Connect with us

Ψυχολογία

Εξάλειψη της Αναβλητικότητας

 

 

Γράφει: Πέγκυ Μουζάκη, Nlp Life Coach & Nlp Global Trainer

Η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και σχεδόν όλοι έχουμε διανύσει ή διανύουμε το κατώφλι της. Μέχρι που κάποιοι συνειδητοποίησαν τι χάνουν όντας αναβλητικοί και κινητοποιήθηκαν. 

Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (Nlp) λέμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ταλεντάκι σε κάποια συμπεριφορά.  Άρα και οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται αναβλητικοί έχουν ταλέντο στο να το κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν πως το κάνουν, ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί το μυαλό τους, ποια παράμετρος επηρεάζει την συμπεριφορά που θα ήθελαν να έχουν και δεν έχουν και αναβάλουν δραστηριότητες που οφείλουν να κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν το πώς το κάνουν και όχι γιατί το κάνουν. 

Πίσω από την αναβλητικότητα βρίσκεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο φόβος της απόρριψης. Ο πιο κοινός φόβος στον κόσμο.  Π.χ. θέλω να ζητήσω προαγωγή Αλλά.. Ή πρέπει να κάνω αυτά τα τηλεφωνήματα Αλλά..  Σε αυτό το Αλλά κρύβεται ένας φόβος.. Δεν θα μου δώσει την προαγωγή.. Η Ωχ τι θα ακούσω στην άλλη γραμμή κλπ.

Σημαντικό ρόλο στην χαλιναγώγηση της αναβλητικότητας παίζει o τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την οποιαδήποτε δραστηριότητα αναβάλουμε. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να συμβάλουν στην διαφορετική προσέγγιση: 

Τι έχω να κερδίσω όταν το κάνω?

Τι έχω να χάσω αν δεν το κάνω?

Για ποιο λόγο μου θέλω να το κάνω?

Τι θα προσφέρει στη ζωή μου ?

Πως θα νιώθω όταν το κάνω?

Η Πειθαρχία είναι μυς που εξασκείται. Όπως ένας αθλητής για να έχει υψηλές αποδόσεις οφείλει να ελέγχει την αναβλητικότητά του προκειμένου να αυξήσει την απόδοσή του άλλο τόσο και κάποιος που θέλει να έχει ξεχωριστά αποτελέσματα στη ζωή του  ή ακόμη και να μην αναβάλλει τη ζωή του οφείλει να είναι πειθαρχημένος. 

Οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα και τα συναισθήματα παράγουν την ανάλογη δράση. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι πρέπει να ζητήσω προαγωγή αλλά επειδή δεν είμαι αρκετά καλός ή δεν αξίζω καλύτερη θέση δεν θα την πάρω, καταλαβαίνουμε ότι τα συναισθήματα που θα γεννηθούν μόνο ενθαρρυντικά δεν θα είναι και τότε αρχίζει ο εγκέφαλος να γεννά χιλιάδες δικαιολογίες προκειμένου να αναστείλει την πράξη μας. Ο τρόπος λοιπόν που μιλάμε στον εαυτό μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε παίζουν μεγάλο ρόλο στην παρότρυνση για δράση και όχι αναβολή, είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία.  Έρευνες έχουν δείξει  ότι ένα 25% των ανθρώπων που γράφονται σε γυμναστήριο παρόλο που προ-πληρώνουν ετήσια συνδρομή πηγαίνουν μία η δύο φορές στην αρχή. Γιατί πολύ απλά αν ξεκινήσεις σκεπτόμενος ότι «άντε πάλι πάμε να χτυπηθούμε…» ή ήρθε η ώρα του βασανιστηρίου…. το μήνυμα που περνάς στον εγκέφαλό σου δεν είναι διόλου ευχάριστο. Ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα…απλά ακούει αυτό που του λες και αρέσκεται στην επιδίωξη της χαράς και όχι του πόνου.  Κάτι λοιπόν που δεν παράγει χαρά ή ευχαρίστηση αυτόματα δημιουργεί την αντίδραση του παγώματος ή της φυγής.

Οι κρυμμένες πεποιθήσεις παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αναβλητικότητα. Αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό της ενσυνείδητης αντίδρασης σε οποιοδήποτε ερέθισμα είναι μόνο το 5% και το υπόλοιπο 95% προέρχεται από τον υποσυνείδητο νου, τότε καταλαβαίνουμε ότι πολλές από τις συμπεριφορές μας καθοδηγούνται από το υποσυνείδητο το οποίο έχει αποθηκευμένες μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις από όλη την πορεία της ζωής μας.

Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας επιτρέπει πλέον σε οποιαδήποτε ηλικία να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε. Θέλει τεχνική, εξάσκηση και πειθαρχία.

Κάποια βήματα που ενδεχομένως να βοηθήσουν στον περιορισμό ή εξάλειψη της αναβλητικότητας είναι τα ακόλουθα:

1o βήμα είναι να ανακαλύψει κάποιος ποιο είναι το εμπόδιο, τι τον σταματάει να δράσει.

2ο βήμα είναι να αρχίσει να χρησιμοποιεί συνειδητά λέξεις που ενδυναμώνουν αντί να αποτρέπουν. Οι λέξεις κατασκευάζουν την πραγματικότητά μας. Αν λοιπόν έχουμε συνηθίσει να λέμε στον εαυτό μας είσαι άχρηστος, δεν πρόκειται να καταφέρεις κάτι κ.λ.π, πεποιθήσεις που βέβαια έχουν υιοθετηθεί και αναπαράγονται από την παιδική μας ηλικία, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο εγκέφαλος μας θα βρίσκει πάντα δικαιολογίες για να μην τολμούμε.

3ο βήμα όποτε θέλουμε να κάνουμε κάτι και το αναβάλλουμε ας σκεφτούμε: Τρελαίνομαι με την ιδέα να…. Ή θέλω τόσο πολύ να…. Ή είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να…. Ή αισθάνομαι υπέροχα στην ιδέα και μόνο….. Ξεγελάμε τον εγκέφαλο ο οποίος δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα απλά ακούει και ανταποκρίνεται.

4ο βήμα ας σκεφτούμε τα οφέλη που έχουμε να λάβουμε αφού κάνουμε αυτό που αναβάλλουμε συνεχώς. Ας νιώσουμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση.

5ο βήμα επειδή ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος στην ανταμοιβή ας σκεφτούμε ότι αφού εκτελέσω την εργασία που έχω θα ανταμείψω τον εαυτό μου με μία ωραία ταινία ή ένα ωραίο ποτήρι κρασί. Στα παιδάκια πάντα λέμε κάνε τα μαθήματά σου και μετά μπορείς να παίξεις, ή φάγε το φαγητό σου και μετά θα σου πάρω παγωτό.

Αν σκεφτούμε πόσες στιγμές ζωής χάνουμε αναβάλλοντας πράγματα και ταυτόχρονα πόσο γρήγορα το σε 5’ γίνεται 10’, και το 10’ γίνεται 20’…. Και μιλήσουμε διαφορετικά στον εγκέφαλό μας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κινητοποιηθούμε.

 

Ψυχολογία

Σχεδίασε από την αρχή τη ζωή σου

Ένα από τα βασικά συστατικά του μοντέρνου ορισμού της αγάπης είναι η προσωπική μας δράση και δημιουργικότητα. Όλες εκείνες οι ενεργές επιλογές που θα αποφασίσουμε να εντάξουμε στη σκαλέτα της καθημερινότητάς μας και χρειάζονται από εμάς κινητοποίηση και αποφασιστικότητα για να τελεσφορήσουν. Αυτό είναι το σημείο όπου αποφασίζω να σχεδιάσω από την αρχή την καθημερινή μου δράση, αφαιρώντας μηχανικότητα και προσθέτοντας συνειδητότητα.

Ένας καλός άξονας για να ξεκινήσω να επανασχεδιάζω το πλάνο μου είναι να καταγράψω όλες τις βασικές ανάγκες που χρειάζομαι ως άνθρωπος να ικανοποιήσω για να αισθάνομαι ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος. Θα διαπιστώσω πως όχι απλώς θα καλύψω με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες μου, αλλά μέσα από τη δράση θα κατακτήσω και ένα νέο επίπεδο ατομικής υπευθυνότητας και πειθαρχίας, που θα με οδηγήσει με μια νέα αυτοπεποίθηση.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης έχει ως εξής :

Ενθαρρύνω τις κλίσεις και τα ταλέντα μου: λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πού και ως προς τι ένα ταλέντο μας είναι οξυμμένο ή έχει τον τρόπο να αναπτυχθεί. Κάπου, κάπως, κάποτε «είχα πειστεί» πως «μεγάλωσα», πως «δεν είχα χρόνο», πως «είχα άλλες προτεραιότητες», αλλά τώρα πια είναι εξόχως σημαντικό να αναγνωρίσω και να δώσω και πάλι αξία στις εκφάνσεις που ξεχωρίζω και να τις αναπτύξω. Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθώ με την καλλιτεχνική μου ροπή στην ποίηση ή στην υποκριτική, να εντρυφήσω στα εικαστικά ή στη φωτογραφία.

Μου δίνω χρόνο, προσοχή και επικεντρώνω στην αυτοπαρατήρηση: Βρίσκω πάντα χρόνο για μικρά διαλείμματα με τον εαυτό μου μέσα στη μέρα, όπου ανασυντάσσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο που είμαι σε κίνηση φροντίζω να μη χάνω επαφή με τη «γεύση της ζωής», έτσι όπως ακριβώς ξεδιπλώνεται κάθε στιγμή μέσα μου.

Δε φοβάμαι τις εξόδους ή το να πηγαίνω σε μέρη μόνη μου: Προσωπικά, μπορεί να πήγα πρώτη φορά στο σινεμά μόνος μου όταν συμπλήρωσα τα 33 μου χρόνια, αλλά μόλις τότε ανακάλυψα τι έχανα έως εκείνη τη στιγμή. Αν δε φροντίσω να είμαι καλή και συναρπαστική παρέα για εμένα, πάρα πολύ δύσκολα θα είμαι καλή παρέα και αργό-

τερα για τον/τη σύντροφό μου. Επιπλέον, παύει η χαρά και η διασκέδασή μου να είναι συνδεδεμένη με την παρουσία κάποιου άλλου. Προσθέτω έτσι μια δυναμική στο ενεργητικό μου, έχοντας παράλληλα και την πολυτέλεια σε αυτή την προσωπική μου διαδρομή να ακούσω καθαρότερα το ένστικτό μου και να παρατηρήσω καλύτερα

τα «σημάδια» και ό,τι «τυχαίο» εκδηλώνεται γύρω μου.

Βγαίνω από τον «αυτόματο πιλότο»:  Είναι σημαντικό η κάθε μέρα μου να περιέχει εκπλήξεις και για να μην τις περιμένω παθητικά. Γίνομαι ο ίδιος αυτός που τις επιδιώκει. Είχα μάθει καλά να δρω μηχανικά και να προωθώ τη ρουτίνα του προγράμματός μου αφήνοντάς τη στον «αυτόματο πιλότο». Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα είναι καθοριστικής σημασίας να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι το διαφορετικό. Να είσαι ανοιχτή στο «καινούριο». Ακόμα και μια μικρή αλλαγή, λόγου χάρη, το να αλλάξεις το κατάστημα απ’ όπου ψωνίζεις ή να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδρομή σε ένα συνηθισμένο σου δρομολόγιο, θα σε κάνει να δίνεις «προσοχή» και να ζεις όλο και περισσότερο στο παρόν σου.

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

Γεφύρωσε το χάσμα της επικοινωνίας στη σχέση σου

Lead: Δεν υπάρχει υγιής σχέση χωρίς ένα καλά δομημένο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων. 

Αυτό φυσικά δεν χρειάζεται να σου το πει κάποιος ειδικός σχέσεων. Το διαπιστώνεις κάθε φορά που ακόμα και η πιο μικρή και ασήμαντη διαφωνία οδηγεί σε επικούς τσακωμούς. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης είναι η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία. Με τη σειρά της η καλή επικοινωνία αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και επουλώνει τυχόν προβλήματα στη σχέση που οφείλονται στην κακή συνεννόηση και την έλλειψη πίστης στις δυνατότητες και την αξιοπιστία του συντρόφου μας.

Έχει τύχει σχεδόν σε όλους μας με το πέρασμα του χρόνου να μας φαίνεται πως ο άλλος έχει αλλάξει, πως ακούγεται σχεδόν σαν ένας ξένος κάθε φορά που μας μιλάει. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Η κακή επικοινωνία είναι ικανή να μεταφέρει μπερδεμένα μηνύματα και να αποκωδικοποιήσει λανθασμένα όσα θέλουμε να πούμε και όσα εννοούμε, συμμαχώντας βέβαια με τις προκαταλήψεις που χτίζει μοιραία ο χρόνος μέσα σε μία σχέση. 

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη επικοινωνίας που κάνουμε στη σχέση είναι να διαμορφώνουμε μοτίβα συμπεριφορών τα οποία περιμένουμε να επαληθευτούν. Με άλλα λόγια πολύ συχνά περιμένουμε από το σύντροφό μας να δρα και να σκέφτεται όπως ακριβώς εμείς. Οποιοδήποτε άλλο μοτίβο φαντάζει ξένο και εχθρικό,  γιατί πάντα στο μυαλό μας λειτουργεί υποσυνείδητα η επιθυμία της συναισθηματικής ταύτισης. Θέλουμε δηλαδή να νιώθει ο άλλος όπως ακριβώς νιώθουμε και εμείς. 

Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά. Ακόμα και τα μεγαλύτερα χάσματα επικοινωνίας οφείλονται συνήθως σε μια βασική και ουσιαστική παρεξήγηση μεταξύ αντρών και γυναικών. Κάθε φορά που πλησιάζουμε το σύντροφό μας για να του παραπονεθούμε, εκείνος αποκωδικοποιεί αυτή την προσπάθειά μας ως αίτημα για να αναλάβει δράση. Ως άλλος “Mr Fix it” προσπαθεί να καθησυχάσει και να αποκαταστήσει τον προβληματισμό της συντρόφου του, χωρίς ωστόσο πραγματικά να την ακούει! Το μόνο που θέλει είναι να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα! Η σύντροφος, από την άλλη, δεν επιθυμεί πάντα την εξεύρεση μιας μαγικής λύσης, καθώς υπάρχουν φορές που το μόνο που επιδιώκει είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον και την προσοχή του συντρόφου της και τίποτα άλλο. 

Και όσο ο άντρας προσπαθεί να βρει μία λύση στην ανησυχία της γυναίκας, γιατί του προκαλεί αμηχανία και άγχος, τόσο εκείνη εκνευρίζεται γιατί δεν την ακούει πραγματικά. Αντίστοιχα κι εκείνος δοκιμάζει τα όριά του γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει  γιατί εκείνη παραμένει ανικανοποίητη αφού της παρέχονται εναλλακτικές λύσεις. 

Η πραγματική αγάπη, ωστόσο, δεν είναι ατομικό άθλημα. Δεν αρχίζει και τελειώνει σε μας. Έχει πάντα δύο άξονες, δύο πόλους. Η ελλειμματική επικοινωνία παρουσιάζει ως αναγκαία την κατάργηση αυτών των δύο πόλων και προβάλλει ως πραγματική την αγάπη όχι έτσι όπως τη νιώθουμε αλλά έτσι όπως την περιμένει ο άλλος.

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

7 πράγματα που χρειάζεται να ξεφορτωθείς για να προχωρήσεις μπροστά.

Γράφει η Έλενα Μουρατίδου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Υπάρχουν κάποια πράγματα που ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς μια για πάντα. Δεν τα χρειάζεσαι πια, σε περιορίζουν ενώ εσύ νιώθεις έτοιμη να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις ψηλά! 

  1. Άφησε πίσω σου αυτό που ανήκει στο παρελθόν. Αυτό που έγινε, που δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που δεν έχει άλλη ζωή μέσα σου, μόνο τρώει σαν σαράκι τη δική σου. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και εσύ, βρίσκεσαι στο παρόν.
  2. Ήρθε η ώρα να απολαύσεις το παρόν σου και να σταματήσεις να σκέφτεσαι μόνιμα το μέλλον σου. Απόλαυσε αυτό που έχεις τώρα, σίγουρα θα βρεις τουλάχιστον πέντε πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη και υπάρχουν στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Σταμάτα να υπερφορτώνεις το μέλλον σου με «συνθήκες» και ξεκίνα να επενδύεις στο παρόν.
  3. Ξεφορτώσου την ενοχή που νιώθεις όταν αρνείσαι μία πρόταση, όταν δε θέλεις να αναλάβεις μία ακόμα ευθύνη, όταν δε θέλεις να μιλήσεις στο τηλέφωνο, όταν δε θέλεις να πας τη βόλτα που υποσχέθηκες. Απενεχοποίησε το «όχι» σου. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείς σχέσεις αληθινές που αντέχουν στο χρόνο.
  4. Σταμάτα να σε υποβαθμίζεις, να σε υποβιβάζεις και να μη σε αναγνωρίζεις. Αναγνώρισε ποια είσαι και τί έχεις καταφέρει ως εδώ. Και δώσε τα εύσημα σε εσένα την ίδια, στην επιμονή σου, στην αποφασιστικότητα σου.
  5. Στείλε διακοπές χωρίς εισιτήριο επιστροφής τον αναλυτικό σου νου. Αυτόν που περνάει ώρες, μέρες, αναλύοντας ξανά και ξανά την ίδια κατάσταση. Μην ξοδεύεις την υπέροχη ζωή σου στην υπερανάλυση. Πέρνα στη δράση, πάρε αποφάσεις!
  6. Σταμάτα να προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους και ξεκίνα να αποδέχεσαι πως δεν θα αρέσεις σε όλους. Δε θα σε αποδέχονται όλοι. Είναι εντάξει, γιατί ούτε και εσύ τους αποδέχεσαι όλους άλλωστε. Επένδυσε στις σημαντικές για εσένα σχέσεις.
  7. Μην ρίχνεις την ευθύνη στους άλλους. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις το 100% της ευθύνης σου και να δημιουργήσεις τη ζωή σου, το περιβάλλον σου, όπως εσύ το θέλεις. Δεν υπάρχουν σωτήρες, όλα γίνονται από εσένα για εσένα.

Πάρε την απόφαση, άφησε τα πίσω και προχώρα μπροστά, με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο της νικήτριας στα χείλη.

Και θυμήσου: όλα γίνονται, αρκεί να το πιστέψεις και να αναλάβεις δράση. 

Είσαι ο δημιουργός της ζωής σου!

Έλενα Μουρατίδου

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.elenamouratidou.com

Continue Reading

Trending