Connect with us

Οικογένεια

Η ευ-τυχία δεν είναι τύχη… είναι επιλογή!!!

Αν πάρουμε ετυμολογικά τη λέξη ευτυχία, θα δούμε πως αποτελείται από το ‘ευ’ και το ‘τεύχω’ που σημαίνει φτιάχνω, συνεπώς φτιάχνω κάτι καλό και δεν έχει καμία σχέση με την τύχη και κάποια ανώτερη δύναμη στην οποία πολλοί, ίσως και εσκεμμένα, να θέλουν να παραδώσουν τη δική τους ευτυχία. Το κυνήγι της ευτυχίας είναι αρκετά απαιτητικό και θέλει δυνατούς παίκτες.

Προσοχή, δε λέω ότι είναι δύσκολο, αλλά απαιτητικό, εξάλλου προσπαθώντας γι’ αυτό είναι που του δίνει και μεγαλύτερη αξία. Είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να συμμετέχουν όλοι εκτός από αυτούς που χαρακτηρίζονται από φόβο, δειλία, αρνητισμό και τεμπελιά. Νικητές θα βγουν οι τολμηροί, οι αισιόδοξοι και οι αποφασιστικοί. Οι κανόνες είναι απλοί και ξεχωριστοί για τον καθένα.

Μερικές φορές, βέβαια αν σταθείς τυχερός, βρίσκεις συμπαίχτη και το παιχνίδι γίνεται πιο συναρπαστικό. Ο στόχος δε χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμος. Ίσως έτσι χάνει και την ουσία του και γίνεται και πιο δύσκολος. Ο στόχος ας είναι καθημερινός, ας καταφέρεις να κλείνεις τη μέρα σου με ένα χαμόγελο, με μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης. Η ευτυχία της κάθε μέρας θα οδηγήσει στην ευτυχία μιας ολόκληρης ζωής. Βέβαια, οι τρωτοί άνθρωποι έχουν μάθει να λένε μεγαλοστομίες και θεωρίες που πολλές φορές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πραγματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η θεωρία με την πράξη είναι πολύ κοντά και μπορεί να κατακτηθεί βήμα – βήμα. Η ζωή άλλωστε είναι μικρή και έχουμε έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται για όσο μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Η ευτυχία λοιπόν, βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, μέσα μας. Σε όλα αυτά που μπορούν να μας φέρουν ένα χαμόγελο, ένα όμορφο συναίσθημα, μια ευχαρίστηση. Είναι σημαντικό ο καθένας να τα βρει με τον εαυτό του, να τον αντικρίσει κατάματα, ώστε να καταλάβει τι πραγματικά επιθυμεί για να μπορέσει να το κατακτήσει.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τίποτα που ποθήσαμε πολύ. Και αν κάτι έρθει αλλιώς, κι αν κάτι δε βγήκε όπως το σκέφτηκες; Τι σε νοιάζει; Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εσένα. Δείξε εμπιστοσύνη και ακολούθα το plan B. Τι; Δεν είχες σκεφτεί το plan B; Ακόμα καλύτερα. Αυτοσχεδίασε το. Τίποτα δε χάνεται αν δεν το αφήσεις εσύ να χαθεί.

Μάθε από κάθε εμπόδιο, από κάθε δυσκολία και βγες πιο δυνατός. Εξάλλου, έτσι θα χαρείς περισσότερο, μόλις καταφέρεις να φτάσεις στο τερματικό σου σταθμό. Σταμάτα λοιπόν, να μεμψιμοιρείς και να χάνεις και άλλα λεπτά της μέρας, της ζωής σου χωρίς ουσία. Μάθε να παίζεις έξυπνα και χωρίς μπλόφες.

Πήγαινε κόντρα σε κάθε Δευτέρα, σε κάθε μουντή μέρα του χειμώνα και σε κάθε στραβή μέρα στη δουλειά. Η ευτυχία δεν περιμένει την κατάλληλη μέρα και τον κατάλληλο καιρό. Είναι εκεί σε κάθε περίσταση, αρκεί να καταφέρεις να είσαι έτοιμος να την ανακαλύψεις. Μάθε να χαίρεσαι με τα πιο μικρά και καθημερινά.

Βρες έστω μία αφορμή να χαρείς μέσα στην κάθε μέρα που περνάει και ερωτεύσου την ίδια τη ζωή, τη δική σου ζωή. Κάνε όνειρα, βάλε στόχους και πάλεψε να υπερβείς τους δικούς σου δαίμονες. Άλλωστε δεν μπορείς να φανταστείς τι ευτυχία μπορεί να σου φέρει μια βόλτα, ένα ταξίδι, μια αγκαλιά, μια συζήτηση, ένας χορός, ακόμα και η μυρωδιά από το αγαπημένο σου φαγητό.

Ανακάτεψε στιγμές. Ψήσε’ τες με συναίσθημα και σέρβιρε τες με μπόλικη τρέλα και φαντασία. Θα δεις πως θα γευτείς το πιο γκουρμέ και συναρπαστικό γεύμα. Άλλωστε οι σεφ στις μέρες μας έχουν πέραση. Γίνε ο καλύτερος…

Πηγή

Continue Reading

Παιδί

Η πραγματική «προίκα» του παιδιού σας.

Όλοι μας από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς και όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, έχουμε στο νου μας και στη φροντίδα μας να ετοιμάσουμε την προίκα τους. Όμως τι θα λέγατε να κάνουμε μαζί μία λίστα για αυτά που είναι σημαντικά να βάλουμε στις αποσκευές των παιδιών μας, πριν φύγουν από την οικογενειακή εστία; Ίσως αυτή η λίστα σας φανεί παράξενη, αλλά αξίζει να φορέσετε τα νέα σας γυαλιά και να δείτε τα πράγματα από μία νέα προοπτική.


Τι θα λέγατε αντί για σπίτι να του αφήνατε μια περιουσία αμύθητης αξίας που ονομάζεται «συναισθηματική νοημοσύνη»; Με άλλα λόγια, αν το εξασκούσατε από μικρό να διαχειρίζεται τα
συναισθήματα της ντροπής, της απόρριψης, του θυμού, της ζήλιας βγάζοντας το από τη γυάλα και
βάζοντας το λίγο στα δύσκολα; Αν το βοηθούσατε να αποκτήσει αυτεπίγνωση; Να αναγνωρίζει τα
συναισθήματα του και να κατανοεί τη σχέση μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του; Έτσι σταδιακά θα μπορέσει να αποκτήσει και την κοινωνική συναισθηματική
νοημοσύνη. Να βλέπει πέρα από τον εαυτό του και τις ανάγκες του, να ακούει τους άλλους και να
συναισθάνεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.


Τι θα λέγατε, αν αντί για εξοχικό να του μαθαίνατε πώς να γίνει άριστος xειριστής των ανθρώπινων σχέσεων; Να του μάθετε όχι απλά να μην φοβάται τους ανθρώπους, αλλά να ξέρει πώς να τους χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Κάποιος μεγάλος ηγέτης είπε: «Όποιος γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τέλεια τους συνανθρώπους του κρατάει τον κόσμο στα χέρια του». Επίσης, αντί για αυτοκίνητο δεν του αφήνετε την κληρονομιά της αγάπης; Μάθετέ το να μην είναι εγωιστής, αλλά να έχει μεγάλη καρδιά γεμάτη αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του και προς την πατρίδα του, που τον φέρει απαλά στους κόλπους της. Τέλος, αντί για πολύτιμους λίθους σε κάποια θυρίδα αφήστε του τα πολύτιμα για τη ζωή και αξιολάτρευτα πετράδια του σεβασμού, της υπομονής, της επιμονής, της συγχώρεσης, της υπευθυνότητας και της εσωτερικής ειρήνης.


Φίλοι μου ,αν οι δικοί μας γονείς δεν μπόρεσαν ίσως να μας αφήσουν μια τέτοια «κληρονομιά», δεν πειράζει. Προετοιμάζοντας την «προίκα» των δικών μας παιδιών, κληρονομούμε και εμείς ατίμητους θησαυρούς, χρήσιμους για την προσωπική, αλλά και την επαγγελματική μας επιτυχία.


Και εσείς που τα παιδιά σας μεγάλωσαν, μην σκεφτείτε ότι είναι αργά. Αξίζει τον κόπο να δώσουμε όσο ζούμε και είμαστε γονείς. Όσον αφορά τα υλικά αγαθά που θέλετε να αφήσετε στα παιδιά σας και αυτά ευπρόσδεκτα είναι. Το ένα δεν αναιρεί, αλλά συμπληρώνει το άλλο. Να θυμάστε όμως ότι καμία υλική περιουσία δεν «ζυγίζει» πιο πολύ από την πνευματική κληρονομιά, που μπορείτε και οφείλετε να τους κληροδοτήσετε.

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach

Continue Reading

Οικογένεια

Σωστοί Γονείς: υποχωρητικοί ή αυταρχικοί;


Σας παραθέτω δύο σκηνές που μπορεί να έχουν διαδραματιστεί σε δύο σπίτια στη γειτονιά σας. Στην πρώτη σκηνή πρωταγωνιστεί η οικογένεια του κ. Τάκη και της κας Μαρίνας. Στο δωμάτιο υπάρχει και το γ΄ πρόσωπο της ιστορίας μας, ο γιος τους, Γρηγόρης. Χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι απαιτεί από τους γονείς του ένα laptop τελευταίας τεχνολογίας, κατηγορώντας τους μάλιστα, για ανευθυνότητα, που δεν το είχαν ήδη αγοράσει! Η αντίδραση των γονέων; Άκρως υποχωρητική. Με χαμηλωμένη φωνή δέχτηκαν την απαίτηση του γιόκα τους και φορτώθηκαν την μομφή τους. Όπως ίσως αργότερα δεχθούν την απαίτηση του να του αγοράσουν αυτοκίνητο ή και να φύγουν από το σπίτι τους, αν τους το ζητήσει. Τι συμβαίνει σε αυτό το σπίτι; Αντεστράφησαν οι όροι. Ο γιος πήρε την θέση των γονέων και οι γονείς του γιου τους.


Ποιος θέτει τους κανόνες σ’ αυτή την οικογένεια;Ποιος έχει τον έλεγχο και κατευθύνει το τιμόνι αυτού του σπιτιού; Ποιος ξέχασε να ορίσει τα όρια; Οι γονείς του Γρηγόρη, ο κ. Τάκης και η κ. Μαρίνα, που βρίσκονται στο ένα άκρο.


Ας δούμε τώρα τη σκηνή που διαδραματίζεται σ’ ένα διπλανό διαμέρισμα. Η κ.Χριστίνα και ο κ. Μιχάλης βρίσκονται στην τραπεζαρία του δικού τους σπιτιού. Επικρατεί παντού μια άκρα σιωπή και τάξη και τα παιδιά του κ. Μιχάλη, ο Μάνος και η Παναγιώτα είναι στρατιωτάκια αμίλητα και ακούνητα. Κάθε έκκληση τους για έξοδο στο πάρτι γενεθλίων του φίλου τους Κώστα απαγορεύεται αυστηρά, ενώ παράλληλα, η σφυριχτή φωνή του πατέρα τους ηχεί συνέχεια στα αυτιά τους καθορίζοντας την κάθε τους κίνηση. Όσον αφορά τη δική τους πρωτοβουλία, αυτό είναι κάτι το απαγορευμένο και ανάξιο λόγου, ενώ ο διάλογος είναι άγνωστος στους χώρους αυτής της οικογένειας. Τι συμβαίνει σ’ αυτό το σπίτι; Μήπως ο κ. Μιχάλης νομίζει ότι το σπίτι του είναι στρατόπεδο και τα παιδιά του εκπαιδευόμενοι στρατιώτες;


Οι γονείς αυτού του σπιτιού βρίσκονται στο άλλο άκρο, του απόλυτου αυταρχισμού.
Αγνοούν τελείως τις προσωπικότητες των παιδιών τους και επιβάλλουν τη δική τους θέληση.


Αγαπητοί μου, ποιο από τα δυο ζευγάρια γονιών πιστεύετε ότι έχει το δίκαιο με το μέρος του; Πού βρίσκεται η αλήθεια; Η αλήθεια βρίσκεται στο μέσον. Ούτε η αυταρχική, ούτε η άκρως υποχωρητική τακτική φέρνει καλά αποτελέσματα. Οι γονείς είναι εκείνοι που, αν αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους, θα βάλουν όρια και κανόνες μέσα στην οικογένεια. Μέσα σ’ αυτά τα όρια τα παιδιά τους θα κινηθούν ανάλογα με την προσωπικότητα τους, ώστε να μάθουν σταδιακά το δρόμο προς την ωριμότητα και την ανεξαρτησία.

Αλεξάνδρα Ευκαρπιδου

Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending