Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Αφιέρωμα Ινστιτούτο Κομφούκιος ΑΠΘ: Ρούλα Τσοκαλίδου  罗兰

Ρούλα Τσοκαλίδου 罗兰
Ελληνίδα Διευθύντρια του Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, Καθηγήτρια ΑΠΘ
Μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ

Πότε δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Κομφούκιος, με βάση ποιά πρότυπα, ποιά ειναι η σύσταση και πότε ουσιαστικά ξεκίνησε η λειτουργία του;

To Iνστιτούτο Κομφούκιος του Α.Π.Θ. δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή είναι η τρίγλωσση ιστοσελίδα μας: http://confucius-institute.web.auth.gr/el/

Βρισκόμαστε στη Βας. Ηρακλείου 32, κοντά στην Αριστοτέλους, στον όγδοο όροφο (τηλ 2310 990450)

Πείτε μας δύο λόγια για την μέχρι τώρα πορεία του Ινστιτούτου;

Μέχρι τώρα, περίπου τρία χρόνια λειτουργίας, έχει υποδεχτεί πάνω από 400 άτομα, φοιτητές/τριες και εργαζόμενα άτομα, που έχουν γραφτεί για μαθήματα κινέζικης γλώσσας. Εκτός όμως από τα μαθήματα, και παρόλες τις δυσχέρεις από την πανδημία, έχει πραγματοποιήσεις πολλές εκδηλώσεις γύρω από θέματα που αφορούν τόσο τη γλώσσα όσο και τον πολιτισμό της Κίνας, τη φιλοσοφία της Κίνας και της Ελλάδας, συνέδρια μεγάλα και μικρά, πρότζεκτ με πολλή δημιουργικότητα, φαντασία και αγάπη. Στοιχειώδες είναι το πρότζεκτ Made in China, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το 2021, με την άψογη συνεργασία του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, που οδήγησε στη δημιουργία πάνω από 20 ενδυμάτων εμπνευσμένων από τον κινέζικο πολιτισμό, έκθεση και επιστημονικό συνέδριο πάνω σε θέματα πολιτισμικής ανταλλαγής Ελλάδας και Κίνας. Εδώ μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=zNpKc0lT25U

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ με την άψογη συνεργασία δασκάλων και μαθητών/τριών έχει και το δικό του τραγούδι, Η μέρα μου ,  το οποίο ενθαρρύνει τη μάθηση και τη συνεργασία με επίκεντρο τη γλωσσομάθεια και την ανοιχτότητα στο διαφορετικό (μουσική Γιώργου Χαλδούπη, δημιουργικό κομμάτι Chen Sen): https://www.youtube.com/watch?v=3Qn7uSi0nTE

Επίσης είμαστε περήφανοι/ες που μόνο μέσα σε τόσο μικρό διάστημα καταφέραμε να συγγράψουμε το βιβλίο ‘Εισαγωγή στον Κόσμο της Κινέζικης Γλώσσας-Introduction to the world of the Chinese Language ’ που ολοκληρώθηκε φέτος (Εκδόσεις Ζυγός και ΑΠΘ) και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 15 Οκτωβρίου 2022 όποτε θα γίνουν και τα, καθυστερημένα λόγω πανδημίας, επίσημα εγκαίνια του Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Ποιές ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρα;

Αποφοίτησα από το αγγλικό τμήμα του ΑΠΘ και μετά έκανα τις διδακτορικές μου σπουδές στο Παν/μιο Μοnash της Αυστραλίας, όπου βίωσα τον πολυπολιτισμό και τα συναφή θέματα.  Ως καθηγήτρια στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και έχοντας ειδικευτεί σε θέματα επαφής γλωσσών και πολιτισμών, διδάσκω γύρω από τα θέματα αυτά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θεωρώ πολύ σημαντικό ότι το 2009 δημιουργήσαμε την ομάδα και το περιοδικό Πολύδρομο, για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία (http://polydromo.web.auth.gr/index.php/el-gr/). 

Τα τελευταία χρόνια, ως διευθύντρια του Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, θεωρώ ότι, παράλληλα με τη δουλειά μου, επίσης σπουδάζω, μιας και είμαι η ίδια μαθήτρια της κινέζικης γλώσσας, μιας ιδιαίτερα προκλητικής αλλά απίστευτα σαγηνευτικής γλώσσας. Για μένα η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας στο είναι η μεγάλη μου ανταμοιβή για τη δουλειά μου στο Ινστιτούτο Κομφούκιος!

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς στο χώρο που εργάζεστε;

Επιτυχία για μένα είναι να βλέπεις τους/τις συνεργάτες/ιδές σου να θέλουν να εργαστούν για τον ίδιο σκοπό, να υπάρχει εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία μεταξύ μας, να θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε. Επιτυχία είναι όταν καταφέρνω να δώσω έμπνευση και φιλομάθεια στους/τις συνεργάτες/ιδές μου και στους/τις φοιτητές/τριές μας. Στο Ινστιτούτο Κομφούκιος ο κοινός μας σκοπός είναι να ελκύσουμε περισσότερα άτομα στον μαγικό κόσμο της κινέζικης γλώσσας και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στο να αναβαθμιστεί η θέση της κινέζικης γλώσσας στην Ελλάδα, σε κοινωνικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ποιά έργα ή υπηρεσίες πιστεύετε οτι πρέπει να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον , τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στη ανάπτυξη του Ινστιτούτου;

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με ζήλο και να οργανώσουμε καλύτερα τη διδασκαλία και έρευνα για την κινέζικη γλώσσα (και τον πολιτισμό) στην Ελλάδα σε συνεργασία με άλλους φορείς και τα άλλα δύο Ινστιτούτο Κομφούκιος, στην Ελλάδα.

Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές, το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

Νομίζω ότι όλα χρειάζονται για μια επιτυχημένη πορεία στη ζωή αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά ίσως είναι το πάθος με το οποίο κάνουμε ό,τι κάνουμε. Προσωπικά το networking δεν είναι το δυνατό μου σημείο αλλά έχω να πω ότι συχνά όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, η αναγνώριση έρχεται συχνά ως φυσική συνέπεια. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και τον Πρέσβη τον κ. Xiao Junzheng, ο οποίος μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τα νέα παγκόσμια βραβεία για άτομα από άλλες χώρες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανταλλαγή ανάμεσα στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο. Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή και επιβράβευση του έργου μας στο Ινστιτούτο Κομφούκιος,του ΑΠΘ.

Ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;

Να συνεχίσω να μαθαίνω και να διδάσκω. Όπως λέει το τραγούδι ‘Κάθε μέρα και πιο πάνω’. Προσωπικά επιδιώκω να κατακτήσω την κινέζικη γλώσσα στο πιο υψηλό δυνατό επίπεδο για να γίνω πραγματική Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Κίνα και να μπορέσω έτσι να ανοίξω περισσότερους δρόμους εξέλιξης για τους/τις Έλληνες/ίδες μαθητές/τριές μας που επιδιώκουν περισσότερες προσωπικές και επαγγελματικές δυνατότητες σε σχέση με την Κίνα. 

Ποιές είναι οι τάσεις σήμερα στον τομέα της εκπαίδευσης στον χώρο των επιχειρήσεων;

Δεν είμαι ειδική για τα θέματα των επιχειρήσεων αλλά η εκμάθηση μιας γλώσσας που συνδέεται και με μια ισχυρή οικονομία, όπως είναι η κινέζικη, δε μπορεί παρά να δίνει πολλά και σημαντικά προσόντα. Η εκμάθηση των γλωσσών για μένα ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που μπορεί να έχει κάποιο άτομο για να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην εργασία και στην κοινωνία.

Πως μπορούμε να ενισχύσουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο για τις γυναίκες να είναι επιχειρηματικά τολμηρές γιατί ακόμη η κοινωνία αναμένει από αυτές να είναι πρωτίστως καλές στην ιδιωτική σφαίρα και δευτερευόντως στη δημόσια σφαίρα. Για αυτό η εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης της οικογένειας είναι απαραίτητα για να τολμήσουν περισσότερες γυναίκες να κάνουν βήματα μπροστά.

Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

Όπως είπα και πριν ‘Κάθε μέρα και πιο πάνω

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Ματίνα Παράσχου

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Το αντικείμενο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι η πληροφορική. Βρίσκομαι στον τομέα αυτό από το 1990 μετά από σπουδές στην Ανάλυση Συστημάτων και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

‘Όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου ο τομέας της πληροφορικής στην Ελλάδα ήταν ακόμα σε  αρχικό στάδιο και η ο χώρος ήταν κυρίως ανδροκρατούμενος. Η επιχείρησή μας ασχολείται με την μηχανογράφηση ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και τη μηχανογράφηση του δημόσιου τομέα.

Από το 1992 ασχολούμαστε και με την εκπαίδευση στο χώρο της τεχνολογίας αρχικά και αργότερα επεκταθήκαμε και στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης.

 • Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη  στο μέλλον;

Η τεχνολογική επανάσταση είναι πλέον μία πραγματικότητα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιλιγγιώδεις . Η τεχνολογία δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες , αλλά όλους μας, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση; 

Το όραμα και οι αξίες της επιχείρησης , η υπομονή και η επιμονή, ο αμείωτος ενθουσιασμός για αυτό που κάνεις, η εγρήγορση και η προσαρμοστικότητα, η ενσυναίσθηση , η στρατηγική και φυσικά η σκληρή δουλειά.

 • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το αντικείμενο σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείτε να αντιμετωπίσει;

Είναι ένα επάγγελμα που δεν πρόκειται να πλήξει ποτέ. Είναι ένα επάγγελμα που συνεχώς εξελίσσεται , οπότε πρέπει πάντα να είσαι σε εγρήγορση , να επιμορφώνεσαι συνεχώς , θέλει πολλή δουλειά , είναι ένας χώρος ανταγωνιστικός αλλά ταυτόχρονα και μαγικός.

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών έχει παρουσιάσει αύξηση, μία σειρά από ζητήματα, όπως οι δυσκολίες των τελευταίων ετών, αλλά και τα στερεότυπα πολλών χρόνων που παραμένουν ζωντανά, αποτελούν ακόμα τροχοπέδη για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν οι τρόποι από την πολιτεία να στηριχθούν οι γυναίκες , ώστε να προχωρήσουν και να αναδείξουν τον εαυτό τους αλλά και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους. Να καταργηθεί το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων , να εκπαιδευτούν στο επιχειρείν , να ενημερώνονται για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τις αφορούν και να καταρτιστούν ψηφιακά ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν το τραίνο της τεχνολογικής επανάστασης.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Η Τεχνολογία δεν έχει ταβάνι , εξελίσσεται συνεχώς και μαζί με αυτήν και εμείς. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και προετοιμάζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε ο πελάτης μας να έχει ολοκληρωμένες λύσεις που δίνουν νέα ώθηση στην επιχείρησή του, εκμεταλλευόμενος τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο χώρο της εκπαίδευσης η Ρομποτική είναι η νέα μας ενασχόληση .  

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Ελένη Πενταφρονίμου

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Ελένη Πενταφρονίμου Παράγωγος εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με την παραγωγή , τυποποίηση και  εξαγωγή εξαιρετικού παρθένου  ελαιολάδου. Έχουμε καταφέρει να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας σε αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

 • Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη στο
  μέλλον;

Ο τομέας του εξαιρετικού παρθένου  ελαιολάδου έχει μέλλον στην γενέτειρα μας. Το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την παρουσία του στη διεθνή αγορά, ειδικά στις «ώριμες αγορές», Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος των εθνικών προϊόντων, του ελαιόλαδου και της ελιάς, των καρπών που διατρέχουν το φυτικό DNA της Ελλάδας δέχεται «απανωτά χτυπήματα». Ευτυχώς όμως παρατηρείται στροφή της τρίτης γενιάς στην ελαιοκομία, δηλαδή νέων και καταρτισμένων ανθρώπων που αναλαμβάνουν τους παραδοσιακούς ελαιώνες των παππούδων-πατεράδων και φυτεύουν και νέες εκτάσεις, δημιουργούν μικρές μονάδες τυποποίησης, νέα προϊόντα και ισχυρό brand name στο εξωτερικό. 

 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια
  επιχείρηση;

Τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση περιλαμβάνουν την καλή στρατηγική. Μια σαφής και καλά καθορισμένη στρατηγική που περιλαμβάνει στόχους, κατευθυντήριες γραμμές και σχέδιο δράσης. Η ικανότητα να προσφέρετε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που ξεχωρίζουν στην αγορά. Η παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών που ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών. Ένας μοναδικός παράγοντας που καθιστά την επιχείρηση ξεχωριστή από τους ανταγωνιστές της. Η δημιουργία μιας ισχυρής μάρκας, η ανάπτυξη στρατηγικών πωλήσεων, η προώθηση και η επικοινωνία με τους πελάτες. Η προσέλκυση, η εκπαίδευση και η διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τον τομέα και την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, καθώς και τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις που επηρεάζουν τον συγκεκριμένο τομέα.

 • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να
  ασχοληθεί με το αντικείμενο σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείτε
  να αντιμετωπίσει;

Εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε. Η ποιότητα του ελαιολάδου συνδέεται στενά με την περιοχή καλλιέργειας. Πρέπει να επιλέξετε μια περιοχή με κατάλληλο κλίμα και εδαφικές συνθήκες για την καλλιέργεια ελιάς υψηλής ποιότητας. Θα χρειαστεί να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα των ελαιοκαλλιεργειών. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών, τη διαχείριση του εδάφους, την προστασία από ασθένειες για τη σωστή συλλογή των καρπών . Θα πρέπει να σχεδιάσετε έναν προϋπολογισμό για την αγορά γης, εξοπλισμού. Θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά για το ελαιόλαδο και να αναπτύξετε μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ. Η ανταγωνιστικότητα στην αγορά του ελαιολάδου μπορεί να είναι υψηλή, οπότε θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ξεχωρίσετε και να προσελκύσετε πελάτες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου . 

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε γυναίκες επιχειρηματίες, μπορούμε να βοηθήσουμε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να διαχειρίζονται μια επιχείρηση με επιτυχία. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε δάνεια, επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικά προγράμματα Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και υποστηρικτικές δομές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να διακριθούν στον επιχειρηματικό χώρο.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον περιλαμβάνουν βασικούς στόχους μιας υγιής επιχείρησης. Ένα σημαντικό σχέδιο είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για να καλύψετε την αυξημένη ζήτηση στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση των ελαιώνων, την αγορά νέων εκτάσεων γης ή την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής και τεχνολογίας παραγωγής. Ένα σημαντικό σχέδιο είναι η διεύρυνση των εξαγωγικών αγορών για να αυξηθεί η παρουσία της επιχείρησης σε διάφορες χώρες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μέλλον είναι η καινοτομία στην παραγωγή και ποικιλότροπια των προϊόντων. Μπορεί να εξεταστεί η ανάπτυξη νέων γεύσεων, εμπνευσμένων συνδυασμών ή ειδικών εκδόσεων ελαιολάδου που θα προσελκύουν νέους καταναλωτές. Είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις τάσεις της αγοράς, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Ονομάζομαι Xριστίνα Mανιάτη, είμαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής ανελλιπώς ενεργή στο χώρο του fitness 32 χρόνια. Ερχόμενη στην Αθήνα (20 χρόνια πριν) είχα την ευκαιρία και τύχη να συνεργαστώ με πολλά γυμναστήρια και να ενταχθώ στο δυναμικό προσωπικό γνωστών ξενοδοχείων, ξεχωρίζοντας την πολυετή μου συνεργασία με το Hilton Athens. Δουλεύοντας σε τόσους διαφορετικούς χώρους, προσκόμισα αμέτρητες εμπειρίες τόσο όσον αφορά την ειδικότητά μου όσο και στη διαμόρφωση της σκέψης και προσωπικότητας μου. Την τελευταία διετία μετακόμισα στην Τρίπολη, μητρική μου πόλη, ανοίγοντας το δικό μου studio pilates. Εξακολουθώ να συνεργάζομαι με ξενοδοχεία της Αθήνας, σαν εκπαιδεύτρια πλέον, συναδέλφων γυμναστηρίων.

 • Μιλήστε μας για τη δραστηριότητα και την φιλοσοφία της εταιρίας σας.

Το studio μου προσφέρει δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα που αφορούν τη μέθοδο pilates αυστηρά και μόνο. Στόχος μου είναι να παραμένω πιστή στην ορθή μετάδοση της μεθόδου διασφαλίζοντας πρωτίστως την υγεία και ευρωστία των αθλούμενων μου.

 • Ποιο είναι το μότο σας; 

Ποιότητα και όχι ποσότητα.

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην
  Ελλάδα; 

Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η επιμόρφωση. Η πρόσβαση της γυναίκας στα σεμινάρια και προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι μεγίστης σημασίας. Επίσης η χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας χρήζει απαραίτητη.

 • Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό;

Ούσα μητέρα μιας υπέροχης προέφηβης κόρης δεν διανοήθηκα ποτέ να αφήσω τη δουλειά μου. Είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Με σωστό προγραμματισμό και λίγο τύχη όλα συνδυάζονται.

 • Πως αντιμετωπίζετε τα κακόβουλα σχόλια; Σας επηρεάζουν  αρνητικά στην ψυχολογία σας;

Είμαι «ανοιχτή» στην καλοπροαίρετη κριτική και σύσταση. Οτιδήποτε κακόβουλο κυριολεκτικά δεν με αγγίζει και δεν με αποπροσανατολίζει από το στόχο μου, ιδιαίτερα στα 52 μου χρόνια.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Να διατηρήσω ψηλά το επίπεδο παροχών στο χώρο μου και στις εκπαιδεύσεις μου. Αυτό σημαίνει για μένα συνεχής και ενήμερη κατάρτιση στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από επίσημους φορείς.

Continue Reading

Trending