Connect with us

Ομορφιά

Επεμβάσεις ταμπού

Dr Δημήτρης Τριανταφύλλου,
Πλαστικός Χειρουργός

Η αισθητική χειρουργική των γεννητικών οργάνων αποτελεί μια περιοχή “taboo”. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στο πλαίσιο της αυξανόμενης τάσης και ζήτησης πλαστικής χειρουργικής για όλα τα μέρη του σώματος, αυξάνονται παράλληλα και οι επεμβάσεις χειρουργικής στα γεννητικά όργανα κι αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες.

ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Πριν από μερικά χρόνια η Aμερικανική Eταιρία Πλαστικής Χειρουργικής βάζει στους ετήσιους πίνακές της την πλαστική χειλέων γεννητικών οργάνων( labiaplasty). Αιτίες που μπορεί να οδηγηθεί μία γυναίκα σε μια τέτοια απόφαση είναι η βελτίωση της εικόνας της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία μπορεί να δημιουργεί ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα. Η υπερτροφία των χειλέων, η ασυμμετρία τους, δηλαδή, ένα μεγάλο-ένα μικρό, ο υπερχρωματισμός (σκούρο χρώμα), η εικόνα στον καθρέφτη, η εικόνα υπερτροφίας με στενά ρούχα (κολάν) μπορεί να ενοχλούν στην κοινωνική ζωή, να δυσχεραίνουν την επίσκεψη στο γυμναστήριο κλπ, δημιουργώντας σε ορισμένα άτομα έντονο αίσθημα ντροπής μέχρι και αποφυγή σύναψης σχέσεων. Οι πιο συχνές επεμβάσεις –ανάλογα την αιτία- είναι:

  1. η μείωση των μικρών χειλέων
  2. η μείωση των μεγάλων χειλέων
  3. η αύξηση των μεγάλων χειλέων (με υαλουρονικό οξύ ή λίπος, όταν αυτό χρειάζεται)
  4. η λιποαναρρόφηση του εφηβαίου
  5. η αποτρίχωση με laser
  6. η ενίσχυση του σημείου G (με υαλουρονικό οξύ, που από αρκετούς αμφισβητείται αν και είναι αρκετά συχνή μικροεπέμβαση στις Η.Π.Α.)
  7. η θεραπεία σύσφιξης του κόλπου με laser ( LVT, Laser Vaginal Tightening). Με Laser Εrbium Yag επιτυγχάνεται remodeling του κόλπου, νεοκολλαγονογένεση, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη του κόλπου
  8. η κολποπλαστική (vaginoplasty), δηλαδή, η αποκατάσταση της χαλάρωσης του κόλπου με χειρουργική μέθοδο Η αναισθησία είναι συνήθως τοπική ή όταν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει με μέθη και σπανιότερα με γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως 1 ώρα, ενώ απαιτείται παραμονή του ασθενή στην κλινική μόνο μερικές ώρες, σπάνια έως 1 διανυκτέρευση.

ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Για την αντίστοιχη αντρική περιοχή, οι πλέον συχνές επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση οσχέου -αρκετές φορές η εναποθήκευση λίπους στην περιοχή «θάβει» ένα τμήμα του ανδρικού μορίου-, η επιμήκυνση του πέους –τ’ αποτελέσματα αφορούν κυρίως στη φάση της χαλάρωσης-, η αύξηση της διαμέτρου του πέους (ως 30% με τη χρήση βιοδιασπώμενων scaffolds, αφού προηγουμένως εμβαπτιστούν σε βλαστοκύτταρα και το λίφτινγκ οσχέου. Η τελευταία επέμβαση μονοπώλησε το ενδιαφέρον πριν λίγα χρόνια κι όταν ρωτήθηκε σχετικά ο George Clooney, απάντησε ότι σ’ αυτήν την επέμβαση οφειλόταν η επίσκεψή του στον πλαστικό χειρουργό. Στην επέμβαση αυτή γίνεται ανόρθωση του κρεμασμένου οσχέου.

Info: Αποφοίτησε απ’ το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσ/ νίκης και τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΑΑΣ). Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στο Washinghton University of St Louis. διετέλεσε διευθυντής Υγειονομικού στα δωδεκάνησα, επιμελητής στο 424 ΓΣΝΕ. Κατείχε τον βαθμό του Αρχίατρου και τη θέση του διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής στο 424 ΓΣΝΕ και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Γενικού Αρχίατρου (Συνταγματάρχης). Είναι μέλος της εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής (www.herpas.gr) και υποψήφιο Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της κλινικής Γέννεσις Θεσσαλονίκης και της EUROMEDICA Ρόδου. [email protected] www.drplastic.eu

Ομορφιά

Ρινοπλαστική – τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Οι λειτουργικές και αισθητικές ρινοπλαστικές είναι από τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική και ειδικότερα στην πλαστική χειρουργική προσώπου και ως εκ τούτου αποτελούν μια πρόκληση για όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Απαιτούν αναλυτική προεγχειρητική μελέτη, εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε περιστατικού και εκτεταμένη κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση και των πλέον δύσκολων περιστατικών.

Όπως αναφέραμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κάθε περιστατικό να αναλύεται και να προσεγγίζεται εξατομικευμένα. Προεγχειρητικά πρέπει να γίνεται ενδελεχής σχεδίαση της νέας μύτης και αυτή να προσαρμόζεται στο πρόσωπο της ασθενούς ή του ασθενή, τηρώντας πάντοτε βασικές αρχές και κανόνες που σχετίζονται με την πλαστική χειρουργική της ρινός. Είναι θεμελιώδες λάθος να θεωρεί μια ασθενής ή ένας ασθενής ότι μπορεί να αποκτήσει την ίδια μύτη με κάποιο άλλο πρόσωπο, π.χ. κάποιος διασημότητας και θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός να αρνείται κατηγορηματικά να προβεί στη διενέργεια της επέμβασης.

Ένα χειρουργείο ρινοπλαστικής απαιτεί μετεγχειρητικά υπομονή. Η μύτη είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και μετά από την επέμβαση χρειάζεται αρκετό χρόνο έως ότου διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις που δεν έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση στη μύτη, το διάστημα αυτό φτάνει περίπου στους 12 μήνες. Ήδη βέβαια από τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση η διαφορά είναι εμφανής και οι ασθενείς μπορούν να χαίρονται με την καινούρια τους μύτη. Ειδικότερα δε στις περιπτώσεις εκείνες που πρόκειται για επανεπέμβαση, απαιτείται ακόμη περισσότερος χρόνος έως ότου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα (έως και 2 έτη).

Όσον αφορά το κομμάτι της λειτουργικότητας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κομμάτι της αισθητικής. Με άλλα λόγια δεν αρκεί απλά η αλλαγή της εξωτερικής όψης της μύτης αλλά απαιτείται και η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Εάν δε διορθωθεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, τότε είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα επηρεαστεί και η εξωτερική όψη της μύτης και θα απαιτηθεί εκ νέου χειρουργική παρέμβαση για τη διόρθωση των όποιων προβλημάτων.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις πλέον απαιτητικές και συναρπαστικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, που όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να επιδιώκει φυσικά και αρμονικά αποτελέσματα, ενθυμούμενος πάντοτε τη ρήση των αρχαίων ημών προγόνων πως «παν μέτρον άριστον».

Περικλής Δ. Καραϊσκάκης 

Πλαστικός Χειρουργός

Ειδικευθείς στη Γερμανία 

τ. Αναπλ. Δ/ντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής St. Josef Hospital Essen-Kupferdreh

www.drkaraiskakis.gr

Continue Reading

Ομορφιά

Lifting Προσώπου: Ο «βασιλιάς» ξανά στον θρόνο του

Ο Πλαστικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφύλλου, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, αποκαθιστά το κάπως «παρεξηγημένο» lifting προσώπου για τις γυναίκες που σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε μια κίνηση βελτίωσης της εξωτερικής τους εικόνας με τη βοήθεια της επιστήμης.

Θέτοντας κάποια ζητήματα για τα είδη των ιατρικών κι αισθητικών επεμβάσεων και τον τρόπο που αυτές διεξάγονται, σκοπός είναι να επισημανθεί η αξία της γνώσης, της εμπειρίας και του αυστηρού επαγγελματισμού όσον αφορά στην κλασική πλαστική επέμβαση προσώπου. Το lifting (ρυτιδεκτομή) αποτελεί την κορυφαία επέμβαση Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, αλλά ίσως και την πιο παρεξηγημένη. Θέλοντας να μοιραστώ με τους αναγνώστες την προσωπική μου εμπειρία 20 ετών ως Πλαστικός Χειρουργός, θα σημείωνα…

Οι παγίδες της ομορφιάς διαβάζω συχνά σε περιοδικά διάφορες νέες ονομασίες για τεχνικές με κρέμες, ενέσιμα υλικά (υγρό lifting, baby lifting, vampire lifting κλπ.) ή και για μηχανήματα που προσπαθούν να προσομοιάσουν το επεμβατικό lift, αλλά καμία σχέση δεν έχουν με αυτό, ούτε ως διαδικασία ούτε ως αποτέλεσμα. Παρουσιάζονται, επίσης, στα Μέσα, πρόσωπα με υπερβολικά φουσκωμένα χείλη, μάγουλα, ζυγωματικά, κλπ. και γίνονται σχολιασμοί για το «αποτυχημένο» lifting αυτών. Το επεμβατικό lifting καμία σχέση δεν έχει με αυτά, τα οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα ενέσιμων εφαρμογών, όπως λίπος, υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης κ.ά., σε υπέρμετρο βαθμό, δημιουργώντας μία όχι τόσο όμορφη αισθητικά εικόνα.

Η εικόνας μας στο… χειρουργείο

Το χειρουργικό lifting αποτελεί επέμβαση που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, σε οργανωμένη κλινική και ύστερα από πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο. Γίνεται υπό μέθη (νευροληπτοαναισθησία) και τοπική αναισθησία ή για όποιους το επιθυμούν με γενική αναισθησία. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική (αφαίρεση σακουλών από τα μάτια). Συνήθως, ακολουθεί παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ και αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων για 7-10 μέρες, εξαιτίας των οιδημάτων.

Το αποτέλεσμα μετράει

Όταν υπάρχει η σωστή ένδειξη, δηλαδή, χαλάρωση του δέρματος σε πρόσωπο και στον λαιμό, σε ηλικίες συνήθως πάνω από 45-50 ετών τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η επέμβαση αυτή μπορεί, επίσης, να περιοριστεί -αν κάποιος το επιθυμεί- μόνο στην αποκατάσταση χαλάρωσης του λαιμού. Αντενδείξεις αποτελούν κάποιες ασθένειες και το βαρύ κάπνισμα.

Αποτελεί, λοιπόν, το lifting την κορυφαία χειρουργική επέμβαση και τη μόνη για την ουσιαστική αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος στο πρόσωπο και τον λαιμό. Ας καθίσει, λοιπόν, ο βασιλιάς (lifting) ξανά στον θρόνο του!

Info: Αποφοίτησε απ’ το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσ/ νίκης και τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΑΑΣ). Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στο Washinghton University of St Louis. διετέλεσε διευθυντής Υγειονομικού στα δωδεκάνησα, επιμελητής στο 424 ΓΣΝΕ. Κατείχε τον βαθμό του Αρχίατρου και τη θέση του διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής στο 424 ΓΣΝΕ και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Γενικού Αρχίατρου (Συνταγματάρχης). Είναι μέλος της εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής (www.herpas.gr) και υποψήφιο Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της κλινικής Γέννεσις Θεσσαλονίκης και της EUROMEDICA Ρόδου. [email protected] www.drplastic.eu

Continue Reading

Ομορφιά

3 επεμβάσεις για τέλειους γλουτούς

Ο Πλαστικός Χειρουργός Dr. Δημήτρης Τριανταφύλλου, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της Αισθητικής Πλαστικής  Χειρουργικής, αναλύει τις εφαρμογές της, που βελτιώνουν τους γλουτούς αλλά και τη γυναικεία αυτοπεποίθηση. 

Η αναζήτηση κι η επιθυμία της σύγχρονης γυναίκας για την  καλύτερη εικόνα του σώματός της την οδηγούν στην πόρτα του  πλαστικού χειρουργού όλο και πιο συχνά, για να ενημερωθεί και  να συζητήσει λύσεις για τη βελτίωση των πηγίων (γλουτών) της. 

Γιατί δεν έχει δοθεί τόσο μεγάλη σημασία στις αισθητικές  επεμβάσεις που αφορούν στη βελτίωση των γλουτών; Πολλές  γυναίκες λαχταρούν να έχουν τους ιδανικούς γλουτούς, όμως,  από την πλευρά της Πλαστικής Χειρουργικής δεν είχε δοθεί  ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή αυτή (σε σχέση με το στήθος),  μέχρι πριν από λίγα χρόνια, γι’ αυτό κι οι επεμβάσεις αυτές δεν  ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει  ζήτηση, αλλά ότι είναι πολύ λίγοι οι πλαστικοί χειρουργοί που  ασχολούνται με την περιοχή, αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα τις  γυναίκες που αποζητούν βελτίωση στο συγκεκριμένο σημείο.  Η Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών ανακοίνωσε,  μάλιστα, πενταπλάσια αύξηση των επεμβάσεων στους γλουτούς  σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Ποια είναι τα είδη των επεμβάσεων που αφορούν στην περιοχή;  Οι πιο συχνές είναι η λιπογλυπτική, η τοποθέτηση ενθεμάτων  σιλικόνης, καθώς και η ανόρθωση. Βασικό κριτήριο για την  επιλογή έχει το σχήμα και οι διαστάσεις των γλουτών (τετράγωνοι  – μακρόστενοι), αλλά και συνολικά του σώματος. Επίσης, έχει  μεγάλη σημασία η ποιότητα και η ποσότητα του δέρματος και του  λίπους στην περιοχή (π.χ. ελαστικότητα, περίσσεια, κυτταρίτιδα,  ραγάδες) ή η ύπαρξη δυσμορφιών, όπως έλλειμμα μυός,  ασυμμετρία, λιποδυστροφία, πτώση και υποπλασία, εντυπώματα  στην περιοχή του τροχαντήρα. 

Πώς εφαρμόζεται η αυξητική γλουτών με λίπος; Γίνεται  συνήθως χωρίς γενική αναισθησία και πολλές φορές δε χρειάζεται  παραμονή στην κλινική. Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες  από μία συνεδρίες, καθώς το λίπος απορροφάται από τον  οργανισμό σ’ ένα μόνο ποσοστό, αλλά κι επειδή πολλές γυναίκες  δε διαθέτουν αρκετές λιπαποθήκες για τη λήψη του.  Πώς γίνεται η ανόρθωση γλουτών; Πραγματοποιείται με  επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Μειονέκτημά της θεωρείται  το γεγονός ότι δημιουργούνται κάποιες τομές, αν και με τον χρόνο  βελτιώνονται κατά πολύ. Συνήθως, αυτό γίνεται όταν υπάρχει  χαλάρωση δέρματος (π.χ. ύστερα από γρήγορο αδυνάτισμα ή  απώλεια πολλών κιλών). 

Αυξητική γλουτεοπλαστική: ποια είναι τα αποτελέσματά της;  Καταρχήν, είναι εξαιρετικά και μόνιμα, όταν υπάρχει καλή  ένδειξη, δηλαδή, καλός τόνος δέρματος κι επίπεδος ή «άδειος»  γλουτός. Γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία και  τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης λείας επιφάνειας ανάμεσα  στον μείζονα γλουτιαίο μυ.  

Πού μπορεί να κάνει κάποιος μια επιτυχημένη επέμβαση στους  γλουτούς με ασφάλεια; Στο Τμήμα Πλαστικής και Αισθητικής  Χειρουργικής της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, ένα από τα μεγαλύτερα  και πιο σύγχρονα στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύεται από ένα  αυτόνομο τμήμα, το οποίο είναι χωροθετημένο με ξεχωριστά  χειρουργεία, εφοδιασμένα με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας  τεχνολογίας και πολυτελείς θαλάμους νοσηλείας, συμβάλλοντας  έτσι, εκτός των άλλων, στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης  νοσοκομειακών λοιμώξεων στο ελάχιστο.

Η ποιότητα των  υπηρεσιών εξασφαλίζεται με την υποστήριξη του εξειδικευμένου  ιατρικού δυναμικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο  είναι εκπαιδευμένο στις τελευταίες τεχνολογίες και μεθόδους  της πλαστικής χειρουργικής, προσφέροντας έτσι υπηρεσίες  υψηλού ιατρικού επιπέδου σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Ως μέρος  της ΓΕΝΕΣΙΣ, το εν λόγω τμήμα απολαμβάνει την ασφάλεια και  την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, κάτι  που αντικατοπτρίζεται και μέσω των πιστοποιήσεων που έχει  λάβει η κλινική από εγχώριους και διεθνείς οίκους διαπίστευσης  ποιότητας και διαχείρισης ασθενών. 

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου είναι Πλαστικός Χειρουργός,
μετεκπαιδεύτηκε στο Barnes Hospital,
Washington University, St.Louis Mo, USA.

Δείτε τις υπηρεσίες που παρέχει ο dr.Τριανταφύλλου στο drplastic.gr!

Ευχαριστούμε τον Δημήτριο Τριανταφύλλου, Πλαστικό Χειρουργό, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Τμήματος Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής της Κλινικής Γένεσις  Θεσσαλονίκης, για τις πληροφορίες. 

Info: Μαιευτική, Γυναικολογική, Χειρουργική Κλινική Γένεσις, μέλος του ομίλου Euromedica, Τέρμα 17ης Νοέμβρη, Πυλαία, Θεσσαλονίκη,  [email protected], www.genesishospital.gr

Continue Reading

Trending