Connect with us

Γαστρονομία

Μανιάτικη Γαλατόπιτα: “Μια πίτα που έχει «γράψει» στο ελληνικό dna”

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος για την πατρότητα της γαλατόπιτας. Η «ουσία είναι μια και η γαλατόπιτα γωνία…» λέει ο λαός. Για την ιστορία λοιπόν να ενημερώσουμε ότι η γαλατόπιτα, ήταν ο πλακούντας των αρχαίων χρόνων, του βυζαντίου αλλά και της Ελλάδας του σήμερα.

Είναι η αγαπημένη πίτα όλων των Ελλήνων που επανέκαμψε και είναι σημείο αναφοράς.

Επειδή όμως ο καυγάς ξέσπασε, ανάμεσα σε δύο αναγνωρίσιμους chef τηλεοπτικούς για την μανιάτικη γαλατόπιτα, για την πατρότητα της συνταγής, εμείς καλέσαμε την αγαπημένη φίλη την Μαίρη Παναγάκου, που είναι μανιάτισσα και μαγείρισσα με περγαμηνές να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Μας έδωσε τη συνταγή που είναι απίθανη, πανεύκολη και πάνω από όλα αυθεντική.

Το μυστικό όμως είναι ότι εμείς απολαμβάναμε την απίθανη και αυθεντική γαλατόπιτα της φωτογραφίας,  στο εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης Αγιολί, που ανυπομονούμε να ανοίξει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν…

Μανιάτικη Γαλατόπιτα  

Από τη Μαίρη Παναγάκου, διάσημη μαγείρισσα και ξενοδόχο “Κotrona Bay”, Κότρωνας Μάνης

 Για το φύλλο

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

250 γρ (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1/2 ποτήρι (περίπου) χλιαρό νερό

Για την κρέμα

6 ποτήρια φρέσκο κατσικίσιο γάλα

500 γρ. ζάχαρη ή και λιγότερη

6 αυγά

2 κ. σ αλεύρι

4 κ. σ κορν φλάουρ

2 βανίλιες

150 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για το πασπάλισμα

Κανέλα

Tρόπος παρασκευής

Ετοιμάζετε το φύλλο, βάζοντας όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνετε καλά, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.

Την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα.

Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί και χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, χτυπώντας ελαφρά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας ελαφρά και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη σβoλιάσει.

Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να περάσουν 4-5 λεπτά, πριν να ρίξετε το βούτυρο και τις βανίλιες.

Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.

Βουτυρώνετε καλά το ταψί σας και προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160oC.

Ανοίγετε το φύλλο μέτριο, με τον πλάστη, το απλώνετε στο ταψί, ώστε να εξέχει απ’ έξω και αδειάζετε μέσα το μείγμα. 

Το στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνεια και γυρίζετε επάνω στην κρέμα τις άκρες του φύλλου, που περισσεύουν.

Πασπαλίζετε με κανέλα και ψήνετε για 50-60 λεπτά.

Μόλις χρυσίσει στην επιφάνεια είναι έτοιμο.

Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε ρομβοειδή κομμάτια.

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending