Connect with us

Συνταγές

Σαλάτα του Καίσαρα της Έφης Μαρκοζάνες

Σαλάτα του Καίσαρα 

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Caesar Salad, η διάσημη αγαπημένη σαλάτα

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και έχει τη δική της ιστορία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, όπως όλοι νομίζουν. Η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίσθηκε στο Μεξικό το 1924. Ο chef Caesar Cardini, Ιταλικής καταγωγής, είχε δημιουργήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχούνα και η σαλάτα αγαπήθηκε πολύ. Από το Μεξικό καθιερώθηκε στις ΗΠΑ. Η σαλάτα ανακαλύφθηκε τυχαία όταν σε μια μεγάλη γιορτή, ξέμεινε η κουζίνα από υλικά και ο chef δημιούργησε τη σαλάτα για να ανταπεξέλθει. Η αυθεντική σαλάτα είχε σαν βάση το μαρούλι και διανθιζόταν με κοτόπουλο φιλέτο ψητό, μπέικον, παρμεζάνα, και ένα ντρέσσινγκ  που περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Η ιστορία θέλει να εμπλέκεται στη διάδοσή της στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, η  Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’. Η κόρη του Caesar μας ενημερώνει ότι η σαλάτα είχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού με όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο και τρωγόταν με τα δάκτυλα.

Όπως και να έχει η σαλάτα είναι όχι μόνο συνοδευτική αλλά μπορεί να αποτελεί κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ  γεύμα ή δείπνο.

Και σίγουρα ο συνδυασμό του κοτόπουλου με το μαρούλι είναι πολύ ωφέλιμος.

Η Έφη έφτιαξε την αγαπημένη της σαλάτα και μας δίνει τη συνταγή.

Σαλάτα του Καίσαρα

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Υλικά

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο ζουλιέν ή σε τετράγωνα κομμάτια

1 μαρούλι, φρεσκοκομμένο για τη σαλάτα

Για το Dressing

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή το χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη

1 φλιτζάνι μαγιονέζα Hellmann’s

Ένα φλιτζάνι παρμεζάνα Parmigiano Reggiano

80 γρ. φλοίδες παρμεζάνας

1 κ.γ. πάστα αντσούγιας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το Dressing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την πάστα αντζούγιας, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και η σάλτσα του Καίσαρα είναι έτοιμη.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι και ανάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κρουτόν αρωματικών.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ανάμεσα βάζουμε και φλοίδες παρμεζάνας.

Μικρά μυστικά

Το dressing της σαλάτας του Καίσαρα, αν το βάλουμε σε μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο φρέσκο.

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντικά Πασχαλινά κουλουράκια Κρήτης (τσουρεκάκια)

Στην Κρήτη τα πασχαλινά κουλουράκια, τα λένε τσουρεκάκια και δεν λείπουν από τα τραπεζώματα της Λαμπρής.

Την Μ. Πέμπτη, μαζί με τα ζυμωτά της Λαμπρής πλάθουν και τα κουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια.

Παλαιότερα, όλα τα ζυμωτά της Λαμπρής τα έψηναν στο ξυλόφουρνο και το ανοιξιάτικο τοπίο διανθιζόταν με αρώματα μοναδικά από τα τσουρεκάκια.

Υλικά για 10 άτομα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο όσο πάρει

1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

1 ποτήρι γάλα χλιαρό

1 φακελάκι αμμωνία

λίγη κανέλα

Διαδικασία:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μεγάλο μπολ ή *μοσόρα στην κρητική ντοπιολαλιά,  χτυπάμε το βούτυρο δυνατά με το σύρμα ή το χέρι και ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με το γάλα, τη κανέλα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.

Σκεπάζουμε το μπολ με ζεστό πανί και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Με τα χέρια μας, πλάθουμε λεπτά ομοιόμορφα κορδόνια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες, βαρκούλες, κουλουράκια.

Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.

Χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό και 2 κουταλιές νερό και με πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διατηρούνται φρέσκα σε μεταλλικά κουτιά για μπισκότα!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/aythentika-paschalina-koulourakia-kritis-i-allios-tsourekakia/

Continue Reading

Trending