Connect with us

Ψυχολογία

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ΤΟΝ  ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΈΛΞΗΣ, δηλώνει ότι τα όμοια έλκονται, ότι τα πάντα ελκύουν προς το μέρος τους, αυτά τα οποία είναι παρόμοια με τον εαυτό τους ,όλα τα πράγματα ελκύουν κοντά τους, αυτά με τα οποία είναι ίδια ή ταυτόσημα. Όλα στο σύμπαν είναι φτιαγμένα από ενέργεια, ακόμα κι εμείς. Είμαστε σαν μαγνήτες και η μία ενέργεια έλκει την άλλη.Οι ενέργειες που έχουν παρόμοια φύση, πάντοτε θα έλκονται μεταξύ τους. Οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό μας, αυτό ακριβώς θα προσελκύσουμε δυνατότερο και ισχυρότερο είδος ενέργειας γνωστό στο Σύμπαν, είναι η ΣΚΕΨΗ και κάθε σκέψη έχει . . εκπέμπει . . . δονείται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, εκπέμποντας έτσι μαγνητική ενέργεια, προσελκύοντας άλλες σκέψεις παρόμοιας φύσης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ, μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας βυθίσει σε τέτοιο σκοτάδι, αν ξέρετε πως οι ίδιοι δίνουν στον εαυτό τους τέτοια αρνητικότητα. Μοιράστε αγάπη, κάντε καλές πράξεις όταν μπορείτε, κάτι απλό, όπως να σηκώσετε τα πράγματα μιας εγκύου γυναίκας, βοηθήστε κάποιον να φωνάξει ένα ταξί ή κάτι τόσο απλό όπως το να είστε ευγνώμονες για οτιδήποτε καλό σας συμβαίνει .Από την άλλη όμως όταν κάποιος μας βλάψει νιώθουμε απογοήτευση, θλίψη και οργή. Πολλοί από εμάς κολλάμε σε αυτά τα άσχημα συναισθήματα για χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουμε καμιά συναναστροφή με αυτόν που μας έκανε το κακό. Τα συναισθήματα αυτά, όμως βλάπτουν περισσότερο εμάς παρά τον φταίχτη… Η διαρκής οργή προκαλεί πολλά και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα και ασθένειες και χαλάει τη διάθεσή μας και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε, γιατί δεν αξίζει να δαπανούμε ενέργεια για κάποιον που δεν αξίζει…. Δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε το παρόν.

Όταν δεν συγχωρούμε κουβαλάμε μόνιμα ένα βάρος, προσκολλούμαστε στο παρελθόν, δεν ζούμε το παρόν, τα αρνητικά συναισθήματα υπερκαλύπτουν τα θετικά, καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια για κάτι χωρίς νόημα, και οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα αλλοιώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας και παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις, κάνουμε άσκοπες, σπασμωδικές ενέργειες κι αποκτάμε έμμονες ιδέες. που μπορούμε να στραφούμε λοιπόν  ώστε να δώσουμε θετική ενέργεια στον εαυτό μας; Γίνε ένας εθελοντής, ο εθελοντισμός μειώνει τα προβλήματα υγείας, γιατί ενισχύει την αυτοεκτίμηση, γιατί έτσι κάποιος νιώθει χρήσιμος και αποτελεσματικός και τονώνει τους κοινωνικούς δεσμούς. Ο εθελοντισμός μειώνει τα επίπεδα του στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα ο εθελοντισμός δίνει ψυχική και συναισθηματική ικανοποίηση, χαρίζει φιλίες, κοινωνικές επαφές, πρεστίζ και επιρροή στην κοινωνία και δίνει σκοπό στη ζωή, Ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα αποκτούν ένα σκοπό και έχει νόημα η ζωή τους και αποκτούν καλύτερη υγεία.

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία . Συμπερασματικά σε όλη αυτή την εικόνα που προσπαθούμε να βγάλουμε μέσα από τον εαυτό μας τι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε; ΠΛΟΥΤΟ!!Στην πραγματικότητα, η λέξη «πλούτος» καλύπτει τα πάντα από οικονομική άνεση μέχρι ευλογία στην υγεία, στις σχέσης, στο μυαλό και στον τρόπο ζωής μας… Αυτόν τον πλούτο είναι καλό να επιζητούμε στην κάθε μας μέρα..για να γίνουμε καλύτεροι και να έρθουν όλα ομαλά και όμορφα πάντα με θετική σκέψη.

Πωλίνα Πετκάκη

Ψυχολογία

Τεχνικές για τη βελτίωση του στρές

Τεχνικές για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και τη διαχείριση του στρες: Οδηγός αυτοβελτίωσης

Η ψυχολογική ευεξία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο, η καθημερινή ζωή φέρνει πολλές προκλήσεις και στρες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας ευεξία και να διαχειριστούμε το στρες. Ας εξερευνήσουμε μερικές από αυτές τις τεχνικές:

  1. Αναπνευστικές Τεχνικές: Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του στρες και στην ενίσχυση της ψυχικής σας ευεξίας. Δοκιμάστε αναπνευστικές τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή της κοιλιάς ή οι ασκήσεις αναπνοής μετρώντας την εισπνοή και την εκπνοή σας.
  2. Ασκήσεις Χαλάρωσης: Η χαλάρωση του σώματος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του στρες. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η προοδευτική χαλάρωση μυών ή η αυτούσια αποτελεσματικότητα, όπου συσκευάζετε και χαλαρώνετε κάθε μέρος του σώματός σας.
  3. Διαχείριση του Χρόνου: Η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου μπορεί να μειώσει το στρες. Δοκιμάστε να οργανώσετε το χρόνο σας με λίστες καθημερινών καθηκόντων ή με την τεχνική Pomodoro, όπου εργάζεστε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με μικρές παύσεις ανάμεσα.
  4. Ασκήσεις Μείωσης των Σκέψεων: Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν το στρες και να επηρεάσουν την ψυχολογική ευεξία. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η αναγνώριση και αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων ή η ανακατεύθυνση των σκέψεων μέσω της προσήλωσης στο παρόν.
  5. Σωματική Δραστηριότητα: Η άσκηση είναι σημαντική για την απελευθέρωση ενέργειας και τη μείωση του στρες. Ασκηθείτε τακτικά, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που επιλέγετε.
  1. Κοινωνική Υποστήριξη: Η κοινωνική σύνδεση και υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Αναζητήστε τη συντροφικότητα με φίλους και οικογένεια ή συμμετάσχετε σε κοινότητες και ομάδες που σας ενδιαφέρουν.
  2. Διατροφή και Υγιεινή Ζωή: Η υγιεινή διατροφή και οικοσυστημικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας κατάσταση. Προσπαθήστε να τρέφεστε ισορροπημένα και να τηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας ύπνο, άσκηση και χαλάρωση στην καθημερινότητά σας.
  3. Μείωση των Πηγών Στρες: Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις πηγές στρες στη ζωή σας και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Οργανώστε τις προτεραιότητές σας, ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεστε και αναπτύξτε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες όπως η αποδοχή και η αντίδραση σε εκείνες τις πηγές.
  4. Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική υποστήριξη από ψυχολόγο ή συμβούλου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης.

Συνολικά, η ψυχολογική ευεξία και η διαχείριση του στρες είναι μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και προσήλωση, αλλά με τη χρήση των παραπάνω τεχνικών, μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

«Έχω ανακαλύψει ότι, για να ζω πλήρως τη ζωή μου, πρέπει να σκουντάω την ψυχή μου όλη την ώρα, κάθε μέρα, και τότε η ζωή γίνεται πολύ εύκολη», έλεγε η Anne Wilson Schaef. Η ψυχή είναι η μοναδική αληθινή πηγή ειρήνης, αρμονίας και ευγνωμοσύνης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αποκτήσουμε επαφή και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με την ψυχή μας, είναι να ξεφορτωθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εμάς και στην καθαρότητα της σκέψης μας.

Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης στέκεται εμπόδιο και μας απομακρύνει από την καθαρή κατάσταση σκέψης. Τις περισσότερες φορές χάνουμε τα θετικά μας αισθήματα για τη ζωή, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε μια σωρεία αρνητικών σκέψεων, μέχρι να ανακαλύψουμε πως όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάψουμε να εστιάζουμε με αποκλειστικότητα και με μεγάλη δόση μονομέρειας σε όλα τα άσχημα που μας συνέβησαν ή μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το τώρα της ύπαρξής μας είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει. Καθώς παύουμε να σκεφτόμαστε ποιος μας έκανε τι στο παρελθόν ή ποιος μας αντιμάχεται στο παρόν, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από τη σκλαβιά της αρνητικής μας ιστορίας ή κατάστασης.

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη στιγμή που ζούμε και παραμείνουμε σε επαφή με την ψυχή μας, δηλαδή με μια πιο αληθινή κατάσταση συνείδησης, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας μαζί της, θα δούμε πως η καρδιά μας θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα και θα ζήσουμε την πιο αρμονική πραγματικότητα.

Πολλά πράγματα μας βοηθούν να αφεθούμε και να ζήσουμε με την ψυχή μας. Κάποια από αυτά είναι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.Επίσης, κάτι που κάνει πολύ καλό στην ψυχή μας είναι να επιδιώκουμε την παρέα με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τις συνήθειές τους και αν είναι ανάγκη να τις αλλάξουν. Να επιλέγουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα μας και εμείς τη δική τους, γιατί αλλιώς η κοινωνική συμμετοχή γίνεται και άσκοπη και εξουθενωτική. Να τρέφουμε την ψυχή μας ζώντας κοντά στη φύση, όσο είναι δυνατό, και σύμφωνα με αυτήν.

Όταν βρισκόμαστε στη φύση μας, γίνεται και τα κάποιο τρόπο πιο ξεκάθαρο ότι αποτελούμε τμήμα ευρύτερης διαδικασίας, ενός μεγαλύτερου σύμπαντος, όπου ούτε κυριαρχούμε, ούτε αναγκαστικά κυριαρχούμαστε, αλλά αντίθετα συμμετέχουμε. Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να ζούμε απλά και να μοιραζόμαστε την προσωπική μας συνειδητότητα, διότι όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε μάθει για τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους. «Ζω με την ψυχή μου» σημαίνει τιμάω την εξέλιξή μου, την εμπιστεύομαι και φέρω την ευθύνη να ζήσω αυτήν τη ζωή με τα ταλέντα που μου δόθηκαν.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending