Connect with us

Υγεία

Κοκτέιλ: Ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Ωραίες, δροσερές γεύσεις και πάγος να γεμίζει το ποτήρι που σερβίρεται, ενώ κάθομαι στο αεράκι της θάλασσας το καλοκαίρι που πλησιάζει. Φυσικά αναφέρομαι στα κοκτέιλ, τα οποία παρόλο που έχουν συνδεθεί λίγο περισσότερο με καλοκαιρί, μιας που μας δροσίζουν, καταναλώνονται όλους τους μήνες του χρόνου. Πόσες θερμίδες έχουν και πώς μπορείτε να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα; Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Πόσες θερμίδες έχουν τα κοκτέιλ;

Χρώματα, εύγευστους χυμούς και ολόκληρα φρούτα συναντάμε στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στα αγαπημένα μας κοκτέιλ. Το θερμιδικό περιεχόμενο της κάθε επιλογής εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο bartender, καθώς και από την ποσότητά τους. Συνήθως, έχουν περισσότερο από 100 θερμίδες, καθώς κάθε “μεζούρα” οινοπνευματώδους ποτού, όπως τζιν, βότκα, ουίσκι, ρούμι, που περιέχει, αποδίδει στον οργανισμό περισσότερες από 90 θερμίδες. Επιπλέον, το θερμιδικό περιεχόμενο του κοκτέιλ αυξάνεται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χυμούς που θα προστεθούν, ενώ ακόμα περισσότερο αυξάνεται με την προσθήκη αναψυκτικών. Αύξηση στις θερμίδες των κοκτέιλ θα δούμε και με την προσθήκη υλικών που προσδίδουν γλυκιά γεύση, όπως σιρόπια, ζάχαρη κ.α.

Tips για να μειώσετε τις θερμίδες στα κοκτέιλ

Για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα λάβετε από το αγαπημένο σας κοκτέιλ, επιλέξτε κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διαλέξτε εκείνο το κοκτέιλ που περιέχει υψηλή ποσότητα σε πάγο στη συνταγή του.
  • Επιλέξτε να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά με τη light μορφή τους
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης που δεν αποδίδει θερμίδες, πχ στέβια
  • Μοιράστε τη μερίδα του ποτού σας στα δύο και συμπληρώστε με περισσότερο πάγο. Με τον τρόπο αυτό πίνετε μία μερίδα ποτού σε 2 ποτήρια, με τις ίδιες θερμίδες!

Πάμε να δούμε τη διατροφική αξία ορισμένων γνωστών κοκτέιλ

Mojito

Με 217 θερμίδες ανά μερίδα και 13,3% αλκοόλ, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές επιλογές του καλοκαιριού. Συνδυάζει μάλιστα τη βιταμίνη C από το χυμό lime και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μεγάλη ποσότητα δυόσμου.

Margarita

Περίπου 170 θερμίδες ανά μερίδα, και υψηλότερη ποσότητα αλκοόλ (33,3%) συγκριτικά με άλλες επιλογές, λόγω του λιγότερου πάγου που χρησιμοποιείται στη συνταγή. Η μαργαρίτα φράουλα μάλιστα αποτελεί μία καλύτερη επιλογή σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, λόγω της επιπλέον προσθήκης από τη φράουλα!

Cosmopolitan

330 θερμίδες στο ποτήρι και περιεκτικότητα 27% ανά μερίδα. Οι χυμοί Lime και Cranberry που προστίθενται στη συνταγή, προσδίδουν μία καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μέσα στο ρόφημα.

Daquiri Frozen

Με λιγότερες από 200 θερμίδες και τη μικρότερη – συγκριτικά με τα άλλα κοκτέιλ- ποσότητα σε αλκοόλ, απολαμβάνεται μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές, λόγω της frozen μορφής της και της μεγάλης περιεκτικότητας σε πάγο. Θα το βρείτε σε διάφορες φρουτώδεις μορφές, αλλά και με ολόκληρα τα φρούτα στο ποτήρι σας!

Apple martini

Μια διαφορετική μορφή του κλασσικού martini, το οποίο συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιλογές κοκτέιλ περιέχει λίγες θερμίδες (περίπου 160kcal). Ο χυμ

ός πράσινου μήλου δίνει τη γλυκιά γεύση και καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Coctail Calories % Alcohol
Mojito 217 13,3
Margarita 168 33,3
Zombie 371 28,4
Martini 160 37,3
Mai Tai 309 17,7
Cosmopolitan 331 27,3
Daquiri Frozen 196 10,4
Pina Colada 230 13,3
Tequila Sunrise 189 13,3
Apple martini 160 18,0
Kamikaze 178 18,3

Όποιo κι αν τελικά επιλέξετε από τα παραπάνω, απολαύστε το αγαπημένο σας κοκτέιλ με προσοχή και σύνεση. Καλή απόλαυση και… καλό καλοκαίρι!

Πηγή

Continue Reading

Ομορφιά

( PRP και PRF) ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Ο υγρός χρυσός της αναγεννητικής ιατρικής.

Οι Αυξητικοί Παράγοντες των Αιμοπεταλίων(Platelet Rich Plasma) είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι παράγοντες για την επούλωση ενός τραύματος.

Βρίσκονται στο αίμα μας και συγκεκριμένα στα αιμοπετάλιά μας. Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα εκείνα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Μετά από οποιοδήποτε τραύμα όταν ενεργοποιούνται απελευθερώνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες(growth factors) και κυτοκίνες(cytokines).

O ρόλος τους είναι να επιταχύνουν την επούλωση του τραύματος με διάφορους μηχανισμούς. Έχουν κυριολεκτικά αναγεννητικό και επουλωτικό ρόλο στην ανάπτυξη ιστών.Είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων,κολλαγόνου και αγγείων. Στην σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιούνται από πολλές ειδικότητες, πλαστική χειρουργική(τραύματα-κατακλίσεις-ανάπλαση δέρματος), δερματολογία, ορθοπεδική, νευρολογία, καρδιολογία, οδοντιατρική.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Μετά από αιμοληψία(ανάλογα με το πρόβλημα είναι και ανάλογη η ποσότητα αίματος που παίρνουμε), διαχωρίζουμε με φυγοκέντρηση τα αιμοπετάλια και το πλάσμα. Τις περισσότερες φορές και ανάλογα με το είδος της θεραπείας προσθέτουμε έναν καταλύτη(γλυκονικό ασβέστιο) έτσι ώστε να πολλαπλασιάσουμε και να επιταχύνουμε τις αναγεννητικές και επουλωτικές ιδιότητες αυτών. Το μείγμα αυτό εγχύεται με ενέσιμο τρόπο όπου χρειάζεται, ανάλογα του προβλήματος.

Τελευταία χρησιμοποιούμε και το PRF (Platelet Rich Fibrin),το οποίο χαρακτηρίζεται και ως ¨υγρός χρυσός¨(LIQUID GOLD) για την αναγέννηση του δέρματος.Αποτελείται από αιμοπετάλια, πρωτείνες του πλάσματος, ινώδες και αυξητικούς παράγοντες.

Η διαδικασία λήψης είναι η ίδια με το PRP αλλάζει όμως η διαδικασία μετά την φυγοκέντρηση όπου με ειδικούς συλλεκτές και καταλύτες δημιουργούμε μια πιο παχύρευστη μορφή του πλάσματος την ινική.Η ινική αυτή είναι δυνατότερη και αποτελεσματικότερη από το PRP.Προάγει περισσότερο την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση.Το ινώδες σχηματίζει μία άκαμπτη δομή επιτρέποντας στο πλάσμα να πήζει.Έτσι το δέρμα είναι καλύτερο σε υφή ,ελαστικότητα και χρώμα.Με το PRF έχουμε μεγαλύτερη διέγερση,σταθερότητα και μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος λόγω μεγαλύτερης συγκέντρωσης αιμοπεταλίων και απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε ένα πιο εξελιγμένο PRP.

Τι θεραπεύουμε; Που χρησιμοποιείται;

  • Λεπτές ρυτίδες
  • Δυσχρωμίες-λεκέδες του δέρματος
  • Ραγάδες
  • Ουλές ακμής. Ουλές
  • Ανοιχτοί πόροι του δέρματος
  • Χαλάρωση του δέρματος
  • Τριχόπτωση, ενδυνάμωση τρίχας
  • Ενυδάτωση
  • Αντιγήρανση
  • Μαύροι κύκλοι

Με ποιες θεραπείες συνδυάζεται;

Είναι ιδανικός συνδυασμός με θεραπείες που προκαλούν είτε τραυματισμό(microneedling) είτε θεραπείες που διεγείρουν τις διαδικασίες της επούλωσης(fractional CΟ2 και microneedling).

Mπορούν να γίνουν στην ίδια συνεδρία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες(botox, fillers, mesotherapies).

 H μεσοθεραπεία με PRP(αυτόλογη μεσοθεραπεία) συνδυάζει τις αναγεννητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων με αποτέλεσμα που είναι ορατό στις 15 μέρες περίπου.

Οι αυξητικοί παράγοντες επίσης έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην τριχόπτωση και στην ενδυνάμωση της τρίχας βοηθώντας στην θεραπεία της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής.

Δεν έχουν καμία παρενέργεια και καμία αντένδειξη.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρουργός

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Διατροφικά Tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

  • το ελαιόλαδο
  • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
  • ο λιναρόσπορος
  • οι ξηροί καρποί και
  • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

  • Το γιαούρτι
  • Το κεφίρ (kefir)
  • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
  • Τα μαλακά τυριά
  • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Continue Reading

Διατροφή

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες

Συχνά ακούγεται πως το σώμα μας χρειάζεται φυτικές ίνες για να επιτελεί ορισμένες λειτουργίες του με ομαλό τρόπο. Όμως, πως μπορούμε να καταλάβουμε αν η κατανάλωσή μας σε φυτικές ίνες είναι αρκετή ή όχι; Αρχικά, χρειάζεται να κατανοήσουμε σε ποιες λειτουργίες εμπλέκονται οι φυτικές ίνες, ώστε να αντιληφθούμε στη συνέχεια και τα αντίστοιχα σημάδια που προκαλούνται από τη φτωχή πρόσληψη.

Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η ενισχυμένη πρόσληψη φυτικών ινών, όχι μόνο μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του σε επιθυμητά επίπεδα, αλλά και να προστατέψει την υγεία του εντέρου ρυθμίζοντας τη λειτουργικότητά του και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

τροφιμα με φυστικες ινες

Επομένως, τα ανάλογα οφέλη των φυτικών ινών τα παίρνουμε καταναλώνοντας φρούτα, αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αντίθετα, η φτωχή πρόσληψη σε αυτά τα τρόφιμα και σε φυτικές ίνες, συνδέετε με ανεπαρκή προστασία από τα προαναφερόμενα νοσήματα, καθώς και πρώιμα στάδια δυσλειτουργιών που συνεπάγονται τα εξής δυσάρεστα συμπτώματα:

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από έλλειψη φυτικών ινών, υγρών αλλά και από μειωμένα επίπεδα άσκησης (και ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα). Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με τη διατροφή, ο εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές όπως μήλα, μούρα, καρότα, μπρόκολο ή δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τακτική και πλούσια πρόσληψη υγρών μπορεί να αποβεί «σωτήριος».

Αύξηση βάρους

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό έπειτα από ένα γεύμα και στο αίσθημα πληρότητας. Όταν το αίσθημα αυτό απουσιάζει, τότε συχνά μπορεί να οδηγεί σε υπερφαγία. Κάτι που μπορεί να αποφευχθεί προτιμώντας φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά εποχής μαζί με το γεύμα.

Διακυμάνσεις του σακχάρου

Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ήπια απορρόφηση των σακχάρων, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων τους στο αίμα. Προτείνεται η ενίσχυση αυτής της λειτουργίας με φρέσκα φυτικά προϊόντα, όπως αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (φασόλια, φασολάκια και αρακά) και πιο ακατέργαστα δημητριακά και σιτηρά (καστανό ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και βρώμη) σε αντικατάσταση των αντίστοιχων λευκών ή επεξεργασμένων προϊόντων.

Κόπωση και αδυναμία

Όταν η διατροφή υπολείπεται σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τότε συχνά προκαλείται αίσθημα εξουθένωσης, αδυναμίας και ναυτίας, ακόμα και αν ο όγκος τροφής που έχει καταναλωθεί είναι μεγάλος. Βέβαια, αυτό το αίσθημα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες λανθασμένες ενέργειες, όπως τη στροφή σε συσκευασμένα τρόφιμα με αρκετά ανεπιθύμητα πολλά σάκχαρα ή λιπαρά.

Τέλος, φαίνεται πως η ανάγκη για επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών δεν προκύπτει μόνο από ανάγκη προστασίας ενάντια σε μελλοντικά ενδεχόμενη προσβολή από χρόνιες ασθένειες, αλλά και από άμεσα εμφανείς καθημερινές επιπλοκές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Ο εμπλουτισμός της ημερήσιας διατροφής μας με τροφές όπως φρούτα, αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, και άμεσα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος Ηλιουπολη

Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Trending