Connect with us

Συνταγές

Ονειρικό τηγανόψωμο της Χρυσούλας Παπαλέξη

Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια

 Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι

 Το γλυκό της Σαρακοστής

 Γράφει: 

H Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Φτιάχνεται με προζύμι και το παρεγεμίζουμε με μέλι, φρέσκα καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Κάθε μπουκιά είναι τόσο ανεβαστική που δεν φαντάζεστε… Το μέλι του Γαλαξιδιού είναι αρωματικό, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι υψηλής διατροφικής αξίας όπως και τα καρύδια.

Η Χρυσούλα ετοίμασε τηγανόψωμα για όλους μας που εξαφανίστηκαν στο λεπτό… Πολύ γέλιο και διαπραγματεύσεις ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο …

Η Χρυσούλα είναι χρυσοχέρα και το πρωινό που σερβίρει στο ξενοδοχείο πολυβραβευμένο. Κάθε ημέρα ανάλογα με την έμπνευσή της ετοιμάζει και διαφορετικές λιχουδιές.

Η τέχνη της φιλοξενίας σε όλο της το μεγαλείο.

Ευχαριστούμε Χρυσούλα. 

Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι 

Υλικά

Για το προζύμι

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο, κοσκινισμένο

1 κ.γ. αλάτι

250 γρ προζύμι

450 ml νερό

Για τη γέμιση

 500 γρ. μέλι θυμαρίσιο

300 γρ. φρέσκα καρύδια, χοντροσπασμένα

3 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

100 γρ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές

Για το φινίρισμα

Καρύδια σπασμένα ή αποξηραμένους καρπούς

Μέλι θυμαρίσιο

Κανέλα

Για τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

 Τρόπος παρασκευής  

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, το προζύμι και το νερό.

Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα όλα τα υλικά για 8 – 10 λεπτά.

Δουλεύουμε το μίξερ μπρος – πίσω για να μαζέψει το αλεύρι

από τα τοιχώματα.

Έτσι καταλαβαίνουμε τα 3 – 4 πρώτα λεπτά,  αν το ζυμάρι μας

θέλει παραπάνω νερό .

Εάν χρειάζεται το προσθέτουμε σιγά σιγά δουλεύοντας συνέχεια

το μίξερ σε αργή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα

και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι .

Το μείγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό.

 Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και

την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (το χειμώνα) να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Μόλις διογκωθεί η ζύμη χωρίζουμε σε 5 ισόποσα μέρη και

πλάθουμε σε μπαλάκια. Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλά φύλλα.

Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά.

Στη μέση κάθε φύλλου ή ανάμεσα σε δύο πιο λεπτά φύλα βάζουμε τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε το κάθε φύλλο προσεκτικά βρέχοντας τα δάκτυλά μας με νερό, για να κολλήσει το ζυμάρι και να σταθεροποιηθεί η ζύμη.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα.

Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Στη συνέχεια περιχύνουμε τα τηγανόψωμα  με μέλι, καρύδια ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Σερβίρουμε τα τηγανοψωμα ζεστά.

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντική ρεβιθάδα με ρεβίθια Horafi

Η ρεβιθάδα, με ρεβίθια από το Horafi είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Xρησιμοποίησα και πήλινη γάστρα από τη Σίφνο, που λέγεται σκεπασταριά και χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση.

Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.

H Mαρία Λεμπέση η περίφημη μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.

Αυθεντική Ρεβιθάδα

Υλικά

 500 γρ. ρεβίθια Horafi

 αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες

Τρόπος παρασκευής

 Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος της και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό και τα αφήνουμε για 10 ώρες.

Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Τα συγκεκριμένα ρεβίθια δεν χρειάζονται αποφλοίωση.

Τα βάζουμε σε  πήλινη γάστρα και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.

Σιγοψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 5 ώρες μέχρι τα ρεβίθια να μελώσουν.

Αν έχουμε ξυλόφουρνο τότε βάζουμε τη γάστρα σε καυτό ξυλόφουρνο. Ετσι ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

Γεύση αξέχαστη….

Continue Reading

Γαστρονομία

Χούμους με ταχίνι – Μια υπερτροφή νηστίσιμη και νόστιμη

Το σίγουρο και επιστημονικά είναι ότι ο σησαμοπολτός, δηλ. το ταχίνι, είναι πλούσιο σε ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Είναι ένας δυνατός αντικαταστάτης του κρέατος έτσι τις περιόδους της νηστεία η κατανάλωσή του πιάνει κόκκινο…

Το χούμους είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οσπρίων, λεμονιού και ταχινιού που χαρίζει τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου αλλά και φυτικών ινών. Προστατεύει από την αθηρωμάτωση, την υπέρταση και το διαβήτη.

Επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για παραγωγή γλυκών, αντικαθιστώντας τα βούτυρο.

Το χούμους της Χρυσούλας είναι από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει, πολύ πιθανόν συμβάλει το ονειρικό περιβάλλον του ξενοδοχείου της ή ακόμα και ο τρόπος που ξέρει να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της τα γευστικά της δημιουργήματα.

Η συνταγή δική σας.

Yλικά

600 γρ. ρεβύθια, βραστερά

300 γρ. ταχίνι

5 σκελίδες σκόρδο

10 κ.σ.  χυμό φρέσκου λεμονιού

300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

250 ml παγωμένο νερό εμφιαλωμένο

2 κ.σ. κύμινο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Καπνιστή πάπρικα

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Καρέ ντομάτας

Αγγουράκι τουρσί σε καρέ και ξαλμυρισμένη κάπαρη

Τρόπος Παρασκευής

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για 10 με 12 ώρες και αλλάζουμε μία φορά το νερό.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 40 μέχρι 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε από το νερό 200 ml.

 Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.

Συνεχίζοντας  το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και το ζωμό των ρεβιθιών και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 12 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε για χτυπάμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε το χούμους πασπαλισμένο με πάπρικα, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φινίρουμε με καρέ ντομάτας, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνοδεύουμε με αραβικές πιτούλες καψαλισμένες…

Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending