Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ιωάννα Μπάτζιου: «Ενωμένοι κερδίζουμε το αύριο»

Είστε μια επιτυχημένη δικηγόρος, θα θέλαμε να μας πείτε κάποια πράγματα για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν;

Όταν αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 2001 και αφού ολοκλήρωσα την άσκησή μου στην Θεσσαλονίκη, το 2003 επέστρεψα στις Σέρρες, όπου δημιούργησα το ατομικό δικηγορικό μου γραφείο. Στην αρχή ήταν δύσκολα διότι δεν προέρχομαι από «δικηγορική οικογένεια», ήμουν τότε μόλις 24 ετών και γυναίκα. 

Δύσκολα εμπιστεύονται οι εντολείς νέους δικηγόρους και ιδίως νέες γυναίκες δικηγόρους. Προσπάθησα να «ενδυναμωθώ» επιστημονικά και έλαβα δύο Μεταπτυχιακούς Τίτλους Εξειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και στο Ποινικό Δίκαιο. 

Πάντα πίστευα πως η γνώση είναι δύναμη. 

Σταδιακά και με καθημερινή παρουσία στις δικαστικές αίθουσες κατόρθωσα να κερδίσω την εκτίμηση των συναδέλφων και των συμπολιτών μου και έτσι το 2011 ιδρύσαμε μαζί με τον Γεώργιο Α Παπανίκο την Δικηγορική Εταιρία LEGITIMUS «Γεώργιος Α Παπανίκος – Ιωάννα Δ Μπάτζιου» με έδρα τις Σέρρες και υποκατάστημα στην Αθήνα. 

Είκοσι χρόνια μετά, η μάχιμη Δικηγορία αποτελεί απόλυτα συνειδητή επιλογή ζωής, ίσως όχι εύκολη αλλά απόλυτα ενδιαφέρουσα. 

Είστε ΕΦΟΡΟΣ Α της γυναικείας ένωσης Δικηγόρων Ελλάδος, μιλήστε μας λίγο για τον οργανισμό. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του και ποιος ο στόχος του;

Εν μέσω πανδημίας μια ομάδα γυναικών συζητώντας διαδικτυακά την έξαρση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών, των γυναικοκτονιών, των σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ακόμα και μικρών παιδιών, κοριτσιών, αποφασίσαμε να προτάξουμε την «επιστημοσύνη» μας και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Επίσης, κίνητρο αποτέλεσε η αντιμετώπιση του «τερατώδους», απολύτως ανερμάτιστα επιστημονικά, θεωρήματος της «γονεϊκής αποξένωσης», το οποίο μοιάζει να εμφιλοχωρεί σε μερίδα της νομολογίας κατά την εκδίκαση υποθέσεων επιμέλειας σε περιπτώσεις διαζυγίου ή διάστασης των γονέων, μετά την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, δια του οποίου επιχειρείται μια «αόρατη ομηρία» των γυναικών μητέρων αλλά και των παιδιών εκ μέρους του πατέρα – συζύγου.  

Οι Γυναίκες Δικηγόροι, οι ασκούσες καθημερινά μάχιμη δικηγορία, έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε όχι μόνον επιστημονική αλλά και βιωματική γνώση των περιστατικών προσβολής των δικαιωμάτων των γυναικών, συζύγων, μητέρων και παιδιών τόσο από τους θύτες αλλά και από το ίδιο το «σύστημα» που επιλαμβάνεται των περιστατικών βίας και κακοποίησης (αστυνομικές, προανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές) , να γνωρίζουμε τις παθογένειες και τα τρωτά του σημεία, και να μπορούμε να παρεμβαίνουμε θεσμικά πλέον, δια της Γυναικείας Ένωσης Δικηγόρων Ελλάδος, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Υπερεθνικό Επίπεδο προκειμένου για την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η προώθηση της ίσης δικαιοσύνης για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη την Ελλάδα, η καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών και παιδιών και η προστασία των δικαιωμάτων της Γυναίκας. 

Στόχος είναι μια κοινωνική πραγματικότητα, όπου η ισότητα των φύλων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα συστήματα δικαιοσύνης χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια να είναι ο κανόνας. 

Συμμετέχετε και είστε μέλος σε συλλόγους. Πόσο σημαντική θεωρείτε την οργάνωση γυναικών μέσα από τους συλλόγους αυτούς; Τί μπορούν να κερδίσουν;

Οι γυναίκες έχουμε μια εγγενή ενσυναίσθηση…είμαστε κατά κάποιον τρόπο «φτιαγμένες» να προσφέρουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε πως οι γυναίκες οργανώνονται σε συλλογικότητες, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία. Αυτή η οργάνωση των γυναικών προσφέρει οφέλη τόσο στην ίδια την γυναίκα που συμμετέχει , κάνοντάς την να νιώθει χρήσιμη, να αναπτύσσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές της και να ενδυναμώνει εν τέλει την ίδια την προσωπικότητά της, όσο και στην κοινωνία, η οποία απολαμβάνει το αποτέλεσμα των δράσεων των συλλογικοτήτων. 

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μολονότι οι γυναίκες αναπτύσσουν σε τοπικό επίπεδο πλούσια δράση με την συμμετοχή τους σε συλλόγους και σωματεία διαφόρων σκοπών, εντούτοις οι ίδιες στον εργασιακό τομέα ή στην πολιτική δεν επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης ή διοίκησης. 

Αυτό εκπορεύεται από την στερεοτυπική αντίληψη ότι οι γυναίκες μπορούν να διοικούν ένα πολιτιστικό σύλλογο αλλά όχι μια πολυεθνική, ότι μπορούν να εκλέγονται στο Δ.Σ ενός σωματείου αλλά όχι στη Βουλή ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το στερεότυπο δεν μπορεί να το σπάσει καμία «ποσόστωση» …αυτό το στερεότυπο μπορούμε να το σπάσουμε θεσμικά ενισχύοντας πρακτικά τις γυναίκες ώστε οι ίδιες να μπορούν ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ισότιμα να διεκδικούν θέσεις ευθύνης στην εργασία και στην πολιτική.

Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο; 

Τα λόγια του μεγάλου Έλληνα Στρατηγού Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.» όταν τα πρωτοέμαθα στο σχολείο χαράχθηκαν βαθιά μέσα στο μυαλό μου. 

Και έτσι πορεύθηκα στην ζωή μου…με γνώση και με συνεργασίες. Πάντα πίστευα στο «μαζί» …

Όταν το 2019 πολιτεύτηκα επέλεξα ως μότο μου το «ενωμένοι μπορούμε». 

Η γνώση σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη και τη συν-εργασία, είναι συστατικά στοιχεία όχι μόνον της ατομικής επιτυχίας αλλά αυτής καθ’ αυτής της Δημοκρατίας. 

Υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής που δεν έχετε ακόμη πραγματοποιήσει;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση…

Ήθελα πολύ να γίνω μητέρα, υπεβλήθην σε πέντε (5) προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 2016 ήλθε στην ζωή η κόρη μου. 

Μετά από αυτό, νομίζω πως τα όνειρά μου εκπληρώθηκαν! 

Είμαι ευγνώμων με την ζωή…έχω όλα όσα χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένη. 

Η ζωή μου έχει φερθεί καλά….με δυσκολίες, με ανηφόρες, με κόπο κατάφερα να είμαι μια γυναίκα που αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. 

Οπότε, το όνειρο ζωής μου είναι να μεγαλώνουμε όμορφα, να μην μου στερήσει η ζωή ανθρώπους που αγαπώ και κυρίως να είναι η κόρη μου γερή και να γίνει μια γυναίκα που θα ζήσει την ζωή που η ίδια θα επιλέξει να ζει. 

Όμως, θα ήθελα μέχρι να μεγαλώσει να έχω βοηθήσει να γίνει ο κόσμος της καλύτερος, χωρίς στερεότυπα, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς έμφυλα προσχώματα και διακρίσεις. 

Γι’ αυτόν τον λόγο έχω επιλέξει τόσο επαγγελματικά όσο και με την πολιτική και κοινωνική μου δράση να εργαστώ με κάθε μου δύναμη για να βελτιωθεί η θέση της σύγχρονης ελληνίδας γυναίκας και μητέρας.   

Ομάδα του BusinessWoman

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Δήμητρα Γούναρη

Μέσα σου με θάρρος, δίπλα του με αγάπη!

Κυρία Γούναρη : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Για 14 χρονιά εργαζόμουν  σε ερευνητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι από τις γυναίκες που έχουν τολμήσει μια μεγάλη στροφή στην επαγγελματική τους ζωή.

Το 2015 έγινα μητέρα και όλα άρχισαν να παίρνουν μια άλλη μορφή. Ξεκίνησα να διαβάζω για τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών παρακολούθησα σεμινάρια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και στο τέλος κατάλαβα ότι μάλλον βρήκα αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου…Να υποστηρίζω και να ενδυναμώνω γονείς.

Από το Δεκέμβριο του 2020 είμαι μέλος του δικτύου μεντόρων και συνεργάτης του Women On Top, οργανισμού που ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας. Και εδώ και ένα χρόνο, είμαι μέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub, η τοπική κοινότητα του Women On Top στη Θεσσαλονίκη που βοηθά τα μέλη της να αναπτυχθούν, και τα υποστηρίζει να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οπότε η ερώτησή σας στην δική μου περίπτωση είναι αν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις Πολιτικές Επιστήμες βοήθησε στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου καριέρας, η απάντησή μου είναι σίγουρα ναι. Είχα την τύχη να σπουδάσω σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με εξαιρετικούς επιστήμονες και η αλληλεπίδραση μου με την επιστήμη, μου έμαθε σίγουρα να κάνω τις ερωτήσεις που χρειάζομαι για να αναπτύσσομαι.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Παρέχω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching), συντονίζω εργαστήρια και πραγματοποιώ ομιλίες. 

Παράλληλα, η εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα, ως σύμβουλος γονεϊκής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, με  οδήγησαν στο να διαμορφώσω υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Προσωπικό μου όραμα είναι να φέρω τη γονεικότητα στο εταιρικό περιβάλλον, με φροντίδα και σεβασμό στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών χώρων εργασίας για τους γονείς και τις ανάγκες τους.


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γιατί θεωρώ πως οι διαδρομές των ανθρώπων είναι πολύ ξεχωριστές. Αλλά αν θα μπορούσα από την δική μου εμπειρία να μοιραστώ κάτι είναι το εξής: Να βρει άλλες γυναίκες και δίκτυα ενδυνάμωσης όπως αυτό του Women On Top. Να παίρνει δύναμη από τη δική της ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να της πει και να μαθαίνει με αυθεντική περιέργεια, ιστορίες άλλων ανθρώπων και γυναικών που τόλμησαν. Τέλος να προσφέρει και εκείνη υποστήριξη σε όσους/ες χρειάζονται, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να πιστεύει πως δεν έχει κάτι να μοιραστεί.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Έχω πάρα πολλές είναι αλήθεια αλλά θα τολμήσω να ξεχωρίσω κάποιες που μέσα μου αυτήν την περίοδο κάνουν πολύ νόημα:

  • Δήμητρα είναι εντάξει να είσαι όπως είσαι…είσαι ασφαλής…

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα;

Πολλές και σύνθετες όπως ακριβώς σύνθετες και απαιτητικές είναι οι ζωές μας. Νομίζω όμως – όπως συνηθίζω να λέω – πως είμαστε πιο ίδιοι/ες οι γονείς από όσο φανταζόμαστε. Οι γονείς παιδιών ηλικίας 2 – 5 ετών θα ζητήσουν υποστήριξη για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους και να υποστηρίξουν αυτή την απαιτητική περίοδο των παιδιών που επιζητούν αυτονομία και έχουν αρκετές εκρήξεις θυμού στις ματαιώσεις τους ενώ σε παιδιά σχολικής ηλικίας οι προκλήσεις των γονιών αφορούν κυρίως στις οθόνες, στο σχολικό διάβασμα και στην προσαρμογή των γονιών στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των εφήβων. Επίσης είναι πολύ ενθαρρύντικό που πολλοί γονείς πλέον επιλέγουν να υποστηριχθούν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια πρόκληση αλλά για να μάθουν, να μοιραστούν αγωνίες και να αποσαφηνίσουν την γονεική τους ταυτότητα.


Είναι οι εταιρείες και οι οργανισμοί στην Ελλάδα δεκτικοί στο να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες υποστήριξης στους/στις εργαζόμενους/ες τους;

Η ιδέα να προσφέρω τέτοιες υπηρεσίες στους εργασιακούς χώρους, προέκυψε στις αρχές της πανδημίας όταν ζήσαμε όλοι/ες τη δυσκολία του work from home, ιδίως όταν έχεις και παιδιά στο σπίτι. Η περίοδος του covid λειτούργησε σαν επιταχυντής για πάρα πολλά πράγματα μέσα στους εργασιακούς χώρους και σίγουρα ένα από αυτά είναι η ανάγκη της ορατότητας των εργαζομένων μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – εκτός των άλλων – και στο γονεικό τους ρόλο.

Έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση και υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες από ορισμένες εταιρείες αλλά είναι αλήθεια πως ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις να φέρουν εσωτερικά τέτοιες εκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο σύνηθες το να παρέχει μια εταιρεία πρόσβαση σε γραμμές ψυχικής υγείας, ή σε πλατφόρμες εκπαίδευσης γονέων. 

Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Το να φέρουμε τέτοιες εκπαιδεύσεις εσωτερικά σε μία εταιρεία δημιουργούμε ένα κανάλι ευαισθητοποίησης, συμπερίληψης ενδυναμώνοντας τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο και καλλιεργώντας την κατανόηση και την ανοχή. Και είναι αλήθεια πως με όσες εταιρείες έχουμε συνεργαστεί, οι εργαζόμενοι/ες υποδέχονται με μεγάλη θέρμη την πρωτοβουλία.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Αρχικά, να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ εργασιακούς χώρους στην υποστήριξη όχι μόνο εργαζόμενων γονέων αλλά εργαζόμενων με ευθύνες φροντίδας και να προσφέρω μια αγκαλιά ανακούφισης και συμπαράστασης σε περισσότερους γονείς. Να μεγαλώσει κι άλλο η κοινότητα του Women On Top στην Θεσσαλονίκη και να εμβαθύνει τις σχέσεις των μελών της.

Να συμβάλλω ένα μικρό λιθαράκι σε μια κοινωνία πιο ανεκτική και με μεγαλύτερη ανθρωπιά και επιείκεια προς εμάς και τους/τις άλλους/ες.

Δήμητρα Γούναρη

PCI Parent Coach® | Εκπαιδεύτρια Γονέων

Creating Supportive Workplaces for Parents

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη απο την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Κατερίνα Χατζή (katiadesign) | Κοσμήματα με λάμψη

Η Katiadesign, είναι μια μικρή ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 2018, ακολουθώντας το πάθος για το κοσμημα! Το ταξίδι τους ξεκίνησε με μια αποστολή να δημιουργήσουν κοσμηματα που ξεπερνούν πολλές φορές τις τάσεις και χρησιμεύουν ως πύλη σε έναν κόσμο αυτοεκφρασης.
«Για εμάς τα κοσμήματα είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτοέκφρασης και τα κομμάτια μας έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πει τη μοναδική του ιστορία»


Από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Καψάλα Σωτήρια (Allora) | Κοσμήματα με λάμψη

Η εταιρεία Αllora ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από περίπου 5 χρόνια με σκοπό να αναδείξει την εμφάνιση της κάθε γυναίκας που θέλει να νιώθει ξεχωριστή. Έμπνευσή τους είναι οι γυναίκες του σήμερα και η ανάγκη να δημιουργήσουν κοσμήματα που θα απογειώσουν τις εμφανίσεις και να βοηθήσουν την καθεμία ξεχωριστά να αποκτήσει το δικό της μοναδικό προσωπικό στυλ.

Στόχος τους είναι να ομορφύνουν την καθημερινότητα μέσα από την αγάπη για αυτό που κάνουν δημιουργώντας μικρά διαχρονικά κομμάτια που θα μείνουν στη μπιζουτιέρα σας για πολλά χρόνια και θα ολοκληρώσουν την κάθε σας εμφάνιση.


Από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending