Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

 Η Μαρία Ανθη μιλάει στο Business Woman

Συνέντευξη με τη συγγραφέα  Μαρία Σ. Άνθη 

«Για καφέ στο Μανχάταν», το νέο βιβλίο της Μαρίας Άνθη 

« Μαρία Άνθη: Το χρήμα κυβερνάει και η λογική  θα σε βγάλει από κάθε κρυμμένο συμφέρον, δεν ανήκει η λογική στο ψεύδος»

Όταν η ζωή σβήνει τα χνάρια από ανεμοθύελλα που έξαφνα σηκώνει, τότε το δρόμο το ξαναφτιάχνουμε όπως και η Καρόλ η ηρωίδα του βιβλίου «ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ», από τις εκδόσεις Λεξίτυπον. Η συγγραφέας Μαρία Άνθη, μας μιλάει για την ιστορία της νουβέλας 172 σελίδων, που έγραψε και πώς αυτή προέκυψε. 

Κα Άνθη συνήθως εκδίδεται βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου, έχετε βγάλει κι άλλα βιβλία λογοτεχνικά αλλά αυτό διαφέρει, σε ποιους απευθύνεται; 

Ναι, έχω εκδώσει κυρίως θεωρητικά βιβλία και κάποια λογοτεχνικά, αυτό είναι το δέκατο βιβλίο μου, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, έχει μια φιλοσοφική διάθεση η γραφή αυτή, σχεδόν ανεπαίσθητη όμως, ίσως γιατί η φιλοσοφία είναι καθημερινή υπόθεση έτσι το βιβλίο αυτό δεν είναι για λίγους ή μερικούς μόνο αναγνώστες. Αυτή είναι η δεύτερη νουβέλα που έχω εκδώσει. 

 • Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση της νέας σας νουβέλας πώς αποφασίσατε να γράψετε  ένα βιβλίο τελείως διαφορετικό σε ύφος  από όσα έχετε γράψει μέχρι τώρα;    

Ήθελα να δείξω πόσο ρευστά είναι όσα κι αν κατακτήσουμε στη ζωή μας.  Η υπόθεση κυρίως διαδραματίζεται στο Παρίσι όπου η νεαρή Καρόλ, φεύγει από το Μπορντώ για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Μένει στην Σανζ Ελιζέ και όλη η ιστορία διαδραματίζεται σε μεγάλους οίκους μόδας, εκεί όπου υπάρχει κόπος πολύς, αλλά και λάμψη και χλιδή με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της περιπέτειας της Καρόλ, προκειμένου να φθάσει μια μέρα να καταξιώνεται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ο τρόπος που συμβαίνουν όλα. Όπου εκεί υπάρχουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες μόδας, η κουλτούρα μιας συναναστροφής ανθρώπων μετρ, στο είδος τους και άλλων όμως, ικανών όπως διαφημιστών και εταιριών πολυεθνικών με προϊόντα στη διαφήμιση. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το ιδιαίτερο πρόσωπο της κοινωνίας μέσα σε αυτά τα περιβάλλοντα, με τα πάθη και το έντονο ερωτικό στοιχείο.  

 • Βλέπουμε δηλαδή κάποιες συμπεριφορές που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να εξηγήσει η ίδια η ηρωίδα; 

Ναι, και να τις αντιμετωπίσει και να τις ερμηνεύσει. Αλλά πολλές είναι κρυμμένες, η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια. Έχει τόσο λεπτοφυή πεδία που στο τέλος πολλά τα βλέπεις ότι έχουν στο παρελθόν την αιτία. Επομένως δείχνω αυτά που φαίνονται και δεν υπάρχουν ή αυτά που ναι, υπάρχουν και δεν φαίνονται.  Είναι η πραγματικότητα, οι υποστάσεις οι ανθρώπινες αλλά δεν μπορούμε να τις δούμε καθόλου. Αδυνατούμε να τις καταλάβουμε, το ίδιο κι Καρόλ και ο περίγυρος της.  Εκεί πάνω έρχεται το ερωτικό στοιχείο που καμιά φορά το ένστικτο, σου δείχνει τα χνάρια σου. που ξεπερνάει κάθε λογική. 

 • Τα χνάρια αυτά, είναι ο δρόμος του καθενός, μέσα στην πλοκή του έργου σας; 

Ακριβώς, τα χνάρια είναι ο δρόμος σου. Υπάρχει λοιπόν, ένας κόσμος κι ένα πρότυπο που οι αξίες έχουν άλλο νόημα, όχι ότι αυτές δεν υπάρχουν ως αξίες.  Πρόκειται για έναν άλλο τρόπο ζωής που όσο καλός κι αν είναι και ό, τι και να σου εξασφαλίζει σου ‘ρχεται να τα γκρεμίσεις όλα και να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή. Ακόμη και η προσφορά που κάνει η σοφή Γκούντρουν στην Καρόλ που αποφασίζει να αποσυρθεί πλέον και να της δώσει έναν κολοσσό δικό της, τον οίκο Ντρέσοργκ, με τον ιδανικό σύζυγο το γιό της Ζαν, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του, που τίποτα δεν του λείπει αυτού του άνδρα, για κάποιο λόγο όμως οι συσχετισμοί του χρόνου τα φέρνουν έτσι κι αυτό δεν γίνεται και μάλιστα διαδραματίζεται αθόρυβα. Δεν πραγματοποιείται η επιθυμία της Γκούντρουν  και του γιου, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι που να τους αναστατώνει. Γίνεται  αθόρυβα, ενώ άλλα περιστατικά έχουν το έντονο στοιχείο και τον έντονο διάλογο μέσα. 

 • Γιατί το λέτε αυτό, το  τέλειο δεν έχει καμιά θέση στη νουβέλα σας; 

Έχει αλλά το τέλειο είναι μαζί με τη λέξη  θέλω, μαζί με κάτι άλλο όπου η λογική έρχεται να βάλει τα πράγματα με έναν ανεξήγητο λόγο σε τάξη. Η αξία της ζωής δεν είναι η άνεση για τη Καρόλ, αυτήν μπορεί και μόνη της να τη κερδίσει, το όνομα και τα μεγαλεία κι αυτά μπόρεσε να τα κερδίσει, είδε τη ζωή στα μεγάλα πάρτι και πώς ευτελίζεται από κάποιους επειδή δεν ήταν η ζωή τους, ακριβώς αυτή που ήθελαν να έχουν.  Όμως, κάποια στιγμή όλα τελειώνουν. 

 • Κατά τη γνώμη σας, συμβαίνει πάντοτε, ό,τι έχει αρχή να έχει και τέλος; 

Εξαρτάται αν κάποιος στη ζωή του είναι ανερμάτιστος είναι ένα πρόβλημα να βρει αυτό που αναζητά, αν ξέρει ποιος είναι και που πάει θα πετύχει τους στόχους του σε ό,τι θελήσει.

 • Τι θέλει ουσιαστικά η Καρόλ, η τόσο πετυχημένη σχεδιάστρια μόδας και γιατί μετά πάει στο Μανχάταν για καφέ,  κάπως έτσι τελειώνει η νουβέλα που γράψατε.

Θέλει να γίνει ευτυχισμένη, δεν είχε τη δύναμη κανείς να την κάνει ευτυχισμένη, να συμβαδίσει συντροφικά μαζί της, παρόλο που ζει τη μεγάλη ζωή. Έχει πάει στο Μανχάταν γιατί θα έκανε μια παύση. Μια ανάπαυλα ήταν από όλα όσα είχαν συμβεί, στην έντονη αυτή ζωή της. Είδε ότι ήταν όλα μια απαξία ζωής, κι αυτό θα σκεφτεί κυρίως.  Όμως θα ξαναγυρίσει πίσω στο Μπορντώ και στο σπίτι της στη Σανζ Ελιζέ. Εκεί στο Μανχάταν ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος γιατί βλέπει και κάποιους που εργάστηκαν μαζί κι έναν πίνακα που την είχε ζωγραφίσει ένας σπουδαίος ζωγράφος, αλλά να μην σας τα πω όλα. 

 • Το κεντρικό νόημα ποιο είναι; 

Το κεντρικό νόημα είναι ότι όσα κι αν έχεις θέλεις την ανιδιοτέλεια. Το να σε νοιάζονται, την αγνότητα από τους άλλους θέλεις, τη χαρά, είναι πολύ βασικό το αγαθό αυτό. Σήμερα υπάρχει το συμφέρον παντού όσο ποτέ άλλοτε. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Μα  αυτό όμως αν το ψάξεις, θα βρεις το καλά κρυμμένο λεπτοφυές συμφέρον που φέρνει πόνο στο τέλος ότι κι αν γίνει θα σου κάνει χαλάστρα. Υπάρχει  εκ των προτέρων, έχει κρατήσει θέση. Και λέω μέσα στο κείμενο στο τέλος, το γράφω πόσες είναι σαν τη Καρόλ ανάμεσά μας και γι’ αυτές ποιος νοιάστηκε; Θα φύγεις μόνος σου από το ψεύδος αν είσαι εκεί, και θα πας αλλού που θα σου ταιριάζει μπορεί να αργήσεις αλλά θα πας, με όποια μέσα όπως και η Καρόλ. 

 • Τι είναι συμφέρον για εσάς; 

Συμφέρον είναι στην προκειμένη περίπτωση το χρήμα και αυτό τελικά κυβερνάει. Το χρήμα κυβερνάει και η λογική θα σε βγάλει από κάθε κρυμμένο συμφέρον, το συμφέρον του άλλου, η απληστία το κακώς εννοούμενο, διότι δεν ανήκει η λογική στο ψεύδος. Το ψεύδος, το τίποτα, θα πάει στο τίποτα. Αυτό που λέμε όλοι, καμιά φορά – τόσοι αγώνες και δεν δικαιώθηκα –  ήταν δίχως αποτέλεσμα, γι’  αυτό,  τι σημασία έχει πόσο αγωνίστηκες, γι’ αυτό το ψεύτικο ιδανικό, μπορεί και τη μισή σου ζωή. Δεν ήταν όσα έκανες κοντά στην αλήθεια κι εκεί το τίμημα είναι μεγάλο γι’ αυτό που έκανες που είχες ροπή στο ψεύδος …

 • Πώς να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψεύδος, εδώ μοιάζει λίγο Αριστοτελικό αυτό που λέτε

Είναι ο Αριστοτέλης εν μέρει,  που έρχεται να σου πει τι είναι και τι δεν είναι αληθινό, τι είναι κάλπικο. Κι η Καρόλ το νιώθει αυτό, δεν γνωρίζει καμία φιλοσοφία, το ψεύδος το νιώθει βαθιά μέσα της όπως ο κάθε άνθρωπος και στο τέλος φεύγει, γυρνάει πίσω εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε.

 • Είναι πρότυπο πετυχημένης γυναίκας η Καρόλ;

Είναι πρότυπο πετυχημένης γυναίκα και μάλιστα της σύγχρονης γυναίκας που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις μέσα στην κοινωνία και καλείται να πάρει αποφάσεις για εκείνην κυρίως και τους άλλους. Είναι η γυναίκα που ξέρει να πατάει στα πόδια της και όταν είσαι έτσι, προχωράς μπροστά τα παραμερίζεις  όλα. Αν ξέρεις που πας και τι θέλεις οι πόρτες ανοίγουν να περάσεις. Πρέπει όμως να ξέρεις…

Σύντομο βιογραφικό    

Η Μαρία Σ. Άνθη είναι δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α). Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Φοίτησε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Έχει εργασθεί επί σειρά ετών στην έντυπη και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Ως συγγραφέας έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα. Τον Οκτώβριο του 2019, τιμήθηκε από το World Philosophical Forum για τη πρωτότυπη εργασία της, για το βιβλίο της «Απωστικές Δυνάμεις Ιπτάμενων Δίσκων» εκδ. Λεξίτυπον, της απονεμήθηκε ο τίτλος Πολίτης της γης, 21ος αιώνας από τον Πρόεδρο Igor Kondrashin.

Έχει δώσει διαλέξεις για τον Αριστοτέλη και τη Φιλοσοφία του. Το βιβλίο της το 2021 «Αριστοτελικό Σύμπαν», από τις εκδόσεις Λεξίτυπον, αποτελεί μια νέα μελέτη πάνω στην κοσμολογία και τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη. Άλλα βιβλία που έχει εκδόσει: «Επιστημονικές Εργασίες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», εκδ. Μ. Σιδέρη (2012). «Η Επανάληψη… Το Άνοιγμα των Πυλών», εκδ. Δεσμός (2013).

«Η Ζωή Ξανά», εκδ. Λεξίτυπον (2014). «Ο Αιθέρας Θεός», εκδ. Λεξίτυπον (2015). «Λουΐζα και Αντώνιος», εκδ. Λεξίτυπον (2016). «Ως διά μαγείας… και κατά γράμμα», εκδ. Λεξίτυπον (2019). «Η κόρη της Κίρκης», εκδ. Ηρόδοτος (2019).

Επίκαιρα Πρόσωπα

Γνωρίστε τον πλαστικό χειρουργό: Περικλή Καραϊσκάκη!

 • Μιλήστε μας λίγο για εσάς

  Γεννήθηκα το 1984 στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας. Εισήχθηκα στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου και αποφοίτησα το Μάρτιο του 2008. Τον Ιούλιο του 2008 ξεκίνησα την ειδίκευση μου στη Γερμανία, αρχικά στη Γενική Χειρουργική και Αγγειοχειρουργική και εν συνεχεία από το Μάιο του 2011 στην Πλαστική Χειρουργική. Απέκτησα τον τίτλο του Πλαστικού Χειρουργού μετά από εξετάσεις το Νοέμβριο του 2014. Συνέχισα την εξειδίκευση μου στη Γερμανία σε θέσεις επιμελητή Β΄ και Α΄ και από τον Οκτώβριο του 2018 έως και το Δεκέμβριο του 2020 σε θέση αναπληρωτή διευθυντή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του St. Josef Hospital στην πόλη του Essen της Βόρειας Ρηνανίας και Βεστφαλίας. Το 2017 ολοκλήρωσα επιτυχώς τη διδακτορική μου διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Από τον Μάρτιο του 2021 διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 • Ποιά είναι η αισθητική επέμβαση με την μεγαλύτερη ζήτηση;

  Σύμφωνα με έρευνες της ISAPS (Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής) οι πέντε δημοφιλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις είναι η αυξητική στήθους, η λιποαναρρόφηση, η άνω και κάτω βλεφαροπλαστική, η ρινοπλαστική και η κοιλιοπλαστική.
 • Ποιές επεμβάσεις σας ζητούν οι γυναίκες;

  Οι χειρουργικές επεμβάσεις που ρωτάνε και ζητούν συχνότερα οι γυναίκες ασθενείς μου είναι η η βλεφαροπλαστική, η ρινοπλαστική, η αυξητική στήθους, η κοιλιοπλαστική και η μειωτική μαστών. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν βέβαια και οι μη επεμβατικές τεχνικές όπως η χρήση βοτουλινικής τοξίνης, το υαλουρονικό οξύ και η ενέσιμη μεσοθεραπεία.
 • Η αισθητική άλλοτε θεωρούνταν ανάγκη του γυναικείου φύλου. Σήμερα ισχύει το ίδιο;

  Ναι μεν εξακολουθεί η πλειοψηφία των ασθενών να είναι γυναίκες, παρόλα αυτά ολοένα και περισσότεροι άνδρες ασθενείς καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για μια πρώτη συμβουλευτική και ενδεχομένως κάποια θεραπεία, επεμβατική ή μη.
 • Υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν το νυστέρι;

  Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές μη επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες εφόσον χρησιμοποιηθούν ορθολογικά και με μέτρο, μπορούν να καθυστερήσουν την αναγκαιότητα μιας χειρουργικής επέμβασης. Τέτοιες δυνατότητες μας δίνουν πχ τα ενέσιμα fillers ή η ενέσιμη μεσοθεραπεία όπως και μια πληθώρα μηχανημάτων. Το σημαντικότερο είναι να προηγηθεί σωστή αξιολόγηση του περιστατικού, καταγραφή των αναγκών και επιθυμιών της ασθενούς/του ασθενή και να επιλεγεί από κοινού η ενδεδειγμένη θεραπεία.
 • Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον στη πλαστική χειρουργική και πως επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου η πλαστική χειρουργική;

  Πέραν των περιστατικών επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής, οι ασθενείς επιλέγουν μια θεραπεία πλαστικής χειρουργικής για να διορθώσουν κάποιες ατέλειες/σημάδια του χρόνου ή για να διορθώσουν πχ το σώμα τους μετά από μια μεγάλη αυξομείωση βάρους ή λειτουργώντας προληπτικά, θέλοντας πχ να προλάβουν την εμφάνιση κάποιων ρυτίδων ή χαλάρωσης του δέρματος. Εφόσον οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται μελετημένα, στοχευμένα και τηρώντας βασικές αρχές της ειδικότητας, τότε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα είναι αισθητικά αρμονικά και φυσικά, κάτι που αποτελεί και προσωπική επιδίωξη. Η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος επιδρά σαφέστατα θετικά στη ψυχολογία ενός ατόμου και διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητα του. Για παράδειγμα η διόρθωση και βελτίωση του οπτικού πεδίου μετά από μια επέμβαση βλεφαροπλαστικής σε περίπτωση ασθενών που εμφανίζουν βλεφαροχάλαση/ βλεφαρόπτωση ή η βελτίωση της αναπνοής μετά από μια ρινοδιαφραγματοπλαστική αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα του πόσο θετικά μπορεί να επιδράσει η πλαστική χειρουργική στην καθημερινότητα και ψυχολογία της/ του ασθενή.

Περικλής Καραϊσκάκης

Πλαστικός Χειρουργός

τ. αναπλ. Δ/ντής Κλνικής Πλαστικής Χειρουργικής

St. Josef Hospital Essen-Kupferdreh

Λώρη Μαργαρίτη 5, Θεσσαλονίκη

www.drkaraiskakis.gr

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Μαριλένα Κουκουλάκη:”Πίστη και επιμονή στο όραμα”

Ποιές ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρα;

Εργάζομαι ως καθηγήτρια αγγλικών εδώ και 13 χρόνια αλλά ασχολούμαι και επαγγελματικά με το Instagram διαφημίζοντας εταιρίες στον τομέα της ομορφιάς και της μόδας δίνοντας τις δικές μου στυλιστικές ιδέες τα τελευταία 3 χρόνια 

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς στο χώρο που εργάζεστε; 

Επιτυχία για μένα είναι να μην αδειάζεις ποτέ από ιδέες. Είναι να εμπνέεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο!  

Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές,
το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

   Το πάθος για μένα είναι πάντα στο νούμερο ένα σε   ότι κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις. Άλλωστε αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις απλά σπαταλάς τον χρόνο σου. Φυσικά στον δικό μου κλάδο το networking είναι εξίσου πολύ σημαντικό γιατί αποκτάς αναγνωρισιμότητα και ο κόσμος μπορεί να αλληλεπιδρά μαζί σου καθημερινά και να σου δείχνει την αγάπη του. 

Ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;

    Να δουλέψω πυρετωδώς όσο μου το επιτρέπει και η μητρότητα φυσικά, μιας και έγινα και πρόσφατα μανούλα, για να αποκτήσω ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα μέσα από την δουλειά μου για να μπορώ να έχω σταθερές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες 

Πως μπορούμε να ενισχύσουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην
Ελλάδα;

Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουν γίνει κάποια βήματα οικονομικής ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω των διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων αλλά θεωρώ πως η σχέση των γυναικών με την τεχνολογία θέλει πολύ δουλειά ακόμη καθώς ναι μεν αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της επιχείρησης τους αλλά πολλές είτε δεν είναι αρκετά ενημερωμένες με ποιο τρόπο μπορούν να επωφεληθούν η νιώθουν ακόμα ανασφαλείς με την χρήση της. Οπότε πρέπει να υπάρξει η σωστή καθοδήγηση και ενθάρρυνση. 

Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

Επειδή πιστεύω πολύ στην δύναμη του μυαλού θα πω «Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε θελήσεις αρκεί να το πιστέψεις πραγματικά»

Μαριλένα Κουκουλάκη – Fashion Blogger/Influencer

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Αναστασία Μανιατοπούλου: Επιμένει στον στόχο!

 • Ποιές ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Σπούδασα Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων, και σίγουρα η ακαδημαϊκή εκπαίδευση θέτει ένα οργανωμένο πλαίσιο αντίληψης και γνώσης ενός αντικειμένου, καθώς και τις βάσεις για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων. 

Πιστεύω όμως ότι η επαγγελματική εξέλιξη έρχεται μέσω της πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, και κυρίως της προσωπικής διάθεσης να μαθαίνεις νέα πράγματα, να βελτιώνεις τις γνώσεις/δεξιότητες που ήδη έχεις, να σκέφτεσαι δημιουργικά, να αναζητάς την «μεγάλη εικόνα» και να φροντίζεις την λεπτομέρεια.  

 • Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς στο χώρο που εργάζεστε;

Η επιτυχία είναι μία σύνθετη έννοια και θεωρώ ότι αλλάζει ανάλογα με την επαγγελματική φάση που βρίσκεται κάποιος. Για εμένα, σήμερα που με ρωτάτε, επιτυχία είναι να βλέπω σκέψεις, ιδέες, projects να γίνονται πραγματικότητα και να μεταμορφώνονται σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Από αυτή την μετουσίωση και συνεχή εξέλιξη αντλώ ικανοποίηση και ενθουσιασμό!  

 • Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές, το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

Η συνταγή της επιτυχίας είναι αντίστοιχα σύνθετη. Σίγουρα όλα αυτά που αναφέρατε παίζουν σημαντικό ρόλο σε μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Θα ήθελα όμως να ξεχωρίσω τα εξής τρία: την πίστη σε ένα ευρύτερο όραμα, την προσήλωση στον στόχο με υπομονή και επιμονή και την θετική συγκυρία. Χρειάζεται δηλαδή έμπνευση, οργανωμένη δουλειά και καλό timing. Τα δύο πρώτα είναι στο χέρι μας, για το τρίτο χρειάζεται και λίγη καλή τύχη! 

 • Ποια είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον; 

Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα δημιουργική φάση και σύντομα τα projects που ετοιμάζουμε εδώ και αρκετό καιρό θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Ή καλύτερα, μοναδικό «σώμα και άρωμα» όπως ένας απολαυστικός καφές!

Όλα τα νέα εγχειρήματα που θα παρουσιαστούν προσεχώς εντάσσονται στα πλαίσια του στρατηγικού πλάνου εξέλιξης και ανανέωσης του ιστορικού brand των Καφεκοπτείων Λουμίδη, που φέτος συμπλήρωσε 102 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. 

Αυτά που παραμένουν πάντα σταθερά και καθορίζουν τα βήματα μας είναι το πάθος μας για τον καφέ και την τέχνη του και οι διαχρονικές αξίες μας.   

 • Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν επιτυχημένα ανώτερες διοικητικές θέσεις και ηγετικούς ρόλους σε εταιρικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Όμως η ανεξάρτητη γυναικεία επιχειρηματική δράση είναι κάτι διαφορετικό. Η ευθύνη  της δημιουργίας, οργάνωσης και αποτελεσματικής διοίκησης μίας επιχείρησης σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έχει υψηλές απαιτήσεις σε δεξιότητες, γνώσεις, χρόνο, κόπο και οικονομικούς πόρους. Και αν συνυπολογίσουμε τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις είναι προφανές ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Για την έμπρακτη υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας απαιτείται η δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου δράσεων και παροχών που θα διασφαλίσουν εύκολα προσβάσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία,  δανεισμό με προνομιακούς όρους, εκπαίδευση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης παιδιών. 

Το στοίχημα και η ουσιαστική επιτυχία θα είναι να μετατρέψουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την γυναικεία επιχειρηματικότητα από μία βιοποριστική λύση ανάγκης σε μία συνειδητή επιλογή αξιοποίησης  επιχειρηματικής ευκαιρίας.

 • Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

«The day you plant the seed is not the day you eat the fruit». Προσήλωση στον στόχο, υπομονή και επιμονή!  

Αναστασία Μανιατοπούλου

Marketing Director, Executive Board Member 

Καφεκοπτεία Λουμίδη

Continue Reading

Trending