Connect with us

Υγεία

 Ταξιδεύστε με Υγεία και Αυτό το Καλοκαίρι

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι ταξιδεύουν με μεγάλη ευκολία σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η πρόοδος αυτή όμως συνοδεύεται και από αυξημένο κίνδυνο προσβολής των ταξιδιωτών από διάφορες ασθένειες.

Οι απειλές από μολυσματικές ασθένειες είναι παρά πολλές και διαφέρουν ανάλογα με τον γεωγραφικό χώρο που θα επισκεφθεί ο ταξιδιώτης. Οι συχνότερες ασθένειες που προσβάλλουν τους ταξιδιώτες είναι η διάρροια, το κοινό κρυολόγημα, η μαλάρια, ο τύφος, ο κίτρινος πυρετός και άλλες.

Τα ταξίδια σε χώρες υπό ανάπτυξη, συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 50% των ταξιδιωτών που επισκέπτονται ξένες χώρες, ασθενούν λόγω του ταξιδιού τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια μπορούν να προληφθούν. Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα ο ταξιδιώτης να ζητήσει να μάθει και να είναι σίγουρος ότι έχει κατανοήσει τις σχετικές πληροφορίες.

Αρχικά, πριν από το ταξίδι, θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία:

Προγραμματίστε έγκαιρα αυτά που πρέπει να κάνετε. Συζητείστε το θέμα με το γιατρό σας τουλάχιστο 6 εβδομάδες πριν από την αναχώρηση σας. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο για να μπορέσουν μερικά εμβόλια να παράσχουν προστασία μετά από τη χορήγησή τους. Ο γιατρός θα σας πληροφορήσει για τα εμβόλια που χρειάζονται να γίνουν για το συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο που θα επισκεφτείτε Η πιο συχνή νόσος του ταξιδιώτη με μεγάλη διαφορά από τις άλλες είναι το διαρροϊκό σύνδρομο. Η λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών δεν προκαλείται πάντα από συγκεκριμένο μικρόβιο. Συχνά και μόνο η αλλαγή του νερού που πίνουμε ή των διατροφικών μας συνηθειών μπορεί να είναι η αιτία.

Η αντιμετώπιση είναι να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας σταδιακά νερό ,αντιδιαρροικά φάρμακα, αποφυγή γάλακτος και φρούτων, σπανιότερα χρειάζεται ειδική θεραπεία. Συνήθως περνά σε 2-3 ημέρες. Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο σε όσους έχουν παρουσιάσει διάρροια σε προηγούμενα ταξίδια .Να θυμάστε ότι η διάρροια απειλεί τον οργανισμό μας με αφυδάτωση. Κυρίως τα μωρά και τους ηλικιωμένους. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ανταποκριθεί ο οργανισμός σε εύλογο χρόνο, ίσως χρειασθεί νοσοκομείο για χορήγηση υγρών με ορό.

Είναι καλό ο γιατρός να σας κάνει ένα τσεκ-απ προτού ταξιδέψετε. Επίσης ελέγξετε με τον οδοντίατρό σας την κατάσταση των δοντιών σας. Έτσι είναι δυνατόν να προλάβετε κάποια προβλήματα, θα ξέρετε την κατάσταση της υγείας σας και ο γιατρός θα σας πει τι φάρμακα χρειάζεστε να πάρετε μαζί σας. 

Τα ταξίδια, κυρίως τα μακρινά, μπορεί να αρρωστήσουν τον καθένα, όμως μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει ότι άνδρες και γυναίκες, όταν ταξιδεύουν, τείνουν να εμφανίσουν ή να κολλήσουν διαφορετικές ασθένειες. 
Οι γυναίκες για παράδειγμα, είναι πιο επιρρεπείς στα στομαχικά προβλήματα, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρετού και μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Από την πλευρά τους, οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα πυρετό, ενώ μολύνονται πιο εύκολα από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων, έχοντας έτσι μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ελονοσία ή δάγκειο πυρετό. Είναι επίσης πιθανότερο, σε σχέση με τις γυναίκες, να αρρωστήσουν από το μεγάλο υψόμετρο στα βουνά και να πάθουν κρυοπαγήματα. 

Φροντίστε να μεταφέρετε με τον ορθό τρόπο και στην κατάλληλη θερμοκρασία τα φάρμακα που χρειάζεστε. 

Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώντας ειδικά πετσετάκια που είναι εμποτισμένα με αλκοόλ.
 Να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή νερό που έχετε βράσει. Επίσης το αεριούχο νερό και τα αναψυκτικά σε μεταλλικά κουτιά ή εμφιαλωμένα είναι συνήθως κατάλληλα. Αποφεύγετε τα παγάκια και να μην πίνετε νερό της βρύσης.
 Να τρώτε μόνο φαγητά που έχουν ψηθεί καλά. Επίσης μόνο φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορούν να καθαριστούν από τη φλούδα τους. Είναι προτιμότερο τα φρούτα ή λαχανικά που θα φάτε να τα καθαρίζετε από τη φλούδα τους εσείς οι ίδιοι.

Να θυμάστε ότι θα τρώτε μόνο τροφές που έχουν βραστεί, που μπορούν να καθαριστούν από τη φλούδα τους διαφορετικά να αποφεύγετε οτιδήποτε άλλο.
Αποφεύγετε να τρώτε οποιασδήποτε μορφής τρόφιμα ή φαγητά από πωλητές στους δρόμους.  Εάν πηγαίνετε σε χώρες που υπάρχει κίνδυνος μαλάριας, πρέπει να παίρνετε τα προληπτικά φάρμακα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του ταξιδιού σας. Χρησιμοποιείτε απωθητικά εναντίον των κουνουπιών που περιέχουν μέχρι 50% της ουσίας DEET και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε λίμνες ή ποταμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Αφρικής όπου υπάρχει ο κίνδυνος προσβολής από τη  σχιστοσωμίαση.

Οι προορισμοί ψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν χώρες της Λατινικής Αμερικής, της        Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι νεαροί ενήλικες, οι διαβητικοί, άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού συστήματος, οι ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού και αυτοί που παίρνουν αντιόξινα φάρμακα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου, υψηλές θερμοκρασίες ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που λεκιάστηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή επικυρωμένη θεραπεία για την ασθένεια αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη ή μολυσμένα υλικά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης.

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου

Πετκάκη Πωλίνα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Σήμερα, 8 Ιουλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα το mednutrition.gr μας προτείνει να:

– Ενημερωθούμε πλήρως για τις αλλεργίες που συνδέονται με την κατανάλωση τροφής από το άρθρο «Τροφική Αλλεργία»: Τροφές που κοιμίζουν ή βοηθούν στις αλλεργίες

– Λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την τροφική δυσανεξία μέσω του άρθρου «Μύθοι και Αλήθειες για την τροφική δυσανεξία»: Μύθοι και Αλήθειες για την τροφική δυσανεξία

– και να μάθετε τις διαφορές μεταξύ των δύο παραπάνω αντιδράσεων του οργανισμού από το άρθρο: «Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία;»: Τροφική Αλλεργία ή Τροφική Δυσανεξία;

medNutrition.gr

Continue Reading

Υγεία

Πως αντιδρά η γυναίκα στη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου της;

Είναι γεγονός πως η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει πρακτικά τον άνδρα αλλά και ψυχολογικά τη γυναίκα ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή πολλών εντάσεων ακόμα και οριστικής ρήξης για ένα ζευγάρι. Η γυναικεία αντίδραση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από την πλήρη κατανόηση και υποστηρικτικότητα, έως την απόλυτη απαξίωση και τον χλευασμό. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει μια γυναίκα τη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου της μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχή ή μη θεραπεία της διαταραχής. Ο άνδρας, νιώθοντας ήδη τις ενοχές και την απογοήτευση που συνοδεύουν την αδυναμία να αποδείξει την αρρενωπότητά του, καταρρακώνεται ακόμα περισσότερο όταν η σύντροφός του επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Μπλέκεται επομένως σε έναν φαύλο κύκλο όχι μόνο αυτομομφής και αυτοακύρωσης αλλά και υποτίμησης από την γυναίκα.

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζουμε την αδυναμία του άνδρα να αποκτήσει ή να διατηρήσει για επαρκή χρόνο την στύση που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθεί η σεξουαλική πράξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλική διαταραχή για τον άνδρα. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να είναι ψυχογενή, οργανικά ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Πως αισθάνεται η γυναίκα εισπράττοντας την στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου της;

Από την πλευρά της η γυναίκα αισθάνεται ότι αδυνατεί να ικανοποιήσει τον σύντροφό της ενώ μπαίνει στην διαδικασία να αμφισβητήσει και την θηλυκότητα της θεωρώντας την στυτική δυσλειτουργία ένδειξη έλλειψης επιθυμίας. Για την γυναίκα η σκληρότητα και η διάρκεια της στύσης του άνδρα είναι η μεγαλύτερη ένδειξη της ερωτικής του επιθυμίας για εκείνη. Οπότε βαθμιαία αρχίζει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας παράλληλης σχέσης στην οποία εμπλέκεται ο σύντροφός της και του επιτίθεται. Η ποιότητα της σχέσης αλλά και της επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα τίθεται επί τάπητος και δοκιμάζεται έντονα σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ενοχές είναι ίσως η πιο συχνή αντίδραση μιας γυναίκας στο στυτικό πρόβλημα του συντρόφου της. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η εξαρτητική διάθεση μιας γυναίκας μπορούν να τη γεμίσουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τον άνδρα. Η στυτική δυσλειτουργία ταυτίζεται με την έλλειψη επιθυμίας και οι ευθύνες για αυτή την υποθετική κρίση στη σχέση βαρύνουν αποκλειστικά εκείνη η οποία με κάποιο τρόπο σταμάτησε να είναι το αντικείμενο πόθου για το συντρόφου. Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής είναι η απομάκρυνση του ζευγαριού τόσο συναισθηματικά όσο και σεξουαλικά και ο εγκλωβισμός του καθενός σε μια αέναη μάχη με τον εαυτό του. Πολλές φορές η αποστασιοποίηση αυτή οδηγεί τη γυναίκα σε μια παθητικότητα που ερμηνεύεται από τον άνδρα ως αδιαφορία ενώ επί της ουσίας είναι η αδυναμία της συντρόφου να διαχειριστεί με τρόπο γόνιμο τη σεξουαλικότητά της.

Στις περιπτώσεις όπου η γυναίκα έχει έναν αρχηγικό ρόλο στη σχέση, οπότε έχουμε να κάνουμε με έναν άνδρα εξαρτητικό και αδύναμο σαν χαρακτήρα, η πιο πιθανή αντίδραση από μέρους της είναι η επικριτικότητα και δευτερευόντως η καχυποψία. Η γυναίκα σχολιάζει αρνητικά την αδυναμία του συντρόφου της να επιτύχει μια δυνατή στύση και ενδεχομένως να φτάνει και στο σημείο να τον συγκρίνει με προηγούμενες σχέσεις της. Η αντίδραση αυτή πλημμυρίζει τον άνδρα με ακόμα μεγαλύτερο άγχος και αίσθημα ανεπάρκειας καθώς πλέον έχει να ανταγωνιστεί και τους προηγούμενους συντρόφους εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι μια γυναίκα με αρχηγικό χαρακτήρα στη σχέση έχει και πολλά ναρκισσιστικά στοιχεία στην προσωπικότητά της δεν θα μπορούσε να μην επιδείξει και καχυποψία ως προς το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια παράλληλη σχέση που δεν την γνωρίζει. 

Βοηθά η θετική γυναικεία στάση στην αντιμετώπιση της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας;

Η θετική στάση της γυναίκας, η οποία είναι και το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, θα λειτουργήσει ευεργετικά στη θεραπεία, θα αποφορτίσει τον άνδρα από το άγχος και τις ενοχές και θα εξασφαλίσει ταχύτερα αποτελέσματα. Βασική προϋπόθεση είναι η ουσιαστική δέσμευσή της να συνδράμει στη θεραπεία του συντρόφου ανεξάρτητα από προσωπικές αξίες, ταμπού και περιορισμούς. Αυτό που έχει κατά κύριο λόγο ανάγκη ο άνδρας είναι να μπορεί να «δει» στα μάτια της συντρόφου του ότι το πρόβλημα που έχει δεν απειλεί τη σχέση τους. Με αυτό ως παρακαταθήκη θα διεκδικήσουν από κοινού την σεξουαλική υγεία και απόλαυση.

Μαρίνα Μόσχα

Continue Reading

Υγεία

Ενσυνείδητη Διατροφή

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών βασίζεται στην αλλαγή της φιλοσοφίας μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Συγγραφέας & Ιδρυτής του medNutrition.gr, Πάρης Παπαχρήστος στο άρθρο του:
Η Ενσυνείδητη Διατροφή ξεκινά με το πρώτο Γεύμα της ημέρας μας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορεί αυτή η φιλοσοφία να γίνει εύκολα πράξη και τρόπος ζωής από το πρώτο γεύμα κάθε μέρας.

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα διαβάσετε για:
– τη σημασία του ήρεμου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος
– την αξία της γευστικής ικανοποίησης
– τη σωματική πείνα

Πηγή: mednutrition.gr

 

Continue Reading

Trending