Connect with us

Ψυχολογία

Μην τα κάνεις θάλασσα στην επικοινωνία με το άλλο φύλο

Η εμπειρία με έχει διδάξει ότι κάθε επιτυχημένη σχέση χτίζεται πάνω στον θεμελιώδη λίθο της επικοινωνίας! Γιατί η επικοινωνία αποτελεί το οξυγόνο σε μια σχέση και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Τότε, όμως, ποιος είναι ο λόγος που συναντάμε τόσο πολλά προβλήματα στην επικοινωνία καθημερινά; Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι είναι αυτό που την κάνει τόσο δύσκολη και τόσο διαφορετική;  Γιατί η επικοινωνία με τους άλλους καμιά φορά σε εκνευρίζει ή σου δημιουργεί προβλήματα;  Μήπως νιώθεις ότι μιλάς με άλλον κώδικα, ότι μιλάς σε άλλη συχνότητα; Τελικά πώς καταλήγεις να νιώθεις ότι μιλάς σε έναν άνθρωπο διαφορετικό από αυτόν που πρωτογνώρισες, διαφορετικό από αυτόν που σου συστήθηκε;

Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν πια κατάλληλοι άντρες ή κατάλληλες γυναίκες δεν είναι αρκετή. Μπορεί αυτό να σε εξυπηρετεί μεν για λίγο να αποφεύγεις τις ευθύνες σου, όμως είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κουραστείς με αυτή την καραμέλα, θα βαρεθείς τις δικαιολογίες και τελικά θα χρειαστεί να εκπαιδευτείς, αν θες πραγματικά, να αλλάξεις πορεία. 

Είχες σκεφτεί ποτέ γιατί θυμώνεις ή φοβάσαι το αντίθετο φύλο; Ίσως επειδή περιμένεις από αυτό να σου φερθεί όπως ακριβώς θα ήθελες να συμπεριφερθείς κι εσύ. Με απλά λόγια, επιθυμείς από το άλλο φύλο να θέλει αυτά που θέλεις και να αισθάνεται όπως αισθάνεσαι.  Θα ρωτήσει κάποιος: μήπως είναι λίγο εγωιστικό αυτό; Είναι ευκαιρία, μιας και τώρα το αναλύουμε και το βάζουμε σε slow motion, χωρίς να είσαι φορτισμένη από το συναίσθημα και την προσωπική σου ιστορία, να το καταλάβεις. Έτσι δεν είναι;

Γιατί νιώθω παραμελημένος/η; Κάν’το εικόνα: Πηγαίνει, λοιπόν, η γυναίκα σε έναν άντρα να μοιραστεί μαζί του τα προβλήματα της μέρας, κάτι που την αναστάτωσε ή κάτι που την απασχολεί. Ξέρεις, θα μπορούσε κάποιος να πει: «Ήρθε να μουρμουρίσει, να μου μυξοκλάψει». Όχι, δεν το λες έτσι. Ήρθε η γυναίκα και θέλει να πει τα δικά της. Μόλις τη βλέπει ο άντρας να πλησιάζει και να έχει το λίγο παραπονιάρικο και προβληματισμένο ύφος, τον κυριεύει άγχος. Σκέφτεται: « Κάτι δεν κάνω καλά». Τουλάχιστον, οι περισσότεροι άντρες αυτό κάνουν. Από την άλλη, θέλει να αναλάβει τον ρόλο του ειδικού, να δώσει τη σωστή λύση. Τι κάνει, λοιπόν; Φοράει τον μανδύα και ντύνεται «Mr. Fix it», ο «Κύριος Φτιάχνω». Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι η γυναίκα τού πλασάρει το χαλασμένο συναίσθημά της, τον προβληματισμό της, για να τον κάνει να πάρει τα εργαλεία του (αυτά είναι αποτυπωμένα στο DNA μας από τη σπηλιά και φτάνουν έως τις μέρες μας), να κατσαβιδώσει, να φτιάξει τα γρανάζια και να λύσει αυτό το πρόβλημα. Οπότε, την ώρα που η γυναίκα ανοίγει την ψυχούλα της και την καρδούλα της, έρχεται ο άντρας χωρίς καν να την ακούει στην πραγματικότητα, να επέμβει. Ενώ αντίθετα, το μόνο που θέλει η γυναίκα του εκείνη τη στιγμή, όταν λέει τα προβλήματά της και μοιράζεται τις αγωνίες της, είναι τον άντρα να ακούει.

Έρχεται, λοιπόν, ο Μπομπ ο Μάστορας και δε σταματάει να δίνει συμβουλές και λύσεις στη γυναίκα, που βγάζει τα παράπονά της και τις αγωνίες της. Πιστεύει, με την καλή του την καρδιά, ότι με αυτόν τον τρόπο  θα την κάνει να αισθανθεί καλύτερα, θα της δώσει αγάπη. Έλα, όμως, που αυτό για τη γυναίκα δεν είναι αρκετό. Γιατί, η γυναίκα εκείνη την ώρα δε θέλει λύση! Ακόμα και τώρα που σου το λέω, μέσα από τη γνώση που έχω πάρει και μέσα από την εκπαίδευση που έχω λάβει, δυσκολεύομαι κι ο ίδιος να το κατανοήσω. Μάλλον, επειδή όλο αυτό είναι για τη γυναίκα πολύ εκνευριστικό. Είναι σαν να μην την ακούει ο άντρας. Και δε θα έχει αποτέλεσμα. Όσο πιο πολύ η γυναίκα συνεχίζει να παραπονιέται και να μοιράζεται τις ανησυχίες της, τόσο περισσότερο ο άντρας δίνει λύσεις, οπότε σε κάποια στιγμή σύντομα, θα βρεθούν και οι δύο παραπονεμένοι. Η μία θα λέει «Δε με ακούς» και ο άλλος θα απαντά: «Μα σου δίνω τόσες λύσεις, καλή μου. Συνεχίζεις να έχεις πρόβλημα; Συνεχίζεις να μουρμουρίζεις;»

Τι θέλει ο κάθε άνθρωπος, λοιπόν; Μια σχέση για τον εαυτό του. Δε θέλει μια σχέση ανοιχτή, να «αναπνέει», όπως μου αρέσει να λέω. Θέλει μια σχέση στην οποία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Πλάθεις μια πεποίθηση πως ο σύντροφός σου δε σε αγαπάει. Και το κάνεις παράπονο. Τι θες να πεις με το «δε με αγαπάς»; Τι κρύβεις πίσω από το παράπονο; Μήπως είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να σου συμπεριφέρεται ο άλλος και να αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο που θα συμπεριφερόσουνα κι εσύ η ίδια; Γιατί, αυτό το ονομάζεις αγάπη. Αν πάλι, κάποια στιγμή, καταπιέζεις τις ανάγκες σου και γίνεσαι χαλί να σε πατήσει ο άλλος, μια μαριονέτα και αυτό δε θα έχει αποτέλεσμα. Επειδή, μετά από λίγο θα σε βαρεθεί, αφού θα είσαι ένα φερέφωνο των αναγκών του. Τι κάνεις, λοιπόν; Παίρνεις την ευθύνη σου και λες: «Θα λειτουργήσω ισότιμα».

Ψυχολογία

Το Workshop μαζί μου που θα σε κάνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Έχεις ανακαλύψει πως βαθιά μέσα σου θέλεις πολλά περισσότερα από αυτά που έχεις, αλλά διστάζεις να πας προς αυτή την κατεύθυνση; Νιώθεις πως τη ζωή που ζεις την έχουν επιλέξει άλλοι για εσένα, ενώ τα δικά σου θέλω είναι τελείως διαφορετικά;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα της συνειδητοποίησης και εγώ είμαι εδώ για σένα φίλη μου για να σου δείξω τον δρόμο προς την προσωπική σου αυτοβελτίωση, μέσα από το Workshop που ετοιμάσαμε με τη Τζιλ Δούκα, για όλες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους και να δουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.

Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου, θα δεις ανθρώπους ξεχωριστούς στον τομέα τους. Ξεχωριστούς σε αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν και σε αυτό που έχουν επιλέξει να καλλιεργήσουν. Θα δεις όμως και ανθρώπους που ζουν μηχανικά, έχοντας χάσει την ταυτότητά τους, έχοντας αλλοιωθεί μέσα σε συστήματα, στην καθημερινότητα, σε δουλειές που απλώς γίνονται προκειμένου να αποφέρουν κάποια χρήματα για το προς το ζην, έχοντας χάσει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη ενέργεια που μπορεί να διαφοροποιήσει καθεμιά από εσάς, να ξεχωρίσει και να αναδείξει σε ηγέτιδα θέση.

Εσύ σε ποια θέση βάζεις τώρα τον εαυτό σου και πώς θα ήθελες να συνεχίσεις να ζεις; Σίγουρα όχι μηχανικά!

Αυτό που πολλές φορές μας κάνει να τρέμουμε μπροστά σε μια επιτυχία, αυτό που πολλές φορές μάς απογοητεύει, μας τρομάζει και μας πανικοβάλλει είναι η αποτυχία. Είναι ο φόβος να μην τα καταφέρουμε. Ο φόβος ότι δε θα πετύχω το όνειρό μου! Ωστόσο θέλω να σου πω, ότι αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά από τη ζωή των ανθρώπων που παρατηρούμε και δουλεύουμε μαζί τους είναι ότι τελικά δεν υπάρχει αποτυχία. 

Η αποτυχία είναι ένας μύθος! Ένας μύθος που τον έχουμε εφεύρει για να μπορούμε να δικαιολογούμε τον φόβο μας. Θέλεις να αποκτήσεις όλα εκείνα τα εργαλεία για να βγεις από το συναίσθημα του φόβου και να αρχίσεις να πετυχαίνεις;

Σε περιμένουμε με τη Τζιλ Δούκα, στο Workshop(hyperlink: https://jillandnikolas.com/workshop-gunaika-tora/) την Κυριακή 5/12 στο Curium Palace Hotel, στην Λεμεσό και την Κυριακή 12/12 στο Crowne Plaza, στην Αθήνα,  για να συζητήσουμε όλους τους τρόπους θα σε κάνουν να πιστέψεις στον εαυτό σου, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως η δύναμη είναι μέσα σου και πως μπορείς να έχεις επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σου, παράλληλα, αρκεί να το θελήσεις.

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

Σύμμαχός σου ο χρόνος για τη ζωή που ονειρεύεσαι!

Νιώθεις πως δεν έχεις τον χρόνο για όλα όσα θέλεις και οι εξελίξεις της ζωής σου τρέχουν, χωρίς να μπορείς να πρωταγωνιστήσεις;

Ήρθε η ώρα για αναγέννηση, ήρθε η ώρα να κάνεις το προσωπικό σου reset και να δημιουργήσεις όλο το χρόνο που χρειάζεσαι!

Τα πάντα ξεκινούν από τις προτεραιότητες και από το πως αποφασίζεις να μοιράσεις την ενέργειά σου. Μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους και φτάνεις στο σημείο να μην μπορείς να κατευθύνεις την πορεία των πραγμάτων, παρά σου φορτώνουν πράγματα και νιώθεις πως ο χρόνος σου περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όλα κινούνται, τίποτα δεν μένει στάσιμο και αν θέλεις να λειτουργείς ως μια σωστή “manager” του μυαλού και της ψυχής σου δεν έχεις παρά να χωρίσεις τις προτεραιότητές σου και να μοιράσεις τον χρόνο σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλαβαίνεις να κάνεις όλα όσα θέλεις.

Σίγουρα η δουλειά κυριαρχεί μέσα στην ημέρα, όπως και ο χρόνος με την οικογένεια και ξαφνικά δέχεσαι και ένα τηλεφώνημα πως πρέπει να συνδράμεις σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο και τότε νιώθεις πως χάνεσαι, καθώς δεν μένει ουσιαστικά καθόλου χρόνος για τα δικά σου θέλω.

Φυσικά και θα είσαι δίπλα στους ανθρώπους, αλλά στον χρόνο που εσύ έχεις ορίσει πως έχεις για να περάσεις μαζί τους. Ακόμα και στη δουλειά, νιώθεις να σε πιέζει ο χρόνος και ξαφνικά φορτώνεσαι με ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες και η πίεση είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Μην περιμένεις να γίνει κάτι πολύ οδυνηρό, όπως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ένας χωρισμός σε μια σχέση για να δράσεις. Είναι σημαντικό να αντιληφθείς τη δύναμη του τώρα! Τώρα είναι η στιγμή να δράσεις, να μοιράσεις τον χρόνο σου και την ενέργειά σου όπως εσύ θέλεις, ώστε να μπορέσεις να κάνεις και τα πράγματα που θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους της καθημερινότητας.

Δράσε, πάρε τη ζωή στα χέρια σου, θέσε ένα οργανωμένο πλάνο στη ζωή σου, φίλη μου, και δες πως έχεις τον χρόνο για όλα όσα θέλεις. Με το σωστό πλάνο και τη καθοδήγηση ενός ειδικού με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείς να δημιουργήσεις το χρόνο σου και να γίνεις «αυτό-παρατηρητής» όλων όσων συμβαίνουν στη ζωή σου, χωρίς να αφήνεις τους άλλους να την καθορίζουν.

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής

Continue Reading

Ψυχολογία

Οι ψυχοσωματικές ασθένειες της εποχής μας.

ΟΙ ασθένειες και ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου, μας δίνουν  πάντα  ένα μήνυμα  και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι κάτι κάνω λάθος με το σώμα η την ψυχή μου. Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και συνειδητά να επιλέξουμε να είμαστε υπέρ της ζωής, ότι και αν αυτό σημαίνει. Αν υποφέρουμε σωματικά, αυτό είναι ένα μήνυμα που μας λέει ότι υπάρχει κάτι στη συνειδητότητα μας που πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το αλλάξουμε. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι ασθένειες είναι αντανακλάσεις των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων. Πρέπει να είσαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό σου, το σώμα μας με λίγα λόγια μας μιλά, είναι ο καθρέφτης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας. Μας στέλνει συνεχώς μηνύματα αρκεί να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να τα ακούσουμε.

Η εξέλιξη του πολιτισμού μας  λοιπόν είναι η κύρια αιτία πολλών ασθενειών, επέβαλε στον άνθρωπο να αλλάξει τρόπο ζωής ,ο υπερσιτισμός, τροφές τεχνητές ερεθιστικές και τοξικές, ακόμη ποτά που καταστρέφουν την υγεία όπως οινοπνευματώδη, καφές ,καπνός, ναρκωτικά ,υπερκόπωση σωματική και ιδίως διανοητική ,στεναχώριες, αγωνία για το βιοποριστικό και η έντονη  καθημερινότητα, μας έχουν φέρει σ αυτά τα αποτελέσματα.

Οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής, μιας ζωής δύσκολης και σκληρής, πολυάσχολης κουραστικής και εξαντλητικής για το σώμα το πνεύμα και την ψυχή, δημιουργεί τα νοσήματα που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, από τους προγόνους στους απογόνους και από τους γονείς στα παιδιά. Έτσι έχουμε το σημερινό πολιτισμένο άνθρωπο με απορυθμισμένο τον εγκέφαλο και τα νεύρα, που δεν μπορεί να βρει ψυχική ηρεμία, η σωματική υπερένταση όμως  αργά αργά αλλά σταθερά, τον οδηγεί σε πλήρη κατάπτωση. 

Πως λοιπόν νοσεί η ψυχή και το σώμα; ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι κάθε ασθένεια είναι πάντα μια κραυγή για αγάπη προς τον εαυτό μας. 

H εμφανιζόμενη ασθένεια στον άνθρωπο όχι µόνο δεν είναι κάποιος τυχαίος μυστηριώδης τιµωρός, αλλά είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που ειδοποιεί έγκαιρα για το τι ακριβώς συμβαίνει βαθιά µέσα µας. Είναι η ανακούφιση της ψυχής που βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας και να τραβήξει την προσοχή μας, εκφράζοντας τις ανάγκες που έχει. Όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στο σώμα είναι σίγουρα ένα μήνυμα από την ψυχή μας. Αν το ακούσουμε και ανταποκριθούμε ανάλογα τότε η ένταση του συμπτώματος θα μειωθεί ή και θα υποχωρήσει εντελώς. Αν αρπάξουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με την ψυχή μας, τότε πραγματικά ελευθερωνόμαστε από τη στασιμότητα της κατάστασης και προχωράμε σε μια πιο αρμονική και υγιή ζωή. Η συνειδητοποίηση αυτή και η εσωτερική έρευνα του εαυτού μας, µας μετατρέπει σε πρωταγωνιστές της ζωής για να ξαναβρούµε την ισορροπία της.

Αν ασχοληθούμε με τις ασθένειες της εποχής μας, ξεχωρίζει και είναι πρώτος ο  ζαχαρώδης διαβήτης, με λίγα λόγια  είναι η αρρώστια της θρέψης κατά την οποία παρουσιάζεται ελαττωματική η  ικανότητα του οργανισμού για τη χώνευση και αφομοίωση του αμύλου, της ζάχαρης  και άλλων τροφών στο πάγκρεας. Με τον τρόπο αυτό το παγκρεατικό υγρό το οποίο διοχετεύει και διαλύει τη ζάχαρη κουράζεται και έτσι κυκλοφορεί στο αίμα, σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είναι το φυσιολογικό οπότε επέρχεται η νόσος. Η καθιστική ζωή και ο υπερσιτισμός από προϊόντα άσπρου αλευριού και της άσπρης τοξικής ζάχαρης αλλά και οι ζωικές λιπαρές τροφές καθώς και η μοντέρνα μαγειρική ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος στη δημιουργία του διαβήτη. Συνδυαστικά όμως η ανεπαρκής μάσηση κυρίως των αμυλούχων τροφών μακαρόνια ρύζι ψωμί πατάτες και λοιπά παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη καθώς ο θυμός και η στεναχώρια αμέσως μετά τα γεύματα. Η  Ινσουλίνη που χρησιμοποιείται για να ρίχνει το ζάχαρο ως γνωστό δεν θεραπεύει ριζικά τον διαβήτη παρά με τον καιρό αχρηστεύει το πάγκρεας και ακριβώς για αυτό ο διαβητικός θεωρείται αθεράπευτος.

Ο ζαχαρώδης διαβήτης λοιπόν είναι νόσος των πολυφαγάδων, το ανεπαρκές μάσημα η κατάχρηση ζωικών και αμυλούχων τροφών τεχνητών υλικών και ζάχαρης ,η πνευματική υπερκόπωση η καθιστική ζωή και η διατάραξη του ψυχικού στοιχείου όπως στενοχώριες, ανησυχίες κλπ καθιστούν ελαττωματική την λειτουργία του παγκρέατος.

Τελικά καταλήγουμε στο ότι η ασθένεια είναι ένα μήνυμα ότι κάτι κάνουμε λάθος με το σώμα η την ψυχή μας. Εξάλλου ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα, αλλά θεωρεί πως ο άνθρωπος που νοσεί αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα . Σταμάτα να διαμαρτύρεσαι και να στεναχωριέσαι για τον εαυτό σου. Μην κρατάς κακίες, και προσπάθησε να ζεις τη ζωή σου χωρίς μίσος και ζήλια στην καρδιά σου. Αγάπησε τον εαυτό σου, κάνε πράγματα που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι  καλύτερα.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ  ΠΩΛΙΝΑ ΠΕΤΚΑΚΗ 

Continue Reading

Trending