Connect with us

Ψυχολογία

Πως επιδρά η θετικότητα στην καθημερινότητα μας;

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια.

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσω.

Θετικότητα δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζω τα πάντα με ευκολία.

Θετικότητα σημαίνει να έχω την ευχέρεια να διακρίνω τα θετικά στοιχεία μέσα σε κάθε κατάσταση.

Θετικότητα σημαίνει να αποδεχτώ ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και κάθε μία από αυτές έχει χαρακτήρα μάθησης.

Θετικότητα σημαίνει ότι πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου ότι μπορώ να ανταπεξέλθω.

Η θετικότητα είναι στάση ζωής που πηγάζει από το mindset που έχω συνειδητά υιοθετήσει.

ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έχετε ποτέ συναντήσει άνθρωπο χαρούμενο και χαμογελαστό να είναι ταυτόχρονα απαισιόδοξος;

Αν πιστεύετε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει θέματα προς επίλυση στη ζωή του είναι ουτοπία. Κάθε ένας από εμάς καλείται καθημερινά να επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του και να ανοίγει την «βιβλιοθήκη» των εμπειριών του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις που συναντά. Ο τρόπος που το κάνει ο καθένας διαφέρει ανάλογα με το που εστιάζει και τι αποτελέσματα επιθυμεί να φέρει.

Αν η «βιβλιοθήκη μας» είναι εξοπλισμένη με θετικές εμπειρίες συναισθημάτων έχουμε έτοιμο το «καταφύγιό μας» σε περίπτωση απώλειας κουράγιου και ελπίδας.

Αν η σκέψη μας είναι εστιασμένη στην αναζήτηση λύσης μέσα σε κάθε πρόβλημα και όχι στην εμμονή και αναμάσηση του προβλήματος τότε διευρύνουμε τις πιθανότητες επίλυσης του έχοντας γνώση των δυνάμεων μας όπως επίσης και των αδύναμων στοιχείων μας που φροντίζουμε να ενισχύσουμε.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΩΡΑ

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο αρκεί να τον εκπαιδεύσουμε σωστά. Η τάση του είναι να σκέφτεται το παρελθόν και να αναζητά με αγωνία το μέλλον. Χρειάζεται εξάσκηση για να καταφέρουμε να είμαστε παρούσες στο παρών από την στιγμή που στην πραγματικότητα μόνο αυτό έχουμε. Το παρελθόν υπάρχει και μας έχει διδάξει και το μέλλον «θα» έρθει χωρίς την εκούσια προσπάθειά μας. Η ανησυχία όμως για το μέλλον δημιουργεί τόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση που δεν αφήνει ίχνος πεδίου για ανάπτυξη νέων ιδεών. Κατακλύζει τον εγκέφαλο ο φόβος και εκείνος ως πιστός υπηρέτης δίνει εντολή για έκκριση αδρεναλίνης που καταλήγει σε στάση πάλης, φυγής ή παγώματος. Σε αυτή την στάση καμία ιδέα δεν μπορεί να γεννηθεί, η φαντασία δεν μπορεί να ανθίσει και καμία εναλλακτική δεν μπορεί να διαφανεί. Όταν καταφέρνουμε να βιώνουμε το τώρα βιώνουμε πληρότητα, ευδαιμονία και αλήθεια.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Ξεκινήστε να ρωτάτε αντί να μαντεύετε. 90% αυτών που υποθέτετε ότι θα συμβεί (και πάντα με καταστροφολογικό σενάριο) δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
  • Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίστε κάποιο πρόβλημα αναρωτηθείτε:

Τι εναλλακτικές έχω;

Πως μπορώ να το επιλύσω προς όφελος δικό μου και του περιβάλλοντός μου;

  • Την επόμενη φορά που θα νιώθετε αδύναμες ή κουρασμένες από τις σκέψεις σας αναρωτηθείτε:

Ποιο όφελος έχω με αυτή την επιλογή;

Τι κερδίζω με την υπέρμετρη σκέψη;

Αν εξασκηθείτε στο να κινείστε κάτω από το πρίσμα της περιέργειας για όλα αυτά που φέρνει η ζωή και πως μπορείτε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καταστάσεις όντας αισιόδοξη, με αυτοπεποίθηση και επιθυμία αναζήτησης του μαθήματος πίσω από την κάθε κατάσταση, τότε η ζωή σας θα αποκτήσει ενδιαφέρον και τα προβλήματα θα λύνονται με λιγότερη σκέψη και περισσότερη δράση.

Πέγκυ Μουζάκη 
Nlp Global Trainer & Coach

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

Μη βάζεις φρένο στα όνειρά σου!

Είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά δεν έχουμε μάθει να ονειρευόμαστε. Οι στόχοι που βάλαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας αλλά και οι προσδοκίες των άλλων μάς ψαλίδισαν τις φιλοδοξίες ακόμα και από τότε που ήμασταν παιδιά. Κι αυτά τα όνειρα εγκλωβίστηκαν. Δεν χάθηκαν ολότελα, αλλά πήγαν και φώλιασαν στα πιο κρυφά μέρη του μυαλού μας, γεμίζοντάς μας με ανικανοποίητα θέλω που στοιχειώνουν τις προσπάθειές μας να κατακτήσουμε πολύπλευρα την ευτυχία. 

Κατανοώντας τι είναι αυτό που μας κράτησε τα πόδια δεμένα στη γη, θα συνειδητοποιήσεις γιατί δεν είσαι πραγματικά ευτυχισμένη. 

