Προγράμματα
Προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης προσόντων

Έξι προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης προσόντων για 1.530 άνεργους και εργαζόμενους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Έξι προσκλήσεις για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των προσόντων εργαζομένων και ανέργων, σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το περιβάλλον, η πληροφορική και τα τεχνικά επαγγέλματα, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι προσκλήσεις, που αφορούν σε δράσεις αναβάθμισης των δεξιοτήτων εργαζομένων, κατάρτισης, παροχής εφοδίων για επανένταξη στην αγορά εργασίας κ.ά., εντάσσονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την υλοποίηση των δράσεων αναλαμβάνουν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, σε συνεργασία με τους οποίους έγιναν τα προγράμματα ενίσχυσης εργαζομένων και ανέργων.
«Η προσπάθειά μας να μειώσουμε την ανεργία και να παρέχουμε τα εφόδια και τις γνώσεις στους εργαζόμενους, ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας είναι διαρκής και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους αφενός για να δώσουμε τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και σε ήδη εργαζόμενους να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις και αφετέρου για να ενισχύσουμε τους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας μας με καλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξή τους. Με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, που υλοποιούμε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ο ΣΒΒΕ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο ΣΕΠΒΕ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, θα δώσουμε την ευκαιρία σε 1.530 συμπολίτες μας να ενταχθούν με τους καλύτερους όρους στην αγορά εργασίας. Από τη διαδικασία αυτή θα ενισχυθούν οι επαγγελματικοί κλάδοι του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της μεταποίησης, του τουρισμού, των επιστημόνων πληροφορικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:
1.Αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και του περιβάλλοντος: Δικαιούχος είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση 250 ωφελουμένων, εργαζόμενων σε επιχειρήσεις της περιοχής. Περιλαμβάνονται 12 προγράμματα κατάρτισης σε έξι θεματικά αντικείμενα: διοικητική υποστήριξη σε τουριστικές επιχειρήσεις, e-commerce – hospitality sales – marketing, αγγλικά για τον τουρισμό, περιβαλλοντική διαχείριση υγείας και ασφάλειας επιχειρήσεων, περιβαλλοντική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων, διοίκηση στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
2.Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων υφιστάμενων επιχειρήσεων σε θέματα υπηρεσιών, τουρισμού, περιβαλλοντικής διαχείρισης, βιώσιμης ενέργειας, πράσινων και κοινωνικών συμβάσεων: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αφορά σε 230 εργαζόμενους υφιστάμενων επιχειρήσεων. Περιλαμβάνονται δέκα προγράμματα κατάρτισης 150 ωρών ανά ωφελούμενο σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίηση, εκπόνηση εκπαιδευτικών πακέτων κ.ά.
3.Αναβάθμιση των προσόντων και κτήση νέων δεξιοτήτων ανέργων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών και σχολών πληροφορικής στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας της ποιότητας των τεχνικών έργων: Δικαιούχοι είναι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος. Αφορά στην προετοιμασία 260 μακροχρόνια ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, μέσω της επανακατάρτισής τους. Προβλέπονται προγράμματα παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.
4.Δράσεις επανακατάρτισης και επαγγελματικής ένταξης σε βιώσιμους τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών και του τουρισμού για μακροχρόνια ανέργους: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αφορά στην προετοιμασία 210 μακροχρόνια ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, μέσω της επανακατάρτισής τους. Οι ωφελούμενοι θα προέρχονται κατά προτεραιότητα από φθίνοντες κλάδους της οικονομίας, θα είναι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και θα εκπαιδευτούν σε αντικείμενα σε βιώσιμους τομείς των παραπάνω κλάδων. Περιλαμβάνονται προγράμματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.
5.Συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους επιστήμονες, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Δικαιούχος είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Αφορά στην προετοιμασία 220 μακροχρόνια άνεργους επιστήμονες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εφαρμογών ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Περιλαμβάνονται προγράμματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, πιστοποίησης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.
6.Αναβάθμιση προσόντων για μακροχρόνια άνεργους σε ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου: Δικαιούχος είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Αφορά σε 360 μακροχρόνια άνεργους κάτω των 25 ετών ή άνω των 50. Περιλαμβάνονται προγράμματα αναβάθμισης των προσόντων τους και ενίσχυσης της επαγγελματικής εμπειρίας τους, σε ειδικότητες του τουρισμού και συγκεκριμένα οροφοκόμου και υπαλλήλου επισιτιστικού τομέα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι προσκλήσεων ανέρχεται σε 5,3 εκ. ευρώ.
Προγράμματα
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης για Design Thinking Practitioners

Το Hellenic Design Centre, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ,
παρουσιάζει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης για Design Thinking
Practitioners που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον
φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Το Design Thinking είναι μια ανθρωποκεντρική μέθοδος που χρησιμοποιεί
εργαλεία σχεδιασμού, όπως ο πειραματισμός, η πρακτική αξιολόγηση και η
ενσυναίσθηση για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την εξεύρεση λύσεων.
Αφορά όποιον παράγει προϊόντα ή προσφέρει υπηρεσίες και θέλει να έχει απτά
αποτελέσματα. Προάγει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και την ταχύτερη
εξυπηρέτηση και βοηθάει οργανισμούς και υπηρεσίες να βρουν συμμετοχικές
λύσεις για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της καθημερινότητας
Γιατί να επιλέξετε αυτό το πρόγραμμα:
Μάθετε την καινοτόμα μεθοδολογία του Design Thinking, που τοποθετεί τις
ανάγκες του χρήστη στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
Αποκτήστε πρακτικές δεξιότητες σε όλα τα στάδια της μεθοδολογίας:
Empathize, Ideate, Prototype, Implement.
Κατανοήστε τη σημασία του Design Thinking στη σύγχρονη
επιχειρηματικότητα.
Εφαρμόστε το Design Thinking στην επίλυση πραγματικών προκλήσεων.
Ανακαλύψτε τις νέες τάσεις στον χώρο του Design.
Σε ποιους απευθύνεται:
Στελέχη Επιχειρήσεων & Οργανισμών
Συμβούλους Επιχειρήσεων
Επαγγελματίες & αποφοίτους συναφών ειδικοτήτων: Service Designers,
Design Managers, UX Design Specialists, Process Designers, Strategic
Product Designers, Product Designers, Marketing Specialists, κ.α.
Επαγγελματίες που, είτε έχουν εμπειρία στο χώρο του Design Driven
Innovation, είτε θέλουν να ανακαλύψουν νέες πρακτικές, εργαλεία και
παγκοσμίως αναγνωρισμένης αξίας μεθοδολογίες
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είστε σε θέση να:
Χρησιμοποιήσετε το Design Thinking ως μεθοδολογία για την ανάπτυξη
καινοτόμων λύσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του χρήστη.
Κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες του χρήστη και να τις τοποθετείτε στο
επίκεντρο των δράσεων σας.
Εφαρμόζετε τεχνικές και εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του
χρήστη.
Πραγματοποιείτε αποτελεσματική και συστηματική έρευνα.
Συνδυάζετε τους στρατηγικούς σας στόχους με τις ανάγκες των πελατών.
Δημιουργείτε αποτελεσματικές ιδέες και πρωτότυπα (δείγμα
προϊόντος/demo).
Ενσωματώνετε υπηρεσίες Design Thinking, οι οποίες είναι πλέον επιλέξιμες,
σε αιτήσεις χρηματοδότησης για Δράσεις του ΕΣΠΑ
Ημερομηνίες και Ώρες Διεξαγωγής:
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 10:00 – 16:00
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 10:00 – 16:00
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 10:00 – 16:00
Τόπος Διεξαγωγής:
Hellenic Design Centre
Χαλκιδικής 63, T.K 54248 Θεσσαλονίκη (ύψος Συνδίκα)
☎️ 2310 41 3285
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται:
Εκπαίδευση από στελέχη του Hellenic Design Centre, Πιστοποιητικό μετά από
επιτυχημένη συμμετοχή στις εξετάσεις της TÜV HELLAS (TÜV NORD), coffee
breaks, ελαφριά γεύματα.
Δηλώσεις Συμμετοχής: εδώ
Επιχειρηματικότητα
Κερδίστε υποτροφίες και ενισχύστε την επιχειρηματική σας πορεία με το Female Founders Hub του Women On Top!

Είστε μια γυναίκα επιχειρηματίας με πάνω από τρία χρόνια εμπειρίας στον χώρο; Επιθυμείτε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, και θέλετε να συμβάλλετε σε μια κοινότητα με όραμα; Είστε έτοιμη να κάνετε το μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων σας για την επιχείρησή σας;
Τότε το Female Founders Hub, η κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης γυναικών επιχειρηματιών του Women On Top, είναι για εσάς! Έχουμε τις καλύτερες ειδήσεις για εσάς: Με τη στήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξασφαλίσαμε υποτροφίες για γυναίκες που θέλουν να γίνουν μέλη του!
Για να διεκδικήσετε μια από τις υποτροφίες του Female Founders Hub, που προσφέρει ευκαιρίες επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης, δικτύωσης, χρηματοδότησης, mentoring και coaching, συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος έως τις 1/10 και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Female Founders Hub και τα οφέλη που προσφέρει, δηλώστε συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε στην επιτυχία της επιχείρησής σας!
Επιχειρηματικότητα
Ευκαιρίες δωρεάν εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για MKO

Οι αιτήσεις για τα επιτυχημένα προγράμματα Incubator & Accelerator του HIGGS μόλις άνοιξαν!
Για μια ακόμα χρονιά το HIGGS ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα Incubator, GSE Incubator και Accelerator. Τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του HIGGS, τα οποία προσφέρονται διαδικτυακά στοχεύουν στην υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική.
Το πρόγραμμα Accelerator έχει στόχο την υποστήριξη ώριμων οργανώσεων με λειτουργία άνω των 2 ετών, σε ζητήματα στρατηγικής, business plan, διαμόρφωσης προτάσεων και οικονομικής βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη διάρκεια και περιλαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική για (έως) 8 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ο Accelerator, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023, θα υλοποιηθεί σε 2 τρίμηνα, με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα το καθένα, ξεκινώντας με ένα εντατικό Bootcamp 2 εβδομάδων.
Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator (Green & Social Entrepreneurship Incubator) απευθύνονται σε νεοσύστατες ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) και φορείς κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας αντίστοιχα, προσφέροντας τους τα απαραίτητα εφόδια μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, ώστε να εξασφαλίσουν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερική οργάνωση και λειτουργία. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι φορείς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είτε μέσω της προσέλκυσης χρηματοδότησης, είτε μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (GSE Incubator), σχετικής με το αντικείμενό τους. Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator, αφορούν αποκλειστικά φορείς που είναι σε διαδικασία εκκίνησης/ λειτουργίας/ επανεκκίνησης και έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση τα τελευταία 2 χρόνια.
Η έναρξη των δωρεάν προγραμμάτων Incubator και GSE Incubator γίνεται κάθε Νοέμβριο και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ και τα δύο προγράμματα μπορούν να δεχτούν (έως) 5 ενδιαφερόμενους φορείς το καθένα.
Στο πλαίσιο των 3 προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται 4 εβδομάδες υποχρεωτικής εντατικής εκπαίδευσης (Bootcamp), εργαστήρια και σεμινάρια, one-to-one συναντήσεις και mentorship με εξειδικευμένους συνεργάτες και ειδικούς, αλλά και ευκαιρίες networking με άλλες ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και χρηματοδότες.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα 3 προγράμματα (Incubator, GSE Incubator και Accelerator) ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Για την κατάθεση αιτήσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προγράμματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links:
Υποστηρικτές και Χορηγοί
Μεγάλοι Δωρητές του προγράμματος Accelerator είναι το Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Το GSE Incubator υλοποιείται σε συνεργασία με το NBG Business Seeds – Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας.
Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Αναστασία Ψωμά
Project Manager Acceleratorτηλ: +30 211 411 6300
Κιν: +30 6975 206 888email: [email protected]
Λίγα λόγια για το HIGGS
To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS, είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα.
Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας (2015 – 2022), η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους.
Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων.
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη