Connect with us

Υγεία

Η ποιότητα του νερού μετά την χρήση των φίλτρων

Η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του νερού με την χρήση φίλτρων είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι πρώτες καταγεγραμμένες προσπάθειες φίλτρανσης του νερού χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ. Το ισχυρότερο κίνητρο για τη φίλτρανση του νερού ήταν η βελτίωση της γεύσης του καθώς, όπως πίστευαν, το νερό έπρεπε να είναι άγευστο, άοσμο και άχρωμο.

Ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης διεξήγαγε αρκετά πειράματα πάνω στην καθαρισμό του νερού. Αναγνώριζε ότι το νερό των υδραγωγείων της εποχής απείχε κατά πολύ από τον επιθυμητό βαθμό καθαρότητας και έτσι σχεδίασε μία μεμβράνη από ύφασμα, μέσα από την οποία περνούσε νερό που είχε βράσει. Αιώνες αργότερα, η εφεύρεση του μικροσκοπίου επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των φίλτρων.

Η φίλτρανση του νερού

Το πρώτο φίλτρο

Το πρώτο πολλαπλό φίλτρο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Antonio Porzio το 1685 και περιλάμβανε ιζηματοποίηση και φίλτρανση από άμμο, ενώ το 1746 ο Παριζιάνος επιστήμονας Joseph Amy, κατασκεύασε τα πρώτα φίλτρα οικιακής χρήσης, με υλικά το σφουγγάρι, το κάρβουνο και το μαλλί.

Η πρώτη κίνηση για την φίλτρανση του νερού μιας ολόκληρης πόλης έγινε με φίλτρα άμμου στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λονδίνο. Το 1804, στο Paisley της Σκωτίας ολοκληρώθηκε μία από τις πρώτες εγκαταστάσεις παροχής φιλτραρισμένου νερού από πόλη σε πόλη, μέσω σωληνώσεων. Η κινητήρια δύναμη της μονάδας ήταν τα άλογα, που κινούσαν τις αντλίες, ενώ τα υλικά των φίλτρων ήταν η άμμος και ο άνθρακας, που έπρεπε να τα αντικαταστούν κάθε έξι ώρες.

Η εξέλιξη των φίλτρων

Σημαντικές ήταν και οι πρόοδοι που συντελέσθηκαν στη φίλτρανση του νερού, στα τέλη του 19ου αιώνα, με την βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνα τα χρόνια πρωτοξεκίνησε η χρήση γρήγορων φίλτρων άμμου, βελτιωμένων αργών φίλτρων άμμου και άρχισε να χρησιμοποιείται το χλώριο και το όζον για την απολύμανση του νερού. Στις αρχές του 20ου αιώνα η χλωρίωση έγινε η πιο δημοφιλής μέθοδος απολύμανσης στις Η.Π.Α. και χάρη σ’ αυτήν, οι περιπτώσεις δυσεντερίας, τύφου και χολέρας μειώθηκαν κατακόρυφα.

Το 1942 η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A) υιοθέτησε τα πρώτα στάνταρντ (standard) για το πόσιμο νερό και το 1957 ενέκρινε τη χρήση φίλτρων μεμβράνης.

Το 1970, δύο μηχανικοί από της Η.Π.Α., ο Bill Prior και ο Jim Kewley, καινοτόμησαν στην ανάπτυξη των μη ηλεκτρικών, πλήρως αυτόματων συστημάτων κατεργασίας νερού και συνέβαλαν σημαντικά στην φίλτρανσή του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, στις μέρες μας, χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, κατασκευάζονται αυτόματα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα φίλτρανσης και αποσκλήρυνσης του νερού, τα οποία μπορούν και φιλτράρουν δεκάδες τόνους νερού την ώρα.

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε;

Όπως φαίνεται, τα φίλτρα νερού είναι αυτά που ο άνθρωπος έχει εμπιστευθεί για τη διαφύλαξη της ποιότητας του νερού που καταναλώνει. Η ιστορία τους είναι μακρά, αλλά προαιώνια είναι και η ανάγκη του ανθρώπου για καθαρό και μαλακό νερό.

Οργανισμοί πιστοποίησης της ποιότητας του νερο

N.S.F. International

Η βιομηχανία κατεργασίας νερού παρακολουθείται και ελέγχεται συστηματικά. Ο κυριότερος και ο σημαντικότερος οργανισμός, που πιστοποιεί τα συστήματα κατεργασίας νερού είναι ο N.S.F. International, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια στης Η.Π.Α. και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει παγκόσμια δραστηριότητα και αποδοχή για την μοναδική ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Ελέγχει και πιστοποιεί τα συστήματα κατεργασίας νερού με διάφορα “standard” ανάλογα με την απόδοση τους. Ο N.S.F. έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) ως το Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Επεξεργασία του Πόσιμου Νερού και ελέγχεται από το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α (E.P.A.).

W.Q.A.

Ο δευτερεύον οργανισμός πιστοποίησης συστημάτων νερού είναι ο W.Q.A., ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον N.S.F. International. Σχεδόν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται με την επεξεργασία νερού είναι μέλη του W.Q.A., για αυτό ακριβώς τον λόγο, η προβολή του λογότυπου “WQA member” σε κάποιο προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιστοποιημένο από αυτόν τον οργανισμό.

Ποιοι οργανσιμοί δεν πιστοποιούν συστήματα νερού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) όπως και το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A.) δεν πιστοποιούν συστήματα νερού.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής φίλτρου νερού;

Τα κριτήρια επιλογής οποιουδήποτε φίλτρου νερού, πρέπει να ορίζονται πάντα με βάση τις ανάγκες μας, δηλαδή με βάση τους μολυσματικούς παράγοντες που επιβάλλεται να μειώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα περαιτέρω έξοδα από τα ανταλλακτικά φίλτρα και επιτυγχάνεται το ζητούμενο αποτέλεσμα.

  1. Μερικά σύγχρονα φίλτρα, διαθέτουν σύστημα προστασίας από την υπέρ-χρήση. Αυτή η λειτουργία σας προστατεύει από την άσκοπη αλλαγή του ανταλλακτικού φίλτρου και φροντίζει για την σταθερή ποιότητα του πόσιμου νερού σας.
  2. Το να έχει ένδειξη διάρκειας ζωής του φίλτρου, όπως και το να μην εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι επιπλέον θετικά χαρακτηριστικά.
  3. Όταν αγοράζετε κάποιο σύστημα κατεργασίας νερού οικιακής, επαγγελματικής ή βιομηχανικής χρήσης, να ζητάτε τα αντίγραφα των πιστοποιητικών “standard” της NSF, έτσι ώστε να σιγουρεύεστε για την απόδοσή του. Τα πιστοποιητικά αυτά καταγράφουν αναλυτικά τους μολυσματικούς παράγοντες που το κάθε φίλτρο μπορεί να μειώσει.
  4. Επίσης η ύπαρξη ISO από την Ε.Ε. είναι ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο.

filtro nerou kai poiothta nerou

Δημοφιλείς μέθοδοι φίλτρανσης νερού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Όταν σε μία πόλη το νερό χλωριώνεται, οι μέθοδοι απολύμανσης του νερού, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και το όζον δεν κρίνονται απαραίτητες.

Η απόσταξη διαφέρει από τις άλλες μορφές καθαρισμού του νερού, επειδή το νερό αφαιρείται από τις ακαθαρσίες και όχι οι ακαθαρσίες από το νερό. Το νερό υποβάλλεται σε αλλαγές φάσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού αλλάζει από υγρό σε ατμό και μετά πάλι σε υγρό. Οι ουσίες που έχουν σημείο βρασμού άνω των 100°C παραμένουν στον λέβητα. Οι μολυσματικοί παράγοντες που μειώνονται αποτελεσματικά είναι: τα διαλυμένα ανόργανα άλατα, οι κύστες, τα βακτηρίδια, οι ιοί και μερική μείωση των βαρέων μετάλλων.

Χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα

Μία δημοφιλής μέθοδος φίλτρανσης νερού είναι με τη χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα. Λειτουργούν μέσω της απορρόφησης που πραγματοποιείται λόγω ενδομοριακής έλξης, μεταξύ της επιφάνειας του άνθρακα και της ουσίας που απορροφάται. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιούνται στην φίλτρανση του νερού. Οι πιο γνωστές ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενεργοποιημένου άνθρακα είναι το ξύλο, ο λιγνίτης, ο άνθρακας και η καρύδα.

Οι κυριότεροι μολυσματικοί παράγοντες που μπορεί και μειώνει ο ενεργοποιημένος άνθρακας είναι: το χλώριο, τα M.T.B.E. (Μεθυλικός-τριτογενής-Βουτυλικός-Αιθέρας από τα οξυγονωμένα καύσιμα των αυτοκινήτων), οι κύστες, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Π.Ο.Ε.), δηλαδή χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και παραπροϊόντα απολύμανσης, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και το μόλυβδο.

Μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης

Μία άλλη τεχνολογία που εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και αναγνωρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την προστασία του πόσιμου νερού, είναι η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια ημί-διαπερατή μεμβράνη για να φιλτράρει τους μολυσματικούς παράγοντες. Το νερό αναγκάζεται να περάσει μέσα από την μεμβράνη. Μόνο τα μόρια του καθαρού νερού περνούν μέσω της μεμβράνης, ενώ ένα ποσοστό του νερού και όλες οι ακαθαρσίες δεν μπορούν να περάσουν και στην συνέχεια αποβάλλονται.

Η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης στην καλύτερη περίπτωση είναι αποτελεσματική για τους εξής μολυσματικούς παράγοντες: τα ανόργανα διαλυμένα άλατα, τα αιωρούμενα στερεά, οι διαλυμένες χημικές ουσίες, τα νιτρικά, τα νιτρώδη, το αρσενικό, τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το βάριο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο κ.τ.λ., ενώ το 99% των βλαβερών ουσιών και των παρασίτων του νερού δεν μπορούν να περάσουν από την μεμβράνη αυτή.

Συνδυασμός δύο μεθόδων

Ο συνδυασμός αυτών των δύο τρόπων φίλτρανσης νερού, δηλαδή ένα σύνθετο φίλτρο, που περιλαμβάνει ένα προ-φίλτρο άνθρακα, την κυρία μονάδα καθαρισμού της αντίστροφης ώσμωσης και ένα τελικό φίλτρο άνθρακα, δίνουν την καλύτερη λύση για τους κατοίκους των πόλεων και όχι μόνο.

Η φίλτρανση στην Ελλάδα

Το νερό δεν είναι κάτι απλό ενώ η φίλτρανση του είναι επιστήμη. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εταιρίες με παγκόσμιο κύρος, οι οποίες δίνουν λύσεις στα προβλήματα του νερού. Κάποιες από αυτές δεν προχωρούν σε καμία σύσταση, πριν κάνουν μία δωρεάν ανάλυση του νερού σας, έτσι ώστε να αποφασίσετε μαζί τους υπεύθυνα, για την επιλογή του συστήματος που είναι ιδανικό για σας.

Η θρεπτική αξία του νερού

Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συστατικό των ζωντανών οργανισμών και αυτό γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό ενώ τα παιδιά μπορεί να φθάσουν και το 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό επομένως η παρουσία του είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η ανάγκη λήψης νερού εκδηλώνεται με τη δίψα, αλλά σε αυξημένες απώλειες νερού από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση) η ικανοποίηση του αισθήματος της δίψας δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οργανισμού σε νερό, παρά μόνο κατά το ήμισυ.

Ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά Kcal τροφής και τα νεογνά 1,5ml ανά Kcal

Δηλαδή για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα. Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται.

Κατανάλωση νερού: Από τι εξαρτάται;

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Έτσι οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό και αυξάνουν τις απώλειες νερού. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Ακόμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά. Οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον 600-700ml νερού καθημερινά. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού.

Πως ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετό νερό;

Αν καταναλώνουμε περισσότερο νερό από όσο χρειαζόμαστε, τα νεφρά απλά το αποβάλλουν. Αν δεν καταναλώνουμε αρκετό, σε φυσιολογικές συνθήκες διψάμε. Οι μηχανισμοί της δίψας δεν λειτουργούν απόλυτα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά, τους ασθενείς, με τη ζέστη και σε έντονη φυσική δραστηριότητα. Για να ελέγχουμε αν πίνουμε αρκετά υγρά παρατηρούμε τα ούρα μας. Μικρή ποσότητα με σκούρο χρώμα στα ούρα δείχνει ότι η κατανάλωση υγρών δεν είναι αρκετή.

Πόσο νερό πίνουμε τελικά;

Οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά κλίμακα φαίνεται πως καταναλώνουν περισσότερο νερό από εκείνους που ζουν σε πιο κρύα κλίματα. Επίσης σε χώρες όπως η δική μας που οι κλιματικές αλλαγές είναι έντονες κατά τη διάρκεια του χρόνου η κατανάλωση του νερού ποικίλλει και συγκεκριμένα είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Διαφορές στην κατανάλωση νερού παρατηρούνται και ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πίνουν λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Τι γίνεται με την κατανάλωση άλλων υγρών;

Τρόφιμα που περιέχουν νερό όπως είναι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών μας σε νερό. Με την τροφή μας απορροφούμε περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα.

Η συνολική μας ανάγκη είναι 1.5-2,5 λίτρα ημερησίως

Τα διάφορα υγρά που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμβάλλουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό. Χρειάζεται όμως προσοχή ως προς την κατανάλωση τους γιατί αφενός προσθέτουν θερμίδες και αφετέρου, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου cola έχουν διουρητική δράση και μετά από υπερβολική κατανάλωσή τους αυξάνουν τις απώλειες του οργανισμού σε νερό και επομένως αυξάνουν τις απαιτήσεις σε αυτό.

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης

Η μειωμένη κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται ιδιαιτέρως με τη γήρανση, δεδομένου ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ήπια αφυδάτωση, πίνουν λιγότερα υγρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επανυδάτωσή τους.

Η απώλεια του 20% του νερού του σώματος μπορεί να προκαλέσει θάνατο, ενώ η απώλεια του 10% σοβαρές διαταραχές

Σε ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες ένας ενήλικας μπορεί να επιβιώσει και 10 μέρες χωρίς νερό, ενώ ένα παιδί 5. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως δεν πρέπει να περιμένουμε για να διψάσουμε προκειμένου να πιούμε νερό αφού τότε ο οργανισμός έχει ήδη (έστω και σε μικρό ποσοστό) αφυδατωθεί. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να πίνουμε νερό προτού ο οργανισμός μας το ζητήσει μέσω της δίψας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηροστομία, ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, πονοκέφαλος, ερυθρότητα δέρματος, μυϊκές κράμπες, μείωση της όρεξης, ναυτία, ίλιγγος, εμετός, μειωμένη συγκέντρωση, διπλωπία και μπορεί να οδηγήσει και σε κώμα.

Τι προκαλεί η ελαφριά αφυδάτωση;

  • Μείωση του όγκου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, της καρδιαγγειακής λειτουργίας και του ενδοκυττάριου υγρού
  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού
  • Μείωση της ενέργειας
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Τι γίνεται με την κατακράτηση υγρών;

Ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν για την κατανάλωση του νερού είναι πως σε περιπτώσεις που εμφανίζεται κατακράτηση υγρών στο σώμα, δεν πρέπει να πίνουμε πολύ νερό γιατί έτσι επιτείνεται το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Όσο λιγότερο νερό πίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη άμυνα προβάλλει ο οργανισμός μας με αποτέλεσμα να “κατακρατά” μεγαλύτερο ποσοστό υγρών.

molismeno nero kai ygeia

Μολυσμένο νερό και απειλές για την υγεία

Το καθαρό πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ασθένειες όπως η διάρροια, ο τύφος, η δυσεντερία και η ηπατίτιδα μπορεί να οφείλονται σε μολυσμένο νερό από βακτηρίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς. Η μακροχρόνια κατανάλωση νερού που περιέχει επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες οδηγεί σε σοβαρές βλάβες της υγείας ή σε καρκίνο.

Συνολικά, πάνω από 3.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο σε όλο τον κόσμο από την έλλειψη ή την κακή ποιότητα νερού

Τα βαριά μέταλλα εισέρχονται στο νερό κυρίως από την διάβρωση στοιχείων της φύσης. Μεταφέρονται επίσης από απορρίμματα γυαλιού, ηλεκτρονικών, μπαταριών και μπογιάς. Αποβάλλονται από μεταλλωρυχεία, από εργοστάσια μετάλλων, πλαστικών και φυτοφαρμάκων καθώς και από τη διάβρωση υδραυλικών συστημάτων εντός και εκτός οικίας.

Όλα τα βαριά μέταλλα (αμίαντος, μόλυβδος, αργίλιο, βάριο, κάδμιο, χρώμιο κτλ) είναι επικίνδυνες ουσίες, ανθυγιεινά, τοξικά και δεν αποβάλλονται ολοκληρωτικά από το ανθρώπινο σώμα δηλαδή συσσωρεύονται μερικώς.

Μόλυβδος

Ο μόλυβδος είναι ένα από τα μέταλλα που έχουν τα πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Ο μόλυβδος μπορεί να εισχωρήσει στο (πόσιμο) νερό μέσω της διάβρωσης των σωλήνων. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν το νερό είναι ελαφρώς όξινο.

Ο μόλυβδος μπορεί να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα μέσω της λήψης των τροφίμων (65%), του νερού (20%) και του αέρα (15%)

Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα του μόλυβδου

Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως:

  • Διάσπαση της βιοσύνθεσης της αιμογλοβίνης και αναιμία
  • Αύξηση στην πίεση του αίματος
  • Βλάβη στα νεφρά
  • Αποβολές και ανεπαίσθητες αμβλώσεις
  • Διατάραξη του νευρικού συστήματος
  • Βλάβες στον εγκέφαλο
  • Μειωμένη γονιμότητα στους άντρες λόγω βλάβης στο σπέρμα
  • Μειωμένες δυνατότητες εκμάθησης στα παιδιά
  • Διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως επιθετικότητα, παρορμητική συμπεριφορά και υπερκινητικότητα

Ο μόλυβδος μπορεί να περάσει σε ένα έμβρυο μέσω του πλακούντα της μητέρας. Λόγω αυτού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των αγέννητων παιδιών. Τα παιδιά απορροφούν 3 φορές περισσότερο μόλυβδο από τους ενήλικες. Έρευνες δείχνουν πως υψηλά επίπεδα μολύβδου μέσα στο αίμα προκαλούν μείωση της εξυπνάδας και νοημοσύνης των παιδιών.

Κολοβακτηρίδια 

Στο πόσιμο νερό είναι δυνατή η εμφάνιση κολοβακτηριδίων. Τα κολοβακτηρίδια είναι μία ομάδα μικροοργανισμών που συνήθως συναντώνται στη χλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου και σε άλλα θερμόαιμα ζώα, καθώς επίσης και σε επιφανειακά ύδατα. Όταν οι οργανισμοί αυτοί ανιχνευτούν στο νερό αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα υπάρχει μόλυνση από κάποια πηγή. Το πόσιμο νερό δεν πρέπει να περιέχει κολοβακτηρίδια.

Ζύμες και ιοί

Οι ζύμες και οι ιοί μπορούν επίσης να καταστήσουν επικίνδυνο το πόσιμο νερό. Είναι μικροβιακοί μολυσματικοί παράγοντες που βρίσκονται συνήθως στα επιφανειακά ύδατα. Παραδείγματα είναι το κύστες giardia και το κρυπτοσπορίδιο. Το giardia είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα.

Το κρυπτοσπορίδιο είναι ένα παράσιτο που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αιτίες διαρροϊκής ασθένειας στους ανθρώπους. Η λεγεωνέλα είναι ένα βακτηρίδιο που αυξάνεται γρήγορα όταν το νερό διατηρείται σε θερμοκρασία μεταξύ 30 και 40 βαθμών κελσίου για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτό το βακτηρίδιο μπορεί να εισπνευστεί όταν εξατμίζεται το νερό και να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα από τα αερολύματα. Τα βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ένα είδος γρίπης, γνωστό ως ‘Pontiac fever ”, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν τη θανάσιμη νόσο των λεγεωνάριων.

Νιτρικά άλατα

Τα νιτρικά άλατα είναι καρκινογόνες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον και το νερό μέσω των εμπορικών λιπασμάτων. Τα νιτρικά άλατα στο πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσουν κυάνωση, δηλαδή μείωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου του αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα νήπια ηλικίας κάτω των έξι μηνών. Επίσης η αυξημένη κατανάλωσή τους μέσω του νερού αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες.

Χλώριο

Το χλώριο που προστίθεται στο νερό για να εξουδετερώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώνεται με οργανικές ενώσεις, όπως τα λιπάσματα και δημιουργεί νέες ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές ως προς το νερό που καταναλώνουν. Τα χλωριωμένα παράγωγα που βρίσκονται στο πόσιμο νερό αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνο ουροδόχου κύστης, ήπατος και νεφρών.

Εξασθενές Χρώμιο

Η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου μέσω των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού είναι δυνατόν, να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπερεσιών των Η.Π.Α. κατέταξε τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Πηγή

Continue Reading

Διατροφή

Γιατί ξαναπήρα τα κιλά που έχασα;

Σχεδόν κάθε φορά που μπαίνει ένας καινούριος πελάτης στο γραφείο μου η ερώτηση είναι δεδομένη. Γιατί χάνω κιλά και τα ξαναπαίρνω; Δυστυχώς η επαναπρόσληψη βάρους απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και οι λόγοι που συμβαίνει είναι πολλοί.  Ας αναφέρουμε μερικούς.. 

  1. Στερητικές δίαιτες. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι οι «δίαιτες express». 
    • Οι συγκεκριμένες δίαιτες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους μειώνοντας πολύ τις προσλαμβανόμενες θερμίδες ή αποκλείοντας κάποια μακροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι υδατάνθρακες. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται υγρά και μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Η απώλεια λοιπόν μυϊκής μάζας συνοδεύεται από μείωση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα να «καίμε» λιγότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνουμε μετά τη δίαιτα. 
    • Ακόμη, οι δίαιτες αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές με αποτέλεσμα ο διαιτώμενος να στερείται αγαπημένες του, ίσως, τροφές και να απέχει από κοινωνικές εκδηλώσεις. Η στέρηση αυτή οδηγεί τον άνθρωπο στην υπερβολική κατανάλωση όλων των τροφών που θεωρούνταν απαγορευμένες μετά τη δίαιτα, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτεί την διατροφική συμπεριφορά του «όλα ή τίποτα». Θα κάνω δίαιτα και θα πεινάω ή δεν θα κάνω δίαιτα και θα τρώω όλα τα «απαγορευμένα» χωρίς μέτρο..
  2. Το στρατιωτάκι: Όταν ακούω αυτή τη λέξη με πιάνει άγχος και ο λόγος είναι συγκεκριμένος. Το ταξίδι της διατροφής είναι μεγάλο και όμορφο. Χρειάζεται να είμαστε οπλισμένοι με μπόλικη υπομονή και να μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Η υπερβολική αυστηρότητα σε ένα πρόγραμμα διατροφής συνήθως οδηγεί σε πρόωρη εγκατάλειψη της προσπάθειας με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να εγκατασταθούν σωστές διατροφικές συνήθειες και να μην γίνεται συντήρηση του βάρους με την επίβλεψη του ειδικού.  
  3. Η άνοστη δίαιτα: Παραλίγο να ξεχάσω το πιο σημαντικό. Για να μπορέσει η ισορροπημένη διατροφή να γίνει τρόπος ζωής πρέπει να είναι νόστιμη και να μας ταιριάζει. Εάν τηρούμε ένα πρόγραμμα που δεν μας αρέσει και δεν ταιριάζει στην καθημερινότητα μας η επαναπρόσληψη βάρους είναι σχεδόν δεδομένη.  

Επομένως το κλειδί για να μην ξαναπάρουμε το βάρος που χάσαμε είναι να κάνουμε αυτή την προσπάθεια με την επίβλεψη ειδικού, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας, να μην στερούμαστε και να τρώμε νόστιμα. 

Βιογραφικό: 

Η Βάσια Καραμπάση είναι πιστοποιημένη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc) σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί στις Ψυχογενείς Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. 

Continue Reading

Υγεία

Εκστρατεία Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης για την Προαγωγή της Υγείας από Affidea & Peanuts

Ένα θετικό μήνυμα για την φροντίδα της υγείας μας

Τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω της πανδημίας μάθαμε να μην θέτουμε την υγεία μας σε δεύτερη μοίρα. Aναγνωρίζοντας σταθερά την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, η Affidea παρέχει ειδικά προγράμματα εξετάσεων και εξατομικευμένη φροντίδα για όλη την οικογένεια. 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, με στόχο να επισημάνει ότι η πρόληψη αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, η Affidea συμπράττει με τα Peanuts σε μια συνεργασία με θέμα την παγκόσμια πρωτοβουλία «Take Care with Peanuts», εστιάζοντας στα θέματα «Φροντίζουμε τον εαυτό μας» και «Φροντίζουμε ο ένας τον άλλο». Τα Peanuts, κόμικς που δημιουργήθηκαν από τον Charles M. Schulz το 1950 και περιλαμβάνουν ένα αγαπημένο καστ χαρακτήρων, όπως ο Snoopy και ο Charlie Brown, αποτελούν ένα παγκόσμιο διαχρονικό φαινόμενο που θαυμάζουν μικροί και μεγάλοι όλων των ηλικιών εδώ και 72 χρόνια.

Η εκστρατεία «Take Care with Peanuts», που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2019, εμπνέει και παρακινεί για δράση υπέρ της υγείας μας, υπενθυμίζοντάς μας να κάνουμε μικρή «παύση» για να εκτιμήσουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.  Μέσω της εκστρατείας «Take Care with Peanuts», η Affidea ενθαρρύνει όλους να φροντίσουν τον εαυτό τους, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την σημασία της πρόληψης και του προληπτικού ελέγχου, καθώς και για την διαχείριση των ήπιων συμπτωμάτων, μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα διαγνωστικά Κέντρα Affidea, η ενημερωτική ιστοσελίδα affidea.gr αλλά και οι λογαριασμοί social media της εταιρείας @AffideaGreece, μάς βοηθούν να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις πολύπλευρες ανάγκες του οργανισμού μας και να τον φροντίζουμε, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται στα Κέντρα Affidea από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, με τεχνολογία αιχμής και εγγύηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Τα check-up προσφέρονται σε προνομιακές τιμές και πραγματοποιούνται χωρίς να απαιτείται παραπεμπτικό ιατρού ή ραντεβού.

Η καλή υγεία ξεκινάει από εμάς!

Φροντίζουμε τον εαυτό μας, Φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea 

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 15 χώρες μέσα από ένα δίκτυο 312 ιατρικών κέντρων & 11 χιλ. επαγγελματιών υγείας.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Σήμερα λειτουργεί μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. 

Όραμα της Affidea είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Πρόληψης ως βασικό μοχλό της Πρωτοβάθμιας Υγείας μέσω της παροχής ασφαλών, ολοκληρωμένων και καινοτόμων προγραμμάτων που συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία των συνανθρώπων μας. 

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram

Σχετικά με τα Peanuts

Οι ήρωες Peanuts ανήκουν στην Peanuts Worldwide, η οποία ανήκει κατά 41% στην WildBrain Ltd., κατά 39% στην Sony Music Entertainment (Japan) Inc. και κατά 20% στην οικογένεια του Charles M. Schulz, ο οποίος τα παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο το 1950, όταν το κόμικ έκανε το ντεμπούτο του σε επτά εφημερίδες. Από τότε, ο Τσάρλι Μπράουν, ο Σνούπι και η υπόλοιπη συμμορία των Peanuts έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στη λαϊκή κουλτούρα. Εκτός από τις αγαπημένες εκπομπές και τα αφιερώματα των Peanuts στο Apple TV+, οι θαυμαστές όλων των ηλικιών τα απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο μέσω χιλιάδων προϊόντων, καθώς και σε ψυχαγωγικά πάρκα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, social media και κόμικς που διατίθενται σε όλες τις μορφές, από παραδοσιακές έως ψηφιακές. Το 2018, η Peanuts συνεργάστηκε με τη NASA με την πολυετή συμφωνία Space Act που σχεδιάστηκε για να εμπνεύσει πάθος για την εξερεύνηση του διαστήματος και το STEM στην επόμενη γενιά μαθητών.

Continue Reading

Διατροφή

Tips για να ξαναβρούμε τα healthy habits μας μετά τις διακοπές

Ύστερα από ένα ανέμελο καλοκαίρι με πολλές βουτιές, αλκοόλ, ξενύχτια και παγωτά σιγά σιγά ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε πίσω στους ρυθμούς μας. Συνήθως τέτοια εποχή αισθανόμαστε άγχος για να προλάβουμε να φέρουμε εις πέρας κάθε υποχρέωση μας, να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας και να είμαστε παραγωγικοί στην εργασία μας από την πρώτη μέρα που επιστρέψαμε. Ειδικά στο κομμάτι της εικόνας του σώματός μας συχνά είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και ξεχνάμε το νόημα των διακοπών, που είναι να διακόψουμε για ένα διάστημα τις καθημερινές μας συνήθειες και να αφεθούμε. 

Το κλειδί στην διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού μας από τις διακοπές και στην επιστροφή στις καθημερινές, υγιεινές μας συνήθειες είναι να θέσουμε τους κατάλληλους στόχους.  Μια αποτελεσματική μέθοδος θέσπισης στόχων είναι οι στόχοι S.M.A.R.T. Πρόκειται για στόχους που είναι:

  1. Συγκεκριμένοι (Smart)
  2. Μετρήσιμοι(Measurable)
  3. Επιτεύξιμοι/ Αποδεκτoί (Αttainable/ Acceptable)
  4. Ρεαλιστικοί (Relevant)
  5. Χρονικά δεσμευμένοι (Time-bound)

Για παράδειγμα ο στόχος: ‘’ Απώλεια 5 κιλών σε 2 εβδομάδες και γυμναστική 3 ώρες την ημέρα’’ αποτελεί έναν μη ρεαλιστικό στόχο που μακροπρόθεσμα πιο πιθανό είναι να μας αποθαρρύνει, καθώς θα μας παγιδεύσει στην νοοτροπία του ‘’όλα ή τίποτα.’’

Αντιθέτως, σύμφωνα με την μέθοδο  S.M.A.R.T. ένας στόχος απώλειας 2 κιλών σε 2 εβδομάδες και γυμναστική 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα αποτελεί έναν συγκεκριμένο, μετρήσιμο, επιτεύξιμο, ρεαλιστικό και χρονικά δεσμευμένο στόχο. 

Αφού θέσουμε λοιπόν τους στόχους μας, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να τους υλοποιήσουμε ευκολότερα. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Οργάνωση γευμάτων

Δεδομένου ότι ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος μια έξυπνη ιδέα για να εξασφαλίσουμε εύκολα γεύματα, αποφεύγοντας το food, αλλά και το money waste είναι κάθε εβδομάδα να καταγράφουμε τα γεύματα που θέλουμε να προετοιμάσουμε και σύμφωνα με αυτά και την κατάλληλη λίστα super market. Για παράδειγμα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας έτοιμες κομμένες σαλάτες, τόνο, δημητριακά ολικής, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο κ.α. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε ευκολότερα να εντάξουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας.

  • Δοκιμή εύκολων, νόστιμων και υγιεινών συνταγών

Η υγιεινή διατροφή φαίνεται σε πολλούς δύσκολη, καθώς θεωρούν ότι απαιτεί χρόνο ή ότι τα γεύματα που την απαρτίζουν είναι βαρετά και άνοστα. Είναι απόλυτα λογικό κατά την προσαρμογή στην καθημερινότητα αν υιοθετήσουμε μια αυστηρή διατροφή χωρίς ποικιλία να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια από την πρώτη εβδομάδα. Αντιθέτως, αν δοκιμάσουμε να ετοιμάσουμε εύκολα, νόστιμα και υγιεινά γεύματα όχι μόνο θα τα απολαύσουμε και θα είναι περισσότερο βιώσιμη η διατροφή μας, αλλά και θα πετύχουμε μια μορφή αυτοφροντίδας. Μερικά παραδείγματα τέτοιου είδους γευμάτων είναι γιαούρτι με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και μέλι, σαλάτα οσπρίων με λαχανικά, τορτίγια ολικής άλεσης με σολομό και τυρί κρέμα. 

  • Καθιέρωση 8 ωρών ύπνου

Δεδομένου ότι ο ύπνος έχει βρεθεί ότι επηρεάζει τόσο την διάθεση, όσο και την σωματική και πνευματική μας υγεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τον θέτουμε ως προτεραιότητα. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με φτωχότερες διατροφικές επιλογές και κατά συνέπεια με παθολογικές καταστάσεις, όπως μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση κ.α. Για να αποφύγουμε τις παραπάνω καταστάσεις μπορούμε να στοχεύσουμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες ημερησίως, χρησιμοποιώντας ένα sleep tracker, το οποίο θα κρατάει το ιστορικό από τις ώρες του ύπνου μας.

  • Θερμός με νερό πάντα δίπλα μας

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα συστήματα του οργανισμού μας και είναι απαραίτητο για την επίτευξη της φυσικής αποτιξίνωσης από τα νεφρά. Προκειμένου να μην το αμελούμε στην καθημερινότητα μας, ένα καλό tip είναι να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα μπουκάλι θερμός, είτε στη δουλειά, είτε και στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο 

θα ενυδατωνόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Επιλογή άσκησης της αρεσκείας μας

Η γυμναστική αποτελεί στόχο για πολλούς, αλλά δεν αρέσει σε όλους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι κάθε δραστηριότητα μετράει. Δεν είναι απαραίτητο να περνάμε ώρες σε γυμναστήρια, αν θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Ένα απλό περπάτημα, μερικές δουλειές στο σπίτι, χορός με φίλους, ποδήλατο στην περιοχή μας αποτελούν είδη άσκησης που επίσης μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αν επιθυμούμε να είμαστε συνεπείς με την άσκηση μας, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε το είδος άσκησης που μας ταιριάζει και δεν μας κάνει να μετράμε αντίστροφα μέχρι να τελειώσει. Ένα extra tip που θα μας δώσει κίνητρο να πάρουμε λίγο πιο εύκολα την απόφαση να κάνουμε πράξη τα παραπάνω είναι να αγοράσουμε ένα workout set που μας αρέσει και να βρούμε έναν φίλο που να επιθυμεί να ασκηθεί μαζί μας.

Συμπερασματικά, είναι πολύ βασικό προκειμένου να βρούμε το κίνητρο για  να επιστέψουμε στην healthy ρουτίνα μας να θέσουμε τους κατάλληλους στόχους. Το κλειδί όμως για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι να είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε μικρές αλλαγές με μεγάλη σημασία για την υγεία και ευεξία μας.

Φλώρα Γιατρά, Βιοχημικός 

Continue Reading

Trending