Connect with us

Γαστρονομία

Η Επιχειρισιακή λειτουργία του συνεταιρισμού Ζαγοράς

O αιωνόβιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα κόκκινα μήλα με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916. Ο Συνεταιρισμός, κομίζοντας μια ισχυρή εμπορική παράδοση της περιοχής που φημίζονταν μάλιστα για τον εμπορικό στόλο της, πολύ λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Το 95% των προϊόντων είναι που διακινεί ο Συνεταιρισμός τα μήλα. Πέραν αυτών, ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει και διακινεί αχλάδια, κάστανα κεράσια, ακτινίδια και γενικότερα μικροποσότητες από διάφορα είδη δενδρωδών καλλιέργειών που διαθέτουν τα μέλη του.  Τα μήλα που ανήκουν κυρίως στη ποικιλία «starking».  Επίσης καλλιεργούνται άλλες ποικιλίες μήλων όπως, «golden», «fuji», «royal gala», «jonagold», «reinette du Canada», και τα Π.Ο.Π.  από το 2011, Φυρίκια Πηλίου, ποικιλία που καταγράφεται από τον 18ο αιώνα στη περιοχή. Το 2016 μάλιστα δημιούργηθηκε σε συνεργασία με τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το πρώτο προϊόν μεταποίησης, το Πετιμέζι από τα Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου. Πρόκειται για ένα υψηλής διατροφικής αξίας εύγεστο συμπύκνωμα το οποίο προορίζεται για χρήση σε διάφορες εκφάνσεις των διατροφικών επιλογών.  Η Οργάνωση αποτελεί και προμηθευτή πρώτης ύλης για χυμοποίηση μήλων από εταιρεία που δραστηριοποιείται στη περιοχή της Μαγνησίας. 

Ήδη πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέραν των κεντρικών εγκαταστάσεων που διατηρούσε στη παραλία του Χορευτού, καθώς το εμπόριο γινόταν δια θαλάσσης, λειτουργούσε και υποκατάστημα προώθησης προϊόντων στον Πειραιά, ενώ είχε καθορισμένους εμπορικούς αντιπροσώπους σε διάφορα λιμάνια της χώρας όπως της Μυτιλήνης ή της Ρόδου. Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί  καταστήματα στις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, από το 1965 στην Αθήνα και από το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Έτσι αναπτύχθηκε ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο και σήμερα τα μήλα «ZAGORIN» βρίσκονται στα ράφια όλων των γνωστών αλυσίδων. Παράλληλα, πέραν από τα δικά του Πρατήρια στις Λαχαναγορές, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο αξιόλογων συνεργατών – χονδρεμπόρων που διακινούν τη παραγωγή.

Σημαντικές όμως είναι οι επενδύσεις στο ίδιο το προϊόν. 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Συνεταιρισμός εκπόνησε εμπορικό σήμα, το πασίγνωστο πλέον “ZAGORIN”, και δέκα χρόνια μετά, στα 80 χρόνια του, επικόλλησε ετικέτα με το εμπορικό σήμα σε κάθε μονάδα προϊόντος. Αποτέλεσε την πρώτη ελληνική επιχείρηση αγροτικών προϊόντων που έδωσε ταυτότητα στο προϊόν. Παράλληλα με το γνωστό οβάλ ετικετάκι που άρχισε να τοποθετείται σε κάθε μήλο, σε κάθε αχλάδι, σε κάθε ακτινίδιο αλλά και σε όλες τις συσκευασίες, την ίδια χρονιά, το 1996 κατοχύρωσε Π.Ο.Π. για τα μήλα Ζαγοράς. Μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν τα πρώτα μήλα που έλαβαν αυτή την υψηλού επιπέδου διάκριση. 

Ωστόσο ο Συνεταιρισμός διακρίνεται και για την προσήλωσή στις καλλιεργητικές τεχνικές με στόχο την ποιότητα των προϊόντων και την προστασία των καλλιεργητών-καταναλωτών παράλληλα με τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Το παραπάνω επιτυγχάνεται με Τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών. Παράλληλα ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται, εξασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο του στόχου.

Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι ένα σύστημα οργάνωσης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Ορθή Γεωργική Πρακτική, Ασφάλεια και Υγιεινή Εργαζομένων, Ασφάλεια Προϊόντων, Ιχνηλασιμότητα και Φιλοπεριβαλλοντικές Δράσεις. Στοχεύει στη δημιουργία της βάσης για αποτελεσματική και επικερδή παραγωγή, σε μια οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργική επιχείρηση, ενσωματώνοντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος γεωργικής παραγωγής  μεταξύ της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας, με στόχο την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή.

Η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η διαφύλαξη της υγείας του καταναλωτή, αποτελεί ηθική ευθύνη και νομική υποχρέωση του Α.Σ. Ζαγοράς και στηρίζεται σε ένα σύστημα βάσει του οποίου εντοπίζονται και ελέγχονται τα σημεία εκείνα της παραγωγικής διαδικασίας στα οποία ελλοχεύουν κίνδυνοι. Εφαρμόζεται δηλαδή ένα σύστημα πρόληψης και όχι καταστολής, βασιζόμενο όχι στον τελικό έλεγχο αλλά στον εντοπισμό και την αναγνώριση όλων των πιθανών αρνητικών παραγόντων για την υγεία του καταναλωτή σε όλα τα μετασυλλεκτικά στάδια της παραγωγής, στην ανάλυση και εκτίμηση της σοβαρότητας των προβλημάτων και της πιθανότητας εμφάνισής τους καθώς και στον προσδιορισμό μηχανισμών για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση τους. 

Τα ανωτέρω συστήματα διαχείρισης που εφαρμόζει στηρίζονται στις απαιτήσεις των προτύπων AGRO2, GLOBALGAP/GRASP, ISO22000, και στα ιδιωτικά πρότυπα από αλυσίδες Super-market. Για τα παραπάνω πρότυπα ο συνεταιρισμός ελέγχεται, επιθεωρείται και πιστοποιείται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης καθώς και από τις αλυσίδες που προμηθεύει προϊόντα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής, το έτος 1953, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου, συζητήθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα διακίνησης προϊόντων στο εξωτερικό, ως προοπτική ανάπτυξης της Οργάνωσης. Μάλιστα ως χώρες – στόχοι καθορίστηκαν είτε οι Βόρειες Χώρες είτε η Αίγυπτος, ίσως λόγω και της ισχυρής παρουσίας πηλιορείτικης παροικίας που υπήρχε κυρίως στην Αλεξάνδρεια. 

Η εξαγωγική δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ξεκίνησε τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι χώρες στις οποίες διαχρονικά έχει εξάγει προϊόντα ο Συνεταιρισμός ανέρχονται σε περισσότερες από 25. Για την εισχώρηση σε καινούριες αγορές, χρησιμοποιούνται και ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως είναι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προώθησης επώνυμων φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια εξάγονται μήλα σταθερά στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής, όπως η Ρουμανία.  Η Αίγυπτος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των μήλων προς εξαγωγή. Παράλληλα, εξάγεται ετησίως στην Ιταλία μεγάλο μέρος της παραγωγής κάστανου, που αποτελεί ένα από τα κυρίως δευτερεύοντα προϊόντα του Συνεταιρισμού. Περιστασιακά έχουν γίνει και εξαγωγές ακτινιδίων  με προορισμό τον Λίβανο. Χώρες – στόχοι παραμένουν οι αγορές της Αραβικής Χερσονήσου,. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς κατατάσσεται στις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας και απασχολεί προσωπικό που ανέρχεται σε 120-125 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, ενώ περισσότερα από 50 άτομα εξ’ αυτών αποτελούν μόνιμο προσωπικό. 

Το 2018 ο Συνεταιρισμός καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας με κύριο άξονα την αλληλεγγύη και τον συνεργατισμό που αναπτύσσει διαχρονικά. 

 Έχει περισσότερα από 750 φυσικά πρόσωπα ως μέλη και επιπλέον 1 νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγονται περισσότερα από 40 φυσικά πρόσωπα, συνεπώς εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 800 μέλη. Είναι υποχρεωτική η διατήρηση της συνεταιριστικής μερίδας για τουλάχιστον 10 έτη από κάθε εγγραφόμενο μέλος. 

Συστατικό στοιχείο λειτουργίας του Συνεταιρισμού, είναι η υποχρεωτικότητα παράδοσης του συνόλου της παραγωγής από τα μέλη. 

Προϊόντα

Vaseline Jelly Το Πιο Iconic Προϊόν


Η UNILEVER Greece παρουσιάζει το iconic προϊόν της Vaseline Jelly και τις 101 χρήσεις της.

H σειρά Vaseline Jellys, είναι μια κλασική συλλογή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων φροντίδας
του δέρματος που ενσωματώνουν την εμβληματική τεχνολογία Vaseline. Το Vaseline Original
Protecting Jelly συνδυάζει την ποιότητα και την αξιοπιστία της Vaseline με την καινοτομία και
την πρωτοπορία που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της UNILEVER.

ORIGINAL PROTECTING JELLY:
To Original Protecting Jelly αποτελείται από 100% καθαρή βαζελίνη και τριπλά καθαρισμένη
σύνθεση. Κλινικά αποδεδειγμένο να βοηθά στην επούλωση του κατεστραμμένου, σκασμένου και
ξηρού δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο με ένα προστατευτικό φράγμα και κλειδώνοντας
την υγρασία. Είναι υποαλλεργικό και απαλό στο δέρμα, κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Με περισσότερες από 101 διαφορετικές χρήσεις, το Original Protecting Jelly είναι ο απόλυτος
σύμμαχος στην καθημερινή περιποίηση. Από την ενυδάτωση έως και τη φροντίδα έπειτα από
έκθεση στον ήλιο, αυτό το ‘’μαγικό’’ προϊόν προσφέρει δημιουργικές λύσεις για την ανακούφιση
του δέρματος ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό
διάστημα. Στις κλασικές χρήσεις του θα βρούμε την επούλωση μετά το ξύρισμα και την
ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος, ενώ στις πιο εναλλακτικές βρίσκουμε την διατήρηση του
αρώματος και την διαμόρφωση των φρυδιών.


Οι 101 χρήσεις Vaseline:

  1. Ανακουφίζει από τον πόνο του δέρματος μετά την αποτρίχωση
  2. Ανακουφίζει το πονεμένο δέρμα μετά το σπείρωμα των φρυδιών και των άνω χειλιών
  3. Ανακουφίζει από τη φαγούρα μετά το ξύρισμα για τους άνδρες
  4. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απαλό μασάζ
  5. Τρίψτε τα σκληρά, ξηρά πετσάκια για να τα μαλακώσετε και να τα ενυδατώσετε
  6. Λειτουργεί ως αποτελεσματικό προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ
  7. Χρησιμοποιείται ως σφραγιστικό για το κραγιόν στα χείλη
  8. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως lip gloss
  9. Βοηθά στην πρόληψη του τραχού δέρματος στους αστραγάλους
  10. Εφαρμόστε πάνω από ψώρα για να βοηθήσετε στην προστασία της
  11. Μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ουλών
  12. Λειτουργεί ως απολέπιση σώματος όταν αναμιγνύεται με αλάτι ή ζάχαρη
  13. Βοηθά στην πρόληψη των δαγκωμάτων των παπουτσιών
  14. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των πρόσφατα επουλωμένων τατουάζ
  15. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα εξογκώματα του ξυραφιού
  16. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα κουρασμένα/πρησμένα πόδια
  17. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχήμα των φρυδιών
  18. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το ξύρισμα για να διατηρήσει τις περιοχές λείες και
    μεταξένιες
  19. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ξεθωριασμένο μανικιούρ για να το κάνει να λάμψει ξανά
  20. Λειτουργεί ως φράγμα στο νερό για τις πληγές
  21. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος
  22. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ραγισμένων γωνιών
    του στόματος
  23. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει μια ξηρή μύτη κατά τη διάρκεια ενός
    κρυολογήματος/ασθένειας
  24. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τους λοβούς των αυτιών μετά από συνεχή
    χρήση σκουλαρικιών
  25. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής των μωρών πριν
    από το λούσιμο
  26. Εφαρμόζεται στα μαλλιά πριν από το στέγνωμα με το πιστολάκι για να αποτρέψει την
    ξηρότητα και την τραχύτητα των μαλλιών
  27. Εφαρμόστε στο δέρμα για υγιή λάμψη και λάμψη
  28. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για την
    καταπολέμηση της ξηροδερμίας
  29. Εφαρμόστε κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών σας πριν από τη χρήση βαφής μαλλιών
    για να αποφύγετε τους λεκέδες στο δέρμα
  30. Εφαρμόστε στα δόντια σας για να σταματήσετε τα χείλη να κολλάνε στα δόντια όταν
    πρέπει να εκτελέσετε ή να χαμογελάσετε πολύ
  31. Εφαρμόστε στα δόντια πριν χρησιμοποιήσετε κραγιόν για να αποτρέψετε το κραγιόν να
    κολλήσει στα δόντια σας
  32. Αναμείξτε με κραγιόν για να δημιουργήσετε ένα διαρκές ρουζ
  33. Βοηθά τα επίμονα δαχτυλίδια να γλιστρούν εύκολα από/πάνω στα δάχτυλα
  34. Εφαρμόστε στα μαλλιά σας και χρησιμοποιήστε τα ως μάσκα μαλλιών
  35. Τσαλακώστε το στα μαλλιά για να δημιουργήσετε ανακατεμένα κύματα
  36. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα σε ξηρά σημεία του σώματός σας πριν χρησιμοποιήσετε
    προϊόντα μαυρίσματος για να αποφύγετε το ανομοιόμορφο μαύρισμα
  37. Βάλτε βαζελίνη στα χείλη σας, αφήστε την για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε τα χείλη
    με μια οδοντόβουρτσα για απολέπιση
  38. Ασφαλής η χρήση βαζελίνης στα χέρια και τα πόδια των νεογέννητων μωρών για την
    αποκατάσταση της φολιδωτής επιδερμίδας
  39. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
  40. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη φροντίδα των τρυπημάτων – αυτιών,
    κοιλιάς κ.λπ.
  41. Εφαρμόστε τη βαζελίνη αμέσως μετά το ντους σας, ενώ είναι ακόμα υγρή, για να
    βοηθήσετε στην καταπράυνση του εκζέματος
  42. Τρίψτε βαζελίνη στο δέρμα γύρω από τα νύχια σας πριν από την εφαρμογή βερνικιού
    νυχιών για να αποφύγετε τη χρώση του δέρματος
  43. Χρησιμοποιήστε το στα μαλλιά πριν πλέξετε, για να δώσετε στην πλεξούδα σας μια
    καθαρή και γυαλιστερή λάμψη
  44. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μάσκαρα για να δημιουργήσει γυαλιστερές βλεφαρίδες
  45. Τρίψτε μια μικρή ποσότητα σε χρώμα νυχιών που είναι μιας εβδομάδας και θα το
    βοηθήσει να λάμψει περισσότερο
  46. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε καταπραϋντικό μασάζ σε ένα μωρό
  47. Βοηθά στην πρόληψη των εξανθημάτων από την πάνα στα μωρά
  48. Εφαρμόστε το στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξυπνήστε με πιο λεία πόδια
  49. Βοηθά στην αποκατάσταση των τραχιών χεριών μετά από σωματική εργασία
  50. Βοηθά στην αποκατάσταση των ξηρών χεριών, ειδικά μετά από υπαίθριες δραστηριότητες
  51. Για πιο λαμπερά μαλλιά και υγιές τριχωτό της κεφαλής τρίψτε μια σταγόνα βαζελίνης σε
    μέγεθος 20 c στις ρίζες σας πριν το λούσιμο.
  52. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα.
  53. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σφράγιση της ψαλίδας των μαλλιών
  54. Δημιουργήστε ένα αρωματισμένο και χρωματιστό βάλσαμο χειλιών αναμειγνύοντας τη
    βαζελίνη με λίγη σκόνη αρωματισμένου ποτού
  55. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσουν οι τραχείς αγκώνες
  56. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενυδάτωση των ξηρών γονάτων
  57. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση σκασμένων ή ξηρών χειλιών
  58. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ραγισμένων φτερών
  59. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τις εκδορές κατά τη διάρκεια της
    άσκησης
  60. Εφαρμόστε στα χέρια το βράδυ και καλύψτε τα με γάντια για βαθιά ενυδάτωση κατά τη
    διάρκεια του ύπνου
  61. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τις περιοχές όπου τα ρούχα σας έχουν
    τριφτεί
  62. Για να καταπραΰνετε τις περιοχές που έχουν τριβεί τα δέρματά σας μεταξύ τους, π.χ.
    μηροί
  63. Εφαρμόστε στο πρόσωπο ή στο σώμα για να παραμείνετε ζεστοί σε κρύο/αερόθερμο
    καιρό
  64. Χρησιμοποιήστε τα στα μαλλιά για να δημιουργήσετε μια γυαλισμένη αλογοουρά χωρίς
    πεταλούδες
  65. Χρησιμοποιήστε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σας για να μειώσετε
    την ξηροδερμία
  66. Φτιάξτε μακιγιάζ έκτακτης ανάγκης προσθέτοντας λίγη βαφή τροφίμων στη βαζελίνη για
    να δημιουργήσετε πολύχρωμο ρουζ, κραγιόν ή σκιά ματιών.
  67. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει και να διαμορφώσει τις τρίχες του
    προσώπου.
  68. Εφαρμόστε στο δέρμα πριν από τη χρήση αρώματος για να παρατείνετε την επίδρασή
    του
  69. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μάσκαρα για μακρύτερες γυαλιστερές βλεφαρίδες
  70. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της μπογιάς από το δέρμα
  71. Καταπραΰνει το δέρμα μετά από πολύ ήλιο ή αέρα με την εφαρμογή στις πληγείσες
    περιοχές
  72. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος του
    προσώπου όπου η μάσκα προσώπου σας τρώει (μύτη, μάγουλα και αυτιά) από την
    παρατεταμένη χρήση
  73. Εφαρμόστε μια σταγόνα βαζελίνης βαζελίνης στους μεντεσέδες της πόρτας σας για να
    σταματήσετε το τρίξιμο
  74. Τρίψτε με βαζελίνη βαζελίνης μια παγωμένη κλειδαριά για να την κάνετε να κινηθεί ξανά
  75. Εφαρμόστε σε μεταλλικά εξαρτήματα και εργαλεία για να αποτρέψετε τη σκουριά
  76. Η βαζελίνη είναι αποτελεσματική για την προστασία των πληγών
  77. Βοηθά στην καταπράυνση μικροκοψιμάτων και εγκαυμάτων
  78. Λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα πάνω από κρούστες, εγκαύματα και εξανθήματα
  79. Βοηθά στην καταπράυνση ήπιων ηλιακών εγκαυμάτων
  80. Προσθέστε βαζελίνη σε ένα υγρό πανί και χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε τους
    λεκέδες από το μακιγιάζ από τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματά σας
  81. Απομακρύνετε τις γδαρσίματα σε δερμάτινες μπότες, παπούτσια, τσάντες και τσάντες,
    τρίβοντας με βαζελίνη
  82. Βάλτε μια σταγόνα βαζελίνης κάτω από το καπάκι του βερνικιού νυχιών σας για να
    διασφαλίσετε ότι το αποξηραμένο βερνίκι δεν θα κλειδώσει το καπάκι
  83. Τοποθετήστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης στις λεπίδες του ξυραφιού μεταξύ των
    χρήσεων για να διατηρηθούν σαν καινούργιες. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχουν στεγνώσει
    εντελώς για να αποφύγετε τη σκουριά.
  84. Για να απομακρύνετε τις τσίχλες από τα μαλλιά, καλύψτε την τσίχλα και τα γύρω μαλλιά με
    μια γενναιόδωρη κουταλιά βαζελίνης και τραβήξτε απαλά μέχρι να ξεκολλήσουν.
  85. Δημιουργήστε ωτοασπίδες που εμποδίζουν το νερό να εισχωρήσει στα αυτιά σας ενώ
    κολυμπάτε, επικαλύπτοντας δύο μπαλάκια βαμβάκι με βαζελίνη και πλάθοντας τα έτσι
    ώστε να ταιριάζουν σε κάθε αυτί.
  86. Για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση γρατζουνιών και υδατογραφήσεων στο ξύλο,
    προσθέστε μια γενναιόδωρη στρώση βαζελίνης στις ξύλινες επιφάνειες και αφήστε την να
    απορροφηθεί για 24 ώρες πριν γυαλίσετε την επιφάνεια.
  87. Τρίψτε με βαζελίνη τα φθαρμένα σημεία σε δερμάτινα έπιπλα ή ρούχα για να τα κάνετε να
    λάμψουν ξανά.
  88. Ανάψτε φωτιά με βαζελίνη, επικαλύπτοντας ένα μπαλάκι βαμβακιού (ή μερικά μπαλάκια)
    με βαζελίνη και ανάψτε τα για να δημιουργηθεί φλόγα – στη συνέχεια, προσθέστε το στη
    σχάρα σας, στη φωτιά σας κ.λπ.
  89. Αφαιρέστε τις μουτζούρες από τους καθρέφτες σας, τα γυαλιά ηλίου, ακόμα και τις
    αγκράφες των ζωνών σας, προσθέτοντας λίγη βαζελίνη και απομακρύνοντας τα σημάδια
    με γυαλόχαρτο
  90. Εφαρμόστε λίγη βαζελίνη στους ώμους σας κάτω από τις τιράντες του σουτιέν σας για να
    ανακουφιστείτε από τον κνησμό και τη δυσφορία
  91. Απομακρύνετε τυχόν στάξιμο, αποξηραμένο κερί από κεριά, εφαρμόζοντας λίγη βαζελίνη
    και αφήνοντάς την να απορροφηθεί για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια σκουπίστε τα όλα με
    ένα υγρό πανί
  92. Χρησιμοποιήστε τη βαζελίνη για να μετατρέψετε τα ματ προϊόντα ή τις πούδρες σας σε
    κρέμες. Συνδυάστε χαλαρές χρωστικές με το ζελέ για να δημιουργήσετε την
    προσαρμοσμένη σας κρεμώδη σκιά ματιών, ρουζ ή χρωματιστό βάλσαμο
  93. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως highlighter. Απλώστε λίγο στα μάγουλά σας για να
    δημιουργήσετε ένα δροσερό, φωτεινό βλέμμα.
  94. Χρησιμοποιήστε τη βαζελίνη για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ – απλά κάντε μασάζ με λίγη
    βαζελίνη στα βλέφαρά σας και σκουπίστε το μακιγιάζ των ματιών χρησιμοποιώντας ένα
    βαμβάκι
  95. Για ένα λαμπερό φεστιβαλικό λουκ, αφαιρέστε το δέρμα σας με βαζελίνη και προσθέστε
    γκλίτερ από πάνω.
  96. Εφαρμόστε βαζελίνη κατά μήκος της γραμμής των ψεύτικων βλεφαρίδων για να
    χαλαρώσει η κόλλα και να ξεκολλήσει πιο απαλά.
  97. Τρίψτε βαζελίνη στα φρύδια του μωρού σας για να προστατεύσετε τα μάτια του μωρού
    σας κατά το λούσιμο
  98. Διατηρήστε τις λάμπες σας χωρίς σκουριά και εύκολες στη μετακίνηση, εφαρμόζοντας μια
    μικρή ποσότητα βαζελίνης στη βάση της λάμπας σας πριν τη βιδώσετε στη θέση της
  99. Διατηρήστε την κουρτίνα του ντους σας από το να κολλήσει λιπαίνοντας τη ράβδο με λίγη
    βαζελίνη
  100. Απλώστε λίγη βαζελίνη και στις δύο πλευρές του κολλημένου φερμουάρ και
    ξεκολλήστε το εύκολα
  101. Διατηρήστε την κόλλα και τις κόλλες από το να στεγνώσουν, απλώνοντας μια σταγόνα
    βαζελίνης κάτω από το καπάκι και γύρω από το χείλος. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τη
    συσσώρευση αποξηραμένης κόλλας από το να σφραγίσει το καπάκι
    Εκτός από το Original Protecting Jelly, στην σειρά Jellys από τη Vaseline μπορείτε να βρείτε και
    τα προϊόντα Cocoa Butter Moisturising Jelly και Baby Protecting Jelly.
    Για περισσοτερες πληροφοριες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Vaseline:
Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Απογειώστε τα Ποτά σας με τα σωστά Παγάκια

