Διατροφή
Κυτταρίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσετε;
Ένα «φλέγον» γυναικείο θέμα που βασανίζει 7 στις 8 γυναίκες, ιδιαίτερα τους μήνες πριν το καλοκαίρι, είναι η κυτταρίτιδα.
Γιατί αυτό;
Παρόλο που δεν επηρεάζει την υγεία μας είναι ανεπιθύμητη ασθητικά, μιας που κάνει το δέρμα να μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού».
- Για ποιο λόγο εμφανίζεται όμως η κυτταρίτιδα;
- Ποια είναι η σχέση της με τη διατροφή;
- Είναι αλήθεια ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα;
- Πώς θα την αντιμετωπίσεις;
Συνέχισε το διάβασμα, μιας που σε αυτόν τον οδηγό έχω συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και πρόκειται να βρεις απαντήσεις σε αυτές και ακόμη περισσότερες ερωτήσεις!
Τι είναι η Κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.
Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό.
Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων
Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ωστόσο κάποια σημείο που είναι πιο πιθανό να την συναντήσεις είναι:
- Στους γοφούς
- Στους μηρούς
- Στην κοιλιά
- Στα οπίσθια
- Στο στήθος
- Στις γάμπες
Γιατί έχω Κυτταρίτιδα;
Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.
Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου. Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων
Πάμε να δούμε ενδεικτικά μερικούς από τους παράγοντες που έχουν εξεταστεί για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας:
Ορμόνες
Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της. Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.
Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.
Γυναίκες ή Άντρες;
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα. Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.
Τρόπος ζωής
Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.
Πώς θα την Αντιμετωπίσεις
Υπάρχει τρόπος να την προλάβεις;
Και κάπου εδώ πιστεύω πως σκέφτεσαι «Υπάρχει τρόπος να την προλάβω;». Όπως θα δεις συνεχίζοντας το διάβασμα, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο επειδή ένα μερίδιο φέρει η κληρονομικότητα (τα γονίδια δηλαδή) ενδέχεται να εμφανιστεί έστω και σε μικρότερο βαθμό.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ, από σήμερα κιόλας, για να φροντίσεις το σώμα σου!
Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας
Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που ανησυχούν για την εμφάνιση κυτταρίτιδας ή για την αντιμετώπισή της, τότε θα πρέπει να σου πω το εξής: η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερή διαχείρισή της, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται θαύματα για τη μακροχρόνια απομάκρυνσή της.
Εάν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας κάθε φορά (διατροφολόγο, ιατρό, γυμναστή) για να αποφύγεις οποιαδήποτε δράση που ενδέχεται να μην επιφέρει τα επιθυμητά για εσένα αποτελέσματα.
Έτσι, κάποιοι από τους τρόπους αντιμετώπισης που θα συναντήσεις περιλαμβάνουν:
- Τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής καθημερινότητας.
- Την απόκτηση και διατήρηση ενός υγειούς βάρους και λίπους στο σώμα.
- Την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα.
- Τοπικές θεραπείες, όπως κρέμες και λοσιόν.
- Άλλες θεραπείες, όπως μασάζ στην περιοχή, κρυολυπόλυση, θεραπείες με λέιζερ, ενδερμολογία, μεσοθεραπεία κ.α.
Κι ενώ οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας κυρίως, η ισορροπημένη διατροφή οφελεί την υγεία μας συνολικά! Αξίζει λοιπόν να συνεχίσεις και στην επόμενη ενότητα, όπου θα συζητήσουμε περισσότερα γύρω από την ενότητα «Διατροφή».
Κάνε τη Διατροφή σου Σύμμαχο
Διασφάλισε ότι ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και καθημερινότητας, ώστε να λάβεις και τα οφέλη που διερευνώνται διαρκώς γύρω και από την κυτταρίτιδα.
Χωρίς να υπάρχουν ειδικές συστάσεις ακόμη και με την ανάγκη ακόμη καλύτερων μελετών στον τομέα αυτό, έχουν προταθεί από τους επιστήμονες υγείας κάποιες διατροφικές συμβουλές που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της.
Κατανάλωση υγρών
Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίζει η κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ενυδάτωση που λαμβάνουμε από το νερό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα.
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι
Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο…
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου
Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος
Διατροφή
Τρόποι να προσέχετε τη διατροφή σας αν περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο
Η εργασία έχει γίνει πλέον αναφαίρετο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και θέλοντας και μη,
καλούμαστε να προσαρμόσουμε τις ασχολίες και τις γενικότερες ανάγκες μας γύρω από αυτή.
Οι εργασιακές ώρες ολοένα κι αυξάνονται κι οι απαιτήσεις της δουλειάς μπορούν εύκολα να
απειλήσουν τις υγιεινές συνήθειες που προσπαθούμε να “χτίσουμε”, πόσο μάλλον όταν αυτές
σχετίζονται με τη διατροφή μας.
Η έντονη καθιστική ζωή που επιβάλλουν οι δουλειές γραφείου, αποτελεί από μόνη της μια
πρόκληση και καλεί τον καθένα από εμάς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει μια
σωστή κι ολοκληρωμένη διατροφή.
Με το άρθρο που σας έχουμε ετοιμάσει, θα καταφέρετε να
“ξεκλειδώσετε” όλους εκείνους τους τρόπους που θα διευκολύνουν το έργο σας, έτσι ώστε να
ισορροπήσετε τέλεια τους σύγχρονους ρυθμούς της εργασιακής ζωής με την προσοχή που
χρειάζεται η υγιεινή διατροφή!
Έτοιμα γεύματα
Είναι γεγονός, ότι έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα στο μυαλό
μας είναι το μαγείρεμα. Έρχεται το αύριο, συνειδητοποιούμε ότι παραμελήσαμε το φαγητό, με
αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε ανθυγιεινές και τυποποιημένες επιλογές τροφίμων κι άλλες
φορές μένουμε ακόμα και νηστικές.
Πλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για εκείνες τις μέρες, ή κι εβδομάδες που το μαγείρεμα
μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία, παρά σαν αναγκαιότητα. Μιας κι αυτή η ανάγκη έχει
ταλανίσει πολλές εργαζόμενες γυναίκες, τα έτοιμα εταιρικά γεύματα έρχονται για να “λύσουν” τα
χέρια και να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την τόνωση κι
ενδυνάμωση του οργανισμού. Η ποιότητά τους αγγίζει τη νοστιμιά και την ποιότητα ενός
σπιτικού φαγητού και μας εφοδιάζουν με ενέργεια, η οποία κρίνεται επιτακτική για τις ώρες που
το μυαλό “καταπονείται” περισσότερο!
Ένα ισορροπημένο πρωινό
Για εκείνες τις ημέρες που το ξύπνημα φαντάζει αδύνατο, η ετοιμασία του πρωινού έρχεται να
αποτελέσει ένα ακόμα “βάρος” στην καθημερινή ρουτίνα. Σίγουρα, αν το αμελήσουμε για τις
ημέρες που πραγματικά δεν προλαβαίνουμε, μπορούμε να ανακτήσουμε λίγη από τη χαμένη
ενέργεια με κάποια μπάρα δημητριακών ή με ένα σάντουιτς, όμως αν αυτή η τακτική γίνει
μόνιμη συνήθεια, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε.
Ένα πλήρες κι ισορροπημένο πρωινό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο έναν καφέ ή ένα τοστ.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, επιλέγοντας ανάμεσα σε αβγά, γάλα, ξηρούς καρπούς, φρυγανιές, φρούτα και χυμούς, και κάνοντας τους
κατάλληλους συνδυασμούς. Αυτές οι τροφές, θα “γεμίσουν” τις μπαταρίες σας και θα σας
προκαλέσουν την αίσθηση κορεσμού. Πάντα να προτιμάτε τα πιο πρακτικά κι εύπεπτα τρόφιμα,
τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα, χωρίς να σας έχουν ταλαιπωρήσει
πολύ κατά την προετοιμασία τους. Μόνο έτσι, θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και θα
μπορέσετε να αποδώσετε με μεγαλύτερη ευκολία στη δουλειά σας!
Διαμόρφωση ενός διατροφικού πλάνου
Ο προγραμματισμός αποτελεί το Α και το Ω σε κάθε τομέα της ζωής. Όσο οργανωτικοί
προσπαθούμε να είμαστε στην επαγγελματική μας ζωή, άλλο τόσο συνεπής οφείλουμε να
γίνουμε κι ως προς τη διατροφή μας. Είτε αναγνωρίσουμε οι ίδιοι τις διατροφικές μας ανάγκες,
είτε απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο, επιτρέπουμε αυτόματα στον εαυτό μας να
διαχειριστεί με συνέπεια, πειθαρχία κι υπευθυνότητα κάθε διατροφικό πειρασμό.
Ο οργανισμός, αρχίζει σιγά-σιγά να “τιθασεύεται” και να προσαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο
πλάνο διατροφής. Πιο αναλυτικά, αυτό το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συγκεκριμένα γεύματα και
σνακ, τα οποία θα καταναλωθούν σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Το μόνο σίγουρο
είναι, ότι με αυτόν τον προμελετημένο σχεδιασμό, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο για να
κατευθύνετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το σωστό δρόμο!
Μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα
Όταν βρισκόμαστε εν ώρα εργασίας, είναι φυσιολογικό, ο οργανισμός να “ζητά” περισσότερη
ενέργεια για να αποδώσει. Έτσι λοιπόν, τα ανθυγιεινά σνακ, ο καφές και τα γλυκά ροφήματα,
αποτελούν την πιο γρήγορη λύση για να “οξύνουμε” την παραγωγικότητά μας και για να
παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ο οργανισμός αρχίζει να εξαρτάται από την καφεΐνη και τη
ζάχαρη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να γίνεται μία σταθερή συνήθεια, ειδικά κατά τις
ώρες που βρισκόμαστε στο γραφείο.
Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο, αλλά και να επιφέρουμε, άθελά μας, σοβαρές
επιπτώσεις στην υγεία μας. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να αποκλείσετε τελείως τα σνακ από τη
διατροφή σας. Αυτό που συνιστάται, είναι η επιλογή πιο υγιεινών, μικρών γευμάτων, τα οποία
θα συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να
αντέξει στις δοκιμασίες της ημέρας. Ιδανικά, μπορείτε να ετοιμάσετε κάποιο υγιεινό smoothie,
μια σαλάτα φρούτων ή κάποια μπάρα δημητριακών!
Η επίτευξη μιας ισορροπημένης διατροφής αποκτά άλλη διάσταση όταν εμπλέκεται με την
εργασιακή μας ζωή. Με τη σωστή προετοιμασία και τη συνειδητοποίηση των αναγκών σας, θα
μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε διατροφική πρόκληση και να διατηρήσετε την υγεία και την
ενέργειά σας!
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα