρησης σε διάφορες χώρες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μέλλον είναι η καινοτομία στην παραγωγή και ποικιλότροπια των προϊόντων. Μπορεί να εξεταστεί η ανάπτυξη νέων γεύσεων, εμπνευσμένων συνδυασμών ή ειδικών εκδόσεων ελαιολάδου που θα προσελκύουν νέους καταναλωτές. Είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις τάσεις της αγοράς, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Ονομάζομαι Xριστίνα Mανιάτη, είμαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής ανελλιπώς ενεργή στο χώρο του fitness 32 χρόνια. Ερχόμενη στην Αθήνα (20 χρόνια πριν) είχα την ευκαιρία και τύχη να συνεργαστώ με πολλά γυμναστήρια και να ενταχθώ στο δυναμικό προσωπικό γνωστών ξενοδοχείων, ξεχωρίζοντας την πολυετή μου συνεργασία με το Hilton Athens. Δουλεύοντας σε τόσους διαφορετικούς χώρους, προσκόμισα αμέτρητες εμπειρίες τόσο όσον αφορά την ειδικότητά μου όσο και στη διαμόρφωση της σκέψης και προσωπικότητας μου. Την τελευταία διετία μετακόμισα στην Τρίπολη, μητρική μου πόλη, ανοίγοντας το δικό μου studio pilates. Εξακολουθώ να συνεργάζομαι με ξενοδοχεία της Αθήνας, σαν εκπαιδεύτρια πλέον, συναδέλφων γυμναστηρίων.

 • Μιλήστε μας για τη δραστηριότητα και την φιλοσοφία της εταιρίας σας.

Το studio μου προσφέρει δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα που αφορούν τη μέθοδο pilates αυστηρά και μόνο. Στόχος μου είναι να παραμένω πιστή στην ορθή μετάδοση της μεθόδου διασφαλίζοντας πρωτίστως την υγεία και ευρωστία των αθλούμενων μου.

 • Ποιο είναι το μότο σας; 

Ποιότητα και όχι ποσότητα.

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην
  Ελλάδα; 

Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η επιμόρφωση. Η πρόσβαση της γυναίκας στα σεμινάρια και προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι μεγίστης σημασίας. Επίσης η χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας χρήζει απαραίτητη.

 • Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό;

Ούσα μητέρα μιας υπέροχης προέφηβης κόρης δεν διανοήθηκα ποτέ να αφήσω τη δουλειά μου. Είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Με σωστό προγραμματισμό και λίγο τύχη όλα συνδυάζονται.

 • Πως αντιμετωπίζετε τα κακόβουλα σχόλια; Σας επηρεάζουν  αρνητικά στην ψυχολογία σας;

Είμαι «ανοιχτή» στην καλοπροαίρετη κριτική και σύσταση. Οτιδήποτε κακόβουλο κυριολεκτικά δεν με αγγίζει και δεν με αποπροσανατολίζει από το στόχο μου, ιδιαίτερα στα 52 μου χρόνια.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Να διατηρήσω ψηλά το επίπεδο παροχών στο χώρο μου και στις εκπαιδεύσεις μου. Αυτό σημαίνει για μένα συνεχής και ενήμερη κατάρτιση στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από επίσημους φορείς.

Continue Reading

Trending