Connect with us

Υγεία

Η ποιότητα του νερού μετά την χρήση των φίλτρων

Η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του νερού με την χρήση φίλτρων είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι πρώτες καταγεγραμμένες προσπάθειες φίλτρανσης του νερού χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ. Το ισχυρότερο κίνητρο για τη φίλτρανση του νερού ήταν η βελτίωση της γεύσης του καθώς, όπως πίστευαν, το νερό έπρεπε να είναι άγευστο, άοσμο και άχρωμο.

Ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης διεξήγαγε αρκετά πειράματα πάνω στην καθαρισμό του νερού. Αναγνώριζε ότι το νερό των υδραγωγείων της εποχής απείχε κατά πολύ από τον επιθυμητό βαθμό καθαρότητας και έτσι σχεδίασε μία μεμβράνη από ύφασμα, μέσα από την οποία περνούσε νερό που είχε βράσει. Αιώνες αργότερα, η εφεύρεση του μικροσκοπίου επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των φίλτρων.

Η φίλτρανση του νερού

Το πρώτο φίλτρο

Το πρώτο πολλαπλό φίλτρο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Antonio Porzio το 1685 και περιλάμβανε ιζηματοποίηση και φίλτρανση από άμμο, ενώ το 1746 ο Παριζιάνος επιστήμονας Joseph Amy, κατασκεύασε τα πρώτα φίλτρα οικιακής χρήσης, με υλικά το σφουγγάρι, το κάρβουνο και το μαλλί.

Η πρώτη κίνηση για την φίλτρανση του νερού μιας ολόκληρης πόλης έγινε με φίλτρα άμμου στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λονδίνο. Το 1804, στο Paisley της Σκωτίας ολοκληρώθηκε μία από τις πρώτες εγκαταστάσεις παροχής φιλτραρισμένου νερού από πόλη σε πόλη, μέσω σωληνώσεων. Η κινητήρια δύναμη της μονάδας ήταν τα άλογα, που κινούσαν τις αντλίες, ενώ τα υλικά των φίλτρων ήταν η άμμος και ο άνθρακας, που έπρεπε να τα αντικαταστούν κάθε έξι ώρες.

Η εξέλιξη των φίλτρων

Σημαντικές ήταν και οι πρόοδοι που συντελέσθηκαν στη φίλτρανση του νερού, στα τέλη του 19ου αιώνα, με την βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνα τα χρόνια πρωτοξεκίνησε η χρήση γρήγορων φίλτρων άμμου, βελτιωμένων αργών φίλτρων άμμου και άρχισε να χρησιμοποιείται το χλώριο και το όζον για την απολύμανση του νερού. Στις αρχές του 20ου αιώνα η χλωρίωση έγινε η πιο δημοφιλής μέθοδος απολύμανσης στις Η.Π.Α. και χάρη σ’ αυτήν, οι περιπτώσεις δυσεντερίας, τύφου και χολέρας μειώθηκαν κατακόρυφα.

Το 1942 η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A) υιοθέτησε τα πρώτα στάνταρντ (standard) για το πόσιμο νερό και το 1957 ενέκρινε τη χρήση φίλτρων μεμβράνης.

Το 1970, δύο μηχανικοί από της Η.Π.Α., ο Bill Prior και ο Jim Kewley, καινοτόμησαν στην ανάπτυξη των μη ηλεκτρικών, πλήρως αυτόματων συστημάτων κατεργασίας νερού και συνέβαλαν σημαντικά στην φίλτρανσή του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, στις μέρες μας, χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, κατασκευάζονται αυτόματα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα φίλτρανσης και αποσκλήρυνσης του νερού, τα οποία μπορούν και φιλτράρουν δεκάδες τόνους νερού την ώρα.

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε;

Όπως φαίνεται, τα φίλτρα νερού είναι αυτά που ο άνθρωπος έχει εμπιστευθεί για τη διαφύλαξη της ποιότητας του νερού που καταναλώνει. Η ιστορία τους είναι μακρά, αλλά προαιώνια είναι και η ανάγκη του ανθρώπου για καθαρό και μαλακό νερό.

