Connect with us

Ομορφιά

Διατροφή και ψυχολογία

 

Ό,τι τρώμε επιδρά στην ψυχολογική μας διάθεση με δύο βασικούς τρόπους. Στον εγκέφαλο υπάρχουν 30-40 χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και χρησιμοποιούνται από τα περίπου δέκα εκατομμύρια εγκεφαλικά μας κύτταρα για την μετάδοση των διαφόρων μηνυμάτων. Πέντε με έξι από αυτούς τους  νευροδιαβιβαστές μπορεί να επηρεαστούν από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, η πατάτα και τα δημητριακά, περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μέσα από μια σειρά αντιδράσεων παράγει σεροτονίνη, μια χημική ουσία που έχει την ικανότητα να μας ηρεμεί.

Αντίθετα, εάν χρειαζόμαστε ενέργεια είναι καλύτερα να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που προάγει στον εγκέφαλο την παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, δυο χημικών ουσιών που χαρίζουν ενέργεια και κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Η επίδραση των τροφών γίνεται αισθητή στον οργανισμό περίπου μιάμιση με δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους.
Για την καταπολέμηση του συναισθήματος θλίψης     μπορούμε επίσης να προσλαμβάνουμε ω 3-λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τον τόνο, το σολομό και το λιναρόσπορο.

Για την βελτίωση της διάθεσής μας είναι απαραίτητο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Εάν το σάκχαρο του αίματος πέσει μπορεί να προκληθεί νευρικότητα και αλλαγή της διάθεσης. Για να το διατηρούμε σε σταθερά επίπεδα ας αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης ή τροφών πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες. Οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου απότομα, αλλά εξίσου απότομα πέφτει. Το αλκοόλ ευθύνεται επίσης για αισθήματα κατάθλιψης. Άρα καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωσή του.

 

 

 

Ποιο είναι το καταλληλότερο σνακ για να νιώσω ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας;

 

Συνδυάζοντας πρωτεΐνες με υδατάνθρακες μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τυρί με χαμηλά λιπαρά και κράκερ, δημητριακά με γάλα, ένα βραστό αβγό με ψωμί για τοστ, γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή φυστικοβούτυρο με κρακεράκια.

 

Υπάρχουν φαγητά που βοηθούν τις γυναίκες να ξεπεράσουν το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ);

 

Τα φουσκώματα, η νευρικότητα και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ΠΕΣ ξεπερνιούνται με την άσκηση. Εάν ελαττώσουμε την κατανάλωση καφέ και αυξήσουμε εκείνη των υδατανθράκων, και προσθέσουμε τραγανά τρόφιμα (μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ελαττώνουν το άγχος), θα ανακουφίσουμε τα συμπτώματα του ΠΕΣ. Το ασβέστιο βοηθά επίσης, ενώ η μείωση του αλκοόλ και οι μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση Ο σίδηρος βοηθά να ξεπεραστεί το αίσθημα κόπωσης που συνοδεύει το σύνδρομο.

 

Αναστασία Δουλγέρη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Διατροφής Αθλητών

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομορφιά

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: ένα αναδυόμενο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Παρότι συνεχώς γίνεται συζήτηση για τις βλαβερές ιδιότητες του ήλιου, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τον αποφεύγουμε. Ένας από τους πιο βασικούς, είναι αυτός της συγκέντρωσης ικανοποιητικών επιπέδων της βιταμίνης D, της βιταμίνης του ήλιου, που παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

 

Η συμβολή της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η βιταμίνη D είναι μια στεροειδής ορμόνη που συμμετέχει στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου. Κατά κύριο λόγο, βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου εντός φυσιολογικών ορίων στο αίμα. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και κατ’ επέκταση στη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών όπως και στην ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας, ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, ακόμα και του καρκίνου.

 

Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα μετά από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεαστεί από την εποχή του έτους, το γεωγραφικό πλάτος, την ώρα της ημέρας, τον τύπο του δέρματος, τη χρήση των αντηλιακών αλλά και την ηλικία. Ποσοστό λιγότερο του 10% προέρχεται από διαιτητικές πηγές, με τρόφιμα όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού και ορισμένα προϊόντα δημητριακών να παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

 

Έκθεση στον ήλιο και βιταμίνη D.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να αυξηθούν σημαντικά από την έκθεση στο ηλιακό φως. Θεωρητικά, η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για μερικά λεπτά είναι σε θέση να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού για τη συγκεκριμένη βιταμίνη. 15-20 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ. χωρίς αντηλιακό 3 φορές την εβδομάδα, είναι ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να παραχθεί στον οργανισμό η απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Το διάστημα αυτό, ο οργανισμός μπορεί να παράξει από 10.000 έως και 20.000 μονάδες (IU) βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί η ίδια πρόσληψη βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Η εξέταση για την αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

O Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN χρησιμοποιεί μια ανοσο- δοκιμασία, η οποία μετρά την ολική βιταμίνη D [25(ΟΗ)D]. Η βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος ανοσολογικός προσδιορισμός είναι ιδιαίτερα ακριβής και αξιόπιστος ως μέθοδος για την εκτίμηση της επάρκειας της βιταμίνης D. Η μέτρηση της 25(ΟΗ)D, της κύριας μορφής κυκλοφορούσας βιταμίνης D, χρησιμοποιείται ως βοήθημα κατά τη διαδικασία εκτίμησης της επάρκειας της βιταμίνης D και για την παρακολούθηση της θεραπευτικής ανταπόκρισης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαταραχές που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Χαμηλές συγκεντρώσεις 25(ΟΗ)D μπορεί να προκύψουν από ανεπαρκές ηλιακό φως, διαιτητική ανεπάρκεια, κακή απορρόφηση της βιταμίνης, ή διαταραχές στο μεταβολισμό της στερόλης στο ήπαρ. Η δοκιμή αυτή επίσης είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα D2. Για την ανίχνευση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, η μέτρηση της 1,25- διυδροξυβιταμίνης D δεν συνιστάται, καθώς τα επίπεδα μπορεί να δείχνουν παραπλανητικά φυσιολογικά σε ασθενείς με σημαντική ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Γενικά, ο Βιοπαθολόγος σας θα σας ενημερώσει ότι δεν υπάρχει καμία ειδική διαιτητική απαίτηση πριν από τη συλλογή δείγματος. Το μόνο που προτείνεται, είναι να έχει προηγηθεί νηστεία 8 έως 12 ωρών, ιδιαίτερα όταν η μέτρηση της συνδυάζεται με άλλες δοκιμές του οστικού μεταβολισμού.

 

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο βιταμίνης D.

Τα άτομα που πρέπει να υποβάλλονται στον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D είναι:

  • Τα άτομα με υποψία ανεπάρκειας βιταμίνης D (π.χ., άτομα με επίμονο, μη ειδικό μυοσκελετικό άλγος, ραχιτισμό, οστεομαλακία, οστεο- πόρωση, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική ανεπάρκεια, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, υπερπαρα- θυρεοειδισμό).
  • Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D (π.χ. εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι ενήλικες με ιστορικό μη τραυματικών καταγμάτων, παχύσαρκοι, εσώκλειστοι στο σπίτι και τα βρέφη που θηλάζουν χωρίς συμπληρώματα βιταμίνης D ή από μητέρες με ανεπάρκεια τη βιταμίνης D).
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με βιταμίνη D2 ή βιταμίνη D3.
  • Τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα 25(ΟΗ)D.
  • Τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα 25(OH)D (αντιεπιληπτικά φάρμακα, γλυκοκορτικοειδή, φάρμακα του AIDS, αντιμυκητιασικά, χολεστυραμίνη).
  • Τα άτομα με υποψία τοξικότητας, (π.χ. υπερασβεστιαιμία αδιευκρίνιστης προέλευσης).

 

Λήψη συμπληρωμάτων Βιταμίνης D.

Οι δύο μορφές της βιταμίνης D που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα είναι η D2 (εργοκαλσιφερόλη) και D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η D3 είναι η προτιμώμενη μορφή, καθώς είναι χημικά παρόμοια με την μορφή της βιταμίνης D που παράγεται από τον οργανισμό και πιο αποτελεσματική από τη D2 ως προς τη συγκέντρωση της βιταμίνης D στο αίμα. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, λαμβάνεται με ένα σνακ ή ένα γεύμα που περιέχει λίπος. Σε γενικές γραμμές, η λήψη συμπληρώματος 100 IU βιταμίνης D την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις της στο αίμα κατά 1 ng/mL μετά από 2 έως 3 μήνες.

Επιμέλεια Σύνταξης:

Τάκης Αποστολόπουλος

Κλινικός Βιοχημικός – Βιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Medisyn

 

Μάθετε περισσότερα για το Vrisko Diagnostiko εδώ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Continue Reading

Ομορφιά

Ομορφιά και Ιατρική

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η εξωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου αποτελεί το σημαντικότερο προσόν. Το κάλλος ανέκαθεν αποτελούσε φυσικό χάρισμα που όλοι ήθελαν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό για την απόκτηση αρμονικού σώματος, η περιποίηση της κώμης, η δερματοστιξία (tattoo) και η χρήση φυσικών καλλυντικών αποτελούν παραδείγματα συνηθειών που εμφανίζονται μέσα στο χρόνο και  σκοπό έχουν την ομορφιά.

Η εξωτερική εμφάνιση, όπως και η αντίληψη για την ομορφιά, την ευεξία και την γενικότερη υγεία, αποτελούν προτεραιότητες του σημερινού μέσου ανθρώπου, ενώ η αίσθηση ότι μια όμορφη εικόνα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην επαγγελματική, κοινωνική και ερωτική ζωή, είναι επίσης συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και τη σύγχρονη θεώρηση των πραγμάτων.

Η ομορφιά, εκτός από το κομμάτι της εξωτερικής μας εμφάνισης, σχετίζεται και με την ψυχική μας υπόσταση. Συναισθήματα και στάσεις όπως η αυτοπεποίθηση ή η αποδοχή, επηρεάζουν άμεσα την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και την εικόνα που δείχνουμε στους άλλους. Ένα παιδί με «πεταχτά αυτιά» ή ένας έφηβος με υπερτροφία μαζικού αδένα (γυναικομαστία) αντιλαμβάνονται ή και αντιμετωπίζουν σκληρή συμπεριφορά από τους συνομήλικους τους, με την αυτοπεποίθηση τους να επηρεάζεται φανερά και την εικόνα τους να επηρεάζεται από την στάση αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή, όπου η νίκη της ενάντια στον καρκίνο εδραιώνεται με την αποκατάσταση του μαστού. Κοινώς, το σώμα δεν προορίζεται να φυλακίζει τον ψυχισμό του ατόμου, απεναντίας πρέπει να  συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων του.

Ο ρόλος λοιπόν του Πλαστικού Χειρουργού ξεπερνά τα επιφανειακά όρια μίας αισθητικής απλά βελτίωσης, και φτάνει σε μία γενική βελτίωση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και πως αισθανόμαστε γι’ αυτήν. Το όπλο του; Η ειδικότητά του!

Η Πλαστική Χειρουργική είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με την διόρθωση και αποκατάσταση στο φυσιολογικό της μορφής στον άνθρωπο. Είναι η ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει τις δυσμορφίες, είτε αυτές προέρχονται από συγγενείς ανωμαλίες , είτε τραυματισμό, είτε έγκαυμα, είτε από ελλείμματα μετά από χειρουργική εκτομή για καρκίνο, είτε επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας (aging). Η προσπάθεια της έγκειται στην επίτευξη της καλύτερης λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης. Πρόκειται για μία ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και που προσφέρει νέες δυνατότητες. Παράδειγμα αυτού, το λίπος που θεωρούνταν άχρηστο μετά από μια λιποαναρρόφηση, με τις σύγχρονες τεχνικές να το χρησιμοποιούν στο πρόσωπο, το στήθος ή τους γλουτούς για βελτίωση του σχήματος και του όγκου (λιπομεταφορά).

Όλοι δικαιούμαστε να βλέπουμε στον καθρέπτη μία πιο αρμονική εικόνα από αυτή που μας έδωσε η φύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πλαστικός Χειρουργός είναι εκείνος που μπορεί να μας προικίσει με αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τη φυσική μας ομορφιά διορθώνοντας τις όποιες παραφωνίες στην εμφάνισής μας.

 Επιμέλεια Σύνταξης:      

Απόστολος Β. Παγανός

Πλαστικός Χειρούργος

 

Μάθετε περισσότερα για τον δρ. Απόστολο Παγανό και τους τομείς εξειδίκευσής του εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πολύ-ιατρείο MA.CO Health, διαβάστε εδώ.

Continue Reading

Ομορφιά

Black Truffle: το μαύρο «διαμάντι» για την επιδερμίδα μας.

Ιδιαίτερο άρωμα, μοναδικό χρώμα, ασυναγώνιστες ιδιότητες. Όσα επίθετα και να χρησιμοποιήσει κανείς, δεν θα μπορέσει να περιγράψει πλήρως τη μαύρη τρούφα, αυτό το πολύτιμο στοιχείο της φύσης που μάγεψε ολόκληρους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και θα συνεχίσει να το κάνει χάρη στα πολύπλευρα οφέλη του.

Το επονομαζόμενο «μαύρο διαμάντι», πέρα από την υψηλή διατροφική του αξία που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, χρησιμοποιείται και για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς λόγους. Οι αρθριτικοί και μυϊκοί πόνοι και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, είναι από τα ζητήματα υγείας που η μαύρη τρούφα μπορεί να ρυθμίσει, ενώ αποτελεί δυνατό χαρτί και για τον τομέα της κοσμετολογίας.

Μετά την εκτεταμένη έρευνα της Kaloe για τη δημιουργία μίας ισχυρής φόρμουλας ομορφιάς, δημιουργήσαμε την αναπλαστική, αντιγηραντική και αντιοξειδωτική Kaloe Black Truffle Regenerating Lift Cream, αυτόν τον θησαυρό που συμβάλει στην απόκτηση λαμπερής και αναζωογονημένης επιδερμίδας. Μάλιστα, ο συνδυασμός της μαύρης τρούφας με το ισχυρό ενεργό συστατικό Revivyl και τη σύνθεση Rubixyl και Progeline, δρα καταλυτικά στην αντιγήρανση, την αναζωογόνηση, την επιδιόρθωση και την άμυνα της επιδερμίδας στον χρόνο. Η νεανική ελαστικότητα μέσα από μία κρέμα είναι πια γεγονός.  Kaloe Black Truffle Regenerating Lift Cream και ανακαλύψτε τη μαγεία της μαύρης τρούφας.

 

Μάθετε περισσότερα στο www.kaloe.gr .

Για να αποκτήσετε το  Kaloe Black Truffle Regenerating Lift Cream, πατήστε εδώ.

 

Continue Reading

Trending