Connect with us

Υγεία

Η σωστή διατροφή στην εμμηνόπαυση

Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε τη ζωή μιας γυναίκας με βάση την αναπαραγωγική φάση στην οποία βρίσκεται, θα βλέπαμε ότι περίπου το 1/3 της ζωής της καταλαμβάνει η φάση της εμμηνόπαυσης. Παρόλο που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας, πόσα τελικά γνωρίζουμε για αυτό και πόσο προετοιμασμένη είναι μια γυναίκα για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα της την περίοδο αυτή; Ας δούμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε με κάποιους ορισμούς για να γίνουν πιο κατανοητοί κάποιοι όροι.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμμηνόπαυση ορίζεται ως οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσεως, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στα 49 έως 52 έτη και διαγιγνώσκεται μετά 12 συνεχόμενους μήνες απουσίας έμμηνου ρύσεως, χωρίς αυτό να οφείλεται σε άλλο αιτιολογικό παράγοντα.

Τι είναι η κλιμακτήριος;

Η κλιμακτήριος ή αλλιώς περιεμμηνόπαυση είναι μια περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην διάρκεια και στη συχνότητα της έμμηνου ρύσεως. Διαρκεί περίπου 4 έτη και είναι η φάση όπου παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα και τις αλλαγές στο σώμα μας.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Τα πρώτα, συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους στο στάδιο της κλιμακτηρίου και ενώ κάποια υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και το πέρασμα στην εμμηνόπαυση, κάποια άλλα μπορεί να παραμείνουν και να συνεχίζουν να μας προβληματίζουν.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα αλλά και ευρέως γνωστό είναι οι αγγειοκινητικές διαταραχές, δηλαδή το αίσθημα της έξαψης και εφίδρωσης αλλά της νυχτερινής εφίδρωσης. Εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών, περίπου 60-80%, κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και συνήθως υποχωρεί λίγα χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

gunaika kanei aera kai pinei nero

Η ουρογεννητική ατροφία είναι ένα συμπτώματα που εμφανίζεται, επίσης, στην κλιμακτήριο αλλά επιδεινώνεται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Η ξηρότητα, ο κνησμός αλλά και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι τα συχνότερα προβλήματα. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα ορμονικής θεραπείας (όπως κρέμες, υπόθετα κα).

Πολλές από μας στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουμε προβλήματα και διαταραχές ύπνου. Βιώνουμε δυσκολία στην έλευση του ύπνου αλλά και στη διάρκεια του. Η νυχτερινή εφίδρωση, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αλλά και το άγχος, η ποιότητα ζωής, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και την ποιότητά του.

Τέλος, όπως πολύ συχνά αναφέρεται, πολλές από εμάς έχουμε έντονες εναλλαγές στην ψυχική μας διάθεση. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και συνδέεται με τα προηγούμενα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί και εμφανίζεται κατά την κλιμακτήριο αλλά συνήθως υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση.

Αλλαγή στο σωματικό βάρος ή στη σύσταση σώματος;

Ίσως έχουμε παρατηρήσει το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει και πολλές από εμάς σκεφτόμαστε ότι οφείλεται στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει! Η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας αλλά και στην μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Όμως, αυτό που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση είναι η αλλαγή στη σύσταση σώματος, δηλαδή μείωση της μυϊκής μάζας και παράλληλα αύξηση του λιπώδους ιστού, κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Η αλλαγή στη σύσταση σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων. Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς, η αύξηση της περιφέρειας μέσης εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, αφού είναι γνωστό ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω τώρα που μπαίνω στην εμμηνόπαυση;

Ο καρκίνος του μαστού κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε εμάς τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μέσης ηλικίας. Ωστόσο, αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Γι αυτό το λόγο προτείνεται για τις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, να πραγματοποιείται μαστογραφία κάθε 2-3 χρόνια, ενώ για εκείνες τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ακούμε συχνά να αναφέρεται μαζί με την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση. Για την έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας συστήνεται η μέτρηση οστικής πυκνότητας στη μέση ή στο ισχίο, έτσι ώστε να γίνει μια εκτίμηση της πιθανότητας για την εμφάνιση της οστεοπόρωση.

