Connect with us

Γαστρονομία

Μανιάτικη Γαλατόπιτα: “Μια πίτα που έχει «γράψει» στο ελληνικό dna”

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος για την πατρότητα της γαλατόπιτας. Η «ουσία είναι μια και η γαλατόπιτα γωνία…» λέει ο λαός. Για την ιστορία λοιπόν να ενημερώσουμε ότι η γαλατόπιτα, ήταν ο πλακούντας των αρχαίων χρόνων, του βυζαντίου αλλά και της Ελλάδας του σήμερα.

Είναι η αγαπημένη πίτα όλων των Ελλήνων που επανέκαμψε και είναι σημείο αναφοράς.

Επειδή όμως ο καυγάς ξέσπασε, ανάμεσα σε δύο αναγνωρίσιμους chef τηλεοπτικούς για την μανιάτικη γαλατόπιτα, για την πατρότητα της συνταγής, εμείς καλέσαμε την αγαπημένη φίλη την Μαίρη Παναγάκου, που είναι μανιάτισσα και μαγείρισσα με περγαμηνές να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Μας έδωσε τη συνταγή που είναι απίθανη, πανεύκολη και πάνω από όλα αυθεντική.

Το μυστικό όμως είναι ότι εμείς απολαμβάναμε την απίθανη και αυθεντική γαλατόπιτα της φωτογραφίας,  στο εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης Αγιολί, που ανυπομονούμε να ανοίξει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν…

Μανιάτικη Γαλατόπιτα  

Από τη Μαίρη Παναγάκου, διάσημη μαγείρισσα και ξενοδόχο “Κotrona Bay”, Κότρωνας Μάνης

 Για το φύλλο

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

250 γρ (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1/2 ποτήρι (περίπου) χλιαρό νερό

Για την κρέμα

6 ποτήρια φρέσκο κατσικίσιο γάλα

500 γρ. ζάχαρη ή και λιγότερη

6 αυγά

2 κ. σ αλεύρι

4 κ. σ κορν φλάουρ

2 βανίλιες

150 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για το πασπάλισμα

Κανέλα

Tρόπος παρασκευής

Ετοιμάζετε το φύλλο, βάζοντας όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνετε καλά, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.

Την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα.

Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί και χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, χτυπώντας ελαφρά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας ελαφρά και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη σβoλιάσει.

Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να περάσουν 4-5 λεπτά, πριν να ρίξετε το βούτυρο και τις βανίλιες.

Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.

Βουτυρώνετε καλά το ταψί σας και προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160oC.

Ανοίγετε το φύλλο μέτριο, με τον πλάστη, το απλώνετε στο ταψί, ώστε να εξέχει απ’ έξω και αδειάζετε μέσα το μείγμα. 

Το στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνεια και γυρίζετε επάνω στην κρέμα τις άκρες του φύλλου, που περισσεύουν.

Πασπαλίζετε με κανέλα και ψήνετε για 50-60 λεπτά.

Μόλις χρυσίσει στην επιφάνεια είναι έτοιμο.

Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε ρομβοειδή κομμάτια.

Continue Reading

Γαστρονομία

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης

By:Έφη Βαλίλα

Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.

Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!

Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!

Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.

Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!

Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.

Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους  βιώσαμε τις  φανταστικές διηγήσεις με μια  συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.

Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! 

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN.  Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ 

Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για αυθεντική ιταλική πίτσα; 

Τώρα η νέα ιταλική Pizza AL FORNO  της Pizza Fan μας πάει Ιταλία με μια νέα σειρά από λαχταριστές πίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Αν τρελαίνεστε για mozzarella και χειροποίητη ζύμη η Pizza AL FORNO  είναι μια νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα . Έρχεται με γνήσια mozzarela φυσικής ωρίμανσης και Ιταλική Φουρνιστή ζύμη που ζυμώνεται στο χέρι με κόκκους καλαμποκιού και έχει τη δική της, διαφορετική, πιο crispy αίσθηση.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές AL FORNO είναι ιδιαίτερα πλούσια και μπορείτε αν θέλετε να τα επιλέξετε και όπως εσείς τα θέλετε.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τη νέα προσφορά γνωριμίας της Pizza Fan, Pizza AL FORNO με 7.90 ευρώ .

Continue Reading

Trending