Connect with us

Υγεία

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, παρά να είναι ένα ακόμη διατροφικό γεγονός που να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία ειδικά από τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γεύμα, καθώς και τη Δευτέρα. Αυτή η αύξηση, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους. Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν, τα εορταστικά τραπέζια των γιορτινών ημερών απολαμβάνοντας παράλληλα και την παρέα σας;

Ποιο είναι το «διατροφικό» χαρακτηριστικό των εορτών;

Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία (γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και υπερβολική (κάποιες φορές) κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Υπάρχουν άτομα που χρειάζεται να δώσουν μεγάλη προσοχή;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν:

  • άτομα που απείχαν από τις ζωικές τροφές και προϊόντα αυτών για κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες (5-40 ημέρες) λόγω της νηστείας
  • οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή
  • εκείνα τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες

Δευτερευόντως, σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή, η φύλαξη, παρασκευή και η συντήρηση των πρώτων υλών παρασκευής των τροφών όσο και των έτοιμων για σερβίρισμα φαγητών. Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται, ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, τις γιορτινές ημέρες, λόγω της πλημμελούς προσοχής που δείχνουμε αλλά και της βιασύνης μας στο να τελειώσουμε.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των γιορτινών πιάτων;

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το θερμιδικό περιεχόμενο των κυριότερων πιάτων και γλυκών που καταναλώνουμε στις γιορτές του Πάσχα:

 

Μ. Σάββατο: Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Η μαγειρίτσα, ως το κύριο πιάτο που τρώνε οι περισσότεροι μετά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου προετοιμάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής. Τα συστατικά της είναι εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, ενώ αποδίδει γύρω στις 624 θερμίδες και έχει αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης.

Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή της, προσπαθήστε να μη μείνετε νηστικοί μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Κάνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να ελέγξετε την κατανάλωση της μαγειρίτσας στο βραδινό σας. Να θυμάστε ότι συνήθως τρώτε αργά το βράδυ της ημέρας εκείνης και την επόμενη ημέρα σας περιμένει μεγαλύτερο τραπέζι!

Κυριακή του Πάσχα: Ας πάρουμε τη μέρα απ’ το πρωί

Πρωινό

Φυσικά ξεκινήστε τη μέρα σας καταναλώνοντας ένα πρωινό για ενέργεια! Μπορείτε να επιλέξετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο

Ενδιάμεσα σνακ

Να θυμηθείτε να καταναλώσετε το σνακ σας, που λόγω της ημέρας μπορεί να είναι ένα με δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μία φέτα τσουρέκι

Κυρίως γεύμα

Στο κεντρικό γεύμα σας ξεκινήστε με τη σαλάτα που θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ανταγωνιστής του νατρίου (πλούσια πηγή το κρέας), διατηρώντας έτσι την ηλεκτρολυτική ισορροπία στο σώμα σας. Επιπρόσθετα, τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και τέλος είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Συνδυάστε το γεύμα σας με ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα σας γεμίσουν ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες, που αγαπούν το πεπτικό μας σύστημα, κάνουν δηλαδή καλό στην λειτουργία του εντέρου. Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτιμήστε το κατσίκι από αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα.

Βραδινό γεύμα

Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτα εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου

Και μία μαγειρική συμβουλή;

Εάν, επιλέξετε να μαγειρέψετε στα κάρβουνα το κρέας σας, φροντίστε να έχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα κάρβουνα γίνεται, ώστε να αποφύγετε τα αρκετά «καμμένα» σημεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καπνός από το λίπος που καίγεται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας.

Δευτέρα του Πάσχα: Πώς να ξεκινήσετε την εβδομάδα;

Καλό είναι να ακολουθήσετε μικρά και συχνά γεύματα και αυτή την ημέρα, βάζοντας στη διατροφή σας μικρότερες ποσότητες από τα τρόφιμα των προηγούμενων ημερών και συνοδεύοντας τα κυρίως γεύματά σας (μεσημεριανό και βραδινό) με σαλάτα. Σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε σε ακραίες διατροφικές επιλογές, όπως μόνο φρούτα και σαλάτα, καθώς είναι σημαντικό να επανέλθετε σταδιακά στις διατροφικές σας συνήθειες καταναλώνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων.

pasxalino trapezi odigies diatrofhs

Δυσπεψία: Πώς να την αποφύγετε;

Η δυσπεψία, που ορίζεται ως «πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα» είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα το Πάσχα. Η εμφάνιση της γίνεται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα όπου ξεκινά η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών όπως ο οβελίας, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλούρια καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Πώς όμως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

  • Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά εάν νιώθετε χορτάτος από το κυρίως γεύμα σας μπορείτε να απολαύσετε το γλυκάκι σας ως σνακ μετά από 2-3 ώρες
  • Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών, πώς θα το πετύχαιτε αυτό την ημέρα του Πάσχα; Μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας (κοινώς την πέτσα)
  • Να θυμάστε να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα σας, ώστε να πίνετε αυτό για να ξεδιψάτε και το αλκοολούχο ποτό για απόλαυση
  • Αποφύγετε πολλές και διαφορετικές τηγανητές εκδοχές τροφίμων στο ίδιο γεύμα
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα σας. Επιπλέον, όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε μια κουβέρτα κάτω από τον κορμό και το κεφάλι σας με σκοπό να ανασηκωθεί το σώμα σας από την μέση και πάνω

Παρατηρούνται προβλήματα υγείας τις ημέρες αυτές;

  • Καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης)
  • Εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (δυσπεψία, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες)
  • Απορρύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα αυτά;

Κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν σε τόσο σοβαρή μορφή, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του παθόντος. Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν στην πρώτη εμφάνιση ενοχλημάτων ή ήδη γνωστών συμπτωμάτων να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας ή να προσέλθετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ωστόσο, ορισμένες σύντομες συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων είναι να αποφύγετε:

  • Την κατάκλιση αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Καλό είναι να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο – τριών ωρών από την ώρα του γεύματος μέχρι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι
  • Την έντονη άσκηση
  • Τη χρήση αλκοολούχων ποτών
  • Επίσης, ως επιπρόσθετο μέτρο για ευκολότερη πέψη θα πρέπει να γίνεται καλή μάσηση της τροφής και με αργό ρυθμό

Μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές

  • Τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα αντί για ένα μεγάλο
  • Προτιμήστε το κρασί από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο
  • Επιλέξτε εξ αρχής τα συνοδευτικά που θα προσθέσετε στο πιάτο σας και γεμίστε το μία φορά
  • Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα, στο ένα τέταρτο το κρέας και σε ένα τέταρτο ακόμη τα συνοδευτικά της επιλογής σας
  • Προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε επιπλέον στο πιάτο σας
  • Τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού μοιραστείτε τα με συγγενείς και φίλους!

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Η Αλκαλική διατροφή: Ασπίδα προστασίας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής ισχυρίζονται ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ακολουθούσαν μια αλκαλική διατροφή και ότι οι ασθένειες του δυτικού πολιτισμού είναι αποτέλεσμα της στροφής από μια αλκαλική σε μια όξινη διατροφή.Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι αποδεδειγμένα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία και παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας και έλλειψη διατροφικών πηγών.

Ακόμη και όταν κάποιος τρέφεται υγιεινά, ασκείται τακτικά και ζει σε καθαρό περιβάλλον, μπορεί και πάλι να υποφέρει από παθολογικά συμπτώματα επειδή δεν αναπνέει σωστά. Στην πραγματικότητα πολλές παθήσεις, όπως το άσθμα η αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργίες και πολλές άλλες, οφείλονται, σε πολλές περιπτώσεις, και στον λανθασμένο τρόπο αναπνοής ή επιδεινώνονται εξαιτίας αυτού του λόγου. Η αναπνοή, επίσης, είναι η μόνη κύρια και ζωτική βιολογική λειτουργία – η πιο ζωτική από όλες – που είναι ημιαυτόνομη, γίνεται δηλαδή ταυτόχρονα ακούσια και εκούσια από τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί έτσι να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Πολλά είναι τα λάθη ομως που κάνουμε σε ότι αφορά την διατροφή μας  καθημερινά , όλα αυτά  μας φέρνουν αντιμέτωπους με παθήσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν τρεφόμασταν υγιεινά και πίναμε ποιοτικό νερό και  όχι από πλαστικά μπουκάλια  και φίλτρα χωρίς πιστοποιήσεις.

Η βιομηχανοποίηση της κοινωνίας έχει  ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών τοξικών χημικών, πάνω από 10 εκατομμύρια τέτοια χημικά –παράγωγα του πετρελαίου έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, στο περιβάλλον που ζούμε. Πολλά από αυτά, όπως οι διοξίνες που έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο γάλα της μητέρας καθώς και σε πλαστικά περιτυλίγματα τροφών και σκευών καθημερινής χρήσης, ακόμα και σε πλαστικούς δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίων.Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν τροφές ζωικής προέλευσης όπως κρέας, γαλακτοκομικά και βιομηχανοποιημένες τροφές που εκτός από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, επίσης είναι επιβαρυμένες με ζάχαρη και ορμόνες ζώων.

Καταναλώνοντας καθημερινά ποιοτικό νερό μαζί φυσικά με σωστή διατροφή, έχουμε τα εξής θετικά για την υγεία μας. Η αρκετή ποσότητα νερού βοηθά στη διατήρηση του όγκου του αίματος, διατηρώντας έτσι την ενέργεια του σώματος, αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίγονται κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, Βοηθά στην πρόληψη των στομαχικών διαταραχών που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα ,και φυσικά  το νερό συμβάλει στο να απαλλαγεί κανείς από το περίσσιο νάτριο που λαμβάνεται από την τροφή, που μπορεί να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα Το σώμα μας έχει μια ιδιαιτέρα έντονη εσωτερική δυνατότητα αυτοθεραπείας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πολλά βρώσιμα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Καλό είναι λοιπόν  να μάθουμε πως να ξεχωρίζουμε τις τροφές. ΌΞΙΝΕΣ: Κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά και αλκοόλ. ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ: Φυσικά λίπη, άμυλα και σάκχαρα. (Αυτές οι τροφές είναι ουδέτερες, διότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες, θείο ή μέταλλα).ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ: Φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά.

Όσοι ακολουθούν  την αλκαλική  διατροφή υποστηρίζουν ότι οι όξινες δίαιτες είναι καρκινογόνες, ενώ η αλκαλική διατροφή προλαμβάνει ή και θεραπεύει τον καρκίνο, διότι ο καρκίνος δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όταν το αίμα μας είναι αλκαλικό. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε όξινο περιβάλλον, και ως εκ τούτου μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα. Ένα άλλο πρόβλημα με την όλη θεωρία περί αλκαλικής διατροφής είναι ότι πολλές αλκαλικές τροφές είναι ταυτόχρονα και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή υψηλές σε σάκχαρα. Για παράδειγμα, οι χυμοί φρούτων είναι αλκαλικοί αλλά και ταυτόχρονα υψηλοί σε σάκχαρα και γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που είναι κακό για κάποιον που έχει καρκίνο ή διαβήτη. Μην υπερβάλλεται στην διατροφή σας …Το να τρώμε όμως  όλη μέρα φρούτα προκαλεί αλκαλικό περιβάλλον, άρα  μας γεμίζει σάκχαρα που δεν χρειαζόμαστε, και τελικά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Η υψηλή δε  κατανάλωση σακχάρων προκαλεί γλύκανση και οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Το συμπέρασμα είναι τελικά ότι αυτοί που ακολουθούν μια αλκαλική δίαιτα τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα και περιορίζουν τις επεξεργασμένες τροφές, κάτι που είναι ευεργετικό για την υγεία τους

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου 

Πετκάκη Πωλίνα,

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Υγεία

Δημητριακά Ολικής Άλεσης και Χορτοφαγική Διατροφή

Βασική αρχή της χορτοφαγίας είναι η αποφυγή κάθε τροφίμου ζωικής προέλευσης. Στο άρθρο:
Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς τα δημητριακά ολικής άλεσης και ειδικά τα εμπλουτισμένα συμβάλλουν στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών χορτοφάγων και μη.

Η θέση των Δημητριακών Ολικής Άλεσης σε μία Χορτοφαγική Διατροφή-Mednutrition.gr

Μαρία Ζερβού,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity

Continue Reading

Υγεία

Νερό: Πόσο βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Θα έχετε ακούσει τη συμβουλή να πίνετε νερό για να χάσετε βάρος. Ισχύει αυτή η συμβουλή για το αδυνάτισμα;

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , Μυτιλήνη

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μας στη ζωή, καθώς έχει βαρυσήμαντο ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στους ιστούς, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, στην ενυδάτωση των αρθρώσεων, στην προστασία του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των εμβρύων (μέσω αμνιακού υγρού) από τους κραδασμούς και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η γενική οδηγία είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι οι ανάγκες μας σε υγρά είναι αυξημένες. Πέρα από το νερό στα υγρά ανήκουν το ανθρακούχο νερό, το τσάι και τα ροφήματα, ο καφές, το γάλα, οι σούπες, οι χυμοί (επιλέξτε πιο σπάνια) και τα αναψυκτικά (επιλέξτε πιο σπάνια, και προτιμήστε εκείνα χωρίς ζάχαρη) και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών! Αν και ο καφές και το τσάι έχουν ήπια διουρητική δράση, αυτή είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι υπερβολική!

Το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα; 

Οι μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα σχετικά με την κατανάλωση νερού και υγρών, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ οι μελέτες είναι αρκετά ετερογενείς μεταξύ τους, οδηγώντας σε μικτά αποτελέσματα.

Μελέτες σε άτομα που ακολουθούν πλάνο για απώλεια βάρους ή διατήρηση της απώλειας του βάρους, φαίνεται η αυξημένη πρόσληψη νερού να έχει ευεργετική επίδραση, όμως η αυξημένη πρόσληψη υγρών φαίνεται να οδηγεί μικτά αποτελέσματα, οπότε και σε ασαφή συμπεράσματα σε άτομα που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Αναφορικά με την ευεργετική επίδραση του νερού στην απώλεια βάρους, φαίνεται ότι όταν το νερό αντικαθιστά άλλα υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς & γάλα, μειώνεται η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα, βέβαια, φαίνεται να οδηγεί σε μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα.

Τέλος, φαίνεται ότι άτομα με υψηλότερη πρόσληψη υγρών έχουν πιο υγιή σύσταση σώματος (ποσοστό λίπους) και βάρος σώματος

Το νερό με λεμόνι οδηγεί σε αποτοξίνωση & απώλεια βάρους;

Συχνά ακούμε από διάσημους (και μη) ότι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες που αναφέρουν συχνά είναι η απώλεια βάρους, η λιποδιάλυση και η αποτοξίνωση  του οργανισμού.

Πέρα από την μικρή προς μέτρια ποσότητα βιταμίνης C που παίρνουμε με το να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο νερό μας, και το γεγονός ότι πίνουμε νερό/υγρά δεν υπάρχουν επιπλέον πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά τη λιποδιάλυση και την απώλεια βάρους, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει τροφή ή ρόφημα που θα καταναλώσουμε και θα πάει να “διαλύσει” ή “κάψει” το λίπος του σώματός μας, καθώς κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από την φυσιολογία του σώματος. Επίσης, αναφορικά με την αποτοξίνωση του οργανισμού, αυτή γίνεται συνεχώς από τον οργανισμό μας, μέσω νεφρών και ήπατος. Δεν υπάρχει τρόφιμο ή δίαιτα που θα οδηγήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Για να υποστηριχτεί η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία του, και αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε μια πλήρη & ισορροπημένη διατροφή, και να προσλαμβάνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών!

Συμπερασματικά, για την απώλεια βάρους, η επαρκής κατανάλωση νερού, και η προτίμηση στο νερό σε σχέση με άλλα υγρά με θερμίδες φαίνεται να έχει οφέλη, ειδικά σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

 

Πηγή: https://www.fmh.gr/to-nero-voitha-sto-adynatisma/

Continue Reading

Trending