Connect with us

Συνταγές

Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας

Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας

Από την ταβέρνα της Αλέκας, Τσαγκαράδα Πηλίου

Ζεστή σαλάτα μούρλια

Γράφει η Σίσσυ Νίκα  Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομία και Πολιτισμού: 

Η Τσαγκαράδα είναι μέρος αγαπημένο και βρίσκεται σφηνωμένο στις πλαγιές του Πηλίου. Η πλατεία της με τον μοναδικό χιλιόχρονο πλάτανο είναι χάρμα και στο χωριό σίγουρα θα φάτε υπέροχα.Η καλύτερη ταβέρνα μακράν αυτή της Αλέκας, με αυθεντικές πηλιορείτικες γεύσεις, το κυριότερο όμως είναι ότι οι άνθρωποι κατέχουν την τέχνη της φιλοξενίας.

Ακόμα και  η απλή ζεστή πατατοσαλάτα εδώ έχει άλλη γεύση και μια ξεχωριστή πινελιά τα τσιτσίραβλα, που είναι στο φόρτε τους. Αν εσείς δεν έχετε τσιτσίραβλα ή δεν μπορείτε να βρείτε τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρίταμο ή καπαρόφυλλα ή ακόμα και μανιτάρια τουρσί.

Εμείς σας δίνουμε και κάποιες πληροφορίες τι ακριβώς είναι αυτός ο σπάνιος μεζές των τσιπουράδικων του Βόλους. Από την κορφούλα της αγριοφυστικιάς μεταμορφώνεται σε μεζέ σπάνιο της Πηλιορείτικης κουζίνας και της κουζίνας povera. To τουρσί τσιτσίραβλο, έχει πιπεράτη γεύση χόρτου και τραγανή υφή. Τα τρυφερά βλασταράκια μαζεύονται από τον Μάρτιο μέχρι τέλος Απριλίου και τα δένδρα βρίσκονται σε βραχώδη παραθαλάσσια μέρη μέχρι το Τρίκερι. Η παρασκευή τους είναι ίδια με αυτή του κρίταμου ή της καπαριάς. Τα βλαστάρια ζεματίζονται μένουν μερικές ώρες σε άλμη και σε ξίδι και τέλος μπαίνουν σε αποστειρωμένα βαζάκια και από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο και κλείνονται ερμητικά. Αν θέλουμε να είναι πιο αρωματικά βάζουμε κλαριά αγριομάραθου και σκόρδο κάποιες φορές.

 Πατατοσαλάτα της Τσαγκαράδας

Από την ταβέρνα της Αλέκας, Τσαγκαράδα Πηλίου

Υλικά

5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 6

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό

1 καρότο βρασμένο, κομμένο σε φέτες ή καρέ

Ένα κλαδί δενδρολίβανο ή θυμάρι

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

Ξύσμα από μισό λεμόνι,  ακέρωτο

1 κ.σ. κάπαρη

3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κλωναράκια τσιτσίραβλα ή κρίταμο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιλεκτικά

Ρίγανη

Λίγο μπούκοβο

Μουστάρδα

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό λαχανικών, το δενδρολίβανο και τις πατάτες και αρχίζουμε να τις βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον, ίσως και λίγο περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην λιώσουν.

Τι σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα καρέ καρότου, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό,την κάπαρη και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή και αλάτι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε πιάτα και από πάνω βάζουμε ένα κλωναράκι τσιτσίραβλο που είναι της άλμης.

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Mια υπέροχη γευστική δημιουργία με μελιτζάνες που σιγομαγειρεύονται μέχρι να μελώσουν. Οι πολίτισσες συνήθως αρωματίζουν τις μελιτζάνες με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου ή ακόμα και καυκαλήθρες ή παπαρούνα αν είναι της εποχής.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε με αρωματισμένο γιαούρτι ή τυρί φέτα και είναι όνειρο με πιτούλες αραβικές ή ζεστό ψωμί…

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο

Μελιτζάνες κοκκινιστές πολίτικες

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους

6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κόκκους μπαχάρι

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.σ. κόλινδρο, σε σκόνη

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους τις κόβουμε σε φέτες και μετά στη μέση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε σε μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι και προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες και πιπεριές.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.

Αν θέλουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες αραβικές,  τυρί φέτα ή γιαούρτι

Πηγή :https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending