Συνταγές
Ονειρικό τηγανόψωμο της Χρυσούλας Παπαλέξη

Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι
Το γλυκό της Σαρακοστής
Γράφει:
H Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας
Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Φτιάχνεται με προζύμι και το παρεγεμίζουμε με μέλι, φρέσκα καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Κάθε μπουκιά είναι τόσο ανεβαστική που δεν φαντάζεστε… Το μέλι του Γαλαξιδιού είναι αρωματικό, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι υψηλής διατροφικής αξίας όπως και τα καρύδια.
Η Χρυσούλα ετοίμασε τηγανόψωμα για όλους μας που εξαφανίστηκαν στο λεπτό… Πολύ γέλιο και διαπραγματεύσεις ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο …
Η Χρυσούλα είναι χρυσοχέρα και το πρωινό που σερβίρει στο ξενοδοχείο πολυβραβευμένο. Κάθε ημέρα ανάλογα με την έμπνευσή της ετοιμάζει και διαφορετικές λιχουδιές.
Η τέχνη της φιλοξενίας σε όλο της το μεγαλείο.
Ευχαριστούμε Χρυσούλα.
Ονειρικό τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ganimide Hotel, Γαλαξίδι
Υλικά
Για το προζύμι
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο, κοσκινισμένο
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ προζύμι
450 ml νερό
Για τη γέμιση
500 γρ. μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. φρέσκα καρύδια, χοντροσπασμένα
3 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
100 γρ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές
Για το φινίρισμα
Καρύδια σπασμένα ή αποξηραμένους καρπούς
Μέλι θυμαρίσιο
Κανέλα
Για τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, το προζύμι και το νερό.
Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα όλα τα υλικά για 8 – 10 λεπτά.
Δουλεύουμε το μίξερ μπρος – πίσω για να μαζέψει το αλεύρι
από τα τοιχώματα.
Έτσι καταλαβαίνουμε τα 3 – 4 πρώτα λεπτά, αν το ζυμάρι μας
θέλει παραπάνω νερό .
Εάν χρειάζεται το προσθέτουμε σιγά σιγά δουλεύοντας συνέχεια
το μίξερ σε αργή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι .
Το μείγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό.
Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και
την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (το χειμώνα) να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Μόλις διογκωθεί η ζύμη χωρίζουμε σε 5 ισόποσα μέρη και
πλάθουμε σε μπαλάκια. Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλά φύλλα.
Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά.
Στη μέση κάθε φύλλου ή ανάμεσα σε δύο πιο λεπτά φύλα βάζουμε τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε το κάθε φύλλο προσεκτικά βρέχοντας τα δάκτυλά μας με νερό, για να κολλήσει το ζυμάρι και να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.
Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Στη συνέχεια περιχύνουμε τα τηγανόψωμα με μέλι, καρύδια ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σερβίρουμε τα τηγανοψωμα ζεστά.
Γαστρονομία
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!
Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αβγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
- Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.
Υλικά για την βάση του cheesecake
- 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για την βάση του cheesecake
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.
Υλικά για την κρέμα του cheesecake
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 100 γρ.κρέμα γάλακτος
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα
Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake
- Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
- Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
- Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.
Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki
www.lachef.gr
Γαστρονομία
<<Αφιέρωμα>>Στις γεύσεις της Ελλάδας: Carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού

Μια σαλάτα ονειρική, μια υπερτροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια. Τα παντζάρια ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και τα καρύδια συμβάλουν στην συγκέντρωση και οξύνουν τη μνήμη.
Απολαύσαμε τη σαλάτα superfood στο all day restaurant Fouzer στην Αγία Παρασκευή.
Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Πολύ εύκολο
Carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και πέστο καρυδιού
Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef expert “Good Mood Food”
Υλικά για 4 άτομα
Για το πέστο καρυδιού
100 γρ. καρυδόψιχα
1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
1 σκελίδα σκόρδο
30 γρ παρμεζάνας
Ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
2 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα
5 μικρές φέτες κατσικίσιο τυρί ωρίμανσης
Φύλλα ρόκας
2 κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
2 ντοματάκια, κομμένα καρέ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το πέστο καρυδιού.
Βάζουμε την καρυδόψιχα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο στο blender και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Κόβουμε το βρασμένο παντζάρι σε λεπτές φέτες και το απλώνω στην πιατέλα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από πάνω στη μέση, βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες μικρές.
Απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια.
Περιχύνουμε με το πέστο καρυδιού με άρωμα δενδρολίβανου.
Πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε με το καμινέτο καψαλίζουμε το κατσικίσιο τυρί.
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη