Connect with us

Υγεία

Κοκτέιλ: Ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Ωραίες, δροσερές γεύσεις και πάγος να γεμίζει το ποτήρι που σερβίρεται, ενώ κάθομαι στο αεράκι της θάλασσας το καλοκαίρι που πλησιάζει. Φυσικά αναφέρομαι στα κοκτέιλ, τα οποία παρόλο που έχουν συνδεθεί λίγο περισσότερο με καλοκαιρί, μιας που μας δροσίζουν, καταναλώνονται όλους τους μήνες του χρόνου. Πόσες θερμίδες έχουν και πώς μπορείτε να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα; Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Πόσες θερμίδες έχουν τα κοκτέιλ;

Χρώματα, εύγευστους χυμούς και ολόκληρα φρούτα συναντάμε στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στα αγαπημένα μας κοκτέιλ. Το θερμιδικό περιεχόμενο της κάθε επιλογής εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο bartender, καθώς και από την ποσότητά τους. Συνήθως, έχουν περισσότερο από 100 θερμίδες, καθώς κάθε “μεζούρα” οινοπνευματώδους ποτού, όπως τζιν, βότκα, ουίσκι, ρούμι, που περιέχει, αποδίδει στον οργανισμό περισσότερες από 90 θερμίδες. Επιπλέον, το θερμιδικό περιεχόμενο του κοκτέιλ αυξάνεται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χυμούς που θα προστεθούν, ενώ ακόμα περισσότερο αυξάνεται με την προσθήκη αναψυκτικών. Αύξηση στις θερμίδες των κοκτέιλ θα δούμε και με την προσθήκη υλικών που προσδίδουν γλυκιά γεύση, όπως σιρόπια, ζάχαρη κ.α.

Tips για να μειώσετε τις θερμίδες στα κοκτέιλ

Για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα λάβετε από το αγαπημένο σας κοκτέιλ, επιλέξτε κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διαλέξτε εκείνο το κοκτέιλ που περιέχει υψηλή ποσότητα σε πάγο στη συνταγή του.
  • Επιλέξτε να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά με τη light μορφή τους
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης που δεν αποδίδει θερμίδες, πχ στέβια
  • Μοιράστε τη μερίδα του ποτού σας στα δύο και συμπληρώστε με περισσότερο πάγο. Με τον τρόπο αυτό πίνετε μία μερίδα ποτού σε 2 ποτήρια, με τις ίδιες θερμίδες!

Πάμε να δούμε τη διατροφική αξία ορισμένων γνωστών κοκτέιλ

Mojito

Με 217 θερμίδες ανά μερίδα και 13,3% αλκοόλ, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές επιλογές του καλοκαιριού. Συνδυάζει μάλιστα τη βιταμίνη C από το χυμό lime και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μεγάλη ποσότητα δυόσμου.

Margarita

Περίπου 170 θερμίδες ανά μερίδα, και υψηλότερη ποσότητα αλκοόλ (33,3%) συγκριτικά με άλλες επιλογές, λόγω του λιγότερου πάγου που χρησιμοποιείται στη συνταγή. Η μαργαρίτα φράουλα μάλιστα αποτελεί μία καλύτερη επιλογή σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, λόγω της επιπλέον προσθήκης από τη φράουλα!

Cosmopolitan

330 θερμίδες στο ποτήρι και περιεκτικότητα 27% ανά μερίδα. Οι χυμοί Lime και Cranberry που προστίθενται στη συνταγή, προσδίδουν μία καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μέσα στο ρόφημα.

Daquiri Frozen

Με λιγότερες από 200 θερμίδες και τη μικρότερη – συγκριτικά με τα άλλα κοκτέιλ- ποσότητα σε αλκοόλ, απολαμβάνεται μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές, λόγω της frozen μορφής της και της μεγάλης περιεκτικότητας σε πάγο. Θα το βρείτε σε διάφορες φρουτώδεις μορφές, αλλά και με ολόκληρα τα φρούτα στο ποτήρι σας!

Apple martini

Μια διαφορετική μορφή του κλασσικού martini, το οποίο συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιλογές κοκτέιλ περιέχει λίγες θερμίδες (περίπου 160kcal). Ο χυμ

ός πράσινου μήλου δίνει τη γλυκιά γεύση και καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Coctail Calories % Alcohol
Mojito 217 13,3
Margarita 168 33,3
Zombie 371 28,4
Martini 160 37,3
Mai Tai 309 17,7
Cosmopolitan 331 27,3
Daquiri Frozen 196 10,4
Pina Colada 230 13,3
Tequila Sunrise 189 13,3
Apple martini 160 18,0
Kamikaze 178 18,3

Όποιo κι αν τελικά επιλέξετε από τα παραπάνω, απολαύστε το αγαπημένο σας κοκτέιλ με προσοχή και σύνεση. Καλή απόλαυση και… καλό καλοκαίρι!

Πηγή

Continue Reading

Ομορφιά

Λιποαναρρόφηση:Η πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής

O Πλαστικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφύλλου αναλύει τη δημοφιλέστερη πλαστική
επέμβαση για όποιον επιθυμεί να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα της σιλουέτας του.

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής στις ΗΠΑ. Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 700.000 Αμερικανίδες ή Αμερικανοί υποβλήθηκαν σε αυτήν, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 120% περίπου την τελευταία 5ετία.

ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ
Τι συμβαίνει όμως με τον λιπώδη ιστό; Ποια είναι η ακριβής ανατομία του και ποια η φυσιολογία του; Το λιποκύτταρο, παρόλο που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ότι ήταν απλώς μια αποθήκη λίπους, τελικά είναι ένα πολύ ενεργό ενδοκρινικό όργανο, το οποίο εκκρίνει ένα σεβαστό αριθμό ορμονών και άλλων ουσιών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η «παχυσαρκία» είναι ίσως «λαβυρινθώδης» στην πλήρη κατανόησή της. όρισμένες από τις ουσίες αυτές είναι η λεπτίνη, μια ορμόνη που βρίσκεται αυξημένη στην παχυσαρκία, ο ΤΝFa ο PAI-1, το αγγειοτενσινογόνο, η λιποπρωτεϊνική λίπαση, ελεύθερα λιπαρά οξέα κλπ. ό λιπώδης ιστός είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος ενέργειας του οργανισμού. Τα πρώτα δείγματα λίπους εμφανίζονται κατά τον 4ο μήνα της εμβρυικής μας ζωής. Τα λιποκύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου αυξάνουν σε αριθμό, ενώ παράλληλα αυξάνουν και σε μέγεθος. Μετά την εφηβεία, σταματά η δημιουργία νέων. ό ακριβής αριθμός λιποκυττάρων ενός ατόμου είναι γενικά προδιαγεγραμμένος και άρα μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, επηρεαζόμενοι «μέχρι κάποιο βαθμό» από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

Η λιποαναρρόφηση -ή λιπογλυπτική αν προτιμάτε- εφαρμόζεται σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχει τοπικά αποθηκευμένο λίπος και το οποίο δεν ελαττώνεται με τη δίαιτα ή με τη γυμναστική. Το τοπικό αυτό λίπος «τυπικά» εμφανίζεται γύρω από τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, την έσω επιφάνεια του γόνατος, του μηρούς, τους βραχίονες ακόμα και στις γάμπες. Είναι μέθοδος βελτίωσης του περιγράμματος (figue) του σώματος και όχι μέθοδος αδυνατίσματος ή ελάττωσης του σωματικού βάρους. Αποτελεί δε, αναπόσπαστο τμήμα του κύκλου της «αισθητικής βελτίωσης του σώματος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να βελτιώσει κάποιος μόνιμα την εικόνα του σώματός του θα πρέπει αρχικά να υιοθετήσει κάποιες καλές, καθημερινές συνήθειες -περισσότερο περπάτημα, λιγότερο αυτοκίνητο, διακοπή ή ελάττωση καπνίσματος και αλκοόλ, να γυμνάζεται τακτικά και να έχει ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο.

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την ασφαλέστερη χειρουργική μέθοδο, αρκεί να γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση από τον πλαστικό χειρουργό. Σήμερα, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, υποβοηθούμενη από νευροληπτο-αναισθησία (σε σχέση με το παρελθόν, όπου πολλοί προτιμούσαν γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία). ςτις περισσότερες σχεδόν τεχνικές γίνεται στην περιοχή που θ’ απορροφηθεί έγχυση υγρού που βοηθάει στη «διάλυση» και «υγροποίηση» του λίπους. κατόπιν, ο πλαστικός χειρουργός, μέσα από μικρές δυσδιάκριτες τομές, θ’ απορροφήσει το ήδη ρευστοποιημένο λίπος. Το λίπος αυτό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 5 λίτρα, για να μην υπάρξουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Μετεγχειρητικά, το πρήξιμο αρχίζει να υποχωρεί την 5η ημέρα και χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για τα πρώτα αποτελέσματα.

Σε λιποαναρρόφηση μπορούν να υποβληθούν όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, ενώ η επέμβαση πρέπει να γίνεται πάντα σε οργανωμένο και εξοπλισμένο χώρο, παρουσία αναισθησιολόγου. Επιβάλλεται να εφαρμόζεται πάντα από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και όταν οι ενδείξεις του υποψήφιου ή της υποψηφίου είναι σωστές, τα αποτελέσματα είναι άριστα και ικανοποιούν πλήρως τον ασθενή. Γι’ αυτό και η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής

Continue Reading

Ομορφιά

Ο Φειδίας, ο Leonardo da Vinci και η Πλαστική Χειρουργική

Ο Πλαστικός χειρουργός ακριβώς όπως ένας καλλιτέχνης θα πρέπει πάντα και σύμφωνα με τα παραπάνω να αναλύει ανθρωπομετρικά ορθά, έτσι ώστε να κάνει την σωστή αισθητική διάγνωση με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου μας εξηγεί ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον Φειδία, τον Leonardo da Vinci, την πλαστική χειρουργική και τις τέλειες αναλογίες.

Ο“Κώδικας Da Vinci” του Dan Brown ήταν αναμφισβήτητα το βιβλίο που είχε τις περισσότερες πωλήσεις τη χρονιά που εκδόθηκε, αλλά και τους περισσότερους αναγνώστες.

Συναρπαστική πλοκή ενός θρίλερ που συνδυάζει την τέχνη, την ιστορία και τη Θρησκεία. Μια συνεχής αναζήτηση χαμένη σε μυστικούς κώδικες. Ο συγγραφές στη σελίδα 131 του βιβλίου του αναφέρεται στον αριθμό “φ”. Ο αριθμός αυτός πίστευαν και ήταν βέβαιοι οι αρχαίοι όταν τον ανακάλυψαν, ότι είχαν εντοπίσει τη θεμέλιο λίθο του σύμπαντος, τη δομική αρχή του Θεού. Ο αριθμός αυτός είναι απλά ένα νούμερο το “1,618” που το πραγματικά ασύλληπτο χαρακτηριστικό του ήταν ο ρόλος του ως θεμελιώδους δομικού στοιχείου στη φύση.

Τα πάντα (φυτά, ζώα, ακόμα και οι άνθρωποι) διέπονται από αναλογίες που συνέτειναν με τρομακτική ακρίβεια προς την αναλογία “φ”, προς 1. Η συνεχής αυτή παρουσία του ξεπερνά τα όρια της σύμπτωσης.

Σε μια κυψέλη όπου οι θηλυκές μέλισσες πάντοτε ξεπερνούν τις αρσενικές σε αριθμό, αν διαιρέσεις τον αριθμό των θηλυκών μελισσών με τον αριθμό των αρσενικών μελισσών σε οποιαδήποτε κυψέλη στον κόσμο καταλήγεις πάντα στον ίδιο αριθμό, το “φ”.

Ο χρυσός αριθμός “φ” είναι αφιερωμένος και βαπτίζεται έτσι απ’ το πρώτο γράμμα του ονόματος του πασίγνωστου σε όλους γλύπτη Φειδία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αποδοθεί με τον μαθηματικό τύπο φ= (τετραγωνική ρίζα του 5) + 1 δια 2. Παρ’ όλο που ο χρυσός αριθμός “φ” αυτή η θεία αναλογία είχε μελετηθεί και ήταν γνωστή από τους Πυθαγόρειους (όπου το 1 ταυτίζεται με το Θεό και όλα τα άλλα είναι παράγωγα αυτού), και την σχολή στο Άργος του γλύπτη Πολύκλειτου όπου γίνονται τρομερές ανθρωπομετρικές αναλύσεις με κύκλους, τετράγωνα τρίγωνα και άλλα Ευκλείδια γεωμετρικά σχήματα, ένας Μαθηματικός του 12ου αιώνα, ο Leonardo Fibonacci (ή Fillius Bonacci) παρουσιάζει μια ιδιαίτερα διάσημη και ξεχωριστή ακολουθία όπου το άθροισμα δύο διαδοχικών αριθμών ισούται με τον αμέσως επόμενο αλλά και τα πηλίκα των γειτονικών αριθμών προσεγγίζουν το 1,618 δηλαδή το χρυσό νούμερο “φ”. “Ακολουθία Fibonacci 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …”.

To “χρυσό τμήμα” είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα που αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα, ΑΒ το μικρότερο και BC το μεγαλύτερο. Η χρυσή αναλογία εκφράζεται με την εξίσωση ΑΒ/BC = BC/AC = φ = 1,618. “Χρυσό παραλληλόγραμμο’’ είναι αυτό που έχει πλευρές 1 Χ 1,618 (φ) ενώ “χρυσό τρίγωνο’’ αυτό με βάση 1 και πλευρές 1,618 (φ). Η ένωση πέντε τέτοιων ‘’χρυσών τριγώνων’’ δημιουργεί το “πεντάγραμμο’’ όπως ονομαζόταν από τους αρχαίους ή πεντάκτινο αστέρι. Γι’ αυτό το λόγο και το πεντάκτινο αστέρι θεωρούνταν ανέκαθεν σύμβολο ομορφιάς και τελειότητας.

Αυτός που κατανόησε καλύτερα από όλους τη “χρυσή αναλογία’’ στα μεταγενέστερα χρόνια στο ανθρώπινο σώμα δεν ήταν άλλος από τον Leonardo Da Vinci, ο οποίος έφτασε στο σημείο να εκταφιάζει πτώματα προκειμένου να μελετήσει τις ακριβείς αναλογίες της ανθρώπινης σκελετικής δομής. Είναι περίφημο το έργο του “Βιτρούβιος Άντρας’’. Μελέτη πάνω στο ανθρώπινο σώμα που το βλέπουμε σε αφίσες, προσκλήσεις ιατρικών συνεδρίων, ατζέντες ή και ημερολόγια, αφιερωμένα
στον Μάρκο Βιτρούβιο, ένα ρωμαίο ιδιοφυή αρχιτέκτονα του 1ου μ.χ αιώνα, όπου και ο ίδιος αναφέρεται στις ‘’χρυσές αναλογίες’’ στο έργο του περί αρχιτεκτονικής, και ο οποίος πρώτος σχεδίασε έναν άντρα με ανοιχτά και κλειστά πόδια μέσα σε κύκλο και τετράγωνο. Ο Da Vinci το ξανασχεδίασε, διόρθωσε τις ατέλειες και το παρουσίασε.

Ο Alberti στην αρχή της Αναγέννησης τροποποίησε το σύστημα του Πολύκλειτου χρησιμοποιώντας πολύπλοκο σύστημα γεωμετρικών σχημάτων που αναλύει το ανθρώπινο σώμα. Στη μοντέρνα ιατρική οι ‘’χρυσές αναλογίες’’ βρίσκουν εφαρμογή στην Πλαστική Χειρουργική κάνοντας ένα βήμα παραπάνω. Ένας ιατρός ο Marquardt δημιούργησε ένα σχήμα βασισμένο στο πεντάγραμμο με το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί για να αναλύει τις αναλογίες του προσώπου και τις αποκλίσεις από το ιδεατό.

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου είναι Πλαστικός Χειρουργός,
μετεκπαιδεύτηκε στο Barnes Hospital,
Washington University, St.Louis Mo, USA.

Continue Reading

Διατροφή

Τηγανιτές πατάτες και θερμίδες: Πώς να τις μαγειρέψετε πιο υγιεινά

Μάθετε πόσες θερμίδες έχουν οι τηγανιτές πατάτες και τρόπους για να τις μαγειρέψετε χωρίς τηγάνισμα, πιο υγιεινές όπως στο φούρνο και η γεύση τους να μοιάζει με τηγανισμένες.

Σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες; Και ποιος δεν τις έχει φάει με λίγη φέτα ή με κέτσαπ ή μέσα σε ομελέτα που του έφτιαχνε η μητέρα του στα παιδικά του χρόνια; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά και στην εικόνα ενός πιάτου με χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες; Μα φυσικά κανείς.

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Γι’ αυτόν τον λόγο σκέφτηκα να σας αναλύσω την θρεπτική αξία του πεντανόστιμου αυτού φαγητού αλλά και να σας δώσω ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε πιο ελαφριά ώστε να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες διατηρώντας ίδια/παρόμοια τη γεύση του.

θερμίδες τηγανιτής πατάτας

Θρεπτική αξία και θερμίδες τηγανιτής πατάτας

Για να καταφέρουμε να αντιληφθούμε αν είναι πολλές οι λίγες οι θερμίδες της τηγανιτής πατάτας πρώτα θα αναφέρω εν τάχει τις θερμίδες της ψητής πατάτας.

Μία ψητή πατάτα μετρίου μεγέθους (περίπου 100γρ.) έχει:

Θερμίδες97kcal
Πρωτεΐνες2g
Υδατάνθρακες23g
Εκ των οποίων σάκχαρα2g
Λιπαρά0.1g

Τα αντίστοιχα γραμμάρια τηγανιτής πατάτας σε ταχυφαγείο έχουν:

Θερμίδες312kcal
Πρωτεΐνες3.5g
Υδατάνθρακες41g
Εκ των οποίων σάκχαρα0.3g
Λιπαρά15g

Αντιθέτως οι τηγανιτές πατάτες που προετοιμάζονται στο σπίτι, έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες γιατί δεν τηγανίζονται σε φριτέζα (deep fryer).

Θερμίδες164kcal
Πρωτεΐνες2.5g
Υδατάνθρακες28g
Εκ των οποίων σάκχαρα0.3g
Λιπαρά5g

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως οι τηγανιτές πατάτες του ταχυφαγείου έχουν τις περισσότες θερμίδες οι οποίες μάλιστα προέρχονται από τα λιπαρά του λαδιού που χρησιμοποιεί το κάθε κατάστημα (συνήθως φυτικό έλαιο).

Αντιθέτως οι τηγανιτές πατάτες που φτιάχνουμε σπίτι σε κατσαρόλα/τηγάνι και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο μοιάζουν να είναι θερμιδικά πιο κοντά στις σπιτικές πατάτες φούρνου.

Μη ξεχνάμε πως το ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με ένα σπορέλαιο, αυτό σημαίνει πως λιπαρά του ελαιολάδου δεν οξειδώνονται με την ίδια ευκολία όπως ένα φυτικό έλαιο.

Άρα και το αποτέλεσμα θα είναι πιο θρεπτικό αν μαγειρευτεί σε ελαιόλαδο. Γενικά όσο πιο πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ένα έλαιο τόσο πιο πολύ οξειδώνεται και δημιουργούνται ελέυθερες ρίζες, ουσίες που δεν θέλουμε να καταναλώνει ο άνθρωπος γιατί είναι τοξικές.

ποσες θερμιδες εχουν οι τηγανιτες πατατες σε φριτεζα αεροσ

Ποια η θρεπτική αξία της τηγανιτής πατάτας που μαγειρεύεται σε φριτέζα αέρος (air fryer);

Το τελευταίο διάστημα είναι πολύ στη μόδα οι φριτέζες αέρος και ήρθαν στη ζωή μας για να γλιτώσουμε χρόνο μαγειρέματος αλλά και να κρατήσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός τροφίμου που μοιάζει τηγανιτό αλλά δεν έχει τις ίδιες θερμίδες.

Το πιο βασικό στοιχείο που γλιτώνουμε με το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι η δημιουργία ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία που σχηματίχεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα (όπως η πατάτα) μαγειρεύονται σε καυτό λάδι.

Υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αυτής της ουσίας έχει αποδειχτεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το θετικό επίσης είναι πως αν καταλάθος προσθέσετε περισσότερο ελαιόλαδο, στο τέλος του μαγειρέματος θα παρατηρήσετε πως θα έχει πέσει στον πάτο του σκεύους και όχι επάνω στις πατάτες σας.

Διατροφική αξία 100g τηγανιτής πατάτας σε φριτέζα αέρος:

Θερμίδες128kcal
Πρωτεΐνες2.5g
Υδατάνθρακες20.5g
Λιπαρά4g

Πώς μπορείτε να φτιάξετε υγιεινές “τηγανιτές” πατάτες:

Συχνά θα ακούτε από διαιτώμενους να λένε: ο διαιτολόγος μ’ εβαλε να φάω τηγανιτές πατάτες στον φούρνο.. και θα σκέφτεστε ότι ποτέ δεν θα είναι το ίδιο νόστιμες με τις κλασσικές τηγανιτές πατάτες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα δείτε πως η γεύση θα μοιάζει πολύ με τηγανιτή χωρίς όμως να έχει τις ίδιες πολλές θερμίδες. Θα είναι κάτι ενδιάμεσο από σπιτική τηγανιτή και ψητή πατάτα φούρνου.

πατατες στο φουρνο σαν τηγανιτες

Συνταγή για πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές

Κόβουμε τις πατάτες λεπτές σαν τηγανιτές και τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά με 2κ.σ. μαγειρική σόδα. Όταν τις αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς ώστε να μη διαλυθούν όταν θα τις στραγγισουμε.

Αν θέλετε να παραλείψετε τη διαδικασία βρασμού μπορείτε απλώς να τις εμβυθισετε για τουλάχιστον 20λεπτά σε κρύο νερό, με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το επιφανειακό άμυλο και όταν ψηθεί η πατάτα θα είναι πιο τραγανή.

Όσο βράζουν τοποθετήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο ένα ταψί στου οποίου την επιφάνεια θα έχετε απλώσει ένα λεπτό πολύ στρώμα ελαιολάδου. Αφού στραγγίσετε καλά τις βραστές πατάτες τοποθετείστε τις στο ταψί με προσοχή γιατί το λάδι πιθανώς να πιτσιλίσει.

Ψήστε για 20 λεπτά και βγάλτε το ταψί στο ενδιάμεσο να τις ανακατεψετε και ξανα ψήστε στο grill για άλλα 15-20 λεπτά ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη προς το τέλος για έξτρα γεύση ή καπνιστή πάπρικα.

Τι να κρατήσετε…

Οι τηγανιτές πατάτες όπως και πολλά άλλα φαγητά γλυκά και αλμυρά, μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες που προέρχονται κυρίως από λιπαρά αλλά το μυστικό είναι ένα… «Μπορείς να εντάξεις και αυτές τις πιο ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή σου αρκεί να προσέξεις την ποσότητα και τη συχνότητα».

Μπορείς δηλαδή να καταναλώσεις μέσα σε έναν μήνα δύο φορές σπιτικές τηγανιτές πατάτες αρκεί να παραμείνεις στη σωστή μερίδα η οποία καθορίζεται από τις ημερήσιες ανάγκες του καθενός (1 μερίδα τηγανιτές πατάτες είναι περίπου 100γρ.).

Θα υπάρξουν φυσικά και οι φορές που θα λαχταρίσεις τις πατάτες που συνοδεύουν το burger σου οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα τις στερηθείς. Αν θες να ισοφαρίσεις θερμιδικά αυτό το έξτρα που κατανάλωσες μπορείς να αυξήσεις λίγο παραπάνω την δραστηριότητα σου την επόμενη ημέρα και να κρατήσεις μια ισορροπία στα γεύματά σου.

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι πως το παν δεν είναι η ποσότητα των θερμίδων αλλά η ποιότητα.

Είναι εντελώς διαφορετικό να προσλάβεις 200 θερμίδες από trans λιπαρά (κακά λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανιτά junk food) σε σχέση με το αν προσλάβεις 200 θερμίδες από πρωτεΐνη με καλά λιπαρά (πχ ψάρι) συνοδεύομενα από σύνθετους υδατάνθρακες (λαχανικά).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 6+1 οφέλη της γλυκοπατάτας και οι θερμίδες της

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος εδεσσα

Νόπη Μιχαηλίδου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Continue Reading

Trending