Μπορείς να ελέγξεις το φόβο που επιστρατεύει το βολεμένο Εγώ σου, κάθε φορά που ξυπνούν μέσα σου νέα όνειρα. Ο φόβος για την αλλαγή, η μετατόπιση ευθυνών, αλλά και η ανωριμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας παραμορφώνουν τα πραγματικά μας Θέλω. Τα καταδικάζουν πριν καν γεννηθούν. 

Με το coaching θα συνειδητοποιήσεις πως διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία και για να ονειρεύεσαι ελεύθερα αλλά και για να ζεις όπως εσύ θέλεις! Αν έχεις τολμήσει να το ονειρευτείς, έχεις τη δύναμη και να το καταφέρεις! Έχεις γεννηθεί για να κυνηγάς τα καλύτερα. Για να μη συμβιβάζεσαι!

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να μη… φρενάρεις. Μπορεί οι ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά στο τέλος το νήμα θα κόψουν μονάχα οι νικητές, αυτοί δηλαδή που δεν σταμάτησαν στιγμή να χτίζουν το όνειρό τους. Μέσα από την καθυστέρηση, μέσα από τον δικαιολογημένο φόβο, μέσα από τις προσωπικές τους αμφισβητήσεις, είναι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους στο μετά και δεν διαπραγματεύονται πως έχουν μια αναντικατάστατη θέση εκεί. 

Νικόλας Ουρανός, PCC

Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πόσο εύκολα εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου;

Όσο σκληραίνουν η καρδιά μας και τα συναισθηματικά αντανακλαστικά μας, τόσο πιο εύκολα διαγράφουμε από το καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες ουσιαστικές για τη συναισθηματική μας ανάπτυξη λέξεις. Εσύ, αλήθεια, πόσα “ευχαριστώ” είπες σήμερα και πόση αγάπη μοίρασες ιδιαίτερα αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται;

Με το τσιγκέλι τραβάμε να αποσπάσουμε ένα “ευχαριστώ”, ένα “παρακαλώ”, ένα “καλημέρα”, ένα “συγγνώμη”. Οι πιο απλές λέξεις, οι πιο αυτόματες λεκτικές αντιδράσεις στα όμορφα συναισθήματα που δημιουργούν η άμιλλα, η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη, η καλοσύνη, δύσκολα βγαίνουν πια από το στόμα μας. Αν τύχει ποτέ να τα ψελίσουμε, είναι εκβιασμένα και δανεικά γιατί τα περιμένουμε πάντα πίσω. 

Πόσο εύκολα ξεχνάμε τα αυτονόητα και πόσο δύσκολα θέλουμε να δεσμευτούμε για την ευτυχία μας. Πόσο λυτρωτικό είναι να αναγνωρίζεις, να έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να αγαπάς χωρίς γιατί, να μιλάς με πράξεις. 

  • Η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη, η ευγένεια, η ανωτερότητα ποτέ δεν πέφτουν στο κενό. Ποτέ δεν πέφτουν κάτω. Επιστρέφουν πάντα σε αυτόν που έχει ανοίξει σε αυτές την καρδιά του. 
  • Δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να ελέγχουμε την ενέργεια των άλλων, μπορούμε όμως να γίνουμε εμείς κανάλια θετικής ροής!

Δοκίμασε να ξαναβάλεις τις μαγικές λεξούλες “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”, “καλημέρα”, “συγγνώμη” στο λεξιλόγιό σου. Θα διαπιστώσεις πόση λυτρωτική δύναμη κρύβουν! Το σεμινάριο αυτό θα σου δώσει την έμπνευση και τα συναισθηματικά καύσιμα για να κάνεις την αρχή με μικρά αλλά ανεκτίμητης αξίας βήματα!

Μια αρχή για όλες τις υπέροχες νίκες που αξίζεις και μπορείς να καταφέρεις!

Νικόλας Ουρανός, ACCΒραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & RelationshipCoach

Υ.Γ: 

  1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
  2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Ψυχολογία

Πώς ο φόβος καίει τα όνειρά σου;

Ἐχεις μέσα σου τη φωτιά. Με αυτή μπορείς να ζεστάνεις την ψυχή σου ή να κάψεις κάθε προοπτική να γίνεις αυτά που ονειρεύεσαι. Όλα κρίνονται αποκλειστικά από εσένα.

Μπορείς να καθίσεις απίστευτες ώρες να κλαις για τις ευκαιρίες που βλέπεις να απομακρύνονται. Μπορείς να θυμώσεις και να απελευθερώσεις το ασυγκράτητο Εγώ σου για να τα ισοπεδώσει όλα. Για πόσο, όμως, θα κρύβεις τον απείθαρχο εαυτό σου πίσω από τη δικαιολογία της πανδημίας;

Στις μέρες που ζούμε, η αυτοσυγκράτηση είναι το Α και το Ω για να δημιουργήσεις και όχι να καταστρέψεις. Αν δεν έχεις καθαρό νου να βρεις τα εργαλεία που θα σε οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, θα παραμείνεις στα… αποκαΐδια της ζωής που κατέστρεψες με το θυμό σου. Να θρηνολογείς μαζί με αυτούς που συμπαρέσυρες στο πέρασμά σου.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και, φυσικά, τίποτε δεν χαρίζεται. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πανδημία, πάλι ο δρόμος σου θα απαιτούσε από εσένα τον μεγαλύτερο δυνατό αυτοέλεγχο. Είναι η ώρα αυτό το πάθος που καίει μέσα σου να το διοχετεύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε στιγμές σαν κι αυτές, το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τον εαυτό μας.

Μη σβήνεις την ελπίδα σου και μην καις τα όνειρά σου!

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

  1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν!
  2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.

Continue Reading

Trending