Connect with us

Lifestyle

Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ για το έτος 2022

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο φορέας πολιτισμού της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που έχει σκοπό την ενίσχυση και προαγωγή της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής παιδείας και δημιουργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

H κυριότερη δραστηριότητά του είναι η διοργάνωση και προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά, δημιουργώντας, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας σημαντικούς θεσμούς, στηρίζοντας νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς και ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα.

Σύνθημά του είναι «Ο Πολιτισμός μας αγκαλιάζει ΟΛΟΥΣ» και πάνω σε αυτό το σύνθημα χτίζεται η στρατηγική και οι στόχοι του.

Ως εφαλτήριο λόγου, τέχνης και πολιτισμού λοιπόν, μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, προκηρύσσει τον Β΄ Πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό για το έτος 2022, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, που αποτέλεσε τον «Φρικτό Γολγοθά» της Νεώτερης Ιστορίας μας, με τον Ξεριζωμό και την Προσφυγιά.

Tα ποιήματα δεν θα πρέπει να έχουν εθνικιστικό, ρατσιστικό, διχαστικό ή άλλο παρόμοιο περιεχόμενο ή χαρακτήρα, καθώς σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος μέσα από τη λογοτεχνική και (εν προκειμένω) ποιητική γραφή, με την έκφραση συναισθημάτων αλλά από την απόσταση του αναγνώστη.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση στην ελληνική γλώσσα και από φέτος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες : 

Α) Κατηγορία: «ΕΦΗΒΟΙ» (13 – 17 ετών)

Ποίηση στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο.

Β) Κατηγορία: «EΝΗΛΙΚΕΣ» (18 ετών και άνω)

Ποίηση στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο.

Γενικοί όροι του Διαγωνισμού

  1. Το θέμα του διαγωνισμού για αμφότερες τις κατηγορίες, είναι:

  «Μικρασιατική Καταστροφή 1922»

100 χρόνια από την ημερομηνία  που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»

  1. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με ένα και μόνον ποίημα, το οποίο να μην υπερβαίνει τους 32 στίχους, ή τις 300 λέξεις, να μην έχει εκδοθεί, να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και να μην έχει βραβευθεί σε οποιονδήποτε διαγωνισμό.
  2. Η υποβολή θα γίνεται με  (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα από υπολογιστή (σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5) στα οποία θα αναγράφεται ΜΟΝΟ ένα μονολεκτικό ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου επάνω δεξιά. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν σε έναν μεγάλο φάκελο μεγέθους Α4, τα τρία (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα και έναν μικρότερο σφραγισμένο φάκελο, όπου θα δίνονται τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου [όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, (σταθερό και κινητό) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τίτλος έργου και ψευδώνυμο]. Στο εξωτερικό μέρος του εσώκλειστου φακέλου θα αναγράφεται απαραίτητα το ψευδώνυμο και η ένδειξη «ΠΟΙΗΜΑ».
  3. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
  4. Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, σύμφωνα με το άρθρο  

-3- της παρούσας, με συστημένη επιστολή, με εμφανή τη σφραγίδα του ταχυδρομείου για την ημερομηνία. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τα τρία (3) αντίγραφα του ποιήματος, στο καθένα από τα οποία δεν θα υπάρχει κανένα στοιχείο του υποψηφίου, ΠΛΗΝ του ψευδωνύμου. Ο φάκελος μεγέθους Α4, μαζί με τα τρία (3) αντίγραφα του ποιήματος, θα περιλαμβάνει και τον μικρότερο σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ο οποίος θα ανοίξει ΜΟΝΟΝ σε περίπτωση πρόκρισης του ποιήματος, δεν θα αναγράφει το όνομα του αποστολέα και θα απευθύνεται στη διεύθυνση: 

Προς το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας    Βασ. Όλγας 198, 546 55 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, υπόψη κυρίας Μαριάνας Σταυρίδου(με ένδειξη αντίστοιχη προς το είδος στο οποίο συμμετέχουν, π.χ. «Για το Διαγωνισμό Ποίησης – στην κοινή Νεοελληνική Γλώσσα», Κατηγορία «ΕΦΗΒΟΙ» ή «ΕΝΗΛΙΚΕΣ». Τα έργα θα αξιολογηθούν από ειδική κριτική επιτροπή, η οποία θα τηρήσει με αυστηρότητα το ανώτατο όριο των λέξεων (μέχρι 300 σε κάθε ποίημα), την καταληκτική ημερομηνία της αποστολής (βάσει της σφραγίδας του συστημένου)  και θα επιλέξει εικοσιπέντε (25) ποιήματα από κάθε κατηγορία (σύνολο 50), από τα οποία θα προκύψουν τα βραβεία και οι έπαινοι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον τύπο και στο διαδίκτυο. Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.                                              

Θα βραβευθούν τρία (3) ποιήματα από κάθε κατηγορία, με συμβολικά βραβεία (αναμνηστικά στυλό ή πένες). Επιπροσθέτως θα απονεμηθούν αντιστοίχως και τρεις (3) έπαινοι. Σε όλους τους διακριθέντες με βραβεία και επαίνους θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα.

Το σύνολο των πενήντα (50) προκριθέντων ποιημάτων, θα τυπωθεί  σε καλαίσθητη έκδοση, όπως και στον Α΄ Διαγωνισμό, έκαστος δε εκ των πενήντα (50) προκριθέντων διαγωνιζομένων, θα λάβει από πέντε (5) αντίτυπα.  

  1. Επειδή στα ΜΗ προκριθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, και δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη βαθμολογία τους.
  2. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλα τα μη διακριθέντα έργα καταστρέφονται, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνισθέντων.
  3.  Έργα τα οποία δεν πληρούν τους όρους θα απορρίπτονται.
  4. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό δηλώνει αυτόματα και την αποδοχή των όρων του. Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να αποταθείτε στα τηλέφωνα : 2310-602599 & 2310-421059                    EMAIL: [email protected] & [email protected]

Εκδηλώσεις

Με επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και το Συνέδριο «Μελισσοκομία υπό την Πίεση της Κλιματικής Αλλαγής», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και το κορυφαίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στις τρεις μέρες το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα άριστο μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας , όσο και για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να προμηθευτεί εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονυσίου Σταμενίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη στρατηγική για την προώθηση και την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Περιφερειών:

  • Κωστή Λεονταράκη , Προέδρου Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
  • Γεωργίου Πίττα, Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων μελιού
  • Φιλήμων Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
  • Τσέτσιλα Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Σπύρου Ζαχαρία, Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου
  • Κωνσταντίνου Τσιριγώτη, Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων
  • Φιλιππή Αντώνη, Δ.Σ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Μανώλη Χνάρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ρεθύμνης
  • Δήμητρας Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απένειμε την πλακέτα στην τιμώμενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριου Αραβαντινού – Σιμωνέτου.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε η Πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα Cheerleading του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Όσλο της Νορβηγίας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής έναρξης είχαν η κ. Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος και ο Κ. Γιώργος Στάθης, Εκπρόσωπος Τύπου του Ε.Ο.Σ.Σ. .

Οι τρεις ημέρες του Φεστιβάλ κατά γενική ομολογία των χιλιάδων επισκεπτών αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα , τις τιμές και την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού  χρυσού που είναι το μέλι.

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η «Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», όπου  οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου.

Επίσης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου  Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.

Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

EURICE Masterclass: Εστιατόριο “Ακαδημία art restaurant”

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε ένα Masterclass στη Θεσσαλονίκη, για εκπροσώπους φορέων και μέσων, που στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τις δράσεις του προγράμματος στο νομό Θεσσαλονίκης.

Το εστιατόριο “Ακαδημία art restaurant” υποδέχθηκε για μια ακόμη φορά τους καλεσμένους και την Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του, ειδικά διαμορφωμένο για το Masterclass.

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν ακόμη, για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία  και ασφαλές, αφού καλλιεργείται, τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

H Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου, παρασκεύασε ζωντανά 3 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές, αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι.  Οι συνταγές ήταν:

  • Τερίνα ρυζιού γιορτινή με καπνιστό σολομό
  • Πιλάφι με ψητή κολοκύθα, κάστανα και λουκάνικο μοσχαρίσιο
  • Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας κα καραμελωμένα αχλάδια

Οι παριστάμενοι απόλαυσαν τις εξαιρετικά νόστιμες συνταγές της  Chef Ambassador και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δυναμική της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών και την εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών. 

Με την παρουσία του την εκδήλωση τίμησε ο Βασίλειος Κουκουρίκης, Πρόεδρος του Β’  Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, ο οποίος επισήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης για την ανάδειξη της ποιότητας και της διατροφικής αξίας του ελληνικού ρυζιού.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων,  ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories. 

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Η HATZI FILAX GROUP ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΚΟΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Εταιρείας ΖΑΝΝΗΣ Μ ΚΟΚΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Πολυκατάστημα στη Χίο. Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία της εταιρείας να φέρει κοντά όλα τα μέλη της ομάδας της, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της συνολικής ανάπτυξης.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Hatzi Filax Group, αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, συνδυάζοντας ουσιαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια και ανοιχτό διάλογο. Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαίωσε την προσήλωση της εταιρείας στη δημιουργία ενός δυναμικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος εργασίας.

Η Ευγενία Κοκολιά, εκπρόσωπος της εταιρείας ΖΑΝΝΗΣ Μ ΚΟΚΟΛΙΑΣ, δήλωσε:

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήταν γεμάτο χαμόγελα, γέλιο και απίστευτη ενέργεια. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να οργανώσουμε αυτό το συνέδριο και να φέρουμε κοντά τα μέλη της ομάδας μας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αποδεικνύει την αξία της συλλογικής προσπάθειας και της επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς ευκαιρίες για ανάπτυξη, εκπαίδευση και προσωπική εξέλιξη για όλους τους συναδέλφους μας, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ μας.

Οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να αναλύσουν κοινές προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της εταιρείας Κοκολιάς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά της ομάδας μας και κυρίως, στην Χάτζη Σκευοφύλακα και την Σοφία Σκευοφύλακα για την πολύτιμη εκπαίδευση και υποστήριξη τους, καθώς και τον Πολυχώρο Βυρσοδεψείο για τη ζεστή φιλοξενία και ατμόσφαιρα. 

Η Σοφία Σκεοφύλακα, CCO και Co-Founder της Hatzi Filax Group δήλωσε:

«Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για όλους μας. Το 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης Εταιρείας Κοκολιάς δεν ήταν απλώς μια διοργάνωση, αλλά μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν για την υποστήριξη και την εξαιρετική διοργάνωση».

Η Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Co-Founder της Hatzi Filax Group δήλωσε:

«Ένα σύγχρονο συνέδριο δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, αλλά ένας διαδραστικός πυλώνας ανάπτυξης που φέρνει στο επίκεντρο την καινοτομία και τη στρατηγική ευθυγράμμιση. Μέσα από συζητήσεις, εργαστήρια και ανταλλαγή ιδεών, δημιουργείται ένας ζωντανός χώρος που ενισχύει τη συνεργασία, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και διαμορφώνει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Κάθε εταιρεία που επενδύει σε τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύει τη δέσμευσή της να παραμένει ανταγωνιστική και να προσαρμόζεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, με τους ανθρώπους και την καινοτομία στο επίκεντρο.»

Continue Reading

Trending