Connect with us

Συνταγές

Σαλάτα του Καίσαρα της Έφης Μαρκοζάνες

Σαλάτα του Καίσαρα 

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Caesar Salad, η διάσημη αγαπημένη σαλάτα

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com:

Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και έχει τη δική της ιστορία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, όπως όλοι νομίζουν. Η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίσθηκε στο Μεξικό το 1924. Ο chef Caesar Cardini, Ιταλικής καταγωγής, είχε δημιουργήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχούνα και η σαλάτα αγαπήθηκε πολύ. Από το Μεξικό καθιερώθηκε στις ΗΠΑ. Η σαλάτα ανακαλύφθηκε τυχαία όταν σε μια μεγάλη γιορτή, ξέμεινε η κουζίνα από υλικά και ο chef δημιούργησε τη σαλάτα για να ανταπεξέλθει. Η αυθεντική σαλάτα είχε σαν βάση το μαρούλι και διανθιζόταν με κοτόπουλο φιλέτο ψητό, μπέικον, παρμεζάνα, και ένα ντρέσσινγκ  που περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Η ιστορία θέλει να εμπλέκεται στη διάδοσή της στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, η  Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’. Η κόρη του Caesar μας ενημερώνει ότι η σαλάτα είχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού με όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο και τρωγόταν με τα δάκτυλα.

Όπως και να έχει η σαλάτα είναι όχι μόνο συνοδευτική αλλά μπορεί να αποτελεί κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ  γεύμα ή δείπνο.

Και σίγουρα ο συνδυασμό του κοτόπουλου με το μαρούλι είναι πολύ ωφέλιμος.

Η Έφη έφτιαξε την αγαπημένη της σαλάτα και μας δίνει τη συνταγή.

Σαλάτα του Καίσαρα

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο 

Υλικά

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο ζουλιέν ή σε τετράγωνα κομμάτια

1 μαρούλι, φρεσκοκομμένο για τη σαλάτα

Για το Dressing

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή το χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη

1 φλιτζάνι μαγιονέζα Hellmann’s

Ένα φλιτζάνι παρμεζάνα Parmigiano Reggiano

80 γρ. φλοίδες παρμεζάνας

1 κ.γ. πάστα αντσούγιας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το Dressing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την πάστα αντζούγιας, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και η σάλτσα του Καίσαρα είναι έτοιμη.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι και ανάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κρουτόν αρωματικών.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ανάμεσα βάζουμε και φλοίδες παρμεζάνας.

Μικρά μυστικά

Το dressing της σαλάτας του Καίσαρα, αν το βάλουμε σε μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο φρέσκο.

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Εναλλακτικές Επιλογές για Υγιεινά Τσιπς

Τα τσιπς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ, ωστόσο, τα παραδοσιακά πατατάκια είναι συχνά φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικά τσιπς που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Τσιπς Λαχανικών

Τα τσιπς λαχανικών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ποικιλία γεύσεων και υφών.

Καρότα: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Κολοκύθι: Κόψτε τα κολοκύθια σε φέτες, αλατίστε τα ελαφρώς και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Παντζάρι: Τα τσιπς παντζαριού είναι πλούσια σε χρώμα και γεύση. Ψήστε τα λεπτοκομμένα φέτες παντζαριού με λίγο λάδι και μπαχαρικά της επιλογής σας.

Τσιπς Γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Φρούτων

Τα τσιπς φρούτων είναι μια γλυκιά και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μήλα: Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέστε κανέλα για επιπλέον γεύση.

Μπανάνες: Οι αποξηραμένες φέτες μπανάνας μπορούν να γίνουν τραγανές στον φούρνο ή στο αποξηραντήριο.

Τσιπς Λαχανίδας (Kale Chips)

Τα τσιπς λαχανίδας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή.

Εκτέλεση: Πλύντε τα φύλλα λαχανίδας, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Τσιπς Νάτσος με Τορτίγιες Ολικής Άλεσης

Οι τορτίγιες ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τσιπς νάτσος.

Εκτέλεση: Κόψτε τις τορτίγιες ολικής άλεσης σε τρίγωνα και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με γκουακαμόλε ή σάλσα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Πίτας

Οι πίτες ολικής άλεσης μπορούν να μετατραπούν σε νόστιμα και τραγανά τσιπς.

Εκτέλεση: Κόψτε τις πίτες σε τρίγωνα, ψεκάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσθέστε μπαχαρικά όπως κύμινο ή σκόνη σκόρδου για περισσότερη γεύση.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending