Connect with us

Ψυχολογία

Πυραμίδα της ευτυχίας: Πώς φτάνουμε στην κορυφή;

Τι γνωρίζεις για την πυραμίδα της ευτυχίας;

Με ενεργό το momentum, το ξεκίνημα είναι σημαντικό.

Όταν κάνεις τα πρώτα βήματα σε αυτό το μονοπάτι, όταν ξεκινήσεις να σκαρφαλώνεις στην πρώτη πλαγιά, αυτός ο δρόμος δε θα έχει επιστροφή. Θα γευτείς μια γλύκα, θα έχεις μια ικανοποίηση που θα σου ανοίξει την όρεξη για μεγαλύτερες επιτυχίες, για πιο ψηλές κορυφές. Και αφού μιλήσαμε για κορυφές, πάμε να δούμε τις κορυφές της πυραμίδας της ευτυχίας.

Στη βάση της πυραμίδας της ευτυχίας βρίσκεται η φυσική μας κατάσταση

Στο δεύτερο επίπεδο είναι τα συναισθήματά μας, το πώς νιώθουμε, καθώς και το νόημα, ο σκοπός της ζωής μας.

 Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό των προσωπικών σχέσεων, της ερωτικής μας σχέσης, των κοινωνικών μας σχέσεων, των επαγγελματικών. 

Στο τέταρτο επίπεδο της πυραμίδας βρίσκεται το πώς δαπανούμε και πώς ορίζουμε τον χρόνο μας ανάμεσα στην ποσότητα και στις υποχρεώσεις της μέρας.

Στο πέμπτο σκαλοπάτι είναι το επίπεδο της δουλειάς, της καριέρας, του επαγγέλματος. Στο έκτο επίπεδο υπάρχει ο παράγοντας των οικονομικών, των χρημάτων. Τα χρήματα είναι κάτι τρέχον, άρα είναι ενέργεια. Από το πώς νιώθεις απέναντι στην ενέργεια αυτή, εξαρτάται η ενεργοποίηση του momentum με βάση τα προηγούμενα βήματα και η αντίστοιχη αύξηση ή μείωσή τους. 

Στην κορυφή της πυραμίδας συναντάμε την πνευματικότητα. Την αίσθηση της συνεισφοράς προς τον εαυτό μου αλλά και την κοινωνία.
Δες, λοιπόν, αυτή την πυραμίδα της ευτυχίας, αυτό το μωσαϊκό
από τους τομείς της ζωής σου. Σε κάποιους είσαι αρκετά
επιτυχημένος, σε κάποιους έχεις μείνει πίσω, σε κάποιους θα
χρειαστεί να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια.

 

Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com

Πάρε μέρος στο οnline Masteclass «4 κλειδιά για Ισορροπία και Ανεξαρτησία στην Ζωή σου» που εγκαινιάζει τον καινούριο μας coaching cycle Women Life & Business Building, αποκλειστικά για τις σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες (δήλωσε την εγγραφή σου εδώ https://www.jillandnikolas.com/masterclass.html)!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Τα σημεία των καιρών μας

Πριν  μερικές μέρες περπατούσα  στο δρόμο της γειτονιάς μου με  μια μάσκα στο πρόσωπο όπως όλοι, κοιτώντας τους περαστικούς όμως  να φεύγουν βιαστικά διαπίστωσα ότι το 70% των ανθρώπων είχαν κατεβασμένο κεφάλι, και βλέμμα στο κενό. ”Πόσοι άραγε υποφέρουν από τη ”νόσο της εποχής” που δεν είναι άλλη από την θλίψη. Στο θέμα αυτό  της απροσδόκητης  αλλαγής που μας έχει γεμίσει με αρκετή δόση φόβου και  κατάθλιψης, μας έχουν  οδηγήσει οι καταστάσεις και τα σημεία των καιρών, να ψάχνουμε μέσα μας  για απαντήσεις όπως το τι κάνουμε, ποιοι είμαστε, και πως προχωράμε πλέον.

Καταγράφοντας λοιπόν αυτή την περίεργη κατάσταση και έπειτα από πολλές συζητήσεις στην εκπομπή μου, οι ψυχολόγοι μας απαντούν, πως  σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξεκινήσουμε  σιγά σιγά, ώστε  να βελτιωνόμαστε σταδιακά κάθε μέρα.. Ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα που φαίνεται να συμβαίνει συχνά είναι ότι  γινόμαστε αναβλητικοί. Για παράδειγμα, στην εποχή που ζούμε με την τόση καθημερινή αδράνεια καλό είναι να μην αναβάλλουμε υποχρεώσεις που θα μας  πάρουν  λιγότερο από δύο λεπτά για να τις κάνουμε, έτσι τόσο απλά, βηματάκι βηματάκι … Να κάνουμε κάτι παραπάνω κάθε μέρα με θέληση, διάθεση και μια δόση χαμόγελο… Είναι στ αλήθεια πολύ αποτελεσματικό και αναζωογονητικό. Υπάρχει όμως κι αυτή η θλίψη που μπορεί να προκύψει από τα καθημερινά προβλήματα και τις στενοχώριες που βιώνει ο καθένας μας, μόνος του στο δικό του κόσμο. Θεωρώ ότι αρκετοί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία λόγω καταστάσεων και  συνθηκών. Ακολουθώντας όμως απλές συμβουλές από ειδικούς, να είστε σίγουροι ότι όλα όσα σας βασανίζουν θα διορθωθούν και πολύ σύντομα μάλιστα.

Ας δούμε τι γίνετε και παγκοσμίως. Πρόσφατες έρευνες μας παρουσιάζουν αποτελέσματα σχετικά με το ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο κοντά στη φύση νιώθουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Είναι σωστό και αξίζει να το εφαρμόσουμε. Γι αυτό  σκέψου και κλείσε για λίγο την τηλεόραση και το κινητό σου, βγες μια βόλτα  κοντά σε πάρκο ή στη θάλασσα. Θα σου δώσει δύναμη διαύγεια και θα αισθανθείς υπέροχα. Ο φρέσκος αέρας δρα σαν κουμπί restart για τον εγκέφαλο, δίνοντας του την ικανότητα να συγκεντρώνεται, να επιλύει προβλήματα και να είναι δημιουργικός. Οπότε, αν νιώθεις απόμακρος, μπορεί να είναι η ώρα να αλλάξεις  σοβαρά την ψηφιακή ζωή σου προτού καταστρέψει την πραγματική σου ζωή. Να αντικαταστήσεις τις οθόνες με πιο παραδοσιακές επιλογές, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική. Τελικά, κάνε ότι σου αρέσει και σε γεμίζει σαν προσωπικότητα, φτιάξε την μέρα σου και δημιούργησε ένα φαγητό με έμπνευση  στην κουζίνα παρέα με αγαπημένα σου πρόσωπα, μέχρι την κατασκευή ή αναπαλαίωση ενός αντικειμένου. Ξαναθυμήσου τα hobby σου και ό,τι άφησες στη μέση γιατί δεν είχες χρόνο…

Η ψυχολόγος Angela Duckworth έχει περάσει χρόνια μελετώντας παιδιά και ενήλικες και βρήκε πως ένας σημαντικός δείκτης επιτυχίας στον άνθρωπο είναι και  το σθένος. «Σθένος σημαίνει να έχεις αντοχή και αποφασιστικότητα, σημαίνει να φροντίζεις το εαυτό σου και κατ επέκταση το μέλλον σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Είναι λογικό να φοβόμαστε με όλα αυτά που ακούγονται και βιώνουμε καθημερινά, ας σκεφτούμε όμως ότι είναι κάτι που το περνάμε όλοι μαζί, αλλά ο καθένας το βιώνει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ακόμη και όσοι φαίνεται ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο, ακόμα και αυτοί λυγίζουν κάποιες στιγμές. Ειδικά μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής μας πολλές φορές αντιδρούμε με παράξενο τρόπο, όπως τρώγοντας υπερβολικά, από άγχος, ανασφάλεια ή ακόμη και θυμό, γνωρίζοντας ότι κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Γιατί όμως αντιδρούμε κατ αυτόν τον τρόπο, τιμωρώντας τον εαυτό μας εν γνώση μας; Τα παραπανίσια κιλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε έναν ευχαριστημένο υγιή ανθρώπινο οργανισμό.

Κάποιες άλλες φορές πάλι, σε σοβαρές και κρίσιμες περιόδους της ζωής μας μπορεί να νιώσουμε να μας καταβάλει το αίσθημα της μοναξιάς. Και ποιος δεν το έχει βιώσει… Όμως δεν είμαστε μόνοι μας σ αυτό το περίεργο ταξίδι της ζωής. Έχουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα είναι πάντα κοντά μας, τους δικούς μας ανθρώπους είτε τους λέμε φίλους ή οικογένεια, μικρή ή μεγάλη. Ή ακόμη και ένα καλό βιβλίο, μια ευχάριστη τηλεφωνική συζήτηση για κάτι που μας κάνει  χαρούμενους. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη μοιραζόμαστε και να τη χαραμίζουμε σε μολυσμένες καταστάσεις μιζέριας, αρνητικότητας και γκρίνιας. Άλλαξε την ανάλογα με το χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, και ναι η χαρά είναι σίγουρα  επιλογή μας. Η επαφή με τη φύση σε κάνει να νιώθεις συναισθηματικό δεσμό, που “σημαίνει πως πυροδοτούνται συναισθήματα φροντίδας για τους άλλους ανθρώπους. Μια καλή συντροφιά, σαν ψυχοθεραπεία, είναι και η φροντίδα ενός κατοικίδιου. Πόση αγάπη μας δίνει και πόση έχουμε εμείς να δώσουμε τις μέρες αυτές που είμαστε μέσα στο σπίτι συνεχώς… Μπορεί να μην είναι εύκολο να αντιδράσεις τόσο ψύχραιμα στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά θα τα καταφέρεις. Σιγά-σιγά οι αλλαγές θα έρχονται όλο και πιο εύκολα, θα σε επηρεάζουν όσο θετικά  πρέπει να σε επηρεάζουν, θα τις αποδέχεσαι και θα προχωράς στα νέα κεφάλαια της ζωής… με αισιοδοξία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Continue Reading

Ψυχολογία

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου;

Έχουμε μάθει, δυστυχώς, να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Πώς περιμένουμε να λάμψουμε σε αυτόν τον κόσμο, όμως, όταν μόνοι μας βυθίζουμε τον εαυτό μας μέσα στο σκοτάδι της απαξίωσης;

Ψάχνουμε απεγνωσμένα για επιβράβευση και ζητιανεύουμε την αποδοχή και το μπράβο των άλλων. Την ίδια στιγμή ρίχνουμε ψίχουλα επιβράβευσης στον εαυτό μας και με κάθε αφορμή δεν σταματάμε να υπονομεύουμε οι ίδιοι την αξία μας. Mάθε πόσο σημαντικό είναι να επιβραβεύεις πρώτος εσύ τις προσπάθειές σου γιατί ο εαυτός σου είναι το μόνο που μπορείς να ελέγξεις.

Είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας και φυσικά αυτή η αρνητικότητα γυρνάει πίσω σε εμάς πολλαπλάσια. Όταν πρώτος εσύ αναγνωρίσεις όσα αξίζεις, τότε σιγά σιγά θα αρχίσεις να το ζεις και να το πιστεύεις, μην αφήνοντας περιθώρια πια και στους άλλους παρά να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Η παθητικότητα είναι μια στάση που προσδιορίζει την έλλειψη. Μπαίνω σε δράση και γίνομαι πρώτα σημαντικός για τον εαυτό μου και έπειτα για τους άλλους.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα άλλο στη ζωή παρά μόνο τον εαυτό μας, οπότε το μόνο που μπορεί να έχει αποτέλεσμα είναι να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Μόνο τότε θα σταματήσουμε να είμαστε διάφανοι και να περνάμε απαρατήρητοι. Μόνο τότε θα αποκτήσουμε την αφθονία, την καριέρα και το χρόνο να εισπράξουμε αυτή την αποδοχή.

 

Η επιβράβευση, λοιπόν, έχει αφετηρία πάντα και αποκλειστικά μέσα μας.

Εσύ πόσα μπράβο είπες στον εαυτό σου σήμερα;

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

Continue Reading

Ψυχολογία

Ποια πραγματικότητα επιλέγεις να ζεις;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες για το ίδιο αντικειμενικό γεγονός. Αυτή που επιλέγουμε εμείς καθορίζει την ευτυχία μας. Πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να απομονώνουμε στο μυαλό μας μια διάσταση. Φρόντισε, λοιπόν, να
είναι η θετική. Όταν δεν αφήνεις το Εγώ σου να βρίσκει πάντα ατέλειες και λάθη, μπορείς πολύ πιο εύκολα να κάνεις reframing της πραγματικότητάς σου και να δεις θετικά τη ζωή. Να δεις ακόμα και το θετικό μέσα στην πιο αρνητική
κατάσταση, χωρίς να κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς γραφική ή αιθεροβάμων. Το Εγώ έχει την καταπληκτική συνήθεια να εντοπίζει το αρνητικό ακόμα και μέσα στον παράδεισο! Η δική σου προοπτική και ερμηνεία διαμορφώνει τα
συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά σου. Αν συνηθίζεις να εστιάζεις στα μικρά, είναι βέβαιο πως θα χάσεις τα μεγάλα.

Επίλεξε πώς θέλεις να βλέπεις τα πράγματα. Αποφάσισε πώς θέλεις να βλέπεις όλα όσα έρχονται και βγες πάνω από την
κούραση, την ανωριμότητα, τη μιζέρια. Υπάρχουν πολλές εκδοχές της ίδιας πραγματικότητας και αυτός είναι ο λόγος
που βλέπεις άλλους να περνούν καλά και άλλους να περνούν χάλια στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Δεν πρόκειται για πρόταση συμβιβασμού. Αν έχεις εθιστεί στη μονοδιάστατη και απαισιόδοξη ερμηνεία των πραγμάτων, θα βλέπεις το
ποτήρι μισοάδειο ακόμα και αν είναι έτοιμο να ξεχειλίσει!

Μπορείς, λοιπόν, να ζεις στο χειρότερο μέρος σαν βασιλιάς και στο καλύτερο σαν ζητιάνος αρκεί να ακολουθήσεις τις πιο απλές συμβουλές.
 Κάνε reframing της πραγματικότητας.

 Δες τον εαυτό σου μέσα σε αυτή όπως ακριβώς είναι κι όχι όπως φοβάσαι ότι είναι και σταμάτα να κάνεις προβολές σε ένα επισφαλές και ζοφερό μέλλον που θα επιβεβαιώσει τους φόβους σου.

 Παραμέρισε το πεισματάρικο Εγώ σου και επίλεξε να ζήσεις την όψη της πραγματικότητας που σε συνδέει με τον ανώτερο εαυτό σου.

 Μετάτρεψε κάθε αρνητική σκέψη σε θετική, χρωμάτισε θετικά την πραγματικότητά σου, βρες το ευχάριστο που κρύβεται ακόμα και στην πιο δυσάρεστη κατάσταση, εκπαίδευσε το μυαλό σου να εντοπίζει τις στιγμές ευτυχίας ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές.

Η επιλογή είναι πάντα δική σου.

Νικὀλας Ουρανός, ACC

Continue Reading

Trending