Connect with us

Ψυχολογία

Εξάλειψη της Αναβλητικότητας

 

 

Γράφει: Πέγκυ Μουζάκη, Nlp Life Coach & Nlp Global Trainer

Η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και σχεδόν όλοι έχουμε διανύσει ή διανύουμε το κατώφλι της. Μέχρι που κάποιοι συνειδητοποίησαν τι χάνουν όντας αναβλητικοί και κινητοποιήθηκαν. 

Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (Nlp) λέμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ταλεντάκι σε κάποια συμπεριφορά.  Άρα και οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται αναβλητικοί έχουν ταλέντο στο να το κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν πως το κάνουν, ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί το μυαλό τους, ποια παράμετρος επηρεάζει την συμπεριφορά που θα ήθελαν να έχουν και δεν έχουν και αναβάλουν δραστηριότητες που οφείλουν να κάνουν. Εξετάζουμε λοιπόν το πώς το κάνουν και όχι γιατί το κάνουν. 

Πίσω από την αναβλητικότητα βρίσκεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο φόβος της απόρριψης. Ο πιο κοινός φόβος στον κόσμο.  Π.χ. θέλω να ζητήσω προαγωγή Αλλά.. Ή πρέπει να κάνω αυτά τα τηλεφωνήματα Αλλά..  Σε αυτό το Αλλά κρύβεται ένας φόβος.. Δεν θα μου δώσει την προαγωγή.. Η Ωχ τι θα ακούσω στην άλλη γραμμή κλπ.

Σημαντικό ρόλο στην χαλιναγώγηση της αναβλητικότητας παίζει o τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την οποιαδήποτε δραστηριότητα αναβάλουμε. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να συμβάλουν στην διαφορετική προσέγγιση: 

Τι έχω να κερδίσω όταν το κάνω?

Τι έχω να χάσω αν δεν το κάνω?

Για ποιο λόγο μου θέλω να το κάνω?

Τι θα προσφέρει στη ζωή μου ?

Πως θα νιώθω όταν το κάνω?

Η Πειθαρχία είναι μυς που εξασκείται. Όπως ένας αθλητής για να έχει υψηλές αποδόσεις οφείλει να ελέγχει την αναβλητικότητά του προκειμένου να αυξήσει την απόδοσή του άλλο τόσο και κάποιος που θέλει να έχει ξεχωριστά αποτελέσματα στη ζωή του  ή ακόμη και να μην αναβάλλει τη ζωή του οφείλει να είναι πειθαρχημένος. 

Οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα και τα συναισθήματα παράγουν την ανάλογη δράση. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι πρέπει να ζητήσω προαγωγή αλλά επειδή δεν είμαι αρκετά καλός ή δεν αξίζω καλύτερη θέση δεν θα την πάρω, καταλαβαίνουμε ότι τα συναισθήματα που θα γεννηθούν μόνο ενθαρρυντικά δεν θα είναι και τότε αρχίζει ο εγκέφαλος να γεννά χιλιάδες δικαιολογίες προκειμένου να αναστείλει την πράξη μας. Ο τρόπος λοιπόν που μιλάμε στον εαυτό μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε παίζουν μεγάλο ρόλο στην παρότρυνση για δράση και όχι αναβολή, είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία.  Έρευνες έχουν δείξει  ότι ένα 25% των ανθρώπων που γράφονται σε γυμναστήριο παρόλο που προ-πληρώνουν ετήσια συνδρομή πηγαίνουν μία η δύο φορές στην αρχή. Γιατί πολύ απλά αν ξεκινήσεις σκεπτόμενος ότι «άντε πάλι πάμε να χτυπηθούμε…» ή ήρθε η ώρα του βασανιστηρίου…. το μήνυμα που περνάς στον εγκέφαλό σου δεν είναι διόλου ευχάριστο. Ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα…απλά ακούει αυτό που του λες και αρέσκεται στην επιδίωξη της χαράς και όχι του πόνου.  Κάτι λοιπόν που δεν παράγει χαρά ή ευχαρίστηση αυτόματα δημιουργεί την αντίδραση του παγώματος ή της φυγής.

Οι κρυμμένες πεποιθήσεις παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αναβλητικότητα. Αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό της ενσυνείδητης αντίδρασης σε οποιοδήποτε ερέθισμα είναι μόνο το 5% και το υπόλοιπο 95% προέρχεται από τον υποσυνείδητο νου, τότε καταλαβαίνουμε ότι πολλές από τις συμπεριφορές μας καθοδηγούνται από το υποσυνείδητο το οποίο έχει αποθηκευμένες μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις από όλη την πορεία της ζωής μας.

Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας επιτρέπει πλέον σε οποιαδήποτε ηλικία να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε. Θέλει τεχνική, εξάσκηση και πειθαρχία.

Κάποια βήματα που ενδεχομένως να βοηθήσουν στον περιορισμό ή εξάλειψη της αναβλητικότητας είναι τα ακόλουθα:

1o βήμα είναι να ανακαλύψει κάποιος ποιο είναι το εμπόδιο, τι τον σταματάει να δράσει.

2ο βήμα είναι να αρχίσει να χρησιμοποιεί συνειδητά λέξεις που ενδυναμώνουν αντί να αποτρέπουν. Οι λέξεις κατασκευάζουν την πραγματικότητά μας. Αν λοιπόν έχουμε συνηθίσει να λέμε στον εαυτό μας είσαι άχρηστος, δεν πρόκειται να καταφέρεις κάτι κ.λ.π, πεποιθήσεις που βέβαια έχουν υιοθετηθεί και αναπαράγονται από την παιδική μας ηλικία, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο εγκέφαλος μας θα βρίσκει πάντα δικαιολογίες για να μην τολμούμε.

3ο βήμα όποτε θέλουμε να κάνουμε κάτι και το αναβάλλουμε ας σκεφτούμε: Τρελαίνομαι με την ιδέα να…. Ή θέλω τόσο πολύ να…. Ή είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να…. Ή αισθάνομαι υπέροχα στην ιδέα και μόνο….. Ξεγελάμε τον εγκέφαλο ο οποίος δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα απλά ακούει και ανταποκρίνεται.

4ο βήμα ας σκεφτούμε τα οφέλη που έχουμε να λάβουμε αφού κάνουμε αυτό που αναβάλλουμε συνεχώς. Ας νιώσουμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση.

5ο βήμα επειδή ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος στην ανταμοιβή ας σκεφτούμε ότι αφού εκτελέσω την εργασία που έχω θα ανταμείψω τον εαυτό μου με μία ωραία ταινία ή ένα ωραίο ποτήρι κρασί. Στα παιδάκια πάντα λέμε κάνε τα μαθήματά σου και μετά μπορείς να παίξεις, ή φάγε το φαγητό σου και μετά θα σου πάρω παγωτό.

Αν σκεφτούμε πόσες στιγμές ζωής χάνουμε αναβάλλοντας πράγματα και ταυτόχρονα πόσο γρήγορα το σε 5’ γίνεται 10’, και το 10’ γίνεται 20’…. Και μιλήσουμε διαφορετικά στον εγκέφαλό μας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κινητοποιηθούμε.

 

Ψυχολογία

Πώς μπορείς να βγεις πιο δυνατή μέσα από ένα διαζύγιο;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στις στατιστικές μια γεωμετρική αύξηση στα διαζύγια, ξεπερνώντας πλέον το ιλιγγιώδες ποσοστό του 50% για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι, άραγε, αυτό ένας ικανός παράγοντας να σε τρομάξει όταν αναζητάς τον ιδανικό σύντροφο για να δεσμευτείς ή να σε κλονίσει στο να πιστέψεις και να βιώσεις την αληθινή αγάπη;

Και όμως, η διαδικασία ενός διαζυγίου, όχι μόνο δε σε καθιστά ανάπηρη ερωτικά, αλλά σου δίνει και μεγαλύτερη εμπειρία, «τεχνογνωσία» και αποφασιστικότητα ώστε να ανακαλύψεις την αληθινή αγάπη. Πολλοί που έχουν περάσει από αυτή τη φάση, ισχυρίζονται πως όσα διαδραματίζονται τις μέρες του χωρισμού και τους μήνες του διαζυγίου ισοδυναμούν με θάνατο. Και από ιδία πείρα κρίνοντας, θα συμφωνήσω μαζί τους.

Ναι, σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει και εγώ. Είσαι πεσμένη στο «κανναβάτσο», χτυπημένη, ιδρωμένη, πονεμένη από φωνές, λόγια, απειλές του «αντιπάλου», με τον οποίο πριν από λίγο καιρό είχατε πιστέψει πως μπορούσατε να μοιραστείτε την υπόλοιπη ζωή σας. Βρίσκεσαι σε τραγική κατάσταση και αισθάνεσαι απαίσια,, όχι μόνο επειδή «αλλάζεις δέρμα» χωρίζοντας, αλλά κυρίως επειδή έχεις φορτωθεί τη στάμπα της αποτυχίας. «Πώς κάτι που “αγάπησα” τόσο πολύ μπόρεσε και με “πλήγωσε” τόσο πολύ;» Αυτό το ερώτημα βασανίζει διαρκώς στο μυαλό σου.

Τι έφταιξε άραγε και καταλήξατε σε αυτό το σημείο; Ίσως, επειδή έως τώρα επιλέγατε να χρησιμοποιείτε στη ζωή σας πράγματα που σας πρόσφεραν ψήγματα κατασκευασμένης και προσωρινής «ευτυχίας». Δεν είχες καλή διάθεση; Πήγαινες για ένα all day shopping. Τσακώθηκες με τον σύζυγό; Ας του πάρω ένα δώρο ή ας πάμε ένα έξτρα τριήμερο διακοπές κάπου για να συμφιλιωθούμε. Δε έδινες προσοχή και δεν περνούσες χρόνο με τον άνθρωπό σου επειδή αφιέρωνες περισσότερο χρόνο στη δουλειά σου; Ας του χαρίσω χρήματα να τα ξοδέψει όπου θέλει.

Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζω τον «απέναντι» και «πάω για άλλα». Πόσες φορές χρειάζεται να κάνω τα ίδια λάθη για να καταλάβω πως αλλού βρίσκεται η λύση και η λύτρωση;

Όταν αποφασίζεις να παντρευτείς, δηλαδή να δεσμευτείς νομικά και συναισθηματικά ενώπιον Θεού και ανθρώπων, κουβαλάς μαζί σου άπειρες πεποιθήσεις και στερεότυπα που έχεις αρχίσει να σχηματίζεις από τη νηπιακή σου κιόλας ηλικία, όπως όλοι μας. Βασίζεσαι, λοιπόν, στα χαρίσματα που έχει ο σύντροφός σου και που φαίνεται να ικανοποιούν όλα εκείνα τα στερεότυπα που σου έχουν γίνει βίωμα. Πιστεύεις ότι είναι ικανά να κάνουν έναν γάμο να κρατήσει. Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε, στην πραγματικότητα σταματάμε να «δουλεύουμε» πραγματικά για τη σχέση.

Το να είναι ο σύντροφος μου ιδανικός πατέρας για την ανατροφή των παιδιών μας είναι αρκετό, όταν δεν προσπαθεί στους άλλους τομείς της σχέσης μας να εξελίσσεται; Για παράδειγμα μπορεί να ελέγχει τις αντιδράσεις που προέρχονται από τα συναισθήματά του; Ωστόσο, αν έχεις αντιμετωπίσει και ξεπεράσει το σοκ του διαζυγίου, είσαι πιο έτοιμη να «ακούσεις» και πιο ανοιχτή να «εφαρμόσεις». Επίσης, είναι πολύ βασικό να κλείσεις το συντομότερο δυνατόν όλες τις εκκρεμότητες, όχι μόνο τις συναισθηματικές, αλλά και αυτές που έχεις μαζί με τον τέως σχετικά με χαρτιά, συμβόλαια, οικονομικά, συμφωνίες.

Αφού κλείσεις οριστικά την πόρτα στο παλιό και ξεκινήσεις να αποτοξινώνεσαι για να φέρεις το καινούριο, είσαι πραγματικά έτοιμη να αναζητήσεις, να αμφισβητήσεις, να μάθεις. Να εισπράξεις γνώση από τους καλύτερους και με τον καιρό να την προσαρμόσεις  στα μέτρα σου, να την εφαρμόσεις και, με την ανάλογη πειθαρχία που θα επιδείξεις, να την κάνεις κτήμα σου. Καταλαβαίνεις πως η αποστειρωμένη συναισθηματική γυάλα όπου μέχρι τότε ζούσες, ναι μεν έσπασε, αλλά απελευθέρωσε ενέργεια για ένα νέο, πιο καθαρό και συνειδητό ξεκίνημα, αρχικά σε σχέση με τον εαυτό σου και έπειτα με το άλλο φύλο. 

Όλος αυτός ο πόνος που βίωσες και η ανώμαλη προσγείωση σου ότι ο πόνος δεν είναι ένας αληθινός εχθρός, αλλά ένας εφήμερος σύμμαχος. Τώρα πια, δε βολεύεσαι με το μέτριο, το σχετικό, βάζεις νέους στόχους και νέα όρια

Ήρθε η ώρα να συμφιλιωθείς και να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, την πηγή, τη βάση και την αφετηρία μιας επιτυχημένης σχέσης. Τελικά, μπορεί να βγήκες από έναν γάμο, αλλά δεν είσαι σε μειονεκτική θέση. Ίσως να πλήρωσες ένα μεγάλο τίμημα για όλα αυτά που βίωσες, αλλά τα κέρδη σου είναι σημαντικά. Έμαθες να παρατηρείς και να αξιολογείς καλύτερα τα σημάδια. Δεν ωραιοποιείς πια καταστάσεις. Δε θέλεις να εκπέμπεις μια αύρα απελπισμένης για σχέση. Από την εμπειρία σου έχεις γίνει ρεαλίστρια και έμαθες καλά πως δεν αρκεί απλώς να βρίσκεσαι σε μια σχέση για να αισθάνεσαι την αγάπη.

Και φυσικά μπορείς να εξελιχθείς σε «πόλο έλξης». Θα βρεθούν πάρα πολλοί που θα θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους μαζί σου, αφού εσύ ξέρεις πραγματικά και όχι επιφανειακά, πώς να κάνεις την κατάρα του διαζυγίου ευλογία της ερωτικής και συναισθηματικής σου κατάρτισης.

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

Η Κρίση σαν ευκαιρία

Κρίση, κοινωνική και οικονομική, υπερθέρμανση του πλανήτη, πανδημία, θάνατοι, έχουν δημιουργήσει στο μυαλό μας σύγχυση, αβεβαιότητα και φόβο. Αναμφισβήτητα διανύουμε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Κάποιοι μένουμε παθητικοί σε αυτές, ενώ άλλοι δρούμε πολύ παρορμητικά, παίρνοντας λάθος αποφάσεις.

Όταν τα πράγματα ερμηνεύονται ή βιώνονται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα από αρνητικά συναισθήματα, επηρεάζεται η σκέψη, η συμπεριφορά, ο τρόπος που μιλάμε και ενεργούμε. Φράσεις όπως «όλα καταρρέουν, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, το σύστημα φταίει για αυτό που ζούμε», είναι περιοριστικές πεποιθήσεις που βάζουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στη ζωή μας. Βιώνοντας διαρκώς την ίδια κατάσταση, μένουμε στάσιμοι. Φοβόμαστε να αλλάξουμε οτιδήποτε απλό στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να χτίζουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση και να χάνουμε την ελπίδα μας.

Είναι μία καλή στιγμή να κατανοήσουμε ότι ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό, τώρα μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι και να αναλάβουμε δράση. Αυτό που χρειάζεται να ξεκινήσουμε να κάνουμε σήμερα, είναι αυτό που θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Το παρελθόν δεν έχει σημασία. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε ή  α) να αλλάξουμε τον τρόπο που νιώθουμε όπως, να νικήσουμε τους φόβους μας, να απαλλαγούμε από το άγχος, να έχουμε αυτοπεποίθηση,  ή  β) να αλλάξουμε τις πράξεις μας, όπως να κόψουμε το φαγητό ή το ποτό, την αναβλητικότητά μας κ.λ.π. Το βασικό είναι ότι θέλουμε να πετύχουμε μία αλλαγή, αλλά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να την υλοποιήσουμε.

Ο στόχος μου είναι να κινητοποιώ τους ανθρώπους να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Να τους υπενθυμίζω πως η δύναμη να αλλάξουμε καθετί, βρίσκεται μέσα μας και ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσουμε αυτό που επιθυμούμε. 

Το πρώτο βήμα μας είναι να αποβάλουμε σήμερα, κάθε αρνητική σκέψη και να εστιάσουμε στο τι ακριβώς είναι σημαντικό για εμάς. Το δεύτερο βήμα είναι η επιμονή μας σε αυτό το σημαντικό που θέλουμε να κάνουμε. Tο τρίτο μας βήμα είναι να αποφασίσουμε το πότε ξεκινάμε. 

Πολλές φορές η συμμετοχή μας σε ένα κατάλληλο περιβάλλον- ομάδα συνεργασίας, αγάπης και ενδυνάμωσης, μας προσφέρει θετική ενέργεια από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Επενδύοντας στον εαυτό μας, νιώθουμε ηρεμία και γαλήνη. Η γυμναστική, βελτιώνει την υγεία και τη συναισθηματική μας ευεξία. Διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης, αισθανόμαστε τη θετική παρακίνηση. Εκφράζοντας ελεύθερα στο ημερολόγιό μας σκέψεις, συναισθήματα και στόχους μας, μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Αναγνωρίζοντας, για κάθε τομέα της ζωής μας, τι ακριβώς είναι αυτό που επιθυμούμε, βελτιώνουμε την υγεία, τα οικονομικά, τα επαγγελματικά, τις σχέσεις, τη νοοτροπία μας. 

Η προσωπική μας εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας από τους περιορισμούς που επιβάλουν οι απαιτήσεις των εξωτερικών συνθηκών. 

΄Εχοντας δημιουργήσει το Βιωματικό ταξίδι ενδυνάμωσης των 12 ημερών, που εμπνεύστηκα στην πανδημία, πιστεύω πως τώρα είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, να χτίσουμε νέες συνήθειες και να εστιάσουμε στους στόχους μας. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε πιο παραγωγικοί, πιο οργανωτικοί, πιο έτοιμοι να ελέγχουμε το άγχος και να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία οτιδήποτε μας συμβεί. 

Όπως γράφει η Νieves Rut, «Όταν επιλέγεις να μαθαίνεις απολαμβάνοντας, τότε το δράμα θα αρχίσει να εξαφανίζεται από τη ζωή σου, κι εσύ θα έχεις επίγνωση ότι όλα όσα συμβαίνουν γίνονται πάντα για το καλό σου», 

Μαρούλα Κουνινιώτη

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης

-Life & Business coach-facebook/Linkendln

mail: [email protected]

Continue Reading

Ψυχολογία

Η σχέση με τον εαυτό μας

Σύμφωνα με τις κοινωνικές πεποιθήσεις, η γυναίκα «πρέπει» να είναι καλή κόρη, νοικοκυρά, σύντροφος, εργαζόμενη κ.λ.π. Αποκτώντας οικογένεια και παιδιά έχει ακόμα ένα ρόλο, αυτόν της μητέρας. Αναρωτιέμαι, κατά πόσο μια γυναίκα σήμερα μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκριθεί εξίσου καλά και στους πέντε ρόλους της και να νιώθει ο εαυτός της; 

Όταν άρχισα να αποκτώ ένα ένα ρόλο, ενώ το απολάμβανα, ένιωθα σαν τη «spider woman». Έτρεχα όλη την ημέρα για να είμαι συνεπής και καλή σε όλα. Συνειδητοποιώντας ότι το άγχος και η αυπνία έγιναν στενοί φίλοι μου, αποφάσισα να αλλάξω, δηλαδή να δράσω. ‘Αλλαξα τα «πρέπει» που μου υπαγόρευαν οι περιοριστικές πεποιθήσεις και οι ενοχές μου. Απλοποίησα τη ζωή μου και αποφάσισα να βάλω προτεραιότητες, σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες. Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να εστιάζω σε όσα μου δίνουν ηρεμία, χαρά και προσωπική ανάπτυξη. Πόσες από εσάς αναλαμβάνετε καθημερινά υπερβολικές υποχρεώσεις και σχεδόν «σας έχετε ξεχάσει»; Πόσες επιθυμείτε να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε το χώρο και το χρόνο; Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας είναι το Α και το Ω και είναι αυτή που μας καθορίζει. Για να δημιουργήσουμε καλή σχέση με εμάς, χρειάζεται να: 

  • Μας κατανοήσουμε.
  • Έλθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά και το σώμα μας.
  • Αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας.
  • Μας αποδεχτούμε και μας αγαπήσουμε όπως ακριβώς είμαστε.
  • Υιοθετήσουμε ένα νέο σύστημα πεποιθήσεων και συμπεριφορών.

Φροντίζοντας εμάς και εφαρμόζοντας τα πιο πάνω, αρχίζουμε να πραγματοποιούμε βήμα-βήμα όσα μας ικανοποιούν και μας εξελίσσουν. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας. Ο ρόλος του «πολύ-εργαλείου» που είμασταν ξεθωριάζει και τη θέση του παίρνει ο ρόλος μιας ήρεμης, δυναμικής, γεμάτης αυτοπεποίθηση γυναίκας. Μιας γυναίκας που της αξίζει να ονειρευτεί, να διεκδικήσει και να ζήσει όπως πραγματικά επιθυμεί.

Μαρούλα Κουνινιώτη

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης

-Life & Business coach-facebook/Linkendln

mail: [email protected]

Continue Reading

Trending