Συνταγές
Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας
Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας
Από την ταβέρνα της Αλέκας, Τσαγκαράδα Πηλίου
Ζεστή σαλάτα μούρλια
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομία και Πολιτισμού:
Η Τσαγκαράδα είναι μέρος αγαπημένο και βρίσκεται σφηνωμένο στις πλαγιές του Πηλίου. Η πλατεία της με τον μοναδικό χιλιόχρονο πλάτανο είναι χάρμα και στο χωριό σίγουρα θα φάτε υπέροχα.Η καλύτερη ταβέρνα μακράν αυτή της Αλέκας, με αυθεντικές πηλιορείτικες γεύσεις, το κυριότερο όμως είναι ότι οι άνθρωποι κατέχουν την τέχνη της φιλοξενίας.
Ακόμα και η απλή ζεστή πατατοσαλάτα εδώ έχει άλλη γεύση και μια ξεχωριστή πινελιά τα τσιτσίραβλα, που είναι στο φόρτε τους. Αν εσείς δεν έχετε τσιτσίραβλα ή δεν μπορείτε να βρείτε τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρίταμο ή καπαρόφυλλα ή ακόμα και μανιτάρια τουρσί.
Εμείς σας δίνουμε και κάποιες πληροφορίες τι ακριβώς είναι αυτός ο σπάνιος μεζές των τσιπουράδικων του Βόλους. Από την κορφούλα της αγριοφυστικιάς μεταμορφώνεται σε μεζέ σπάνιο της Πηλιορείτικης κουζίνας και της κουζίνας povera. To τουρσί τσιτσίραβλο, έχει πιπεράτη γεύση χόρτου και τραγανή υφή. Τα τρυφερά βλασταράκια μαζεύονται από τον Μάρτιο μέχρι τέλος Απριλίου και τα δένδρα βρίσκονται σε βραχώδη παραθαλάσσια μέρη μέχρι το Τρίκερι. Η παρασκευή τους είναι ίδια με αυτή του κρίταμου ή της καπαριάς. Τα βλαστάρια ζεματίζονται μένουν μερικές ώρες σε άλμη και σε ξίδι και τέλος μπαίνουν σε αποστειρωμένα βαζάκια και από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο και κλείνονται ερμητικά. Αν θέλουμε να είναι πιο αρωματικά βάζουμε κλαριά αγριομάραθου και σκόρδο κάποιες φορές.
Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας
Από την ταβέρνα της Αλέκας, Τσαγκαράδα Πηλίου
Υλικά
5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 6
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό
1 καρότο βρασμένο, κομμένο σε φέτες ή καρέ
Ένα κλαδί δενδρολίβανο ή θυμάρι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Ξύσμα από μισό λεμόνι, ακέρωτο
1 κ.σ. κάπαρη
3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια τσιτσίραβλα ή κρίταμο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιλεκτικά
Ρίγανη
Λίγο μπούκοβο
Μουστάρδα
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό λαχανικών, το δενδρολίβανο και τις πατάτες και αρχίζουμε να τις βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον, ίσως και λίγο περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην λιώσουν.
Τι σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τα καρέ καρότου, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό,την κάπαρη και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή και αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σε πιάτα και από πάνω βάζουμε ένα κλωναράκι τσιτσίραβλο που είναι της άλμης.
Συνταγές
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Ένα κέικ απίθανο, νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας!
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Μαροκινό κέικ με ινδοκάρυδο
Υλικά για 1 ταψί στρογγυλό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική ή καφετιά
Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
1 ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένους
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και τα βερίκοκα.
Τα χτυπάμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ινδοκάρυδο, τα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα χτυπάμε και πάλι.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει βυθίζοντας το μαχαίρι στη μέση του ταψιού. Αν δεν βγει καθαρό ψήνουμε λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .
Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κόβουμε σε κομμάτια.
Γαστρονομία
Μαραθόπιτα
Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.
+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.
Xρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξερή
25 ml. ελαιόλαδο
25 ml. τσικουδιά
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
Για τη γέμιση
4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα
2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
Mισή κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαραθόσπορο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.
Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια
Tips!
Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.
Συνταγές
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
40 γρ φακές
20 γρ μαυρομάτικα φασόλια
40 γρ σιτάρι
20 γρ φασόλια
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα