Connect with us

Διατροφή

Διαισθητική διατροφή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της;

Ο όρος διαισθητική διατροφή, αλλιώς intuitive eating, περιεγράφηκε από τις Αμερικανίδες διαιτολόγους Elyse Resch και Evelyn Tribole στο ομώνυμο βιβλίο τους το οποίο πρωτο-εκδόθηκε το 1995 (1).

Οι διαιτολόγοι Resch & Tribole παρατήρησαν επαναπρόσληψη βάρους σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών και πελατών τους, καθώς παρατηρείται ότι πολλά άτομα, και κυρίως γυναίκες ταλαιπωρούνται με παράδοξες δίαιτες για χρόνια, χωρίς εν τέλει να καταφέρουν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους. Έτσι, δημιούργησαν ένα “πρόγραμμα” όπως το ονομάζουν, το οποίο μας βοηθά να μάθουμε ξανά να τρεφόμαστε, ακούγοντας το σώμα μας!

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , Μυτιλήνη

Η διαισθητική διατροφή βασίζεται σε 10 αρχές (2):

Απέρριψε τη νοοτροπία της δίαιτας

Απέρριψε τη νοοτροπία ότι εκεί έξω υπάρχει επιτέλους η δίαιτα που θα έχει επιτέλους μόνιμα αποτελέσματα.

Τίμησε την πείνα σου

Η πείνα είναι φυσιολογική και είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας ζητήσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αν φτάσουμε στο σημείο να πεινάμε υπερβολικά πολύ για να φάμε, οχι μόνο υπερκαταναλώνουμε τροφή, αλλά δεν απολαμβάνουμε και το φαγητό.

Κανε ειρήνη με το φαγητό

Δώσε στον εαυτό σου άνευ όρων άδεια να φάει. Όταν απαγορεύουμε στον εαυτό μας να φάει ένα τρόφιμο, οδηγούμαστε στο να θέλουμε ακόμη πιο πολύ το τρόφιμο αυτό και εν τέλει να το υπερκαταναλώνουμε, και μετά να έχουμε ενοχές (τις οποίες δεν θα έπρεπε να έχουμε με το φαγητό!). Η άνευ όρων άδεια να φάμε ένα τρόφιμο δεν σημαίνει οτι τωρα μπορούμε να τρώμε μόνο γλυκά και όλα τα φαγητά που πριν απαγορεύαμε και περιορίζαμε, αλλά να ακούμε το σώμα μας και όταν έχουμε όρεξη να τα φάμε, να τα απολαύσουμε.

Διώξε την αστυνομία του φαγητού

Η αστυνομία του φαγητού είναι οι αρνητικές σκέψεις γύρω από το φαγητό που κάνουμε όταν τρώμε κάτι “απαγορευμένο”. Δεν είμαστε “κακοί” όταν τρώμε παραπάνω ή κάποιο γλυκό, και “καλοί” όταν τρώμε λίγο ή τα “επιτρεπτά”!

 

Ανακάλυψε την απόλαυση

Απολαμβάνουμε πραγματικά το φαγητό; Όταν τρώμε με ηρεμία, σε όμορφο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη και αντιπερισπασμούς, τότε μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό πραγματικά, καθώς και να ακούσουμε το σώμα μας όταν επέλθει ο κορεσμός.

Νιώσε τον κορεσμό

Για να νιώσουμε τον κορεσμό θα πρέπει να ακούσουμε το σώμα μας, πότε θα είναι άνετα χορτάτο, χωρίς να πεινάει πια, χωρίς να έχουμε παραφάει. Ενώ τρώμε, μπορούμε να κάνουμε μια παύση και να αναρωτηθούμε ποια είναι η γεύση του φαγητού, αν το απολαμβάνουμε, πόσο πεινάμε πλέον

Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου με καλοσύνη

Η απαγόρευση της κατανάλωσης τροφίμων πολλές φορές οδηγεί στη συναισθηματική υπερφαγία. Η ανία, η μοναξιά, το άγχος, η στεναχώρια και άλλα συναισθήματα που νιώθουμε δεν λύνονται με το φαγητό, αλλά θα πρέπει με αγάπη προς τον εαυτό μας να βρούμε την πραγματική λύση στο πρόβλημα μας. Το συναισθηματικό φαγητό όχι μόνο δεν θα μας λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Σεβάσου το σώμα σου

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα, όπως και διαφορετικό νούμερο παπουτσιού. Η αποδοχή της διαφορετικότητας & μοναδικότητας του σώματός μας, και η απόρριψη μη ρεαλιστικών προτύπων και στόχων για το σώμα μας είναι σημαντική για να το σεβαστούμε και να το φροντίσουμε.

Κινήσου- Νιώσε τη διαφορά

Ας ξεχάσουμε την αυστηρή, στρατιωτική άσκηση. Ας εστιάσουμε στο πώς νιώθουμε όταν κινούμαστε, πόσο περισσότερη ενέργεια μας δίνει η άσκηση, αντί στο πόσες θερμίδες καίμε με την άσκηση!

Τίμησε την υγεία σου – Απαλή διατροφή

Η επιλογή τροφίμων που μας αρέσουν, αλλά παράλληλα βοηθούν στην καλή υγεία είναι κλειδί. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε την “τέλεια” διατροφή για να είμαστε υγιείς, ούτε θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας από ένα γεύμα που δεν συνάδει με τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής! Άλλωστε, βλέπουμε τη διατροφή ως σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα τρόφιμα. Αυτό που μετράει είναι η πρόοδος και όχι η τελειότητα.

Θα χάσω κιλά ακολουθώντας το intuitive eating;

Η διαισθητική διατροφή δεν είναι άλλη μια δίαιτα, αλλά μια στάση ζωής γύρω από το φαγητό, που δεν εστιάζει στο βάρος, αλλά στη σχέση με το φαγητό. Άτομα που τρώνε διαισθητικά μπορεί να χάσουν ή να πάρουν βάρος, ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Από την άλλη, μπορεί να αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να υποβοηθήσει στην απώλεια βάρους (3).

Τι οφέλη για την υγεία έχει η διαισθητική διατροφή;

Διάφορες μελέτες έχουν ερευνήσει τη θετική επίδραση της διαισθητικής διατροφής με την ψυχική και σωματική υγεία, με θετικά αποτελέσματα, ειδικά σε γυναίκες που έχουν ταλαιπωρηθεί για χρόνια με περιοριστικές δίαιτες.

Η διαισθητική διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, διατήρηση του σωματικού βάρους, καλύτερη ψυχική υγεία και μειωμένο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, καθώς και με πιο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, ενώ ενδέχεται να επιφέρει και βελτίωση καρδιομεταβολικών δεικτών, με μείωση της αρτηριακής πίεσης και  της LDL χοληστερόλης (3,4,5).

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει στην ικανοποίηση από το σώμα, στη σχέση με το φαγητό και στο επίπεδο διαισθητικής διατροφής, και όχι τόσο σε άλλους δείκτες υγείας. Συνεπώς, αναμένουμε περισσότερες σχετικές μελέτες στο μέλλον.

Η διαισθητική διατροφή μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά, προς βελτίωση της σχέσης τους με το φαγητό, καθώς και στη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών (1).

Για να δείτε περισσότερα άρθρα για την διατροφή ή την γυμναστική κάντε κλικ εδώ!

Μαρία Μαντζώρου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , Μυτιλήνη

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διατροφή

Ψωμί, ποια η Διατροφική του Αξία;

Αδιαμφισβήτητα το ψωμί καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων.

Από την ενέργεια που μας δίνει η διατροφή μας μέσα σε ένα 24ωρο, το 45-55% αυτής είναι καλό να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το ψωμί δεν βρίσκεται τυχαία στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας της Διατροφής!

Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει; Ανάμεσα σε τόσα είδη πώς θα επιλέξεις το καταλληλότερο για σένα; Τι γίνεται στον σακχαρώδη διαβήτη και στη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη); Τι να προσέχεις στη διατροφική του ετικέτα; Με τι να το αντικαταστήσεις;

Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που απαντάω στον συγκεκριμένο οδηγό, όπου πρόκειται μέσα σε λίγες γραμμές να ανακαλύψεις τα πάντα γύρω από το ψωμί.

Πάμε λοιπόν και… καλή ανάγνωση!

Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει;

Για να δούμε πιο προσεκτικά τη διατροφική αξία του ψωμιού έχει νόημα να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι το ψωμί, με την πιο απλή του ζύμη να προέρχεται από αλεύρι και νερό. Τα άλευρα όμως που θα αξιοποιηθούν είναι και αυτά που καθορίζουν την τελική θρεπτική του αξία, δίνοντάς μας επιλογές για όλα τα γούστα.

Μία φέτα λευκό ψωμί, γύρω στα 30g (μπορείς να την υπολογίσεις πολύ εύκολα καθώς αντιστοιχεί σε μία τυπική φέτα ψωμί του τοστ), μας δίνει:

  • 80 θερμίδες,
  • 15 γραμμάρια υδατανθράκων,
  • 0.7 γραμμάρια φυτικών ινών,
  • 2.3 γραμμάρια πρωτεΐνης,
  • 1 γραμμάριο λίπους
  • Καθώς και μία πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων.

Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και επιπλέον βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μία σημαντική πηγή και αυτών.

Ποια είναι όμως τα διαφορετικά είδη του ψωμιού και τα συστατικά τους που καθορίζουν τελικά τις αναλογίες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών; Η συνέχεια στην επόμενη ενότητα.

Σε ποιες μορφές το συναντάμε;

Όπως σου έχω ήδη αναφέρει, η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, καθώς και τον βαθμό διύλισης κατά την παραγωγική διαδικασία.

Τα τελικά συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία του ψωμιού διαφέρουν ανάλογα τον τύπο του (λευκό, ολικής άλεσης, πολύσπορο κ.λπ.)

Το σούπερ θρεπτικό Ψωμί Ολικής Άλεσης

Για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψωμιού, χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο παράγεται από ολόκληρο τον καρπό του σιταριού:

  1. Τον φλοιό,
  2. το ενδοσπέρμιο και
  3. το φύτρο.

Έτσι, δημιουργείται ένα τελικό προϊόν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (κυρίως λόγω του φλοιού), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σελήνιο και αντιοξειδωτικά, συγκριτικά με το συμβατικό λευκό ψωμί.

Διατροφικό tip:

Είναι σημαντικό να επιλέγεις τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών καθώς έχουν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Αυξάνουν τον κορεσμό, μας χορταίνουν καλύτερα δηλαδή στην ίδια ποσότητα συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, βοηθούν την πέψη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Μαύρο Ψωμί

Όλα τα μαύρα ψωμιά δεν είναι απαραίτητα και ολικής άλεσης!

Και ξεκινάω με αυτή την αναφορά καθώς αρκετοί βλέποντας το χρώμα του ψωμιού οδηγούνται λανθασμένα στη σκέψη ότι μαύρο = ολικής άλεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μαύρο ψωμί παρασκευάζεται από ανάμειξη λευκού αλεύρου και πίτουρου. Το λευκό αλεύρι δεν υπόκεινται σε διαδικασία λεύκανσης, κι έτσι μαζί με την προσθήκη ελάχιστου πίτουρου, το ψωμί αποκτά καφέ χρώμα, χωρίς να είναι ολικής άλεσης. Έτσι, πριν επιλέξεις φρόντισε είτε να διαβάσεις την ετικέτα του προϊόντος που αγοράζεις ή να ρωτήσεις στον φούρνο τις πρώτες ύλες παρασκευής.

Για να μάθετε περισσότερα για το ψωμί και να δείτε τις πλήρες θρεπτικές του αξίες κάντε κλικ εδώ.

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Continue Reading

Διατροφή

Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Το ζαμπόν, η γαλοπούλα, το σαλάμι, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο νόστιμα αλλαντικά τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας σε ένα κανονικό γεύμα εύκολα και γρήγορα.

Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Ωστόσο, κάθε προϊόν κρέατος προκειμένου να γίνει αλλαντικό  υφίσταται επεξεργασία όπως ψήσιμο, κάπνισμα και προσθήκη ουσιών, όπως αλάτι και νιτρώδη, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Γνωρίζατε ότι το νάτριο στα επεξεργασμένα κρέατα είναι περίπου 400% υψηλότερο από ό, τι στα μη επεξεργασμένα κρέατα; Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Το ζαμπόν, το σαλάμι, το στήθος γαλοπούλας και τα λουκάνικα είναι συνήθως υψηλά σε περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι).  Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες (προϊόντα διάσπασης φυτικών και ζωικών τροφών), σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, αρκετές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι είναι καρκινογόνες σε πειραματόζωα.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες  που παράγονται σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας του κρέατος (όπως το κάπνισμα) έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων του πεπτικού. Για να αποφύγετε τα νιτρικά και τα νιτρώδη, διαβάστε στις ετικέτες τροφίμων τα συστατικά που περιέχονται, στις συσκευασίες των αλλαντικών, και επιλέξετε επεξεργασμένα κρέατα χωρίς τα συστατικά αυτά.

Ορισμένα αλλαντικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η οποία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον, πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Ένας υγιής ενήλικας σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Άπαχα κρέατα, όπως το στήθος της γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά. Συνιστάται, λοιπόν, η λελογισμένη κατανάλωση των αλλαντικών στη διατροφή σας. Σας αρέσουν μερικές φέτες μπέικον στο brunch σας τo σαββατοκύριακo; Τότε ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα καθημερινά αλλαντικά στα γεύματα σας.

Σκεφτείτε τη διατροφή σας στο σύνολό της.  Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα αλλαντικά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και χαρακτηριστικά τουλάχιστον, είναι πως δεν ισχύουν γενικοί κανόνες για όλα. Κανονικά, η σύσταση τους και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπος κλπ. αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Ενδεικτικά:

Σαλάμι Αέρος Κλασικό

Θερμίδες 426 Kcals / 100g

Λιπαρά  38g / 100g

Πάριζα

Θερμίδες 193 kcals/ 100g

Λιπαρά 13g / 100g

Γαλοπούλα Καπνιστή Φιλέτο

Θερμίδες 110 Kcal / 100g

Λιπαρά 2g / 100g

Μορταδέλα με πιπέρι και φιστίκι

Θερμίδες 266 Kcal / 100g

Λιπαρά 22 g / 100g

Μπέικον Καπνιστό

Θερμίδες 325 Kcal / 100g

Λιπαρά 29g / 100g

Ζαμπόν μπούτι

Θερμίδες 112 Kcal / 100g

Λιπαρά 4g / 100g

Λουκάνικα Φρανκφούρτης

Θερμίδες 235 kcal / 100g

Λιπαρά 17g / 100g

Προσούτο

Θερμίδες  250 kcal/100g

Λιπαρά 17g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας βραστό

Θερμίδες 105 Kcal / 100g

Λιπαρά 3g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας καπνιστή

Θερμίδες 110.5 Kcal / 100g

Λιπαρά 2.50g / 100g

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Continue Reading

Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020

Έχεις αναλογιστεί ποτέ την σπουδαιότητα των τροφίμων στην καθημερινότητά σου; Αν δεν υπήρχαν τα τρόφιμα θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε μία καφετέρια, σε ένα παντοπωλείο ή σε ένα εστιατόριο; Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά…Τρόφιμο ίσων Ζωή! Είναι το πιο βασικό αγαθό μαζί με το νερό για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρόλα αυτά ένας στους εννιά ανθρώπους παγκοσμίως ζει υπό συνθήκες λιμού. Ήδη από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε τα τρόφιμα όχι ως προνόμιο των λίγων αλλά ως δικαίωμα όλων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τροφίμων-διατροφής κάθε 16 Οκτώβρη. Είναι μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να δείξει σε όλους μας τον γολγοθά των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πείνας, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την εξαλείψουμε βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.

Grow, nourish, sustain. Together

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην 75η παγκόσμια αυτή ημέρα ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων επικεντρώνεται σε ένα θέμα που θα συμβάλει στην επίτευξη του βασικού του στόχου που είναι-όπως ορίζει και το σύνθημά του- «Εξάλειψη της πείνας (#Zerohunger) ως το 2030!». Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο. Το «κλειδί» του φετινού κινήματος είναι η αειφορία (sustainability) που αποτελεί παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια και ενώ χρησιμοποιούνταν αρχικά ως δασοπονικός-γεωπονικός όρος, σήμερα αποτελεί βασική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος από οικονομικούς φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την αλόγιστη σπατάλη των ανεπτυγμένων χωρών, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής. Έτσι, βρέθηκε από τους επιστήμονες ένα μοντέλο αειφόρου διατροφής που ενώ θα υπάρχει μεγάλη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί παράλληλα η βιωσιμότητά του. Στόχος δηλαδή της αειφόρου ανάπτυξης (Α.Α) είναι να καλυφθούν οι ανάγκες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γονέων να καλύψουν τις δικές τους.

«Οι πράξεις μας, είναι το μέλλον μας»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, πλέον παράγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειαζόμαστε για να τραφούν όλοι και έτσι η τροφική αλυσίδα έπαψε να βρίσκεται σε αρμονία. Η πείνα, η παχυσαρκία, η κατάπτωση του περιβάλλοντος, η μικρή ποικιλία βιολογικών προϊόντων και η σπατάλη τροφής είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ αυτής της ανισορροπίας. Ειδικότερα φέτος, το 2020, που ο πλανήτης μας ήρθε αντιμέτωπος με τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιο οικονομικά ευάλωτες ομάδες (κυρίως μικρές αγροτικές επιχειρήσεις) δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Έτσι, όλες οι χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια ανάκαμψης από τον Covid-19. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε καλύτερες βάσεις που θα βοηθήσουν να αντισταθούμε σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι μια τέτοια πανδημία.

Πώς μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να συμβάλουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων-Διατροφής;

1. Υποστήριξε τις επιχειρήσεις/αγροκτήματα μικρής κλίμακας

Προτίμησε να ψωνίζεις από τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες μας προμηθεύουν με αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω μείωσης της κινητικότητας στην αγορά.

2. Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα

Το ήξερες πως αγοράζοντας φρούτα/λαχανικά εποχής μειώνεις την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα; Ένα τρόφιμο όταν είναι εκτός εποχής, θα χρειαστεί να ταξιδέψει πολύ ώστε να φτάσει στο τραπέζι σου και στην τοπική αγορά, πέραν τούτου, τα οπωρολαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, νόστιμα και θρεπτικά.

3. Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου

Με την κατανάλωση μιας μεγάλης γκάμας τροφίμων, πέραν το ότι προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, παράλληλα βοηθάμε και στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.

4. Φρόντισε για την ασφάλεια των τροφίμων που προμηθεύεσαι

Το τρόφιμο από τη στιγμή της συγκομιδής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου θα περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Αν ένα προϊόν δεν αποθηκευτεί σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον πολύ πιθανόν να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Προσπάθησε λοιπόν να σέβεσαι το τρόφιμο που αγοράζεις. Πρόσεξε τον τρόπο που θα το αποθηκεύσεις και θα το μαγειρέψεις. Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ώστε να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη αυτών.

5. Συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατέχουν καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνογνωσία θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια προϊόντων κατά τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής.

6. Αποδοχή τροφίμων που εμφανίζουν οπτικές αλλοιώσεις

Τρόφιμα τα οποία έχουν δεχτεί μικρές αλλοιώσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση (πχ. μη επαρκής χρωματισμός μήλου από παρατεταμένη ξηρασία) ενώ δε στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών συνήθως απορρίπτονται από τους καταναλωτές. Αυτό το φαινόμενο έχει οδηγήσει τους εμπόρους φρούτων και λαχανικών να μην αγοράζουν από τους παραγωγούς τα συγκεκριμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

7. Μείωση κατανάλωσης κρέατος

Το ήξερες ότι η βιομηχανία τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η κρεατοβιομηχανία; Οι αγελάδες για παράδειγμα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος 86 φορές περισσότερο από ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

8. Προσφορά δίκαιων οικονομικών όρων

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες που έχουν εκκρεμείς οφειλές αίροντας τους φόρους, επιμηκύνοντας τις ημερομηνίες καταβολής πληρωμών ή προσφέροντας εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εργαστούν ή να πουλήσουν την παραγωγή τους εξαιτίας κάποιων δυσχερών καταστάσεων όπως είναι π.χ. η εμφάνιση μιας πανδημίας.

9. Υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών μέσων

Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα φυσικά προϊόντα της γης, πρέπει να λάβουν υπόψιν τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η αφαίρεση αυτών και να χρησιμοποιούν φιλική προσέγγιση στη διαδικασία απομάκρυνσής τους από το φυσικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με θαλασσινά θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας Υπεύθυνης Αλίευσης.

10. Χρήση πρακτικών κομποστοποίησης

Με αυτή τη διαδικασία συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών, πολτοποιούνται και χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Τέτοιου είδους συσκευές μπορείτε να προμηθευτείτε για δική σας οικιακή χρήση.

11. Επένδυση των κυβερνήσεων στον ερευνητικό τομέα

Στόχος είναι να βρεθούν τεχνολογίες μείωσης ή αποτελεσματικότερης χρήσης εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και περαιτέρω ανάπτυξη κυκλικής διαχείρισης καλλιεργειών (κυκλική διαχείριση είναι ένας σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και φαρμάκων και η καλλιέργεια καθίσταται μερικώς αυτόνομη).

12. Προσφορά τροφίμων δεύτερης ποιότητας σε συσσίτια των δήμων

Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται σε άλφα και βήτα ποιότητα ανάλογα με το αν παρουσιάζουν ή όχι ελαττώματα στην εξωτερική τους συσκευασία. Συχνά μάλιστα τα τρόφιμα δεύτερης ποιότητας πετιούνται. Θα συνέβαλε θετικά στην εξάλειψη της πείνας ανά τον κόσμο αν αυτές οι βιομηχανίες έκαναν δωρεά τα τρόφιμα βήτα διαλογής σε συσσίτια. Είναι μια ενέργεια στην οποία θα μπορούσε να προβεί ο καθένας μας δίνοντας στο συσσίτιο του δήμου του τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα (π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη, μπισκότα κλπ.)

13. Αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων

Λόγω της πανδημίας του covid-19 οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε συσκευασμένα προϊόντα καθώς υπάρχει φόβος ότι τα τρόφιμα που είναι εκτός συσκευασίας έχουν έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μια πλαστική ή χάρτινη συσκευασία που δεν ανακυκλώνεται, τα μη συσκευασμένα φυτικά τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στα ράφια των καταστημάτων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα απορρίμματα.

14. Αγορά με σύνεση

Εν καιρώ πανδημίας πολλοί καταναλωτές θορυβήθηκαν και κατέληξαν σε υπεραγορές τροφίμων και γενικότερα προϊόντων που δεν τα είχαν άμεσα ανάγκη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανισορροπία στην αγορά.

«734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με λιγότερο από 1,61€ την ημέρα»

Γιατί η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων-Διατροφής είναι σημαντική;

  • Βοηθάει στην ευαισθητοποίηση προς τον συνάνθρωπο
  • Γίνεται υπενθύμιση σε όλους ότι η πείνα μπορεί να εξαλειφθεί

Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή ώστε να ταΐσει όλους τους ανθρώπους, ωστόσο, ετησίως 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται (δηλαδή περίπου 20% της παραγωγής τροφίμων). Αυτή η μέρα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να σταματήσουμε την σπατάλη τροφίμων.

  • Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση

Σαφώς το φαγητό είναι μια πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης αλλά μερικές φορές οδηγούμαστε σε υπερφαγίες. Αν λοιπόν, αρχίσουμε να τρώμε με σύνεση, δηλαδή όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη, τότε θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων και συνεπώς στη μείωση των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Το μήνυμα

Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταφέρει. Αυτή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσεις όλους αυτούς τους #FoodHeroes που παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να σου παρέχουν τρόφιμα για την επιβίωσή σου.

ΝΟΠΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αρχικό Άρθρο

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και τωρινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ’ οίκον επισκέψεις.

Continue Reading

Trending