Οργανισμοί πιστοποίησης της ποιότητας του νερο

N.S.F. International

Η βιομηχανία κατεργασίας νερού παρακολουθείται και ελέγχεται συστηματικά. Ο κυριότερος και ο σημαντικότερος οργανισμός, που πιστοποιεί τα συστήματα κατεργασίας νερού είναι ο N.S.F. International, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια στης Η.Π.Α. και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει παγκόσμια δραστηριότητα και αποδοχή για την μοναδική ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Ελέγχει και πιστοποιεί τα συστήματα κατεργασίας νερού με διάφορα “standard” ανάλογα με την απόδοση τους. Ο N.S.F. έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) ως το Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Επεξεργασία του Πόσιμου Νερού και ελέγχεται από το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α (E.P.A.).

W.Q.A.

Ο δευτερεύον οργανισμός πιστοποίησης συστημάτων νερού είναι ο W.Q.A., ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον N.S.F. International. Σχεδόν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται με την επεξεργασία νερού είναι μέλη του W.Q.A., για αυτό ακριβώς τον λόγο, η προβολή του λογότυπου “WQA member” σε κάποιο προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιστοποιημένο από αυτόν τον οργανισμό.

Ποιοι οργανσιμοί δεν πιστοποιούν συστήματα νερού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) όπως και το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A.) δεν πιστοποιούν συστήματα νερού.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής φίλτρου νερού;

Τα κριτήρια επιλογής οποιουδήποτε φίλτρου νερού, πρέπει να ορίζονται πάντα με βάση τις ανάγκες μας, δηλαδή με βάση τους μολυσματικούς παράγοντες που επιβάλλεται να μειώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα περαιτέρω έξοδα από τα ανταλλακτικά φίλτρα και επιτυγχάνεται το ζητούμενο αποτέλεσμα.

  1. Μερικά σύγχρονα φίλτρα, διαθέτουν σύστημα προστασίας από την υπέρ-χρήση. Αυτή η λειτουργία σας προστατεύει από την άσκοπη αλλαγή του ανταλλακτικού φίλτρου και φροντίζει για την σταθερή ποιότητα του πόσιμου νερού σας.
  2. Το να έχει ένδειξη διάρκειας ζωής του φίλτρου, όπως και το να μην εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι επιπλέον θετικά χαρακτηριστικά.
  3. Όταν αγοράζετε κάποιο σύστημα κατεργασίας νερού οικιακής, επαγγελματικής ή βιομηχανικής χρήσης, να ζητάτε τα αντίγραφα των πιστοποιητικών “standard” της NSF, έτσι ώστε να σιγουρεύεστε για την απόδοσή του. Τα πιστοποιητικά αυτά καταγράφουν αναλυτικά τους μολυσματικούς παράγοντες που το κάθε φίλτρο μπορεί να μειώσει.
  4. Επίσης η ύπαρξη ISO από την Ε.Ε. είναι ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο.

filtro nerou kai poiothta nerou

Δημοφιλείς μέθοδοι φίλτρανσης νερού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Όταν σε μία πόλη το νερό χλωριώνεται, οι μέθοδοι απολύμανσης του νερού, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και το όζον δεν κρίνονται απαραίτητες.

Η απόσταξη διαφέρει από τις άλλες μορφές καθαρισμού του νερού, επειδή το νερό αφαιρείται από τις ακαθαρσίες και όχι οι ακαθαρσίες από το νερό. Το νερό υποβάλλεται σε αλλαγές φάσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού αλλάζει από υγρό σε ατμό και μετά πάλι σε υγρό. Οι ουσίες που έχουν σημείο βρασμού άνω των 100°C παραμένουν στον λέβητα. Οι μολυσματικοί παράγοντες που μειώνονται αποτελεσματικά είναι: τα διαλυμένα ανόργανα άλατα, οι κύστες, τα βακτηρίδια, οι ιοί και μερική μείωση των βαρέων μετάλλων.

Χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα

Μία δημοφιλής μέθοδος φίλτρανσης νερού είναι με τη χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα. Λειτουργούν μέσω της απορρόφησης που πραγματοποιείται λόγω ενδομοριακής έλξης, μεταξύ της επιφάνειας του άνθρακα και της ουσίας που απορροφάται. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιούνται στην φίλτρανση του νερού. Οι πιο γνωστές ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενεργοποιημένου άνθρακα είναι το ξύλο, ο λιγνίτης, ο άνθρακας και η καρύδα.

Οι κυριότεροι μολυσματικοί παράγοντες που μπορεί και μειώνει ο ενεργοποιημένος άνθρακας είναι: το χλώριο, τα M.T.B.E. (Μεθυλικός-τριτογενής-Βουτυλικός-Αιθέρας από τα οξυγονωμένα καύσιμα των αυτοκινήτων), οι κύστες, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Π.Ο.Ε.), δηλαδή χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και παραπροϊόντα απολύμανσης, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και το μόλυβδο.

Μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης

Μία άλλη τεχνολογία που εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και αναγνωρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την προστασία του πόσιμου νερού, είναι η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια ημί-διαπερατή μεμβράνη για να φιλτράρει τους μολυσματικούς παράγοντες. Το νερό αναγκάζεται να περάσει μέσα από την μεμβράνη. Μόνο τα μόρια του καθαρού νερού περνούν μέσω της μεμβράνης, ενώ ένα ποσοστό του νερού και όλες οι ακαθαρσίες δεν μπορούν να περάσουν και στην συνέχεια αποβάλλονται.

Η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης στην καλύτερη περίπτωση είναι αποτελεσματική για τους εξής μολυσματικούς παράγοντες: τα ανόργανα διαλυμένα άλατα, τα αιωρούμενα στερεά, οι διαλυμένες χημικές ουσίες, τα νιτρικά, τα νιτρώδη, το αρσενικό, τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το βάριο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο κ.τ.λ., ενώ το 99% των βλαβερών ουσιών και των παρασίτων του νερού δεν μπορούν να περάσουν από την μεμβράνη αυτή.

Συνδυασμός δύο μεθόδων

Ο συνδυασμός αυτών των δύο τρόπων φίλτρανσης νερού, δηλαδή ένα σύνθετο φίλτρο, που περιλαμβάνει ένα προ-φίλτρο άνθρακα, την κυρία μονάδα καθαρισμού της αντίστροφης ώσμωσης και ένα τελικό φίλτρο άνθρακα, δίνουν την καλύτερη λύση για τους κατοίκους των πόλεων και όχι μόνο.

Η φίλτρανση στην Ελλάδα

Το νερό δεν είναι κάτι απλό ενώ η φίλτρανση του είναι επιστήμη. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εταιρίες με παγκόσμιο κύρος, οι οποίες δίνουν λύσεις στα προβλήματα του νερού. Κάποιες από αυτές δεν προχωρούν σε καμία σύσταση, πριν κάνουν μία δωρεάν ανάλυση του νερού σας, έτσι ώστε να αποφασίσετε μαζί τους υπεύθυνα, για την επιλογή του συστήματος που είναι ιδανικό για σας.

Η θρεπτική αξία του νερού

Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συστατικό των ζωντανών οργανισμών και αυτό γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό ενώ τα παιδιά μπορεί να φθάσουν και το 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό επομένως η παρουσία του είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η ανάγκη λήψης νερού εκδηλώνεται με τη δίψα, αλλά σε αυξημένες απώλειες νερού από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση) η ικανοποίηση του αισθήματος της δίψας δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οργανισμού σε νερό, παρά μόνο κατά το ήμισυ.

Ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά Kcal τροφής και τα νεογνά 1,5ml ανά Kcal

Δηλαδή για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα. Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται.

Κατανάλωση νερού: Από τι εξαρτάται;

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Έτσι οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό και αυξάνουν τις απώλειες νερού. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Ακόμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά. Οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον 600-700ml νερού καθημερινά. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού.

Πως ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετό νερό;

Αν καταναλώνουμε περισσότερο νερό από όσο χρειαζόμαστε, τα νεφρά απλά το αποβάλλουν. Αν δεν καταναλώνουμε αρκετό, σε φυσιολογικές συνθήκες διψάμε. Οι μηχανισμοί της δίψας δεν λειτουργούν απόλυτα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά, τους ασθενείς, με τη ζέστη και σε έντονη φυσική δραστηριότητα. Για να ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετά υγρά παρατηρούμε τα ούρα μας. Μικρή ποσότητα με σκούρο χρώμα στα ούρα δείχνει ότι η κατανάλωση υγρών δεν είναι αρκετή.

Πόσο νερό πίνουμε τελικά;

Οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά κλίμακα φαίνεται πως καταναλώνουν περισσότερο νερό από εκείνους που ζουν σε πιο κρύα κλίματα. Επίσης σε χώρες όπως η δική μας που οι κλιματικές αλλαγές είναι έντονες κατά τη διάρκεια του χρόνου η κατανάλωση του νερού ποικίλλει και συγκεκριμένα είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Διαφορές στην κατανάλωση νερού παρατηρούνται και ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πίνουν λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Τι γίνεται με την κατανάλωση άλλων υγρών;

Τρόφιμα που περιέχουν νερό όπως είναι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών μας σε νερό. Με την τροφή μας απορροφούμε περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα.

Η συνολική μας ανάγκη είναι 1.5-2,5 λίτρα ημερησίως

Τα διάφορα υγρά που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμβάλλουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό. Χρειάζεται όμως προσοχή ως προς την κατανάλωση τους γιατί αφενός προσθέτουν θερμίδες και αφετέρου, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου cola έχουν διουρητική δράση και μετά από υπερβολική κατανάλωσή τους αυξάνουν τις απώλειες του οργανισμού σε νερό και επομένως αυξάνουν τις απαιτήσεις σε αυτό.

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης

Η μειωμένη κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται ιδιαιτέρως με τη γήρανση, δεδομένου ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ήπια αφυδάτωση, πίνουν λιγότερα υγρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επανυδάτωσή τους.

Η απώλεια του 20% του νερού του σώματος μπορεί να προκαλέσει θάνατο, ενώ η απώλεια του 10% σοβαρές διαταραχές

Σε ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες ένας ενήλικας μπορεί να επιβιώσει και 10 μέρες χωρίς νερό, ενώ ένα παιδί 5. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως δεν πρέπει να περιμένουμε για να διψάσουμε προκειμένου να πιούμε νερό αφού τότε ο οργανισμός έχει ήδη (έστω και σε μικρό ποσοστό) αφυδατωθεί. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να πίνουμε νερό προτού ο οργανισμός μας το ζητήσει μέσω της δίψας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηροστομία, ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, πονοκέφαλος, ερυθρότητα δέρματος, μυϊκές κράμπες, μείωση της όρεξης, ναυτία, ίλιγγος, εμετός, μειωμένη συγκέντρωση, διπλωπία και μπορεί να οδηγήσει και σε κώμα.

Τι προκαλεί η ελαφριά αφυδάτωση;

  • Μείωση του όγκου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, της καρδιαγγειακής λειτουργίας και του ενδοκυττάριου υγρού
  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού
  • Μείωση της ενέργειας
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Τι γίνεται με την κατακράτηση υγρών;

Ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν για την κατανάλωση του νερού είναι πως σε περιπτώσεις που εμφανίζεται κατακράτηση υγρών στο σώμα, δεν πρέπει να πίνουμε πολύ νερό γιατί έτσι επιτείνεται το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Όσο λιγότερο νερό πίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη άμυνα προβάλλει ο οργανισμός μας με αποτέλεσμα να “κατακρατά” μεγαλύτερο ποσοστό υγρών.

molismeno nero kai ygeia

Μολυσμένο νερό και απειλές για την υγεία

Το καθαρό πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ασθένειες όπως η διάρροια, ο τύφος, η δυσεντερία και η ηπατίτιδα μπορεί να οφείλονται σε μολυσμένο νερό από βακτηρίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς. Η μακροχρόνια κατανάλωση νερού που περιέχει επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες οδηγεί σε σοβαρές βλάβες της υγείας ή σε καρκίνο.

Συνολικά, πάνω από 3.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο σε όλο τον κόσμο από την έλλειψη ή την κακή ποιότητα νερού

Τα βαριά μέταλλα εισέρχονται στο νερό κυρίως από την διάβρωση στοιχείων της φύσης. Μεταφέρονται επίσης από απορρίμματα γυαλιού, ηλεκτρονικών, μπαταριών και μπογιάς. Αποβάλλονται από μεταλλωρυχεία, από εργοστάσια μετάλλων, πλαστικών και φυτοφαρμάκων καθώς και από τη διάβρωση υδραυλικών συστημάτων εντός και εκτός οικίας.

Όλα τα βαριά μέταλλα (αμίαντος, μόλυβδος, αργίλιο, βάριο, κάδμιο, χρώμιο κτλ) είναι επικίνδυνες ουσίες, ανθυγιεινά, τοξικά και δεν αποβάλλονται ολοκληρωτικά από το ανθρώπινο σώμα δηλαδή συσσωρεύονται μερικώς.

Μόλυβδος

Ο μόλυβδος είναι ένα από τα μέταλλα που έχουν τα πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Ο μόλυβδος μπορεί να εισχωρήσει στο (πόσιμο) νερό μέσω της διάβρωσης των σωλήνων. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν το νερό είναι ελαφρώς όξινο.

Ο μόλυβδος μπορεί να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα μέσω της λήψης των τροφίμων (65%), του νερού (20%) και του αέρα (15%)

Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα του μόλυβδου

Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως:

  • Διάσπαση της βιοσύνθεσης της αιμογλοβίνης και αναιμία
  • Αύξηση στην πίεση του αίματος
  • Βλάβη στα νεφρά
  • Αποβολές και ανεπαίσθητες αμβλώσεις
  • Διατάραξη του νευρικού συστήματος
  • Βλάβες στον εγκέφαλο
  • Μειωμένη γονιμότητα στους άντρες λόγω βλάβης στο σπέρμα
  • Μειωμένες δυνατότητες εκμάθησης στα παιδιά
  • Διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως επιθετικότητα, παρορμητική συμπεριφορά και υπερκινητικότητα

Ο μόλυβδος μπορεί να περάσει σε ένα έμβρυο μέσω του πλακούντα της μητέρας. Λόγω αυτού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των αγέννητων παιδιών. Τα παιδιά απορροφούν 3 φορές περισσότερο μόλυβδο από τους ενήλικες. Έρευνες δείχνουν πως υψηλά επίπεδα μολύβδου μέσα στο αίμα προκαλούν μείωση της εξυπνάδας και νοημοσύνης των παιδιών.

Κολοβακτηρίδια 

Στο πόσιμο νερό είναι δυνατή η εμφάνιση κολοβακτηριδίων. Τα κολοβακτηρίδια είναι μία ομάδα μικροοργανισμών που συνήθως συναντώνται στη χλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου και σε άλλα θερμόαιμα ζώα, καθώς επίσης και σε επιφανειακά ύδατα. Όταν οι οργανισμοί αυτοί ανιχνευτούν στο νερό αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα υπάρχει μόλυνση από κάποια πηγή. Το πόσιμο νερό δεν πρέπει να περιέχει κολοβακτηρίδια.

Ζύμες και ιοί

Οι ζύμες και οι ιοί μπορούν επίσης να καταστήσουν επικίνδυνο το πόσιμο νερό. Είναι μικροβιακοί μολυσματικοί παράγοντες που βρίσκονται συνήθως στα επιφανειακά ύδατα. Παραδείγματα είναι το κύστες giardia και το κρυπτοσπορίδιο. Το giardia είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα.

Το κρυπτοσπορίδιο είναι ένα παράσιτο που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αιτίες διαρροϊκής ασθένειας στους ανθρώπους. Η λεγεωνέλα είναι ένα βακτηρίδιο που αυξάνεται γρήγορα όταν το νερό διατηρείται σε θερμοκρασία μεταξύ 30 και 40 βαθμών κελσίου για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτό το βακτηρίδιο μπορεί να εισπνευστεί όταν εξατμίζεται το νερό και να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα από τα αερολύματα. Τα βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ένα είδος γρίπης, γνωστό ως ‘Pontiac fever ”, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν τη θανάσιμη νόσο των λεγεωνάριων.

Νιτρικά άλατα

Τα νιτρικά άλατα είναι καρκινογόνες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον και το νερό μέσω των εμπορικών λιπασμάτων. Τα νιτρικά άλατα στο πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσουν κυάνωση, δηλαδή μείωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου του αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα νήπια ηλικίας κάτω των έξι μηνών. Επίσης η αυξημένη κατανάλωσή τους μέσω του νερού αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες.

Χλώριο

Το χλώριο που προστίθεται στο νερό για να εξουδετερώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώνεται με οργανικές ενώσεις, όπως τα λιπάσματα και δημιουργεί νέες ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές ως προς το νερό που καταναλώνουν. Τα χλωριωμένα παράγωγα που βρίσκονται στο πόσιμο νερό αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνο ουροδόχου κύστης, ήπατος και νεφρών.

Εξασθενές Χρώμιο

Η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου μέσω των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού είναι δυνατόν, να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπερεσιών των Η.Π.Α. κατέταξε τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Πηγή

Continue Reading

Ομορφιά

ΝΤΕΚΟΛΤΕ: 10 θεραπείες για την αναζωογόννησή του

Το ντεκολτέ ή μπούστο είναι η περιοχή που ξεκινάει από το κάτω μέρος του λαιμού και καταλήγει στις θηλές. Ο όρος ντεκολτέ (décolleté) αφορά το άνοιγμα στο ύφασμα ενός ρούχου που αφήνει ακάλυπτο το λαιμό και μέρος του στήθους. Αυτή η περιοχή είναι συνήθως έντονα εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία (UV). Η αφυδάτωση, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη τοπικής ενυδάτωσης και αντηλιακής προστασίας, η στάση στον ύπνο και το μεγάλο στήθος είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης ρυτίδων, δυσχρωμιών, χαλάρωσης και γηρασμένου μπούστου.

Όμως υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης και ανανέωσης του ντεκολτέ. Οι θεραπείες αυτές είναι:

1 . FILLERS (ενέσιμο υαλουρονικό οξύ)

    Υαλουρονικό οξύ για την βελτίωση και ενυδάτωση του δέρματος, είτε ως filler (γέμισμα ), είτε με την τεχνική της μεσοθεραπείας (λεπτόρευστο υαλουρονικό οξύ). Μαζί με την ταυτόχρονη έγχυση και υδροξυαπατίτη ενεργοποιούμε και τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

2 . ΒΟΥΤΙΛΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΤΟΞΙΝΗ

    Με την έγχυση DYSPORT ή BOTOX στην περιοχή βελτιώνουμε τις ρυτίδες. Η έγχυση γίνεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας (MESOBOTOX).

3 . FRACTIONAL CO2 LASER

    Το Fractional CO2 Laser αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία Laser. Με την μέθοδο αυτή προκαλούμε ένα ¨ελεγχόμενο¨ και ελάχιστο θερμικό έγκαυμα αφήνοντας όμως και υγιείς περιοχές για καλύτερη επούλωση, στοχεύοντας έτσι στην διέγερση των ινοβλαστών ,ώστε να παράγουν  περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.Είναι κατάλληλο για λεπτές γραμμές και ρυτίδες, δυσχρωμίες και μελαγχρωματικές βλάβες, διορθώνει την τραχύτητα και τους ανοιχτούς πόρους και ανανεώνει το δέρμα. Μετά την θεραπεία υπάρχει η αίσθηση όπως ένα ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα, μία ερυθρότητα δηλαδή που υποχωρεί σε περίπου 48 ώρες.

4 . ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ (RF)

    Η εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί νεοκολλαγένεση βοηθώντας έτσι την περιοχή να αποκτήσει μία πιο σφριγηλή και υγιή όψη. Οι ραδιοσυχνότητες εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, μεταφέροντας θερμότητα, που ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν κολλαγόνο. Παράλληλα η θερμότητα βελτιώνει την αιματική ροή και ενεργοποιεί την λέμφο, βοηθώντας στην καλύτερη θρέψη του δέρματος.

5 .ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Με την τεχνική της μεσοθεραπείας εγχύουμε ουσίες στο κυρίως δέρμα (χόριο), όπως υαλουρονικό οξύ, οργανικό πυρίτιο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, συσφικτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, αλλά και αυτόλογους παράγοντες(PRP-αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλείων). Έτσι επιτυγχάνουμε ενυδάτωση, σύσφιξη νεοκολλαγένεση, λείανση των λεπτών ρυτίδων, αντιγήρανση και αποχρωματισμό των δυσχρωμιών.

6 . ΝΗΜΑΤΑ

    Με τα νήματα PDO στην περιοχή του ντεκολτέ, οι ρυτίδες βελτιώνονται, το δέρμα ανανεώνεται, δείχνει πιο σφριγηλό και παράγεται νέο κολλαγόνο.

7 . ΧΗΜΙΚΟ PEELING

    Το χημικό PEELING βοηθάει στην ανανέωση της επιδερμίδας, στην λείανση του δέρματος, στην βελτίωση της υφής του από τις φθορές του ήλιου, αφαιρεί δυσχρωμίες και βελτιώνει τις λεπτές ρυτίδες. Με το χημικό PEELING προκαλούμε απολέπιση της επιδερμίδας μέσω της εφαρμογής οξέων με σκοπό την ανανέωση της. Ανάλογα το οξύ και τον χρόνο εφαρμογής του τα PEELINGS διαχωρίζονται σε επιφανειακά και βαθιά, με ανάλογα αποτελέσματα. Με τα νέας γενιάς PEELINGS η επιστροφή στις καθημερινές μας δραστηριότητες, είναι άμεση.

8 . Micro-Needling

    Το Micro-Needling η αλλιώς θεραπεία μικρονυγμών, πραγματοποιείται μέσω μίας συσκευής η οποία φέρει στην άκρη της ακίδες ελεγχόμενου μήκους. Μέσω των ακίδων αυτών, προκαλούμε μικρές οπές (μικροτραυματισμούς) στο δέρμα, διεγείροντας έτσι τις διαδικασίες επούλωσης. Μέσω των μικρών αυτών οπών μπορύμε να εισχωρήσουμε ουσίες όπως υαλουρονικό οξυ, βιταμίνες, συσφικτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, αλλά και αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλείων(PRP). Έτσι επιτυγχάνουμε νεοκολλαγένεση, ενυδάτωση και λείανση λεπτών ρυτίδων.

9 . ΥΔΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ (AQUA FACIAL)

    Με την μέθοδο της υδροδερμοαπόξεσης ενυδατώνουμε σε βάθος το δέρμα με ταυτόχρονη απολέπιση. Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια του υδρογονωμένου νερού απομακρύνοντας έτσι τα νεκρά κύτταρα, μέσω μίας ειδικής συσκευής . Η υδροδερμοαπόξεση δεν έχει κανένα ερεθισμό, είναι απόλυτα ασφαλής και έχει ευχάριστη αίσθηση. Το υδρογονωμένο νερό πέφτει με πίεση στο δέρμα αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας, παράλληλα δυεισδύοντας ουσίες όπως υαλουρονικό, βιταμίνη C, οργανικό πυρίτιο με απόλυτη ακρίβεια σε επιλεγμένο βάθος. Έτσι το δέρμα δείχνει πιο υγιές, φωτεινό, σφριγηλό και ενυδατωμένο. Η υδροδερμοαπόξεση ενυδατώνει, λειτουργεί αντιοξειδωτικά(αντιγήρανση), ενεργοποιεί την αιματική κυκλοφορία, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

10. ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ –ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

    Με την αυξητική μαστών (ενθέματα σιλικόνης) η περιοχή του ντεκολτέ αποκτά μία ¨στήριξη¨, το μπούστο δείχνει πιο σφριγηλό, πιο ¨τεντωμένο¨. Αντίθετα με την μειωτική μαστών απαλλάσουμε την περιοχή από ¨βάρος¨, που αποτελεί και αιτία δημιουργίας χαλάρωσης και ρυτίδων.

    Ο επιμελής και καθημερινός καθαρισμός του δέρματος της περιοχής, η καθημερινή ενυδάτωση με κρέμες και ορούς καθώς και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, η χρήση αντηλιακής προστασίας, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες περιποίησης και πρόληψης της γήρανσης της περιοχής του ντεκολτέ.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Ομορφιά

Πτώση του οβάλ του προσώπου, πρόληψη και θεραπεία.

Με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βαρύτητας το πρόσωπό μας και η αρχιτεκτονική του αλλάζει. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην νεανική όψη του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται γηρασμένο και κουρασμένο. Εκείνο όμως το οποίο είναι απόλυτα εμφανές είναι η αντιστροφή του τριγώνου του προσώπου, δηλαδή η χαλάρωση του περιγράμματος ή αλλιώς του ¨οβάλ¨.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η πτώση του οβάλ οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον χρόνο, την βαρύτητα και την έκθεση στον ήλιο. Η  χαλάρωση του δέρματος, η απώλεια του όγκου του υποδόριου λίπους ,η μείωση της οστικής μάζας ,η χαλάρωση των συνδέσμων και της περιτονίας και η μυϊκή ατροφία λόγω ηλικίας συντελούν στην πτώση του οβάλ. Το νεανικό δέρμα χαρακτηρίζεται από σφριγηλότητα, ελαστικότητα και όγκο. Αυτά οφείλονται στο κολλαγόνο, την ελαστίνη και στο υποδόριο λίπος.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα δερματικά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα που στηρίζει το δέρμα δινοντάς του σφριγηλότητα(ανθεκτικότητα) και παράλληλα ελαστικότητα. Στο νεανικό δέρμα οι ίνες του κολλαγόνου αποδομούνται φυσιολογικά με την βοήθεια ενός  ενζύμου που λέγεται κολλαγενάση. Η αποδόμηση αυτή γίνεται όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους ή έχουν υποστεί φθορά, τραυματισμό ή φλεγμονή(ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι περιβάλλοντος).Η φυσιολογική αυτή διαδικασία είναι άμεση και συνεχής. Με την πάροδο του χρόνου όμως η δυνατότητα παραγωγής κολλαγενάσης φθίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την απώλεια της σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του οβάλ.

