Connect with us

Γαστρονομία

Οι πέντε τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, προέκυψε ότι πέντε είναι βασικά οι τροφές, που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Άλλωστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι στα «όρια» των φυσιολογικών τιμών με τάση αυξητική. Αν έχουμε λοιπόν χοληστερόλη ή αν φοβόμαστε μήπως αποκτήσουμε, ψάχνουμε τρόπους να την μειώσουμε ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο, υιοθετώντας πιο υγιεινή διατροφή.

Το Πανεπιστήμιο του Harvard μας συνιστά τις συγκεκριμένες τροφές, εκτός και αν εμπλέκονται άλλα προβλήματα υγείας. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για τον καθορισμό της διατροφής σας, κατά περίπτωση είναι ο θεράπων ιατρός σας.

1.Βρώμη

Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα μπολ με χυλό βρώμης και φρούτα για να γεμίσεις τον οργανισμό σου πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες.

2. Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ενώ ειδικά τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά.

3. Τροφές εμπλουτισμένες με στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι ενώσεις που προέρχονται από τα φυτά και αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα. Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα συστατικά. Οι στερόλες περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, φυτικά έλαια και άλλες φυτικές πηγές, και είναι βασικά συστατικά των φυτικών κυτταρικών μεμβρανών. Η λήψη μόλις δύο γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL κατά 10% περίπου.

4. Λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

5. Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες    μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL).

Αρχικό Άρθρο

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Γεύση Ελλάδας

Τα μανιτάρια είναι αγαπημένα και όταν μάλιστα είναι γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια, μαϊντανό και αρωματικά τότε μεταμορφώνονται σε υπερτροφή, που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Τη νοστιμάδα τη χαρίζουν ελληνικά τυριά όπως το κατίκι Δομοκού ή Τσαλαφούτι Καρπενησίου, που είναι αγαπημένα με λίγα λιπαρά και το κρητικό απάκι μαζί με το ξεροψημένο προσούτο Ευρυτανίας δίνουν αυτή τη ρουστίκ γεύση. Το μανούρι παίζει το δικό του ρόλο…

Ζητήσαμε από τον πολυβραβευμένο chef Kώστα Γεωργατζά, που αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα μαγειρικής, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα σε 270 χώρες, να μας ετοιμάσει ένα ορεκτικό χρησιμοποιώντας τα γευστικά διαμαντάκια της Ελλάδας.

Να συμπληρώσω επίσης, ότι τα μανιτάρια παράγονται στην Εύβοιας από τον Λευτέρη Λαχουβάρη της Dirfis, και έχουν

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Από τον πολυβραβευμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef Αθήνα

Υλικά για 2 άτομα

2 μεγάλα μανιτάρια portobello

Καραμελωμένο βαλσάμικο

Μισή πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους

Μισή πιπεριά πράσινη, σε κύβους

Μισή πιπεριά κίτρινη, σε κύβους

6 ντοματίνια, κομμένα στα 4

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένη

Μισό ματσάκι μαϊντανο

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

100 γρ απάκι

60 γρ κρεμώδες τυρί

2 φέτες μανούρι, περίπου 80 γρ

2 φέτες προσούτο Ευρυτανίας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε με το βουρτσάκι τα μανιτάρια, δεν τα πλένουμε ποτέ.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια.

Τα μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 8 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί με τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες του προσούτο.

Ψήνουμε στους 180C για 4 λεπτά μέχρι να γίνει το προσούτο crispy.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές.

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το κρεμώδες τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160C για 8-10 λεπτά.

Ένα μόλις λεπτό πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βάζουμε πάνω από το μανιτάρι το μανούρι και ξαναφουρνίζουμε

Βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε σε πιάτα τα μανιτάρια από πάνω βάζουμε το προσούτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με καραμελωμένο βαλσάμικο.

 

Continue Reading

Γαστρονομία

Αλεύρι Μαλακό Νο2 από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Το αλεύρι Μαλακό Νο2 προέρχεται από μαλακό σιτάρι και η ονομασία «μαλακό» προσδιορίζει τις ζύμες του που παρουσιάζουν πολύ μικρή ελαστικότητα προσφέροντας προϊόντα μαλακά και τραγανά. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το καθιστούν κατάλληλο για τάρτες, κουλουράκια, κρέπες και φυσικά εορταστικούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή ζαχαροπλαστικής.

Κατηγορίας: Μ από μαλακό σιτάρι

ΧΡΗΣΕΙΣ

Τάρτες, κουλουράκια, κρέπες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Continue Reading

Γαστρονομία

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές

Καλοκαιρινή γεύση όλο άρωμα και χρώμα

Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο μου φαγητό, χαρακτηριστική γεύση της ελληνικής κουζίνας, λίγο μπελαλίδικο αλλά ιδιαίτερα νόστιμο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα δοκιμάσει γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης και η φίλη μου Φωτεινή, μόλις τις μαγείρεψε πήρε συγχαρητήρια από όλη την παρέα.

Τα λαχανικά στη γέμιση χαρίζουν ιδιαίτερη γευστική πινελιά, όπως και τα αρωματικά που χρησιμοποιούμε. Το μυστικό είναι ότι πριν γεμίσουμε τις πιπεριές τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και αλάτι.

Αν θέλετε μπορείτε τελευταία στιγμή να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα στη γέμιση ή πασατέμπο για περισσή νοστιμιά.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι όσα συστατικά χρησιμοποιήσαμε ήταν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

Μπορούμε βέβαια να βάλουμε και πατάτες κυδωνάτες ανάμεσά στις πιπεριές αλλά εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε τηγανητές που αρέσουν πιο πολύ στα παιδιά.

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, δεινή μαγείρισσα, Αλεξάνδρεια

Υλικά

12 πιπεριές Φλωρίνης, μεγάλες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κολοκύθι μικρό, τριμμένο στον τρίφτη

350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

λίγη ζάχαρη

1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη

1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 πρέζα κανέλα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 σφηνάκι ούζο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις πιπεριές και κόβουμε το μέρος του κοτσανιού, που θα το χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι και το κρατάμε στην άκρη.

Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους σπόρους και τους πετάμε.

Ύστερα ζεματάμε τις πιπεριές για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει, για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο και το κολοκύθι, μέχρι να «γυαλίσουν».

Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας για λίγο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη και αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Τελευταία ρίχνουμε και το κουκουνάρι και την κανέλα.

Βάζουμε τις πιπεριές σε ταψί και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Με κουταλάκι βάζουμε στις πιπεριές τη γέμιση, χωρίς να ξεχειλίσει και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Ανακατεύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και περιχύνουμε τις πιπεριές μαζί με ελαιόλαδο.

Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.

Ραντίζουμε τις πιπεριές με το ούζο.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Το ξεσκεπάζουμε προσεκτικά και  ψήνουμε στο γκριλ για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό μας και σερβίρουμε.

Continue Reading

Trending