Τέλος, είναι πολύ σημαντική η εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς η συγκεκριμένη φάση της ζωής συνδέεται με αύξηση του ποσοστού των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβαλλόμαστε ετησίως βιοχημικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του σακχάρου, των λιπιδίων καθώς και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ποια είναι σχέση της οστεοπόρωσης με την εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα καθώς και αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική του οστού, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα για κάταγμα. Οστεοπενία είναι μια κατάσταση που προηγείται της οστεοπόρωσης με τιμές της οστικής μάζας χαμηλότερες από τις φυσιολογικές.

osteoporisi kai emminopausi

Η οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα σε μεγάλη ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η οστική μας μάζα αυξάνεται και φτάνει τη μέγιστη τιμή της περίπου στα 20 με 25 έτη, έκτοτε σταθεροποιείται και με την πάροδο του χρόνου ξεκινά η μείωση της. Στην εμμηνόπαυση η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει το ρυθμό μείωσης της οστικής μάζας. Μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης ή κάποιου κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοπόρωση έχουν οι γυναίκες που εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση ή έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης ή οστεοπορωτικού κατάγματος στην οικογένειά τους.

Πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου;

Οι διατροφικές ανάγκες μας δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με όταν βρισκόμασταν στην αναπαραγωγική ηλικία. Ωστόσο, για την πρόληψη της αύξηση του σωματικού βάρους, καλό είναι να μειώσουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες καθημερινά συγκριτικά με παλαιότερα. Η κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων προτείνεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Συστάσεις για κατανάλωση ομάδων τροφίμων
Ομάδα τροφίμωνΔιατροφική σύστασηΙσοδύναμο μερίδας
Λαχανικά4 μερίδες/ ημέρα150-200g1 φλ. μαγειρεμένα λαχανικά2 φλ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Φρούτα3 μερίδες/ ημέρα120-200g1 μέτριου μεγέθους φρούτο2 μικρά φρούτα
Δημητριακά και πατάτες5-6 μερίδες/ ημέρα1 φέτα ψωμί½ φλ. ζυμαρικά ή ρύζι½ φλ. δημητριακά1 πατάτα μέτριου μεγέθους
Γάλα και γαλακτοκομικά3 μερίδες/ ημέρα1 ποτήρια γάλα1 κεσεδάκι γιαούρτι30g ή 2 κουταλιές σούπας τυρί
Κόκκινο κρέαςΈως 1 μερίδα/ εβδομάδα120g μαγειρεμένο κόκκινο κρέας
Λευκό κρέας1-2 μερίδες/ εβδομάδα120g μαγειρεμένο λευκό κρέας
ΑυγάΈως 4/ εβδομάδα1 αυγό
Ψάρια και θαλασσινά2-3 μερίδες/ ημέρα150g. μαγειρεμένο ψάρι ή θαλασσινά
ΌσπριαΤουλάχιστον 3 μερίδες/ ημέρα1 φλιτζάνι μαγειρεμένα στραγγισμένα όσπρια
Προστιθέμενα λίπη και έλαια3-5 μερίδες/ ημέρα1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια1 χούφτα ξηροί καρποί10-12 ελιές

Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τα τρόφιμα θα πρέπει να αξιολογείται από διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να κρίνει και να προτείνει συμπληρωματική χορήγηση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η συμπληρωματική χορήγηση των υπόλοιπων βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν είναι απαραίτητη.

Ποια είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο;

Για να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά, καλό θα είναι να προσθέσουμε στα γεύματά μας αλλά και στα ενδιάμεσα σνακ τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι, φυσικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά.

piges asvestiou

Επίσης, καλή πηγή ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου αλλά και το σπανάκι και το μπρόκολο. Ακόμη, μια καλή συμβουλή είναι να καταναλώνουμε τα μικρά ψάρια μαζί με το κόκκαλο που καλή πηγή ασβεστίου.

Ιδέες για να εμπλουτίσουμε σε ασβέστιο τα γεύματά μας
Πρωινό1 ποτήρι γάλα αγελάδας ή αμυγδάλου1 γιαούρτι1 τοστ με τυρί
Μεσημεριανό/ Βραδινό1 σαλάτα βραστό μπρόκολο ή σπανάκιΤυρί*Μικρά ψάρια με το κόκκαλο
Σνακ1 χούφτα αμύγδαλα1 γιαούρτι1 κράκερ με τυρί*

* στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου

Περιεκτικότητα τροφίμων σε ασβέστιο
ΤρόφιμοΠοσότηταΕνέργεια (kcal) Ασβέστιο (mg)
 Γάλα 1,5% λιπαρά 250ml 117 325
 Γιαούρτι 2% 200g 146 183
 Γραβιέρα 30g 117 287
 Παρμεζάνα 30g 119 242
 Φέτα 30g 75 140
 Αμύγδαλα 30g 160 80
Γάλα αμυγδάλου250ml60300
Σπανάκι*1 φλιτζάνι41245
Μπρόκολο*1 φλιτζάνι5460

*βρασμένο

Πόση άσκηση πρέπει να κάνω;

Στα πλαίσια της πρόληψης της αύξησης του σωματικού βάρους, η άσκηση θα πρέπει να υπάρχει ιδανικά καθημερινά στις συνήθειες μας. Περίπου 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως έντονο περπάτημα ή κολύμπι, σε συνδυασμό με κάποιες ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως βαράκια, λάστιχα, yoga, pilates κα, έτσι ώστε να έχουν τα οστά μας μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

gunaika kanei askisi sti fusi

Που μπορώ να απευθυνθώ αν εμφανίσω συμπτώματα εμμηνόπαυσης;

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τμήματα και ειδικά ιατρεία σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την εμμηνόπαυση και όλα τα νοσήματα που σχετίζονται με αυτή. Καλό θα είναι όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης να πραγματοποιούν ετήσιους ελέγχους με σκοπό την πρόληψη.

Ιατρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
ΝοσοκομείοΟνομασία τμήματοςΔιεύθυνσηΤηλέφωνο
Αρεταίειο ΝοσοκομείοΤμήμα Κλιμακτηρίου ΕμμηνόπαυσηςΒ. Σοφίας 76, Αθήνα2107286284
Νοσοκομείο «Αττικόν»Τμήμα ΕμμηνόπαυσηςΡίμινι 4, Χαϊδάρι21 0583 1000
Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»Ιατρείο Εμμηνόπαυσης, Ορμονικής θεραπείας και ΟστεοπόρωσηςΠλατείας Έλενα Βενιζέλου 22132051366
Νοσοκομείο «Ρέα»Ιατρείο Κλιμακτηρίου Εμμηνόπαυσης και ΟστεοπόρωσηςΛ. Συγγρού 3832109495250-1
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»Εξωτερικό Ιατρείο Εμμηνόπαυσης και ΟστεοπόρωσηςΔήμος Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη2313323390
Νοσοκομείο ΗρακλείουΤμήμα Εμμηνόπαυσης και ΚλιμακτηρίουΒούτες Ηρακλείου Κρήτης2810542107-108 


Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/2162-emminopafsi-dyskoli-ilikia-gia-apoleia-varous

Continue Reading

Διατροφή

Fake healthy foods: Πώς να τα ξεχωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες με σκοπό οι
επιστήμονες να εξακριβώσουν το πώς προσδιορίζουν οι καταναλωτές την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2016) διεκπεραίωσε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα που θεωρούσαν υγιεινά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων επέλεξε χυμούς φρούτων, προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένα δημητριακά και έτοιμα γεύματα πλούσια σε αλάτι. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές παρασύρονται από τα ελκυστικά διαφημιστικά σποτ και θεωρούν δεδομένα τρόφιμα υγιεινά, χωρίς να έχουν επίγνωση τον κινδύνων που μπορεί αυτά να έχουν για την υγεία τους.

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘‘υγιεινά’’, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά ακόμα και τη διάθεση μας.

  1. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τους χυμούς φρούτων εξαιρετική πηγή βιταμινών και τους επιλέγουν καθημερινά στο διαιτολόγιο τους ή στο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ενώ οι φυτικές τους ίνες έχουν αφαιρεθεί. Παράλληλα αρκετοί χυμοί περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την αύξηση του αισθήματος την πείνας. Συνεπώς, μια πιο ασφαλής επιλογή είναι τα smoothies, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο και προστίθενται και πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι), που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ενδεχόμενη υπογλυκαιμία.

  1. Δημητριακά πρωινού

Πόσοι από εμάς είχαμε καθιερωμένο πρωινό από την παιδική μας ηλικία μέχρι και σήμερα τα δημητριακά με γάλα; Δυστυχώς, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αρκετά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλές φορές όχι μόνο ένα είδος, αλλά πολλά είδη γλυκαντικών (π.χ. ζάχαρη, σιρόπι ρυζιού, σουκραλόζη κ.α.). Εκφράσεις όπως ‘‘πηγή εδώδιμων ινών’’, ‘‘περιέχουν βρώμη’’ , ‘‘χαμηλά σε λιπαρά’’ δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν. Μια καλή λύση είναι να επιλέγουμε ανεπεξέργαστο muesli, granola με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά των οποίων τα συστατικά είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και γενικότερα συστατικά που καταλαβαίνουμε όλοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μόνοι μας σε μια σπιτική συνταγή.

  1. Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Αντιθέτως, το ρύζι , το κεχρί, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι και η κινόα δεν περιέχουν γλουτένη. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει δημιουργήσει και αρκετά συσκευασμένα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Τα προϊόντα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο, όπου όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη προκαλούνται αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται σωστά πολύτιμα συστατικά των τροφών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς τα επεξεργασμένα gluten free προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Επομένως, αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας.

  1. Vegan επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θετικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σέβονται τους vegans και προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους, αυξάνοντας τις επιλογές και την ποικιλία τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες παράγουν επεξεργασμένα vegan προϊόντα, τα οποία στην προσπάθειά τους να θυμίζουν γευστικά τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, τα φορτώνουν με χημικά και συντηρητικά. Τα προϊόντα αυτά συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, ή περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Το πιο ασφαλές είναι τα vegan άτομα να επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ελαιόλαδο. Παράλληλα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα, όπως γιαούρτια σόγιας ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη που αποτελούν ασφαλείς επιλογές.

  1. Light αναψυκτικά

Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και συχνά χωρίς θερμίδες που πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που πίνουν 2 ή 3 αναψυκτικά αυτού του τύπου την ημέρα. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά πολλές φορές περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν αμελητέα επίδραση στις θερμίδες, αλλά η επίδρασή τους στον μεταβολισμό και τις ορμόνες μας δεν είναι αμελητέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την όρεξη, μεσολαβώντας στο μονοπάτι του εγκεφάλου που περιμένει την ανταμοιβή μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

  1. Chips λαχανικών

Τα chips λαχανικών είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς πολλοί τα επιλέγουν θεωρώντας πως αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα τυπικά πατατάκια. Τις περισσότερες φορές όμως τα chips λαχανικών περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, είναι τηγανισμένα σε φυτικά έλαια και περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Παράλληλα συνήθως περιέχουν άμυλο πατάτας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν περιέχουν λαχανικά αλλά σκόνες (π.χ. σκόνη σπανακιού). Αν όμως τα παρασκευάσετε στο σπίτι, με λαχανικά της επιλογής σας στον φούρνο, τότε σίγουρα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ.

  1. Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά τις λίγες θερμίδες που έχουν, τα επιδόρπια γιαουρτιού συνήθως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για σνακ, ιδιαίτερα για άτομα που προσέχουν το βάρος τους. Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανάλογη ποσοτικά με ένα γλυκό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και προβιοτικά είναι φανερά χαμηλότερη. Επίσης, ενδέχεται ένα επιδόρπιο γιαουρτιού να περιέχει χρωστικές και άλλα πρόσθετα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις νοητικές μας λειτουργίες. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε για σνακ το παραδοσιακό γιαούρτι με φρούτα της επιλογής μας.

  1. Έτοιμες σάλτσες και σως

Οι έτοιμες σάλτσες αναντίλεκτα μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο για να μαγειρέψουμε. Όμως πολλές από αυτές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, σε ποσότητα υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Παράλληλα, οι σάλτσες αυτές συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερπρόσληψη των οποίων μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ας τιμήσουμε λοιπόν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ορόσημο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως με λίγη παραπάνω προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να κάνουμε περισσότερο υγιεινές επιλογές, ώστε νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία.

Continue Reading

Ομορφιά

Πτώση του οβάλ του προσώπου, πρόληψη και θεραπεία.

Με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βαρύτητας το πρόσωπό μας και η αρχιτεκτονική του αλλάζει. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην νεανική όψη του προσώπου, με αποτέλεσμα να φαίνεται γηρασμένο και κουρασμένο. Εκείνο όμως το οποίο είναι απόλυτα εμφανές είναι η αντιστροφή του τριγώνου του προσώπου, δηλαδή η χαλάρωση του περιγράμματος ή αλλιώς του ¨οβάλ¨.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η πτώση του οβάλ οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον χρόνο, την βαρύτητα και την έκθεση στον ήλιο. Η  χαλάρωση του δέρματος, η απώλεια του όγκου του υποδόριου λίπους ,η μείωση της οστικής μάζας ,η χαλάρωση των συνδέσμων και της περιτονίας και η μυϊκή ατροφία λόγω ηλικίας συντελούν στην πτώση του οβάλ. Το νεανικό δέρμα χαρακτηρίζεται από σφριγηλότητα, ελαστικότητα και όγκο. Αυτά οφείλονται στο κολλαγόνο, την ελαστίνη και στο υποδόριο λίπος.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα δερματικά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα που στηρίζει το δέρμα δινοντάς του σφριγηλότητα(ανθεκτικότητα) και παράλληλα ελαστικότητα. Στο νεανικό δέρμα οι ίνες του κολλαγόνου αποδομούνται φυσιολογικά με την βοήθεια ενός  ενζύμου που λέγεται κολλαγενάση. Η αποδόμηση αυτή γίνεται όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους ή έχουν υποστεί φθορά, τραυματισμό ή φλεγμονή(ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι περιβάλλοντος).Η φυσιολογική αυτή διαδικασία είναι άμεση και συνεχής. Με την πάροδο του χρόνου όμως η δυνατότητα παραγωγής κολλαγενάσης φθίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την απώλεια της σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του οβάλ.

Οι ίνες της ελαστίνης είναι εκείνες που δίνουν την ελαστικότητα στο δέρμα με την ικανότητά τους να τεντώνονται έως και 100% του μήκους τους και να  επανέρχονται άμεσα. Στο νεανικό δέρμα, όταν φθείρονται με την βοήθεια του ενζύμου ελαστάση διασπώνται και οι ινοβλάστες παράγουν νέα ελαστίνη. Από την ενηλικίωση όμως και μετά, ο ρυθμός ανανέωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνεται ολοένα και πιο αργός, το ίδιο και η ποιότητα των ινών τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία γήρανσης του δέρματος αρχίζει στα πρώιμα χρόνια της ενηλικίωσης. Οι ίνες της ελαστίνης χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να ¨ξεχειλώνουν¨ και να δημιουργείται χαλάρωση. Ο χρόνος επίσης συντελεί στην μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέως, το κυρίως ενυδατικό στοιχείο του δέρματος, με συνέπεια το δέρμα να αφυδατώνεται και να ¨σπάει¨.

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που δίνει τον κυρίως όγκο στο πρόσωπο. Με τα χρόνια όμως, το λίπος αυτό υποστρέφεται (μειώνεται ο όγκος του), με αποτέλεσμα το δέρμα του προσώπου να χάνει την στήριξή του, να δείχνει ¨άδειο¨ και να χαλαρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα, η οστεοπόρωση δημιουργεί απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα την χαλάρωση του υπερκείμενου δέρματος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε ή να διορθώσουμε την πτώση του οβάλ;

Στην νεαρή ηλικία αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι το δέρμα. Η καθημερινή και εντατική εφαρμογή ενυδάτωσης (κρέμες, οροί) η εφαρμογή ρετινοειδών, η αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή το τεχνητό μαύρισμα, η λήψη αρκετού νερού και η λήψη VITAMIN C είναι τα βασικά της φροντίδας και της πρόληψης .Έτσι ενυδατώνουμε, μειώνουμε το οξειδωτικό stress, την φθορά από τον ήλιο και φροντίζουμε την ομαλή ανανέωση του δέρματος. Ήπια απολέπιση(peelings)και καλός καθαρισμός από υπολείμματα maquillage είναι καθημερινά απαραίτητα.

Σε ηλικίες όπου έχουμε ή αρχίζει η απώλεια όγκου, αυτή αποκαθίσταται με την εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Το ενέσιμο (filler) υαλουρονικό οξύ είναι διαφορετικών πυκνοτήτων, που έχει ως στόχο το γέμισμα των ρυτίδων, την αποκατάσταση του όγκου, την διαμόρφωση του περιγράμματος και των ζυγωματικών, κάνοντας έτσι ένα ¨υγρό lifting¨.Παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος με μεγάλη διάρκεια, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Οι ραδιοσυχνότητες (RF), οι υπέρηχοι (US-HIFU) ως μη επεμβατικές μέθοδοι στην περιοχή του προσώπου στοχεύουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου την ενίσχυση της σφριγηλότητας και βοηθούν στην αποκατάσταση του περιγράμματος. Απαιτούνται συνήθως μερικές συνεδρίες χωρίς πόνο και παρενέργειες.

Τα νήματα PDO  και COG στοχεύουν στην άμεση διόρθωση του περιγράμματος, με απλή διαδικασία σε συνθήκες ιατρείου.

Η απόλυτη όμως λύση δίνεται με το χειρουργικό LIFTING προσώπου ή αλλιώς ρυτιδεκτομή. Με αυτήν την χειρουργική μέθοδο διορθώνουμε την όποια περίσσεια  και χαλάρωση δέρματος υπάρχει, αποκαθιστούμε την πτώση στους βαθύτερους ιστούς (περιτονία και συνδέσμους)και τους επαναφέρουμε σε πρωτύτερη θέση. Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου, με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία ή γενική αναισθησία.

Τις φθορές του χρόνου και της βαρύτητας δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Μπορούμε όμως, με την βοήθεια της σύγχρονης  αισθητικής ιατρικής και με μη επεμβατικές μεθόδους(υαλουρονικό οξύ, ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι ,νήματα)να αποτρέψουμε περισσότερες φθορές και να παρατείνουμε την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

ΜΠΕΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ ΤΗΛ 2314010087

Facebook: BESKOS PLASTIC SURGERY

INSTAGRAM :drbeskos

Continue Reading

Διατροφή

Τι μπορώ και τι δεν πρέπει να ταΐζω το ζωάκι μου

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας οτι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε ζώου είναι διαφορετικές και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, τον βαθμό άσκησης, την γενική τους κατάσταση, υπάρχοντα προβλήματα υγείας κ.α. 

Σήμερα όμως θα αναφέρουμε τι μπορούμε να δώσουμε και τι όχι ως λιχουδιές στους μικρούς μας φίλους.

ΚΟΚΚΑΛΑ

Ο σκύλος έχει συσχετιστεί με το κόκκαλο και η γάτα με το ψαροκόκκαλο. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη επικρατεί ίσως λόγω των κινούμενων σχεδίων ή απο το γεγονός ότι πολλά ζώα σιτίζονται με τα αποφάγια μας. Αυτή η συνήθεια δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς εκτός από τραυματισμό στην στοματική τους κοιλότητα και το σπάσιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αεροφόρων οδών που οδηγεί σε πνιγμό ή διάτρηση των τοιχωμάτων του πεπτικού συστήματος. 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ενώ η σοκολάτα αποτελεί εξαίρετη λιχουδιά για εμάς, απαγορεύεται να δώσουμε στα κατοικίδια μας. Η σοκολάτα εκτός από την ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, την καφεΐνη που προκαλεί ταχύπνοια και ταχυκαρδία, περιέχει και μια χημική ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σοκολάτας (η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα επίπεδα) ακόμα και ένα μικρό κομμάτι μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

ΣΤΑΦΥΛΙΑ/ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Δεν έχει σημασία αν είναι κόκκινο ή πράσινο με κουκούτσι ή χωρίς, τα σταφύλια αποτελούν άλλη μια λιχουδιά για την οποία τα σκυλιά τρελαίνονται αλλά απαγορεύεται να φάνε, αφού είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και στην μικρότερη ποσότητα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιά είναι η ουσία που καθιστά τα σταφύλια και τις σταφίδες τοξικές όπως και επίσης δεν είναι γνωστή η τοξική δόση. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ακόμα και ελάχιστης ποσότητας .

ΚΡΕΜΜΥΔΙ/ΣΚΟΡΔΟ

Ένας σκύλος δεν θα φάει από μόνος του κρεμμύδι ή σκόρδο, αλλά επειδή τα χρησιμοποιούμε κατά κόρων στο μαγείρεμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν δίνουμε αποφάγια που περιέχουν κάποιο από τα λαχανικά της οικογένειας Allium. Ακόμα και το μάσημα του φυτού μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία στον σκύλο και την γάτα.

Μερικές ακόμα τοξικές τροφές που δεν είναι τόσο συνηθισμένες αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι: Ξυλιτόλη, μανιτάρια, αλκοόλ, καρύδια Μακαδάμια, μαγιά ζύμης, λίπη και γαλακτοκομικά προϊοντα.

Τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης είναι : Εμετός, διάρροια, ταχύπνοια, σιελόρροια, μυικές συσπάσεις, δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συντονισμού, λήθαργος.

Πολλές φορές και ανάλογα με την ποσότητα που θα φάει το ζώο, τα κλινικά συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν (μπορεί να πάρει μερικές μέρες) γι’αυτό καλό είναι όταν υπάρχει υποψία κατάποσης κάποιου συστατικού από αυτά που αναφέραμε, επικοινωνήστε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Υπάρχουν και πολλά ‘ανθρώπινα’ φαγητά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές λιχουδιές για τα σκυλιά και τις γάτες μας. Μερικά από αυτά είναι :

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια λιχουδιά γεμάτη πρωτεΐνες και βιταμίνες, αρκεί να επιλέξουμε ένα προϊόν ανάλατο και χωρίς γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε να αλείψτε μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου σε ενα μασητικό παιχνίδι για να κρατήσετε τον καλύτερο μας φίλο ευτυχισμένο και απασχολημένο για ώρες.

ΑΥΓΑ

Τα βραστά αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην δίαιτα των φίλων μας. Όπως με όλα τα φαγητά ζωικής προέλευσης,δεν τα προσφέρουμε ωμά διότι η σαλμονέλα παραμονεύει.

ΦΡΟΥΤΑ

Δεν είναι όλα κατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας (βλ. σταφύλια), όμως φρούτα όπως το μήλο, η μπανάνα, το πορτοκάλι,το ροδάκινο, καρπούζι και το αχλάδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών και άλλων στοιχείων. Προσοχή όμως, τα δίνουμε αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι, το κοτσάνι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Απο τα λαχανικά μπορούμε άφοβα να δώσουμε με την ίδια λογική των φρούτων καρότα, αγγούρι, πατάτες και γλυκοπατάτες (βραστές), μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, πιπεριές και σέλερι. Εννοείται ότι τα δίνουμε σαν λιχουδιές (μετρημένη ποσότητα) και πριν δώσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τα πλένουμε καλά.

DVM MRCVS Στεφανος Ουζουνογλου

Διεύθυνση: Panorama Vet Clinic, Αναλήψεως 64 Πανόραμα 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2316 018 392

Continue Reading

Trending