Connect with us

Συνταγές

Σαλάτα του Καίσαρα της Έφης Μαρκοζάνες

Σαλάτα του Καίσαρα 

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Caesar Salad, η διάσημη αγαπημένη σαλάτα

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και έχει τη δική της ιστορία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, όπως όλοι νομίζουν. Η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίσθηκε στο Μεξικό το 1924. Ο chef Caesar Cardini, Ιταλικής καταγωγής, είχε δημιουργήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχούνα και η σαλάτα αγαπήθηκε πολύ. Από το Μεξικό καθιερώθηκε στις ΗΠΑ. Η σαλάτα ανακαλύφθηκε τυχαία όταν σε μια μεγάλη γιορτή, ξέμεινε η κουζίνα από υλικά και ο chef δημιούργησε τη σαλάτα για να ανταπεξέλθει. Η αυθεντική σαλάτα είχε σαν βάση το μαρούλι και διανθιζόταν με κοτόπουλο φιλέτο ψητό, μπέικον, παρμεζάνα, και ένα ντρέσσινγκ  που περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Η ιστορία θέλει να εμπλέκεται στη διάδοσή της στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, η  Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’. Η κόρη του Caesar μας ενημερώνει ότι η σαλάτα είχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού με όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο και τρωγόταν με τα δάκτυλα.

Όπως και να έχει η σαλάτα είναι όχι μόνο συνοδευτική αλλά μπορεί να αποτελεί κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ  γεύμα ή δείπνο.

Και σίγουρα ο συνδυασμό του κοτόπουλου με το μαρούλι είναι πολύ ωφέλιμος.

Η Έφη έφτιαξε την αγαπημένη της σαλάτα και μας δίνει τη συνταγή.

Σαλάτα του Καίσαρα

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Υλικά

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο ζουλιέν ή σε τετράγωνα κομμάτια

1 μαρούλι, φρεσκοκομμένο για τη σαλάτα

Για το Dressing

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή το χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη

1 φλιτζάνι μαγιονέζα Hellmann’s

Ένα φλιτζάνι παρμεζάνα Parmigiano Reggiano

80 γρ. φλοίδες παρμεζάνας

1 κ.γ. πάστα αντσούγιας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το Dressing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την πάστα αντζούγιας, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και η σάλτσα του Καίσαρα είναι έτοιμη.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι και ανάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κρουτόν αρωματικών.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ανάμεσα βάζουμε και φλοίδες παρμεζάνας.

Μικρά μυστικά

Το dressing της σαλάτας του Καίσαρα, αν το βάλουμε σε μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο φρέσκο.

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending