Connect with us

Διατροφή

Κυτταρίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ένα «φλέγον» γυναικείο θέμα που βασανίζει 7 στις 8 γυναίκες, ιδιαίτερα τους μήνες πριν το καλοκαίρι, είναι η κυτταρίτιδα.

Γιατί αυτό;

Παρόλο που δεν επηρεάζει την υγεία μας είναι ανεπιθύμητη ασθητικά, μιας που κάνει το δέρμα να μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού».

  • Για ποιο λόγο εμφανίζεται όμως η κυτταρίτιδα;
  • Ποια είναι η σχέση της με τη διατροφή;
  • Είναι αλήθεια ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα;
  • Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Συνέχισε το διάβασμα, μιας που σε αυτόν τον οδηγό έχω συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και πρόκειται να βρεις απαντήσεις σε αυτές και ακόμη περισσότερες ερωτήσεις!

Τι είναι η Κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό.

Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων

Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ωστόσο κάποια σημείο που είναι πιο πιθανό να την συναντήσεις είναι:

  • Στους γοφούς
  • Στους μηρούς
  • Στην κοιλιά
  • Στα οπίσθια
  • Στο στήθος
  • Στις γάμπες

Γιατί έχω Κυτταρίτιδα;

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου. Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων

Πάμε να δούμε ενδεικτικά μερικούς από τους παράγοντες που έχουν εξεταστεί για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας:

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της. Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκες ή Άντρες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα. Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.

Τρόπος ζωής

Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.

Πώς θα την Αντιμετωπίσεις

Υπάρχει τρόπος να την προλάβεις;

Και κάπου εδώ πιστεύω πως σκέφτεσαι «Υπάρχει τρόπος να την προλάβω;». Όπως θα δεις συνεχίζοντας το διάβασμα, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο επειδή ένα μερίδιο φέρει η κληρονομικότητα (τα γονίδια δηλαδή) ενδέχεται να εμφανιστεί έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ, από σήμερα κιόλας, για να φροντίσεις το σώμα σου!

Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που ανησυχούν για την εμφάνιση κυτταρίτιδας ή για την αντιμετώπισή της, τότε θα πρέπει να σου πω το εξής: η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερή διαχείρισή της, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται θαύματα για τη μακροχρόνια απομάκρυνσή της.

Εάν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας κάθε φορά (διατροφολόγο, ιατρό, γυμναστή) για να αποφύγεις οποιαδήποτε δράση που ενδέχεται να μην επιφέρει τα επιθυμητά για εσένα αποτελέσματα.

Έτσι, κάποιοι από τους τρόπους αντιμετώπισης που θα συναντήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής καθημερινότητας.
  2. Την απόκτηση και διατήρηση ενός υγειούς βάρους και λίπους στο σώμα.
  3. Την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα.
  4. Τοπικές θεραπείες, όπως κρέμες και λοσιόν.
  5. Άλλες θεραπείες, όπως μασάζ στην περιοχή, κρυολυπόλυση, θεραπείες με λέιζερ, ενδερμολογία, μεσοθεραπεία κ.α.

Κι ενώ οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας κυρίως, η ισορροπημένη διατροφή οφελεί την υγεία μας συνολικά! Αξίζει λοιπόν να συνεχίσεις και στην επόμενη ενότητα, όπου θα συζητήσουμε περισσότερα γύρω από την ενότητα «Διατροφή».

Κάνε τη Διατροφή σου Σύμμαχο

Διασφάλισε ότι ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και καθημερινότητας, ώστε να λάβεις και τα οφέλη που διερευνώνται διαρκώς γύρω και από την κυτταρίτιδα.

Χωρίς να υπάρχουν ειδικές συστάσεις ακόμη και με την ανάγκη ακόμη καλύτερων μελετών στον τομέα αυτό, έχουν προταθεί από τους επιστήμονες υγείας κάποιες διατροφικές συμβουλές που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της.

Κατανάλωση υγρών

Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίζει η κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ενυδάτωση που λαμβάνουμε από το νερό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα.

Για να διαβάσεις το υπόλοιπο άρθρο κάνε κλικ εδώ.

Διατροφή

Αφού δεν τρώω τίποτα σχεδόν το βράδυ, γιατί δεν αδυνατίζω;

Είναι μία ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά εμείς οι διατροφολόγοι και η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες του σώματος μας. Όσο και να μας φαίνεται περίεργο, όλα μέσα στον οργανισμό μας λειτουργούν με ορμόνες. Πάμε λοιπόν να δούμε την αιτία αυτής της κατάστασης.

Για να απολαύσω ένα καλό ύπνο, θα πρέπει η παραγωγή της μελατονίνης μου να μη διαταραχθεί καθόλου. Ένας λόγος για τη διαταραχή της μελατονίνης είναι η απουσία σεροτονίνης. Και θα μου πείτε τώρα εσείς, που κολλάει το ένα με το άλλο;

Η σεροτονίνη λοιπόν, είναι πρόδρομος ουσία για την παραγωγή της μελατονίνης. Σε περίπτωση που το βραδινό γεύμα δεν είναι πλήρες περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο, τότε δε θα παραχθεί αρκετή ποσότητα μελατονίνης για να απολαύσουμε τον ύπνο μας.

Εάν, για παράδειγμα, το βραδινό μου είναι ένα σκέτο φρούτο, γιατί έτσι πιστεύω πως θα χάσω περισσότερα κιλά, τότε :

  • Δε θα παράγω αρκετή σεροτονίνη, με αποτέλεσμα όχι πολύ μελατονίνη άρα κακός ποιοτικά ύπνος
  • Θα παράγω κορτιζόλη και όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολισμού μου (ο εγκέφαλος νιώθει κατάσταση κινδύνου).
  • Με αποτέλεσμα το σώμα μου να κάνει οικονομία ενέργειας, μειώνοντας τις ορμόνες του θυρεοειδούς που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των ημερήσιων θερμίδων μου
  • Τέλος, το σώμα θα πάρει ένα μέρος των θερμίδων που έφαγα και θα τις συσσωρεύσει σε λίπος, δημιουργώντας το ενδοκοιλιακό λίπος.

Τι πρέπει να κάνω λοιπόν για να φτιάξω τη βραδινή μου σεροτονίνη και στη συνέχεια τη μελατονίνη μου;

Θα πρέπει το βραδινό μου γεύμα να είναι ελαφρύ αλλά πλήρης στα μακροθρεπτικά συστατικά:

  • Μία σαλάτα με ελαιόλαδο, μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών όπως λίγο λευκό τυρί ή κοτόπουλο και μία πηγή υδατάνθρακα όπως ένα μέτριο παξιμάδι ολικής αλέσεως.
  • Το γιαούρτι μου, αντί για σκέτο, να το συνοδέψω με δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα μικρό φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς.
  • Μία μικρή αραβική με τόνο ή αυγό, ντοματίνια και λίγο αβοκάντο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποσες θερμίδες πρέπει να κόψω από το φαγητό για να χάσω κιλά;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Continue Reading

Διατροφή

Ταχίνι … το superfood των vegeterians

Το ταχίνι προέρχεται από την σύνθλιψη του σησαμιού και είναι μια υπερτροφή, που χαρίζει ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό μας.

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής λατρεύεται, αφού διανθίζει τις σαλάτες και πολλές γευστικές δημιουργίες τους. Στην Ελλάδα κυρίως καταναλώνεται την εποχή των νηστειών, αλλά έχει κερδίσει σημαντική θέση στη διατροφή όσων ακολουθούν μια υγιεινή και προσεγμένη διατροφή.
Ο συνδυασμός του οσπρίου ή των ξηρών καρπών με το ταχίνι μάς δίνει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, σε αμινοξέα, σε πρωτείνες καλής βιολογικής αξίας.

Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών.Οι λιγνάνες που περιέχονται στο ταχίνι είναι πολύτιμες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μας προστατεύει από τη αθηρωμάτωση, την υπέρταση, την υπερχοληστεροναιμία, την αντιμετώπιση του διαβήτη και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ήπατος.

Είναι από τα βασικά συστατικά της μοναστηριακής και της vegan διατροφής.Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα παιδιά, γιατί είναι πλούσιο σε ενέργεια, ασβέστιο και άλλα συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν άλειμμα σε ψωμί, στα pancakes, στα μπισκότα, στα κέικ, στις σαλάτες.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Continue Reading

Διατροφή

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά και ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Ήρθε πάλι η περίοδος που το παγωτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων ως επιλογή για επιδόρπιο. Το παγωτό αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει τόσο τη δροσιά, όσο και την κάλυψη της επιθυμίας για γλυκό, δηλαδή είναι ένα παγωμένο γλύκισμα. Καταναλώνεται στην παραλία, στο σπίτι, στη βόλτα, στις διακοπές, κυριολεκτικά παντού! Μπορεί να το βρει κάποιος σε όλες τις γεύσεις από σοκολάτα μέχρι φρούτα, από τσιχλόφουσκα μέχρι τις πιο ιδιαίτερες συνταγές, που ικανοποιούν όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η πιο συχνή ερώτηση είναι εάν μπορεί κάποιος να καταναλώνει παγωτό σε μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του. Η απάντηση είναι ναι, με την προϋπόθεση το άτομο να γνωρίζει τι ακριβώς καταναλώνει τόσο θρεπτικά όσο και θερμιδικά και ανάλογα να το προσαρμόζει στη διατροφή του.

Τα παγωτά διαχωρίζονται σε διαφορετικά είδη ανάλογα με τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής τους.

Τα πιο γνωστά είδη παγωτών αποτελούν:

  • Το κλασσικό παγωτό – κρέμα: Το κυριότερο συστατικό αποτελεί το γάλα, το οποίο χτυπιέται σε μίξερ παγώνει, ξαναχτυπιέται παγωμένο και ξαναπαγώνει όσες φορές χρειαστεί για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  • Το παγωτό παρφέ: Περιέχει κρέμα γάλακτος σε υψηλή περιεκτικότητα, αυγό, ενώ συνήθως περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα. Η κρέμα του έχει γεύση σοκολάτα ή βανίλια.
  • Το παγωτό σορμπέ: Παρασκευάζεται χωρίς γάλα ή κρέμα γάλακτος, μόνο με χυμό ή πουρέ φρούτων.
  • Το παγωτό γρανίτα: Τα κυριότερα συστατικά είναι το σιρόπι και το νερό, τα οποία παγώνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα.
  • Το παγωτό μηχανής: Περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος και παρασκευάζεται στη στιγμή σε ειδικές μηχανές. Συγκεκριμένα, το κρύο γάλα αναμιγνύεται με μίγμα παγωτού σε σκόνη, ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε, και ταυτόχρονα παγώνει. Η υφή του είναι πιο μαλακή και είναι λιγότερο παγωμένο από τα υπόλοιπα είδη.
παγωτα και θερμιδες

Ποια είναι θρεπτική αξία των παγωτών;

Η θρεπτική του αξία εξαρτάται από το είδος και τον τρόπο παρασκευής του. Συγκεκριμένα, τα παγωτά με γάλα ή κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, μαγνήσιο, φώσφορο και καζεΐνη, ενώ περιέχουν λίπος και ζάχαρη. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου σορμπέ περιέχουν βιταμίνη C και όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα τα οποία έχουν παρασκευαστεί, ενώ είναι πλούσια σε ζάχαρη και περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου λίπος.

Πόσες θερμίδες έχουν τα παγωτά;

Η θερμιδική αξία των παγωτών εξαρτάται από τα συστατικά με τα οποία έχει παρασκευαστεί ή έχουν προστεθεί στη συνέχεια. Όσο περισσότερα συστατικά έχει ένα παγωτό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμιδική του αξία. Εάν επιλέξετε ένα έτοιμο  παγωτό, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη διατροφική του ετικέτα, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 100 – 350 θερμίδες. Μία μπάλα παγωτό χύμα ανάλογα το είδος περιέχει από 150-250 θερμίδες, ενώ η θερμιδική αξία αυξάνεται ανάλογα με την προσθήκη διαφορετικών συστατικών όπως σιρόπι, μπισκότο, ξηρούς καρπούς.

Το παγωτό που δεν περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος, π.χ. το σορμπέ ή η γρανίτα, είναι αυτό με τις λιγότερες θερμίδες καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Συνήθως οι θερμίδες κυμαίνονται από 80-130 θερμίδες, όμως δεν παύει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ποιο παγωτό να επιλέξω και πόσο συχνά πρέπει να το καταναλώνω;

Το παγωτό στη διατροφή ενός ατόμου παίρνει την θέση του γλυκού, όπως ακριβώς μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ και έτσι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ενδεικτικά, ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώνει παγωτό λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας ή ακόμα βρίσκεστε σε φάση απώλειας βάρους και θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες προτιμήστε να καταναλώσετε παγωτό σορμπέ ή να φτιάξετε σπιτικό παγωτό παγώνοντας χυμό από φρούτα δηλαδή παρασκευάζοντας γρανίτα, είτε κτυπώντας κάποιο φρούτο στο μίξερ και στη συνέχει παγώνοντας το π.χ. μπανάνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώσετε καθόλου κάποιο άλλο είδος παγωτού εάν το επιθυμείτε!

Θυμήσου! Τα παγωτά χαμηλά σε περιεκτικότητα ή καθόλου σε λίπος ή ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Συμβουλέψου τη διατροφική ετικέτα πριν τα αγοράσεις.

Συμπερασματικά, το παγωτό παρόλο που αποτελεί κατά βάση τρόφιμο με «κενές» θερμίδες, δηλαδή τρόφιμο με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία, μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή αρκεί το άτομο να το απολαμβάνει υπεύθυνα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τρώγοντας μισό κιλό παγωτό θα αυξηθεί και το βάρος μας κατά μισό κιλό;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος καισαριανη

Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Trending