Τα παγάκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε παγωμένου ποτού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η σωστή χρήση τους μπορεί να απογειώσει την εμπειρία σας και να εξασφαλίσει ότι τα ποτά σας είναι δροσερά και γευστικά μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς θα σας δώσουμε χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα παγάκια σας.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Νερό

Η ποιότητα του νερού είναι σημαντική όταν πρόκειται για παγάκια. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές. Το καθαρό νερό θα εξασφαλίσει ότι τα παγάκια σας δεν αλλοιώνουν τη γεύση των ποτών σας.

Παγώστε σε Κατάλληλη Θερμοκρασία

Βεβαιωθείτε ότι η κατάψυξη είναι ρυθμισμένη σε σωστή θερμοκρασία, γύρω στους -18°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για να παγώσουν τα παγάκια γρήγορα και να παραμείνουν διαυγή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τα παγάκια μπορεί να γίνουν υπερβολικά σκληρά και να καταστρέψουν το ποτήρι ή το σέικερ.

Παγάκια Διαφορετικών Μεγεθών

Χρησιμοποιήστε παγάκια διαφορετικών μεγεθών ανάλογα με το είδος του ποτού. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παγάκια λιώνουν πιο αργά και είναι ιδανικά για ουίσκι ή κοκτέιλ, ενώ τα μικρότερα παγάκια είναι καλύτερα για σόδα ή χυμούς, καθώς δροσίζουν πιο γρήγορα.

Προσθέστε Γεύσεις στα Παγάκια

Για να προσθέσετε μια έξτρα πινελιά στα ποτά σας, μπορείτε να παγώσετε φρούτα, βότανα ή ακόμα και χυμούς μέσα στα παγάκια. Για παράδειγμα, παγάκια με φράουλες ή μέντα είναι ιδανικά για δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την εμφάνιση των ποτών σας.

Αποθηκεύστε Σωστά τα Παγάκια

Τα παγάκια μπορούν να απορροφήσουν οσμές από την κατάψυξη, οπότε είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Έτσι, θα παραμείνουν φρέσκα και δεν θα αποκτήσουν δυσάρεστες οσμές.

Μην Υπερφορτώνετε το Ποτήρι

Πολλοί κάνουν το λάθος να γεμίζουν το ποτήρι με πάρα πολλά παγάκια. Αυτό μπορεί να αραιώσει το ποτό και να χαλάσει τη γεύση του. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ποσότητα παγάκια για να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και τη γεύση.

Παγώστε τα Ποτήρια

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να παγώσετε τα ποτήρια πριν σερβίρετε το ποτό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ποτό δροσερό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολλά παγάκια.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending