Connect with us

Υγεία

Κορωνοϊός και Υποξεία Θυρεοειδίτιδα

Υποξεία Θυρεοειδίτιδα και Covid-19

Γράφει η Παρή Ράπτη, Ενδοκρινολόγος 

Υποξεία Θυρεοειδίτιδα (de Quervain ):  πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή που αφορά τον θυρεοειδή, αγνώστου αιτιολογίας, που εμφανίζεται 1-2 εβδομάδες μετά από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και πιθανολογείται ότι είναι ιογενούς αιτιολογίας.

Η νόσος περιεγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό χειρουργό Fritz De Quervain το 1902.

Χαρακτηρίζεται από έντονα, τοπικά και γενικά συμπτώματα του οργανισμού, που λόγω της οξείας και έντονης έναρξης  μοιάζουν σχεδόν ανησυχητικά.  Τοπικά εμφανίζεται έντονο διάχυτο άλγος, που αντανακλά στα αυτιά και στο σαγόνι, επώδυνη διόγκωση του θυρεοειδούς, τόσο που σχεδόν δεν μπορούμε να τον ακουμπήσουμε και παροδική θυρεοτοξίκωση (αύξηση στο αίμα των θυρεοειδικών ορμονών και ανάλογη συμπτωματολογία).

Η παθοφυσιολογία και παθογένεση της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Συνήθως αφορά νεαρές γυναίκες με μια καταιγιστική συμπτωματολογία και μια κλινικοεργαστηριακή εικόνα εξαιρετικά έντονη.  Έχει εποχική εμφάνιση όπως οι ιώσεις κυρίως το Μάιο, και αυτοιάται, σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, έχοντας όμως  μεγάλες πιθανότητες υποτροπής. Είναι μια θυρεοειδίτιδα εξαιρετικά σπάνια, (γιατί υπάρχουν διαφορετικών τύπων θυρεοειδίτιδες), εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες τις 4ης και 5ης δεκαετίας, έχοντας  μια επίπτωση 5 περιστατικά στις 100.000 το χρόνο και αφορά το 5% των παθήσεων του θυρεοειδούς.  

Ενώ πιθανολογείται ότι είναι ιογενούς αιτιολογίας μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί κάποιος υπεύθυνος ιός. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ο ιός της γρίπης, Coxsackie  Α + Β αδενοϊός, κτλ.

Η υπόθεση ότι μπορεί να είναι ιογενούς αιτιολογίας ξεκινά από κάποιες παρατηρήσεις. Η μεγαλύτερη επίπτωση της είναι την εποχή της άνοιξης όπως συνήθως συμβαίνει με τις ιώσεις. Η συμπτωματολογία μοιάζει πάρα πολύ με τη συμπτωματολογία της γρίπης ή λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού με υψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό, γενική κακουχία, μυαλγίες, κόπωση , καταβολή, ενίοτε γαστρεντερικές διαταραχές και ανεύρεση ανεβασμένων δεικτών λοίμωξης. Ο έντονος πόνος στο θυρεοειδή μπορεί να αφορά τον ένα λοβό αλλά μεταναστεύει και  στον άλλον.

Από διαγνωστική άποψη χαρακτηριστικά είναι ανεβασμένοι οι δείκτες φλεγμονής,  όπως τριψήφια ταχύτητα καθιζήσεως ΤΚΕ, αυξημένη αλκαλική φωσφατάση και τρανσαμινάσες (ηπατικά ένζυμα) CPK και άλλοι. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να ανευρεθούν σε πρώτη φάση υψηλές και στην πορεία χαμηλές δημιουργώντας διαγνωστικό πρόβλημα. Μπορεί να εντοπίσουμε φάση εργαστηριακού και κλινικού υπερθυρεοειδισμού αρχικά, ενώ το σπινθηρογράφημα εμφανίζεται με ελάχιστη ή καθόλου πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου.  Το υπερηχογράφημα μπορεί να εμφανίσει υποηχογενής περιοχές χωρίς αιμάτωση με ενδείξεις φλεγμονής. Πολύ συχνά τίθεται θέμα  διαφοροδιάγνωσης διότι τα συμπτώματα μπορεί να μιμηθούν  φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ή άλλες νόσους του ανώτερου αναπνευστικού.  Η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη με ανάρρωση σε 4-6 εβδομάδες (πιθανά όταν το ιικό φορτίο και το αντιγόνο του ιού μειούται). Δεν αποκλείονται οι υποτροπές. Η προοδευτική καταστροφή των θυρεοειδικών κυττάρων (επιθηλιακά) εξηγεί και τις κλινικοεργαστηριακές φάσεις που έπονται της αρχικής φλεγμονής, που είναι α) θυρεοτοξίκωση β) υποθυρεοειδισμός γ) ευθυρεοειδισμός, ενώ μερικές φορές λόγω της ίνωσης του παρεγχύματος που προκαλείται από τη φλεγμονή ο υποθυρεοειδισμός είναι μόνιμος.

Είναι συχνή η παρατήρηση ότι σχεδόν πάντα έχει προηγηθεί  λοίμωξη των ανωτέρων αναπνευστικών οδών πριν εμφανισθεί η θυρεοειδίτιδα. Η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας De Quervain, η οποία όπως προαναφέραμε αυτοιάται είναι όποτε και εάν χρειαστεί, αναλγητικά και σε περιπτώσεις έντονης συμπτωματολογίας χορήγηση κορτικοειδών. Αν και εφόσον προκληθεί μόνιμος υποθυρεοειδισμός λόγω ίνωσης χορηγείται υποκατάσταση με θυροξίνη.

Με διαφορά από τις άλλες αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες δεν είναι μια αυτοάνοση καθαρά νόσος, αλλά σίγουρα είναι μια νόσος που προκαλείται με τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβληματισμοί προς περαιτέρω διερεύνηση:

Πρόκειται για φλεγμονώδη κατάσταση του θυρεοειδούς που αφορά κυρίως γυναίκες.

Αν και μέχρι σήμερα θεωρείται αγνώστου αιτιολογίας και  δεν έχει εντοπιστεί ο ιός, η υποξεία θυρεοειδίτιδα πιθανολογείται ότι  είναι ιογενούς αιτιολογίας διότι:

α) Εμφανίζεται συχνά ταυτόχρονα με ιογενείς λοιμώξεις 

β) Έχει προηγηθεί λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και ο ασθενής εμφανίζει πρόδρομα συμπτώματα όπως καταβολή, μυαλγία,  πυρετό, πονοκέφαλο. Τυχαία μπορούν να ανευρεθούν αντιθυρεοειδικά αντισώματα που δεν παίζουν όμως κανέναν ρόλο στην παθογένεση της νόσου αλλά αποτελούν «επιφαινόμενο».

γ)Στη διεθνή βιβλιογραφία επίσης και στις  ελάχιστες έρευνες που υπάρχουν αναφέρεται ότι αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν θετικό HLA-B35 (γονίδια-σύστημα ιστοσυμβατότητας HLA) το οποίο ανευρίσκεται και στο οικογενειακό περιβάλλον συχνά, ενώ έχουν βρεθεί και ασθενείς με HLA-B67. Αυτό θα μπορούσε να μας κατευθύνει και σε μια υποθετική σκέψη ότι υπάρχει  και γενετική  προδιάθεση.

Φαίνεται από τα μέχρι σήμερα λιγοστά δεδομένα,  πιθανά το ανοσολογικό κυτταρικό υπόβαθρο με υπεροχή διεγερμένων κυτταροτοξικών Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο στο θυρεοειδή όσο και στην κυκλοφορία, θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην υπόθεση μιας ιογενούς λοίμωξης ως αιτία. Επίσης από άλλες έρευνες φαίνεται ότι υπάρχει  παρουσία προφλεγμονωδών κυταροκινών  με την παρουσία της πιθανά  περισσότερο εμπλεκόμενης ιντερλευκίνης  να είναι η ιντερλευκίνη 6 «IL-6». Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τα μακροφάγα CD68+ παράγουν την ιντερλευκίνη 6 και ανευρίσκονται σε ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις.

Θεωρώ ότι στην σκιά του γενικότερου προβληματισμού επιστημονικού και γενικού στην εποχή του κορωνοϊού , θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα άλλα νοσήματα που αφορούν παράλληλα τους ανθρώπους και ότι χρειάζεται να γίνεται πάντα ασφαλής διαφοροδιάγνωση, κυρίως με νοσήματα που έχουν ανάλογη συμπτωματολογία, με σκοπό να υπογραμμίσουμε τις διαφορές στη συμπτωματολογία  ώστε να μην μπερδεύονται οι ασθενείς. 

Και να λάβουμε υπόψη, εκτός των άλλων και τα  λίγα θυρεοειδίτιδας περιστατικά που δεν γνωρίζουμε αν θα αυξηθούν η όχι στη συγκεκριμένη συγκυρία μετά από μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενή λοίμωξη αναπνευστικού που βιώνουμε σήμερα καθώς οι ελάχιστες περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας de Quervain εμφανίζονται κυρίως τον Μάιο.

Η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος, η προσαρμογή στο βιολογικό μας ρολόι μας βοηθούν στο να είμαστε πιο υγιείς και αυτό πρέπει να κάνουμε. Σημαντική είναι και μείωση του στρες με ενασχολήσεις που βοηθούν. 

Υποθετική προσέγγιση

Από τις μέχρι τώρα λίγες πληροφορίες που έχουμε θεωρώ ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν, μεταξύ των δυο νοσημάτων κάποια ανάλογα σημεία και κάποια διαφορετικά.

Όσον αφορά τον κορονωϊό γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη ενώ η θυρεοειδίτιδα (πιθανόν να είναι ιογενούς αιτιολογίας) όμως εμφανίζεται μετά από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού 1 με 2 εβδομάδες και είναι σπάνια νόσος.

Κάποια από τα συμπτώματα μοιάζουν αλλά είναι διαφορετικής βαρύτητας και έντασης. (Η θυρεοειδίτιδα δεν παρουσιάζει  θνησιμότητα ενώ ο κορωνοϊός παρουσιάζει). Μιας και οι δυο παθήσεις έχουν κάποια ανάλογη συμπτωματολογία ας δούμε τις διαφορές.  Η κυρίαρχη διαφορά στα συμπτώματα είναι στην περίπτωση του Covid-19 η ύπαρξη ξηρού κυρίως βήχα και δύσπνοιας που ορισμένες φορές γίνεται πολύ σοβαρή ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί είναι ανάλογα.

Και οι δυο παθήσεις εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ανάλογο τρόπο.  Φαίνεται να επηρεάζονται τα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία και καταστρέφονται.

Από τα μέχρι σήμερα ελάχιστα δεδομένα , σημαντικό ρόλο πιθανά παίζουν προφλεγμονώδεις  παράγοντες , η κυτοκίνη IL-6 που εντοπίζεται και στη θυρεοειδίτιδα αλλά στην περίπτωση του  κορωνοϊού η παραγωγή της εμφανίζεται σαν καταιγίδα. Σε μερικά από τα περιστατικά νοσούντων εμφανίζεται ίνωση διαταράσσοντας τη λειτουργία του οργάνου στόχου που μπορεί να το καταστήσουν μη λειτουργικό (το θυρεοειδή στην θυρεοειδίτιδα, τον πνεύμονα στην περίπτωση της λοίμωξης Covid-19).

-Ανάλογη εποχική εμφάνιση.

-Πιθανή αλλά διαφορετική εμπλοκή των ορμονών του φύλου και του χρωμοσώματος Χ.  Ενώ η θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά και με  περισσότερες επιπλοκές στις γυναίκες, ο κορωνοϊός SaRS-Cov2 φαίνεται να έχει πιο ήπια συμπτωματολογία στις γυναίκες και λιγότερες επιπλοκές. 

Στο ερώτημα που τίθεται τον  τελευταίο καιρό εκτός των άλλων είναι, γιατί εμφανίζεται μεγαλύτερος ο  αριθμός των ανδρών με Covid-19 οι οποίοι νοσηλεύονται με έντονη συμπτωματολογία  και κάποιοι από αυτούς καταλήγουν. 

Επίσης να λάβουμε υπόψη ότι το ακριβές ποσοστό λοίμωξης Covid-19 στο γενικό πληθυσμό όλων των χωρών δεν είναι ακόμη γνωστό. Προς το παρόν ακόμη πιθανολογείται , άρα αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένες. Υπάρχουν σοβαρές στατιστικές στα δημογραφικά δεδομένα με άλλες προσεγγίσεις που θεωρούν ότι πιθανά τα ποσοστά των φορέων μεταξύ των δυο φύλων έχουν ίση κατανομή. Οι άνδρες  φαίνεται να εμφανίζουν επιπλοκές και πεθαίνουν από αυτές σε σαφώς υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες. Αυτή η διαφορά φαίνεται να αφορά όλα τα ηλικιακά γκρουπ στην περίπτωση λοίμωξης Covid-19.

Η διαφορά απάντησης του οργανισμού μεταξύ των δύο φύλων σε εισβολή ιών μπορεί πιθανολογείται ότι μπορεί να οφείλεται σε διαφορές της ανοσολογικής απόκρισης λόγω του διαφορετικού τρόπου αντίδρασης του γυναικείου και ανδρικού ανοσοποιητικού συστήματος (λόγω της ύπαρξης χρωμοσώματος Χ και των ορμονών του φύλου).

Οι διαφορές αυτές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επίσης υπεύθυνες για το γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν  μεγαλύτερα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων από τους άνδρες.

Αυτό λόγω της διαφοράς εγρήγορσης-αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. (Ίσως γιατί οι γυναίκες έχουν να προστατεύσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους τα παιδιά που κυοφορούν).

Πάνω από 10 συχνά εμφανιζόμενα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν κυρίως γυναίκες.

Φαίνεται ότι τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αντιδρούν διαφορετικά στις απειλές και στους εισβολείς στα δυο φύλλα.

Έχει παρατηρηθεί σε λίγες έρευνες που έχουν γίνει, ότι σε θηλυκά ποντίκια ένας αριθμός του πληθυσμού των μακροφάγων  είναι ενεργός χωρίς ανοσοδιέγερση κάτι που δεν παρατηρείται στα αρσενικά. Πιθανά αυτό οφείλεται στο ότι στο χρωμόσωμα Χ υπάρχουν γονίδια που συσχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για τις διαφορές των φύλων είναι πώς οι ορμόνες επηρεάζουν την απάντηση του ανοσολογικού συστήματος. Έχουν γίνει ήδη έρευνες για το πώς τα οιστρογόνα είχαν κάποια προστατευτική δράση στον SARS ιό ξάδελφο του νέου κορωνοϊού.

Στις έρευνες αυτές τα θηλυκά ποντίκια που είχαν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων διαφαινόταν ότι έχουν χάσει την προστασία απέναντι στον ιό. Άρα στην εμμηνόπαυση  οι γυναίκες όταν χάσουν αυτό το βιολογικό προνόμιο προστασίας προς τον ιό τι συμβαίνει;

Ένας άλλος βιολογικός παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ των φύλων είναι η παρουσία υποδοχέων στην επιφάνεια των υγιών κυττάρων στα οποία επιτίθεται ο ιός. Έχουν όμως αναφέρει ερευνητές στην Κίνα ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά στην παρουσία αυτών των υποδοχέων σε πνευμονικά κύτταρα ανδρών και γυναικών. Πιθανόν να οφείλονται στο χρωμόσωμα Χ.

Πίσω από όλες αυτές τις πιθανές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων στην διαφορετική πορεία της νόσου, καθοριστικοί παράγοντες να είναι γονιδιακές και ορμονικές διαφορές. Δεν μπορεί επίσης να μην καταγραφούν οι διαφορετικές συνήθειες μεταξύ των δύο φύλων όπως τα ποσοστά καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ ως πιθανές άλλες αιτίες.

Ας συγκεντρώσουμε μερικές παρατηρήσεις

Α) Η ανοσολογική αντιδραστικότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Β) Τόσο στα πειραματόζωα όσο και στον άνθρωπο υπάρχει υπεροχή των αυτοάνοσων νοσημάτων στα θηλυκά, σε σύγκριση με τα αρσενικά.

Γ) Μελέτες σε πολλά πειραματικά μοντέλα έχουν διαπιστώσει ότι η υποκείμενη βάση τόσο στα πειραματόζωα όσο και στον άνθρωπο σχετίζονται με τις χρωμοσωμικές (Χ) διαφορές των φύλων και τις ορμόνες του φύλου.

Τόσο από την εμπειρία των κλινικών γιατρών όσο και των ερευνητών έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακές διαφορές στην  ανοσολογική απάντηση μεταξύ των δύο φύλων.  Επίσης, είναι γνωστό ότι τα θηλυκά έχουν εντονότερη χυμική και κυτταρική ανοσία. 

Ταυτόχρονα, οι κλινικοί γιατροί σημειώνουν ότι είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές σε μία ποικιλία λοιμώξεων, οι οποίες συσχετίζονται με τη μεγαλύτερη μακροζωία τους. Πρόκειται για παρατηρήσεις που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς και θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω δίνοντάς τους την ανάλογη προσοχή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα . Άρα ο ρόλος του χρωμοσώματος Χ και των οιστρογόνων διερευνάται περαιτέρω. Στα ερωτήματα αυτά πολλοί ειδικοί προσπαθούν να βρουν απαντήσεις με εντατικές μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και καιρό αναφέρουμε σε διάφορα δημοσιεύματα την πιθανότητα «πεποίθηση» της μεγάλης σημασίας και συμμετοχής του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς φαίνεται ότι σε αρκετές έρευνες διαπιστώνεται μια σχέση μεταξύ της λοίμωξης  Covid-19 και ορισμένων ενδοκρινικών και μεταβολικών οδών. 

Κάποιες εξ αυτών σχετίζονται με την ύπαρξη του υποδοχέα του ACE-2 στην μεμβρανική επιφάνεια των κυττάρων του ξενιστή, την ύπαρξη της πρωτεάσης σερίνης που απαιτείται για τη σύνδεση του ACE-2 με το SPIKE-S, τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης 2, αγγειοτενσίνης 1-7, της υπερέκκρισης TNF-A, IL6, INF, καθώς και την εμπλοκή του νευροενδοκρινικού συστήματος και των αξόνων HPA. Η συμμετοχή ορμονών και προορμονών φαίνεται να έχει κυρίαρχη εμπλοκή. 

Αναφορικά για τη σημασία των ορμονών παραθέτουμε το παράδειγμα ότι: η πρωτεάση σερίνη TMPRSS2 εμπλέκεται σε παρά πολλές πρωτεολυτικές διεργασίες του οργανισμού.  Πρόκειται για πρωτεΐνη που διεγείρεται από ανδρογόνα, αλλά ενεργοποιεί επίσης διάφορα υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένου του προηπατικού αυξητικού παράγοντα HGF και διεγείρει τους υποδοχείς CMet -Cxcl12/ CXCR4 Chemiochinr components- (πιθανά να παίζει ρόλο στην καταιγίδα κυττοκινών),   ενώ η δράση της καθορίζεται από γονίδια. Η TMPRSS2 ρυθμίζεται τόσο από ανδρογόνα όσο και από ανδρογονικούς υποδοχείς (ΑR).

Οι  ACE-2 που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό  είναι δύο τύπων: Σωματικοί και των όρχεων.  Όμως ο ACE-2 των όρχεων μεταγράφεται από το ίδιο γονίδιο, αλλά με μια εναλλακτική μεταγραφή. 

Η συμβουλή όμως παραμένει ότι με οποιοδήποτε σύμπτωμα επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό, ακολουθούμε τις ιατρικές του συμβουλές και λαμβάνουμε υπόψη όλες τις οδηγίες των επίσημων φορέων μόνο! Δεν πειραματιζόμαστε ούτε κάνουμε μόνοι μας διάγνωση.

 

Διατροφή

Η σημασία του Ασβεστίου στην Παιδική Ηλικία

Η ισορροπημένη διατροφή που να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής. Ιδιαίτερα, η επάρκεια της διατροφής σε θρεπτικά συστατικά είναι μείζονος σημασίας στην παιδική ηλικία, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού και θωρακίζεται η υγεία του, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην παιδική ηλικία είναι το ασβέστιο, το οποίο κατέχει δομικό και λειτουργικό ρόλο στον οργανισμό. Αποθηκεύεται στα οστά, στα δόντια και στο αίμα. Συμμετέχει στη ρύθμιση της καρδιακής και νευρικής λειτουργίας, στην πήξη του αίματος και στη μυϊκή συστολή, καθώς και συμβάλλει στη λειτουργικότητα διαφόρων ενζύμων και ορμονών.

Ο οργανισμός έχει αναπτύξει διαφόρους ομοιοστατικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να διατηρεί τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας από αυτούς είναι η αποδέσμευση ασβεστίου από τα οστά, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου στην παιδική ηλικία για να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και το χτίσιμο του σκελετού. Μέχρι τα 30-35 περίπου έτη, άλλωστε, αποκτάμε τη μέγιστη οστική πυκνότητα.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί;

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο εξαρτώνται, κυρίως, από την ηλικία. Οι μεγαλύτερες ανάγκες συναντώνται στην προεφηβική ηλικία όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ γρήγορος.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι ημερήσιες ανάγκες παιδιών σε ασβέστιο, καθώς και οι συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών ανά ηλικιακή ομάδα.

1 μερίδα γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με:

  • 1 ποτήρι γάλα (250ml).
  • ½ ποτήρι συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (125ml).
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ).
  •  1 κομμάτι τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30γρ) ή 1 φέτα τυρί του τοστ.
  •  2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί, π.χ. κατίκι.

Η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε ασβέστιο δεν επηρεάζεται από το περιεχόμενό τους σε λιπαρά.

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου

Πέραν από τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου που μπορούν να ενσωματωθούν με ποικιλία στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτές είναι:

  • μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, όπως ο γαύρος
  • ξηροί καρποί και σπόροιτόφου
  • ταχίνι
  • όσπρια
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • αποξηραμένα φρούτα
  • κινόα
  • υποκατάστατα γάλακτος
  • τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως τα δημητριακά και οι χυμοί

Ένας ακόμη τρόπος για να ενισχύσεις την διαιτητική πρόσληψή του παιδιού σε ασβέστιο είναι επιλέγοντας μπισκότα τύπου Μιράντα με αλεύρι ολικής άλεσης, γάλα και ασβέστιο, που αποτελεί μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή.

Αν μάλιστα τα συνδυάσει με κάποια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. γιαούρτι) και κάποιο φρούτο θα λάβει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και καλύτερο κορεσμό.



Στο συγκεκριμένο κείμενο θα διαβάσετε, μεταξύ άλλων:
– Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί;
– Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου
– Παραδείγματα γευμάτων και σνακ πλούσιων σε Ασβέστιο
– Πληροφορίες για την απορρόφηση ασβεστίου

Πηγή:https://www.mednutrition.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:
www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17734-i-simasia-tou-asvestiou-stin-paidiki-ilikia

Continue Reading

Υγεία

Τα οφέλη των Σνακ σε μια Ισορροπημένη Διατροφή

Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «σνακ» το μυαλό σας να πηγαίνει σε αλμυρά και γλυκά σνακ όπως πατατάκια, pop corn, σοκολάτα, ωστόσο, η λέξη «σνακ» δηλώνει απλώς την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή ροφήματος ανάμεσα στα κυρίως γεύματα! Το βασικό κίνητρο πίσω από την κατανάλωση σνακ είναι η πείνα, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατανάλωση σνακ, όπως η ώρα της ημέρας, η διαθεσιμότητα σνακ, το κοινωνικό μας περιβάλλον (φίλοι, συνάδελφοι κλπ), το φυσικό μας περιβάλλον κ.ά.

Για παράδειγμα, πόσες φορές καταναλώσατε κάτι στη δουλειά επειδή το είχε φέρει κάποιος συνάδελφος και σας το προσέφερε ή σας επηρέασε; Ή πόσες φορές έχετε δει μία μπάρα δημητριακών στο πάγκο της κουζίνας και την καταναλώσατε, ενώ εάν δεν την είχατε δει μπορεί να μην κάνατε σνακ;

Είναι καλή Ιδέα να έχετε Σνακ μέσα στην Ημέρα;

Γενικά ναι, είναι καλή ιδέα να έχετε σνακ μέσα στην ημέρα, ωστόσο το είδος και η ποσότητα του σνακ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα όταν το σνακ είναι φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, γιαούρτι, τυρί, αυγό και σαφώς διαφορετικό εάν είναι σοκολάτα, ντόνατ, πατατάκια. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη των υγιεινών και ισορροπημένων σνακ.

Παρέχουν πολύτιμα Θρεπτικά Συστατικά που ίσως να μη λαμβάνετε από τα κυρίως Γεύματα

Τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συστατικό μίας ισορροπημένης διατροφής. Αρκετές φορές στο γραφείο δέχομαι την ερώτηση: «Μα θα φάω και 3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ; Πολλά δεν είναι; Να φάω μόνο τα κυρίως;». Ένας από τους λόγους που θέλουμε να έχετε στη διατροφή σας σνακ είναι γιατί σε αυτά τα σνακ βάζουμε τροφές που συνήθως δεν περιέχονται στα κυρίως γεύματα, όπως τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τις μπάρες δημητριακών, το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που υποστηρίζουν την ισορροπία και την ποικιλία στη διατροφή σας! Είναι δηλαδή ένας έξυπνος τρόπος να προσθέσουμε στη διατροφή απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Μπορούν να μειώσουν το Αίσθημα Πείνας και την Υπερκατανάλωση Φαγητού

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σνακ με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και η κατανάλωση σνακ υψηλού σε υδατάνθρακες, ακόμα και πριν τον ύπνο, φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο κορεσμό το επόμενο πρωί!

Επιπλέον, η ένταξη σνακ στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού λόγω έντονης πείνας, καθώς εάν αφήσετε πολλές ώρες να περάσουν από το ένα γεύμα στο άλλο, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα, από αυτή που θα τρώγατε φυσιολογικά! Σκεφτείτε τα σνακ σαν μια ομαλή μετάβαση από το ένα κυρίως γεύμα στο επόμενο.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες κορεσμού, συνδυάστε διαφορετικές τροφές μεταξύ τους, όπως φρούτο με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης εμπλουτισμένη με ασβέστιο και σίδηρο και ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής, φρούτο και σπόρους.

Σας παρέχουν Ενέργεια για την ομαλή Αύξηση των επιπέδων Γλυκόζης

Ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης σνακ ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι η ικανότητα διατήρησης σταθερών επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν μένετε πολλές ώρες χωρίς φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας σε κόπωση και ευερεθιστότητα. Τα κατάλληλα σνακ μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γευμάτων, αποτρέποντας τις έντονες αυξομειώσεις γλυκόζης και ενέργειας.

Μπορούν να σας Βοηθήσουν στον Έλεγχο του Βάρους

Στο θέμα του βάρους οι έρευνες είναι ανάμεικτες, καθώς τα σνακ μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση βάρους, σε σταθεροποίηση ή και σε αύξηση! Για να σας βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους χρειάζεται να δώσετε βάση στον αριθμό των σνακ και στον όγκο των σνακ.

Ως προς τη συχνότητα, 1-2 σνακ είναι αρκετά εάν έχετε καθιστική ζωή, ενώ εάν έχετε πιο δραστήρια καθημερινότητα μπορείτε να φτάσετε και τα 2-3 σνακ την ημέρα.

Ως προς την ποσότητα, μια μερίδα σνακ πρέπει να είναι αρκετή για να χορτάσετε ελαφρώς, μέχρι το επόμενο γεύμα. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύσετε σε περίπου 150-250 θερμίδες ανά σνακ. Αυτό ισοδυναμεί με ένα μήλο συν μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με κάτω από 90 θερμίδες/μπάρα ή/και 1 χούφτα ξηρών καρπών. Εάν επιλέξετε ένα συσκευασμένο σνακ, όπως οι μπάρες, ελέγχετε την ετικέτα ώστε να μάθετε ποια είναι η μερίδα.

Συμπερασματικά

Τα σνακ μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύτιμο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Επιλέγοντας σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη και προσέχοντας την ποσότητα, αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσής τους, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη τους στην υγεία και την ευεξία σας!

Για περισσότερα πατήστε εδώ: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17727-ta-ofeli-ton-snak-se-mia-isorropimeni-diatrofi?utm_source=newsletter_2874&utm_medium=email&utm_campaign=copy&acm=39140_2874

Continue Reading

Υγεία

Η Affidea Ελλάδος πρωτοστατεί στην επιστημονική εκπαίδευση της Υπερηχοτομογραφίας

Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Affidea, με κέντρο την Ελλάδα

Η Affidea Ελλάδος, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική εκπαίδευση, πρωτοστατεί στην εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Ομίλου στον τομέα των Υπερήχων, λόγω του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της καθώς και του πρωτοποριακού εξοπλισμού Υπερήχων που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο πρώτος κύκλος των διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων του Ομίλου Affidea με θέμα την σύγχρονη Υπερηχοτομογραφία είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στους επαγγελματίες υγείας της εταιρείας, στην διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι συνεργάτες του Ομίλου θα αναλύσουν την αξία της Ακτινολογίας στην σύγχρονη Κλινική Πράξη αλλά και στην Προληπτική Ιατρική. Την επιστημονική ευθύνη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων έχει ο αγγειολόγος-ακτινολόγος του Ομίλου Affidea, Δρ Νικόλαος Λιάσης, ως μέντορας και Πρόεδρος.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην Υπερηχοτομογραφία. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά διαλέξεων από έμπειρους ομιλητές σε διάφορες κλινικές ειδικότητες και να ακούσουν διακεκριμένους συναδέλφους τους από το εξωτερικό και ιατρούς από δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που θα παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες αλλά και τις επερχόμενες σημαντικές καινοτομίες που θα δώσουν λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Αποστολή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Affidea, του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Ευρώπη, είναι να καλλιεργήσουν και να προάγουν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας του Ομίλου αλλά και την συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους, μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων, κι εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Ο Όμιλος Affidea εφαρμόζει κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας. Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Continue Reading

Trending