Connect with us

Ψυχολογία

Εξάλειψη της Αναβλητικότητας

 

 

Γράφει: Πέγκυ Μουζάκη, Nlp Life Coach & Nlp Global Trainer

Η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και σχεδόν όλοι έχουμε διανύσει ή διανύουμε το κατώφλι της. Μέχρι που κάποιοι συνειδητοποίησαν τι χάνουν όντας αναβλητικοί και κινητοποιήθηκαν. 

Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (Nlp) λέμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ταλεντάκι σε κάποια συμπεριφορά.  Άρα και οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται αναβλητικοί έχουν ταλέντο στο να το κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν πως το κάνουν, ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί το μυαλό τους, ποια παράμετρος επηρεάζει την συμπεριφορά που θα ήθελαν να έχουν και δεν έχουν και αναβάλουν δραστηριότητες που οφείλουν να κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν το πώς το κάνουν και όχι γιατί το κάνουν. 

Πίσω από την αναβλητικότητα βρίσκεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο φόβος της απόρριψης. Ο πιο κοινός φόβος στον κόσμο.  Π.χ. θέλω να ζητήσω προαγωγή Αλλά.. Ή πρέπει να κάνω αυτά τα τηλεφωνήματα Αλλά..  Σε αυτό το Αλλά κρύβεται ένας φόβος.. Δεν θα μου δώσει την προαγωγή.. Η Ωχ τι θα ακούσω στην άλλη γραμμή κλπ.

Σημαντικό ρόλο στην χαλιναγώγηση της αναβλητικότητας παίζει o τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την οποιαδήποτε δραστηριότητα αναβάλουμε. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να συμβάλουν στην διαφορετική προσέγγιση: 

Τι έχω να κερδίσω όταν το κάνω?

Τι έχω να χάσω αν δεν το κάνω?

Για ποιο λόγο μου θέλω να το κάνω?

Τι θα προσφέρει στη ζωή μου ?

Πως θα νιώθω όταν το κάνω?

Η Πειθαρχία είναι μυς που εξασκείται. Όπως ένας αθλητής για να έχει υψηλές αποδόσεις οφείλει να ελέγχει την αναβλητικότητά του προκειμένου να αυξήσει την απόδοσή του άλλο τόσο και κάποιος που θέλει να έχει ξεχωριστά αποτελέσματα στη ζωή του  ή ακόμη και να μην αναβάλλει τη ζωή του οφείλει να είναι πειθαρχημένος. 

Οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα και τα συναισθήματα παράγουν την ανάλογη δράση. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι πρέπει να ζητήσω προαγωγή αλλά επειδή δεν είμαι αρκετά καλός ή δεν αξίζω καλύτερη θέση δεν θα την πάρω, καταλαβαίνουμε ότι τα συναισθήματα που θα γεννηθούν μόνο ενθαρρυντικά δεν θα είναι και τότε αρχίζει ο εγκέφαλος να γεννά χιλιάδες δικαιολογίες προκειμένου να αναστείλει την πράξη μας. Ο τρόπος λοιπόν που μιλάμε στον εαυτό μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε παίζουν μεγάλο ρόλο στην παρότρυνση για δράση και όχι αναβολή, είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία.  Έρευνες έχουν δείξει  ότι ένα 25% των ανθρώπων που γράφονται σε γυμναστήριο παρόλο που προ-πληρώνουν ετήσια συνδρομή πηγαίνουν μία η δύο φορές στην αρχή. Γιατί πολύ απλά αν ξεκινήσεις σκεπτόμενος ότι «άντε πάλι πάμε να χτυπηθούμε…» ή ήρθε η ώρα του βασανιστηρίου…. το μήνυμα που περνάς στον εγκέφαλό σου δεν είναι διόλου ευχάριστο. Ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα…απλά ακούει αυτό που του λες και αρέσκεται στην επιδίωξη της χαράς και όχι του πόνου.  Κάτι λοιπόν που δεν παράγει χαρά ή ευχαρίστηση αυτόματα δημιουργεί την αντίδραση του παγώματος ή της φυγής.

Οι κρυμμένες πεποιθήσεις παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αναβλητικότητα. Αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό της ενσυνείδητης αντίδρασης σε οποιοδήποτε ερέθισμα είναι μόνο το 5% και το υπόλοιπο 95% προέρχεται από τον υποσυνείδητο νου, τότε καταλαβαίνουμε ότι πολλές από τις συμπεριφορές μας καθοδηγούνται από το υποσυνείδητο το οποίο έχει αποθηκευμένες μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις από όλη την πορεία της ζωής μας.

Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας επιτρέπει πλέον σε οποιαδήποτε ηλικία να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε. Θέλει τεχνική, εξάσκηση και πειθαρχία.

Κάποια βήματα που ενδεχομένως να βοηθήσουν στον περιορισμό ή εξάλειψη της αναβλητικότητας είναι τα ακόλουθα:

1o βήμα είναι να ανακαλύψει κάποιος ποιο είναι το εμπόδιο, τι τον σταματάει να δράσει.

2ο βήμα είναι να αρχίσει να χρησιμοποιεί συνειδητά λέξεις που ενδυναμώνουν αντί να αποτρέπουν. Οι λέξεις κατασκευάζουν την πραγματικότητά μας. Αν λοιπόν έχουμε συνηθίσει να λέμε στον εαυτό μας είσαι άχρηστος, δεν πρόκειται να καταφέρεις κάτι κ.λ.π, πεποιθήσεις που βέβαια έχουν υιοθετηθεί και αναπαράγονται από την παιδική μας ηλικία, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο εγκέφαλος μας θα βρίσκει πάντα δικαιολογίες για να μην τολμούμε.

3ο βήμα όποτε θέλουμε να κάνουμε κάτι και το αναβάλλουμε ας σκεφτούμε: Τρελαίνομαι με την ιδέα να…. Ή θέλω τόσο πολύ να…. Ή είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να…. Ή αισθάνομαι υπέροχα στην ιδέα και μόνο….. Ξεγελάμε τον εγκέφαλο ο οποίος δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα απλά ακούει και ανταποκρίνεται.

4ο βήμα ας σκεφτούμε τα οφέλη που έχουμε να λάβουμε αφού κάνουμε αυτό που αναβάλλουμε συνεχώς. Ας νιώσουμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση.

5ο βήμα επειδή ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος στην ανταμοιβή ας σκεφτούμε ότι αφού εκτελέσω την εργασία που έχω θα ανταμείψω τον εαυτό μου με μία ωραία ταινία ή ένα ωραίο ποτήρι κρασί. Στα παιδάκια πάντα λέμε κάνε τα μαθήματά σου και μετά μπορείς να παίξεις, ή φάγε το φαγητό σου και μετά θα σου πάρω παγωτό.

Αν σκεφτούμε πόσες στιγμές ζωής χάνουμε αναβάλλοντας πράγματα και ταυτόχρονα πόσο γρήγορα το σε 5’ γίνεται 10’, και το 10’ γίνεται 20’…. Και μιλήσουμε διαφορετικά στον εγκέφαλό μας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κινητοποιηθούμε.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Πόσο καλή είναι η ψυχική μου υγεία;

«Δεν νιώθω καλά, μήπως…, νιώθω πως θα τρελαθώ…, είμαι καλά;» Μία ερώτηση που οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα αναρωτηθήκαμε, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας. Ίσως αναρωτηθήκαμε μετά από 2-3 κακές μέρες ή όταν αυτές οι μέρες έγιναν …περισσότερες. Ίσως όταν νιώσαμε την απώλεια μέσα από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, έναν χωρισμό, μία ασθένεια… Ίσως όταν αισθανθήκαμε ανασφάλεια και έλλειψη σταθερότητας λόγω οικονομικών προβλημάτων, προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων… Ίσως αναρωτηθήκαμε αν είμαστε καλά όταν η μελαγχολία ή η θλίψη μας μετατράπηκε σε απελπισία ή ακόμη όταν νιώσαμε πως έχουμε αποκοπεί από τον ίδιο μας τον εαυτό…

Οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχουμε τακτικά την ψυχική μας υγείας για να αξιολογήσουμε πως αισθανόμαστε. Μάλιστα μπορούμε να σταθούμε και να αναρωτηθούμε – όπως όταν νοιαζόμαστε για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και προσπαθούμε να δούμε αν είναι καλά! Μπορούμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας που θα μας δώσουν μία πρώτη εικόνα για το «πόσο καλά είμαστε ψυχολογικά»…

Χρόνος και χώρος για τον εαυτό μου: Προφανώς είναι δύσκολο μέσα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις και την φροντίδα τρίτων να «ακούσουμε» ή και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τις ανάγκες του. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε μία «multi-tasking» λειτουργία που δεν δίνουμε πραγματικά χώρο για να καθίσουμε και να προβληματιστούμε με το «πως είμαστε». 

Η καθημερινή λειτουργικότητα: Ένας πολύ εύκολος τρόπος να ελέγξουμε την ψυχική μας υγεία είναι μέσα από το κατά πόσο είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητα. Μάλιστα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες αν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με την καθημερινή του ζωή. Για παράδειγμα, «Μπορώ να εκπληρώσω τους πολλαπλούς ρόλους μου ως εργαζόμενος/η, σύντροφος, σύζυγος, εραστής/ερωμένη, γονιός, γιος ή κόρη, φίλος ή φίλη, …;» Αν υπάρχει δυσκολία, τότε μάλλον αυτό είναι σημάδι ότι τα πράγματα «δεν πάνε και τόσο καλά!»

Τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας: Υπάρχουν εναλλαγές στη διάθεσή μας; Ας παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις: 

 • Πώς άλλαξε η συμπεριφορά μου;
 • Υπάρχουν συμπεριφορές που με προβληματίζουν;
 • Μου παραπονιούνται οι άλλοι για κάποιες από τις συμπεριφορές μου;
 • Πώς άλλαξαν τα συναισθήματά μου;
 • Βρίσκω ακόμα χαρά σε πράγματα που κάποτε με χαροποιούσαν;
 • Λαμβάνω ικανοποίηση στην καθημερινότητα;
 • Είμαι ευερέθιστος/η, τσακώνομαι, συγκρούομαι, θέλω να χτυπήσω ή χτυπάω ανθρώπους;
 • Νιώθω περισσότερο πεσμένος/η από ό, τι συνήθως;
 • Λειτουργώ περισσότερο καταστροφικά ή αυτοκαταστροφικά από ό, τι συνήθως;
 • Έχω σκεφτεί να κάνω κακό στον εαυτό μου ή σε άλλους;
 • Αποφεύγω τους ανθρώπους;
 • Πόσο διαρκούν τα παραπάνω συμπτώματα;

Ο καθένας μπορεί να έχει κάποιες μέρες που δεν είναι και τόσο καλές. Άλλωστε, όπως λέμε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Αν όμως νιώθουμε άσχημα, για παράδειγμα, αν είμαστε αγχωμένοι, στενοχωρημένοι, απογοητευμένοι, νευριασμένοι… για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μάλλον χρειάζεται να ανησυχήσουμε και ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Το σώμα μου: Λέμε πως το σώμα μας μιλάει, απλά εμείς δεν έχουμε μάθει να το ακούμε, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά μέσα από τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Το σώμα μας επηρεάζεται από την ψυχική μας υγεία και το αντίστροφο, καθώς η ψυχική και η σωματική μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ας παρατηρήσουμε λίγο τον εαυτό μας λοιπόν και ας αναρωτηθούμε:

 • Κοιμάμαι καλά;
 • Τρώω καλά;
 • Τρίζω τα δόντια μου;
 • Νιώθω μυϊκή ένταση στο λαιμό ή τους ώμους μου;
 • Έχω την ίδια ενέργεια όπως συνήθως;
 • Φροντίζω την υγιεινή μου;
 • Κάθε πότε κάνω εξετάσεις για την υγεία μου;

Δεν χρειάζεται να περιμένω μέχρι τα πράγματα να πάρουν μία άσχημη τροπή. Σε έναν τέλειο κόσμο, οι άνθρωποι θα πήγαιναν στο γιατρό και θα έκαναν τον ετήσιο έλεγχο για την υγεία για να επιβεβαιωθούν πως η υγεία τους είναι καλή και δεύτερον για πρόληψη. Είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβουμε ένα πρόβλημα στην υγεία μας από το να προσπαθήσουμε να το θεραπεύσουμε…

Μαρίνα Μόσχα 

Continue Reading

Ψυχολογία

Μη βάζεις φρένο στα όνειρά σου!

Είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά δεν έχουμε μάθει να ονειρευόμαστε. Οι στόχοι που βάλαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας αλλά και οι προσδοκίες των άλλων μάς ψαλίδισαν τις φιλοδοξίες ακόμα και από τότε που ήμασταν παιδιά. Κι αυτά τα όνειρα εγκλωβίστηκαν. Δεν χάθηκαν ολότελα, αλλά πήγαν και φώλιασαν στα πιο κρυφά μέρη του μυαλού μας, γεμίζοντάς μας με ανικανοποίητα θέλω που στοιχειώνουν τις προσπάθειές μας να κατακτήσουμε πολύπλευρα την ευτυχία. 

Κατανοώντας τι είναι αυτό που μας κράτησε τα πόδια δεμένα στη γη, θα συνειδητοποιήσεις γιατί δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένη. 

Μπορείς να ελέγξεις το φόβο που επιστρατεύει το βολεμένο Εγώ σου, κάθε φορά που ξυπνούν μέσα σου νέα όνειρα. Ο φόβος για την αλλαγή, η μετατόπιση ευθυνών, αλλά και η ανωριμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας παραμορφώνουν τα πραγματικά μας Θέλω. Τα καταδικάζουν πριν καν γεννηθούν. 

Με το coaching θα συνειδητοποιήσεις πως διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία και για να ονειρεύεσαι ελεύθερα αλλά και για να ζεις όπως εσύ θέλεις! Αν έχεις τολμήσει να το ονειρευτείς, έχεις τη δύναμη και να το καταφέρεις! Έχεις γεννηθεί για να κυνηγάς τα καλύτερα. Για να μη συμβιβάζεσαι!

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να μη… φρενάρεις. Μπορεί οι ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά στο τέλος το νήμα θα κόψουν μονάχα οι νικητές, αυτοί δηλαδή που δεν σταμάτησαν στιγμή να χτίζουν το όνειρό τους. Μέσα από την καθυστέρηση, μέσα από τον δικαιολογημένο φόβο, μέσα από τις προσωπικές τους αμφισβητήσεις, είναι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους στο μετά και δεν διαπραγματεύονται πως έχουν μια αναντικατάστατη θέση εκεί. 

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πόσο εύκολα εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου;

Όσο σκληραίνουν η καρδιά μας και τα συναισθηματικά αντανακλαστικά μας, τόσο πιο εύκολα διαγράφουμε από το καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες ουσιαστικές για τη συναισθηματική μας ανάπτυξη λέξεις. Εσύ, αλήθεια, πόσα “ευχαριστώ” είπες σήμερα και πόση αγάπη μοίρασες ιδιαίτερα αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται;

Με το τσιγκέλι τραβάμε να αποσπάσουμε ένα “ευχαριστώ”, ένα “παρακαλώ”, ένα “καλημέρα”, ένα “συγγνώμη”. Οι πιο απλές λέξεις, οι πιο αυτόματες λεκτικές αντιδράσεις στα όμορφα συναισθήματα που δημιουργούν η άμιλλα, η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη, η καλοσύνη, δύσκολα βγαίνουν πια από το στόμα μας. Αν τύχει ποτέ να τα ψελίσουμε, είναι εκβιασμένα και δανεικά γιατί τα περιμένουμε πάντα πίσω. 

Πόσο εύκολα ξεχνάμε τα αυτονόητα και πόσο δύσκολα θέλουμε να δεσμευτούμε για την ευτυχία μας. Πόσο λυτρωτικό είναι να αναγνωρίζεις, να έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να αγαπάς χωρίς γιατί, να μιλάς με πράξεις. 

 • Η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη, η ευγένεια, η ανωτερότητα ποτέ δεν πέφτουν στο κενό. Ποτέ δεν πέφτουν κάτω. Επιστρέφουν πάντα σε αυτόν που έχει ανοίξει σε αυτές την καρδιά του. 
 • Δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να ελέγχουμε την ενέργεια των άλλων, μπορούμε όμως να γίνουμε εμείς κανάλια θετικής ροής!

Δοκίμασε να ξαναβάλεις τις μαγικές λεξούλες “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”, “καλημέρα”, “συγγνώμη” στο λεξιλόγιό σου. Θα διαπιστώσεις πόση λυτρωτική δύναμη κρύβουν! Το σεμινάριο αυτό θα σου δώσει την έμπνευση και τα συναισθηματικά καύσιμα για να κάνεις την αρχή με μικρά αλλά ανεκτίμητης αξίας βήματα!

Μια αρχή για όλες τις υπέροχες νίκες που αξίζεις και μπορείς να καταφέρεις!

Νικόλας Ουρανός, ACCΒραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & RelationshipCoach

Υ.Γ: 

 1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
 2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Trending