Οι ίνες της ελαστίνης είναι εκείνες που δίνουν την ελαστικότητα στο δέρμα με την ικανότητά τους να τεντώνονται έως και 100% του μήκους τους και να  επανέρχονται άμεσα. Στο νεανικό δέρμα, όταν φθείρονται με την βοήθεια του ενζύμου ελαστάση διασπώνται και οι ινοβλάστες παράγουν νέα ελαστίνη. Από την ενηλικίωση όμως και μετά, ο ρυθμός ανανέωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνεται ολοένα και πιο αργός, το ίδιο και η ποιότητα των ινών τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία γήρανσης του δέρματος αρχίζει στα πρώιμα χρόνια της ενηλικίωσης. Οι ίνες της ελαστίνης χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να ¨ξεχειλώνουν¨ και να δημιουργείται χαλάρωση. Ο χρόνος επίσης συντελεί στην μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέως, το κυρίως ενυδατικό στοιχείο του δέρματος, με συνέπεια το δέρμα να αφυδατώνεται και να ¨σπάει¨.

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που δίνει τον κυρίως όγκο στο πρόσωπο. Με τα χρόνια όμως, το λίπος αυτό υποστρέφεται (μειώνεται ο όγκος του), με αποτέλεσμα το δέρμα του προσώπου να χάνει την στήριξή του, να δείχνει ¨άδειο¨ και να χαλαρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα, η οστεοπόρωση δημιουργεί απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα την χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε ή να διορθώσουμε την πτώση του οβάλ;

Στην νεαρή ηλικία αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι το δέρμα. Η καθημερινή και εντατική εφαρμογή ενυδάτωσης (κρέμες, οροί) η εφαρμογή ρετινοειδών, η αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή το τεχνητό μαύρισμα, η λήψη αρκετού νερού και η λήψη VITAMIN C είναι τα βασικά της φροντίδας και της πρόληψης .Έτσι ενυδατώνουμε, μειώνουμε το οξειδωτικό stress, την φθορά από τον ήλιο και φροντίζουμε την ομαλή ανανέωση του δέρματος. Ήπια απολέπιση(peelings)και καλός καθαρισμός από υπολείμματα maquillage είναι καθημερινά απαραίτητα.

Σε ηλικίες όπου έχουμε ή αρχίζει η απώλεια όγκου, αυτή αποκαθίσταται με την εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Το ενέσιμο (filler) υαλουρονικό οξύ είναι διαφορετικών πυκνοτήτων, που έχει ως στόχο το γέμισμα των ρυτίδων, την αποκατάσταση του όγκου, την διαμόρφωση του περιγράμματος και των ζυγωματικών, κάνοντας έτσι ένα ¨υγρό lifting¨.Παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος με μεγάλη διάρκεια, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Οι ραδιοσυχνότητες (RF), οι υπέρηχοι (US-HIFU) ως μη επεμβατικές μέθοδοι στην περιοχή του προσώπου στοχεύουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου την ενίσχυση της σφριγηλότητας και βοηθούν στην αποκατάσταση του περιγράμματος. Απαιτούνται συνήθως μερικές συνεδρίες χωρίς πόνο και παρενέργειες.

Τα νήματα PDO  και COG στοχεύουν στην άμεση διόρθωση του περιγράμματος, με απλή διαδικασία σε συνθήκες ιατρείου.

Η απόλυτη όμως λύση δίνεται με το χειρουργικό LIFTING προσώπου ή αλλιώς ρυτιδεκτομή. Με αυτήν την χειρουργική μέθοδο διορθώνουμε την όποια περίσσεια  και χαλάρωση δέρματος υπάρχει, αποκαθιστούμε την πτώση στους βαθύτερους ιστούς (περιτονία και συνδέσμους)και τους επαναφέρουμε σε πρωτύτερη θέση. Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου, με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία ή γενική αναισθησία.

Τις φθορές του χρόνου και της βαρύτητας δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Μπορούμε όμως, με την βοήθεια της σύγχρονης  αισθητικής ιατρικής και με μη επεμβατικές μεθόδους(υαλουρονικό οξύ, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι ,νήματα)να αποτρέψουμε περισσότερες φθορές και να παρατείνουμε την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Trending