Connect with us

Ψυχολογία

Πως επιδρά η θετικότητα στην καθημερινότητα μας;

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια.

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσω.

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζω τα πάντα με ευκολία.

Θετικότητα σημαίνει να έχω την ευχέρεια να διακρίνω τα θετικά στοιχεία μέσα σε κάθε κατάσταση.

Θετικότητα σημαίνει να αποδεχτώ ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και κάθε μία από αυτές έχει χαρακτήρα μάθησης.

Θετικότητα σημαίνει ότι πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου ότι μπορώ να ανταπεξέλθω.

Η θετικότητα είναι στάση ζωής που πηγάζει από το mindset που έχω συνειδητά υιοθετήσει.

ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έχετε ποτέ συναντήσει άνθρωπο χαρούμενο και χαμογελαστό να είναι ταυτόχρονα απαισιόδοξος;

Αν πιστεύετε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει θέματα προς επίλυση στη ζωή του είναι ουτοπία. Κάθε ένας από εμάς καλείται καθημερινά να επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του και να ανοίγει την «βιβλιοθήκη» των εμπειριών του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις που συναντά. Ο τρόπος που το κάνει ο καθένας διαφέρει ανάλογα με το που εστιάζει και τι αποτελέσματα επιθυμεί να φέρει.

Αν η «βιβλιοθήκη μας» είναι εξοπλισμένη με θετικές εμπειρίες συναισθημάτων έχουμε έτοιμο το «καταφύγιό μας» σε περίπτωση απώλειας κουράγιου και ελπίδας.

Αν η σκέψη μας είναι εστιασμένη στην αναζήτηση λύσης μέσα σε κάθε πρόβλημα και όχι στην εμμονή και αναμάσηση του προβλήματος τότε διευρύνουμε τις πιθανότητες επίλυσης του έχοντας γνώση των δυνάμεων μας όπως επίσης και των αδύναμων στοιχείων μας που φροντίζουμε να ενισχύσουμε.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΩΡΑ

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο αρκεί να τον εκπαιδεύσουμε σωστά. Η τάση του είναι να σκέφτεται το παρελθόν και να αναζητά με αγωνία το μέλλον. Χρειάζεται εξάσκηση για να καταφέρουμε να είμαστε παρούσες στο παρών από την στιγμή που στην πραγματικότητα μόνο αυτό έχουμε. Το παρελθόν υπάρχει και μας έχει διδάξει και το μέλλον «θα» έρθει χωρίς την εκούσια προσπάθειά μας. Η ανησυχία όμως για το μέλλον δημιουργεί τόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση που δεν αφήνει ίχνος πεδίου για ανάπτυξη νέων ιδεών. Κατακλύζει τον εγκέφαλο ο φόβος και εκείνος ως πιστός υπηρέτης δίνει εντολή για έκκριση αδρεναλίνης που καταλήγει σε στάση πάλης, φυγής ή παγώματος. Σε αυτή την στάση καμία ιδέα δεν μπορεί να γεννηθεί, η φαντασία δεν μπορεί να ανθίσει και καμία εναλλακτική δεν μπορεί να διαφανεί. Όταν καταφέρνουμε να βιώνουμε το τώρα βιώνουμε πληρότητα, ευδαιμονία και αλήθεια.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Ξεκινήστε να ρωτάτε αντί να μαντεύετε. 90% αυτών που υποθέτετε ότι θα συμβεί (και πάντα με καταστροφολογικό σενάριο) δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
  • Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίστε κάποιο πρόβλημα αναρωτηθείτε:

Τι εναλλακτικές έχω;

Πως μπορώ να το επιλύσω προς όφελος δικό μου και του περιβάλλοντός μου;

  • Την επόμενη φορά που θα νιώθετε αδύναμες ή κουρασμένες από τις σκέψεις σας αναρωτηθείτε:

Ποιο όφελος έχω με αυτή την επιλογή;

Τι κερδίζω με την υπέρμετρη σκέψη;

Αν εξασκηθείτε στο να κινείστε κάτω από το πρίσμα της περιέργειας για όλα αυτά που φέρνει η ζωή και πως μπορείτε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καταστάσεις όντας αισιόδοξη, με αυτοπεποίθηση και επιθυμία αναζήτησης του μαθήματος πίσω από την κάθε κατάσταση, τότε η ζωή σας θα αποκτήσει ενδιαφέρον και τα προβλήματα θα λύνονται με λιγότερη σκέψη και περισσότερη δράση.

Πέγκυ Μουζάκη 
Nlp Global Trainer & Coach

Ψυχολογία

Τεχνικές για τη βελτίωση του στρές

Τεχνικές για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και τη διαχείριση του στρες: Οδηγός αυτοβελτίωσης

Η ψυχολογική ευεξία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο, η καθημερινή ζωή φέρνει πολλές προκλήσεις και στρες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας ευεξία και να διαχειριστούμε το στρες. Ας εξερευνήσουμε μερικές από αυτές τις τεχνικές:

  1. Αναπνευστικές Τεχνικές: Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του στρες και στην ενίσχυση της ψυχικής σας ευεξίας. Δοκιμάστε αναπνευστικές τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή της κοιλιάς ή οι ασκήσεις αναπνοής μετρώντας την εισπνοή και την εκπνοή σας.
  2. Ασκήσεις Χαλάρωσης: Η χαλάρωση του σώματος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του στρες. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η προοδευτική χαλάρωση μυών ή η αυτούσια αποτελεσματικότητα, όπου συσκευάζετε και χαλαρώνετε κάθε μέρος του σώματός σας.
  3. Διαχείριση του Χρόνου: Η κατάλληλη διαχείριση του χρόνου μπορεί να μειώσει το στρες. Δοκιμάστε να οργανώσετε το χρόνο σας με λίστες καθημερινών καθηκόντων ή με την τεχνική Pomodoro, όπου εργάζεστε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με μικρές παύσεις ανάμεσα.
  4. Ασκήσεις Μείωσης των Σκέψεων: Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν το στρες και να επηρεάσουν την ψυχολογική ευεξία. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η αναγνώριση και αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων ή η ανακατεύθυνση των σκέψεων μέσω της προσήλωσης στο παρόν.
  5. Σωματική Δραστηριότητα: Η άσκηση είναι σημαντική για την απελευθέρωση ενέργειας και τη μείωση του στρες. Ασκηθείτε τακτικά, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που επιλέγετε.
  1. Κοινωνική Υποστήριξη: Η κοινωνική σύνδεση και υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Αναζητήστε τη συντροφικότητα με φίλους και οικογένεια ή συμμετάσχετε σε κοινότητες και ομάδες που σας ενδιαφέρουν.
  2. Διατροφή και Υγιεινή Ζωή: Η υγιεινή διατροφή και οικοσυστημικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας κατάσταση. Προσπαθήστε να τρέφεστε ισορροπημένα και να τηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας ύπνο, άσκηση και χαλάρωση στην καθημερινότητά σας.
  3. Μείωση των Πηγών Στρες: Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις πηγές στρες στη ζωή σας και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Οργανώστε τις προτεραιότητές σας, ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεστε και αναπτύξτε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες όπως η αποδοχή και η αντίδραση σε εκείνες τις πηγές.
  4. Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική υποστήριξη από ψυχολόγο ή συμβούλου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης.

Συνολικά, η ψυχολογική ευεξία και η διαχείριση του στρες είναι μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και προσήλωση, αλλά με τη χρήση των παραπάνω τεχνικών, μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.


Άρθρο από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

«Έχω ανακαλύψει ότι, για να ζω πλήρως τη ζωή μου, πρέπει να σκουντάω την ψυχή μου όλη την ώρα, κάθε μέρα, και τότε η ζωή γίνεται πολύ εύκολη», έλεγε η Anne Wilson Schaef. Η ψυχή είναι η μοναδική αληθινή πηγή ειρήνης, αρμονίας και ευγνωμοσύνης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αποκτήσουμε επαφή και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με την ψυχή μας, είναι να ξεφορτωθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εμάς και στην καθαρότητα της σκέψης μας.

Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης στέκεται εμπόδιο και μας απομακρύνει από την καθαρή κατάσταση σκέψης. Τις περισσότερες φορές χάνουμε τα θετικά μας αισθήματα για τη ζωή, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε μια σωρεία αρνητικών σκέψεων, μέχρι να ανακαλύψουμε πως όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάψουμε να εστιάζουμε με αποκλειστικότητα και με μεγάλη δόση μονομέρειας σε όλα τα άσχημα που μας συνέβησαν ή μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το τώρα της ύπαρξής μας είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει. Καθώς παύουμε να σκεφτόμαστε ποιος μας έκανε τι στο παρελθόν ή ποιος μας αντιμάχεται στο παρόν, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από τη σκλαβιά της αρνητικής μας ιστορίας ή κατάστασης.

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη στιγμή που ζούμε και παραμείνουμε σε επαφή με την ψυχή μας, δηλαδή με μια πιο αληθινή κατάσταση συνείδησης, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας μαζί της, θα δούμε πως η καρδιά μας θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα και θα ζήσουμε την πιο αρμονική πραγματικότητα.

Πολλά πράγματα μας βοηθούν να αφεθούμε και να ζήσουμε με την ψυχή μας. Κάποια από αυτά είναι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.Επίσης, κάτι που κάνει πολύ καλό στην ψυχή μας είναι να επιδιώκουμε την παρέα με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τις συνήθειές τους και αν είναι ανάγκη να τις αλλάξουν. Να επιλέγουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα μας και εμείς τη δική τους, γιατί αλλιώς η κοινωνική συμμετοχή γίνεται και άσκοπη και εξουθενωτική. Να τρέφουμε την ψυχή μας ζώντας κοντά στη φύση, όσο είναι δυνατό, και σύμφωνα με αυτήν.

Όταν βρισκόμαστε στη φύση μας, γίνεται και τα κάποιο τρόπο πιο ξεκάθαρο ότι αποτελούμε τμήμα ευρύτερης διαδικασίας, ενός μεγαλύτερου σύμπαντος, όπου ούτε κυριαρχούμε, ούτε αναγκαστικά κυριαρχούμαστε, αλλά αντίθετα συμμετέχουμε. Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να ζούμε απλά και να μοιραζόμαστε την προσωπική μας συνειδητότητα, διότι όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε μάθει για τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους. «Ζω με την ψυχή μου» σημαίνει τιμάω την εξέλιξή μου, την εμπιστεύομαι και φέρω την ευθύνη να ζήσω αυτήν τη ζωή με τα ταλέντα που μου δόθηκαν.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending